RHS Chelsea Flower Show

Allereerst maar even, de reclame voor de Chelsea Flower Show. Ze begint op 22 mei en dat betekent dat je vanaf morgen, maandag 21 mei, elke avond op BBC 2 van 21.00 tot 22.00 uur live uitzendingen kunt zien over dit geweldige evenement. Ze laten er de showtuinen zien, maar ook de verkoopstands, reportages over exposanten, etc. De moeite waard!

Terug naar mijn eigen tuin. Het wordt langzaam warmer, en dat kun je ook zien aan de groei van planten. Nu maar hopen dat er niet teveel regen valt en dan komt het goed met alle planten (zelfs met de bonen die vorige week nog in een modderpoel stonden).

Wel zie ik nog wat gaten (helaas zijn er toch ook nog planten die de winter niet hebben overleefd, zoals een Salvia microphylla, een Verbascum is verdwenen, 2 van de 5 stokrozen, helaas de Salvia uliginosa en vreemd genoeg ook de Foeniculum vulgare Giant Bronze. Dus ik heb nog plaats voor een paar planten, dat is dan weer het voordeel daarvan.Papaver rupifragum wil gaan bloeien

Gelukkig heeft ook genoeg de winter wel overleefd, de Papaver rupifragum gaat bloeien, een winterharde vaste, en dan ook nog zeer lang bloeiende (tot ver in de zomer) Papaver en een zomerse warmoranje kleur, één van mijn favorieten.

Astrantia loopt uitNog zo’n favoriet waarvan ik blij ben dat ze er weer is is de Astrantia Ruby Star (ooit gekocht bij de Ferdinandushof), de donkerste Astrantia die ik heb.

Ik heb bij dezelfde kweker trouwens ook de White Giant gekocht, ook een erg mooie variëteit, met zeer grote witte bloemen en lange en rijke bloei, maar die staat meer in de halfschaduw, die bloeit daar nog niet.

Maar zo langzamerhand komt er dus steeds meer kleur in de tuin, van blad en van de eerste bloemen. Omdat ik gisteren al wist dat er nog wat regen ging vallen gisteren nog even wat mest gestrooid (van DCM, voor de groentetuin, voor het eerst eens gekocht, ik ben benieuwd wat de resultaten zijn komende zomer).

Dit was maar een kort tuindagboek, dat komt omdat ik gisteren heel veel foto’s heb gemaakt, van onder andere de kassen maar ook van bijzondere tomatendieven en bijzondere tomatenbloemen, en die ga ik zo direct dus in het hoofdstuk van de kassen zetten, en in het hoofdstuk over tomaten.

Aubergine Pukkie bloeit al in meiEn ik heb een foto gemaakt van de tuin en kas, voor het Jaaroverzicht 2012. Dus hier niet veel tekst, maar ik hoop op de rest van de website nog veel te schrijven (tot de middag, na de lunch gaan we nog even lekker naar de tuin. Tot slot nog even de bloem van Aubergine Pukkie, de vroegste dit jaar (al zit Ukkie ook in knop).

8 gedachten over “RHS Chelsea Flower Show”

 1. Hallo Diana,
  Volg je dagboek en ik zag dat je rabarber had geoogst, maar deze is niet van mij maar wel mooi van kleur! Wil je nog niet oogsten of zijn ze dood gegaan?
  De meloenpeer van mij heeft vele gele bladeren (nadat ik hem helemaal had kaalgeplukt om ziekte te weren) maar het heeft niet echt geholpen.
  Het voorjaar is voor de tuin niet zo goed verlopen, maar misschien maakt de zomer alles weer goed!

  Gr W

  1. Hoi Wouda,

   Nee, deze rabarber is niet van jou (deze is van de plant die bij de sloot staat, ze lijkt rood maar direct onder de eerste schil is behoorlijk groen hoor). Maar ze geeft zo’n geweldige opbrengst dat ze mag blijven, en ze is prima geschikt om mee in te maken. Jouw rabarber leeft hoor, ik heb er 3 staan, en ik heb van alle drie de planten zo’n 4-6 stengels geoogst, verder laat ik de planten met rust en mogen ze verder groeien dit jaar. De planten die ik niet heb gebruikt heb ik weggegeven aan de buurman, en aan de andere kant van onze tuin aan een echtpaar. Ook daar leven de planten en wordt ook voor het eerst voorzichtig geoogst. Nu dus nog maar weinig oogst, maar ze zijn wel heerlijk, en geweldig mooi van kleur!
   De meloenpeer is, ik vrees, dood. Nog niet weggegooid maar er komt nog steeds geen nieuwe groei, ik hou nog even geduld. En mocht ze het niet hebben gehaald (onze zolder is ook eigenlijk te donker en te koel en te klam voor overwinteren), ik had vorig jaar wel ruim 10 rijpe vruchten en heb er wat zaden uit gehaald, die kan ik altijd volgend jaar weer zaaien.

   Leuk om je op mijn nieuwe website weer tegen te komen!
   Diana

 2. Dag Diana
  Wateen prachtige foto’s en hoe onthoud je toch al die namen.
  Diep respect. Ik heb met de weinige peper en paprika zaden van jou gekocht al het probleem dat ik niet meer weet wat nu peper en paprika is. Ik had je al laten weten dat er bij het kiemen iets mis gegaan was. Veel niet opgekomen.
  Vervolgens de kleine plantjes naar dekas gebracht en snachts toegedekt met noppenfolie. Een ochtend vergeten dat er af te halen en toen was het natuurlijk overdag veel zon. Alle plantjes verpieterd.
  Wel zijn toen nieuwe gekiemd maar nu weet ik niet welke dat zijn.
  Nu wilde ik op je site kijken bij de pepers maar dan heb ik een wachtwoord nodig. Graag hoor ik wat ik moet doen om ook hier weer te kunnen genieten van alle info en mooie foto’s en kom ik er nog achter wat er geoogst kan worden, peper of paprika.
  Hartelijke groet
  Gea

  1. Hallo Gea,

   Ik las zojuist pas je vraag, sorry!
   Ik doe mijn best zo snel mogelijk alles over te zetten, elke avond een stukje, maar ook gewoon al heel erg druk in de tuin. Als je iets over de soorten wilt zien waar ik zaden van had, kijk dan nog even op de oude website, in de zadenlijst kan, maar van elke paprika, peper en tomaat zet ik ook een foto en korte beschrijving in de database:
   http://www.mooiemoestuin.net/inhoudsopgave.htm
   Ik hoop voor het einde van de herfst de hele database over te hebben gezet op de nieuwe website, maar dat is wel heel veel werk, met een paar honderd foto´s, etc., dus het kan helaas nog wel even duren voor dat is gebeurd.

   In ieder geval moet je op de oude website, onder databases, alle soorten terug kunnen vinden waar ik ooit zaden van heb geoogst.

   groetjes,
   Diana

 3. Hoi Diana, mooie nieuwe site en weer een genot om te lezen, al heb ik het nu zelf ook druk met mijn tuintje 🙂 Ook onze foeniculum die we in november hadden geplant is ter ziele, misschien de klei plus vorst? Ik had trouwens vrij veel moeite om de Rocoto Canario op te kweken, maar het is gelukt en ik heb nu twee mooie planten. Alleen kunnen ze niet tegen de zon! Is dat normaal? Bijna alle bladeren zijn verbrand nadat ik ze twee dagen buiten heb gezet met zonnig weer… Hopelijk trekken ze weer wat bij. Groetjes Christa.

  1. Hallo Christa,

   Alle pubescens-pepers (met zwarte zaden, zoals de Rocoto) hebben vaak wat extra warmte nodig bij het kiemen, en anders wat meer tijd (je kunt ook zien/voelen dat de zaden groter, dikker en harder zijn dan de geel-beige zaden van de andere pepersoorten). Dat is misschien de reden dat ze lastiger kiemde. En in principe kunnen Rocoto’s prima tegen de zon hoor, hier staan 3 planten in de volle zon, voor de kas, dus wat extra warmte en weinig wind. Maar het ligt er natuurlijk wel aan waar ze vandaan komt. De overgang van een relatief donker huis naar ploteling een zonovergoten plek buiten, en dan ook nog een uitdrogende wind erbij, kan er altijd voor zorgen dat blad verbrandt. Het beste tijdstip om planten die in huis hebben gestaan naar buiten te brengen is een week dat het wat bewolkt weer is (dat geldt zowel voor de tomaten die de kas in gaan, als voor zaailingen die buiten de felle zon in gaan maar bijvoorbeeld ook voor Brugmansia’s die de hele winter binnen hebben overwinterd). Als het niet mogelijk is om te wachten tot er een weekje niet zo veel zon is, dan kun je altijd de planten eerst op een halfbeschaduwde plaats zetten voor je ze echt in de zon zet, als een soort tussenstap (bijna andersom afharden 🙂

   Groetjes,
   Diana

 4. Hoi Diana,

  Daarom verbrand er dus veel de laatste tijd, de sla en bonen die binnen opgekweekt zijn heb ik een paar dagen in mijn broeibak gezet, afgelopen dagen uitgepoot maar niet echt succesvol.
  Ik hoop dat ze het overleven! Ik zie bij veel tuincollegas dat de boel verbrand, jammer!

  Gr. Marco

  1. Hallo Marco,

   Verbranden kan inderdaad met alles. Het gebeurt niet zo vaak als je iets in de kas of buiten hebt gezaaid, maar alles wat in huis is gezaaid heeft minder sterke zon gekregen en is er dus gevoelig voor.

   Hier zag ik gisteren bij de Physalis pubescens in pot naast de kas dat er wat blad was verbrand. Dus de pot gelijk even teruggegschoven de halfschaduw in. Komende week mag ze weer meer de zon in, maar eerst maar een beetje herstellen.

   En komende week wordt er veel zon en warmte voorspeld, dus jonge zaailingen die uit huis komen eventueel beschermen door weg te halen uit de zon, of een vliesdoek erover, in ieder geval in de gaten houden.

   Groetjes, Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.