Na regen komt zonneschijn

Maar we hebben wel lang op die zonneschijn moeten wachten. En nu ze eindelijk schijnt, schijnt ze wel erg hevig. Zo hevig dat we gisteren hebben besloten om te gaan kalken.

Kas 2 gekalkt

Niet iedereen kalkt hoor, dat ligt zeker ook aan de planten die je in de kas hebt staan. Van komkommers en meloenen is het bijvoorbeeld bekend dat ze slecht tegen felle zon kunnen. Van pepers is het daarentegen bekend dat ze juist heel goed tegen de hitte en zon in de kas kunnen. En daarnaast is de standplaats heel belangrijk, onze kasjes staan in de volle zon, van ‘s ochtends vroeg tot een uur voor de zon ondergaat.

Gisteren kwam de temperatuur al op meer dan 50 graden in de kas. En de komende dagen wordt het nog wat warmer, een open deur en raam is dan (hier in ieder geval) niet voldoende meer.

We hoeven niet alles te kalken hoor, alleen de ruiten die de volle zon krijgen. Het dak doen we ook nooit, ooit moet het er ook weer af gesopt worden, en zo handig zijn wij niet op een ladder half boven glazen ruiten. Dus aan 2 kanten kalken, ramen open, deur open, water geven. En daar moeten de planten het mee redden.

Kas 3 van binnen

Het gaat in ieder geval nu nog prima met ze. Het lijkt vanaf zo’n foto in de kas altijd alsof er niet zoveel gebeurt, er niet zo veel tomaten hangen, zelfs het blad lijkt maar klein en iel. Maar dat vertekent blijkbaar want het gaat best goed. Links en rechts tussen de planten staan nog zaaibakjes, met voorgezaaide stamboontjes, herfstandijvie, paksoi en Chinese kool.

Een leuke tomaat:

Tomaat Striped Roman tros

Striped Roman (ook bekend onder de naam Speckled Roman). Echte roma’s, maar dan duidelijk wat groter, en mooi door de felle rode kleur en de streepjes. Niet heel geschikt om zo te eten, want wel wat droog (zoals een goede roma betaamt), maar tegelijkertijd een heerlijke volle tomatensmaak met extra zoetje.

Ook leuk!! En wellicht ook gelijk handig om te laten zien wanneer een groene tomaat rijp is:

Tomaat Lange Aermer tros

Toevallig ook een romatomaat. Bijzonder omdat het blad voor een deel bont is (lichtgroen met donkergroen gestreept). Ook de kroontjes en de tomaten zelf zijn gestreept. En ze rijpt dus naar groen. Er zijn wel mensen die zich afvragen hoe je dan kunt zien wanneer ze rijp is. Op de foto kun je zien dat de tomaat links achteraan rijp of bijna rijp is (de kleur verandert dan van koud bijna mintgroen naar warm geelgroen). En als dat eenmaal gebeurt kun je gaan voelen, en als de tomaat dan zacht genoeg is bij voorzichtig indrukken kun je haar oogsten. Deze mag nog 1 of 2 dagen blijven hangen want je ziet dat de tomaat bovenin wel al rijp is maar helemaal onderaan nog niet (en dat zie je wel vaker bij  roma’s, dat ze van boven naar onderen een paar dagen over het rijpen doet).

En nu de meeste tomatenplanten tomaten geven beginnen ook de paprika’s en pepers te groeien, sommige planten moeten nog gaan bloeien, maar andere planten dragen zelfs al vruchten:

Paprika Kaboutermutsen plant

De kaboutermutsenpaprika. Ik zaaide haar alleen al voor de naam, en nu ze er ook nog echt op lijkt wordt ze alleen maar leuker. En ze behoort samen met de Mini Bell en Lipstick tot de eerste rijpe paprika’s van dit jaar. De planten en ook de paprikaatjes zijn maar klein , een centimeter of 6, maar dat is logisch, anders zouden ze ook niet op een kabouterhoofd passen.

Salvia Amistad

En zo waren we dus vanmorgen op de tuin, voor de middag waren we weer thuis. Toen hadden we al ruim 50 gieters water de kassen in gesjouwd (door de vakantieperiode houden we buiten onze eigen 3 kassen en 2 mini’s ook nog 2 kassen bij van tuinburen/-vrienden). En na die 50 gieters de bloedhete kassen insjouwen liep het zweet zo ongeveer onze schoenen in en zijn we naar huis gevlucht.

Op de foto zie je de Salvia Amistad uitbundig bloeien met donkerpaarse bloemen en bijna zwart-purperen kelken en stelen. En daar is dus ook ons terrasje, waar we zitten. Met, als je goed kijkt op de foto, achter de parasol de grote kas, en rechts het kleine kasje. Dus we zitten weliswaar in de schaduw, maar ook uit de wind, en met onze 5 kasjes om ons heen. Tel dan nog maar een graad of 5 op bij de temperatuur. Niet uit te houden!

Tot slot van dit tuindagboek nog een tip voor alle mensen die nu ook tomaten kunnen oogsten – maak dit:

Tomatentaart groot gaar

Want het is echt heerlijk!! Een tomatentaart; hartige bodem, en daarin een mengsel van vooral tomaten, maar ook wat vijgenjam, balsamicoazijn en een romige blauwaderkaas. Warm of lauw geserveerd met goede buffelmozzarella, Parmaham en vers brood is ze ideaal voor deze warme dagen. Je kunt hier het recept vinden: Tomatentaart met vijgenjam

En verder; het klinkt alsof ik in dit tuindagboek wat aan het klagen ben over de warmte, maar als ik dan nog even mijn tuindagboeken van de afgelopen 3 maanden teruglees stop ik direct met mopperen en ga ik stilletjes buiten zitten, in de schaduw, genieten van eindelijk mooi weer en minimaal een hele week nul millimeter regen!

Tot slot nog even over de reacties in het vorige tuindagboek, ik heb over hoeveel blad je weg kunt knippen bij tomatenplanten op de pagina met teeltzorgen bij tomaten wat geschreven. En dat geldt ook voor waarom je liever geen jodiumhoudend zout gebruikt bij inmaak (op de pagina met algemene informatie over inmaken). Ook hier geeft de Amistad Salvia geen zaden – maar ze stekt echt enorm makkelijk, dus als je haar hebt; de moeite waard om wat stekken te nemen voor bijvoorbeeld overwintering (of uitdelen 🙂 ).

p.s.: na de opmerking van Willem vermeld ik nog even dat wij onze kassen kalken met Temperzon (te koop in elk tuincentrum maar ook via internet), het heeft de fijne eigenschap dat het makkelijk een jaar blijft zitten, het wit is als de zon schijnt, maar tijdelijk doorzichtig wordt als het regent (na de regen wordt het dus weer gewoon wit). Wij verwijderen de Temperzon altijd zo rond september/oktober, en doen dat met een droge schuurspons, of met water met wat spiritus (met alleen water blijft het gewoon weer wit worden als het droog wordt).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnita

Dat water sjouwen is een wat minder leuk ding en fysiek ook nogal zwaar,
sinds enige jaren heb ik een waterpomp systeem, wat een genot!
De set bestaat uit een
Johnson (bilge) pump, L1600, 12V, kan 100 liter water per minuut oppompen, ca 90 euro
een kleine accu met handvat, sjouwt makkelijker, 40AH is zat, soms hebben garages wel een gratis tweede handsje, anders ca 40 euro
2 accuklemmetjes met draad en eventueel een stop ertussen
een acculader, ook ca 40 euro
3 x 10 meter tuinslang, (of meer, of minder) hij moet zo wijd zijn, dat hij op de pomp past, ik meen 25mm, ga je voor meer dan 30 meter, neem dan een ietwat zwaardere accu
een aantal schuifmofjes, die je bij afvoerpijpen gebruikt, toevallig passen die op de slangen, zodat je in lengte kunt variëren. Moet je een stabiel stuk hebben, dan kun je de afvoerpijpen zelf ook gebruiken
Het is fijn systeem en heel belangrijk, doodstil!

Berber

Heerlijk hè, eindelijk zomer!
Mijn tuinburen hebben allemaal hun kas al vroeg in het seizoen gekalkt, aan drie zijden en ook het dak. Blijkbaar maakt het niet veel uit, wand door de ene niet gekalkte kant zie ik grote planten en dikke tomaten :-).
Die tomatentaart ziet er echt heerlijk uit! Helaas moet ik zonder kas nog wel even wachten voor mijn tomaatjes rijp zijn… (maar daar staat dan weer tegenover dat ik geen gieters met water de kas in hoef te sjouwen:-))
Groetjes Berber
berbertuiniert.blogspot.nl

Mark en Marion

Het werd tijd dat het zomer werd ja! Alles in onze tuin doet het nu veel beter! Vandaag zinderend heet met temperaturen rond de 35 graden! Wij hier in tilburg zullen wel rond de 37 uit gaan komen!

Wim

Bij welkoop kasverf zon is het wit. Regen js het weer transparant

Joop kreukniet

Ik heb een groot probleem!de bladeren van mijn snijbonenplanten en boterbonen bruine bonen .worden helemaal weg gevreten.alles geprobeerd,kan er niet achter komen wat de boosdoeners zijn. Goede raad???

Ruben

Hallo Joop,

Bij mij werden de bladeren van de snijbonen en sperziebonen ook aangevreten! Vooral onderaan, maar op enkele plekken ook hoger. Dat bleken uiteindelijk slakken te zijn en de vraat is met dit weer dan ook een stuk afgenomen.
Kijk een keer op een regenachtige avond rond 10 uur met een zaklamp, dan weet je meteen of je slakken kunt uitsluiten of niet 🙂 Als je dat al gedaan hebt of je kunt geen slakken vinden zou ik aan vogels denken. Zijn er verder geen vreemde dingen te zien aan de plant?

Groet,
Ruben

Nadi

Hier werden de de bladeren ook helemaal afgevreten. Bij ons waren het konijnen in samenwerking met slakken. Ik heb netten gespannen en slakkenkorrels gestrooid. Sinds dien gaat het goed 🙂 succes ermee.

Joyce

Gekke vraag, maar ja: eerstejaarstuinder: kalk je binnen of buiten je kas?

Yvonne

Gekke vragen bestaan niet. Buiten de kas.

Manon van Wijk

Ach wat een fijne verhalen toch. Ga meteen bij bladeren weghalen bij tomaten kijken Diana!
Hier in de kas ook bloedheet. Heb vliesdoek over de te beschermen planten gehangen. Gaat ook wel. Ga volgend jaar ook kalken.
Goh die salvia’s…wat wil ik nou plots deze ook graag hebben.
Wat prijs ik mij toch gelukkig met lol aan tuinieren.

En Joop..ik denk toch aan slakken. Misschien een schaaltje met bier neerzetten op die plek als er nog wat blad is en dan sochtends kijken wat je mogelijk gelokt hebt? Is dat een idee?

Een groet aan iedereen!

Leen

Dag Diana,

ik zit met een vraag ivm het kweken van meloenen (ik ben nog een leek, eerste keer:-)).
Ik heb al je stappen gevolgd, en momenteel hebben we 1 mooie grote meloen.
Hij wordt enkel niet rijp denken we. Hij is nu al 3 weken op goede grootte, maar er verschijnt geen teken van rijpheid (scheurtje aan de steel). Kan je een indicatie geven hoelang een meloen zo kan blijven hangen?
Ik ruik momenteel nog geen zoete geur bij het binnenkomen…

Bedankt.

Groetjes,

Leen

Nadi

Hoi Leen,

Volgens mij is het gewoon een kwestie van geduld 😉 maar misschien kan je dit ook op de http://www.moestuinforum.nl vragen? Daar krijg je altijd heel snel een antwoord van meerdere groenten en fruit kenners. Diana zal dit vast ook weten maar reageerd niet meer op de reacties 🙂 (reden staat een paar tuindagboeken terug)

Liz & co

De meloenen liggen bij ons “op de warme grond” en als er één of een paar mieren bij het steeltje aan de meloen langer blijven snuffelen is de meloen rijp. Ze snoepen dan van het zoete vocht. Geen idee hoelang een meloen kan blijven hangen.

Dori

Wat een mooie tuin Diana.
Wat een liefde in die kasjes
Genot om te kijken en te lezen!
En heel goed beschreven niet te vergeten

ad huijben

Leuk verhaal en liefde voor de tuin mooi

Mayra

Pff, ik ben helaas al helemaal gesmolten. Maar de tuin vaart er wel bij gelukkig.

Sjoukje

Hallo Diana,

Ik ben vandaag voor het eerst je tuindagboek gaan lezen. Ik ben vorig jaar november verhuist en na mijn (uit de hand gelopen) AH moestuintjes en de opbrengt hieruit, heb ik 6 m2 tuin vrijgemaakt en heb ik de Welkoop leeggekocht.
Ik vind het erg inspirerend om je verhalen te lezen en ik hoop van harte dat mijn groentetuintje net zo mooi wordt en natuurlijk heel veel groentes gaat opleveren.

Joop van der Boor

Hoi Diana mijn tomatenplanten in de kas groeien slecht heb wel al tomaten geplukt die waren wel mooi maar de planten doen het niet naar mijn zin kas gekalkt en deur en ramen open
blad is ook niet optimaal groen gemest met koemest en paarden mest voorjaar
groetjes Joop

Hanneke

Halo Joop, stel je vraag eens met foto’s op http://www.moestuinforum.nl

Mijn eerste wilde gok zou zijn dat je toch te weinig bemest hebt, als je alleen in het voorjaar wat koe- en paardenmest hebt gegeven en als de grond niet optimaal is. Misschien nu wat biologische tomatenvoeding bij geven en voor volgend jaar een dikke laag compost om die grond wat voedzamer te maken?

Mark en Marion

Eindelijk is het lekker weergeworden nu de ergste hitte is verdreven. Maar wat is alles hard gegroeid zeg! De slechte start in het voorjaar is weer ingehaald

Hanneke

Na regen komt wel een bezopen hoop zonneschijn, he? Maar ik klaag niet, mijn tomaten buiten in de volle grond zijn er blij mee, en zelfs mijn trieste paprika’s zijn tot leven gewekt. En alles wat tot dusver compleet mislukte, zoals de wortels en de pastinaken en bietjes, kiemt nu binnen no-time en groeit als een bezetene. De slakken liggen voor pampus en geven amper nog last, en als er nu toch ergens een gaatje in een blad verschijnt, zit er negen van de tien keer iets van een larf of rupsje aan de onderkant van dat zelfde blad wat je er zo van af kan vermoorden.

Alle kolen groeien als kool, de ananaskers maakt mooie lampionnetjes, de bonen (Pastoral, van Diana) kan ik dagelijks plukken en worden enorm lang als ik ze even over het hoofd zie. Alleen de cucurbitaceae, de komkommers, courgettes. en meloentjes blijven hier uitbundig bloeien met alleen mannelijke planten. Ik telde werkelijk 17 mannelijke bloemen aan 1 komkommer…

Dus het weer mag blijven, en de vrolijke gay cucurbita pride ook, maar nu ook graag wat dames die de warmte willen trotseren, zodat er straks ook wat te oogsten valt. 🙂

Veronique

Hallo Hanneke,
Wij hebben ook last van het onregelmatig bloeien van mannelijke en vrouwelijke bloemen bij de courgette. Dat terwijl wij er toch 4 hebben staan. Dit jaar voor het eerst een experiment gedaan en dat werkt best: “kunstmatige inseminatie”. Het betekent zoveel als de mannelijke bloemen plukken als er geen vrouwelijke zijn en met een mesje het stuifmeel eraf schrapen en opvangen. Dat hebben we gewoon bewaard in een stukje aluminiumfolie en voor de dag gehaald als we alleen vrouwelijke bloemen hadden. Gewoon wat met je vinger oppakken en langs de stamper wrijven. Het is heus niet iedere keer gelukt, maar het heeft de oogst in ieder geval wat vergroot 😉 Misschien werkt dit bij jou ook… Succes!
Groetjes Veronique

Trees uit België

Ik ben wel helemaal een leek. Hoe zien mannelijke en vrouwelijke bloemen er uit? Ik heb butternuts-zaden geplant. Alleen weet ik er veel te weinig over. Wie helpt me? Moet ik snoeien of alles maar laten groeien? Dank voor een antwoordje

Hanneke

Veronique, goeie methode, maar ik laat gewoon de bijen en bloemen hun werk doen. De ervaring leert dat je uiteindelijk meer dan genoeg courgettes krijgt. Maar die eerste, die wil ik wel heel graag zien en dan ben ik heel ongeduldig.

Trees, bij al dat soort planten (courgettes, meloenen, komkommers, etc.) zie je bij de vrouwelijke bloemen duidelijk een bol kontje achter de bloem zitten. Dat is het vruchtbeginsel en dat bolletje wordt uiteindelijk de courgette (of meloen etc.) De mannen hebben dat niet, dat zijn gewoon bloemen aan een steeltje. Vaak beginnen dit soort planten ook met alsmaar mannelijke bloemen, heel logisch, want zo is de kans dat een vrouwelijke bloem (ook van andere planten) bevrucht wordt, het grootst. Dus niks mis met veel mannen, maar bij mijn komkommer is het wel heel extreem, en juist bij die komkommer wil je helemaal geen bevruchte bloemen, want komkommerdames maken zonder seks gewoon vanzelf komkommers. Soort van onbevlekte ontvangenis, dat worden gave mooie lekkere komkommers.

Ik zag vandaag dat er bij de mini-meloenen wel een romance had plaatsgevonden en het eerste vrouwelijke bloempje is daar een meloentje aan het maken, hoera!

Zuhal

Hi Trees,

Gewoon laten groeien. De natuur zorgt voor zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen en de bijtjes en andere helpers doen hun best om ze te bestuiven. Je zou bij veel mannelijke bloemen en weinig vrouwelijke (of andersom natuurlijk) de natuur een handje kunnen helpen door met een wattenstaafje zelf te bevruchten. Verder heeft het moestuin forum vele antwoorden voor je.

Succes!

Zuhal

Sarah

Hoi Trees,
Diana legt dat duidelijk uit in het stuk over courgette (menubalk- groenten-vruchtgewassen-courgette), inclusief foto: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/courgette/
en
https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/pompoen/
Succes ermee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties