Stap 4 en de rest

Hoe was het ook al weer…….

Stap 1:     Planning gemaakt    

Zo maak ik die, in een excelbestandje, dit is de indeling voor kas 3. Ik weet ondertussen hoeveel planten ik kwijt kan per kant/per kas en dus hoef ik alleen maar elk jaar nieuwe namen in te vullen. In dit geval is geel voor de paprika’s, groen voor de tomaten, roze voor de aubergines.

Stap 2:     Zaden apart gelegd    

Stap 3:     Labels geschreven    

En toen bedacht ik al dat ik zou kunnen gaan zaaien, als ik dat zou willen, maar dat het misschien niet verstandig zou zijn. En Ruud zei dat ik eerst de slaapkamer (die hier dienst doet als kasten/opruim/stofzuiger/strijk-kamer) moest opruimen voor ik er überhaupt iets kwijt in zou kunnen.

Stap 4:     Slaapkamer annex kraamkamer opgeruimd    

Er stonden op de aanstaande kraamkamer nog wat zaailingen en stekken die ik binnenshuis de winter door wil helpen. Citroenblad = djeruk purut = Citrus hystrix en 3 stekken van de Colocasia esculenta Illustris, stekjes van Salvia Hot Lips en Salvia Nachtvlinder, en tot slot 2 zaailingen van de Feijoa sellowiana. Allemaal erg blij mee en trots op, maar ze mogen niet op de kraamkamer blijven. Om deze reden:

Iiiieeekkks. Luis!! Ik verwijder ze nu elke dag, en elke dag worden het er minder, maar het duurt nog wel even voor de planten ‘schoon’ zijn, tot die tijd moeten ze helaas op een koudere en donkerdere  kamer staan.

Maar afijn, waar was ik: oh ja, stap 4: kraamkamer schoon en opgeruimd     √

En toen bedacht ik dat ik de propagator wel eens alvast van zolder kon halen. En misschien dan ook gelijk de bak maar vullen met nat zilverzand (voor een goede geleiding van de warmte).

Stap 5:     Propagator installeren    

Wat een vrolijk gezicht hè?

En toen gebeurden er allerlei dingen die mijn toch ijzersterke zelfbeheersing aantastte. Allereerst Ruud die me zo ongeveer verbood om al te gaan zaaien. Vervolgens gingen we gezellig even bij goede vrienden langs. Mijn vriendin vroeg wat ik ‘s middags ging doen en ik zei dat ik misschien wel ging zaaien. ‘Ben je gek geworden?’, zegt ze. ‘Ja, ik zei het ook al, ze lijkt wel gek’, zegt Ruud. De man van mijn vriendin, Ary, is de enige die me nog een beetje helpt en zegt ‘Ga je zaaien? Nou leuk hoor!’. Maar mijn eigenste echtgenoot en mijn beste vriendin vinden me rijp voor Maasoord cq Delta.

Is dat niet verdrietig, zo weinig steun krijgen voor iets wat toch heel begrijpelijk is? Redenen om al te gaan zaaien? Volgende week gaat het streng vriezen, en kan ik me heerlijk uitleven met de eerste kiempjes binnenshuis. Plus ik heb nog wat in mijn planning veranderd en zaai nog wat soorten waarvan de zaden al ouder zijn dan 4 jaar. Mochten ze niet kiemen, dan kan ik nog een nieuwe poging wagen, of alsnog een ander ras zaaien.

Dit alles bij elkaar (mijn schuld is het dus niet) zorgt er dus voor dat ik bij thuiskomst de propagator aan zet, de temperatuur op laat lopen tot zo’n 26,5 graden en mijn zaaispullen pak.

Stap 6:      Zaaien    

Het was heerlijk; buiten storm, sneeuw, hagel, regen, binnen de kachel aan, kop warme thee erbij. En bij elke soort peper, paprika en aubergine die ik zaaide bedacht ik al hoe ze er uit zou kunnen zien komende zomer, wat ik in de keuken mee zou kunnen doen, etc., etc.. Zelfs Ruud stopt met hoofdschudden en schenkt berustend een glas wijn in en gooit nog een blokje hout in de kachel.

Op de foto zie je alle benodigdheden voor het zaaien via de Deno-methode. En wie de Deno-methode niet kent; je zaait daarbij niet in grond maar tussen laagjes koffiefilterpapier die je vervolgens in een plastic zakje doet en bij een constante warmte zet. Een zaadje heeft bij het kiemen nog geen voeding van buitenaf nodig en kan tussen 2 lagen vochtig papier kiemen. Na de kieming moeten de zaailingen uiteraard zo snel mogelijk verhuizen naar een potje met potgrond zodat worteltjes zich verder kunnen ontwikkelen en er voeding en vocht op kan worden genomen om te groeien.

Zo zaai ik dus de zaadjes, zuinig en zichtbaar, na het maken van deze foto vouw ik het papier nogmaals dubbel, maak het met plantenspuit goed vochtig en doe zaden-in-papier in grote gripzakjes die ik open laat staan (voor wat zuurstof). En zo gaan de zaaisels rechtop in een bakje in de propagator op ruim 26 graden. Er staan meer dan 50 zakjes met zaden in een bakje in de propagator, het neem in dit stadium dus heel weinig ruimte in (en als je geen propagator hebt kun je zo’n bakje dus bijvoorbeeld op een modem of ander apparaat zetten dat dag en nacht warmte afgeeft).

Als je meer wilt weten over de Deno-methode kijk dan op deze pagina die ik erover heb geschreven: Denomethode. Ik ben er altijd fan van, zaai elk jaar de papers, paprika’s en aubergines op deze manier, maar er zijn zeker ook veel mensen die het geen fijne manier van zaaien vinden hoor.

Vanmorgen, dag 1 na het zaaien, ziet de propagator er dan zo uit:

Lekker warm daarbinnen! Schommelend tussen de 26 en 27 graden, het natte zilverzand zorgt voor een lekker vochtig klimaat voor zaden om te kiemen.

En bij deze temperatuur hoop ik dan dat zo ongeveer volgend weekend, als het buiten vriest dat het kraakt, ik de eerste kiempjes kan zien, en misschien zelfs wat zaailingen kan overbrengen naar potjes.

En dat brengt me bij stap 7; potjes ophalen van de volkstuin en schoonmaken, potgrond in huis op temperatuur laten komen, mengen met brekerzand en potjes vullen en alvast klaar zetten. En dat wordt dan hopelijk het volgende tuindagboek. Want op de tuin even niets te doen (of beter gezegd héél veel te doen maar nu staat de tuin bijna letterlijk onder water, en volgende week is alles bevroren.

Trouwens wel een mooie tijd voor het zaaien van koudekiemers, ga ik morgen dan ook even in de kas doen; zaden van Consolida ajacis Splish Splash, Polygonum oriëntale en Chaerophyllum bulbosum liggen al klaar. Met het zaaien van vroege groenten voor in de kas zoals pluksla, scherpzaad spinazie, rucola en radijsjes wacht ik maar even tot na de aanstaande koude week.

En dat brengt me gelijk tot slot nog even bij de huishoudelijke mededelingen: ik heb op de website van Pokon een stukje geschreven over koudekiemers, met als ik het zelf mag zeggen, heerlijk zomerse foto’s van bloeiende voorbeelden van koudekiemers: Koudekiemers

En verder ondertussen alle databases bijgewerkt; dus als mensen nog iets over soorten terug willen vinden die ondertussen zijn uitverkocht, dan kun je die in de databases van tomaten, paprika’s, eenjarigen, etc. vinden. En daarmee staan er ondertussen 98 eenjarigen in de database, 17 aubergines, 73 paprikarassen, 62 peperrassen en 395 tomatenrassen (heb ik blijkbaar al zo enorm veel verschillende rassen in de afgelopen jaren geteeld?).

En voor alle duidelijkheid; ik heb dus gisteren paprika’s, pepers en aubergines geteeld. En daarmee ben ik echt heel vroeg, je kunt ook nog makkelijk 2 weken wachten, nog wel 3, 4 of 5 weken ook trouwens. Ik hou altijd aan dat ik deze 3 soorten uiterlijk voor 1 maart gezaaid wil hebben. Maar voor mijn planning vind ik dit vroege zaaien fijn, en ik hoop op zaailingen die in mei al zo groot zijn dat ze al vroeg gaan bloeien (en dus ook al vroeg vruchten geven).

Maar ik ga zeker nog geen tomaten zaaien, niet voor de laatste dagen van februari (en dat meen ik in dit geval ook echt). Tomaten kiemen en groeien heel veel sneller dan paprika’s, pepers en aubergines.

En dan echt als allerlaatste; het wordt echt heel koud, denk aan de vogels in de tuin, zij kunnen wat extra voedsel en een goede schuilplaats goed gebruiken.

Wij zien het al aan de vogels in onze tuin, het zijn er al veel meer dan normaal. Zij weten al lang dat er een week met matige tot strenge vorst aankomt en lijken al te gaan ‘hamsteren’, van de duiven (Ruud noemt ze slagschepen) bij het strooivoer, meesjes in pindakaas en vetbolletjes, groenlingen bij de zonnepitten, merels bij appeltjes en rozijntjes, en noem maar op. Zorg goed voor ze!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mayra

Leuk tuindagboek weer! Nou wil ik ook gaan zaaien…

Ria van Mastrigt

Kon ook niet meer wachten met zaaien. Heb de koudekiemers en 1 jarigen en vaste planten reeds gezaaid. Na het kiemen in de huiskamer, boven verwarming, begint de verhuizing naar koele lichte slaapkamer en van daar naar verwarmd kasje. Nu maar hopen dat ik niet veel te vroeg begonnen ben.

liz & co

Het was weer een genot om te lezen. Gaaf was de foto van de ‘vogelvoedselbank’ met een wat scheefgezakte “Lord Buddah”

liz & co

Nina

Haha, super leuk “die mijn toch ijzersterke zelfbeheersing aantastte”!
Misschien hoor je de roep van de zaadjes wat harder dan die van de mensen om je heen…
En nu gaat de hele halve Nederland zaaien. Just do it! 😀

Tineke Dubbelman

Hoewel ik meer een type ben om mee te gaan met jouw keuzes en energie, kies ik deze keer voor de “Ruud” strategie….. kijken of mij dat een keer bevalt, ha ha . Dankjewel weer voor een prachtig delen van waar je mee bezig bent.

Stefan

Succes met de pepers en aubergines, ik heb begin deze week ook de eerste ronde gezaaid. Voornamelijk soorten die een langer seizoen nodig hebben en een aantal waarvan de zaden al erg oud waren (aantal van 2001 zelfs). Ik had overigens nog wel een mooie soort voor je gehad om te zetten, pimenta Lisa. Zoek maar op google voor plaatjes en mocht je er zaden van willen laat maar weten 😉 heeft veel weg van Fidalga Roxa enkel de pepers rijpen naar wit/paars/roze ipv perzik.

groetjes
Stefan

Jakobbos

Koffie filters gebruik je. Zijn de koffie pads niet een uitkomst daar zit gelijk voedsel in.
Nog even dit: Buiten gewone grote planten kweek of verzorg je zo. Grote emmer water daarin een aquarium luchtslang met bruissteentjes 3 à 4 rond over de bodem. Een zak gevult met een schep goede eigen gemaakte rijpe compost. Deze in de emmer hangen (vrij van de bodem en bruissteentjes) de emmer vullen met water waarna de lucht slangetje aangesloten kan worden aan een luchtpompje. Zo creëer je een super thee voor de planten na 24 uur is het thee bruikbaar je giet het over de bladeren en met een drukspuit onder de bladeren.Na een regenbui moet je dit herhalen. Wat voor thee is dit?
Deze thee zit barstensvol vol met goede bacterien/mineralen en noem maar op. Deze bestrijden de aanwezige foute bacteriën/ziektekiemen. De plant is geheel bedekt met deze superfood(thee) en druipt ook vanzelf van de plant de grond in. PASOP voor verbranding het is puur 1 : 10 is een goede vermenging . Succesvol tuinieren. Op youtube zijn deze te zien het is zo langdradig.

Margriet

Hoi Diana,

Wat een mooi epistel weer! Denomethode vorig jaar ook geprobeerd. Maar dan gewoon de filters in zakjes in een bakje op de vensterbank. Dat ging prima. Alleen met een aantal pepersoorten.
Wat een leuke planning. Maar ja, je hebt ook nogal wat kassen te vullen. Hier alleen een muurkas. De plastic kas van vorig jaar was ook prima, maar niet echt mooi in de tuin, dus die gebruik ik niet meer bij huis. Wellicht dat ik die op de moestuin ga gebruiken. Maar ik heb alweer teveel tomatensoorten om kwijt te kunnen in de kas… Er moeten ook nog aubergines en paprika’s en een paar pepers in en een komkommer, en eigenlijk ook nog een meloen. Dat gaat niet passen… Tja. Ik kon weer niet kiezen. Bij jou ook wat besteld. Misschien toch een enkele buiten proberen op een mooi zonnig droog plekje. Ben ook erg benieuwd naar de olijfkomkommer. Alvast veel plezier met de komende kiempjes!
Groeten Margriet

Johan

Dag Diana,

Wat heb jij het weer smaakvol omschreven, het is iedere keer weer genieten als ik je doen en laten lees.
Groeten Johan.

simone

Hoi Diana,
ik moet erg lachen om het toneelstukje van jou en Ruud en helaas voor jou sta ik aan Ruud’s zijde. Ik kweek geen pepers enz. dus hier is nog alles in rust en nog helemaal geen onrust in huis en hoofd. Het is hier in het noorden ook nog veel te koud om lentekriebels te krijgen.

groetjes Simone

Anoniem

Hoi Diane

Ik ben op zoek naar je recept van stoofpeertjes

Gr Connie

Kees kamstra

Stoofperen.

Stoofperen schillen ,heel laten of halveren dan wel de klokhuis er uit halen.
Dan de rodewijn erop ,zodat de peertjes net onder staan.
Dan suiker naar smaak toevoegen,kaneelstokjes en steranijs .
Op zacht vuur klein uurtje laten trekken.

Wia Bonte

Dag Connie

Het recept staat bij de inmaakrecepten. Siroop, peertjes in rode wijn.
Het is een aanrader.
Succes en eet smakelijk.

Groet,
Wia

Willem

Ik neem aan dat je het al gezien had, maar je hebt een eervolle vermelding hier: http://www.eigenhuisentuin.nl/item/845/?preview=1

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo Diana en Ruud,

Ik begrijp de vroege zaaikriebels van Diana wel maar ik ga nog even op mijn handen zitten want het wordt nog flink koud. En ons huis heeft niet genoeg binnenlicht voor de vroege zaailingen.
Maar ik volg Diana’s zaaicapriolen wel middels de site.

Groeten,

Sireen

Janneke

Echt genieten weer!

Wanneer ga jij de rootbooster gebruiken van Cellmax? Ergens vond ik wel dat je het vorig jaar te laat vond. Voeg je dat gelijk bij het verspenen toe of wanneer de kracht van je potgrondmengsel achteruit gaat?

Ronald

Diana; je maakt me gek

Clary

Hoi Diana,
Mooi stukje weer.
Ik heb met interesse naar je plantschema voor de kas gekeken. Handig om dat in een excell bestand te doen. Het valt me op dat je de paprika’s en tomaten afwisselend plant. Heb je daar een speciale reden voor? En hou je dan rekening met de hoogtes van de planten? Ik weet dat je niet direct op vragen reageert maar misschien wil je er een keer in een dagboek op in gaan.

An

En als je geen propagator hebt

Ann

Gewoon op de radiator.

Diniedam

Ha Diana,
Dus je was al begonnen met zaaien hahaha. Geweldig! Ikzelf wilde (in november tegen mezelf gezegd) ook zo ongeveer 2e week januari gaan zaaien, maar had er tot nu toe totaal geen zin in.
Nu ik dit lees… Kriebel kriebel. Denk dat ik ook maar eens de ” kraamkamer” ga opruimen en hopelijk kan ik dan eind vd week ook beginnen :-)))))
Dus bedankt voor je schrijven!
Groetjes
Enthousiaste Danielle

Veronica

Het begon ook al vorige week bij mij te kriebelen – zo fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Ik mag dus aan de slag!! Dank je Diana voor je geweldige blog.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties