Tomaten 2013

Ondanks alle kou van de afgelopen maanden gaat het best goed met alles. Het is wel duidelijk dat alles later is dan normaal; we zouden in een ‘normaal’ jaar nu de eerste aardappelen oogsten, nu gaat dat zeker nog 3 of 4 weken duren. En dat geldt voor meer groenten.

Tomaat Maskotka kleinOok voor de tomaten, ik schrijf altijd in een agenda wanneer ik de zaailingen in de kas in de grond heb geplant, en tel dan de dagen tot ik de eerste rijpe tomaat kan oogsten. Vandaag staat die teller op 62 dagen en nog nul tomaten (normaal gesproken kan ik rond de 60e dag wel de eerste tomaten oogsten). Tegenvaller :-).

Maar de eerste rijpe tomaat komt er wel al aan, het is er maar één, maar toch. De Maskotka gaat de eerste tomaat van 2013 worden. De foto is van afgelopen vrijdag, ik zag gisteren dat het tomaatje nu echt al bijna rood is, wellicht kunnen we haar morgen of overmorgen oogsten.

Voor de andere rassen moeten we wat meer geduld hebben. Een straaltje zon zou wat dat betreft fijn zijn. Zaterdag ben ik wel voor het eerst flink tomatenblad gaan verwijderen. Niet iedereen verwijdert blad, en iedereen moet in eigen omstandigheden vooral zelf bepalen of en hoeveel blad ze willen weghalen, maar hier verwijder ik vanaf nu eens per week zoveel blad dat er nog 5 tot 7 volwassen bladeren en de top met klein blad aan de plant blijft, alles daaronder knip ik weg.

Tomaat Black Pear kleinOp de foto rechts het ras ‘Black Pear’, en ze doet haar naam al voor een deel eer aan, nu de kleur nog.

Ik verwijder tomatenblad om meerdere redenen. Door het wegknippen van blad kan de zon beter op de tomaten (die er al zitten) schijnen. Daarnaast daalt de luchtvochtigheid in de kas (veel blad geeft een hoge luchtvochtigheid en een hoge luchtvochtigheid geeft een grotere kans op bijvoorbeeld meeldauw in de komkommerplant, etc.). Bovendien kan bij een erg hoge luchtvochtigheid het stuifmeel van de tomatenbloemen gaan ‘klonteren’, met een slechte vruchtzetting als gevolg. En tot slot staan hier tussen de tomaten in, nog laag bij de grond, de pepers en paprika’s; en die stonden nog half onder het grote tomatenblad maar krijgen, nu er tomatenblad is verwijderd, ook meer licht en lucht en zon.

Tomaat Burgess Stuffing kleinNog een bijzonder ras; Burgess Stuffing, een semiholle tomaat. De vorm lijkt nu al veel op een paprika, en dat blijft zo. Als ze groot en rijp is kun je de tomaten oogsten, de bovenkant eraf snijden. De tomaat is van binnen bijna hol, heeft alleen een klein beetje gel en zaden, wat je makkelijk verwijdert. Erg leuk om te vullen (met rul gebakken gehakt, courgette, knoflook, ui, etc., en dan kapje er weer op en een half uurtje in de oven).

In de kas verwijder ik vanaf nu dus vooral eens per week 2 of 3 van de onderste bladeren. Buiten verwijder ik veel minder blad. Omdat het blad daar de tomaten ook wat beschermt (tegen bijvoorbeeld regen). Aan de andere kant wil ik wel graag dat de planten snel opdrogen na regen (want planten die lang nat blijven krijgen sneller Phytophthora). En dus verwijder ik bij de buiten-tomatenplanten vooral de onderste bladeren (die op de grond hangen), en zo links en rechts wat bladeren tussenin, zodat de tomaten zelf wat meer zon krijgen en niet al te veel bladeren elkaar raken (uitdunnen dus). Dat hoeft vaak maar 2 of 3 keer per zomer, want zo snel groeien buitenplanten niet.

Gisteren zag ik dat nu ook de peperplanten eindelijk aan de groei gaan (en dat heeft in dit geval dan niet zoveel met het verwijderde tomatenblad te maken), maar vooral met de bloedhete dagen vorige week, die ervoor hebben gezorgd dat nu eindelijk de grond voldoende is opgewarmd voor warmte minnende groenten als pepers, paprika’s, aubergines (eerste bloempje gesignaleerd), maar ook de bonen, etc.

Iris chrysographesTot slot nog een foto van mijn favoriete Iris; Iris chrysographes. De bloem is in knop bijna zwart, in bloei wordt ze zeer donkerpaars, in de zon zelfs zwartpaars, met een bijna fluwelig uiterlijk. Toch handig als je elk jaar veel foto’s maakt, want even teruggekeken en ik zag dat ik vorig jaar op 10 juni een eerste foto van haar maakte. Ze bloeit dit jaar dus 13 dagen later dan vorig jaar. Maar wel rijk. En vorig jaar zelf zaden geoogst en afgelopen winter (ze is een koudekiemer) gezaaid, ging prima en de zaailingen staan fris en vrolijk naast moeder, wellicht dat die volgend jaar al mogen bloeien.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Wat doen je tomaten het goed, ik was wat later dus moet nog wat meer geduld hebben alhoewel de eerste zich ook aan het vormen zijn 😉

Iris van Grootel

Vraagje, ik lees dat je enkele bladeren van de tomaten verwijderd. Kan dit ook bij de aardbeien? Deze staan bij ons gewoon in de tuin ( helaas geen moestuin,omdat we daar geen ruimte voor hebben) en groeien nogal over de aardbeien heen.

johan

Bij mijn aardebeiplanten , van het ras maxima, haal ik ook blad weg .
de bloemen zitten onder het blad verstopt en bij nat weer kunnen deze makkelijk rotten.
de vruchten van dit soort worden zo groot dat ze een kinderhand vullen en vinden dit natte weer dus wel prima.

Iris van Grootel

Bedankt voor je reactie. Ik ga proberen een paar grote bladeren weg te halen en dan zie ik wel wat er gaat gebeuren. Experiment en dan weet ik gelijk wat ik voor volgend seizoen kan doen.

Heidi

Hier zijn de tomaten zelfs nog niet in bloei… maar ze groeien wel goed, oef!

kristel

Waw prachtige tomaten!!! Zover zijn ze hier ook nog niet, de mijne beginnen hier en daar een beetje te vormen en veel bloemetjes worden niet bevrucht en schud ze twee maal per dag. Afwachten maar.
Heb trouwens jouw raad opgevolgd wat betreft mijn pepers, heb de heel kleine plantjes verpot in goede grond en deze groeien nu weer vlot. Alleen moet het weer nu ook nog een beetje meewerken en dan zal het wel in orde komen denk ik.

Groetjes Kristel

Millie

Hallo Diana
Dit jaar ben ik voor het eerst begonnen met een moestuintje op mijn dakterras.Dit gaat verrassend goed!
Gelukkig voor mij heb ik heel snel jou site ontdekt en haal hier heel veel informatie uit. Elke dag kijk ik wel even of je alweer wat geschreven heb!
Je bent een grote inspiratiebron!
Nu heb ik een vraag over Rucola.
Ik heb miniplantjes gezet in 2 soorten bakken.de ene bak heeft gemengde slasoorten en ik heb 1 balkonbak gevuld. Die laatste doet moeilijk. Groeit slecht , krijgt rood-bruine blaadjes terwijl de grond nat aanvoelt.
…heb je enig idee waardoor deze bak zo slecht groeit?

Millie

Dank je wel diana , ik weet nu waar ik op moet letten! Ik denk dat ik ze te dicht op elkaar gezet heb maar ga zeker checken of de afwatering
goed is. De rucola in de andere bak is van het zelfde ras en mooi groen dus dat kan het niet zijn….

wia bonte

Hallo Diana

Meerdere tuiniers hadden kruisbessen die kaal gevreten werden. Als bestrijding werd het spuiten met Spruzit genoemd. Denk niet dat je er vanaf bent met één bespuiting.
De boosdoener is de bessenbladwesp. Uit de eieren die aan de onderkant van de bladeren worden gelegd komen de larven, die erg op rupsen lijken. Nadat deze zich rond gegeten hebben verpoppen ze zich in de grond.
Na 1 -2 weken komt hier de tweede generatie bessenbladwespen uit. Helaas kunnen er in één jaar wel 5 generaties uitkomen. De laatste generatie overwintert in de grond en verpopt in het volgende voorjaar.
Kijk dus van mei tot september of er larven zijn.
Biologische bestrijding kan o.a. door:
– De struiken te bestuiven met lavameel of as.
– Drie keer achter elkaar te spuiten met brandnetelaftreksel (planten 24 uur in water weken en dit zeven). Denk eraan dat de larven aan de onderkant van de bladeren zitten.
– De struiken meermalen met een aftreksel van boerenwormkruid te bespuiten.
– De struiken goed af te spuiten met een harde waterstraal, waardoor de larven op de grond vallen en weggehaald kunnen worden.
– De larven steeds handmatig weghalen.

Om de struiken goed aan de groei te houden kan er brandnetelgier worden gegeven.
Je moet er wat voor over hebben als je van kruisbessen wilt genieten.
Zelf denk ik dat het misschien helpt als de grond onder de struik met stevig, onbedrukt karton wordt afgedekt. De larven kunnen zich dan niet in de grond gaan verpoppen. Maar ik kan zelf niet uitproberen of dit idee klopt. Toen mijn struiken een paar jaar achter elkaar Amerikaanse meeldauw kregen heb ik ze gerooid.
Ik wens tuiniers met kruisbessenstruiken een goede oogst toe.
Wia

Anne Marie

Hallo Wia (grappig, mijn zus heet ook Wia, maar geen tuiniervrouw),

Bedankt voor jouw visie en uitleg. Ik heb besloten er niets aan te doen.
Het kaalvreten van het blad staat momenteel stil en er zijn wel veel vruchten, waar ze niet aankomen (vermoed ik). Ik heb de kruisbes in een grote pot. Dit jaar verpot in nieuwe potgrond. Ik wacht gewoon af.

Anne Marie
Wie weet heb ik geluk.

Cecile

Hallo Diana,

Gisteren was er nog niets te zien. Vanmiddag zag ik bruin/grijze stipjes op het blad van een aantal aardappelplanten. De schrik is mij wel even om het hart geslagen. Zou het de “gevreesde” ziekte kunnen zijn, of wellicht iets anders? Ik zie overigens (nog) geen stipjes op de stelen.
Het zit nog niet in alle aardappelplanten, maar ik heb het idee dat het snel om zich heen grijpt. Weet jij misschien wat het zou kunnen zijn?

Leo Liekens

In Velt staat een testje voor de ziekte, een paar blaadjes vochtig in een plastic zakje en een nachtje bij 20 C laten liggen. Er zou dan wit pluis verschijnen op de bladeren.

Elise

Even een heel andere vraag: Wat kun je deze maand en volgende maand goed buiten of in de kas zaaien? Bijvoorbeeld op de plek van de sla?

Groetjes Elise

Elise

Dankjewel voor de tip! Ik vind het alleen lastig met de vruchtwisseling. In het naseizoen staan er vooral koolgewassen in mijn tuin, maar de wortelgewassen en de bladgewassen zijn dan al stukken minder. Is het erg om dan minder rekening met de vruchtwisseling te houden of is dat niet aan te raden?

Cecile

Hallo Diana,

Bedankt voor je info.
Ik wacht nog even met de aardappelen eruit halen. Ik gok er op dat het niets ernstigs is…
En ik laat nog weten hoe het afloopt.
Overigens na de mislukte uienoogst (uienvlieg en hagel ) dit jaar, wel super mooie aardbeien gekregen.
En dat maakt weer een hoop goed.

Groetjes,
Cecile

loes

hallo diana

mijn tomaten in de kas daar krult het blad op

ik kan luizen ondekken
wat is hier aan de hand

gr loes

Juliette

Hoi Diana,.
Dit jaar heb ik voor het eerst een volkstuin en nou is het zo dat me door meerdere mensen wordt afgeraden om paprika’s en pepers buiten in de volle grond te zetten. Maar ik heb een superkleine kas en die is echt vol. Ik heb dus al tomaten en komkommers enzo buiten staan en die doen het tot nu toe aardig. Mooi groen blad en groeien inmiddels ook goed. Ik heb paprika’s in potten buiten gezet, gewone, Roemeense, en groene puntpaprika. Maar ik heb niet van die hele grote potten meer. Ik wil ze dus samen met wat rode pepers en paarse pepers in de volle grond zetten. Gaat dit lukken of is dat gedoemd om te mislukken? Die mensen hebben trouwens makkelijk praten bij mij op de tuin want ze hebben allemaal mega veel kasruimte.. En ik nogmaals niet en ik wil toch heel veel paprika’s ed. telen. Ik hoop op een reactie toedeloe Juliette

Juliette

Goedemorgen..
Nou ik ga naar je luisteren hoor.. Ik laat ze in potten en geef ze een vaste plek. Ze zijn nu zo’n 15 tot 20 cm groot. Ik graaf de potten in zodat ze niet om kunnen vallen en dan maar hopen. het kan echt niet anders.. Bedankt voor je advies weer. Ik heb er naar uit gekeken.. Doei doei

Nine

Hallo Diana

Heb je wel eens meegemaakt dat een tomaat ontzettend veel bloemetjes had? Ik heb een vleestomaat staan en daar zitten nu denk ik al een stuk of 50 trossen met bloemetjes aan. De eerste tomaten beginnen zich ook te vormen maar de plant kan dit lijkt mij nooit aan…. Ik heb genoeg andere tomatenplanten dus ik wacht deze plant gewoon even af maar was benieuwd of iemand dit vaker heeft gehad.
Daarnaast grote complimenten voor de site, ik heb er al heel veel tips vandaan.
Gr. Nine

Gea

Hoi Nike en Diana
Ik heb van Diana tomatenzaden gekocht, oa blondkopffchen. Nou het is net een ballerina, een slank bovenlijfje en een tulen rok met een doorsnee van bijna een meter met een zee van gele bloemetjes. Hier en daar zit al een klein tomaatje, maar het is werkelijk een lust voor het oog. En straks voor de mond 🙂 ik heb de bloemetjes niet geteld maar het zijn er heel veel.
Ik heb nog wel een vraagje. Bij zo’n tak met bloemetjes groeit aan de uiteinden allemaal weer blaadjes en soms lijkt het alsof hij gewoon verder wil groeien. Ik knip na de bloemen het blad weg, omdat ik dek da het ten koste gaat van de tomaatjes. Klopt dit?
De plant is nu bezig met de 2de etage met bloemen. Hoeveel etages kan dit relatief klein tomatenplantje aan? Of gewoon zijn gang laten gaan? Ik weet dat normaal gesproken je na de 4de of 5de etage de kop er uit kunt halen, maar hoe doe jij dat Diana met de blondkopffchen.
Ook de andere tomaten doen het prima.
Wat betreft phytophtora; ook hier de eerste tekenen gesignaleerd. Ik haal direct het aangetast blad weg. Bij tuinvrienden hier in de buurt is al het loof weg. Een troosteloze aanblik.
We hebben al 3 stammen gerooid en heerlijke aardappeltjes gegeten, dus het gaat goed komen.
Het weer wordt eindelijk beter, dus veel tuinplezier

Edda

Goedemorgen,
Ik vrees dat een paar van mijn uien last hebben van uienvlieg. Onder bij de wortel zag ik allerlei maden. Nu kan ik nergens op internet vinden wat ik met de grond moet doen na de oogst. Het schijnt dat de maden overwinteren in de grond? Voorlopig geen uien, kolen, prei e.d. Op die plek zetten, maar ben ik er dan vanaf?
Om de rest van de uien heb ik nu wortelvlieg van ecostyle gestrooid. Hoop dat ik sommige uien nog kan redden op deze manier.
Groetjes,
Edda

Edda

Dank je wel voor je antwoord!
Heb de uien wel naast de wortelen staan. Hoop niet dat ze alsmaar in dezelfde grond overwinteren, dan helpt insectengaasgaas ook niet en sluit ik ze op bij de uien 🙂
Succes met de wortelvlieg.

Bozo

Ook bij mij had ik het vermoeden dat er Phytophthora in een perceel Frieslanders had zitten, voorlopig blijft het allemaal vrij stabiel. Maar volgend seizoen ga ik toch meer met resistente rassen aan de slag. Ik heb al een testperceel met Sarpo Mira staan en daar is helemaal niets terug te vinden van de gevreesde aardappelziekte. Mijn Frieslander en Ditta percelen vertrouw ik echter niet helemaal en daarom zal ik deze volgend seizoen dan ook inruilen voor Bionica, Carolus of Toluca en voor de late weer Sarpo Mira. Ik ben wel blij dat het weer nu eindelijk eens hoopvolle trekjes begint te krijgen, het is al zo lang koud geweest.

Christa (Elst)

hee Diana,
Vraagje: hoe bewaar jij sjalotten en knofloken die een beetje aangetast zijn door de uievlieg? Ze zijn nog stevig, maar in de stengel of in de buitenste rok huist een klein larfje. Ik heb de helft er nu uit, uit voorzorg, maar kan ik deze uien bewaren?
Nog iets grappigs over kapucijners: ik heb peulen die twee kleuren hebben, namelijk groen en paars. Sommige gevlamd en eentje precies half-half, dus de ene schil groen en de andere paars 🙂 Ben jij dat wel eens tegengekomen?
groetjes, Christa

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties