Rondje in de tuin

Eindelijk waren we even op de tuin. Door de drukte met de zadenlijst hadden we de volkstuin ruim een week niet gezien. Dat je een tuin zo kan missen hè, zelfs als het koud is of regent. Hetzelfde heb ik na een vakantie of zelfs een weekendje weeg: koffers uitpakken, wasmachine aan en direct daarna op de fiets en naar de tuin 🙂 ).

Even tussendoor: ik heb nog wat geschreven op de pagina Zadenlijst Nieuws. En dat is vooral voor mensen die (nog) geen bericht hebben gehad of de zaden nog niet hebben ontvangen, etc. handig om te lezen. En dat is de laatste keer dat ik er hier over schrijf…. want de rust is wedergekeerd 🙂 .

Alhoewel, we krijgen het nu druk in de tuin. En het wordt tijd voor mijn eigen planning, ik wil zaden gaan bestellen en nadenken wat we volgend willen zaaien en planten en waar. En ik wil de komende maanden heel veel aan de website doen; van pagina’s renoveren tot nieuwe foto’s plaatsen, nieuwe pagina’s schrijven, databases bijwerken, recepten toevoegen, etc., plannen genoeg!

Maar eerst de tuin. We gingen alleen ‘even’ palmkool oogsten. Maar natuurlijk liepen we ook even een rondje door de tuin: Jeetje, wat is daar veel te doen! Meestal spreken we wat af, een planning is een groot woord, maar het is soms handig om even te overleggen wie wat als eerste gaat doen. Maar nu bedachten we dat we dat er zoveel te doen is dat we volgende week blanco naar de tuin gaan. We gaan ergens in de tuin staan, bukken en beginnen gewoon met het eerste wat we in onze handen krijgen.

Omdat we nog niets in de tuin hebben gedaan vind je in dit blog vooral foto’s, van wat we in de tuin tegenkwamen en ons opviel.

Tijdens ons rondje zien we dat we binnenkort boerenkoolspruitjes kunnen oogsten:

Het is een teelt die ellenlang duurt (ik meen dat ik de planten in april al heb gezaaid). En ik heb haar afgelopen zomer vervloekt omdat ze over de rand van de verhoogde bak en dus over het looppad groeide en ik er amper langs kon. Maar dat is nu allemaal vergeven en vergeten – bijna te mooi om op te eten.

Maar we zien dat er ook kool is die voor wij die konden oogsten al grotendeels door iets anders is opgegeten. Alleen de nerven zijn blijkbaar minder lekker 🙂

We plukken een laatste framboos (en bedenken dat het tijd wordt om de frambozen te gaan snoeien):

En we zien dat de blauwe bessen in prachtige felrode herfstkleuren staan:

En er is nog meer te ontdekken: de knofloken die we een paar weken hebben gepoot zijn niet alleen uitgelopen maar zijn zelfs al genoeg gegroeid om sterk de winter in te gaan.

Eigenlijk kan ik zo nog wel 100 foto’s plaatsen, in elk vak is wel wat te zien, is er iets gegroeid, of juist afgestorven, moet iets worden gesnoeid, opgebonden of juist worden afgebroken. We zagen er heel even een beetje tegenop, maar voor we naar huis gaan hebben we juist zin om te beginnen. En terwijl Ruud palmkool oogst haal ik voor dit weekend een savooikooltje uit de tuin. Nog best klein, maar ze zag er zo lekker uit:

Het volgende blog gaat over de herfst- en winterkas. Want na een week afwezigheid is dat bijna een oase geworden. We kunnen er van alles plukken en nemen voor de lunch in ieder geval wat mosterdblad en rucola mee. Niet alles doet het er trouwens even goed, maar dat is dan vooral te wijten aan Momfer die vertikt te vertrekken en overal molshopen maakt. Ik beloof komende week flink wat foto’s te maken van de kas.

Dan nog even 2 berichten:

Zolang de aanbieding geldig is (van 1 tot en met 10 november) meld ik telkens even dat de Zaaiagenda met aanbiedingsprijs in de webwinkel van Laura staat (om te vieren dat haar bedrijf 1 jaar bestaat). De directe link: Zaaiagenda voor de moestuin

En nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef. En die gaat dit keer over gember. Want na 2 mislukte pogingen (alweer een paar jaar geleden) is het me nu gelukt om verse gember uit eigen tuin (kas) te oogsten:  Gember

Ik ga er uiteraard binnenkort ook een pagina over op mijn eigen website schrijven, maar dan meer in de indeling zoals ik die voor de informatiepagina’s over groenten, kruiden en fruit gebruik.

De laatste foto is dan ook van de oogst van die verse gember. Heerlijk sappig, pittig en bijna zoet!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ine

Hallo Diana, Is de mooie zaaiagenda ergens af te halen? Scheelt weer..
Bv bij Stek in Rotterdam?
Hartelijke groet,
Ine

Maartje

Hoi Diana,

Dankjewel voor de leuke blog weer en ook op pokon het stukje over gember.

Ik heb de gember zelf dit jaar in pot binnen gehouden en de plant begint nu af te sterven, dus ben benieuwd! Zelfde geldt voor kurkuma. Mijn Laos is niet gelukt helaas.

Zou je gelijk ook weer de verse gember en kurkuma kunnen planten?

Hartelijke groet, Maartje

Cor Gravestein

Ha Diana,
De allermooiste tijd om in de tuin te zijn.Rust , afsterving en beginnend nieuw leven (maar dat houd ik nog graag even tegen)
Ik ben dol op dit jaargetijde en vooral om een ding: compost!
Als ik de prachtige zwarte troep compleet met wormennesten
en de botjes uit het kerstdiner van vorig jaar zie verschijnen dan word ik helemaal blij door deze schitterende transformatie van de natuur. Alles wat wij weggooiden, ook alle etensresten hebben hun bestemming gevonden en ik heb veel want onze buren doen gaarne mee (hoeven ze zelf geen compostcontainer aan te schaffen) Er gaat niets verloren.
Ik heb erg veel aan de verschillende tomaten soorten gehad.Lekker die verschillende smaken en kleuren.
Laat het nog lekker lang herfst blijven.
H g Cor Gravestein

Anoniem

Hi Diana. Ik heb de gember ook sinds een maand binnen staan. Lange groene stengels. Ben heel benieuwd wanneer ik ze kan oogsten

Edith

Hoi! Als je de gember hebt geoogst, knip je de stengels er dan gelijk vanaf? En hoe bewaar je de gember? Ik ga de mijne binnenkort oogsten

Edith

Dank je wel voor de info! Heb net mn gember geoogst! Ziet er goed uit! Ga een klein stukje weer opnieuw in een pot doen… ben benieuwd! En ga van de rest ook lekker thee zetten/door de pompoensoep doen, etc!

Manon van Wijk

Hoi iedereen met positieve moestuin gevoelens,

Vandaag heb ik het boek “De afvalvrije keukencyclus” gekregen en echt voor iedereen met een moestuin een aanrader. Kun je weer verder uitbreiden met groenten.
Diana…naast al je experimenten weer iets leuks erbij!!

Groetjes, Manon

katrien

En zelfs meer dan blaadjes ! Ik heb deze zomer een spitskool mooi afgesneden en nu is daar terug een volwaardig, wel iets kleiner, spitskooltje uit teruggegroeid !!

Henk H.

Ha, ik doe dit al jaren met bosui. Groeit heel snel weer tot nieuwe bosuitjes. Grappig en erg efficient.

Henk

jacqueline

Ik heb vorig jaar de venkel laten staan. Ik kreeg geen nieuwe venkel maar wel maanden lang prachtige bloemen voor mijn boeketten. Ook de insecten waren blij met de bloemen tussen de groenten planten.

Gaby en Theo (gent) Bauwens

Hallo Diana en Ruud, wij volgen jullie moestuin-avonturen al enkele jaren. Naast het feit dat het zeer leerzaam is werkt het ook enorm aanstekelijk.
Wij hebben twee jaar geleden een mooie kas op de kop getikt voor 50€ ( ik word er nog iedere keer vrolijk van als ik hem zie)(wel veel werk dat afbreken en terug in elkaar steken )
Ik heb op jullie site gezocht naar onderhoud tips van de kas maar vooral ook : Wat doen jullie met de grond in jullie kassen, verversen, wachten op sneeuw??
We hebben er helaas niks bruikbaars over kunnen vinden.

Mochten jullie binnenkort eens wat tijd oer hebben om er wat over te schrijven, wij zullen jullie er heel dankbaar voor zijn.

Groetjes Gaby en Theo ( De Klinge, Belgie)

Ria

Diana heeft hier al uitgebreid over geschreven:
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/een-kas-gebruik/

Ria

Gaby Bauwens

Super, wij wachten in spanning af, alvast bedankt. Grtjes Gaby en Theo

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties