Rondje achtertuin

Ik heb 2 tuindagboeken geleden beloofd om de achtertuin eens te laten zien. Bij deze.

We zijn daar wel snel klaar mee hoor, we hebben niet voor niets een volkstuin, want in onze kleine achtertuin van 5,5 x 8,5 meter passen echt geen pootaardappelen en rijen met prei en boerenkool. We wonen in een rijtjeshuis, alle tuintjes rechttoe-rechtaan. En aangezien we een houtkachel hebben is een hoek van de tuin ook gereserveerd voor een houthok.

Maar zo was het dus in maart:

Achtertuin 18-03-16

Bestrating eruit, nieuwe staat al klaar, planten eruit, buxussen van 20 jaar oud eruit, tuinset krijgt tweede leven op de volkstuin. En zo is het nu:

Achtertuin 2

We zijn er ondertussen al aan gewend, de nieuwe bestrating, nieuwe tuinset, planten in potten, etc.. We hebben veel meer ruimte (tot afgelopen voorjaar konden we alleen opstaan van onze stoel als de ander ook op stond, te weinig ruimte om de stoel naar achteren te schuiven 🙂 ). De palmen en bamboe zijn wintergroen en zorgen ervoor dat er in de winter ook nog iets te zien blijft.

Achtertuin vert

De oudste palm (14 jaar geleden als plantje van 30 centimeter hoog gekocht), neemt veel plaats in in de tuin, vinden wij niet erg (we kunnen er op een warme, zonnige dag al lekker onder zitten, in de schaduw, en de bladeren ‘klapperen’ dan wat in de wind).

En verder hebben we nog steeds veel potten met planten, elk jaar zeggen we dat we wat minderen maar om de één of andere reden lukt het gewoon niet.

Favoriet is wel de Brugmansia:

Brugmansia

We hebben een witte, een gele en een abrikooskleurige. Ze hebben een grote pot nodig en moeten in de winter vorstvrij staan, hebben veel voeding en veel water nodig. Maar dan heb je ook wat. De grote kelken (wel 20 tot 25 centimeter lang) bloeien ombeurten bij elkaar wel wekenlang en geuren vooral in de avonduren heerlijk zwaar en zoet.

Achtertuin 3

In de verte zie je tegen de muur aan ook de witbloeiende Brugmansia staan. En je ziet hier ook  de tweede palm, die is nu zo’n 8 of 9 jaar oud. Beiden zijn trouwens Trachycarpus fortunei, de in onze ogen nog steeds meest winterharde palm die er bestaat. Aan de rechterkant zie je de Zantedeschia Green Goddess, ook zo’n bijna tropische plant die hier zeker al 10 jaar gewoon zonder bescherming in de volle grond staat en elk jaar weer terug komt, met telkens weer grotere en meer bladeren en groene bloemen. En natuurlijk potten, altijd en overal potten 🙂

Achtertuin rechts boven

Andere kant van de tuin, je kunt zo goed zien hoe hoog de Trachycarpus al is , en ook de ‘winterharde’ banaan (Musa basjoo). Wel erg verwaaid dit jaar, met dank aan alle storm en hagel en slagregens. Vroeger vond ik dat lelijk, vreemd toch dat dat soort voorkeuren veranderen en ik het nu eigenlijk wel erg charmant vind.

Dezelfde foto maar dan iets meer naar onderen gemaakt:

Achtertuin rechts onder

Dat is nog niet af, er staan wat planten die nog jong en klein zijn (zoals een Trachelospermum jasminoïdes en een Gardenia), maar we hebben er nu wat eenjarigen staan, en ook kruiden (en potten natuurlijk 🙂 ).

Achtertuin 1

Ik hou ook erg van Fuchsia’s, en één van mijn favoriete kuipplanten, naast de Brugmansia, is de Cassia corymbosa – mooi donker blauwgroen blad en van juni tot het gaat vriezen gele boterbloemachtige bloemen. Ook zij gaat in de wintermaanden naar zolder voor overwintering.

Helemaal rechts zie je nog een Fatsia japonica, veel mensen hebben die plant in huis als kamerplant staan, maar ze kan gemakkelijk tot -10 graden vorst verdragen. In een pot ook nog een Salvia elegans Honey Dew melon – heeft een beetje van de ananasgeur ingeleverd ten opzichte van de Salvia elegans, maar in ruil daarvoor bloeit ze veel eerder en langer, met felrode lange buis-/lipbloempjes.

Oh ja, Salvia’s, net als tomaten, pepers en eenjarigen een grote liefde:

Salvia Royal Bumble en argentea

Op de achtergrond de felrood bloeiende Salvia Royal Bumble waar ik al over schreef in het blog op de website van Pokon. En ervoor de Salvia argentea, een tweejarige of kortlevende Salvia met heel groot zilvergrijs blad met een heel dik en fluweelzacht dek van zachte donsharen. Als ze gaat bloeien (volgend jaar, hoop ik) wordt ze ruim hoger dan de Royal Bumble en bloeit ze met witte lipbloemen).

En dat was dan een rondje achtertuin, klein maar wij zijn er blij mee. Het blog voor de pokonwebsite heb ik ook al geschreven en gaat over het enige stukje dat je niet op deze foto’s hebt gezien; een verhoogde bak met kruiden die direct rechts achter het raam staat. Eind van de week wordt dat stukje geplaatst en vermeld ik hier even de link.

Verder niks te beleven? Jawel, oogsten! En gisteren een heerlijk taart gemaakt uit het boek van Janneke Philippi; de witte chocolademousse-taart met frambozen – maar ik heb er blauwe bessen op gedaan. Recept zet ik vandaag nog even op de website.

Tot slot nog 1 foto, van de houten tafel in de achtertuin, maar dan bezaaid met tomaten.

Tomaten oogst

Ondertussen al 3 emmers tomaten geoogst, na alle cherry’s beginnen nu ook de vleestomaten te rijpen en dan gaat het snel (1 tomaat = 1 kop soep 🙂 ).

En juist nu begeeft onze vriezer het. Gelukkig hadden we er twee, maar met deze hoeveelheden tomaten (waar ik soep, sap en saus van maak) gaan we snel op zoek naar een nieuwe. Want binnenkort kunnen we ook kilo’s bietjes oogsten, en paprika’s, en we oogsten al komkommers, we hebben al veel courgettes ingevroren. Blauwe bessen uit de vriezer kunnen prima worden gebruikt voor bijvoorbeeld blauwe bessencake, of -saus, we oogsten de laatste aardbeien, de eerste snijbonen komen eraan. En noem maar op. Een vriezer is voor een moestuinder eigenlijk wel onontbeerlijk 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zuhal

Mooie tuin! Maar ik ben erg benieuwd naar de witte chocolademousse taart met blauwe bessen

Groet,
Zuhal

De Smedt François

Hallo Diana,
Ik ben terug begonnen met tuinieren, en moet dus terug heel veel leren. Ik heb een groot probleem met onkruid, nu de moestuin proper maken een weekje later zie je er niets meer van, kan ik hier op een milieuvriendelijke wijze iets aan doen of moet ik in de herfst spuiten om van dat onkruid vanaf te geraken. Hartelijke dank.

Nadi

Hoi De Smedt François,

Je zou eventjes op http://www.moestuinforum.nl kunnen kijken. Daar zijn veel tips te vinden over milieuvriendelijk tuinieren en onkruid bestrijding. 🙂

,

Mooie bloemen in je tuin. En de palm boom: zo daar ben ik jaloers op.Een natuurlijke, prachtige paraplu 🙂
Het is allemaal goed uitgepakt, jullie achtertuin, geniet er lekker van!

Groetjes,
Nadine

Margo

Als je net pas begint te tuinieren op een stukje grond dat een tijdje braak heeft gelegen is er veel onkruid. Dat wordt van lieverlee minder. Je moet er wel bovenop zitten en steeds alles weghalen – voor het gaat bloeien en zaad vormt!

Femke

Mooie tuin Diana!

In mijn achtertuin heb ik mijn moestuintje en kippen. Het is een fijne combinatie. In het moestuin seizoen zitten ze in hun ren. Bladafval, doorgeschoten sla, overrijpe vruchtjes of beestjes op je groenten eten ze erg graag. Kippen zijn alleseters, en belonen je met een eitje. Wat de kip niet pruimt kan je composteren.

In de winter lopen ze los door de hele tuin, ze houden de grond onkruidvrij en luchtig en bemesten hem. Mocht je nog wintergroenten hebben staan moet je het wel beschermen, anders is het op of uitgekrabt. Omdat alle zaadjes en resterend onkruid opgegeten word is er veel minder over om te kiemen in het voorjaar, het is eigenlijk nu pas dat ik af en toe wat moet uittrekken.

Mayra

Wow Diana! Ik vind je achtertuin echt supertof geworden!! En zoveel bloemen, ik probeer het elke keer weer maar zoals dit wordt mijn grote tuin waarschijnlijk nooit.

Lotte

Hi! Onze vriezer wilde ineens niet goed meer sluiten twee weken terug, met veel energieverlies tot gevolg. Na veeeel research dit bakbeest aangeschaft, beste prijs / kwaliteit wmbt, goede recensies ook en via bol.com een zeer snelle levering (nee ik krijg er geen geld voor om dit te schrijven hoor!!!) Ook energie-zuinig.
https://www.bol.com/nl/p/siemens-gs58naw30-q500-vrieskast/9200000011704998/
Kijk maar of je er iets aan hebt.
Vrgrz en mooie dag!

Teressa

Mooi ,mooi , proficiat , het is telkens uitkijken naar nieuws van jou en altijd blij verrast . Alleen spijtig dat je zulke lekkere taart niet kunt versturen via de site. Alvast bedankt voor het mogen genieten van je heerlijk tuintje.

Teressa

Yffke Veneberg

Hoi Diana en allemaal, je palmen doen het echt prima. Ga de onze ook maar eens in de grond zetten scheelt een hoop gesleep.
Iets heel anders wat doen jullie aan die rupsen , ze eten mijn spruitjes paksoi ed op. Heb geprobeerd ze weg te vangen maar ze zitten er steeds weer en spuiten wil ik eigenlijk niet. Ze zijn groen met geel.
Hoop dat iemand iets weet en vast bedankt.
Leer nog steeds veel van jou Diana en van alle reacties, bedankt
Yffke

Hanneke

Als er steeds nieuwe komen moet je even goed op zoek naar eitjes. Die zitten vaak in een groepje onderaan het blad.

Yffke Veneberg

Bedankt, zal morgen gaan kijken

Jan Hartman

Mooi tuin Diana,

Jullie wonen warmer als wij hier in het noorden. Vanuit mijn praktijk ervaring van mijn verleden (werkzaam/eigenaar van tuincentrum/ kwekerij) zou ik bv geen Fatsia neer planten in de tuin, om maar een voorbeeld te noemen.
Ik zie inderdaad div aan palmen verkocht worden de laatste jaren, heb toch mijn bedenkingen tenminste hier bij ons.

Bedankt dat ik met je mee mag genieten van al dat mooie in je tuin etc.

Inge Wendrich

Hallo Diane ,
Wat is jullie achtertuin mooi geworden!!!! en dat het eerste jaar. Fijn resultaat van gedane arbeid !! Groetjes, Inge.

Inge Zandvliet

Dag Diana,

Prachtig,je achtertuin,de zorg en liefde spat er van af.En dan die tafel met tomaten,wat een weelde!
Succes met de nieuwe vriezer.
Nog een vraag : Hoe vries jij de courgettes in?
Ik heb ze vorig jaar in stukjes ingevroren,en eerst even geblancheerd,maar ik vond het resultaat zo tegenvallen dat ik er me dit jaar niet aan waag. Wat deed ik fout?

Margriet

Hallo Inge,

Courgette doe ik rauw en geraspt in zakjes in de vriezer, dan gebruik ik ze voornamelijk voor pastasaus (bevroren aan de hete saus toevoegen). Voor soep kun je het denk ik ook nog gebruiken. Invriezen om te gebruiken voor roerbakken lijkt mij niet geschikt…

Groetjes Margriet

Brecht

Hallo Diana,

Wat een prachtige brugmansia !!
Wij hebben hier ook een exemplaar maar staat bijlange zo mooi niet…
Heeft kleine bladen, bloeit amper…
En als hij dan bloeit is dit vanaf oktober, het moment dat hij binnen moet…
We dachten eerst dat het aan de snoei lag, dus snoeien we hem nu iets minder drastisch in de winter.
Deze zomer wat meer meststoffen gegeven, maar het heeft niet zoveel effect…
Wat geeft u van meststof? Misschien iets meer water geven?

Hadden al gezegd dat we hem na de zomer zullen wegdoen omdat dit nu al enkele jaren niets is, maar misschien moet ik het toch nog een jaartje proberen 😉

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties