Oogsten en plannen

 

We zijn nog lang niet klaar met opruimen en schoonmaken. Sterker nog, elke dag dat we op de tuin zijn stranden we al in het eerste kwartier, simpelweg omdat we moeten oogsten. En we hadden afgesproken; oogsten heeft meer prioriteit dan schoonmaken. En dus gaan we met appels en paprika’s, sla en venkel, lenteui en pronkbonen naar huis.

Op de foto zie je ongeveer een weekoogst van onze paprika- en peperplanten. En het vliegt niet vanzelf in pot of fles of vriezer. Dus ’s avonds oogsten we de zaden, maken sambal, vriezen paprika’s op kleur in (dan kan ik komende winter een keer de gele paprikasoep maken die we zo mooi en lekker vonden). Iedereen nog dank voor de tips wat te doen met een flinke appeloogst!! Van de appels heb ik nu eerst een appeltaart gebakken, we hebben 3 emmers weggegeven aan tuinburen, en van de rest (nog zo’n 3 emmers) ga ik appelgelei en appelmoes met citroen en vanille maken, en misschien ook nog de appeljam met rozemarijn uit een reactie op mijn vorige blog (dank voor het recept!).

Er was al wat oogst thuis, deze uien hingen hier al 2 maanden onder het afdak waar normaal gesproken onze houtvoorraad ligt:

 

Ondertussen waren de uien goed droog, het blad volledig verdord en verdroogd. En dus kunnen de uien naar hun bewaarplaats in de schuur, alle dorre delen, grond en wortels verwijderd;

 

En zo is dat ook gegaan met de knoflookbollen en rode uien en sjalotten. Wintervoorraad genoeg dus.

En dit is dan vreemd genoeg ook gelijk de tijd om na te denken over de tuin, wat we volgend jaar meer willen zaaien, of juist minder. Dit jaar hadden we wel echt teveel uien, en misschien iets te weinig worteltjes. We hebben maar weinig spitskool kunnen eten, en we hadden teveel koolrabi. Je zou zeggen dat we na ruim 25 jaar volkstuin wel een heel zekere planning zouden hebben met overal precies genoeg van?

Maar dat is niet zo, want wij veranderen door de jaren heen, nieuwe recepten, nieuwe (lekkerdere) rassen. Ik heb bijvoorbeeld door een (met heel dikke aanhalingstekens) “jeugdtrauma” 25 jaar lang  geen koolraap gegeten, nu ga ik ze toch weer eens proberen (maar dan niet 2 uur lang gekookt met grote hoeveelheden nootmuskaat maar geroosterd in een ovenschotel met ham). En er zijn jaren dat we zoveel krootjes eten dat ik er het jaar erop gewoon minder trek in heb. Etc..

Maar eigenlijk is de grote boosdoener de tuin zelf en de omstandigheden. Want ik had zeker genoeg spitskool gezaaid, maar ze deden het gewoon niet goed. En de koolrabi’s (die nota bene direct naast de spitskolen stonden) deden het zo enorm goed dat we die zo ongeveer elke 2 weken aten. Volgend jaar dus minder koolrabi’s en meer spitskool (en dan hebben we waarschijnlijk weer teveel 🙂 ). Nu al nadenken over volgend jaar, het hoort een beetje bij de septembermaand, want nu zien we wat er beter kan, dus willen we dat alvast onthouden voor volgend jaar.

Voor ons hoort daar ook bij dat we hebben besloten nog een stukje tuin weg te doen. Au!! Het deed wel even zeer toen we beseften dat met een onverwachte gebeurtenis of tegenslag of wat dan ook, de tuin bijna werken wordt in plaats van hobby. En we zijn geen 20 meer, Ruud al een tijd met pensioen en ik ook niet meer met de snelheid en kracht van 25 jaar geleden. En dus doen we een stukje tuin van maar liefst 66 hele vierkante meters weg.

En dan houden we nog zo’n 275 tot 300 vierkante meter over. We hebben er de afgelopen weken hard over verzonnen (ik dan, Ruud stemde gelijk voor 🙂 ). En nu het is besloten en beslist is het ook prima en maak ik al plannen voor de tuin die we overhouden. Want ik wil daar ook wel een klein zitje, voor als ik iets wil zaaien, of mijn laarzen aan wil trekken of we gewoon even willen uitpuffen na gedane arbeid, of een slokje water drinken op een warme dag. En ik heb Ruud direct gechanteerd; vooruit, 66 vierkante meter tuin eraf, maar daar staat wel onze appelboom op. En dus eis ik een nieuwe appelboom. En nog een blauwe bes. En als ik dan toch bezig ben, doe dan ook nog een 2e appelboompje (voor als appelboom 1 een beurtjaar heeft). En over 1 ding valt niet te discussiëren; de kassen. Die blijven alle drie, punt uit. Ja, laat onderhandelen maar aan mij over. Ruud was het daar trouwens ook helemaal mee eens, dus dat onderhandelen viel erg mee 🙂 .

 

We oogsten nog steeds volop uit de kas; de laatste tomaten en komkommers, maar nu vooral paprika’s en pepers.

Op de foto zie je paprika Blue Jay. Ruim 10 jaar geleden eens zaden van gekocht, ik heb alleen geen flauw idee meer waar, want ik kan de originele zaden niet meer op internet vinden. Ik oogst dus elk jaar dat we haar telen zelf zaden. En een paar jaar geleden heeft ze een klein ongelukje gehad; er werd een bastaard geboren. En nu geven sommige Blue Jay’s paprika’s die (zoals het hoort) blokvormig zijn en rijpen naar rood met een vleug roze.

Maar er zitten ook planten tussen met paprika’s die iets langwerpiger zijn en naar geeloranje rijpen:

 

Maar alle paprika’s beginnen met die mooie helderpaarse kleur, alleen aan de vorm kun je een beetje inschatten of ze uiteindelijk rood of geel gaat worden. Toverballen dus 🙂

Tot slot nog even wat meldingen:

Ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven, over het zelf oogsten van zaden en daarbij in het bijzonder zaden van Dahlia’s: Zaden oogsten (van Dahlia’s)

En we hebben het niet alleen heel erg druk in de tuin en in de keuken, maar ik ben ook elke dag al een paar uurtjes bezig met de zadenlijst. Voor de mensen die daar interesse in hebben; ik heb er op deze pagina nog iets over geschreven: Zadenlijst – Nieuws.

En tot slot dan nog een foto van de Agapanthus Loch Hope die ik meer dan 10 jaar geleden bij De Hessenhof kocht. Nu is ze heel groot (bijna manshoog) en met meer dan 20 extra grote bloemen.

 

Let vooral niet op het onkruid eromheen. Ze staat in het stukje tuin dat we af gaan stoten, en dus gaan we haar na de bloei heel voorzichtig uitgraven en dan krijgt ze een mooie plek in de volle zon in de achtertuin.  Of toch bij ons nieuw aan te leggen zitje op het stuk tuin dat we overhouden? Dilemma’s…….. gelukkig hebben we nog wel een paar weken om erover te verzinnen.

 

38 reacties op Oogsten en plannen

Michel 10 september 2017 om 10:26

Hoi Diana wat een mooie oogst .
Ben erg nieuwsgierig wat je allemaal doet met de agapanthus om elk jaar weer zoveel mooie bloemen te krijgen.
Wel een knappe beslissing hoor om te minderen vinden wij ook erg moeilijk.
Gr Michel.

Diana 11 september 2017 om 09:10

Hallo Michel,
Dankjewel! Ja, de beslissing om te minderen is het moeilijkst, maar daarna lucht het eigenlijk wel enorm op en biedt het allerlei kansen. We kijken ineens anders naar het stuk tuin dat we nog over hebben, zien wat we er nog mee kunnen.
Ik doe eigenlijk niks bijzonders aan de Agapanthus, ze staat in een verhoogde bak, krijgt hetzelfde voedsel als de andere groenteplanten (Culterra groen of iets vergelijkbaars), meer niet. Gewoon een heel goed ras, denk ik dan maar, heeft in Engeland ook al flink wat onderscheidingen gewonnen. En is hier dus gewoon winterhard zonder afdekken.
groetjes,
Diana

Ria 10 september 2017 om 12:02

Hallo Diana,

Wat een schitterende paprikaoogst!
Ook al zijn jullie van plan om 66 m2 tuin af te stoten, er blijft nog genoeg over. Helaas kun je het ouder worden niet tegenhouden, dat hebben wij ook gemerkt.
Wij moeten nu in onze kleinere moestuin woekeren met de ruimte. En dat betekent b.v. jammer genoeg geen aardappels meer. En ondanks dat we van alle groentesoorten minder gezaaid hebben zit onze vriezer toch nog propvol. Onze nieuw geplante appelbomen staan in het gazon, dat scheelt ook weer ruimte in de moestuin. Wij hebben nog nauwelijks appels daarvan maar gisteren heb ik met gekochte appels weer een paar potten appeltaartjam gemaakt met jouw recept. Misschien voor jullie ook weer een idee voor jullie overvloedige oogst.
Dat de zadenlijst pas in november komt maakt helemaal niets uit toch. Het zaaien begint pas in 2018! Maar ik moet zeggen, ik kijk er wel naar uit hoor.
Succes met alles,

Groetjes,
Ria

Diana 11 september 2017 om 09:16

Hallo Ria,
Ik weet het, en ik hoop dat jullie ondertussen je draai hebben gevonden in jullie nieuwe en kleinere tuin!
Op ons tuincomplex tuiniert een vrouw al net zo lang als wij, en zij kan met haar 160 vierkante meter jaarrond eten met man en 2 kinderen, zij koopt nooit groenten. Dan moet het ons met 2 personen met 275 vierkante meter toch ook lukken, ook al is dat zeker niet onze insteek bij het tuinieren, voor ons is het tuinieren zelf de hobby en niet perse om zoveel mogelijk te oogsten (al blijft het natuurlijk wel heel leuk na al het zaaien en verzorgen 🙂 ).
Oh ja, de appeltaartjam, die heb ik al zeker 2 jaar niet meer gemaakt. Ga ik onthouden!
groetjes en heel veel plezier en succes in jullie tuin en met de oogst!
Diana

ciel 17 september 2017 om 09:06

hallo Diana,

Ik heb nog nooit zoveel slakken en naaktslakken in mijn moestuintje gehad, caceau bonen, koffieprut en uien geprobeerd maar niets hielp, was er een plaag dit jaar?? Grote en kleintjes, de kleintjes klommen tegen mijn ramen op, niet leuk meer. Heb jij een oplossing?

Groetjes Ciel

Diana 17 september 2017 om 09:31

Hallo Ciel,
Vorige jaar hadden we een slakkenplaag, dit jaar niet (niet dat we geen slakken hadden hoor, maar nog niet een kwart van wat we vorig jaar aan slakken en vraat hadden.
Lees vooral ook even wat blogs van de zomer van vorig jaar door, heel veel mensen hadden toen last van slakkenplagen en er werden veel tips gegeven. Één die me bij is gebleven is die van het kattenvoer; als je geen slakkenkorrels wilt gebruiken kun je droge kattenbrokjes op een schaal gooien en die in het begin van de avond buiten zetten. Binnen de kortste keren komen de slakken er massaal op af, en dan kun je de slakken oprapen of opruimen of wat je dan ook met ze wilt doen.
groetjes,
Diana

Angelique 10 september 2017 om 12:19

Hoi Diana,

Wat een ontzettend mooie agapanthus!! Komen er ook zaden van in de zadenlijst? Dan heb je nu alvast een klant!! 🙂 En groot gelijk dat jullie een stukje grond eraf halen. Hobby is fijn, maar als je in je pensioen nog krom moet liggen om je vriezer vol te krijgen groeit er toch wat scheef. Alle verandering is even wennen, maar zo te lezen gaat dat helemaal goed komen. Dankjewel weer voor je fijne stukjes, ik lees ze altijd met plezier!

Diana 11 september 2017 om 09:18

Hallo Angelique,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik vrees dat er geen zaden van de Agapanthus in de zadenlijst komen, tenzij ze na 10 jaar nu wel zaden maakt, maar dat heeft ze tot nu toe nog nooit gedaan.
groetjes,
Diana

Olga 12 september 2017 om 10:18

Die van mij heeft wel zaden. Elk jaar. Pas als ze gaan afvallen zijn de zaden goed ontwikkeld. Vorig jaar had ik ze te vroeg afgeknipt.

Diana 13 september 2017 om 07:55

Hallo Olga,
Andere Agapanthussen die ik heb gehad gaven ook vaak zaden, maar mijn Loch Hope nog nooit. Ze schijnt (volgens de Hessenhof) voor een deel niet tot de bekende Agapanthus africanus te behoren maar tot de Agapanthus inapertus, met meer hangende bloempjes (misschien lastiger te bestuiven, hoewel ik er wel gewoon hommels en bijen bij/in zie).
groetjes,
Diana

Olga 19 september 2017 om 11:02

Apart, dat Is deze ook. Ik ben nu alle zaden uit de vruchtjes (zadenlijsten) aan het pulken. Ze zitten niet overvol maar de meeste hebben toch wel minstens 2 zaden.
Misschien moet je er meer openmaken.

Frans Bakker 10 september 2017 om 22:13

Dag Diana,

Een fraaie beschrijving van de dilemma’s in de moestuin. Door de jaren heen loopt iedere tuinier die tegen het lijf. De volgende dilemma’s heb ik al achter de rug:

vierkante meters versus fysiek kracht en tijd;
telen om hoge opbrengsten versus puur tuinplezier;
hoge opbrengsten versus verwerkingsstress, etc. etc.

Ik heb ze niet opgelost door tuin af te stoten, maar door er tuin bij te nemen. Maar ik teel niet meer voor hoge opbrengsten, ik teel voor mijn lol, en voor mijn lol alleen. Wil er iets niet lukken, dan is er altijd een dankbare composthoop. Insecten, muizen en vogels genieten mee van mijn oogst. en ik ben niet van plan ze ook maar iets in de weg te leggen. Het zitje waar jij zo naar verlangt, wordt in mijn tuin, de Hof van Stede, optimaal gebruikt. Soms kom ik er ’s morgens vroeg, ga zitten en kijken, zet een bakje koffie, lees een tuintijdschrift en ga na een paar uur zonder ook maar een slag in de tuin te hebben gewerkt weer naar huis. Heerlijk!

Je stukjes lees ik met enorm veel plezier, dank je wel…

Diana 11 september 2017 om 09:25

Hallo Frans,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Wij hebben ook zeker geen tuin om zoveel mogelijk van te oogsten, het oogsten komt hier na het tuinieren zelf. Maar het is altijd wel een erg fijn gevoel om na het zaaien, planten, water geven en noem allemaal maar op te zien dat wat we hebben gedaan goed was en we worden beloond met een goede oogst. Van die oogst geven we vaak de helft weg, net als nu met de appels, want aan 3 emmers hebben we zelf meer dan genoeg. En weggeven is ook heel leuk, ik kreeg dit weekend een potje appelsambal van de buurvrouw van een tuinbuurman die heel blij was met de appels en pepers die hij aan haar gaf van onze tuin. Is meer waard dan de appels en pepers zelf. Ik ga wel om het recept vragen, want het is erg lekkere sambal 🙂 .
groetjes en heel veel plezier in je tuin en met de oogst!!
Diana

Saskia 10 september 2017 om 22:47

Dag Diana, ik hoop dat alle complimenten jullie opbeuren in deze tijd.
Ik heb nog een vraag of iemand weet wat je met druiven kunt doen die niet rijp zijn maar waar wel heel veel trossen van zijn, ze zijn wel paars maar ook zuur. Ze hangen er meer voor de sier bij ons terras aan de pergola. Maar ik vind het zonde om ze weg te doen als er nog iets mee kan.
Ik word overigens ook heel blij van je blog!
Groet,
Saskia

Diana 11 september 2017 om 09:37

Hallo Saskia,
Ik ben zeker heel erg blij met al die lieve woorden in de afgelopen 2 weken!!
Mijn vader zal nog wel eens in een tuindagboek terugkomen. Hij had vroeger een heel grote volkstuin, met natuurlijk alleen maar traditionele groenten, van ‘nieuwigheden’ als aubergines en courgettes, rucola en haricot verts moest hij niks hebben. Ik nam eens mooie jonge boontjes voor hem mee. Hij zei alleen maar; ‘dat zijn geen bonen, dat zijn velletjes’. Hij hield van spekbonen, zonder witte boon in de peul was een boon voor hem geen echte boon 🙂 .

Ik kan je helaas niet helpen aan een leuk idee voor je zure druiven. Ik heb zelf wel eens druivengelei met citroen (wat sap en rasp) gemaakt van druiven die wat tegen vielen, dat was wel lekker (maar niet lekker genoeg om nog eens te maken). Misschien kun je het sap als friszuur accent gebruiken in een ander recept of inmaak. Misschien brengt Madam Confituur je nog op een idee: http://madamconfituur.com/recepten/
groetjes,
Diana

Anoniem 11 september 2017 om 14:01

Dag Diana,
Bedankt voor je antwoord!
Wat een droge reactie was dat van je vader ; )…dat kunnen ze hier in West Friesland ook heel goed!
Ik ga kijken wat ik zie op de site die je doorgaf en de rest gaat naar de kippen.
Bedankt! Saskia

petra 11 september 2017 om 11:53

dag Diana,

Agapantus in de volle grond ??? wat doe je in de winter ? Ik sjouw de potten in en uit en had dit jaar geen bloei. Dus ik doe iets niet goed.
Knap dat je zo veel lekkers kunt oogsten van 300 mtr.
veel groeten,
Petra

Diana 11 september 2017 om 13:28

Hallo Petra,
Ja, gewoon in de volle grond. Maar wel met de opmerking dat Loch Hope een ras is dat (in ieder geval in Engeland) als redelijk winterhard wordt beschouwd, en dat geldt zeker niet voor alle Agapanthusrassen. En wij wonen slechts 18 kilometer van het strand op Voorne-Putten, koeler in de zomer, minder koud in de winter, en dat scheelt dan misschien maar 2 of 3 graden maar dat kan ook net het verschil zijn. Op de website van de Hessenhof staat in een heel kort stukje wellicht nog handige verzorgingstips: http://www.hessenhof.nl/al/a049.html. En hier kun je ook nog veel informatie vinden over verzorging, overwintering, voeding, etc.: http://www.plantenkwekerijen.be/agapanthuskaapse.html
groetjes,
Diana

Agnès 11 september 2017 om 18:22

Hoi Diana,

Ik vraag hier eigenlijk nooit wat, je gaf vorig jaar eens aan dat het dagboek je zoveel tijd kostte dat je niet meer ging reageren.
Nu zie ik je toch regelmatig reageren en heb al een hele tijd een prangende vraag.
Paardenmest, er zijn heel wat dagboek edities erover voorbij gekomen. Maar het is mij niet helemaal duidelijk hoe jij het gebruikt en hoe vaak per jaar. Ik lees elders dat het pas na 18 maanden of zelfs 3 jaar bruikbaar is. En jij strooit het zo uit de box over je landje.
Zou je er wat meer over willen vertellen of heb je dat al eens gedaan maar kan ik het niet vinden?
Alvast bedankt!

Diana 12 september 2017 om 08:45

Hallo Agnès,
Dat klopt ook hoor, en ik geef zeker niet vaak meer antwoord, en als ik antwoord geef doe ik dat wat korter dan een paar jaar geleden.
Maar gisteren had ik een uurtje tijd en vond ik het na bijna 3 weken stilte ook wel tijd om wat meer mijn best te doen om antwoord te geven aan de mensen die de afgelopen weken de tijd en moeite hebben genomen om me te condoleren en/of een hart onder de riem te steken.
Ik kan je vraag helaas niet heel kort beantwoorden maar ik beloof je om in mijn eerstvolgende blog (eind deze week) er iets over te schrijven.
groetjes,
Diana

Agnès 13 september 2017 om 18:13

Lief dat je extra je best doet voor de lezers. Maar zo begrijpelijk dat het eigenlijk teveel werk is.
Liever lees ik leuke blogs en kijk reikhalzend uit naar de zadenlijst.
Ik vind het heel leuk dat je wat wilt schrijven over de verse mest die je gebruikt.
Ik ben benieuwd!

Oscar 11 september 2017 om 23:05

Hoi Diana, Ruud,

Hoe laat dan ook, wil jullie toch nog graag veel sterkte wensen met het verlies van jullie pa.
Mijn ma heeft dit jaar in april ook haar hoofdje neergelegd op haar verjaardag (85!). Het gemis blijft, maar ik hoop stiekem dat ze elke keer een beetje met me mee tuiniert; de groene vingers heb ik van haar.

Groetjes, Oscar

Diana 12 september 2017 om 08:39

Hallo Oscar,
Dankjewel!
Ik heb juist mijn ‘groene vingers’ van mijn vader.
Ook jij veel sterkte gewenst!
Diana

Inge 12 september 2017 om 08:45

In één woord: geweldig ! Je schrijft geweldig !! Ga alsjeblieft een boek schrijven (of heb je al een boek geschreven). Of bundel al deze nieuwsbrieven, het is geweldig. Leuk, hunorvol en met super veel tips. Ik ben nog maar 1 seizoen bezig met mijn moestuin, maar vind het super leuk. Dank voor je leuke bericht weer !!!

Diana 13 september 2017 om 08:02

Hallo Inge,
Dankjewel voor je aardige woorden, maar ik word daar een beetje verlegen van hoor.
Uiteindelijk ‘klets’ ik maar wat over tuinieren, veel meer dan dat is het niet. Ik ben er zelf ook niet eens geweldig goed in, gezien mijn al weer doorgeschoten sla en een verkeerd gesnoeide pruimenboom waardoor we geen enkele pruim konden oogsten 🙂 .
Heel veel plezier met de oogst van je eerste moestuinjaar, ik hoop dat je met het tuinieren er een liefde voor het leven bij hebt gekregen!
Diana

Esther 12 september 2017 om 16:57

Hallo Diana,

Ik sluit me helemaal bij Inge aan. Alleen mag je van mij wel meerdere boeken schrijven. Thematisch bijvoorbeeld. Tomaten, paprika’s, éénjarigen met veel foto’s enz.
Jammer dat je een stuk tuin moet opgeven. Maar ik snap ook dat als de knoop dan is doorgehakt, dat het ook een opluchting is. Ik heb me al vaker afgevraagd waar jij alle tijd vandaag haalt: enorme oogsten, die allemaal verwerkt moeten worden en dan nog al je verhalen, je artikelen voor Pokon, en het uitproberen van recepten.
Wat leuk dat je al een tipje van de zadenlijst hebt getoond. Er staat al een favoriet tussen.
Wat een naar weer was het deze week: somber, donker en nat. Ik vind het afschuwelijk dat de zomer weer voorbij is en dat het weer winter wordt.
Maar zonet dacht ik aan de zadenlijst en de plannen voor volgend jaar. En daar heb ik wel veel zin in. Ik heb dit jaar (dankzij jouw website) heel erg veel geleerd. Volgend jaar ga ik wat grootser oogsten dan de vijftien tomaten van dit jaar :-).
Groetjes, Esther

Diana 13 september 2017 om 08:08

Hallo Esther,
Ja, vreemd hè, ook ik denk alweer voorzichtig na over volgend jaar, welke rassen, hoeveel aardappelen, wanneer wat zaaien, meer peterselie, minder uien, waar nog een appelboom past, waar zaden bestellen, etc., etc..
En dan hopen we ook maar op een betere zomer want na een prachtige mei en juni viel de rest toch best tegen (schrijf ik terwijl het hier windkracht 9 is en de regen hard tegen de ruiten slaat 🙂 )
groetjes en veel plezier met alle plannen voor volgend jaar!
Diana

Simone Hermanni 12 september 2017 om 17:05

Hallo Diana,
Na heel veel nachten met pijn in mn buik heb ik ook de knoop door gehakt, in mn sier achtertuin moet het terras maar groter worden minder planten . De moestuin vind ik leuker !
Op die moestuin heb ik een zitje in de zon maar afgeschermd met een heg zodat we rustig kunnen koffie drinken , zonder te zien wat er nog gedaan moet worden . Anders gun je je die nodige rustpauze niet .

Vriendelijke groet Simone

Diana 13 september 2017 om 08:17

Hallo Simone,
Ja, soms doen dat soort beslissingen wel zeer. Maar als het eenmaal in je hoofd is opgeruimd en een nieuw plekje heeft, dan kan het zomaar zijn dat het in het echt zo opgeruimd wordt. Uiteindelijk nemen we dat soort beslissingen niet voor niks. Wij hebben vorig jaar een deel van de tuin bestraat waardoor we nu makkelijker buiten kunnen zitten (zonder een Brugmansia in de nek, we eerst over een pot heen moesten stappen, zonder Trachycarpusblad dat in onze rug klapperde, en we ons tussen tafel en stoel in moesten wurmen om te kunnen gaan zitten. Als we buiten wilden eten moesten we eerst alle potjes van tafel verwijderen, of maar van een bord op schoot eten. Maar nu de tuin wat minder vol is en we aan een ruime tafel kunnen zitten, zitten we ook vaker buiten, en we eten ook wel buiten bij mooi weer. En poes Lotje ligt graag op de terrastafel (was vroeger ooit plek voor). We vinden het nu heerlijk! Ik hoop dat jij dat ook zo gaat ervaren! Succes met de ‘verbouwing’!
Diana

Maruscha Henssen 12 september 2017 om 20:52

Hallo Diana,
Van tuin naar balkon, wij, 2 ruim 70tigers hebben in mei die stap gedaan. Ik kreeg veel potten met kruiden en 1 pot met 1 rode peperplant, 1 gele paprika en een rode puntpaprika. Nooit eerder geteeld, wel jaaaaren een moestuin gehad, maar wat genieten we hiervan! Als 1ste waren de pepers rijp. Ha, pasta arrabiata op het menu: veel te heet! Deze gewone peperzaadjes levert super heftige nakomelingen. Hoe is dat mogelijk?
Veel dank voor alle zeer lezenswaardige verhalen, hartelijke groet, Maruscha Henssen.

Diana 13 september 2017 om 08:29

Hallo Maruscha,
Uiteindelijk gaat het erom dat we kunnen blijven tuinieren, op grote schaal of kleine schaal, het gevoel verandert niet.
Ik hoop dat jullie helemaal blij zijn met de stap terug!!
Pepers kunnen heter of minder heet zijn. Dat hangt voor het allergrootste deel af van het ras. En daarnaast zorgen verschillen in omstandigheden voor verschillen in heetheid (voeding, vocht, hitte, gezondheid van de plant, etc.).
Wij proeven altijd elke peper even heel voorzichtig voor ik besluit hoeveel ik er van wil gebruiken in een gerecht 🙂
groetjes,
Diana

Anneke 12 september 2017 om 22:12

Hallo Diana,
Heb even met bewondering naar je paprikaoogst gekeken. En al het goeds wat ik nog van je tegen kwam. Heb ook geprobeerd om uien te planten maar die van mij zijn wel klein gebleven, misschien dat het aan de grond heeft gelegen. De Agapantus vindt ik zelf ook een mooie plant, heb er zelf ook eentje.
Maar nu mijn vraag waar ik hier voor kom en wel deze:
Ik heb mijn compostvat vandaag omgewoeld en toen zag ik onderin de bak een paar vette naaktslakken zitten. Kunnen die er in blijven en zijn ze nuttig of ze er liever maar uit halen.
Groetjes,
Anneke

Diana 13 september 2017 om 08:40

Halo Anneke,
Wij geven onze uien tijdens de groei altijd wat extra kali, want kali zorgt voor de ontwikkeling en groei van de bol/knol/ui.

Over naaktslakken; ze zijn in een compostbak heel nuttig, eten onverteerde en half verteerde plantenresten. Maar ze krijgen wel kinderen, en volgend jaar vinden zij en hun grote hoeveelheid kinders je jonge slaplantjes minstens zo lekker als de restjes die ze nu eten 🙂 . Dus nuttig mits het er niet teveel worden. En het blijft lastig om daar het evenwicht in te vinden.
groetjes,
Diana

Jesse Gabriel 13 september 2017 om 14:33

Was für eine tolle Ernte, ich träume auch von meinem eigenem Garten, hoffe es klappt irgendwann, noch kann ich nur auf meinem Balkon pflanzen.
Viele Grüße sendet
Jesse Gabriel aus Berlin

Roger 13 september 2017 om 18:36

Hello Diana,
Nog eens even over tomaten.
Pakweg 50 jaar geleden toen bijna alle mensen tomaten in eigen tuin kweekten was dat zonder een plastieken afdak erover, laat staan dat ze een serre hadden.
Had het hiermee nu te maken, ik weet het niet, maar steevast plukten alle mensen hun tomaten als ze heel lichtjes oranjerood werden. Men liet ze dan verder afrijpen op de vensterbank, zelfs in volle zon.
Als ik het goed voor heb laat nu iedereen, denk ik toch, mogelijk vergis ik mij, de tomaten rijpen aan de struik zelf. Ze lijken me vele waterachtiger nu, welke soort ik ook zelf zaai.
Velen zullen nu denken, nog zo eentje. Maar vroeger waren de tomaten die we zelf kweekten toch zoveel lekkerder.
En nu vraag ik me af, heeft het toch te maken met het rijpingsproces dat veranderd is.
Alleszins ga ik op dat gebied volgend jaar experimenteren.
Heb jij Diana, en bij uitbreiding de andere lezers hier, daar ervaring mee of wat denken jullie daarover.
Mijn taal zal wat meer Vlaams zijn want jawel, ik woon in België en ik vind….Diana’s mooie moestuin fantastisch. Echt waar.
Met hartelijke groeten van Roger.

Diana 14 september 2017 om 08:37

Hallo Roger,
Na in ruim 12 jaar meer dan 300 tomatenrassen te hebben geteeld kan ik er dit over zeggen:
naar mijn mening bestaat een echt lekker tomatenras voor 85% uit het juiste ras. En de andere 15% zijn dan voor op het juiste moment plukken, en omstandigheden als zon/warmte, voeding, vocht, etc..
Ik weet natuurlijk niet welke rassen je zelf hebt geteeld, er zijn heel lang rassen ontwikkeld die vooral veel opbrengst gaven, gelijktijdig afrijpten, zo mogelijk ziekteresistent waren, etc., maar de laatste jaren worden er wel weer echt rassen op de merkt gebracht waarbij de smaak heel belangrijk is (zoals er nu in de supermarkt ook weer tomaatjes te koop zijn die lekker zijn). Oftewel, als je tomatenzaden koopt, zoek dan een oud en bewezen ras, of een nieuw ras waarbij smaak voorop staat.
groetjes,
Diana

Anoniem 17 september 2017 om 13:41

Hoi Diana,

Wat een mooie paprika oogst!
Ik probeer al twee jaar om ze te kweken in de kas, maar de planten krijgen geen bloemen. Kan het zijn dat paprika en tomatenplanten niet samen gaan?

Groetjes,
Marjolein

Diana 17 september 2017 om 15:37

Hallo Marjolein,
Wij hebben al meer dan 20 jaar tomaten en paprika’s direct naast elkaar staan en zonder een enkel probleem.
Waarom je planten geen bloemen krijg is voor mij niet duidelijk; wellicht een voedingsprobleem (maar dan zou je ook geen bloemen in de tomaten moeten krijgen dus dat lijkt me onwaarschijnlijk), tijdstip van zaaien te laat, het kan aan het ras liggen (er zijn vroege en late rassen, maar zelfs late rassen bloeien hier nog prima en zetten gewoon vrucht). Misschien wil je even kijken op de pagina met teelttips van paprika’s, wellicht lees je daar iets waardoor je kunt bedenken wat je zelf anders doet en wat het probleem veroorzaakt: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/paprika/
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties