Reacties

Rabarber stelen 1Eerst even een mededeling: op de nieuwe website komt geen Gastenboek meer. Maar vanaf nu kun je op ‘mijn berichten’ in dit tuindagboek een reactie geven, waardoor je eventueel een vraag kunt stellen, een opmerking kunt plaatsen, etc.

Ik weet niet of ik vaak zelf een antwoord kan geven, want wel erg druk, zowel met het overzetten van de oude website naar de nieuwe website, maar ook gewoon in de tuin 🙂 Ik doe in ieder geval mijn best. Maar het leuke is nu (in vergelijking met het oude gastenboek op de oude website), dat iedereen nu het antwoord kan lezen dat ik geef op een vraag, maar mensen/jullie ook zelf antwoord of een reactie kunnen geven op vragen en/of opmerkingen.

Ik moet nog even kijken hoe het werkt en hoe het gaat, maar ik hoop dat dit toch een leuk idee is en wordt……..

Terug naar de tuin (vandaag niet, het regent). Maar gisteren wel, en morgen ook. En veel te doen. Wieden, wieden en nog eens wieden, emmers vol met distels, heermoes, straatgras en vogelmuur (want schoffelen heeft geen nut als de grond zo nat is).

En ook gelijk de stokken voor de bonen gezet want die had ik thuis voorgezaaid en kunnen nu afharden in de kas en dan uitgeplant worden. 50 stokken (25 dubbele stokken dus) in totaal, het wordt tijd dat de vriezer leeg komt want als alles goed gaat komen daar wel behoorlijk wat bonen aan 🙂Kweepeer bloem

De Kweepeer staat vol in bloei. 3 jaar geleden ruim 60 Kweeperen kunnen oogsten, afgelopen jaar weer, en nu dus verwacht dat de opbrengst wel eens weinig zou kunnen zijn, zodat de boom zich een beetje kan herstellen van al die oogst, maar ook nu weer vol in bloei, mooie, vrij grote witte bloemen die langzaam naar heel lichtroze verbloeien. Ik ga dit jaar wel wat dunnen, om de boom te sparen (en 60 Keeperen opbrengst is leuk maar zoveel jam eten we niet in 1 jaar, ervanuitgaand dat we ook nog bramen, aalbessen, kweeperen, zwarte bessen, aardbeien, appels, pruimen, peren, blauwe bessen en frambozen kunnen oogsten). Beter een gezonde boom en iets minder maar nog altijd ruim voldoende opbrengst.

Aalbes na bloeiEven gekeken bij de aalbessen en daar zijn de eerste groene bessen na de bloei al in de maak. Nog een week of 2 en dan moet daar het net over (anders zijn de bessen al opgevreten voor ze kunnen kleuren). Als we genoeg hebben geoogst halen we het net er altijd af, dan mogen de vogels opeten wat er nog hangt (en dat is altijd nog best veel hoor).

En naast sla, rucola, spinazie, andijvie, radijs, mosterdblad en spitkool die we al eten of hebben gegeten begint nu de oogst van rabarber (foto bovenaan de pagina rechts is gisteren gemaakt, er kunnen al flink wat, en grote dikke stelen geoogst worden). Vandaag eens in de boeken kijken wat ik nog meer mee kan (dan chutney, moes en natuurlijk vers eten’. Ik heb een nieuw Amerikaans inmaakboek gekocht, misschien vind ik daar nog een leuk recept in…..

Tot slot nog even reclame, dat heb ik beloofd: aanstaande zaterdag 12 mei is er in Rotterdam een leuk Festival: Rotterdam Oogst Zaait, met heel veel leuke kraampjes met moestuingroenten, kruiden, en noem maar op.

En zoals eerder gezegd, vanaf nu kunnen mensen die dat willen een reactie geven op wat ik schrijf……..

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gea

Dag Diana,
Dit jaar voor het eerst BD tuinieren toegepast. Ook dank zij jouw kalender en website van de Koninklijke volkstuinen Kluisbergen en vooral de goede aanwijzingen op je site is mijn tuintje tot nu toe een groot succes. Wel met plastic tunneltjes gewerkt wanneer er vorst was voorspelt, maar volop groente in de tuin.
Mijn aalbes, zwarte, kruis- en blauwe bes, evenals de rabarber verplant (op een gunstige plantdag natuurlijk), dus daar zal de oogst niet optimaal zijn dit jaar, maar hier en daar zit best wel veel bloei, dus misschien gaat ook dat goed komen.
Ik ben blij dat je zo veel tijd kunt besteden aan je website en je tuindagboek, want ik geniet er (samen met heel veel anderen) erg veel van.
Met de pepers en paprika’s is een beetje mis gegaan, wel de demo methode gehanteerd, maar te weinig constante warmte, waardoor ze niet goed ontwikkelt zijn. Het was ook mijn eerste poging, dus volgend jaar beter. Wel nog 3 plantjes met ieders 4 blaadjes, dus wie weet wordt het nog wat.
Bedankt en ga zo door
Groet Gea

Gea

Dag Diana,
Nog even een vraagje. Heb je ook recepten voor de rammanas behalve verwerken in koude salades?
Groet Gea

José Kruger

Met veel plezier lees ik vaak je website. Ik heb nog een aanvulling voor je kassen. In het overzicht mag eurokas niet ontbreken. Deze leverancier maakt en bouwt kassen van zeer goede kwaliteit

Annelies

Hoi Diana,

Sinds kort heb ik een heel klein moestuintje.
Ontzettend veel informatie gevonden op jouw prachtige website, met goede uitleg en logische en heldere verklaringen; met jouw info acht ik de kans groter dat het me gaat lukken. Super!

Groet,
Annelies

Willem

Leuk dat je nu per artikel kunt reageren. Wordt al een mooie, interessante en zeer goed gevulde site 🙂

Groet,
Willem

Fran

Leuk dat je nu kunt reageren! De site ziet er al mooi uit! En m’n tomaatjes van jouw zaden staan nu mooi op de vensterbank te wachten tot ze volgende week naar buiten kunnen!

Saskia

He Diana en Ruud!

Wat hebben jullie alweer veel gegeten uit eigen tuin! Ik kom nog niet verder dan de spinazie, raapstelen en sint jansuitjes. Maar mijn zelfgezaaide sla begint goed te groeien en de stokbonen zijn vanavond de volle grond in gegaan! Goldelbe en Rakker als ik het goed heb..en wat pronkbonen prijswinner. Ben benieuwd. Wat ik je wilde vragen, of ander mensen: ik heb in mijn pas aangeplante fruitboompjes ( januari dit jaar) met name in mijn stoofperenboom bladrollers! Heb al even gegoogled uiteraard maar vindt eigenlijk weinig tot geen biologische oplossingen. Groene zeep-oplossing al 3x bespoten, ook de omringende fruitboompjes ( appel 2 soorten en pruim) waar ook een kleine aantasting te zien was. Ik raap/schraap nu elke avond de rupjes eruit als ik ze vind (en knijp ze met weerzin fijn..) maar de peer ziet er vrij droevig uit, met veel aangevreten blad en heel veel opgerolde blaadjes. Weet je een oplossing of is volharding en groene zeep de beste oplossing?

Groeten, de groene Heks

Ries

Saskia,

Zoals je het verteld over de bladeren kan het de krulziekte zijn. Voornamelijk komt het voor bij perzik en pruim maar kan dus ook bij andere fruitsoorten. Ik heb hier ook last van gehad, het middel wat ik hier tegen gebruikt heb is, spruzit van het merk ecostyle. regelmatig bespuiten en je hebt nergens last meer van

groeten

ries

Connie

Probeer anders eens Pireco http://www.pireco.nl/
Geen giftige bestrijdingsmiddelen dus ook voor biologisch tuinieren.
Succes, Connie

Noortje

Met Spruzit hebben wij ook goede ervaringen! Het is echt effectief.
Succes ermee!
Groetjes Noortje

Hilde

Hoi Diana,

Bedankt nog voor de zaadjes van de zwarte papaver! Heb ‘m meteen gezaaid (veilig in een zaaibakje dit keer), ben benieuwd!

Wordt mooi zeg, de site!

Dit weekend is er trouwens ook een evenement op Arboretum Trom

Hilde

…penburg. sorry, dat ging even mis op de iPhone). 🙂

Kristien

Hallo Diana,
Inderdaad leuk dat je nu per artikel kan reageren. Mooie foto van je kweepeer, die van mij staat zelfs nog niet in blad zag ik vandaag. En je site wordt weer prachtig.
Groetjes,
Kristien

PauluzzZ

Hoi Diana,

Super website wordt het weer! Je hebt zoveel informatie en ervaring, dat ik altijd als ik wat wil weten over mijn planten de Groenten en Fruit Encyclopedie en jouw site check! En het tuindagboek is gewoon leuk om te lezen, kijken en vergelijken.

En… ondanks dat je er niet van houdt, leuk om een gezicht bij de naam te hebben door de foto op de site!

Groeten, PauluzzZ

Marian

Hallo Diana,
Ik heb je site kortgeleden pas ontdekt en ben ook heel enthousiast. Ik hecht veel waarde aan je verhalen uit eigen ervaring. Je komt over sommige zaken nog wel eens tegenstrijdigheden tegen in boeken en op sites.
Je schrijft het inderdaad heel helder op waardoor ik veel beter weet hoe ik alles moet doen. Het ziet er ook allemaal heel fris en fruitig uit!
Bedankt en groetjes,
Marian

Saskia

Bedankt voor de tips en trucs aangaande mijn bladrollers! Inderdaad, het zijn rupsjes want ik heb er al ettelijke middeleeuws gevierendeeld. Ik ga ermee aan de slag en ik ben nogal van de doe/het/zelf brouwels dus mijn groene zeepoplossing wordt `a la Diana`iets ingewikkelder. Als het lukt horen jullie het zeker! Leuk om zo, via de prachtige site van Diana, antwoorden te krijgen!

Groeten van de groene heks!

Marco

Hoi diana,

Goeie site met veel bruikbare tips. Je verhalen zijn ook leuk om te lezen. Ik ga nu het tweede jaar in met mijn moestuin en gebruik je site hierbij. Van het weekend gaan de bonen (voorgezaaid dankzij jouw tips) de tuin in, de tomaten (zelf gekweekt) staan er al in.
Vraag: Iemand ervaring met ritnaalden/koperwormen, ik word gek van die krengen.

Marco

Marco

Hoi Diana,

vorig jaar heb ik ze gelokt met aardappels dat ging goed. De sla vinden ze ook heerlijk helaas, had er 18 zelf gekweekt nog maar 8 van over. ik probeer zoveel mogelijk te vangen en dood te maken en alles onkruidvrij te houden. Heb nog een middeltje er tegen gevonden hopelijk werkt dat, iemand ervaring mee?
http://www.pireco.nl/nl/Gifvrije-natuur/Tuinplanten/Schadelijke-Bodeminsecten.php
de grond is trouwens al langer ingebruik…

Noortje

Jee, ik begrijp je frustratie over de ritnaalden maar al te goed! Wij zijn ook jaren geterroriseerd door de rotzakken, gek werd ik ervan. Sla, wortelen, aardappelen, zelfs de knofloken en ajuinen gingen eraan. Het was echt niet meer leuk.
Na verloop van tijd (2 á 3 jaar) werd het bij ons echter vanzelf minder. Nu hebben we een ander stuk in de volkstuin gekregen en hebben we er geen last meer van. De tuintjesbuurman had het met een product van Bayer geprobeerd- en dat was succesvol volgens hem.
Heel veel succes met je strijd tegen de ritnaalden!

Groetjes Noortje

Noortje

Hallo Diana,

Je hebt je website van een mooie en goede “upgrade” voorzien. Erg leuk dat deze nu ook interactief geworden is.
Go on like this!

Groetjes Noortje

Astrid

Hallo Diana, heb nog een kweepeer recept voor je gevonden op internet.
Kan het hier niet plakken, zal het je per mail sturen.

Groeten,
Astrid

Astrid

http://www.kweepeer.nl/recepten

Ging blijkbaar iets mis, toch gelukt

Ingid van dijk

Ik wil graag die heerlijke pruimenlikeur met kaneel maken, moet ik de vruchten fijnmalen of gaan die er gewoon ,na die drie maanden in alcohol te hebben geweekt, uit?
Prachtige site trouwens, haal er erg veel ideeen uit.

margreet pruis

vind het erg sneu , al die wateroverlast bij jullie ! ik weet hoe gek jullie op tuinieren zijn
lees al een paar jaar je verhalen met plezier en je site staat in mijn favorieten !
wij hier in friesland (oranjewoud) hebben natuurlijk ook regen gehad,leek wel herfst, maar we hebben hier zandgrond en ik moet elke dag sproeien, flink water geven, want hier is het juist weer erg droog !
maar veel succes verder en ik weet dat jullie altijd positief blijven
het is nu de hele week prachtig weer en daarna idd weer regen, maar wie weet krijgen we nog veel van die mooie dagen net als deze week en dat maakt dan ook weer veel goed !
gr. uit friesland
margreet pruis

jan

Hallo Diana,
Ik heb een vraag over bramen.
Wil er eente verzetten maar kan dit wel ?
UItsteken kan nog wel maar de slierten dus de oogst voor dit jaar sterven die dan af of en moeten we wachten tot volgend jaar of zal de wortel nog wel uitschieten en de slierten behouden kunnen blijven?
met vriendelijke groet,
Jan

Wilma

De carpaccio van koolrabi ziet er prachtig en lekker uit. Maar het recept is voor mij wat onduidelijk. In het overzicht staat 10 minuten koken, maar in de bereiding wordt er niet over koken gesproken.
Graag even opheldering.
Overigens: complimenten voor uw site,
Wilma

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties