Link

Eigenlijk is dit geen tuindagboek. Maar ik wil even de link geven naar mijn blog op de website van Pokon: Grote liefde

En daarin roep ik iedereen op om minimaal één Salvia microphylla in de tuin te planten. Uiteraard met foto’s.

En dat zou dan wel een heel erg kort tuindagboekje zijn 🙂 . Maar eigenlijk even niets te melden over de moestuin, morgen gaan we weer, met nieuwe moed de zaailingen van Chinese kool, paksoi, knolvenkel, boerenkool, herfstandijvie, etc. uitplanten. En op de valreep nog even wat nieuwe basilicum gezaaid voor in de kas. Uiteindelijk hadden we 7 dode tomatenplanten door de regenoverlast van 3 weken geleden, maar morgen gaan de nieuwe stekken op die plaatsen de grond in, het is wel laat maar de plekken leeg laten is ook zonde, wellicht kunnen we er toch nog iets van oogsten.

Maar vandaag een makkelijke dag, gewoon eens even uitrusten. De zon scheen, zowaar, dus even van genieten:

Uitzicht terras achtertuin

Met een glas Albariño, en het cadeautje dat ik van Ruud kreeg:

Dessertboek

Waar ik dus morgen gelijk de Prosecco-jellypudding met zomerfruit uit ga maken (maar dan met een cava in plaats van prosecco).

Ik hoop dat het meer succes wordt dan deze taart die ik vorig weekend bakte:

Aalbessentaart

Aalbessen-uit-eigen-tuin-taart. Helaas, ze was niet lekker (nou ja, niet vies, maar niet zo lekker als ze eruit ziet – want ze is wel fotogeniek, vind ik zelf). Misschien gaat de taart nog eens in de herhaling, maar dan met een andere bodem, andere crème, moet ook echt zoeter, en ook zeker meer stevigheid. Eigenlijk een andere taart dus 🙂

Tot slot nog even een melding: als ik een reactie lees (ja, ik leer het al, zonder te reageren dus) waar ik iets mee zou kunnen, dat ga ik dat voortaan even opschrijven en er dan wellicht later iets mee doen.

1 potje augurken plus komkommer en rode ui ingemaakt, nog bloedheet, staat nog ondersteboven af te koelen
1 pot augurken plus witte komkommer en rode ui ingemaakt, nog bloedheet, staat nog ondersteboven af te koelen

 

En dus bij deze:

  • ik heb vanavond mijn eerste augurken ingemaakt, recept volgt dan hopelijk komend weekend, onder Inmaakrecepten.
  • Ik heb op de pagina van de tomaten een stukje geschreven over de plantafstand bij tomaten wanneer je er zaden van wilt oogsten
  • en ik ga zeker in een volgend tuindagboek meer van onze achtertuin laten zien (ik ben dan wel snel klaar hoor, ons achtertuintje is slechts 8 x 5 meter), en iets schrijven over Salvia’s.

Tot slot van dit ministukje een foto van een deel van de eerste tomatenoogst (de hele oogstfoto staat op de website van Pokon), ik verwacht komend weekend meer dan een emmer tomaten te kunnen oogsten, en dan wordt het tijd voor het inmaken van pastasaus.

Stukje tomatenoogst

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mayra

Yay! Dankjewel Diana! Ik ben zo benieuwd naar je achtertuin.
Gisteren de eerste snackpaprika’s geoogst, ze waren heerlijk!
En nu even je pokon tuinblog lezen.

Inge Wendrich

Leuk Diane,
En wat heb je al veel rijpe tomaten,,
bij mij in de kas willen ze niet echt op kleur komen.

maar mijn komkommer groeit ook niet echt, gisteren de eerste bloempjes….We wachten het af, het is een vreemd tuinjaar. “Geduld siert de mens” denk ik dan maar.
Maar verder alles o.k. Hoor, Ik wil gewoon even zeuren!!!
Groetjes hoor, en een goed weekeind.

Wim Overduin

Beste moestuinliefhebbers, Ik heb afgelopen week een lezing bijgewoond over bijen, conclusie het gaat heel erg slecht met onze kleine maar onmisbare bijen. Zonder bijen geen groente en fruit… In de omgeving van onze moestuin staan weinig bloeiende bloemen en toch moeten de bijen het daar van hebben. Er vallen heel veel bijen-slachtoffers ten gevolg van chemische bestrijding op gewassen. We zijn allemaal gebaad met de bij, dus hierbij vraag ik iedereen die een tuin heeft, zet aub in een deel van je tuin meerjarige bloeiende bloemen neer. Deborah Post imker is een prachtig initiatief gestart, http://www.honeyhighway.nl/
Ik hoop dat iedereen zijn of haar steentje bij wil dragen… Alvast bedankt Wim Overduin

Jolanda uit Doesburg

Hallo Wim, ik zie het hier om mij heen zo veel. Veel tuinen met stenen en kortgewiekte gemeente perkjes. Dit jaar voor het eerst een grotere tuin en gelijk een stuk voor de bijen gereserveerd. Ze vinden de bloemen heerlijk, zo heerlijk dat ik het stuk maar heb uitgebreid 😉 Gister kon ik in de omgeving wel 20 dode bijen tellen in een stukje van 2×2 meter.
Via de Vrije School hebben we bijenzaden gehad, van de honeyhighway, binnenkort zullen de bijen weer smullen.

Hanneke

Mooie actie inderdaad! En (inheemse) bloemenplanten in je tuin zetten helpt de bijen zeker. Maar het is wel van belang dat mensen dan onbespoten bloemenplanten neerzetten en biologisch zaad gebruiken. Als je je tuin vol zet met bloemen die vol met gif zitten maak je het probleem alleen maar erger.

Wat je trouwens ook kan doen is zaadjes verzamelen van bloemenplanten die je in het wild vindt, zoals klaver, smeerwortel en korenbloemen, en die in je tuin uitzaaien. Dat kost niks en is 100% gifvrij.

Tineke Dubbelman

Mooi plan, zelf heb ik tussen mijn moestuinplanten ook de schoonheid van bij-lokkende planten neergezet. Kan prima gecombineerd en ik maak gebruik van hun diensten voor bevruchting. Samen zijn we blij !!!

josien arentsen

prikten ze niet?

Lotte

Hallo Wim,
Super goede oproep. Maar waarom meerjarig vroeg ik me af?
Hebben zelf dit jaar bijv een zonnenbloemenhaag.
Ik kan je verzekeren dat die ook heeeeel erg in trek is. De smulpapies 😉

Groetjes hoor!

D's

Hallo allemaal,

Wat zien jou tomaten er goed uit, Diana.
Bij mij zijn ze nog groen en moet ik veel blad wegknippen omdat er een ziekte ingekomen is.
De bekende phytophthora.
Dit jaar is alles met gebruiksaanwijzingen, de bonen die niet willen de uien te nat enz.
Maar ik geef de moet niet op.
Heb wat bonen nog gezaaid nu maar hopen op een goed najaar.
De aubergine doet het dit jaar goed ik heb de Diamond van Diana, vorig jaar de Lange Viollet maar deze verloor zijn bloemen te snel en er was geen aubergine te bekennen.
De Lang Violett heeft ook stekels en Diamond niet wel een prettig voordeel.
Er hangt nu een aubergine die al gekleurd is aan de Diamond, wel klein zo’n 10 cm lang, ik wacht nog even misschien wordt het wat meer.

Jolanda uit Doesburg

De Salvia’s klinken goed, altijd leuk planten en zeker met bloementjes en nog meer zeker als ik er bijen een plezier mee doe. Wat zie ik er veel liggen op straat. Gister een egel met handschoenen maar even van de straat geplukt en in mijn tuin gezet. Egelhuisje staat er al lang maar de egels hebben al een huisje een paar tuinen verderop ( waar wel groen is, niet zoals de tussenliggende buur tuinen met steen). Leuk om wat te lezen en dat je weer tijd hebt om augurken in te wecken! Weinig te doen in de tuin, ik ken het. Opnieuw wat bonen zaaien en boerenkool dat heeft de hoeveelheid water niet overleeft. Alleen dat onkruid, stopt dat nu nooit? 😉

Petra en Annet

Dag Diana, ik geniet van jouw moestuin verhalen. Via mijn dochter kreeg ik dit filmpje, robot in de moestuin. Misschien iets om een toekomstig voedsel tekort te voorkomen. Ik vind het bijzonder doordacht. Zou de robot ook slakken kunnen vangen? Hart grt Petra

https://farmbot.io/

Margreet

Hallo iedereen
ik heb afgelopen weekend een paar inmaak recepten uitgeprobeert ( radijs en courgette)
vond erg leuk om te doen en wie volgt er meer.
die bloemen zien er leuk uit,meschien volgend jaar .
ben eerst me volkstuin aan het opknappen en dan zie ik wel verder.
fijn weekend allemaal.:-) 🙂

Manon van Wijk

Hallo allemaal,

Kan iemand mij vertellen hoeveel blad een tomatenplant nodig heeft om toch nog groene tomaten te laten groeien en rijpen?
Ik heb namelijk last van die ellendige schimmel gekregen in de kas. Vermoedelijk door te veel en te lang condens in combinatie met koude. Heb al aardig wat blad weggeknipt. Las ergens dat de schimmel dood gaat bij hoge temp. Dat wordt het ook wel weer in de kas. Maar is het dan echt weer helemaal weg? Kan dit?
Verder weet ik nu hoe het kan gaan met zelf zaad oogsten van niet zaadvaste groente. De courgettes zag er prachtig uit maar niet eetbaar voor mij….ongelofelijk bitter.
Dus mooi dat ik nu weet hoe dat werken kan.
Aardappels gingen goed, komkommers komen er in grote getallen aan, de aubergines doen het zo ook de pepers en paprika’s.
Dus ik ben best blij en tevreden met mijn getuinier.

Iedereen komende tijd veel zon toegewenst met aardige temperaturen.

Nadi

Misschien ook goed om te weten dat courgette dat zo ongelooflijk bitter smaakt (en al helemaal bij het zelf geoogste zaden) giftig is. Waarschijnlijk is er kruising geweest met een sierkalebas. Bij ons op de tuinen oogsten meeste mensen niet hun eigen zaad van courgette omdat ze (en ook ik) het een te groot risico vinden. Ik koop dus altijd maar gewoon zaadjes 🙂

Sarah

Hoi Diana,

wat knap van je dat je de verleiding kan weerstaan te reageren op alle reacties! Fijn dat er toch een gulden middenweg blijkt te zijn, ‘wel de lusten maar niet de lasten’ . Hou vol!
Die Salvia ‘ Amistad’ die je ooit promootte is trouwens ook echt schitterend!
Omdat de plant helaas steriel is heb ik haar besteld, en zelfs in een krappe pot in de halfschaduw floreert ze als een gek. Bedankt voor de tip!

Maartje

Dankjewel Diana en fijn weekend iedereen

Jenny

Hallo Diana,

De tomaten blijven groen, kreeg als tip gewoon plukken en donker weg leggen. Dus afwachten maar.

Yvette

Ik zag dat je pekelen of inmaken met gejodeerd zout afraadt. Welke reden is daarvoor?
Groet, Yvette

Nadi

Hey Diana,
Wat zijn je tomaten mooi zeg! En je kunt al zoveel oogsten ook. Ik ben jaloers, maar wel blij voor je dat je zulke mooie vruchten kan oogsten na alle tegenslagen van dit jaar 🙂
de salvias op de pokonblog vind ik erg mooi. Ik had even bij de kwekerij gekeken of ze die soorten hadden maar kon ze niet echt vinden. Zo kwam ik ook achter dat ik eigenlijk heel weinig weet van Salvias (en bloemen in het algemeen). Dus heb maar een paar paprika planten ingeladen. Niet omdat ik ze nodig had hoor, kon het gewoon niet laten… En een prachtige rood-oranje Thunbergia alata(Black Eyed susan vine) ik moet nog wel verzinnen hoe ik haar wil overwinteren, want ze is meerjarig maar in Nederland is het daar te koud voor..

Oh als ik zo naar de foto kijk van het zicht in je tuin en een glas wijn zou je bijna zeggen dat je op vakantie bent. Heerlijk.
Fijn weekend nog!
Groetjes

Adri

Ik denk dat bepaalde streken in nederland een tropisch klimaat hebben, ik ken hier niemand die nu reeds rode tomaten heeft en volgens uw dagboek heb jij er al 2 weken.
Zeker dat je niet per abuis foto’s van vorig jaar geplaatst heb
Ik zou graag een paar van uw vroege rassen bij naam kennen en weten waar het zaad te koop is
dank bij voorbaat
Groetjes
Adri

Anoniem

Diana, niet reageren. Alleen lezen, haal je schouders op en ga verder.

Yvonne

Neem ok moet kwalijk maat ik vergeet mijn naam te vermelden op bovenstaande reactie. Ik ben Yvonne

Yvonne

Ook hier geen tropisch klimaat , maar wel sinds twee weken rode tomaten. Twee planten staan in een plastic minikas en een plant zelfs gewoon op het teras. Het geheim: een vroeg ras en vroeg beginnen met zaaien.

Zuhal

Nou Adri,

Ook ik heb een week of 2 mijn eerste tomaten geoogst, ook uit de kas. Geen rode, maar wel bruin/rood en geel/rood maar ach, dat maakt natuurlijk niks uit want dat is nou eenmaal de soort. En geloof me, ook hier geen tropisch klimaat! Genoeg vroege soorten tomaten verkrijgbaar dus, kwestie van zoeken, onderzoeken, proberen en ondervinden.

,

Groet,
Zuhal

Arjen

Hier in noord Holland ook al bakken met heerlijke rode tomaten uit de kas gehaald.

Gecombineerd met elke dag een zelf geweekte komkommer.

Heerlijk!

Nadi

Ik heb ook al veel mensen op het complex gezien met rijpe tomaten. Bij mij begint het pas maar zag dat andere al lekker kunnen oogsten….
Misschien bedoelde je het niet zo lomp @Adri? Het komt namelijk voor mij ook zo over maar wellicht bedoelde je het niet zo?

Adri

Wat ik bedoel Nadl is: als ik een bericht plaats met de melding dat door de hevige regen al mijn tomatenplanten (met de nodige foto’s erbij) zowel buiten als in mijn kas naar de haaien zijn, en ik plaats 2 weken later dat ik volop rijpe tomaten aan het oogsten ben (ook met de nodige foto’s erbij) dan denk ik dat ik mij daar vragen mag bij stellen. Dat er hier mensen tussen zitten met lange tenen maakt mij niets uit
Met vriendelijke groet
Adri

Manon van Wijk

Dank Nadi dat bittere courgettes giftig zijn wist ik niet. Overigens heb ik geen kruising denk ik gehad. Geen kalabas te bekennen hiertuinier aan huis.

Ook ik heb al rode tomaten uit de kas gegeten…..fantastisch. En wat stimulerend toch die oogst van jou Diana. Volgend ga diverse soorten uitproberen. Erruug leuk!

En wil of weet iemand nog antwoord op mijn vraag over die schimmel en hoge temp in de kas bij tomaten met nog maar weinig blad?

Fijn dag iedereen op de tuinen!

Zuhal

Ha Manon,

Ik denk dat ik bij de vervelende ziekte phytopthoria in de kas de aangetaste planten eruit zou halen voor ze de rest zouden kunnen besmetten. Heb wel eens gelezen dat anderen zoveel mogelijk blad weghalen en hopen dat het zich niet verder verspreid maar of dat ook werkt durf ik niet te zeggen hoor. Liever iets minder tomaten dan geen denk ik dan maar.

Hoop dat je toch nog wat lekkere tomaatjes kunt plukken!

Groet,
Zuhal

Manon van Wijk

Dank Zuhal,

Tja spijtig maar dit moet ik dan maar gaan doen!

Diana Baak

Ik heb vorige week wel een heerlijk “yoghurt” taart gemaakt die niet in de oven hoeft met mijn overvloed aan aalbessen. Verkruimel (een deel van) een pak koekjes (Bastogne, Chocolate cookies of iets dergelijks) op de bodem van een springvorm. Meng in een kom 200 ml dikke yoghurt (Griekse of Turkse stijl) en 250 ml slagroom en voeg naar smaak suiker toe. Neem een flinke hoeveelheid in suiker gemarineerde aalbessen (300-500 gram) en meng die door de yoghurt room. Maak 6 gelatineblaadjes week in koud water (5 minuten) en smelt deze in een pannetje met een beetje water. Voeg ook dit toe aan het mengsel. Giet het in de bakvorm over de koekkruimelbodem en laat opstijven in de koelkast. Naar wens kun je de bovenkant nog garneren met aalbessen. Heerlijke frisse taart met die knapperige zure bessen in een zoet omhulsel en zo gemaakt!

Joris

Jeeeeeej, deze morgend mijn watermeloen maar geoogst en hij is zowaar gelukt 🙂 het sap liep er gewoon uit al bij het snijden. Hij was redelijk “neutraal” van smaak ik vermoed net niet zoet genoeg vanwege te weinig zon. Maar hij was zeker lekker 🙂 Wel één probleem, de plant was volledig dood gegaan dus ik moest hem wel afdoen een van de dagen en ik kon niet echt een verschil in geluid horen ivm de rijpheid om te oogsten :p

De paprikaatjes beginnen eindelijk hier en daar te kleuren, wel worden er ook een deel “slecht” doordat ze overal gaatjes hebben. (ik vermoed van de mieren want die zitten er in overvloed). Tot nu toe enkel nog maar zwarte en groene paprikas geoogst.

Voor derest heb ik overal wel wat kunnen oogsten, het beste bij mij dit seizoen zijn toch wel de tomaten, echt zot veel opbrengst en dat in een minder jaar. Totaal geen last van ziektes of iets anders 🙂 Gelukkig maar want bij vele andere is het blijkbaar wel een groot probleem.

Tot slot nog even het feit dat ik 2 soorten komkommers heb, eentje zijn zo komkommers met stekeltjes (marketeer) en in begin gaf deze lekker sappige komkommers maar de laatste tijd beginnen ze bitter te smaken 🙁 weet niet echt wat ik verkeerd doe. De andere soort heeft er geen last van en word op dezelfde manier behandeld.

Voor derest nog veel succes Diana en leuk dat we hier toch nog ons hartje eens kunnen luchten. Misschien zijn er nog wel ervaren mensen die hier hun mening of advies kwijt kunnen en dat helpt altijd.

PS. Nog even over de courgetten, NOOIT zet ik nog 4 planten van deze, zelfs met al die regen en slechte zomer groeien er mega veel aan die planten. Ik kan gewoon niet volgens en ik kan binnenkort geen courgette meer zien denk ik 😀

Lotte

Ha Joris,

Op moestuinforum staat een leuk topic om op de meest crea manieren van je courgette-overschot af te komen 😉
Zo eet ik zelf op dit moment ook door de sla courgette, ik roerbak ze door de aardappeltjes, ze gaan door de pasta-saus. Maar andere mensen zijn nog veel creatiever!
http://www.moestuinforum.nl/courgette-recepten-t2275.html?sid=1472fa2ecd41d93221b3334e88e4423b
Oh en meende dat Diana ook iets schreef over invriezen. Daarna niet meer zo stevig, maar wel prima voor door de soep enzo.

Oh en jaloers op je watermeloen. Goed staaltje tuinderschap hoor! 🙂

Romy

Hoi Diana, een vraagje, moet je bij balkontomaten (de Maja tomaat) ook de onderste takken verwijderen? Deze planten worden niet zo lang. Maximaal 1 meter.
Gr Romy

Simone

Hoi Diana,
Dank je wel voor je enthousiasme en recepten ik kom al jaren op je website inspiratie opdoen. Sinds vorig jaar geen moestuin maar een dochter. Moestuinen op microschaal in je achtertuin van 5,5x 13,5 gaat ook. Ieder plekje is gevuld met bloemen voor de bijtjes en zoveel fruitboompjes als dat ik erin kreeg. Met een kastje is het feest om smorgens en savonds even bij de tomaten, paprika’s meloen en komkommers te kijken. En ja ook hier eten we al tomaten 🙂 ook al een week ofzo. Dochterlief blijkt met haar tien en een halve maand een voorliefde te hebben voor deze vruchten…en dan het plukken met name. Blijkbaar is groen mooier dan rood want als ik even niet oplet is ze weer richting een tomaat gekropen om er stiekum eentje te plukken. Ze probeerde toen ik haar betrapte hem terug te hangen maar ja dat gaat niet. Wie weet heeft ze ook groene vingers en hebben we strakjes samen een moestuin. Geniet ze allemaal van de mooie dagen die er aan komen.
En succes in de keuken als de oogt verwerkt moet worden. Is vaak meer werk dan je denkt .
Groetjes Simone

Mark en Marion

Als eerste willen we nog even kwijt dat we erg bij zijn dat we weer kunnen reageren. Top! We moeten gewoon elkaar de vragen stellen en elkaar helpen net als op een forum, met jouw tuin dagboek als leidraad.

We hebben een vraag en hopen dat iemand een antwoord heeft: waarom wordt peterselie geel als ie doorschiet en wat kunnen we er aan doen?

Sarah

Hoi Mark en Marion,

ik denk dat de plant geel wordt omdat hij afsterft. Niets aan te doen, helaas. Peterselie is geen vaste plant, maar een tweejarige. Je kunt kiezen: peterselie op de composthoop, of laten staan zodat het zaad kan afrijpen (en dan straks opnieuw zaaien).

Mark en Marion

Ok, dan is dat duidelijk. Bedankt voor het antwoord!

Gerda

Hoi Diana,
Ik heb een vraag over komkommer. Vorig jaar had ik een mooie gladde komkommer en dit jaar zitten er stekeltjes op de buitenkant. De smaak is prima.
Het is een geente plant die ik heb gekocht als klein plantje.
Groetjes gerda

Hanneke

Ik denk dat je gewoon een ander ras hebt dan vorig jaar?

Mark en Marion

Zijn het geen haartjes die je, net zoals bij de courgette, er gewoon af kunt wassen onder de koude kraan?

Marja

Hoi moestuin-vrienden,
Vorige week hebben wij een oogstfeest gegeven op onze moestuin (12 personen). Was
reuze gezellig. Als dessert had ik jouw aarbeien-tiramisu gemaakt, nou Diana ze likten
nog net niet de schaal uit. Wat was dat lekker. Een aanrader.

Etienne Staes

Diana,

je hebt bloemen geplaatst die bloemen tot de winter wat is de naam van deze
hoeveel dien je te planten per m2

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties