Even

Wat hebben we het druk! Alles komt tegelijk.

Ruud en ik hebben allebei een heel andere manier van tuinieren. Ruud kan ‘s ochtends bedenken wat hij in de tuin wil gaan doen. En dan gaat hij dat ook doen, bijna stoïcijns begint hij aan wat hij van plan was en maakt dat af.

Ik kan dat niet, ik zie teveel. Soms lijkt het alsof ik niks doe in de tuin. Ruud kan aan het einde van een tuindag altijd laten zien wat hij heeft gedaan: er zijn bijvoorbeeld 2 vakken onkruidvrij gemaakt, er is iets opgebonden en de planten in de kassen hebben water gekregen. Target gehaald, ik kan zo zijn werkbriefje aftekenen 🙂

Donderdag 11 uur:

Donderdag 12 uur:

Kijk, zo doet Ruud dat.

Ik ben er bijna jaloers op, en ik neem me heel vaak voor om dat ook zo te doen. En ik ga ook altijd naar de tuin met een plan, met in mijn hoofd een rijtje dingen die ik af wil hebben aan het einde van de dag. Maar de kans is zo ongeveer 0% dat dat ook daadwerkelijk lukt. En dat komt omdat ik nu eenmaal onderweg van alles en nog wat tegen kom. Ruud begrijpt dat niet, hij kan aan het einde van de dag zeggen: “Nou heb je al 5 dagen witlofzaden in je tas, heb je ze nou nog niet gezaaid?”

Ondertussen heb ik ze gezaaid, jawel! Maar het heeft inderdaad wel bijna een week geduurd, elke dag ging het zakje zaden mee naar de tuin, en ongeopend weer mee naar huis. En ik moet ook nog heel veel zaailingen uitplanten, overal staan tray’s en potjes:

Maar ondertussen begint de tuin al wel vol te worden en weet ik niet heel goed waar ik alles nog moet laten 🙂

En wat ik dan wel doe? Dat is misschien het best uit te leggen door een kleine opsomming te geven van een deel van een willekeurige tuindag in de afgelopen week:

 • De Zinnia’s in de voortuin zijn opgevreten (ik gok slakken). Dus die moet ik even opnieuw zaaien. De zaden gaan mee naar de tuin.
 • En ik moet dus potgrond met wat brekerzand mengen en een traytje vullen.
 • Als ik een lege tray in de kas wil pakken zie ik dat de 5 potjes met rode koolzaailingen kurkdroog staan. Die moet ik eerst even water geven.
 • Daarna vul ik een tray en wil ik de Zinnia’s gaan zaaien. Maar ik kom in mijn tas ook nog sojabonen tegen. Ook leuk!! Die zaai ik eerst.
 • Als ik de gezaaide sojaboontjes water wil geven en de gieter haal zie ik dat de emmer met heermoesgier wat extra water nodig heeft. Dat doe ik dan eerst even.
 • En op de terugweg zie ik dat een tak van de framboos helemaal over het pad hangt. Die moet ik even opbinden.
 • En daar zie ik ook een lieveheersbeestje, die vang ik voorzichtig en zet die in kas 2 op een peperplant met luis.
 • En in kas 2 zie ik vervolgens het glas met zoete aardappelstekken staan; ze hebben genoeg worteltjes om opgepot te worden. Ook gelijk maar even doen.
 • Daarna kan ik dan eindelijk de Zinnia’s gaan zaaien. Maar onderweg naar de tray en de tas waar de zaden nog steeds in zitten zie ik ineens dat de eerste knofloken door gaan schieten. Eerst even de bloeistengels eruit halen

 • En als het goed is zou het vrijdag gaan regenen. Dan strooi ik gelijk ook even wat kali bij de knofloken. En dan ook maar gelijk bij de aardappelen, bietjes en worteltjes.
 • Ik loop daarbij langs de knolvenkelzaailingen die ik gisteren in een verhoogde bak heb uitgeplant. Maar ik ben vergeten om die gelijk water te geven, alsnog even doen.
 • En dan kan ik gelijk ook even de pompoenen die erachter staan water geven.
 • En terwijl ik via het andere paadje terug loop zie ik dat 2 bladeren van de artisjok helemaal over de uien hangen. Ik haal een knipschaar om die bladeren even af te knippen.
 • En terwijl ik die bladeren naar de compostbak breng zie ik dat de framboos die daarnaast staat een uitloper maakt. Ik haal even een onkruidsteker en haal de frambozenuitloper weg
 • Daarbij zie ik dat er in de kruidentuin tussen de planten wat distels en heermoes groeien, die haal ik gelijk ook even weg

En vervolgens loop ik met mijn hand vol met onkruid naar Ruud, zodat ik het in zijn afvalemmer kan gooien. Maar Ruud’s emmer is al helemaal vol, want Ruud is ondertussen al klaar met een vak. “Heb jij ook al een vak schoon?”, vraagt hij. Nee, natuurlijk niet, ik ben, zoals zo vaak, 25 dingen op 15 plaatsen tegelijk aan het doen. En daar zie je nu eenmaal nooit gelijk resultaat van. Het klinkt zo nutteloos, maar dat is het niet hoor (ik praat mezelf wat moed in, dat lijkt me duidelijk).

Afijn, na nog enkele uren heen en weer lopen met zaden, gieters, zaailingen, knipschaar, stekjes, onkruid, bakjes en noem maar op, zijn uiteindelijk toch de Zinnia’s en witlof gezaaid. Maar aan wieden ben ik niet meer toegekomen, die taak schuift weer een dag op. Ruud heeft zijn target (natuurlijk) wel gehaald.

Samen planten we voor we naar huis gaan nog even de stokbonenplanten uit:

En geven we de kassen en de potten nog even water. En we ruimen nog even op. kijken nog even wat we hebben gedaan. En wat er nog moet gebeuren. En zien toch ineens een grote distel die we hebben gemist bij het wieden, die moet er nog even uit. En de schrepel blijkt nog in de tuin te liggen en moet nog even in de kist worden gelegd.

En dat gaat zo ook elke dag: als we om 15 uur zeggen dat we gaan stoppen weten we al dat we pas ruim een uur later ook echt op de fiets stappen.

Ik heb geen idee hoe vaak het woord ‘even’ in dit blog voorkomt, maar met heel veel ‘evens’ kan ik een hele tuindag vullen 🙂

Tot slot nog even wat mededelingen:

Ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven: over het hoe, wat en waarom van IJsheiligen

En ik heb nog wat pagina’s bijgewerkt:

En dan wil ik voor de laatste keer melden dat Laura dit weekend met onze zaaiagenda op het tuinevenement Gardenista staat:

Ze staat in de plattegrond op nummer 4C, een klein stukje voorbij het terras. Als je er naartoe gaat hoor ik heel graag hoe het is geweest. En breng dan vooral Laura ook even een bezoek! En dit weekend is de beursprijs van de agenda ook geldig in de webwinkel van Laura.

En dan nog iets: aanstaande zondag begint in Engeland de Chelsea Flower show weer! Van zondag tot en met volgende week vrijdag kun je elke dag op BBC1 en BBC2 zien wat daar gebeurt, je kunt er vaak showtuinen zien, impressies van het tuinevenement, interviews met kwekers, etc..

Tot slot dan nog 1 foto, van de Lavandula stoechas die tot mijn verbazing de afgelopen winter in de volle grond gewoon overleefde en nu volop bloeit:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Daan

Hoi Diana,

Heel herkenbaar hoor, dat ‘eventjes’ wat tussendoor doen. Er is ook zoveel te zien en je bent nooit klaar… Heb wel het idee dat bij jullie de heermoes ‘aggressiever’ groeit dan bij ons op veengrond. Zou dat aan de grondsoort kunnen liggen?

Succes en ik blijf jullie volgen!

Groetjes Daan

Ria

Diana, aan de rij heermoes, zevenblad en kweekgras kan ik nog toevoegen: haagwinde!
Een ‘kadootje’ dat ik van de buren krijg.

Groetjes,
Ria

Ria

Sorry, ik zie nu dat je winde ook hebt genoemd.
Ria

Carine p

Oh verschrikkelijk die winde. En het erge is, hoe meer je deze uittrekt, hoe meer je deze vermenigvuldigt. Op de plaats waar het worteltje afgebroken is, splitst deze in 2 plantjes. Oh, erg. Ik heb daar erg veel last mee. Ik probeer deze zo diep mogelijk met de spade te verwijderen. Ook het leggen van een goede laag mulch helpt het dieper kunnen uittrekken van de wortels.
Wat helpt is op deze plaats tagetes planten, maar dus wel volledig vol.
groetjes Carine

Marlies

Ha Diana,

Wij zitten ook op veengrond en hebben erg veel heermoes. Dit jaar probeer ik het voor het eerst te bestrijden met lavagruis. In de winter nog eens herhalen. Ben benieuwd of dat helpt. Vooralsnog schoffelen we veel en daarmee houden we het in toom.
Heerlijk dat heen en weer geren in de tuin. Ik heb daar ook een handje van. Het lijken kleine klusjes die niet zichtbaar zijn maar het tegendeel is waar.

Fijn weekend, Marlies

Bea Weymiens

Dag Diana, ik las dat je kali geeft aan knoflook, wortels…Is dat Vinassekali ? En is dat ook noodzakelijk op zandgrond ? Alvast bedankt !
Groetjes, Bea

Janine

Hoi Diana. Zo herkenbaar. Ooit heeft iemand me uitgelegd hoe dat zit. Jij bent gewoon de manager die alles ziet en het geheel bewaakt. En Ruud is de waardevolle werker. De een kan niet zonder de ander. Maar zo te horen zou je nog wel een hulpje kunnen gebruiken waaraan je kunt delegeren. Of dat echt gaat helpen? Vrouwen proppen hun hoofd nu eenmaal vol met alles wat gedaan moet worden en er kan altijd nog meer bij. ( Ik weet dat ik nu heel erg generaliseer) In ieder geval als manager zou ik je werk in de tuin maar niet onderschatten. Veel tuinplezier.

Sanne

Hahaha prachtig geschreven stukje

Sarah

Zo herkenbaar, Diana! Ik kan ook bijna niet in de tuin zitten. Je ziet altijd weer wat

Frouwke

Hoe laat zijn de uitzending op BBC 1 en 2?

Bianca

Dankjewel Diana. Doordat ik door het onweer vanavond naar binnen moest vluchten, pakte ik toevallig de eerste uitzending mee. Ik ben erg benieuwd naar alle tuinen, ik heb de overige uitzendingen in mijn agenda gezet

Ria

Hier in de kop van Noord-Holland is helaas geen druppel gevallen. En de grond snakt hier naar wat malse regenbuitjes.

Ria

Leon vd Kerkhof

Het is de afstand vanuit Limburg, Ria die me tegenhoud. Anders had ik je graag van ons overschot voorzien. Gisteren werden we opnieuw getrakteerd op mooi zomers weer….. Op naar de waterton om de dorstige planten te bedienen… het peil in de ton zakte per dag.
Midden mei, dan kun je nog wel eens wat water moeten bijgieten. Je verwacht na de IJsheiligen veel zon en zeker geen wit gazonnetje. Toch gebeurde het tijdens de onweersbui gisteren. De temperatuur daalde snel van rond de 20 tot vies koud en de hagelbui heeft onze regio ongeveer een half uur gegeseld. Fruitbomen werden ferm uitgedund, de recent buiten geplaatste planten kregen hun eerste zwemles en de fiere rabarberbladeren werden net als het vingerhoedskruid en verbascum omgetoverd tot een soort gatenplant.
Ons gazon tijdelijk als een ijzig veld achter latend…
Gelukkig loop ik achter op schema en staat nog veel ‘verspeend spul’ te wachten op een plekje in de tuin. Nederland heeft ondertussen een zeer gevarieerd weerpatroon. Om mezelf een beetje moed in te spreken, bedenk ik: water kun je bijgieten….. zon niet.
Veel tuinplezier.
Leon

Ria

Leon, wat vreselijk! Ik hoop dat alles weer goed komt, en meestal is dat ook zo.
Sterkte in ieder geval.

Ria

Carine p

Dag tuinliefhebbers,
Inderdaad, volledig mee eens dat het weer tegenwoordig akelig kan zijn. Wij hebben hier (ZW frankrijk) ook bizaar weer. Dit is nu reeds het 3de jaar op rij dat de eerste 14 dagen van mei grillig zijn. Ik had reeds 55 tomaten buiten geplant en deze zien er erg zielig uit. De bladeren worden ofwel geel, zwart gespikkeld of zelfs volledig zwart. De andere planten heb ik toch maar netjes beschermd gelaten tot beter weer. In de koude kast heb ik de aubergines uitgehaald, gewoon gerot van het vocht. Normalerwijze zaai ik veel rechtstreeks, maar door het bizare weer komt niets uit. Gelukkig hebben de kersenbomen en aardbeien niet teveel last van het weer, dat stemt me dan weer gelukkig om dit elke dag te eten.
Groetjes
Carine

Bianca

Hallo Diana,

Ik zag het ook op TV. Ik heb geluk gehad, het was hier gewoon een frisse bui. De tuin is er blij mee, dus ik ook. Zeker als ik zie wat een schade de vorige zomer heeft aangericht en hoe weinig water er in beken en sloten staat. Ik hoop dat het dit jaar blijft regenen, ik ga voor een Nederlandse zomer.

Ik heb overigens ook een middaguitzending van de Chelsea Flower Show terug gekeken en dat zijn ook nog aparte uitzendingen. Dus soms zijn er wel 3 per dag. Een beetje te veel voor mij.

Groetjes,
Bianca

Zuhal

Oh wat een heerlijke blog weer Diana! Zo herkenbaar! Ik ben vanavond weer terug van mijn heerlijke vakantie en ga morgen ‘even’ naar de tuin. Benieuwd wat ik tegenkom en of alles het een beetje heeft overleefd. Ik vrees dat ik dit jaar niet heel duidelijk instructies heb gegeven en er wat overleden is. Dan maar plantjes kopen…

Saskia

Mooi stukje! Wij hebben hier ook zo’n soort taakverdeling. En ik moet zeggen :als ik mij overgeef aan het scharrel-schema, zo van : ik zie wel wat ik doe en ik heb geen haast, dan moet ik zeggen dat dat voor mijn adhd-achtige aard heerlijk voelt, aktief en toch ontspannend. Eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik tuinieren zo heerlijk vind! En ook essentieel voor goed moestuinieren, wat per slot bestaat uit grote en heel veel hele kleine taakjes. Twee voorwaarden zijn hiervoor nodig, in mijn geval: geen tijdsdruk, en dingen die Echt Vandaag Moeten eerst doen (of, bij voorkeur, delegeren aan mij stoïcijns doorwerkende tuinmaatje)
Dus: je doet heel belangrijk en essentieel werk voor de tuin (en voor ons), en geniet lekker van het scharrelen!

Petra

Hoi Diana,

Zo herkenbaar dit verhaal, kreeg er gewoon de rillingen van ! Multitasken toch ?!
Had het verhaal zelf kunnen schrijven en kan zelfs een vergelijkbare foto van de Stoeches maken, want die heeft het afgelopen winter tot mijn verbazing zelfs buiten in een pot overleefd.
Helaas kan ik niet zo mooi schrijven en wat heb ik al veel van jou geleerd, dank je wel !

Agnita

he Diana, je bent juist heel goed bezig, dat noemen we multi-tasking!
Dat kunnen mannen niet (oeps)

Tineke

Geweldig Diana hoe je werkt, het komt toch allemaal in orde bij je alleen het duurt wat langer, heb weer genoten van je schrijven, fijn weekend voor jou en Ruud.

Saskia

Wat een mooi stukje! Wij hebben hier ook zo’n soort rolverdeling, naar beider tevredenheid. Als ik geen haast heb, en als de Echt Urgente zaken maar gedaan zijn door mij (of gedelegeerd….) dan vind ik niets heerlijker dan te dwarrelen door de tuin op volstrekt ongeorganiseerde wijze. Vind ik juist een van de heerlijke zaken van tuinieren, een beetje adhd-erg lekker aktief maar ook lekker rustig bezig zijn. Is geheel niet systematisch, maar toch wordt er dan een heleboel gedaan en is de tuin er blij mee. Dus: taakverdeling moet er zijn in het leven, en geniet ervan!

ellen

Beste Diana, wat een heerlijk humoristisch stukje!
Ik zit nog te lachen, dank je wel, ellen

a m boerrigter

wat doe jij met de hermoes stengels ?? een soort gier maken hoe doe je dit en waarvoor vriendelijke groet
ton

Yvonne

Als je zoekt in de blog van Diana vind je genoeg informatie over vet maken van giet. Bijvoorbeeld; https://www.mooiemoestuin.nl/huisdieren-en-onkruid/

Groet,
Yvonne

katrien

Ja, natuurlijk een gezond theetje en ik maak er een lekker kruidenzout van : mooi laten drogen, in de blender en dan vermengen met zeezout !

Anneke

Ik herken me wel in hoe Diana werkt. Overal langslopen en altijd zie ik wel ergens iets dat even moet, opbinden, verspenen, water geven, lelijk blad eruit, uitplanten enz. enz. een eindeloze rij
‘kleine klusjes’ die erg belangrijk zijn maar niet in een schema zijn te vangen. De planning loopt dan ook altijd anders dan verwacht.

Kattie Schoot

haha, mijn Ruud heet George.
ik heb hem deze blog doorgestuurd met het verzoek: helemaal lezen deze keer.
wat hij ook deed. halverwege zei hij: ‘ik ga je voortaan Diana noemen’.
dankjewel voor je reflectie en je humor!

Chris

Herkenbaar, ook even dat doen en toch weer iets anders tussendoor ook even doen. Prachtig geschreven.

ann

hahaha… ik herken helemaal mijn man en me(s)elf in jullie samenwerking…

Yolande

Zo herkenbaar wat je schrijft! Mijn man en ik zijn ook gepassioneerde tuinierders en Leon weet ook ‘s morgens vroeg al wat hij gaat doen en doet dat ook. Mij lukt dat niet, maar ik ben wel de hele dag bezig. Ik zag aan de reacties dat er meer zijn die zich in je verhaal herkennen. Het heeft kennelijk toch te maken met het verschil tussen man en vrouw. Ook ik ben blij met de gedisciplineerdheid waarmee Leon zijn dingen in de tuin doet, want zonder hem zou de tuin een oerwoud aan ‘mooie’ en minder mooie onkruiden zijn.

Gerrit koudijs

Wil even laten weten dat je middel tegen de spinselmot(1 ltr. Warm water, 1 eetlepel
Slaolie en 2 eetlepels groene zeep) fantastisch werkt !!!!
Mvg Gerrit koudijs

clarissa

Dit is dus het verschil tussen mannen en vrouwen. Ik noem het altijd het huishouden in de tuin.. het maakt zo verschil en toch word het niet opgemerkt. Daarom ga ik regelmatig de tuin in zonder plan. Ik denk ik hem niet echt iets te doen 😉 o toch wel hahaha

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties