Planten of wachten

Over 2 weken is het IJsheiligen. Niet dat dat betekent dat er vanaf dat moment helemaal geen nachtvorst meer voorkomt, ik kan me jaren herinneren dat het toch eind mei plots nog eens sneeuwde en de temperatuur flink daalde, en zelfs een keer een kort moment van vorst aan de grond begin juni. Maar dat zijn wel uitzonderingen, over het algemeen kunnen we er vanuit gaan dat de kans op nachtvorst binnen 2 weken snel kleiner wordt.

En dus kijk ik nu elke dag naar de weersvoorspellingen, en dan vooral naar de nachttemperatuur. En voor Spijkenisse lijkt die dit weekend nog een dipje te krijgen, met 3 graden van zaterdag op zondag (en dan kan ik me voorstellen dat het dichtbij de grond een graadje kan vriezen…… en kan ik ook bedenken dat het in het noorden en oosten van Nederland nog wat kouder wordt).

Ik wil heel graag uitplanten; we hebben 3 kassen vol met zaailingen in potjes en tray’s staan. Het gros daarvan is echt wel groot genoeg om uitgeplant te worden (zie de foto van bloemenzaailingen bovenaan dit blog). Maar wil ik dat perse dit weekend doen of wacht ik dan nog even? Dat ligt natuurlijk aan de soorten: snijbiet, bietjes, raapjes, erwten, sla en rucola zijn al uitgeplant. Maar er staan ook nog heel veel soorten in de koude kas, en thuis.

Niet alleen de kou kan ervoor zorgen dat ik nog even wacht met verhuizen, hetzelfde geldt voor zon en wind. Ik zie op internet akelige foto’s van verbrande zaailingen voorbijkomen. In huis is het relatief donker, zelfs ook in een zonnig raamkozijn (uiteindelijk komt het licht toch maar van 1 kant – de raamkant). Als zaailingen vanuit het ‘donkere’ huis in een week met volop zon buiten of in een kas worden gezet kunnen ze zo ernstig verbranden dat ze het amper of niet overleven. Zeker als er dan ook nog een schrale wind staat. Een ietwat bewolkte week met gemiddelde temperaturen is altijd de beste periode voor het verhuizen van planten en zaailingen.

En dus probeer ik voorzichtig te zijn. Ik neem toch de courgettezaailingen maar niet op de fiets mee naar de koude kas, want volop zon en windkracht 4. En ik ga vandaag de Dahlia’s, die ik voorgetrokken in potten buiten op een tafel had gezet om af te harden, voor dit weekend toch weer even terug in de kas zetten.

In de tuin komen de eerste aardappelen boven de grond; daar ga ik in de namiddag even potjes ondersteboven overheen zetten (en morgenochtend er voor voldoende licht en lucht weer af halen, en morgennamiddag er weer overheen zetten), om eventuele nachtvorstschade dit weekend te voorkomen.

Een aardappel die net boven de grond komt

Het betekent ook dat we er de komende dagen nog even wat werk aan hebben want al die verschillende zaailingen op verschillende plaatsen moeten wel water krijgen. Daarnaast vul ik na het watergeven ook alle gieters en emmers die we hebben met water en zet die in de kas, in de hoop dat de zon nog even schijnt, het water opwarmt en die warmte in de nacht wordt afgestaan aan de koude lucht rond alle zaailingen en planten in de kas.

En in de kas is het al wel lekker warm. Als het koud en grijs is, is de lucht er net zo koud. Maar de zon heeft door al het mooie weer van de afgelopen 2 maanden de grond al flink opgewarmd. Sterker nog: de tomaten, pepers en paprika’s die nu in potjes in de kas staan warmen overdag (als de zon schijnt) flink op, maar koelen in de nacht sterk af. We zijn begonnen met het uitplanten in de kas, omdat de volle grond er al warm genoeg is en er minder grote verschillen tussen dag en nacht zijn.

Ik plaatste deze foto vrijdag ook al op instagram en facebook, het is tomaat Pink Fig vlak voor het uitplanten in de kas (met 2 diefjes, die ik natuurlijk bij het uitplanten gelijk verwijderde)

Ook dit weekend gaan we door met het uitplanten van tomatenzaailingen. En aangezien we na het weekend buiten volop uit gaan planten kunnen we nu wel alvast voorbereidingen treffen: we hebben de bonenstokken alvast gezet, het vliesdoek rond de doperwten weggehaald, de mest met stro opzij geschoven zodat de grond wat op kan warmen (mest/stro dat nog niet verteerd is gaan we later als mulchlaag tussen de zaailingen terug leggen).

En verder ben ik druk met het maken van mijn eigen plantenvoeding (ondertussen heb ik het recept en de ervaring tot nu toe op deze pagina geschreven en ga ik die pagina de komende weken bij elke stap bijwerken: Zelf plantenvoeding maken). En verder vermaak ik me met het het zaaien van courgettes en pompoenen, met het opruimen van zakjes gezaaide zaden en het uitzoeken van soorten die ik nog kan gaan zaaien. En ik pluk elke week de aangetaste bladeren van de door krulziekte aangetaste perzikboom. En natuurlijk tiert het onkruid ondertussen welig. En we oogsten en eten sla, en de eerste groene asperges. Toch voelt het een klein beetje als stilte voor de storm; de tuin is nu nog voor 50% leeg maar zal volgend weekend (wanneer de nachttemperatuur richting de 9 graden lijkt te gaan) vol zijn. Eigenlijk wel goed dus, even relatieve rust voor een drukke week aanbreekt!

Tot slot van dit blog heb ik nog een verzoek voor mensen die in Amsterdam moestuinieren (en dat mag ook in eigen tuin zijn). Ik kreeg via instagram de vraag van student Romee of ik Amsterdammers wilde vragen of zij een korte vragenlijst in zouden willen vullen.

Vragenformulier

Het gaat om een onderzoek naar de relatie tussen moestuinieren en gezond(er) eten. Ik heb aangegeven dat het jammer is dat het alleen voor Amsterdam wordt onderzocht want ik denk dat er wel een overeenkomst is tussen het gros van de moestuinders (in Nederland maar zelfs over de hele wereld). Ik wil ook niet vooruitlopen op de resultaten van het onderzoek maar ik denk dat de meeste moestuinders wel iets gezonder eten. Want ik moet gelijk aan Ruud denken, die bij een bijna doorgeschoten bloemkool zegt: “Gooi weg”. Maar waarbij ik dan gelijk bedenk dat ik de zaden in augustus heb gezaaid, de zaaisels en zaailingen zo vaak water hebben gegeven, in oktober heb uitgeplant, vanaf februari weer water en voeding heb gegeven, beschermd tegen rupsen en slakken, dode bladeren heb afgebroken, elke paar dagen even heb gekeken hoe het met de kool ging……..natuurlijk eten we haar op!! Als ze heel lelijk, doorgeschoten, verkleurd, aangevreten of wat dan ook is kan ik de goede delen er vanaf snijden en nog bijvoorbeeld in een curry of soep gebruiken. Na zolang te hebben verzorgd ga ik zeker geen bloemkool weggooien. En zo kan ik nog heel veel voorbeelden opnoemen: van de overdaad aan boontjes waardoor we altijd wat meer bonen eten dan wanneer ik ze zou kopen, tot de tomaten uit eigen tuin die zoveel lekkerder zijn dan die uit de winkel dat we er vanzelf meer van eten (en daardoor dus automatisch ook wat minder vlees, pasta, dessert, etc. eten). Er is maar 1 tegenwicht, en dat is dat we zoveel groenten eten dat ik soms (zeker niet altijd) de neiging heb om er weer eens wat anders mee te maken, en daar komt dan heel vaak wel olie, room, boter, kaas, noten, spekjes, etc. bij om de hoek kijken :-). Afijn, mocht je in Amsterdam wonen, dan hoop ik dat je Romee wilt helpen en de korte vragenlijst via de link in wilt vullen.

Tot slot van dit blog nog 1 foto, van de snijbiet die in de kas nu doorschiet. En dat komt mooi uit, want dan hoef ik me niet schuldig te voelen dat ik de planten er dit weekend uit ga halen, ik heb de plaats in de kas nu snel nodig voor de tomaten, paprika’s, komkommers, etc.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margrie.M

Hallo, Diana,
Wat is het weer Heerlijk als op vrijdagavond jouw blog weer op de mail binnenkort, ik kijk er altijd erg naar uit
Dit jaar gebeurt er iets in mijn moestuin matje wat nog nooit is gebeurt. De mussen vreten alle bladeren van mijn tuinbonen op, laten de bloemtrossen zitten alleen de bladeren. De Jonge planten waren eerst allemaal beschermt maar alle tuinbonen staan in volle bloei en dan verwacht je dit toch niet, ook de doperwten die begonnen te bloeien zijn finaal gesloopt en heb ik inmiddels maar verwijderd,
Verder doen alle zaailingen het erg goed en geniet ik van de peper/paprika/tomaten plantjes waarvan ik zaad gekocht had bij jouw .wat betreft gezonder eten met een eigen moestuin, dat geloof ik wel, daarnaast is het ook nog eens veel smakelijker dan groente uit de winkel. Daarnaast kun je er het hele jaar van genieten, neem ik alleen de rabarber maar als voorbeeld.
Groetjes

Therese Zwaard

Ze hebben behoefte aan water en als dat er niet is eten ze van de verse blaadjes.

annette

door de kou hadden de mussen echt honger, dus moesten ze wel eten wat ze vonden om de nachten te overleven, hier zo dertig mussen of meer per dag;) samen met merel, roodborst, heggemus, kauwtje en turkse tortel

Anne

Dag Margie, Mussen hebben nogal eens dorst dus is het goed om water te voorzien in de tuin. En wat wij doen tegen vraat van mussen is enkele warmoesplanten ter beschikking stellen aan hen tegen bij de haag waren ze gezellig kwetteren. Ze zijn dol op de bladeren. Zo blijven ze misschien van de andere groenten?

Lili

Hallo Margrie,

Dat klinkt als een bekend verhaal. Waar ik vroeger woonde, had ik een kleine moestuin achter het huis. Het waren van die soort Makkelijke Moestuin bakken geplaatst op een terras. En bij de klimrekken had ik rijspeulen en sugar snaps. Nou, maar dat was in trek bij veel mussen die alle toppen opaten en gewoon de boel vernielden. Dat leek mij ook heel raar en vooral vervelend. Ik had alles onder de netten, maar ja, de toppen dan niet. Ik had ook van die speciale linten en uilen gekocht om de vogels af te schrikken. Het hielp niet. Dus het gebeurt wel vaker, zo te horen.

Groetjes,
Lili

Lilian

Als beginnende moestuinier met- sinds een maand – een kas, steek ik enorm veel op van je blog en website. Bedankt!
Bij mij hebben in de kas ook een paar plantjes last van zonnebrand- toch te snel van de donkere bak in de kamer naar de zonnige kas geplaatst dus.
Maar ik zet dit weekend de snijbiet, rucola, erwten en sla plantjes alvast in de volle grond!!

Marja v. K.

Hoi Diana,
op buienradar zie ik de komende 14 dagen dat de nacht temp. niet onder de 6 graden
gaat bij ons in Rijpwetering. Ook zie ik de komende 14 dagen geen regen, en dat vind
ik minder leuk, eant dat betekent weer sjouwen met gieters.

Marianne Tuyn

Hallo Diana,
Ja hoor, wij hebben mussen in overvloed. Ook hier de blaadjes van de tuinbonen aangevreten. En na het uitplanten van de sugarsnaps en de blauwschokkers was het zo snel raak: alle topjes werden eruit gepikt. Zelfs nadat we een net hadden gespannen konden ze nog een gaatje vinden waar ze met z’n tienen door naar binnen vlogen, even lekker aten en vervolgens niet meer wisten hoe ze eruit moesten. Een aardige ravage!
in de kas weer een paar slaboorders gehad en onze jonge pup vond de toppen van de asperges die boven de grond kwamen ook wel de moeite waard.
Ach ja het moestuin leven gaat niet altijd over rozen….

Jos F.

Hi Diana,

Leuk stukje weer! Mede dankzij jouw website en de hierop opgedane kennis ben ik vorig jaar benaderd door de Libelle (n.a.v. onze Instagram pagina & posts) om een stuk in hun blad te schrijven over moestuinieren en bijv. de beginnersfouten die wij hebben gemaakt/tegen aan zijn gelopen. Bij deze dus nog mijn dank voor alle kennis die je op deze website deelt, mede hierdoor is mijn passie & liefde voor moestuinieren ontstaan en inmiddels uit de hand gelopen 😉

Vraagje; je schrijft in het stukje hierboven dat je het al aandurft om je tomaten- en peperstekken in je kas(sen) uit te planten, zou je de komkommers in je kas nu ook al aandurven? Momenteel worden mijn komkommerstekken erg groot maar twijfel ik..

Daarnaast zitten mijn tuinbonen momenteel ramvol met bloemen, alleen heb ik het idee dat de plant qua groei stilstaat, is dat voor volgend jaar op de een of andere manier te voorkomen (mits de bloei nu daadwerkelijk de groei belemmerd)?

Thanx in advance!

Jos

Hi Diana,

Ik heb de komkommers in het weekend ook naar de kas overgebracht om af te harden, woon in Zeeland dus de nachttemperaturen zijn wat milder, maar met daadwerkelijk uitplanten wacht ik nog een week dan, kan geen kwaad nog even te wachten.

Wat betreft de tuinbonen zijn het de Driemaal Wit  ‘Double Red’ / ‘Crimson Flowered’ van Vreeken. Ik teel dus op klei maar inmiddels allemaal in verhoogde bakken, voeding o.a. d.m.v. wormencompost, stro als mulch en door de grond gewerkt om meer luchtigheid te krijgen, die Zeeuwse klei is mega compact. Toevallig gisteren even kleine inspectie gedaan maar kan nu toch ook wat groei zien. Ik zal ze in ieder geval een waterbeurt met brandnetelgier geven, ik heb rondom de tuinbonen stro liggen dus die zullen ook wat stikstof onttrekken aan de grond. Wat is jouw mening over de plant afstand, ik zie dat jij 15 cm hanteert in je tabel, is dit dicht op elkaar zetten ergens goed voor? Ik zou juist denken dat meer afstand luchtigheid & licht voor de plant geeft.
Succes dit seizoen, ben benieuwd naar je volgende blog!
Jos

Tanja Zwiers

Hoi, wij hebben een volkstuintje. Een paar jaar op gewerkt, maar door tijdgebrek is deze op dit moment overwoekerd met onkruid. Ik ga het overnemen. Tot nu toe nog niets mee gedaan. Nu wil ik dit voorjaar overbruggen omdat we al later in het seizoen zijn.

Mijn plan: De bodem bedekken met karton/stro oid en mulch/compost. Dan op een deel in de moestuin 4-6 houten bakken met worteldoek er in en daarin dit voorjaar/deze zomer op de ‘makkelijke moestuin’-manier werken. Dan in het volgende voorjaar op tijd beginnen met het klaar maken van de tuin en dan de bodem weer gebruiken. Dit wil ik doen doen volgens de mulchmethode en niet door te spitten.

Mijn vragen
– als ik nu ga afdekken, kan het dan tot het volgende vroege voorjaar blijven liggen?
– wat moet ik iig doen voor ik ga afdekken? Of kan ik gewoon alle onkruid afdekken en het een klein jaar laten liggen?
– verder nog tips?

Dank jullie wel vast!

Tanja Zwiers

Ik weet niet goed of dit de juiste plek is voor dit bericht, maar kon geen algemene plek vinden. Wees vrij om het ergens anders te plaatsen. Dank je wel!

Tanja Zwiers

Dank je wel Diana, daar ga ik zeker naar kijken!

Bastien Chartier

Leg bij het uitplanten van de tomaten eieren onder de plantjes, dan blijven de plantjes kleiner maar geven ze wel meer vruchten!!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties