De tuin wacht op niemand

Ook al waren wij bijna 3 weken niet beschikbaar, de tuin heeft er maling aan. Nu we eindelijk weer eens op de tuin zijn geweest blijkt dat de tijd daar niet stil heeft gestaan maar alles gewoon doorgroeit. Met onkruid als koploper.

Allereerst wil ik iedereen nog heel hartelijk danken voor de lieve woorden en condoleances na het overlijden van mijn vader. Hartverwarmend!

En nu is het dan plotseling september. Al vroeger donker en later licht, bladeren die al niet meer zo mooi groen meer zijn, planten die afsterven, slome hommels die moe zijn na een druk leven, oppassen voor spinnenwebben in je gezicht als je ‘s ochtends even de tuin inloopt……. de zomer loopt duidelijk ten einde.

Het is een ravage in de tuin, overal onkruid, doorgeschoten venkelknollen en slaplanten, kroten van zo ongeveer een kubieke meter groot (ik overdrijf iets), half afgestorven plantenresten, verzopen zaailingen in volgelopen onderbakken, een deel van de appels al gevallen, de maïs gisteren geoogst maar helaas al te ver:

 

De maïskorrels zijn al donkergeel en aan het indrogen. Niet eetbaar meer (voor ons dan, de muizen en vogels zullen er zeker hun neus niet voor ophalen nu ze op de composthoop liggen).

En zo beginnen we maar, en waar gaan we beginnen? Nou, bij het begin dan maar. En het begin is niet de ingang van de tuin, of daar waar je staat. Maar voor ons is dit de volgorde; oogsten wat er nog te oogsten valt, redden wat er te redden valt, en wegwerken wat ziek is. En als dat allemaal klaar is gaan we opruimen en wieden; vierkante meter voor vierkante meter. Er zijn 2 voordelen; je weet waar je blijft en je ziet het opknappen 🙂 .

En dus oogsten we nu eerst wat er nog te oogsten valt. De laatste tomaten van de Kondine Red:

 

Je kunt op de foto de dakgoot zien, dit zijn dus de bovenste trossen op een hoogte van zo’n 2 meter.

Verder gaan er nog kroten mee naar huis, en venkel, komkommers, courgettes, aubergines en paprika’s en pepers. Zoals ik al eerder schreef begint de oogst van paprika’s en pepers nu. En dan ook in iets te grote hoeveelheden voor onze dagelijkse behoefte.

 

Op de foto de peper Habanero Paper Lantern, oei, heet!! En veel. Teveel om nu op te eten, en geen tijd om er sambal of chilisaus of wat dan ook van te maken, en dus maken we de pepers nu schoon en vriezen we ze in, dan kunnen we er later altijd nog wat van maken (of gewoon 1 pepertje uit de diepvrieszak pakken om in een stoofschotel mee te laten sudderen).

Ook paprika’s oogsten we nu volop:

 

Op deze foto zie je de paprika Blue Jay. En dat brengt me gelijk bij het slot van dit blog; de massa de pimentão (een Portugese ‘paprikapasta’) waar ik in mijn vorige blog al iets over schreef. En pak nog maar geen pen en papier om het recept te noteren. Want de pasta heeft een heerlijke, volle paprikasmaak. Maar het is zout, veel te zout. Zo zout dat ik mijn best moet doen om de paprika nog te proeven. Dat geeft niet, ik kan nog een heleboel paprika’s oogsten in de komende weken. En ik kan na deze ervaring bedenken wat er verbeterd moet worden (niet veel, alleen heel veel minder zout 🙂 ).

 

Het recept dat ik gebruikte was anderhalve kilo zeezout voor 6 grote paprika’s. Ik had al bedacht dat dat achterlijk veel zout was, ook al wrijf je het overgrote gedeelte er weer af. Ik had dus al 1 kilo zout gebruikt in plaats van anderhalve kilo, en ook zorgvuldig alle zoutkorrels van de stukjes paprika na de 5 dagen ‘trekken’ afgewreven.

Op de foto hierboven zie je hoe de paprikarepen met het zout in een vergiet gaan, met een dubbele theedoek eronder, en in een onderbak. Na de foto heb ik de lagen theedoek dicht over de paprikarepen gevouwen en er 3 borden op gelegd (om te verzwaren). En dat 5 dagen in de koelkast gezet. Elke ochtend gooide ik het vocht dat in de onderbak was gelopen weg, vouwde ik de theedoek open, roerde de paprikarepen om, theedoek er weer op, weer verzwaren met borden en de koelkast weer in. Op de foto hieronder zie je hoe de paprikarepen er na 5 dagen uitzien:

 

De theedoeken kletsnat en bij elkaar zeker 3 of 4 deciliter vocht uit de onderbak weggegooid in die 5 dagen. Je ziet ook hoe zacht de paprikastukjes zijn geworden, en dat het volume flink is geslonken.

Na die 5 dagen heb ik de zoutkorrels heel goed van de paprikarepen gewreven en de paprikarepen daarna ook nog afgeveegd met stukken keukenpapier. Vervolgens gepureerd in de keukenmachine. En dit is dan het resultaat:

 

Een mooie, dikke, knal oranjerode pasta (ik had van 6 paprika’s uiteindelijk anderhalf potje vol met deze paprikapasta). Deze foto is leuk als herinnering, want dit potje massa de pimentão ligt ondertussen in de kliko. Want het was breinzout met een vleugje paprikasmaak. Ik vind zout zeker niet erg maar als het zo zout is als mijn zelfgemaakt bouillonpasta, dus 11% zout, is het minder zout dan een gekocht bouillonblokje en is het zout genoeg voor de houdbaarheid, en tegelijkertijd veel lekkerder.

Oftewel, over 1 of 2 weken zet ik hopelijk een goed recept van deze ongetwijfeld overheerlijke paprikapasta op deze website. Vandaag paprika’s plukken en een nieuwe poging wagen!

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ineke

Nog gecondoleerd en veel sterkte voor jullie! Wat een moeilijke tijd zeg, maar anderen schreven het al; hopelijk vinden jullie een beetje troost in de tuin. In ieder geval afleiding genoeg, zo te lezen. Wat een werk zeg, daar zou je ontmoedigd door kunnen raken. Maar jullie gaan gelukkig voor “verstand op nul, blik op oneindig” dan kom je er ook wel door.
Jammer van de paprikapasta zeg, hopelijk lukt de volgende poging wel.

Karin Klinkenberg

Dag Diana,

Ik heb ook de massa de pimentao gemaakt maar dan op 3 paprika’s één eetlepel zeezout 24 uur laten inwerken.
Roosteren , 2 knoflook teentjes ook roosteren. pureren met olijfolie en klaar!
Lekker en niet zout.

Annie

Beste Diana,
Ik lees hier dat je vader overleden is,we betuigen langs deze weg onze deelneming en wensen je heel veel sterkte,koester de mooie herinneringen en ook al gaat het verdriet lang blijven meeslepen hoop ik dat je troost kan vinden bij elkaar en in je o zo mooie moestuin,waar we regelmatig kunnen meegenieten en ook veel ervaring kunnen opdoen voor ons eigen tuingroenten,het is en blijft heerlijk om met de eigen gekweekte groenten aan de slag te gaan !!! nogmaals veel sterkte en hopelijk mogen we nog een tijdje genieten van je bijna dagelijkse mooie verhalen !!

Anoniem

Hallo diana.

Wat een verdrietig nieuws voor jullie. Heel veel sterkte.
Groetjes Margriet

Ingrid

Beste Diana en Ruud.
Ik lees net dat je vader is overleden. Wat een verdrietig nieuws. Heel veel sterkte toegewenst. Hou je taai.
Lieve tuingroetjes Ingrid.

Patrick

Gecondoleerd

Willem

Diana,

Gecondoleerd met dit grote verlies! Veel sterkte de komende tijd!

cees

Hallo Diana,

Sterkte de komende tijd, hoop dat je het snel een plaatsje kunt geven.

Lieve groetjes, Cees.

Agnès

Och.. Je vader nog wel.
Nogmaals heel veel sterkte met het verlies en al je emoties.

Saskia

Natuurlijk veel meeleven,! maar bezig zijn met een beetje kokkerellen ook heel troostrijk zijn, vind ik althans.
Na jouw vorige blog met de noemen van de massa de pimentao ben ik gelijk het internet gaan afstruinen hiervoor. Men gebruikt meestal minder zout inderdaad, bijvoorbeeld 2 eetlepel per vier paprika’s, al wisselt de hoeveelheid. En sommigen laten het 24 uur staan, sommigen dagenlang. Maar ze doen daarna meestal het zout echt afspoelen! En dan droogdeppen.
En inderdaad daarna nog roosteren, bijvoorbeeld 2 uur op 120 graden in de oven. En dan het vel er af als het is afgekoeld. En dan met 2 knoflook en ( bijvoorbeeld) 0,8 dl olijfolie, langzaam toevoegen in de keuken machine.
Ik ga het proberen!

Mariechristien

Veel sterkte voor de komende tijd

Mark

Mijn deelneming, Diana. Groots dat je ons toch waarschuwt voor bepaalde varianten van de Massa de Pimentão… Die paprika’s daar is zo ontzettend veel tijd en liefde in gestoken, die verdienden toch een beter lot. Je bewijst ons telkens weer dat je vader van onschatbaar veel meer waarde is geweest. Chapeau.

Frans Bakker

Hierbij een recept voor massa de pimentão met veel minder zout op https://saudadesdeportugal.nl/massa-de-pimentao/

Jose

Gecondoleerd. Met het overlijden van jullie vader en heel veel sterkte gewenst

Ria Snijders

Beste Diana,
Ik wens je heel veel sterkte!
Met vriendelijke groet,
Ria

Ria

Och, je vader dus. Wat droevig. Je had het begin augustus nog over hem in je phytophtora verhaal (het Kwaad).
Nogmaals sterkte hoor Diana, het zal niet meevallen om de draad weer op te pakken.

Groetjes,
Ria

Anneke

Gecondoleerd. Heel veel sterkte de komende periode.

Irma

Beste Diana,
Gecondoleerd met het overlijden van je vader. Ik wens je veel sterkte. Gelukkig neem je de kennis van hem mee in jullie gezamenlijke hobby.

Pardede

Beste Diana en Ruud,
Gecondoleerd met het overlijden van je vader. De wijze tuinlessen van hem deel je nu met ons .
Heel veel sterkte de komende periode.

Warme groeten,
Par

Rita

Beste Diana,
Heel veel sterkte toegewenst en dank je wel voor je fijne tuinberichten.

Martin Mulder

Nogmaals, gecondoleerd in deze moeilijke tijd. Tussen de tranen door ook weer lachen om de paprika’s hopelijk. Ik had ze in de dehydrator, toen werden ze fliterdun maar wel gedroogd. Je houdt maar weinig paprika over als je het vocht er uit haalt. Vond het wel decoratief rood.
Succes met het opruimen van 3 weken wildgroei. Hopelijk komen er nog mooie groenten tevoorschijn.

Kees

Kees
Beste Diana en Ruud mijn oprechte deelneming met het overlijden van je vader.
Heel veel sterkte voor nu en in de toekomst .
Groetjes .

Ron

Mijn medeleven met het heengaan van je vader.

Sterkte

Annigje

Veel sterkte gewenst voor de moeilijke tijd die voor jullie ligt.

Jolanda

Beste Diana en Ruud,
Gecondoleerd met het overlijden van je vader. Veel sterkte gewenst. Hopelijk kan de tuin jullie ook wat afleiding brengen in deze verdrietige tijd.
Groeten,
Jolanda

Harrie en Gertie

Beste Diana en Ruud,

Wij willen jullie van harte condoleren en heel veel sterkte toewensen voor de komende moeilijke tijd! Dat de mooie herinneringen aan je vader en de tuin je heel veel troost mogen geven!

hartelijke groeten,
Harrie en Gertie

Stefan Bloemenmuur

Wij bij bloemenmuur willen jullie veel sterkte wensen in deze tijd en dat de planten jullie veel troost mogen bieden.

Kiwi

Gecondoleerd Diana en Ruud! Hij zal altijd bij jullie zijn in jullie hart en in de tuin, vergeet dat nooit.

sini dietvorst

hallo Diana
Ik wil heel graag weten hoe ik ook zulke mooie peppers en paprika’s kan verbouwen. Ik heb een koude kas.
Ook heb ik een vraag over beestjes die de wortels van de sla de andijvie en de winterwortels bederven. Ze worden niet opgegeten, maar ze groeie oon niet verder. Ik vermoed dat het rode mieren zijn, aangezien die ook op die plekken zitten, heel veel zelfs.
Ik heb dit jaar al afrikaantjes meegezaaid,maar het heeft niet veel geholpen. Heb ook op internet gezocht,maar daar wordt gezegd dat mieren geen probleem kunnen zijn.
Weet iemand van jullie dit misschien?
Ik ontvang sinds kort de nieuwsbrief en ik hoop op een antwoord.
vr. groet
Sini Dietvorst Markelo

Mayra

Veel sterkte lieve Diana! Uit het oog maar voorgoed in het hart.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties