Tien

Vorige week kwam ik niet aan een blog toe. Soms tref je zo’n week, waarin je veel afspraken hebt op slecht uitkomende tijden zodat er zowel in de ochtend als in de middag geen tijd meer over is voor de tuin. Ja, ik kon dan nog wel even snel naar de tuin fietsen om wat planten te brengen en zaaisels en zaailingen water te geven, maar daarna in de 7e versnelling weer naar huis voor de volgende afspraak.

Gelukkig hebben we nu 4 volle dagen tijd voor de tuin. En wat treffen we heerlijk weer! Zoals elk voorjaar maakt Ruud rustig zijn klusjes af en ren ik (schijnbaar) rond als een kip zonder kop. Ruud heeft een strook van de tuin ontdaan van onkruid, alvast de bonenstokken in het juiste vak gelegd en de planten in potten op het terras water gegeven. Ik heb even wat zaden gezaaid, even wat zaailingen verspeend en even wat planten uitgeplant. Daarnaast links en rechts wat water gegeven, foto’s gemaakt, wat peterselie geoogst (in de zomer gezaaid en in de nazomer in de kas geplant, nu gaat ze doorschieten). En wat dragon uit de pot buiten (ze heeft alweer flink wat blad gemaakt).

Daarnaast heb ik nog even stokken bij de nieuwe fruitboompjes in de kas gezet en die aangebonden (ik wil ze als een waaier gaan leiden). En zo kan ik nog heel veel dingen opnoemen. Ik doe niet meer of minder dan Ruud (die zijn taak dus gewoon afmaakt), maar ik loop volgens mij wel veel meer meters :-). Ik schreef er een paar jaar geleden ook al eens een blog over: Even

Voor de komende dagen staat onder andere het inrichten van kas 1 op het programma. Maar dan zal die wel eerst leeg moeten worden gemaakt. Ik maakte dit filmpje gisterochtend:

Dit is pas kas 1, in de andere 2 kassen staan ook bakken vol met zaaisels en zaailingen, van paprika’s en pepers, tomaten en knolselderij, sla en koolsoorten, bloemen en kruiden. Het is niet verwonderlijk dat ik op een gegeven moment even niet meer weet wat waar staat :-). Kas 1 wordt voor het eerst een kas met alleen maar leuke, mooie en interessante planten (voor onszelf). Geen tomaten, wel 2 pepers, en vooral siergembers, bladplanten, wat canna’s, citrusfruit, gember, citroengras en we zien wel wat er verder nog in komt (en past) voor een tropisch zomergevoel. Na het opruimen gisteren (zie je dat ik toch ook wel heel veel heb gedaan) zag dezelfde kas er zo uit:

En zo kan ik eigenlijk van bijna alles wel een voor- en na- foto maken. Ik liet al eerder deze foto van sneue paprika- en peperzaailingen zien (die zo waren aangetast door luizen dat ik ze maar naar de kas bracht):

Eén week later zien ze er zo uit:

Ze zijn zeker nog niet kerngezond maar zien er al veel beter uit. Ze zijn vrijwel luisvrij (door de hitte overdag en vervolgens kou in de nacht, meer licht en lucht, een beetje voeding en wat minder vaak maar meer water. Sterker nog, ik denk dat we de zaailingen binnenkort in de kassen gaan uitplanten (als er ruimte is :-)), want in de volle grond van de kas kunnen de planten meer wortels maken en beter groeien. Met dit mooie weer warmt de grond in de kas tenslotte snel op.

Nog zo’n verandering die overduidelijk is: de muntplant op 13 maart, ze begint dan net voorzichtig uit te lopen:

En ik maakte vorige week (dus 1 maand later) een foto van dezelfde Zwitserse munt in pot, ondertussen kunnen we al flink oogsten:

De tuin verandert nu razendsnel; de peer is bijna uitgebloeid, de appel gaat nu juist beginnen. De doperwten groeien gestaag, vaste planten komen weer bovengronds, de rabarber groeit volop en dat geldt ook voor de knoflook.

Van die laatste plaatste ik al 4 foto’s op mijn instagrampagina, waarop je kunt zien hoe de planten er in 4 opeenvolgende maanden uitzagen. En ik plaatste er ook een foto van de grote pioentulpen die nu bloeien.

Ik schreef aan het begin van dit blog dat ik vorige week heel weinig tijd had. Ik kreeg een paar dagen geleden ineens een appje van Laura, met felicitaties: ik bleek ondertussen 10.000 volgers op instagram te hebben. Ik antwoordde dat ik het ook wel een beetje megalomaan vond, zoals ik al zo vaak heb gezegd: ik klets op internet over mijn hobby, niks meer of minder. Maar ik zocht, terwijl ik weer eens een uur in een wachtkamer zat te wachten, op mijn smartphone naar het begin van deze website. Want dat was toch ook ongeveer in de lente? Ik heb van 2005 tot 2012 een website van freewebs gehad, eerst 7 gratis pagina’s, later betaald want natuurlijk kwam ik al snel ruimte tekort. Nu ik terugkeek zag ik dat juist vandaag 10 jaar geleden deze website onder dit domeinnaam is gestart (met lieve hulp van Anna en later Marion en Rogier, omdat ik zelf natuurlijk niks van het technische gedeelte begreep). Mocht je het eens willen lezen (en het verschil in fotoformaat, plaats en bloggrootte willen zien :-)): op 18 april 2012 schreef ik mijn eerste blog op de nieuwe website: Tuindagboek op de nieuwe website

Wat is er ondertussen allemaal wel niet gebeurd, ik heb het tuingerelateerde ervan de afgelopen 10 jaar allemaal in blogs beschreven: van een stuk tuin erbij tot een stuk eraf, heel veel ervaringen rijker, fouten gemaakt, geluksmomenten, nieuwe soorten planten en juist oude bekenden, slechte zomers, zachte winters, grote oogsten maar ook wateroverlast en misoogst. Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer: verdriet en geluk, helaas verloren tuinvrienden, later weer nieuwe tuinburen/-vrienden gemaakt….. een groot deel van ons leven speelt zich daar af.

Afijn, laat ik niet al te sentimenteel worden. En Laura en ik bedachten dat het misschien leuk zou zijn om er een actie aan te verbinden voor de zaaiagenda. Want laten we die vooral niet vergeten: ik heb samen met Laura gewoon een ‘boek’ gemaakt en uitgebracht, hoe bijzonder is dat! Omdat ik 10.000 volgers op instagram heb en omdat deze website vandaag 10 jaar bestaat is er de komende 10 dagen 10% korting op de zaaiagenda in de webwinkel van Laura. Daar hoort natuurlijk ook een foto van de agenda bij:

En dan eindig ik dit blog snel. Want het is mooi weer en er is nog meer dan genoeg te doen in de tuin. We hopen vandaag verder op te kunnen ruimen en uit te kunnen planten. En worteltjes te zaaien want daar kwam ik nog steeds niet aan toe. En we gaan de eerste Dahliastekken uitplanten, en gaan ruimte in kas 2 maken zodat we daar al stokken kunnen gaan zetten en de eerste peperplantjes uitplanten. Maar eerst thuis nog even mais zaaien. En dan gaan we vanmiddag ook nog even in de tuin zitten, om te genieten van de enorm grote pioentulpen die nu bloeien. En dat wordt dan gelijk de laatste foto van dit blog. Ik plaatste deze foto een paar dagen geleden dus ook al op instagram, maar ze mag hier even in de herhaling, voor de kleur, en de bloemen zijn wel 13 centimeter in doorsnede, het voelt bijna als zomer!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Esther

Leuk om even een rondje in je kas te mogen kijken! Zelf nu voor het eerst een kas, écht genieten. Hopen op een mooi seizoen, met goed weer voor de tuin!

Petra

Zie ik nu op het eerste filmpje een Salvia al in bloei ? Leuk !

Petra

Die staat nu dus op mijn verlanglijst ! 😉

Esther Hanko

Gefeliciteerd met het jubileum en de 10k 🙂 Op naar de 100.000, je maakt prachtige foto’s dus dat zal niet lang op zich laten wachten.

Roos

Hallo Diana,

Ik heb afgelopen Zaterdag geen nieuwsbrief ontvangen, misschien is er iets mis gegaan.

Groetjes Roos

Roos

Dank je wel voor je antwoord.

Petra

Hoi Diana,
Nog proficiat met het 10 jarig bestaan van deze website en de 10.000 volgers op Instagram !
Heb nog even het eerste blog gelezen. Heel wat korter als de huidige en er is het een en ander verbeterd (o.a. de kwaliteit van de foto’s) maar jou schrijfstijl is dezelfde gebleven. Mooi !
Groeten,
Petra

Therese Zwaard

Is er iets mis met mijn computer als ik de melding krijg dat er geen ondersteunde video is en Mime-type is gevonden? Ik ben wel benieuwd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties