Vieze plaatjes

Het was niet echt een ongelukje, de reacties, meer een stiekem probeersel. Ik miste jullie gewoon, en jullie verhalen over je eigen tuin, de successen en mislukkingen, de tips en aanvullingen!!

Tegelijkertijd heb ik me voorgenomen niet te reageren, bij deze wil ik iedereen hartelijk danken voor alle reacties, allemaal heel waardevol!! En ik zie dat jullie elkaar helpen en antwoord geven, en dat gaat heel goed. Ik lees elke reactie, en kan misschien eens bedenken dat als een vraag of opmerking vaak voorbij komt ik er iets mee in een tuindagboek zou kunnen doen. Voor nu ben ik er op deze manier heel blij mee, ik hoop jullie ook!

Ondertussen heb ik elke pagina die bij de bladgewassen hoort aangepast, nieuwe en meer en grotere foto’s geplaatst, en afgelopen weekeinde hetzelfde gedaan bij de pagina’s over aardappelen, rabarber, asperges en artisjok.

Maar dan nu, zoals beloofd, vieze plaatjes. Mocht je een zwakke maag hebben, scroll dan voorzichtig.

We wilden vandaag naar de tuin gaan. Maar dat ging niet door:

Regen achtertuin

Niet zonder zuidwester en lieslaarzen in ieder geval. En dus een mooie dag voor de zadenlijst waar ik aan ben begonnen. De eerste beschrijvingen (achter de schermen uiteraard) zijn gemaakt:

Schermafdruk zadenlijst

Dit is het scherm zoals ik dat zie als ik in de administratie pagina’s maak. Als je heel goed kijkt zie je rechts staan; ‘Zichtbaarheid: Privé’. En dat gaat nog tot ongeveer november zo blijven 🙂

De eerste tomaten zijn geoogst:

Tomaat Liguria tros

Op de website van Pokon heb ik de eerste overzichtsfoto van de tomaten van dit jaar geplaatst, die staat er donderdag of vrijdag op, ik zal hier nog even de link vermelden als het geplaatst is.

Op deze foto zie je de Liguria, misschien wel mijn allerliefste tomaat (in smaak, vlezigheid, zoetheid, opbrengst, grootte, bijna geldbuidelachtige vorm en felrode kleur).

Starten met de zadenlijst is dus ook starten met het selecteren van tomaten en het oogsten van zaden. Voor wie het nog niet kent; tomatenzaden zitten in een kiemremmende gelei. En dat is heel handig in de natuur. Het betekent dat als mensen geen zaden zouden oogsten de tomaten overrijp op de grond zouden vallen. Het zou weken tot maanden duren voor de tomaat zou gaan rotten en de zaden bloot komen te liggen en het kiemremmende laagje oplost, en de zaden vervolgens in een nieuwe lente zouden gaan kiemen onder invloed van vocht en licht en warmte.

En dat boots ik dus na als ik tomatenzaden oogst. Nu zijn er meer manieren om tomatenzaden te oogsten. Je kunt bijvoorbeeld de zaden tussen 2 laagjes keukenpapier leggen en ze later van het papier af pulken (of met papier en al zaaien). Of je kunt bijvoorbeeld de tomatengelei met zaden door wat zilverzand mengen. Het zand laat je goed drogen en dan kun je de zaden er makkelijk met een zeefje uit zeven.

Maar ik doe het op deze manier, de meest natuurlijke manier, en vooral voor grotere hoeveelheden geschikt (want als ik maar een kleine portie hoefde te oogsten, dan wist ik het wel, dan werd het zilverzand, zonder een spoortje twijfel).

Maar mocht iemand eens nieuwsgierig zijn hoe ik de tomatenzaden oogst, dan volgt hier ‘mijn manier’. Mocht je er geen interesse in hebben, klik lekker weg, vanaf nu wordt het er niet frisser op.

Stap 1: snijd de tomaat doormidden en druk met je vingers de gel met daarin de tomatenzaden eruit en vang dat op in een bakje. Doe er zoveel water bij dat het niet uit kan drogen.

En zet het bakje (uiteraard labeltje met rasnaam eronder of ernaast) op een warme plaats. En dit is het dan na een dag of 5:

Tomatenzaden fermenteren

Jammer dat er nog geen geurinternet is, want ik zou jullie dit graag eens laten ruiken. En dit is natuurlijke niet het enige bakje tomatenzaden dat hier staat te rotten, er staan hier in de komende 2 maanden tientallen van dit soort bakjes, in verschillende stadia van net geoogst tot volledig gefermenteerd en klaar om te spoelen.

Mocht je van deze foto al niet zo lekker worden, sla dan de volgende foto maar over.

Want dit is zo niet te spoelen, er blijven dan heel veel resten van die dikke schimmellaag tussen de zaden zitten. Dus dat vel moet er even af:

Tomatenzaden schimmelvel

En dat gaat heel handig en makkelijk. Ik heb er een plastic theelepeltje voor dat aan het einde van het seizoen zo weggegooid kan worden.

Sorry voor de wat wazige foto maar zie maar eens een foto met alleen je linkerhand te maken terwijl je met je rechterhand een theelepeltje vol schimmelvel vasthoudt. En je met je neus best dicht boven die massa hangt. En je wilt echt niet morsen op het aanrecht, kan ik je verzekeren. Ik vind het nog best knap van mezelf.

Vel in vuilnisbak, dan kan de rest van het sap/gelei/tomatenzaden in een zeef.

Tomatenzaden om te spoelen

Ik heb voor de komende 2 maanden mijn eigen spoelbak, met in het keukenkastje eronder een fles bleekmiddel en de waterkoker. En ik heb mijn eigen zeef, deze is alleen voor het spoelen van zaden, ik beloof iedereen die hier ooit eens komt eten dat ik er geen sla in zal wassen 🙂

Nou, prut ligt in de zeef, volgende stap is het spoelen. En dat gaat helaas echt niet zonder handen en vingers, je moet nu eenmaal de vergane gelei door de zeef wrijven zodat je alleen schone zaden overhoudt. Ik was altijd eerst het bakje af, met een metalen pannensponsje (dat is ook mijn pannensponsje voor ze over 2 maanden de vuilnisbak in gaat) en wat afwasmiddel. En dat water met afwasmiddel giet ik altijd eerst over de tomatenprut heen. Optisch bedrog maar het is toch iets minder erg om er nu met mijn vingers in te gaan wrijven 🙂

Tomatenzaden sopje

Na het spoelen gaan de ondertussen dan schone tomatenzaadjes weer met labeltje in een bakje

Tomatenzaden gespoeld

Door ze een beetje te verspreiden in het bakje drogen ze wat makkelijker. Ze gaan nu een dag of 5 tot 7 naar een warm en zonnig kamertje om te drogen.

En dit is dan het resultaat, in closeup

Tomatenzaden closeup

Op deze manier gefermenteerde en geschoonde tomatenzaden zijn lichtbeige van kleur en hebben een soort van bontjasje.

Ik doe dit dus al jaren lang en toch vind ik het nog steeds heel bijzonder om te zien dat het fermenteren = rotten zulke mooie tomatenzaden geeft, en zo schoon, en zonder de zaden zelf aan te tasten. Een zaadje zit eigenlijk heel ingenieus in elkaar, mensenbaby’s worden wel eens een wonder genoemd, maar eigenlijk is dit op een heel andere manier maar met toch ook wat kleine overeenkomsten ook een wonder, zo klein en toch zo sterk, niet levensvatbaar zonder rijping, tijd, bescherming, etc..

Zonder nou heel emotioneel te worden stop ik met dit tuindagboek; ik moet nog wat attributen en een gootsteen ontsmetten 🙂 . Mocht je zelf eens tomatenzaden van eigen planten willen oogsten, probeer het eens, of koop zilverzand. Erg leuk om volgend jaar je zelfgeoogste tomatenzaden te zaaien!

Tot slot nog een mooie:

Tomaat Indigo Blueberries tros

Tomaat Indigo Blueberries, prachtig van kleur, onrijp is ze mintgroen met paarsblauw, en ze rijpt naar een soort pruimig roze met paarsblauw. En ze is lekker!! Eindelijk begint al dat werk van veredelaars met hun kruisingen met de niet-lekkere blauwe tomaten goede resultaten te geven!

Binnenkort kunnen de eerste peperzaden worden geoogst, die hoeven gelukkig niet gefermenteerd te worden, maar die hebben wel weer andere aandachtspunten (zoals de eerste dagen niet in ogen wrijven, etc. 🙂 ).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
margriet

Hai diana. Heerlijk om te lezen je dagboeken. En wat knap dat je niet reageert. Er zijn genoeg lezers om elkaar te helpen. Hier alle bietjes al geoogst en ingemaakt. De muisje vonden ze namelijk ook erg lekker. Liever kleinere bietjes die niet aangevreten zijn dan grotere met stukjes eruit geknabbeld. .. De aardappelen gaan redelijk. Niet onaardig een eerste jaar. Al tips voor volgende jaar van medemoestuinders. Knolselderij en uien en winterwortels en stokboontjes gaan ook super. De knolvenkel redelijk en de spruitkool. .. tja die vinden andere bewoners van de tuin toch ook lekker. Al flink courgette geoogste en ook de tomaten enz. Gaan heel redelijk. Ik ben voor een eerste moestuin jaar in combinatie met een verbouwing thuis heel tevreden . Erg benieuwd naar de walnut butternut pompoen. Die groeit als kool met flink wat bloemen en al eerste minipompoenen. .. veel succes met de prutjes rottende tomatenzaden. … en hopen op wat mooi weer.
Groetjes margriet

Anja van Driel

He nu kun je wel reageren op een bericht.
Ik snapte er al niets van dat andere iets konden zeggen of vragen en ik zag niet hoe dan.
Mooie site en ik heb er al heel veel informatie afgehaald als beginnend kwekertje met een nieuw heel klein kasje van 2 x 2.
groetjes Anja

Jolanda uit Doesburg

Leuk om te zien dat er weer gereageerd kan worden. Hier groeit alles goed, de eerste ‘huis’ mini tomaten worden rood geheel in huis gekweekt. De tomaten buiten een experiment in een creatieve broeikas en volle zon maar ook invloed van regen. Vooralsnog geen rijpe tomaten afwachten!
Ps. Kijk al uit naar de zaden heb bijna alles gebruikt dit jaar!

Tineke

Ik vind het leuk je tuindag oek te lezen. En vind je een 1000poot. Wat doe je veel!! Ik had geen idee, dat het zo’n gedoe is om tomatenzaadjes te behouden. Geen fijn klusje, lijkt mij.
Vriendelijke groet, Tineke

Hanneke

Wat een geweldige titel. 🙂

Fijn dat je tomaatjes het dit jaar wel weer geweldig doen in dit bezopen (verzopen?) rare moestuinjaar.

En super dat reacties weer mogelijk zijn, en dat jij je kan beheersen en heel verstandig niet reageert, en dat mensen inderdaad elkaar verder kunnen helpen met vragen. (Ik noem toch maar een keer http://www.moestuinforum.nl, een gezellig en heel leerzaam forum voor iedereen die op zijn of haar manier moestuiniert.)

Ik kijk nu al uit naar je zadenlijst! Vrijwel alles wat ik vorig jaar bij je besteld hebt doet het als een tierelier, zelfs de herhaaldelijk bijna verzopen kruisbestomaatjes, die allerlei vlekken en andere ellende hebben moeten overwinnen en nu toch alsmaar heerlijke mini-tomaatjes produceren. Een andere topper van jouw zaden blijft de Mexican Sour Gherkin. Elke dag heb ik daar een paar knapperige minuscule komkommertjes met een frispittige ‘bite’ van. Ze staan schattig door de sla, en uitdelen aan vrienden van de (volwassen) kinderen die langskomen is ook leuk, want die gaan er eerst foto’s van zitten maken (met heimwee naar poppenwinkeltjes en speelgoedvrachtauto’s wellicht) voor ze opgegeten worden, en dan vinden ze die bijna speelgoed-augurkjes ook nog eens heel lekker. Als iemand een kind heeft dat geen komkommer lust, is dit ook echt een aanrader. Ze zijn gewoon te leuk om niet te eten. 🙂

Okee tot zover mijn lofzang op de Mexican Sour Gherkin, en ik ga er dit jaar zeker zelf wat zaden van trekken, want dat is een blijvertje.

Lotte

Hai allemaal,

@Hanneke, eens met je lofzang! Ik heb ze ook dit jaar, en ze zijn een doorslaand succes. Die Mexicaantjes heb ik het over dan he. Zelfs mijn al-wetende hovenierbuurman was onder de indruk. Komend weekeinde een bbq bij mijn zusje, dan gaan ze ook zeker de show stelen! 🙂

Verder oogst ook ik druk van mijn Diana-tomaten (blush, oranje v G, Sweet baby, Garderners D, en B&R boar. Het zijn allemaal heel sterke planten geworden, en nu ik zie wat die zaadjes aan smurrie doorstaan hebben, snap ik dat nog beter 😉 Als ik zou moeten kiezen welke ik jullie zou willen aanraden van dit lijstje: de Blush (echt heel lekker, veel en super bijzonder kwa vorm en kleur) en de B&R boar (bijzonder mooie, volle vleestomaat, echt lekker) Dus als ze op de zadenlijst zouden komen dit jaar: echte toppers!

Tot zover maar weer. Fijne dinsdag!

Willem

Diana,
Ik zaai tomaten rechtstreeks zonder dat geschimmel. Gaat altijd goed. Sterker nog ze kiemen nog eerder. En als ik voor volgend jaar wil bewaren neem ik wat kladblok blaadjes en doe de zaadjes erop met het vruchtvlees en in de zon drogen. Volgen jaar blaadje op zaaigrond en er wat overheen en ze doen het altijd.

Mayra

Heel interessant dit! Maar ik denk dat ik toch beter gewoon zaden koop.

Simone

Mooie en duidelijke, vieze plaatjes en wat geweldig dat je dat allemaal doet, om ook ons van zaden te voorzien! De Coral Queen staat hier weer met dikke vruchten in de kas en buiten te wachten op meer zon !

Gerda

Goede post. Bedankt Diana! Ik doe dit ook, soms zelfs met tomaten van de markt en meestal werkt het goed. Maar hoe rasecht blijven tomaten als je meerdere rassen op 1 plaats hebt staan? Mij is verteld dat je tomaten van verschillende rassen verder dan 12 meter uit elkaar moet zetten om de zaden nog rasecht te houden. Niet te doen in de meeste tuinen. Weet iemand meer?

Anoniem

He diana en ruud, ik heb met verl plezier de discussies gevolgd en kan erg lachen om de verraste reacties en alle slecht weer perikelen. Ook hier in het griene hart een explosie van groen maar een wat slechtere oogst. Maar ik schrijf vanwege iets anders, met een moestuintje vd ah bleek een kokommer toch een augurk te zijn en teel ik nu per ongeluk augurken. Ik lees van alles op internet over het inmaken, ook op jouw website maar vind het recept van augurken inmaak niet. Het veld is blanco, heb je binnenkort tijd deze te updaten? Ik zou namelijk ook graag jouw manier eens proberen omdat your’s mij altijd goed bevallen. Alvast bedankt en als het niet lukt red ik mezelf vast ook wel hoor, veel zon toegewenst. Gr de groene hex

Anoniem

Hallo Diana en beste lezers,

Deze zomer heeft veel gevolgen voor de gewassen de aardappels heb ik er vroeg uitgehaald ivm het natte weer en de ziekte phytophthora voor te zijn, helaas heeft dat niet geholpen de ziekte is dan toch op de moestuin van een ander aanwezig en heeft mijn tomaten in de kas wat aangetast.
Ik probeer het in de hand te houden door de aangetaste bladeren weg te knippen, alleen zit het ook op sommige stengels dat geeft een groter probleem.
Nu maar hopen dat het niet alles aantast.
De aubergine doen het beter als vorig jaar, toen vielen de bloemen er al af voordat er een vrucht in was gekomen.
De Aubergine Diamond die ik bij Diana heb besteld doet het heel goed.
Die van vorig jaar was de halflange Violette die geen vruchten gaf nu ziet het er beter uit.
Ik moet wel zeggen de Diamond is veiliger om aan te raken dan de Violette met zijn stekels.
Dus volgend seizoen gaan we voor “Diamonds”.
De bonen doen het bij mij niet zo goed ze groeien maar matig, heb nog wat bonen gezet om zo in het najaar wat meer bonen te krijgen.
Veel tuinplezier en als iemand nog een tip weet om de phytophthora te voorkomen of te bestrijden laat het me dan weten
groet D’s

Mayra

Diana, ga je ook een keer een achtertuin-tour met ons doen? Ik vind jouw achtertuin zo mooi.

Diniedam

Wahaaaa! Super te lezen Diana! Nu weet ik hoe jij aan die mooie zaden komt:-). Ik deed het dus niet zo verkeerd… Ik dacht dat de schimmel erop dus harstikke fout was… Maar nee. Hahaha. Top!! Weer wat geleerd:-)
Ben oooh zoooo jaloers op jouw tomaten. Wouwww… Zou willen dat ik al rijpende tomaten had, maar helaas… Denk dat een plastic kas toch minder goed werkt dan een glazen kas, maar ja… Dat mag helaas niet bij ons op de tuin. Weet wel dat de turkish cayenne mijn eerste rijpende peper is. Jeeeehhh!!;-))).
Ik zou zeggen, ga zo door!! En bedankt voor alle tips!

Groetjes,
Danielle

Dori Nelissen

Ik snap dat fermentatiegedoe niet erg vd zaden.Waarom is datnodig?
Kun je ze niet gewoon drogen?

Maartje

Bedankt voor je leuke posts Diana, ik geniet er altijd van en zeker ook weer leuk om de reacties te lezen.
Ik ben geïnteresseerd in je salvia’s! Hoe doen die het en hoe onderhoud jij ze? Bij mij zijn een aantal niet opgekomen, waarschijnlijk vanwege de regen en de slakken lijken er ook van te houden. Misschien een idee voor een blog met mooie plaatjes? 😉

Tineke Dubbelman

FF tussendoor: de rabarber/aardbei crumble met vanille ijs …. is gewoon te lekker. !!! Daarnaast wil ik graag de fabel van oxaalzuur in rabarber de wereld uit helpen. Het “zogenaamde” gif is net als bij andere “giftige” planten alleen maar schadelijk bij zeer hoog verbruik, dus zeg maar meer dan 2 x per dag. Wil je gewoon nu nog je rabarber opmaken met af en toe een crumble of cake, gewoon lekker doen. Oxaal zuur is namelijk ook een fantastisch medicijn. Ik zet de link hierbij voor meer informatie hierover.
http://mijn-kijk-op.infonu.nl/mens-en-gezondheid/139659-de-geneeskracht-van-oxaalzuur.html

Margreet

wauw ik heb met volle aandacht zitten lezen over de tomaatjes.
de vieze plaatsjes heb ik maar voor lief genomen.
echter op het laatste plaatje zag ik een tomaten ras die niet eens ken..maar wel bijzonder ras vind.
ik heb een AH winkel het kleinste tomaatje gekocht en ze waren heerlijk en daar zou ik nou best een plantje willen hebben. maar ik zie ook wel de uitdaging in om die mini zaadjes uit dat kleine tomaatje te vissen en proberen om het later zelf te kunnen zaaien.
op goed geluk dan maar!! 🙂

Rosalie Rook

Hoi Diana, Ik las net dat je alle reacties wel leest dus nog even een tip voor jou. Vlak voor dat je de eerste keer het blog sloot, vertelde je over rabarber die te dun bleef. Wellicht weet je dit wel en gebruik je gewoon wat teveel water, maar het meekoken van de steelaanzet van de stengel zorgt voor binding. Ik heb eigenlijk altijd een dikke brij die zelfs op een boterhammetje goed te smeren is.
Dus: dat boogje onderaan de stengel schoonmaken en meekoken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties