Eindelijk

Over een week is het IJsheiligen. En de weerberichten voorspellen voor Zuid-Holland geen nachtvorst meer. En dus gaan we uitplanten…… heel veel uitplanten. Maar we hebben veel te veel zaailingen en planten om dat in één dag te kunnen doen. Bovendien is uitplanten meer dan een gaatje graven en daar een plantje in zetten. Sommige soorten moeten in de kas (heet!!), andere in een pot, sommige soorten moeten bij een stok of klimrek worden gezet (dat eerst moet worden gezet/gebouwd). Weer andere moeten in een ruim plantgat met wat potgrond erin, nog weer andere kan ik in plugjes in rijen planten en er zijn ook altijd planten die direct na het uitplanten moeten worden beschermd tegen de vogels.

Ik liet in mijn blog van 18 april een filmpje zien van een min of meer opgeruimde kas. Ondertussen staat ze weer vol. Het groeit bijna elke dag een beetje aan:

Het is duidelijk dat we nog niet klaar zijn met uitplanten (en ook niet met zaaien :-). Bij gebrek aan regen moeten we vaker dan in andere jaren water geven, zowel zaaisels als zaailingen en planten en potten. Dat kost veel tijd, Ruud heeft zelfs de waterpomp al een keer meegenomen om alle lege watertonnen weer te vullen, plus de net opkomende aardappelen en wat jonge planten.

We snakken naar een goede regenbui. En ik hoor dat van heel veel mensen in Nederland en België. Duimen voor dit weekend want dan schijnt er wat regen te kunnen vallen! Ondertussen planten we verder uit, en blijven we zaaien. Ik heb al 3 weken 2 zakjes worteltjeszaden en een zakje stengelui in mijn tuintas, en vandaag ben ik er eindelijk aan toe gekomen om ze te zaaien. Ook nog even water geven. Ondertussen heeft Ruud de tuin min of meer onkruidvrij zodat ik door kan gaan met planten.

De kassen zijn klaar: de stokken zijn uitgemeten en gezet, en de tomaten, pepers, paprika’s en komkommers/meloenen zijn uitgeplant. Tussen de planten ligt paardenmest (die de hele winter buiten heeft gelegen en al wat aan het verteren is). Het onderdrukt onkruid, houdt de bodem langer vochtig, en geeft ook nog wat voedingsstoffen af aan de grond.

De rommel achterin de kas heb ik ondertussen opgeruimd, en de labeltjes heb ik met binddraad aan de stokken vastgemaakt zodat ik ze niet kwijt kan raken

Buiten zijn de courgettes en pompoenen geplant, en de bonenstaken zijn gezet. De stokbonenzaden zijn gekiemd, die kunnen we na dit weekend bij de stokken uitplanten. Tegelijkertijd zaaide ik ook wat stamsperziebonen die ik in een verhoogde bak ga uitplanten, voor een eerste vroege oogst van boontjes.

De stokbonenzaden zijn pas gekiemd, ik zaaide ze per 7 zaden in 9-centimeterpotjes

De maïs is gezaaid en begint voorzichtig te kiemen, en de Dahlia’s die ik in potten heb voorgetrokken kunnen worden uitgeplant. Komend weekend gaan we de Afrikaantjes uitplanten, de bietjes en Cosmea, en ik moet nog wat andijvie en nieuwe bietjes zaaien. De rozen moeten nog wat voeding krijgen (ze gaan zelfs al knoppen maken) en we moeten nog een rek voor de augurken maken. Ik heb nog wat Begoniaknollen die opgepot moeten worden en we hebben eindelijk het vliesdoek van de doperwten afgehaald (ze zijn nu zo’n 40 centimeter hoog en in principe niet interessant meer voor vogels (tot ze peulen gaan maken, dan zullen we ze weer moeten gaan beschermen).

De kruiden in potten groeien goed en hebben wat voeding en natuurlijk ook water nodig. We oogsten al volop van de dragon, tijm, rozemarijn en Griekse bergthee, en van de Salvia officinalis albiflora die binnenkort gaat bloeien (foto bovenaan dit blog). Eén oreganoplant lijkt dood want die krijgt nog steeds geen blaadjes, die moet ik nog even uit de pot halen. Gelukkig heeft een andere oregano de kletsnatte winter wel overleefd en maakt al volop blaadjes. Een paar keer per week kunnen we wat groene asperges oogsten, en we eten zeker 2 keer per week sla uit de tuin.

We vervelen ons dus allesbehalve. Bak voor bak met zaailingen komt leeg, en vak voor vak in de tuin komt vol. Om die reden maak ik snel een eind aan dit blog: ik moet nog even restjes zaden van soorten die ik zaaide opruimen, en tegelijkertijd zaden opzoeken die ik morgen nog wil zaaien.

Bakken vol met zaailingen staan te wachten om uitgeplant te worden

Wat een drukte deze tijd! En wat een verschil met vorig jaar, toen de kassen en de tuin hier wekenlang zo kletsnat waren dat planten dood gingen in de modder. We hebben afgelopen winter de grond in de kassen opgehoogd zodat er wat minder water in zou kunnen blijven staan. Maar dit voorjaar is één van de droogste van de afgelopen jaren. Het is altijd weer anders dan je verwacht…… saai wordt het nooit!

Tot slot nog één foto, van één van de eerste bloeiende vaste planten in de tuin. Ik zaaide zelf zaden van de prachtige roze Akelei Nora Barlow. Ik oogstte de zaden van een plant die als enige in de buurt groeide en bloeide. Het resultaat is een paars bloeide Akelei, ze kruist dus heel makkelijk en over grote afstanden. Ik hoopte door de isolatie op een echte Nora Barlow, maar ach…. deze is ook mooi!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Veel succes, Diana en Ruud
Het wordt weer een boeiend jaar bij jullie !

Estella

Hoi Diana, je hebt 7 stokbonen in 1 potje van 9 cm gezaaid, Zet jij 1 potje (dus 7 bonen) bij 1 stok? En bescherm je ze dan tegen slakken? Kun je nu al stro bij de aardbeien doen? En mijn aardappels zijn al 20 cm hoog, heb ze aangeaard, maar de muizen maken er steeds kleine kuiltjes om heen, tenminste…ik denk dat het muizen zijn???!! En kun je ook stro bij de aardappels doen dan? Groetjes, EStella

Pien

Ook wij hadden woelmuizen maar….in elk gat dat ik zag stopte ik vorig jaar bosuitjes, knoflook, bieslook, munt, citroenmelisse en dat soort dingen geplant. Ze hebben kennelijk een hekel aan de sterke geur. Ons kippenhok staat rondom in de muntplanten en daar heb ik bovendien van die hele goedkope lampjes met een zonnecel (Action) gezet. Ik durf niet te vroeg te juichen maar wij hebben echt al maanden geen last meer! Gauw afkloppen!

Estella

Bedankt ook Pien voor je reactie…wat een goede tip ook, daar ga ik ook wat mee doen! Dankjewel…

Estella

Bedankt voor je reactie Diana…en voor je tips! Ik heb ook gelijk 7 bonen in een potje gezaaid en komen nu inmiddels boven, dus ik volg jouw werkwijze. En heb nog even gewacht met het stro, niet te doen met al die regen. Maar aankomend weekend zal ik stro bij de aardappels en onder de aardbeien doen… Nogmaals bedankt voor je uitgebreide reactie Diana…

Mar

Hallo Estella,

het zou ook een merel kunnen zijn, bij ons woelen de merels graag alles om, we hebben een dikke mulchlaag van houtsnippers (15-20 cm) maar dat deert ze amper. Waar we geen mulch hebben maken ze wel meer kuilen.

Groetjes,
Mar

Estella

Goh, ja dat zou natuurlijk ook nog kunnen. Mijn moestuinbuurvrouw vertelde me wel weken geleden al, dat ze een zwarte vogel in mijn tuin had zien “rennen”… Vond de kuilen al wat groot voor een muisje ( was al bang dat het een rat was ofzo)

werner

Ik kreeg vandaag jouw mail en 1 ding vond ik storend:
Over een week is het IJsheiligen. En de weerberichten voorspellen voor Zuid-Holland geen nachtvorst meer. En dus gaan we uitplanten…..

.in zuid-holland….?
“ons” land bestaat uit 14 provincies, tellen die dan niet mee ?

Wietske

zo had ik het ook gelezen Diana ,in iedere provincie is het vaak net even anders. Hier in Groningen nl altijd iets kouder dan in het midden en zuiden van het land . begrijpelijk vinf=d ik dan dat jij het zo schrijft.

Con

Werner,
Ik geloof dat we allemaal wel hebben opgelet bij aardrijkskunde op school en dus weten dat Nederland niet alleen uit Zuid-Holland bestaat.
Daarmee is jou reactie hier overbodig, belerend en kwetsend als je hiermee wil laten blijken dat de schrijfster niet heeft opgelet in de klas. 
Diana tuiniert in Zuid-Holland en haar blog gaat over “haar tuin” en niet over tuinieren in Nederland!
Als je wil weten of je kan uitplanten in de „provincie“ waar jij woont kan je naar de weerberichten kijken en niet afgaan op het advies in een blog over tuinieren. 
Daarbij kan het weer in Nederland makkelijk omslaan, dus als je op zeker wil gaan in welke provincie dan ook, eerst even het weer bericht checken, dat gaat sneller als een onpassende reactie te plaatsen, die dan ook nog zo aardig door Diana wordt beantwoord. 
e

Estella

idd

Charlotte

Hallo Diana hier ook flinke drukte in de tuin, heel herkenbaar! Zelf ben ik een Griekse bergtheedrinker maar heb nog geen zaadjes/plantjes gevonden dus advies voor zelf zaaien planten en oogsten is zeer welkom! Groetjes uit Zeeland!

Charlotte

Dank je wel ik zou heel graag zaadjes ontvangen tegen verzendkosten! Superlief!

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Charlotte
Annette Hofstraat

Dag Diana,
De Afrikaantjes…. Was laat met voorzaaien, deed dat als experiment in ‘clusters’/’hoopjes’ (multi sow). Heb nu veel mooie stevige zaailingen die nog niet verspeend zijn. Omdat ze eigenlijk al min of meer uitgeplant mogen worden (èn ik einde van de maand op vakantie ga, tja) vraag ik me af of dat ook zonder verspenen kan. Direct de clustertjes van per stuk ongeveer vijf zaailingen uitplanten. Ze zijn natuurlijk nog vrij klein in vergelijking tot wel verspeende andere bloemenplantjes. Misschien daardoor prooi voor slakken? Beter misschien om ze wel te verspenen in bijvoorbeeld echt ruimere potjes zodat ze het tot half juni uithouden qua voeding en ze dan uitplanten? Benieuwd naar je advies, alvast dank. Groet, Annette

Annette Hofstraat

Dank voor je uitgebreide antwoord Diana! Er wordt op onze tuin gepast als we op vakantie zijn, de mate van ‘groene vingers’ kan ik niet helemaal goed inschatten. Ik denk dat ik een deel uitplant en een deel verspeen naar ruime potten. Risicospreiding dus 😉 Hartelijks, Annette

Stella

Hallo ,Diana,
Ik heb dit jaar maar werr eens cobea gezaaid, de witte ,nu in kweekkastje 20 gr heb nu 2 mooie planten .Die komen bij mij altijd zo moeilijk uit ,bij jou ook ? En ja druk druk druk goed tuinjaar dit jaar en nu en dan wat regen

Louise

Jeetje vergeten jullie niet adem te halen tussen alle werkzaamheden in? Het ziet er allemaal veelbelovend uit. Goede zomer gewenst!

Con

hallo Diana,
Via jou zaai winkeltje heb ik onder andere LabLab zaden gekocht.
Helaas willen ze niet kiemen. 
Ik heb jou zaai advies goed gelezen en het 2x geprobeerd, maar er komt niks op, ik heb geen idee wat ik nog kan doen.
Heb nu nog 2 zaadjes heb je nog een tip?
Bij voorbaat dank. Lieve groetjes.

Pien

Hoi Con! Ik was net aan het twijfelen of ik jou een compliment zou geven voor jouw reactie aan Werner. Ik heb mij ook gestoord aan die reactie en bewonder het geduld van Diana enorm…het waren er in mijn schooltijd overigens 11, het zijn er al lang 12 en nee, nooit 14 geweest. Maar dit alles terzijde.

ik reageer nu maar op je LabLabervaring. Ook ik kocht zaden en stond op punt om de boel maar weg te doen. Maar…..5 dagen geleden kwamen ze opeens op. Dus misschien toch nog even geduld?

Wietske

ik heb veel te veel van alles gezaaid en ben ook nog eeen helboel zaailingen verloren. maar ga met goede moed verder.

Con

Hoi Pien,
Dank voor je reactie. Ik tuinieren al ruim 35 jaar en toch kan ik altijd nog wat leren van Diana. Ook ik bewonder haar kennis en geduld. Als ik iets wil nalezen of checken kijk ik vaak eerst bij de website van Diana.
Wij wonen al 20 jaar niet meer in Nederland en aan de ijsheiligen in NL kan ik me niet meer herinneren. 
Sinds een paar jaar wonen we in het zuiden van Oostenrijk en hebben hier een zeer aangenaam klimaat niet te warm niet te koud (met uitzonderingen!) maar ook hier hebben we de ijsheiligen. 
Voor ons hier is de belangrijkste de „koude Sophie“ die dit jaar haar zusje stuurt de „warme Sophie“ als de voorspellingen kloppen dan krijgen we bijna 30 graden, ook een uitzondering! 

Tja Werner, ik heb ook gepiekerd waar de 2 extra provincies zouden kunnen zijn, ik denk dat hij zelf nog 2 extra heeft gecreëerd, zijn voor- en achtertuin. Mijn lieve dierenarts zegt soms “tegen domheid heeft hij geen medicament” en daar zullen we het maar bij laten.

Super dat de zaadjes bij jou zijn ontkiemd, ik betwijfel of het mij bij nog lukt maar ik geef de hoop niet op. Ik gooi nooit iets snel weg, als er na 3 weken nog niks te zien is dan verhuisd het bakje naar een ander hoekje en mag daar dan nog een tijdje nadenken of ze zin hebben of niet. Soms herbruik ik de aarde opnieuw, en dan komt soms als verrassing toch nog het eerste zaadje hoog. 

Margriet.M

Hallo Diana,
Ik ben ook zo ontzettend blij dat ik eindelijk mijn planten in de tuin kon zetten vandaag! Ik heb dus vandaag ook zoveel mogelijk geplant in mijn tuintje bij huis en mijn man had al veel meegenomen naar de volkstuin. En vanavond na het water gieten kwam mijn man thuis met armen vol rabarber wat we samen zo gauw mogelijk verwerkt hebben.
Ik ben elke keer erg blij met de wekelijkse blog over jouw tuingebeuren en gebruik eruit voor mijn tuin wat ik gebruiken kan,
Dat voelt goed voor mij, zouden anderen ook misschien kunnen doen.
Groetjes. Margriet.M

Hendrica Kalkman

Hoi Diana, jouw idee om van plastic bekers (kwark e.d.) plantenlabels te maken vind ik super! Ik heb het ook gedaan 🙂 Dankjewel !!

Alice Lanting

Hoi Diana,

Ik heb even een vraag over groene asperges. Wij hebben nu 40 groene asperges boven de grond staan. Alleen zijn het meer dunne dan dikke asperges, Hoe kan dat?
Klopt dit of doen wij iets verkeerd?

Met vriendelijke groet,

Alice

Wietske

oei ik heb veel te veel zaden gezaaid en nu geen plek voor mijn meloen en pompoen en komkommers (en i kben al aan het uitdelen geweest. dat vind ik nl erg leuk maar ja) kan ik die in buiten poten??
Heeft iemand voormij toevallig een paar bolletjes oerprei te koop.

Hetty Zwamborn

Ik heb wel wat bolletjes oerprei over.
Stuur je adres waar ze heen moeten maar even in een mailtje.

Wietske

Het is regen tijd dus slakken tijd. Misschien hebben jullie deze oplosssing al lan ggehoord en gebruik van gemaakt. maar vanmorgen kreeg i kde tip om een paar tenen knflook te pletten in een liter water op te koken en dit in 1op 20 delen over je plantjes te gieten de slakken en andere beestjes zouden hier niet van houden. hebben jullie (of iemand anders )hier al ervaring mee ?

Pien

Ik heb er geen ervaring mee maar Gardeners World heeft dit ooit (10-15 jaar geleden) aangeraden. Slakken verloren hun eetlust en eitjes zouden niet meer uitkomen. Ik herinner mij een uitzending met een werkelijk prachtige hostatuin in Engeland waar geen enkele hosta was aangegeten omdat ze de boel besproeiden met zo’n mengsel.
Dit lijkt dus prachtig maar…daar staat tegenover dat compostwormen met een grote boog om knoflook heen kruipen en er zeker niet van zullen eten. En ook (woel)muizen er vandoor gaan. En dat zou kunnen betekenen dat het ecologisch meer gevolgen kan hebben dan alleen geen slakken (die ook ik haat maar die helaas ook nuttig zijn) meer.

Wietske

dank je Pien zo zie je maar dat je nooit een produkt moet gaan gebruiken voor je meer info hebt. Mijn wormen wil ik niet graag kwijt.

Hetty Zwamborn

Ja, werkt bij mij uitstekend tegen luis en mieren, en een beetje tegen slakken.
Vruchtbomen en stevige planten kunnen goed tegen deze behandeling, maar tuinbonen reageerden met verschrompeld blad: weet niet of het blad van de bonen te teer was of de oplossing misschien te sterk. Voorzichtig zijn met de toepassing dus! Succes!

M144

Ha Diana, het is inderdaad weer hard werken in de moestuin! Nu vroeg ik me af hoe jij eigenlijk nu nog bieten en sla bijzaait, bij deze temperaturen? Bij mij wil dat gewoon niet lukken: het zaad kiemt of helemaal niet, of wel, maar dan alleen gestrekte stengeltjes :-(. Eigenlijk is het overal te warm: binnen (zelfs de koelste slaapkamer), in de kas, maar buiten eigenlijk ook. Ben benieuwd hoe jij dit doet!

Marieke

Ik hen net Akelei gezaaid. Zijn opgekomen, maar wel dunne sprietjes. Ze staan nu koel in een lichte kamer. Gaat/komt dit goed?

20230327_180408.jpg
Marieke

Mijn Akelei zaadjes willen nog steeds niet groeien. Staan al weken stil, zie foto. Iemand tips?

20230426_122728.jpg
Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Marieke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties