Te koud

Persicaria bistorta SuperbaAlles wacht, op betere (warmere) tijden. De meeste planten die zijn geplant zien er nog net zo uit als toen ze geplant werden; niet slechter of zo, maar gewoon niet gegroeid. Alleen de tomaten in de kas zijn al wel gegroeid, ik heb zelfs al een rondje ‘dieven’ moeten maken.

Ik begreep dat na het weekend het weer warmer wordt, niet persé ook zonniger maar in ieder geval wel hogere temperaturen, dat zullen zeker soorten als pepers, paprika’s, komkommers, maar ook een aantal éénjarigen erg fijn vinden.

Op de foto zie je de Persicaria bistorta Superba die gaat bloeien, ik vind haar zelf erg mooi. Ze heeft wel de vervelende neiging om wat te woekeren, maar er zijn planten die te mooi zijn om ze daarom te laten staan bij de kweker. Ik had haar vorig jaar in de zon en zag toen al wel wat uitlopers. En dus afgelopen najaar een ander plekje gegeven, langs het tuinpad, en achter haar een klimroos – zo die kan geen kant meer op (hoop ik dan :-)). In ieder geval bloeit ze rijk, en lang, en ze doet het nu dus ook al goed in de lichte schaduw.

Verder vorig jaar nog een klein probleempje gehad met de Pronkbonen. Ik had de Sun Bright gezaaid (met geweldig mooi geelgroen blad en felrode bloemen). Het waren de laatste zaden en de zaailingen bij het tuinhek uitgeplant. Een maand later zag ik tot mijn schrik dat de tuinbuurman een hele rij gewone pronkbonen had gezet, langs het tuinhek dat onze afscheiding is, dus op slechts een meter of 5 afstand.

En dat is echt te weinig, bonen (en dus ook pronkbonen) blijken gemakkelijker te kruisen dan ik vroeger dacht. En ik had geen zaden meer, en de planten waren al te groot om nog te verzetten, Dus hoopte ik er maar het beste van.Pronkboon Sun Bright gekruist

En de natuur blijkt me een handje te helpen. De zaden die ik vorig jaar heb geoogst 2 weken geleden gezaaid en ze blijkt inderdaad gekruist. Maar de 2 bonen die zijn gekruist zijn heel gemakkelijk te herkennen, omdat het blad groener is dan dat van de geelgroene Sun Bright (in het echt nog wel een stuk beter te zien dan op de foto hoor). En dus gered…. even snel een foto van gemaakt en de 2 groene bonen er tussenuit gevist en in de kliko gegooid. Dit jaar krijgt ze trouwens wel een ander plekje, ver bij de buurman vandaan 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties