Zomer 2014

Al duurt het niet heel lang (morgenavond valt de eerste regen), nu is het zeker voor de tuin genieten, het lijkt al wel zomer. Planten groeien goed in dit weer, grond warmt op, vruchten rijpen. Jammer dat we de kas niet echt in kunnen, veel te warm om er te dieven, tikken, op te binden, etc.. Met zweet op ons voorhoofd hebben we in ieder geval nog wel water gegeven in de kassen.

We zijn erg blij met de nieuwe tuin (die dus niet nieuw is maar wel nieuw ingericht en voorzien van verhoogde bakken).

De Nieuwe Tuin 19-05-14

Voor alle duidelijkheid; de witte kas (of geraamte ervan) is niet meer van ons maar van de buurman, onze tuin houdt net achter het compostvat rechts en het kleine kasje links op.  Je kunt zien dat alles er goed in groeit, en er zijn zelfs nog wat vakken geheel of gedeeltelijk leeg (voor onder andere de bonen die zijn voorgezaaid).

Tuintafel 19-05-14De tuintafel is ondertussen gevuld, er moeten wel nog een paar laatste potten worden gevuld en dan kan alles zijn definitieve plaats krijgen. Op de tafel zie je onder andere potten met de kruipende/hangende Rosmarinus prostatus, met Oregano (Origanum dictamnus), Salvia microphylla, een Fuchsia waar ik geen naam meer van heb, etc..

Onrijpe aardbei met lieveheerslarve

Als het weer warm en zonnig genoeg blijft kunnen we over een week de eerste aardbeien oogsten. Vandaag heb ik om de planten heen stro gedrapeerd, zodat rijpe aardbeien straks lekker droog hangen/liggen en minder snel rotten in de regen.

Op de foto zie je trouwens links op een blad een pop van de larve van het lieveheersbeestje. Koester de larven, want ze eten zo mogelijk nog meer luizen dan het lieveheersbeestje zelf.

Morgen wordt het heel warm en dus staat er weinig op het programma. Maar in ieder geval het snoeien van de aalbessen. De struiken hangen vol met aalbessen maar sinds maart groeien nieuwe stengels en blad zo snel dat de trosjes onrijpe aalbessen in het donker, verborgen achter al dat blad en stengels hangen. En dus ga ik morgen letterlijk kortwieken en de jonge groei (niet de gesteltakken natuurlijk!) zeker tot de helft terug snoeien.

Tomaat Brandywine Cherry eerste tomaatje

Tot slot dan eindelijk een allereerst tomaatje. De vroegste van dit jaar lijkt de Brandywine Cherry te worden. Grote planten, aardappelblad, grote trossen bloempjes, uiteindelijk worden het relatief grote, rozerode cherrytomaten.

We kunnen het ons nu nog bijna niet voorstellen maar over 4 weken eten we toch heus onze eerste eigen tomaten van 2014.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marieke

heerlijk om te zien hoe je tuin al gevorderd en gevuld is…. Kom ik aan met 3 vierkante meter moestuin en heel veel bakken en potten verspreidt over de rest van de tuin….. Maar goed voor alles is een tijd. Hier de tomaten dit weekeinde eindelijk buiten in de bakken kunnen planten, maar op de eerste tomaatjes zullen we nog wel even moeten wachten. Alhoewel er al wel de eerste bloemetjes zijn… Helaas geen ruimte voor een kasje voorlopig (staat al wel heeeeeel lang op het wensenlijstje). Vroeg binnen voorzaaien en tegen een zuidmuur aan in bakken werkt gelukkig ook goed.

Lucas van Tricht

Ziet er allemaal mooi uit.Ik ben dit jaar ook begonnen met vierkante bakken, omgeven 1.30 x 1.30.
Ik heb de eerste aardappelen al gegeten.
Dit komt omdat ik alles heel vroeg gezet heb met het risico van beveriesen.
Ook andijvie en bloemkol gegeten.
Ik volg je daboek trouw.
Mvrgr Lucas

coby

Schitterend weer Diana , alles groeit en bloeit hier ook .
Zelfs de musjes vinden de kas in de achtertuin erg leuk , ze verstoppen zich voor de anders musje en gaan dan met een rotvaart er weer uit ( bukken moeten we hier in de tuin ).
Mega brutaaltjes dus ;). Ze zijn zelfs in de huiskamer wezen snuffelen bij de kanaries hihi.
Heerlijk om al die mooie foto’s te zien van je mooie tuin ( jaloers op ).
Ben net thuis van me werk , ga nu lekker genieten van het weer in de schaduw 😉

Groetjes coby

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat ziet het er mooi uit bij je.

Diana, ik heb een vraagje, misschien weet jij er raad mee,
Op mijn broccoli en spitskool en venkel zaailingen (die buiten staan)
Komen steeds hele kleine springende torretjes, die de zaailingen behoorlijk kaal eten. De plantjes waren zo mooi toen ik ze een week geleden uit planten.
Ik heb met groene zeep en olie gesproeid, maar ik weet niet of dit zal helpen?
Misschien heb jij een oplossing? Of denk je dat ze hier wel overheen groeien?
Vast bedankt hoor, groetjes, Inge

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Bedankt!! Het zijn inderdaad aardvlooien, ik heb het opgezocht, en ga aan de slag met een lijmplankje.
Groetjes, Inge

Mark en Marion

Hoi Inge, je krijgt heel snel last van aardvlooien als je de tuinaarde te lang laat uitdrogen. Als je de grond goed vochtig houd blijven ze wel weg. We hadden dat al ondervonden met onze peen en radijs.

Marco

Goedemorgen Diana,

Vraag: ik heb dit jaar voor het eerst twee galia meloen plantjes staan. hierover staat het e.e.a. op jouw website. Ook over uitlopers en dergelijke. Nu zag ik gisteren dat de plantjes (al) gaan bloeien maar nauwelijks uitlopers nog heeft (zijn wel in de maak) wat is raadzaam om te doen, bestuiven of bloemknoppen verwijderen?

Marco

Marco

Hoe herken ik de mannelijke en vrouwelijke bloempjes?

Marco

Debbie

Hoi Diana,

wat een prachtige plaatjes en verhalen weer! Mijn vriend en ik hebben sinds kort een eigen huis met tuin, heerlijk! Nu waren zowel de voortuin als achtertuin flink verwilderd, en op snoeien en opruimen na hebben we nog niet veel kunnen doen. Wel blijken er toch leuke pareltjes tussen te staan volgens de moeder van mn vriend(een echte tuinierster). Zo kwamen we ook in zowel de voortuin als ook in de achtertuin de japanse wijnbes tegen 🙂 Ik gelijk jouw site geraadpleegd en ja hoor, een heel artikel erover! Ik heb nu de planten met wortel en al kunnen verwijderen en opgepot totdat ik weet waar we ze hun definitieve plek gaan geven. Dit wordt waarschijnlijk tegen de achterschutting van onze achtertuin, want dat is meteen makkelijk geleiden. Nu had ik nog een vraag…Het zijn 3 losse stengels die we her en der hebben gevonden. wel veel zijscheuten, maar nog geen echte grote vertakkingen ofzo. Op welke afstand kan ik deze nu het beste planten en moet ik ze ook al geleiden of wachten tot er echte vertakkingen komen? Ik hoop dat jij deze leek verder kunt helpen 😉

Groetjes,
Debbie

stefan

Staat er weer allemaal prachtig bij, Diana. De Coral Queen was hier één van de eerste die tomaten had gevormd, samen met de Sprite en Datterini. Ze gaan in elk geval als een speer!

fam slaats

hallo Diana,

Wij hebben nu een aalbessenstruik in onze tuin staan en hebben er wat onderzoek naar gedaan.
Nu kwamen we aan bij het snoeien van de plant en daarbij hadden ze het vaak over de gesteltakken.
Nu vroegen wij ons af hoe je die gesteltakken herkent en hoe je de plant zelf goed en overzichtelijk kan snoeien.

Gr. fam. slaats

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties