Zelfbeheersing

Allereerst wil ik iedereen een gelukkig en gezond 2017 wensen!! En als ik daarnaast ook nog iets minder belangrijks mag wensen, dan ook nog graag een mooie zomer en goede oogst!

Eerst maar even een bekentenis; we hebben onze target niet gehaald. Ruud wilde heel graag alle vakken schoon en omgewoeld hebben, ik wilde graag alle verhoogde bakken winterklaar hebben. Maar gewoon te druk, en te donker, soms te mistig, te grijs, soms te winderig, en niet te vergeten te koud.

Het uitzicht vanaf onze tuin op een willekeurige dag vorige week.

Maar we zijn wel bijna klaar, Ruud nog 1 vak, ik nog 3 verhoogde bakken. En dan al die andere dingen nog die op onze to-do-lijst staan en voor het einde van de winter klaar moeten zijn (en dat is héél, héél veel).

Zoals? Snoeien. Op de foto zie je nog ongesnoeide bessenstruiken.

Volgende week deze cryptogram maar eens met snoeischaar in de hand gaan proberen op te lossen.

Oh ja, nog een echt heel erg belangrijke ontdekking gedaan, moet ik melden: ik heb een schat gevonden!!

Bij het schoonmaken van een verhoogde bak vond ik onder de grond dit:

Het leeft, er zitten zelfs nog wat verlepte stengels aan. En ernaast vond ik nog 2 van deze exemplaren maar die waren helaas dood (als in snot en half vergaan). Wat is het? Welke planten hebben in deze verhoogde bak gestaan? Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat het wellicht de wortels zijn van de Melothria scabra = Mexican Sour Gherkin. Om onbegrijpelijk redenen wordt ze tegenwoordig ook wel muismeloen genoemd – terwijl muizen ze niet lusten en ze vooral helemaal niets, maar dan ook niets met meloenen of de smaak van meloenen te maken hebben. Nee, dan zou ik haar zelf eerder Mexicaanse gurkjes noemen 🙂

Hoe dan ook, ik wist niet dat de Mexican Sour Gherkin knolletjes maakte. Maar nu ik denk dat het een Melothria-knolletje is (ik weet het natuurlijk pas zeker als ik stengels en blad zie) heb ik de enige overlevende snel opgepot.

En daar staat ze dan, in de grote pot, daar kun je ook gelijk wat van de verlepte stengel zien, ik ga haar zaterdag mee naar huis nemen, kijken of ze tot leven wil komen bij warmere temperaturen.

Op de wat rommelige foto zie je trouwens ook nog een bakje met zaailingen van de stokroos Alcea rosea Chater’s Double Pink, afgelopen oktober nog even snel gezaaid in de hoop dat ze in 2017 al wil en kan gaan bloeien. Groeien doet ze nu nog niet, maar als binnenkort de dagen langer worden en ik de zaailingen wat voeding ga geven komt dat goed. En je ziet ook gelijk nog de weeuwenteelt bloemkolen, nu nog kleine planten, maar gezond en wachtend op langere dagen en warmere temperaturen.

Tot zover de tuin, het is er dus vooral grijs en koud. En wat zijn mijn aller-allerslechtste eigenschappen als ik in januari in huis bij de warme kachel zit?

Juist, overmoed en ongeduld.

Al begint dat altijd heel onschuldig. Bij het schoonmaken en omwoelen van vakken en bakken komen we veel oude labels tegen. En ik kan het me niet verloven om elk jaar nieuwe labels te maken, mensen gooien tegenwoordig niet genoeg lamellen meer weg die ik van de gemeentewerf mee naar huis kan smokkelen. Bovendien heb ik er gewoon ook heel veel nodig. Ik doe tegenwoordig aan recycling.

Op de foto een bergje gebruikte, vuile labels. 2 avonden bezig geweest om ze van hun plakband te ontdoen en te soppen en te herplakken. Ik knip ze dus van oude gebruikte kunststof lamellen, 2 centimeter breed, 6 centimeter lang, puntje eraf, helemaal goed als label, gaan jaren mee.

Maar de inkt blijft vaak langer dan een jaar zitten en dan zijn ze dus niet overschrijfbaar. Dat los ik nu op door een streep plakband op het labeltje te plakken en daarop te schrijven (met zo’n permanent marker van de Hema of een DVD-writer). Gaat een heel jaar mee en dan kunnen de plakbandjes er met tekst vanaf gepulkt worden, schoonmaken, nieuw plakbandje erop en weer beschrijven.

En zo zijn de labels weer beschreven, volgens de planning voor 2017. Helemaal schoon zijn ze niet meer (wel schoon maar gewoon verkleurd, verweerd en wat dan ook), maar voor mij nog leesbaar = bruikbaar. Dit zijn de labels voor de paprika’s, pepers en aubergines van dit jaar. Vanavond schrijf ik de labels voor de tomaten, eenjarigen, kruiden, etc. en ik doe ze dan in plastic zakjes en leg ze bij de enveloppen waar de zaden op periode en soort in zitten die ik dit jaar wil gaan zaaien.

Oef, gevaarlijk, want daarmee is stap 3 klaar.

  • Planning gemaakt 
  • Zaden apart gelegd 
  • Labels geschreven 

Ik zei het een uurtje geleden tegen Ruud; ‘Als ik zou willen zou ik pepers kunnen gaan zaaien’. Ruud zucht en zegt alleen maar ‘ik zou wachten’. Ik zeg ook niet dat ik wil zaaien, maar ik zou het wel kunnen, alles is er klaar voor. Ruud zegt ‘De tuin is nog niet eens klaar’. Nee, dat weet ik ook wel, en ik ga natuurlijk ook niet zaaien, maar veel tijd zou het niet kosten, ik kan in 2 uurtjes, als ik mijn best zou doen, alle pepers en paprika’s en aubergines voor dit jaar hebben gezaaid.

Ruud zucht nogmaals en zegt dat de potjes nog niet eens schoon zijn. Ja, dat weet ik ook wel, en ik wil ook niet gaan zaaien, maar als ik zou zaaien, zou ik dat via de deno-methode doen en dan heb ik voor nu nog geen potjes nodig.

Ik zeg tegen Ruud dat ik dan wel misschien al tuinbonen in de kas voor kan gaan zaaien, want dat kan wel. Ruud zucht weer en zegt dat ik beter kan wachten tot februari. Ja, dat weet ik ook wel, maar ik heb wel eens eerder in januari tuinbonen gezaaid en dat gaat prima. ‘Je hebt nog niets eens potgrond’, zegt Ruud. En dat is zo. Ruud schrikt, herkent gelijk die blik (als in ‘dan kunnen we nu wel even een zakje gaan kopen’). Ik zeg nog dat we dan misschien gelijk ook een zak brekerzand kunnen kopen, om te mengen met potgrond. Maar Ruud is vertrokken, jas aan, deur uit, onderweg iets mompelend over vogels en zaadjes voeren.

Nou ja zeg, hij begrijpt het niet. Of hij is bang dat door wat hij zegt ik juist bedenk dat ik best zou kunnen gaan zaaien. Soms is het beter om helemaal niets te zeggen, denkt hij vast, en misschien is dat ook zo.

Afijn, ik heb niet gezaaid, ga dat ook echt pas in de laatste week van januari doen. Dat heb ik me (zoals elk jaar) stellig voorgenomen. Of misschien in de derde week van januari, dat scheelt maar een week en dat is eigenlijk toch ook prima. En 3e week januari….. dat is nog maar 17 nachtjes slapen.

Ik hoop maar dat het mooi weer wordt, dan kunnen we lekker naar de tuin gaan en daar heel veel doen, en dan hoef ik niet thuis te gaan zitten staren naar de zaden en de labels.

Tot slot nog even 2 kleine opmerkingen, want ik antwoord niet meer op reacties in mijn tuindagboek maar ik lees ze natuurlijk wel allemaal. Iedereen heel hartelijk dank voor alle lieve nieuwjaarswensen die ik daar las! En iemand vroeg of ik Facebook of Instagram heb; nee, dat heb ik niet, eigenlijk gewoon geen tijd voor dat soort dingen, dan zou ik niet eens kunnen zaaien wanneer ik zou willen 🙂 . En iemand vroeg om het recept voor sorbetijs van citroengras en dat heb ik afgelopen weekend gelijk even opgezocht en onder de recepten geplaatst: Sereh-ijs

Iedereen heel veel sterkte met het wachten, en geduld hebben, en nog meer wachten, tot we eindelijk aan het nieuwe tuinjaar kunnen beginnen. En kunnen gaan zaaien!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nienke

Als labels gebruik ik verknipte kwark bakjes: van ronde, lege bakjes de bodem knippen. Het bovendeel een beetje uitrollen en in repen knippen waaraan je een puntje knipt. Je kunt de witte kant nu beschrijven met een dvd-marker. De bodems gebruik ik vaak als koolkraag door ze een keer in te knippen tot de middencirkel. Groetjes, Nienke

Tina Bolders

Wij wensen jullie ook een gezond en gelukkig nieuwjaar. Mag het voor jullie ook een mooi moestuinjaar worden.

Tip voor het schoonmaken voor de labels: keukenpapier en aceton werkt verwijderd zelf onuitwisbare inkt op kunststof.

Groetjes Tina

Anoniem

Klopt, een combinatie met keukenpapier en Thinner werkt ook prima.

C J

Schoonmaken met deze middelen maakt de etiketten wel bros en ze zullen dus sneller breken.
Of het verder zo (schoon ) is betwijfel ik ten zeerste.
Verder allemaal de beste wensen en een mooi tuinseizoen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Guus

Een heel gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst voor jullie beiden. En hopelijk wordt het een wat droger en zonniger jaar voor de juiste maanden.
Alhoewel ik niet zoveel etiketten gebruik heb ik ze dit jaar in China gekocht 300 stuks . Plastic steeketiketten. Ik kan hier bij de kringloop en andere inzamel-punten geen lamellen vinden.
Doordat de euro wat duurder geworden is zijn ze nu 2,57 per 100 incl verzendkosten. Ik had ze na ongeveer 3 weken binnen. Nog even de weblink: ” https://nl.aliexpress.com/item/100-Pcs-Plastic-Plant-Seed-Labels-Pot-Marker-Nursery-Garden-Stake-Tags-10cm-x-2cm-White/32754110002.html?spm=2114.13010608.0.0.wSarsO

Diana

Bij de Action zijn ze ook voor weinig te koop! Elk jaar schoonmaken en dan gaan ze jaren mee.

Anneleen Bert

Super! Ik ga er meteen achteraan. Dat is een pak goedkoper dan de mijne, en mijn labels uit melkkartonnen die gingen echt niet lang mee

Anoniem

Dit jaar had ik zaadjes van je gekocht van de Mexican Sour Gherkin. Mijn neefje en nichtje hadden alle vruchtjes opgesnoept tijdens een bezoekje. Mijn zwager vroeg me, na een internet zoektocht wat het waren, om de knolletjes te bewaren voor volgend jaar… gedaan , maar niet opgepot. En nu zag ik dat ze beschimmeld zijn…balen, en ik had het zelfs kunnen weten hoe het moest: https://www.youtube.com/watch?v=vZn4PAka9lY

Helene

Dit jaar had ik zaadjes van je gekocht van de Mexican Sour Gherkin. Mijn neefje en nichtje hadden alle vruchtjes opgesnoept tijdens een bezoekje. Mijn zwager vroeg me, na een internet zoektocht wat het waren, om de knolletjes te bewaren voor volgend jaar… gedaan , maar niet opgepot. En nu zag ik dat ze beschimmeld zijn…balen, en ik had het zelfs kunnen weten hoe het moest: https://www.youtube.com/watch?v=vZn4PAka9lY

liz & co

Ruud en Diana, wij wensen jullie een gezond en gelukkig 2017 toe. Alle moestuintuin fans vooral een gezond en ook gelukkig 2017 toegewenst, ook een goed zaai, bloei en pluk jaar uiteraard.

Liz & Co

Hanneke

Iedereen een geweldig 2017 gewenst!

Diana, die knollen komen inderdaad van de muismeloen. Ik vond ze ook tijdens het rooien van de planten en omdat ze zo lekker roken (beetje zoetig/fris) en ik met heel veel googlen welgeteld toch 1 bericht tegenkwam over de eetbaarheid, heb ik er eentje geroerbakt. 🙂 Zeker niet vies, en ik ben er niet ziek van geworden.

Ik denk dat de plant volgend jaar wel veel sneller op zal komen vanuit een knol dan vanuit zaad. Ik vraag me ook af of je de knollen buiten in de grond zou kunnen laten zitten zodat het een soort vaste plant wordt.

Ann

Hanneke, ik dacht dat die knollen niet winterhard waren. Hier blijven ze zitten. We zullen zien of ze terug uitlopen.
Ik noem ze cucamelon (cucumber + melon). Lijkt uiteindelijk meest op de authentieke naam sandiita die watermeloentje wil zeggen. Ik denk dat muismeloen ook dat idee is: watermeloen op maat van muizen. Maar ja, zo kunnen ze het ook legomannetjesmeloen gaan noemen.

Diana, ik kan opnieuw de naam en email van iemand anders zien.

Kattie

Heerlijk altijd om van jou te lezen! Passie, ernst en lichte zelfspot levert mooi proza op. Een mooi jaar gewenst met levend groen, fleurigheid en goede opbrengst straks.

Aileen

Iedereen de beste wensen voor 2017 en een heel mooi tuinseizoen gewenst!
Ik heb de kaartjes van Hartmann-Brockhaus uit Duitsland. Heb ze nog niet gebruikt dus ik weet niet of je ze goed weer kan gebruiken. Ik heb er 3000 voor 15 euro. Had alleen nog wel meer besteld dus weet niet of het loont als je dit besteld zonder andere producten.

Ik kijk elke dag de reacties na en of je er weer wat nieuws opzet diana!

Groetjes vanaf de tuin.

Mayra

Hahah, wat herkenbaar van dat zaaien, ik wil ook de tijd een maand vooruit zetten zodat ik eindelijk iets kan gaan doen.
Ook mijn tuin is nog lang niet opgeruimd, en potgrond enzo heb ik ook nog niet.

Nina

Met de grijze sponsjes van Action poets ik al jaren met wat water de permanente stiftteksten (bijna) allemaal van kunststof af. Zelfs een keer tekst die al zes jaar op een plastic emmer stond! Wie weet dus ook van Diana’s kunststof labels. Succes ermee.

Leo

Iedereen ook de beste wensen
Ik kon het ook niet laten dus de zomerprei staat al in een bakje
Ook de tuin bonen heb ik al geplant we zien wel of het lukt
De tuin heb ik al winterklaar

Janine

Na jouw stukje over de knollen van de Mexican Sour Gherkin vanmiddag direct gegraven in de bloempot waar ze deze zomer instonden. Er waren inderdaad knollen, maar helaas. Ze waren al verslijmt door de vorst. Dat gaat me volgend jaar niet weer gebeuren.: )

Gérard Nuyttens

Hallo vogelliefhebbers, ik heb mijn bevroren pompoenen gekuist , de pitjes mooi zuiver gemaakt, en nu pikken de meesjes ze geduldig stuk. Leuk om te zien ! En ik hou er genoeg over om opnieuw te zaaien …..

nollie weijman

ik maak labels van oude luxaflex

Gerda

Ook allemaal de beste wensen.
Bedankt voor je leuke stukje Diana.
Het is net of ik mijn eigen gedachte lees.
Ik loop ook als beginnend tuinierden de hele dag aan zaaien en de tuin te denken.
Vorig jaar een aanloopje gehad met een kleine tuin, dit jaar ingeruild voor een grotere, van 145 m2 met kasje.
Ik krijg van jou stukjes veel inspiratie.
Heel leuk om allemaal te lezen.

Anneleen Bert

Ook voor jullie de beste wensen en een fantastisch tuinjaar! Dankzij jouw stukje weet ik wat doen vandaag, zaden oplijsten en een zaaischema opstellen 😀 Je bent niet de enige die ernaar uitkijkt

Ron Liekens

‘t Ja Diana, het is het reinste voorbeeld van het verschil tussen de genders. Vrouwen komen van Mars en Mannen van Venus, of was het net andersom. Ik heb al een tijd een mannenboek gekocht over hoe met de psychische druk of soms ook wel subtiele manipulaties van vrouwen om te gaan 😉 Het is hier net zoals bij jou en had er als man moeilijkheden mee die tot misverstanden leiden die niet echt bevorderlijk werken. Voor alles is een oplossing, en het werkt. Hier is het net zo met de kriebelende vingers om nieuw leven te scheppen voor de tuin 😉 Toch ga ik voor het meeste de zaaidrang nog onderdrukken. Succes in 2017!

Diniedam

Nog de beste wensen voor 2017!! Dat het een goed tuinjaar mag worden:-)

Elvira

Bedankt voorde je “ontdekking”! Ik ben net naar achter in mijn tuin gehobbeld, naar mijn kasje. Heb een ruk gegeven aan de stengels van mijn inmiddels tot treurnis verwelkte Mexicaaanse Gurk en heb ook een hele bos knollen gevonden! Pot gezocht, beetje grond gemixt van vermiculiet, compost en turf en de boel opgepot. Één losse knol een eigen potje gegeven en alles in de serre gezet. Die was hier vandaag van het zonnetje al lekker aan het opwarmen en blijft sowieso vorstvrij. Ik ga mee wachten of er een nieuwe Melothria scabra geboren wordt. Dan heb ik van het voorjaar al een lekkere voorsprong, want hier waren de gurkjes een groot succes!

Ronald

Diana en Ruud ik wens jullie en alle volgers van deze nieuwsbrieven en heel mooi en groeizaam 2017.
Diana; ik vind dit echt gaaf wat jij aan het doen bent.
groetjes,
Ronald

Anoniem

Hoi Diana
Wat veroorzaak jij weer een leuke reacties…iedereen rent meteen naar zn tuin voor de knollen..ik zie het voor me…
Wat is het leuk om al de berichten te lezen!
Succes!
Groet, Saskia

renee

En wat ligt daar vandaag naar mij te lonken in de bak bij de gemeentewerf…….juist ja, een heel lamellengordijn. Kon ik na t lezen van jouw stukje natuurlijk niet meer laten liggen. Voor de rest van mijn leven genoeg (zo veel lijkt t).

Jacques van Sundert

Ik gebruik gele kunsstof wasknijpers als label, ze zijn wat groter als een gewone wasknijper en spits van zichzelf. Je trekt het veertje uit de wasknijper en je hebt twee labels. Laat zich goed beschrijven met een watervaste marker.

wendy

Dapper die zelfbeheersing hoor….ik kon het toch niet laten…de eerste tuinbonen gisteren al gezaaid…gewoon voor het gevoel! we zien wel wat er van komt 🙂

Liane

Voor jou een Ruud wens ik ook een heel gelukkig nieuw (tuin)jaar.
Ik heb wel een oplossing voor je ongeduld: zorg voor een tweede hobby in wintertijd.
Ik maak quilts (voor cadeautjes), dus ik heb geen tijd om aan de zaadjes te denken. Die liggen veilig opgeborgen uit het zicht. 🙂

Janneke Pietersma

…..of een legpuzzel van een paar duizend stukjes:).

Janneke.

Anoniem

jullie ook de beste wensen voor 2017

tip: als je het laatste stukje van het plakband wat je op je label plakt omvouwt hoef je het na gebruik er niet meer af te pulken maar kan je het er gemakkelijk aftrekken.

Adriaan

anoniem (bericht hierboven) was niet de bedoeling, het ging even te snel LOL

Margriet

Hoi Diana,

Prachtige verhalen schrijf je toch. Hier de tuin nog niet echt goed winterklaar gemaakt. Het is er door drukte gewoon niet van gekomen. Als het goed is kunnen we op korte termijn oude paardenmest over de tuin uitspreiden. Dat in het voorjaar dan verder onderspitten. Op het complex ligt ook nog compost van vorig jaar. Als we de paardenmest niet kunnen krijgen, dan kunnen we dat eventueel nog gebruiken. Bijmesten moeten wij sowieso op delen van de tuin omdat het hier en daar met “schraal” is. Vandaag de bestelling voor Vanderwal maar even klaarmaken. Al een lijstje gemaakt. Nu al zin in… over een paar weken kunnen we al voorzichtig van start. Heerlijk om te lezen dat jij nu al moeite moet doen om je te beheersen. Is het gelukt? Of zijn de eerste pepers inmiddels gezaaid..:)

Groeten Margriet

Nadi

Hoi hoi,

Wat een leuk stukje zoals altijd. Moest wel even lachen over het “ik ga nu ook niet zaaien, maar het kan wel” hehe heeeeel herkenbaar.

Ik heb vorig jaar ook knolletjes gevonden van de mexican sour gherkin. Maar ze zijn op de compost gegaan… wat stom eigenlijk had ze gewoon op moeten potten natuurlijk! Lesje voor aankomend jaar.

Leuke tips trouwens van iedereen over labels. We hebben gewoon een hele verzameling van verschillende labels in verschillende kleuren en maten. Ik vind dat niet zo erg maar om het iedere keer af te wassen begint wel te irriteren. Dus het word ook plakband dit jaar! Of misschien wel zo action grijze sponsjes proberen, die hebben we nog liggen. Nja ik ga gewoon een paar tips van jou en andere hier uitproberen en kijken wat het fijnst werkt….

Heel veel succes nog met geduld hebben! 🙂

Groetjes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties