Van hot naar haar

Zijn blijkbaar oude koetsierstermen. Een koetsier stuurde vroeger met ‘HOT!’ zijn paarden naar rechts, en met ‘HAAR’ (of verbasterd ‘HER’) naar links. Grappig. Van links naar rechts dus. En dat zijn we nu ook aan het doen.

Er is weinig lijn meer te vinden in wat we op de tuin doen, gaan vaak met plannen en ‘targets’ naar de tuin maar hebben aan het einde van de dag heel andere dingen gedaan. En dat komt omdat er gewoon zoveel is, er moet geoogst worden, maar ook gewied, opgeruimd, opgebonden, afgebroken, gezaaid en geplant, water gegeven en gediefd……… tuinieren is nog best ingewikkeld als je er over nadenkt 🙂

Straks weer naar de tuin, en nu al weten dat we niet af krijgen wat we willen doen (in de verste verte niet zelfs). Maar gelukkig zijn er prioriteiten; oogsten gaat altijd voor wieden (een goed excuus om het wieden – niet onze meest favoriete bezigheid – uit te stellen). Maar het is nu zo lang uitgesteld dat het wel stijgt in het prioriteitenlijstje.

Tomaat Marianna s Peace tros

Tomaat Marianna’s Peace, ooit de duurste tomaat ter wereld. Van alle tomatenplanten in de kassen hopen en denken we vandaag weer een kleine 2 emmers te moeten (of te kunnen) plukken. Maar je kunt op de foto ook zien dat er wel aardig onkruid aan het groeien is. Oh ja, en we moeten ook wel water geven (na het oogsten, zodat de groene tomaten kunnen groeien, water geven terwijl er rijpe tomaten aan de planten hangen betekent vaak dat die rijpe tomaten scheuren, letterlijk uit hun velletje barsten). Dus eerst wieden, dan oogsten, dan water geven (en tussendoor ook nog even tikken, eventueel wat blad weghalen en dieven en toppen en opbinden waar nodig).

En dat zijn dan alleen de tomaten in de kas. De paprika’s moeten we ondertussen op gaan binden want worden topzwaar van de vruchten.

Paprika Doe Hill rijpt

Paprika Doe Hill geeft al rijpe vruchten (3 geplukt en 2 onderweg). Komkommers en meloenen groeien alle kanten op en moeten een beetje worden geleid en opgebonden, en elke dag komkommers mee naar huis natuurlijk.

En dan naar buiten, daar moet nog veel meer worden gedaan, wieden, oogsten, noem maar op, maar ook weer uitplanten.

Zaailingen kool

Op de foto de zaailingen van rode paksoi, spitskool, savooikool, paarse boerenkool, Chinese kool. Na het kiemen pot ik ze altijd nog op in 9-centimeter potjes, zodat ze nog even goed kunnen groeien voor ze de grond in gaan (daar waar zoveel slakken op de loer liggen). Maar ze zijn nu groot genoeg en mogen de grond in. Wel gelijk afdekken met een net om vraat door vogels tegen te gaan.

En als dat allemaal is gedaan is onze dag wel klaar. Of eigenlijk niet, want dan naar huis met 2 emmers tomaten, een stel komkommers, wat boontjes, blauwe bessen, alweer nieuwe courgettes, een paar aubergines, en de eerste uien die we kunnen oogsten. En die springen allemaal niet vanzelf in de vriezer, dus vanavond ook nog wel een paar uurtjes zoet in de keuken.

Even heel iets anders, in het vorige tuindagboek zag ik een vraag van Brecht over Brugmansia’s die slecht en laat bloeiden. En daar wil ik wel iets over zeggen. Brugmansia’s zijn grote tropische planten. Ze kunnen amper of geen graad vorst verdragen. En dat betekent dus echt voor de eerste vorst naar binnen, dan hoeven ze in het voorjaar ook niet te herstellen van teveel kou in de late herfst. Ik snoei ze terug tot op 50 centimeter van de bovenkant van de pot. En het zijn grote planten, en grote planten verdienen een grote pot, om een evenredig groot wortelgestel te kunnen maken.

Brugmansia wit

En grote planten die zo rijk bloeien hebben veel voeding nodig. En zelf ben ik daar in het verleden nog wel eens zuinig in geweest. Want goede voeding is duur. En ik heb ook nog wel wat andere planten dan Brugmansia’s, heb best een hoop potten/planten om voeding te geven. Maar als je zo je best doet om planten te overwinteren, op te potten, te versjouwen, ze hebben in de zomer om de dag water nodig, etc., bezuinig dan niet op voeding.

Ik gaf vroeger Osmocote, een voeding in bolletjesvorm, waarbij de voeding in 6 maanden tijd langzaam wordt afgegeven. Lekker makkelijk want je kunt het niet vergeten zoals dat wel eens gaat bij voeding die je eens per week in water op moet lossen bijvoorbeeld, je geeft het gewoon 1 keer in mei en dat is het. En dat werkte hier altijd echt heel erg goed. Maar omdat het best prijzig is heb ik ook eens andere merken geprobeerd, van MiracleGrow en Plantcote tot de goedkope vergelijkbare korrels van de Lidl (die niet eens zo slecht zijn maar slechts 3 maanden voeding geven, dus de helft goedkoper maar je moet het 2 keer geven = even duur).

Om een lang verhaal kort te maken, ik ben er wel mee klaar geëxperimenteerd, ik blijf nu bij Osmocote (die tegenwoordig geen Osmocote meer heet maar Pokon Terras & Balkonvoedingskorrels). En voor alle duidelijkheid, dat is niet omdat ik dit jaar de korrels van Pokon heb gehad, het is gewoon echt zo.

Oftewel; grote plant = grote pot + goede potgrond + goede overwintering + de afgemeten hoeveelheid goede voeding + goede verzorging zoals water geven en warme standplaats. En voor Brecht persoonlijk: misschien heb je een gewoon zwakke plant. Dan zou je kunnen overwegen om stekken te nemen, de moederplant weg te doen als de stekken eenmaal goed zijn aangeslagen, en kies daar dan de gezondste en groeikrachtigste van, pot die op in goede potgrond en verzorg zoals genoemd, wellicht geeft zo’n nieuwe plant wel het gewenste resultaat.

En dan krijg je dit:

Brugmansia 2

Kun je je voorstellen wat een geur deze hoeveelheid bloemen verspreiden? Voor wie de Brugmansia niet kent; als je 1 plekje in huis hebt waar je een kuipplant zou kunnen overwinteren, en 1 plekje in je tuin of op je balkon waar je een kuipplant zou kunnen zetten; koop een Brugmansia, zulke geweldige planten. Makkelijk te stekken trouwens ook, knip een niet bloeiende tak af, snijd schuin af en zet in de schaduw in een doorzichtige vaas met water, binnen 2 weken verschijnen de eerste worteltjes en binnen 4 weken kun je haar oppotten.

Oh ja, en heb je 2 plekjes binnen en buiten beschikbaar, kies dan deze er nog bij: Cassia corymbosa. ook niet winterhard, dus ook in pot houden en binnen overwinteren. Maar bloeit van eind mei tot ze ergens in de late herfst naar binnen moet omdat het gaat vriezen. Niet te verwarren trouwens met de Cassia didymobotrya die ook heel mooi is maar korter bloeit en minder makkelijk overwintert.

Cassia corymbosa

De Cassia op deze foto hebben we al meer dan 10 jaar, en elk jaar betrouwbaar, zoveel plezier van de lange bloei, nooit ziek, nooit problemen met overwinteren, altijd uitbundig en lang bloeien.

En dan ga ik nu afsluiten, Ruud staat al in tuintenue bij de deur te wachten. Dus snel naar de tuin, want daar hebben we, zoals gezegd, enorm veel te doen. Tot slot nog even de link naar het stukje dat ik heb geschreven op de Pokon-website, en daar laat dit keer in beeld zien hoe onze kruidenbak in 1 enkel jaar is gegroeid tot een overvolle bak met heerlijke kruiden, in de achtertuin, lekker dichtbij de keuken: Kruiden in de moestuinbak

Oh ja, nog snel even, maak dit:

Blauwe bessen witte chocolade

Het is niet eens een recept, maar wel erg lekker, eens gelezen in de Delicious. Smelt 100 gram witte chocolade au bain-marie (in een schaaltje op een steelpannetje met een flinke laag kokend water, het water mag het schaaltje niet raken). En prik dan met een tandenstoker of satéprikker je vers geplukte blauwe bessen aan en dompel ze in de gesmolten witte chocolade, en laat ze daarna op een stukje bakpapier in de koelkast afkoelen. Heerlijk, als chocoladerozijnen, maar dan anders, en lekkerder 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josee Geerards

Hallo Diana,
Dank voor je supergave info waar ik (1e jaars moestuinierster) veel aan heb. Je schrijft over het opbinden van de paprika’s. Hoe doe je dat? Met een netje oid/ Zou je een foto kunnen plaatsen?
Dank, dank, veel dank.

Suus

Hoi Josee,
op de website van Diana is het antwoord op je vraag over de paprika’s te vinden:
https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/paprika/
Het is echt een aanrader om eens door de rubrieken bovenaan de website te struinen, zoveel info over groenten, bloemen, fruit en moestuinen op zich.

Bertha Vogelzang

Hallo Diana.
Een tip voor diegenen die graag Brugmansia ,s willen hebben, maar geen ruimte om grote planten te overwinteren. Je kunt ze heel gemakkelijk stekken. Snij de stelen in stukken van ong. 25 cm lengte. Snij de bovenkant schuin en de onderkant recht af zodat je weet wat onder en boven is. Maak een emmertje heel goed schoon met bleek en spoel hem daarna om met bleekwater. Vul het emmertje met ong. 10 cm water en 1 druppel bleek. Zet de stelen hierin met de schuine kant naar boven op een koele plaats ± 10 graden niet warmer. Begin febr. verschijnen de eerste wortels. Ik geef ze koemestkorrels en daar doen ze het goed op.

Agnita

leuke tip, wanneer stek je ze? Begrijp ik het goed en overwinter je zo de stekken, moeten ze wel in het licht blijven staan?

Annelies

Volgens mij is dat allemaal niet zo precies. Ik had dit jaar juist grote stekken genomen want ik houd van grote planten. Ik denk 50 cm zeker wel. Hele winter in een hoge vaas in een heel donkere slaapkamer. Ze wortelden als gekken en ik heb denk ik 2x het water verschoond. Bij mij stonden ze veel dieper in het water maar wel met een drupje chloor tegen de schimmels.
Ik knip dus zo groot mogelijke takken en verwijder blad en knip wat bij.
Sinds een week bloemen aan 1 stek de andere 2 maken knoppen. Ik stek wanneer het te koud voor ze wordt buiten Agnita.

Mayra

Prachtig die bloemen!

Hanneke

Die bessen in chocola zien er heerlijk uit, dat ga ik zeker eens proberen! Als garnering op een hazelnootschuimtaart met bramen en bessen lijken ze me ook geweldig.

(Misschien ooit iets voor een dagboek-item, maar pluk jij met met al je eigen overvloed ook nog wel eens dingen in het wild? Ik haal hier in Spijkenisse jas- en broekzakken vol stoofpeertjes en stoofappeltjes uit de verwilderde boomgaarden, en straks de kastanjes en walnoten en hazelnoten en bramen uit de parken.)

Brecht

Hallo Diana,

Ik schrok wat toen ik zag dat u een stukje geschreven heeft over de brugmansia naar aanleiding van mijn vraag/opmerking (en dat terwijl u eigenlijk geen vragen meer beantwoord van lezers – wat ik trouwens eigenlijk heel normaal vind en zeker begrijp).
Dus dank om toch de brugmansia op te nemen in uw tuindagboek. 🙂

De optie om de brugmansia weg te doen en volgend jaar iets nieuws te proberen is daarom definitief begraven en wordt het bekomen van een brugmansia zoals op uw foto’s 1 van de topprioriteiten voor volgend seizoen ;).

De voorwaarde om de brugmansia in een grote pot te steken is alvast voldaan. We hebben verschillende terrasplanten en de brugmansia zit in de grootste (denk een 40 à 50 literpot).
Dus dat zit alvast goed. Ook het snoeien gebeurt hier op een gelijkaardige manier en de plant overwintert vorstvrij.
Ik neem sowieso enkele stekken om eventueel volgend jaar de oude plant te vervangen want deze is al enkele jaren oud en nooit echt top geweest. Maar tegelijk geef ik de oude plant nog niet op en krijgt ze nog 1 kans volgend jaar :).
En u heeft overschot van gelijk om niet te besparen op voedingsstoffen voor de planten als ik al het andere werk bekijkt dat ik doe om de planten te verzorgen (overwinteren, water geven, snoeien, …). En volgens mij ligt toch daar het probleem bij mijn brugmansia. Mijn brugmansia kreeg blauwe korrel maar misschien niet voldoende en misschien is blauwe korrel niet ideaal voor deze (soort) plant.
Daarom ga ik vandaag even naar het plaatselijk tuincentrum op zoek naar passend meststof. Misschien op zoek naar een meststof die 3 maand werkzaam is zoals in de lidl want tenslotte kan de brugmansia nog 3 maand buiten staan (zonder een plotse vroege winterprik). Het Pokon assortiment verkopen ze waarschijnlijk niet in Belgie al zal ik er zeker op letten.

Nog even een laatste opmerking:
Er zijn wel wat verschillende variëteiten / groepen in de brugmansia’s:
Wij hebben hier een oranje cordata soort. Misschien heeft deze soort wel wat andere eigenschappen dan de suaveolens die toch vaker voorkomt? Even op het net gekeken maar ik vind niet meteen een duidelijk verschil…

Enfin, we gaan vol voor een prachtige, bloeiende brugmansia en als het zover is Diana stuur ik u zeker een foto (want dat heeft u wel verdiend 😉 ).

groeten,
Brecht

Antoinet

Ik gaf mijn Brugmansia vaak ‘poepsoep’: een flinke hoeveelheid bestorven koeienmest
in een emmer water, roeren, en daar eens in de week mee water geven. Dat is goedkoper dan osmocote.
groet
Antoinet

vanneste filip

Beste Diana,

tomaten van bij U gezaaid.Tommie Toe en Sweet Baby, en ik moet zeggen de oogst is ook enorm rijkelijk en het belangrijkste , ze zijn superlekker. Ik kijk er al naar uit om nog andere van uw varieteiten te proberen.

Mvg. Filip.

coby

hoi Diana ,
Ik weet dat je geen reactie’s terug meer geeft ivm tijd :).
Maar mss wil je in de winter maanden een stukje schrijven over 1 jarige planten.
Nu ben ik jouw 1jarige lijst aan het doorspitten .
Maar waar het mijn omgaat is of je ( noem maar wat ), viooltjes bijvoorbeeld in febr kan zaaien ( binnen ) en nog een keer bijvoorbeeld april ?.
Zodat beide dezelfde zomer nog uitkomen en je als het ware de bloeitijd kan verlengen . Hoop dat het een beetje duidelijk is . Dit wordt mijn eerste jaar voor de 1jarige :).
Lees nog steeds elke week trouw jouw dagboek , heerlijk lees(voer) .
Aankomende ( deze is niet eens voorbij ) seizoen ga ik wat andere tomaten soorten proberen .
Heb zaadjes gevonden van Sicilian saucer men zegt dat er tomaten aan kunnen groeien van 3 kilo de stuk ( geloof er geen fluit van ). Maar wel erg leuk om het te proberen 😉
Groetjes coby

Saskia

Beste Coby,
Het blijft het leukst om zelf proefondervindelijk uit te proberen of u zo de bloeitijd kunt verlengen. Dat is ook wat Diana doet en zo kom je achter de groeiprocessen.
Het is zo leuk om dat te doen!
Hartelijke groet,
Saskia

Mark en Marion

Wanneer houd de regen eindelijk op?

Mark

Allerbeste Diana,

Wat betreft het bewaren van zaad lees je altijd (ook op jouw site): koel, droog, donker. Ik denk dan: de koelkast!! Maar nergens op internet lees je daarover. Zou het geen ideale plek zijn? En misschien nog beter: de vriezer!? Zouden zaden niet veel langer hun kiemkracht behouden (misschien wel ongeveer onbeperkt)? Misschien een oplossing om pastinaak, uien etc langer kiemkrachtig te houden? Ik ga iig testen doen als ik nieuw zaad heb gekocht. Ik ben al begonnen met vriestesten voor net geoogst zaad van bonen en erwten. Wat ik jammer vind is dat ik kennis mis. Misschien is mijn idee over koelkast en vriezer wel heel goed, maar verpest ik het weer door verkeerde bewaarmethode: (papier/plastic/open/dicht). Ik zag iemand op internet die het had over bewaren in de vriezer, maar dan luchtdicht! Maar het ademen dan? En ik doe het nu in dubbelgevouwen koffiefilters, los in een plastic bakje zonder deksel; lijkt me ideaal, maar misschien zie ik iets over het hoofd? Wellicht dat jij info of ideeën hebt over bewaring van zaad in koelkast en/of vriezer en dat een keer aan je hoofdstuk over zaadteelt kunt toevoegen? Of iemand anders ervaringen / ideeën? Overigens zou ik het leuk vinden als er op de site een soort forum was om dit soort dingen te bespreken, zodat je gewoon per onderwerp met zijn allen kunt bespreken en ervaringen delen en ook kunt zoeken naar topics. Juist omdat jij zelf niet meer reageert. En wellicht kun je dan zo nu en dan als de leekjes er echt niet uitkomen toch nog eens een wijze opmerking plaatsen 😉

Suus

Beste Mark,

Tada! 🙂 een forum over allerhande moestuinonderwerpen, aangeraden door Diana zelf: http://www.moestuinforum.nl/

En wat je vraag over zaden bewaren in de koelkast/vriezer betreft – googlen op ‘storing seeds in freezer refridgerator’ of ‘zaden bewaren koelkast vriezer’ geeft behoorlijk veel resultaten. Maar hou altijd in je achterhoofd dat er veel verschillende antwoorden (vaak allemaal wel goed) zijn op een vraag. Het blijft een kwestie van uitproberen…

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties