Ruimen

Vandaag gaat het gebeuren, al ruim een week doe ik erg mijn best om te redden wat er te redden valt in de kas, maar uiteindelijk geef ik het nu maar toe, het gaat niet lukken, en eigenlijk is het wel goed zo. Ik kan lang blijven vechten maar daar wordt het humeur niet beter van, van een schone kas kan ik misschien nog een beetje genieten, in ieder geval meer dan van deze ravage :-).

In kas 1 en 3 (die onder water hebben gestaan) hebben de planten het (bijna zoals wel verwacht) bijna allemaal begeven. In kas 2 heb ik bij 3 tomaten Phytophtora gezien. Alle tomaten buiten hebben Phytophtora (ondertussen ook de ‘dappere dodo’s’ Jip & Janneke, Besser en Bursztyn. Buiten hebben we al geruimd, en dan ziet het er zo uit:

Voor kas 1 leeg

Leeg, maar wel netjes en schoon en opgeruimd. Je ziet dat de grond, die we wat hebben omgewoeld, nog steeds nat is. Ondertussen heb ik nog wat stambonen gezaaid die ik hopelijk hier volgende week kan uitplanten. Wat je nu nog ziet is 1 peperplant (al is die wel erg zielig) en een restje basilicum en het groen is de Nieuw-Zeelandse spinazie.

Ook voor in de kas heb ik nog bonen gezaaid, want al hebben we dan straks geen tomaten meer, dat wil niet zeggen dat we de kas dan zomaar leeg laten, dan zetten we er gewoon wat anders in, het is tenslotte nog niet eens augustus.

Ondertussen al van alles gezaaid voor buiten, in de hoop daar nog wat oogst van te mogen verwachten; 4 rijtjes worteltjes en ik zag ze al boven komen. Bietjes zijn gekiemd, bonen zijn deels gekiemd, paksoi en chinese kool zijn gekiemd (maar nog wel erg klein), sla kan vandaag worden uitgeplant, mosterdblad, nieuwe rucola, venkel, etc.

Maar eerst spijkerbroek aan en een oud shirt en dan de kas in, tomaten ruimen. Alles wat half dood lijkt en alles waar een luchtje (letterlijk en figuurlijk) van Phytophtora aan hangt gaat eruit. Van die soorten kan ik uiteraard ook geen zaden oogsten, ik hoop van andere soorten in ieder geval nog wel wat zaden te oogsten. In ieder heeft al deze ellende me wel doen besluiten ook volgend jaar nog een zadenlijst te maken, want dit jaar zou geen leuk ‘afscheid’ zijn, het wordt dit jaar een erg summiere zadenlijst, en van de soorten waar ik wel zaden van heb kunnen oogsten zullen het veel minder zakjes zijn. Helaas. En dus volgend jaar beter en nog een poging (wellicht is dat dan voor sommige mensen dan nog een positieve draai in dit verhaal :-)).

Santolina viridisIk zal vanmiddag nog even foto’s maken van de situatie nu en zoals het eruit ziet wanneer alles een beetje is opgeruimd. Nu nog even foto’s van soorten waar ik wel erg blij van wordt, dit jaar nieuw gekocht de Santolina viridis, een matig winterharde vaste plant. Fris groen blad en nu bloeit ze met kleine crèmegele bolletjes, maar het bijzonderste is de geur; ze ruikt naar olijven uit pot, en niet een beetje, maar echt heel sterk. Grappig!

Allium Millennium in knopEn binnen enkele dagen gaat de Allium Millennium bloeien. Nu nog in knop maar eerlijk gezegd vind ik haar dan minstens zo mooi. En als ze gaat bloeien wordt ze bestormd door bijen, hommels en vlinders.

Er is dus nog genoeg te genieten. Toch wel hoor, ik kan wel blijven klagen over wat ik niet kan oogsten, maar ondertussen vandaag wel een paar courgettes te plukken, een kilootje pruimen, de laatste aalbessen (de witte zijn hier altijd wat later rijp dan de rode, omdat ze in de halfschaduw staan), en dat is nog behoorlijk wat (2 struiken vol), de eerste bramen, flink wat blauwe bessen, een krop sla voor vanmiddag, een paar tomaten voor erbij moet nog wel lukken, een stengelui, wat kruiden voor erdoor……. En last but not least, de paprika’s zijn helaas verloren en moeten ook geruimd worden, maar een deel van de peperplanten lijkt het te gaan overleven……..waar klaag ik eigenlijk over 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gea

Hoi Diana en Ruud
Ik zou jullie bijna aanspreken met dappere Dodo`s, want je moet wel heel dapper zijn om in Spijkernisse en omstreken een tuin te willen. want de regen en ellende is nog niet voorbij begrijp ik uit de weersverwachting. Toen ik hoorde van de hagel en de regen (wateroverlast wordt voor gewaarschuwd) en zelfs dus hagel kan er vallen, moest ik direct aan jullie denken. Nou bij jullie kan er nu bijna niets meer beschadigen zou je denken.
Maar dan komen je mooie foto’s van de bloemen en dan houd ik mijn hart vast. Ik hoop echt dat mocht er toch nog veel water vallen dat alles net om Spijkernisse heengaat. Je wilt het nauwelijks geloven, maar hier is het kurk droog. De eerste 20 centimeter is echt droog zand. Terwijl wij al jaren compost en paardemest en darnaast gedroogde koemestkorrels toevoegen, dus je zou zeggen dat het water beter vast gehouden zou moeten worden. Nee dus, maar gelukkig zijn er gieters. Sterkte en om toch maar met iets positiefs te eindigen, lege kassen betekent nog heel veel ruimte en dat betekent dat je nog heel veel kunt zaaien en dus oogsten.
Blij te horen dat je ook volgend jaar je zadenlijst gaat doen. Goed om vooruit te kijken.
Dan nog een vraagje, die Santolina met de geur van olijven, (ben ik dol op), dus ik ga op zoek. Doe jij ook iets met bloemen zaad? maw kan ik ook bloemenzaad van je kopen eind van dit jaar? Het zijn zulke prachtige foto`s en dan wil je ook van die mooie bloemen. De nieuwe camera bevalt goed zo te zien. Nou succes met het weer de komende dagen en vooral met jullie tuin en alles wat je nog hebt gezaaid.
groet
Gea

meatfreak

Balen van al jullie tomatenplanten, Diana. Heb zelf vorige week ook al m’n planten moeten ruimen, ruim 40 stuks. Baalde er ook echt enorm van, gelukkig doet de rest het hier nog wel redelijk. Veel succes nog met de nieuwe zaaironde en het verdere verloop van het seizoen. Mocht je voor volgend seizoen nog nieuw zaad zoeken voor de pepersoorten die je bent verloren dit seizoen of nieuwe soorten, laat maar weten. Deze hebben het hier wel redelijk doorstaan en in de tunnel doen ze het uitstekend zelfs.

Groetjes,
Stefan

Cecile

Hoi Diana,

Wat zonde van het vele werk! Misschien een kleine troost: Bij ons (Z-O Nederland) is vanavond in 3 kwartier tijd 25 mm gevallen! Het stond helemaal blank! En dat op kleigrond, dan weet je het wel.
De sperziebonen hingen voor de helft in het water, de aardbeien stonden onder water. En water hadden we al genoeg; het had de hele vorige nacht al geregend. Jammer dat het nu donker is en we moeten wachten tot morgen met puin ruimen. Na vorig jaar toen we een windhoos hadden gehad moeten we concluderen dat dit het tweede jaar is met veel verloren oogst.
Nog maar eens goed achter de oren krabben hoe we het volgend jaar gaan doen….
Inmaken of invriezen zit er voor ons niet in, we mogen blij zijn met één portie per groente.
Ik kan het niet mooier maken, hoe graag ik ook zou willen.

Groetjes en sterkte uit een (ook) heel nat stukje Nederland.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties