Oogsten en plannen

 

We zijn nog lang niet klaar met opruimen en schoonmaken. Sterker nog, elke dag dat we op de tuin zijn stranden we al in het eerste kwartier, simpelweg omdat we moeten oogsten. En we hadden afgesproken; oogsten heeft meer prioriteit dan schoonmaken. En dus gaan we met appels en paprika’s, sla en venkel, lenteui en pronkbonen naar huis.

Op de foto zie je ongeveer een weekoogst van onze paprika- en peperplanten. En het vliegt niet vanzelf in pot of fles of vriezer. Dus ‘s avonds oogsten we de zaden, maken sambal, vriezen paprika’s op kleur in (dan kan ik komende winter een keer de gele paprikasoep maken die we zo mooi en lekker vonden). Iedereen nog dank voor de tips wat te doen met een flinke appeloogst!! Van de appels heb ik nu eerst een appeltaart gebakken, we hebben 3 emmers weggegeven aan tuinburen, en van de rest (nog zo’n 3 emmers) ga ik appelgelei en appelmoes met citroen en vanille maken, en misschien ook nog de appeljam met rozemarijn uit een reactie op mijn vorige blog (dank voor het recept!).

Er was al wat oogst thuis, deze uien hingen hier al 2 maanden onder het afdak waar normaal gesproken onze houtvoorraad ligt:

 

Ondertussen waren de uien goed droog, het blad volledig verdord en verdroogd. En dus kunnen de uien naar hun bewaarplaats in de schuur, alle dorre delen, grond en wortels verwijderd;

 

En zo is dat ook gegaan met de knoflookbollen en rode uien en sjalotten. Wintervoorraad genoeg dus.

En dit is dan vreemd genoeg ook gelijk de tijd om na te denken over de tuin, wat we volgend jaar meer willen zaaien, of juist minder. Dit jaar hadden we wel echt teveel uien, en misschien iets te weinig worteltjes. We hebben maar weinig spitskool kunnen eten, en we hadden teveel koolrabi. Je zou zeggen dat we na ruim 25 jaar volkstuin wel een heel zekere planning zouden hebben met overal precies genoeg van?

Maar dat is niet zo, want wij veranderen door de jaren heen, nieuwe recepten, nieuwe (lekkerdere) rassen. Ik heb bijvoorbeeld door een (met heel dikke aanhalingstekens) “jeugdtrauma” 25 jaar lang  geen koolraap gegeten, nu ga ik ze toch weer eens proberen (maar dan niet 2 uur lang gekookt met grote hoeveelheden nootmuskaat maar geroosterd in een ovenschotel met ham). En er zijn jaren dat we zoveel krootjes eten dat ik er het jaar erop gewoon minder trek in heb. Etc..

Maar eigenlijk is de grote boosdoener de tuin zelf en de omstandigheden. Want ik had zeker genoeg spitskool gezaaid, maar ze deden het gewoon niet goed. En de koolrabi’s (die nota bene direct naast de spitskolen stonden) deden het zo enorm goed dat we die zo ongeveer elke 2 weken aten. Volgend jaar dus minder koolrabi’s en meer spitskool (en dan hebben we waarschijnlijk weer teveel 🙂 ). Nu al nadenken over volgend jaar, het hoort een beetje bij de septembermaand, want nu zien we wat er beter kan, dus willen we dat alvast onthouden voor volgend jaar.

Voor ons hoort daar ook bij dat we hebben besloten nog een stukje tuin weg te doen. Au!! Het deed wel even zeer toen we beseften dat met een onverwachte gebeurtenis of tegenslag of wat dan ook, de tuin bijna werken wordt in plaats van hobby. En we zijn geen 20 meer, Ruud al een tijd met pensioen en ik ook niet meer met de snelheid en kracht van 25 jaar geleden. En dus doen we een stukje tuin van maar liefst 66 hele vierkante meters weg.

En dan houden we nog zo’n 275 tot 300 vierkante meter over. We hebben er de afgelopen weken hard over verzonnen (ik dan, Ruud stemde gelijk voor 🙂 ). En nu het is besloten en beslist is het ook prima en maak ik al plannen voor de tuin die we overhouden. Want ik wil daar ook wel een klein zitje, voor als ik iets wil zaaien, of mijn laarzen aan wil trekken of we gewoon even willen uitpuffen na gedane arbeid, of een slokje water drinken op een warme dag. En ik heb Ruud direct gechanteerd; vooruit, 66 vierkante meter tuin eraf, maar daar staat wel onze appelboom op. En dus eis ik een nieuwe appelboom. En nog een blauwe bes. En als ik dan toch bezig ben, doe dan ook nog een 2e appelboompje (voor als appelboom 1 een beurtjaar heeft). En over 1 ding valt niet te discussiëren; de kassen. Die blijven alle drie, punt uit. Ja, laat onderhandelen maar aan mij over. Ruud was het daar trouwens ook helemaal mee eens, dus dat onderhandelen viel erg mee 🙂 .

 

We oogsten nog steeds volop uit de kas; de laatste tomaten en komkommers, maar nu vooral paprika’s en pepers.

Op de foto zie je paprika Blue Jay. Ruim 10 jaar geleden eens zaden van gekocht, ik heb alleen geen flauw idee meer waar, want ik kan de originele zaden niet meer op internet vinden. Ik oogst dus elk jaar dat we haar telen zelf zaden. En een paar jaar geleden heeft ze een klein ongelukje gehad; er werd een bastaard geboren. En nu geven sommige Blue Jay’s paprika’s die (zoals het hoort) blokvormig zijn en rijpen naar rood met een vleug roze.

Maar er zitten ook planten tussen met paprika’s die iets langwerpiger zijn en naar geeloranje rijpen:

 

Maar alle paprika’s beginnen met die mooie helderpaarse kleur, alleen aan de vorm kun je een beetje inschatten of ze uiteindelijk rood of geel gaat worden. Toverballen dus 🙂

Tot slot nog even wat meldingen:

Ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven, over het zelf oogsten van zaden en daarbij in het bijzonder zaden van Dahlia’s: Zaden oogsten (van Dahlia’s)

En we hebben het niet alleen heel erg druk in de tuin en in de keuken, maar ik ben ook elke dag al een paar uurtjes bezig met de zadenlijst. Voor de mensen die daar interesse in hebben; ik heb er op deze pagina nog iets over geschreven: Zadenlijst – Nieuws.

En tot slot dan nog een foto van de Agapanthus Loch Hope die ik meer dan 10 jaar geleden bij De Hessenhof kocht. Nu is ze heel groot (bijna manshoog) en met meer dan 20 extra grote bloemen.

 

Let vooral niet op het onkruid eromheen. Ze staat in het stukje tuin dat we af gaan stoten, en dus gaan we haar na de bloei heel voorzichtig uitgraven en dan krijgt ze een mooie plek in de volle zon in de achtertuin.  Of toch bij ons nieuw aan te leggen zitje op het stuk tuin dat we overhouden? Dilemma’s…….. gelukkig hebben we nog wel een paar weken om erover te verzinnen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel

Hoi Diana wat een mooie oogst .
Ben erg nieuwsgierig wat je allemaal doet met de agapanthus om elk jaar weer zoveel mooie bloemen te krijgen.
Wel een knappe beslissing hoor om te minderen vinden wij ook erg moeilijk.
Gr Michel.

Ria

Hallo Diana,

Wat een schitterende paprikaoogst!
Ook al zijn jullie van plan om 66 m2 tuin af te stoten, er blijft nog genoeg over. Helaas kun je het ouder worden niet tegenhouden, dat hebben wij ook gemerkt.
Wij moeten nu in onze kleinere moestuin woekeren met de ruimte. En dat betekent b.v. jammer genoeg geen aardappels meer. En ondanks dat we van alle groentesoorten minder gezaaid hebben zit onze vriezer toch nog propvol. Onze nieuw geplante appelbomen staan in het gazon, dat scheelt ook weer ruimte in de moestuin. Wij hebben nog nauwelijks appels daarvan maar gisteren heb ik met gekochte appels weer een paar potten appeltaartjam gemaakt met jouw recept. Misschien voor jullie ook weer een idee voor jullie overvloedige oogst.
Dat de zadenlijst pas in november komt maakt helemaal niets uit toch. Het zaaien begint pas in 2018! Maar ik moet zeggen, ik kijk er wel naar uit hoor.
Succes met alles,

Groetjes,
Ria

ciel

hallo Diana,

Ik heb nog nooit zoveel slakken en naaktslakken in mijn moestuintje gehad, caceau bonen, koffieprut en uien geprobeerd maar niets hielp, was er een plaag dit jaar?? Grote en kleintjes, de kleintjes klommen tegen mijn ramen op, niet leuk meer. Heb jij een oplossing?

Groetjes Ciel

Angelique

Hoi Diana,

Wat een ontzettend mooie agapanthus!! Komen er ook zaden van in de zadenlijst? Dan heb je nu alvast een klant!! 🙂 En groot gelijk dat jullie een stukje grond eraf halen. Hobby is fijn, maar als je in je pensioen nog krom moet liggen om je vriezer vol te krijgen groeit er toch wat scheef. Alle verandering is even wennen, maar zo te lezen gaat dat helemaal goed komen. Dankjewel weer voor je fijne stukjes, ik lees ze altijd met plezier!

Olga

Die van mij heeft wel zaden. Elk jaar. Pas als ze gaan afvallen zijn de zaden goed ontwikkeld. Vorig jaar had ik ze te vroeg afgeknipt.

Olga

Apart, dat Is deze ook. Ik ben nu alle zaden uit de vruchtjes (zadenlijsten) aan het pulken. Ze zitten niet overvol maar de meeste hebben toch wel minstens 2 zaden.
Misschien moet je er meer openmaken.

Frans Bakker

Dag Diana,

Een fraaie beschrijving van de dilemma’s in de moestuin. Door de jaren heen loopt iedere tuinier die tegen het lijf. De volgende dilemma’s heb ik al achter de rug:

vierkante meters versus fysiek kracht en tijd;
telen om hoge opbrengsten versus puur tuinplezier;
hoge opbrengsten versus verwerkingsstress, etc. etc.

Ik heb ze niet opgelost door tuin af te stoten, maar door er tuin bij te nemen. Maar ik teel niet meer voor hoge opbrengsten, ik teel voor mijn lol, en voor mijn lol alleen. Wil er iets niet lukken, dan is er altijd een dankbare composthoop. Insecten, muizen en vogels genieten mee van mijn oogst. en ik ben niet van plan ze ook maar iets in de weg te leggen. Het zitje waar jij zo naar verlangt, wordt in mijn tuin, de Hof van Stede, optimaal gebruikt. Soms kom ik er ‘s morgens vroeg, ga zitten en kijken, zet een bakje koffie, lees een tuintijdschrift en ga na een paar uur zonder ook maar een slag in de tuin te hebben gewerkt weer naar huis. Heerlijk!

Je stukjes lees ik met enorm veel plezier, dank je wel…

Saskia

Dag Diana, ik hoop dat alle complimenten jullie opbeuren in deze tijd.
Ik heb nog een vraag of iemand weet wat je met druiven kunt doen die niet rijp zijn maar waar wel heel veel trossen van zijn, ze zijn wel paars maar ook zuur. Ze hangen er meer voor de sier bij ons terras aan de pergola. Maar ik vind het zonde om ze weg te doen als er nog iets mee kan.
Ik word overigens ook heel blij van je blog!
Groet,
Saskia

Anoniem

Dag Diana,
Bedankt voor je antwoord!
Wat een droge reactie was dat van je vader ; )…dat kunnen ze hier in West Friesland ook heel goed!
Ik ga kijken wat ik zie op de site die je doorgaf en de rest gaat naar de kippen.
Bedankt! Saskia

petra

dag Diana,

Agapantus in de volle grond ??? wat doe je in de winter ? Ik sjouw de potten in en uit en had dit jaar geen bloei. Dus ik doe iets niet goed.
Knap dat je zo veel lekkers kunt oogsten van 300 mtr.
veel groeten,
Petra

Agnès

Hoi Diana,

Ik vraag hier eigenlijk nooit wat, je gaf vorig jaar eens aan dat het dagboek je zoveel tijd kostte dat je niet meer ging reageren.
Nu zie ik je toch regelmatig reageren en heb al een hele tijd een prangende vraag.
Paardenmest, er zijn heel wat dagboek edities erover voorbij gekomen. Maar het is mij niet helemaal duidelijk hoe jij het gebruikt en hoe vaak per jaar. Ik lees elders dat het pas na 18 maanden of zelfs 3 jaar bruikbaar is. En jij strooit het zo uit de box over je landje.
Zou je er wat meer over willen vertellen of heb je dat al eens gedaan maar kan ik het niet vinden?
Alvast bedankt!

Agnès

Lief dat je extra je best doet voor de lezers. Maar zo begrijpelijk dat het eigenlijk teveel werk is.
Liever lees ik leuke blogs en kijk reikhalzend uit naar de zadenlijst.
Ik vind het heel leuk dat je wat wilt schrijven over de verse mest die je gebruikt.
Ik ben benieuwd!

Oscar

Hoi Diana, Ruud,

Hoe laat dan ook, wil jullie toch nog graag veel sterkte wensen met het verlies van jullie pa.
Mijn ma heeft dit jaar in april ook haar hoofdje neergelegd op haar verjaardag (85!). Het gemis blijft, maar ik hoop stiekem dat ze elke keer een beetje met me mee tuiniert; de groene vingers heb ik van haar.

Groetjes, Oscar

Inge

In één woord: geweldig ! Je schrijft geweldig !! Ga alsjeblieft een boek schrijven (of heb je al een boek geschreven). Of bundel al deze nieuwsbrieven, het is geweldig. Leuk, hunorvol en met super veel tips. Ik ben nog maar 1 seizoen bezig met mijn moestuin, maar vind het super leuk. Dank voor je leuke bericht weer !!!

Esther

Hallo Diana,

Ik sluit me helemaal bij Inge aan. Alleen mag je van mij wel meerdere boeken schrijven. Thematisch bijvoorbeeld. Tomaten, paprika’s, éénjarigen met veel foto’s enz.
Jammer dat je een stuk tuin moet opgeven. Maar ik snap ook dat als de knoop dan is doorgehakt, dat het ook een opluchting is. Ik heb me al vaker afgevraagd waar jij alle tijd vandaag haalt: enorme oogsten, die allemaal verwerkt moeten worden en dan nog al je verhalen, je artikelen voor Pokon, en het uitproberen van recepten.
Wat leuk dat je al een tipje van de zadenlijst hebt getoond. Er staat al een favoriet tussen.
Wat een naar weer was het deze week: somber, donker en nat. Ik vind het afschuwelijk dat de zomer weer voorbij is en dat het weer winter wordt.
Maar zonet dacht ik aan de zadenlijst en de plannen voor volgend jaar. En daar heb ik wel veel zin in. Ik heb dit jaar (dankzij jouw website) heel erg veel geleerd. Volgend jaar ga ik wat grootser oogsten dan de vijftien tomaten van dit jaar :-).
Groetjes, Esther

Simone Hermanni

Hallo Diana,
Na heel veel nachten met pijn in mn buik heb ik ook de knoop door gehakt, in mn sier achtertuin moet het terras maar groter worden minder planten . De moestuin vind ik leuker !
Op die moestuin heb ik een zitje in de zon maar afgeschermd met een heg zodat we rustig kunnen koffie drinken , zonder te zien wat er nog gedaan moet worden . Anders gun je je die nodige rustpauze niet .

Vriendelijke groet Simone

Maruscha Henssen

Hallo Diana,
Van tuin naar balkon, wij, 2 ruim 70tigers hebben in mei die stap gedaan. Ik kreeg veel potten met kruiden en 1 pot met 1 rode peperplant, 1 gele paprika en een rode puntpaprika. Nooit eerder geteeld, wel jaaaaren een moestuin gehad, maar wat genieten we hiervan! Als 1ste waren de pepers rijp. Ha, pasta arrabiata op het menu: veel te heet! Deze gewone peperzaadjes levert super heftige nakomelingen. Hoe is dat mogelijk?
Veel dank voor alle zeer lezenswaardige verhalen, hartelijke groet, Maruscha Henssen.

Anneke

Hallo Diana,
Heb even met bewondering naar je paprikaoogst gekeken. En al het goeds wat ik nog van je tegen kwam. Heb ook geprobeerd om uien te planten maar die van mij zijn wel klein gebleven, misschien dat het aan de grond heeft gelegen. De Agapantus vindt ik zelf ook een mooie plant, heb er zelf ook eentje.
Maar nu mijn vraag waar ik hier voor kom en wel deze:
Ik heb mijn compostvat vandaag omgewoeld en toen zag ik onderin de bak een paar vette naaktslakken zitten. Kunnen die er in blijven en zijn ze nuttig of ze er liever maar uit halen.
Groetjes,
Anneke

Jesse Gabriel

Was für eine tolle Ernte, ich träume auch von meinem eigenem Garten, hoffe es klappt irgendwann, noch kann ich nur auf meinem Balkon pflanzen.
Viele Grüße sendet
Jesse Gabriel aus Berlin

Roger

Hello Diana,
Nog eens even over tomaten.
Pakweg 50 jaar geleden toen bijna alle mensen tomaten in eigen tuin kweekten was dat zonder een plastieken afdak erover, laat staan dat ze een serre hadden.
Had het hiermee nu te maken, ik weet het niet, maar steevast plukten alle mensen hun tomaten als ze heel lichtjes oranjerood werden. Men liet ze dan verder afrijpen op de vensterbank, zelfs in volle zon.
Als ik het goed voor heb laat nu iedereen, denk ik toch, mogelijk vergis ik mij, de tomaten rijpen aan de struik zelf. Ze lijken me vele waterachtiger nu, welke soort ik ook zelf zaai.
Velen zullen nu denken, nog zo eentje. Maar vroeger waren de tomaten die we zelf kweekten toch zoveel lekkerder.
En nu vraag ik me af, heeft het toch te maken met het rijpingsproces dat veranderd is.
Alleszins ga ik op dat gebied volgend jaar experimenteren.
Heb jij Diana, en bij uitbreiding de andere lezers hier, daar ervaring mee of wat denken jullie daarover.
Mijn taal zal wat meer Vlaams zijn want jawel, ik woon in België en ik vind….Diana’s mooie moestuin fantastisch. Echt waar.
Met hartelijke groeten van Roger.

Anoniem

Hoi Diana,

Wat een mooie paprika oogst!
Ik probeer al twee jaar om ze te kweken in de kas, maar de planten krijgen geen bloemen. Kan het zijn dat paprika en tomatenplanten niet samen gaan?

Groetjes,
Marjolein

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties