Voor- en tegenspoed

Ik denk niet dat ik me een jaar kan herinneren dat werkelijk alles in de tuin het fantastisch deed. Er gaat altijd wel iets fout. Kunnen we veel bonen oogsten, dan doen de kolen het minder goed. Hebben we veel appels, dan hebben de peren een beurtjaar. Kiemen alle bonenzaden goed, dan valt het kiempercentage van de maïs tegen omdat de grond net iets te nat was. Het is altijd wat…..

En dit jaar is wat dat betreft niet anders. Sterker nog, we hebben wat extra tegenvallers. Het is altijd leuk om over de successen te schrijven (en die te laten zien). Maar het is misschien toch ook eens handig om de mislukkingen eens te laten zien; voor het geval dat mensen denken dat wij een ideale tuin hebben 🙂 . Het tegendeel is waar. En zoals ik al zo vaak heb gezegd, tuinieren is geen wetenschap. We moeten het doen met de omstandigheden zoals we ze voorgeschoteld krijgen. En soms vallen die wat tegen. En soms hebben we zelf door omstandigheden even wat minder tijd, of zin.

Een voorbeeld van die tegenvallende omstandigheden is (zoals ze wel vaker de hoofdschuldige is) het weer. Het blijft maar koud. Het onkruid heeft er geen enkel probleem mee maar de andere planten zijn er duidelijk minder van gecharmeerd. Tuinbonen en doperwten groeien prima, maar knolvenkel, bleekselderij, en zelfs de goudsbloemen staan stil en wachten op warmere tijden. En ook voor dit weekend worden nog koude nachttemperaturen verwacht, we wachten dus nog maar even met het uitplanten van bonen, maïs, courgettes, etc..

Ik heb in het vroege voorjaar voor het eerst Komatsuna (mosterdspinazie) gezaaid. Het is het ras Comred F1. Ze kiemde en groeide als de snelste en beste. Maar ze schiet nu al door, slechts 20 centimeter in doorsnede.

 

We gaan ze morgen maar oogsten en eten ze dan zondag met bloeistengel en al op. Dat zal ze leren.

De planten in kas 1 en 3 doen het prima, maar in kas 2 staat alles er wat knullig bij. Toen ik gekrulde blaadjes bij een peperzaailing zag besefte ik het: luis!! Een paar dagen later hebben de eerste 2 jonge tomatenplanten het al begeven. En dus loop ik nu al 2 dagen elke ochtend eerst een half uur lieveheersbeestjes te zoeken, om ze vervolgens voorzichtig in de kas bij de betreffende planten te zetten – in de hoop dat ze honger hebben. Ik hoop dat als het warmer wordt we ook wat larven van lieveheersbeestjes vinden (want die eten nog veel meer luizen).

Ik had in maart van die leuke langwerpige Hinona Kabu raapjes gezaaid. Vorig jaar zagen ze er op 17 mei zo uit, toen konden we ze al oogsten:

 

Dat wilden we weer! Maar nu, op 10 mei:

 

Allemaal  doorgeschoten. Ik heb ze er vandaag maar uitgetrokken, de raapjes zelf nog geen 5 centimeter lang en amper dikker dan een lucifer. Ze liggen nu op de composthoop. Maar niet getreurd, de ruimte is direct weer gebruikt, ik heb op die plaats nu wat voorgezaaide knolvenkel uitgeplant. We geven niet op.

Ik zal het verder maar niet over onze koolplanten hebben……..:

 

En wie vreet er gaten in onze, normaal gesproken zo prachtige wollige Salvia argentea?

 

Nog wat mislukkingen:

De kruisbessen worden massaal opgevreten. En we weten wel wie dat doen: eenden. Vandaag hebben we er een net over gespannen, maar 2/3e van de nog gifgroene en keiharde kruisbessen zijn binnen een dag al opgevreten.

En morgen ga ik voor de vierde keer knolselderij zaaien, al drie keer gezaaid en nog steeds niet gekiemd. Maar de aanhouder wint (hoop ik). Ook de stengelsla wilde de eerste ronde niet kiemen, evenals de eenjarige Lupinen. En de bietjes kiemden wel maar willen vervolgens maar niet groeien.

En dit jaar krijgen we alles bij elkaar nog niet eens één emmer appels. 1 boom heeft een beurtjaar en de 2 nieuwe jonge boompjes gaven vorig jaar al wel wat appels maar slaan dit jaar ook over.

En dan stop ik nu met klagen hoor. Want het blijft leuker om te melden wat er wel lukt. We krijgen weinig of geen appels, maar wel heel veel peren, en ook pruimen. En de frambozen bloeien volop. En de in februari gezaaide prei doet het prima:

 

Als ze zo dik als een potlood zijn kunnen we ze uit gaan planten.

En we eten al sla uit de volle grond, de snijbiet groeit prima, we hebben al 3 keer rabarber geoogst, de Dahliaknollen lopen uit, bijna alle aardappelen staan boven de grond, etc.. En de knoflookstengels beginnen al wat dikker te worden (en hoe dikker de steel, des te groter wordt de bol, is onze ervaring). Er gaat dus zeker ook meer dan genoeg goed hoor.

En niet te vergeten, de viooltjes die we in oktober plantten bloeien volop:

 

Dat geeft de burger moed 🙂

Tot slot heb ik nog wat mededelingen. Ik heb weer een aantal pagina’s bijgewerkt, teksten aangepast, nieuwe en grotere foto’s toegevoegd en de mogelijkheid tot reageren toegevoegd:

En ik heb nog 2 erg leuke en lekkere rabarberrecepten uitgeprobeerd en de recepten op de website geplaatst:

 

En dan wil ik nog een keer melden dat aanstaande woensdag 15 tot en met zondag 19 mei het door de KMTP georganiseerde tuinevenement Gardenista plaatsvindt. Voor meer informatie, zie Gardenista

En misschien ook leuk om te melden: op de facebookpagina van Gardenista wordt onder de volgers een Zaaiagenda voor de moestuin verloot: Facebookpagina Gardenista

En zoals ik al eerder schreef: Laura staat op zaterdag en zondag 18 en 19 mei met de zaaiagenda op dit evenement. In de stand van Laura geldt er op die zaterdag en zondag een korting van 2 euro op de agenda. En omdat we dat wel zo eerlijk vinden geldt die  korting op 18 en 19 mei ook wanneer de zaaiagenda in de webshop van Laura wordt gekocht. Mocht je dus interesse hebben in de zaaiagenda, wacht dan vooral even tot volgend weekend!

Voor wie die zaaiagenda nog niet kent: op deze pagina vind je er meer informatie over. En voor wie de agenda al heeft: deze week heb ik een deel van de agenda weer schema voor schema en icoon voor icoon nagekeken, en ik heb nog 3 kleine foutjes gevonden. Op de pagina van de zaaiagenda vind je de foutjes en hun verbeteringen (2 x een plantafstand en ik vond in één schema van kervel een wortelgewasicoon waar natuurlijk een bladgewasicoon hoort te staan).

Ik hoop komende week weer verder te gaan met de controle. Maar morgen gaat de agenda mee naar de tuin, want aan de hand van de agenda ga ik zaaien wat er nog mogelijk is. Nu er wat soorten niet kiemen (of doorschieten zoals de komatsuna) komen er een paar plekjes in de planning en tuin leeg. Dus ik ga toch nog maar wat Nieuw-Zeelandse spinazie zaaien, en wat nieuwe goudsbloemen. En de zaden van de palmkool en boerenkoolspruitjes gaan mee. En nog een basilicumras, en de stokpronkbonen, en ik ga nog een poging wagen met het dragonafrikaantje (Tagetes lucida). Eigenlijk een zak vol. Morgen een zaaidag!

52 reacties op Voor- en tegenspoed

Bianca 11 mei 2019 om 00:17

Respect voor je geduld Diana. Mij is het niet gelukt. De kas puilde uit, plantjes barsten bijna uit hun pot. Dus zijn de tomaten, bonen, maïs, canna en dahlia uitgeplant. Ik heb nu wel de neiging om ’s nachts wacht te gaan houden. Het zal wel goed komen -hou ik mezelf voor- en anders is het een les in geduld. Hier zijn de bietjes overigens doorgeschoten. Het is altijd wel wat, en die onvoorspelbaarheid biedt ook kansen.

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 09:32

Hallo Bianca,
Nou, geduld…… ik loop hier geïrriteerd elke dag de zaailingen water te geven, stap omzichtig over alle tray’s heen, zucht heel diep en kijk nog maar eens naar de weerberichten.
Geduld zou ik het niet willen noemen. En ik herken dus zeker je beschrijving van alles wat uitpuilt!
Na maandag wordt alles beter (hoop ik 🙂 )
groetjes,
Diana

Martin van Raamsdonk 11 mei 2019 om 23:04

Hallo Bianca,
Alles zeer herkenbaar, mijn kasje puilde ook uit aan andijvie en tomaten en paksoi.
Ik ga ze morgen wel buiten in de koude kas plaatsen. Komkommers staan te groeien maar lopen niet uit naar omhoog. Druiven heb ik al moeten snoeien, anders hou ik geen kas meer over.
Alleen buiten mais staat stil, tuinbonen volop in bloei, door de vorige vorst zijn er meerdere gourcettes dood gegaan, kroten staan ook stil.
Ik weet het komt goed als de nachttemp. om hoog gaat, dus dat gebeurt ook bij jou.
Onkruid groeit wel!!

Angelique 11 mei 2019 om 00:23

Hallo Diana, ook hier een aantal mislukkingen. Wat fijn dat je erover schrijft, want soms wil ik het haast opgeven 😉 Wat ik mij afvraag is of jullie weleens naar plantenmarkten (of tuincentra) gaan om plantjes en stekjes te kopen. Soms wil ik de fase van zaaien overslaan als het tegenzit en dan planten kopen. Hoe lossen jullie dit op? Groetjes van Angelique

Anoniem 11 mei 2019 om 07:47

Hallo Angelique,

Intratuin heeft dit jaar heel veel soorten kleine groenten plantjes en allemaal biologisch.

gr. Roos

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 09:40

Hallo Angelique,
Nee, ik koop eigenlijk nooit groenteplantjes, geen idee waarom (te krenterig, zaden genoeg, niet op willen geven of een beetje van alles 🙂 ).
Maar ik koop wel heel graag planten in tuincentra of op beurzen, van bijzondere Salvia’s, lekkere muntsoorten, of andere bijzondere planten. Vorige week een Trachelospermum jasminoïdes voor een paar euro op de kop weten te tikken, die gaan we straks planten. En nog wat rotsplantjes voor in een pot. Maar eigenlijk nooit koolplanten of slazaailingen of zo. Maar het is natuurlijk helemaal prima om dat wel te doen, alles is geoorloofd in de tuin waar je van houdt!
Diana

Ria 11 mei 2019 om 10:01

Ik koop nooit groenteplantjes omdat daarbij bijna nooit de naam van het ras bekend is. Ik kan er ook niets aan doen, maar ik ben zo iemand die dat altijd wil weten. Dus ik koop (vaak bijzondere) zaden en ik kweek mijn plantjes zelf. Meer werk, maar beter voor mijn gemoedsrust.

Ria

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 10:35

Hallo Ria,
Ja, dat is ook nog een goede reden!
Diana

Martin van Raamsdonk 11 mei 2019 om 23:12

Hallo angelique,
Jouw vraag over plantjesmarkten en zijn jaarlijks beurzen over biologisch tuinieren. Afgelopen jaar was het in Rotterdam, waar het nu is. weet ik nog niet.
ik heb heel veel bijzondere pompoenen aangeschaft, en ze ontkiemen als kool.
Standaard tomaten zijn rood, ik kik op geel Smaakvoller.
Natuurlijk bij vroege teelt koop ik ook plantje s bij de boer, die heeft verwarming in zijn kas.
De gier in stolwijk is zo,n eentje.
Maar ik weet niet waar jij jouw tuin hebt

Angelique 15 mei 2019 om 23:40

Bedankt voor de tips Martin! Vooral de aparte pompoenplantjes wil ik wel uitproberen. Nu heb ik meerdere zakjes met zaden, die dus niet altijd ontkiemen. Volgens mij niet goed bewaard. Groetjes, Angelique

Marja 12 mei 2019 om 10:59

Hoi Angelique,
Ik wel dit jaar. Tuincentra verkopen nu volop biologische groenten
plantjes van het merk tuin op tafel. Zien er erg goed uit. Assortiment op http://www.tuinoptafel.nl
Ik heb ze bij Ranzijn gekocht, die hebben veel soorten. 6 plantjes voor €1,59 ik ben er eeg blij
mee, scheelt mij enorm veel tijd. Succes

Angelique 15 mei 2019 om 23:46

Hi Marja,

6 planten voor €1,59 is inderdaad wel handig voor mij als het zaaien is mislukt. Roos had ook al een tuincentrum genoemd, misschien hebben ze daar dit merk ook verkopen. Ik ga op pad! Angelique

Marja 14 mei 2019 om 22:04

En dan lees ik nog niet eens over de slak, want ik was zo moedig om een wkd geleden afrikaantjes naar buiten te brengen. Ach zo leuk dat mooie oranje tussen mijn groene border randen! Tsja, de slak stond ook te juichen! Huppekee : 6 van de 18 plantjes legden het loodje! Wat nu, de tweede lichting erbij planten??? Nee, ik heb ze resoluut bij elkaar in potten geplant en op het balkon geplaatst. Kijken of de slak ze vindt!

Ruud & Diana 16 mei 2019 om 08:29

Hallo Marja,
Oh, slakken en afrikaantjes…… ik heb hier wel gezien dat er ’s ochtends bij het wakker worden en even in de tuin kijken, 7 slakken op 1 afrikaantjesplant zaten.
Het is blijkbaar een echt feestmaal voor ze.
Soms kan het helpen om de zaailingen in pot te laten tot ze groot genoeg zijn, maar er zijn jaren met een echte slakkenplaag dat ze ook volwassen planten eten.
Ik hoop dat ze, nu je ze in pot hebt staan, je afrikaantjes met rust laten!
Diana

Wendy Frehe 11 mei 2019 om 00:25

Ha Diana
Inderdaad ook fijn te horen wat er minder goed gaat. Ook herkenbaar..
De knolselderij kiemt heeeel langzaam, ik heb ze twee keer gezaaid en de eerste kwam pas na 4weken uit… Had de bak ergens apart gezet en toen ik hem opnieuw wilde gebruiken zag ik ze opkomen.

Vriendelijke groet
Wendy

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 09:43

Hallo Wendy,
Ja, ze kiemt heel langzaam, ik heb de zaaisels dan ook niet weggegooid. Maar juist omdat ze zo langzaam kiemt ben ik in maart al begonnen en begint het nu wel erg lang te duren.
Ik zaaide tegelijkertijd ook bleekselderij en die zaden kiemden na 3 weken en de zaailingen zijn al een centimeter of 4 groot en gaan volgende week de grond in.
Maar 3 keer is scheepsrecht, hoop ik maar 🙂
groetjes, Diana

Kari 11 mei 2019 om 08:10

Bij mij is het meeste al uitgeplant, buiten de dahlia’s courgette’s en de pompoenen. Nu ben ik een weekje thuis dus het plan is het onkruid de kiem te smoren, 2 perkjes uit te ruimen en mijn compost en serre border op orde te zetten. Vorig weekend met de nachtvorst ben ik wel als een gek overal vliesdoek gaan overgooien en de aardappelperken kregen ver elk een halve strobaal over hun kopjes ma kijk… geen vorstschade… 🙂

mariimma 11 mei 2019 om 08:21

Leuk is het niet. Maar toch vind ik het fijn om te lezen dat zelfs in de mooie moestuin van Diana niet alles lukt.

Esther 11 mei 2019 om 08:42

Bedankt voor het delen van de tegenspoed. Het is geen klagen hoor, zoals je het schrijft. Ik schaar me bij de groep die het geruststellend vindt om te lezen dat ook bij jou niet alles perfect gaat. Het ligt dus niet aan ons, soms heb je gewoon pech 🙂

Belia 11 mei 2019 om 09:07

Wat jammer al die luis, eenden en alles wat nog meer wenst te genieten van jouw spullen.
Bij mij gingen de tuinbonen niet goed! Hoe is het mogelijk. Luis, nu al. Ik heb er flink mest aan toegevoegd. Succes.

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 09:51

Hallo Belia,
Hier gelukkig nog geen luis in de tuinbonen, maar wel in één kas, en ik zag dat de rozen ook al helemaal vol zitten met luis.
Ook jij succes met alle tegenslagen (maar vooral ook met alles wat wel goed gaat)!
Diana

Carola 12 mei 2019 om 22:15

Hallo Belia, hier zaten de tuinbonen in de volle grond op 29 april ook al vol zwarte luis, of misschien al eerder want in dit vroege stadium let je er niet zo op. De plantjes waren amper 10 centimeter hoog en ze waren zwart van de luis. Er was nog geen aanzet tot bloemknoppen, maar de bijpassende mieren liepen er al gretig op en neer om de luizen te melken. Overigens ook bladrandkevers in overvloed. Inmiddels zijn de planten al 20 centimeter hoog en ik heb er niets aan gedaan. Tuinbonen zijn sterke groeiers en ze komen meestal wel over die insectenplagen heen. Het wemelt hier van de wespen en andere insecten die dol zijn op luizen, zoals lieveheersbeesjes en hun larven. Misschien pikken vogels zoals mezen de luizen ook wel weg. Twee jaar geleden ook heul veul luis in de tuinbonen gehad, en zonder dat we er iets aan deden, verdwenen ze. Veel wespen! De natuur helpt mee: er zijn veel roofdiertjes die van luizen leven.
Extra bemesting verjaagt geen plaag op de tuinbonen. Wacht het af. Zie het aan. En het komt goed. Zelden is er een slechte oogst van tuinbonen.
Succes Belia, doei

Succes Belia

Maarten 11 mei 2019 om 09:18

Interessant, ik heb dit jaar ook een aantal zaden die maar niet willen kiemen. Voor de paprika’s begrijp ik dat wel een beetje, want die staan hier de afgelopen weken ook binnen wat aan de koele kant. Maar ik heb tomatenzaden van vorig jaar waarvan er nu nog niet één is opgekomen (3 soorten, 2x gezaaid, vorig jaar prima) terwijl zaden van dezelfde ‘leverancier’ van dit jaar het prima deden. Ik heb alles toch netjes donker en redelijk koel bewaard. Zou het nog kunnen dat er dit jaar een slechte zak potgrond gebruikt is? Of zijn er nog andere mogelijkheden om op te letten?

Nou ja, ook dat het soms mislukt is goed, want dat houdt het ook een beetje spannend natuurlijk! En wie weet, zoals Wendy zei komt het allemaal op, op het moment dat ik ze op wil ruimen.

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 09:55

Hallo Maarten,
Ik heb zelf toevallig wat zaden in cocopeat gezaaid en daar kiemden zaden (heel gewone en makkelijke andijvie, snijbiet, etc.) heel slecht in. Bij een tweede poging in gewoon potgrond kiemden de zaden gewoon prima. Dus de soort potgrond kan zeker verschil maken, maar bijvoorbeeld ook te nat (zaden rotten) of te droog (het kiempje verdort en gaat dood).
Ik hoop dat je tomatenzaden alsnog willen kiemen!! En anders kun je tomaten ook heel makkelijk stekken: ik weet niet of je wel wat planten hebt, dan zou je de dieven daaruit kunnen halen en die als stekken op kunnen potten, ik heb daar eens wat meer over geschreven: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-stekken/
groetjes,
Diana

Project Lonica 11 mei 2019 om 09:59

Wat leuk dat je ook een blogje schrijft over de dingen die niet lukken. Ik leer als absolute beginneling veel van jouw blog, maar het geeft deze burger moed dat zelfs bij de pro niet alles goed gaat.

g bonke 11 mei 2019 om 10:11

Ha Diana.
Je tovert altijd een glimlach op mijn gezicht bij het lezen van je moestuin verhalen.
Ook bij ons gaat het niet zoals wij graag willen.
Maar gaan er voor en dan komt het wel goed.
Er valt altijd wat te oogsten.

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 10:47

Dat is erg leuk om te horen, en daar moet ik dan weer van glimlachen!
Nog 2 nachten en dan wordt het langzaam warmer. Gisteren was het grijs en bewolkt en fris en dan zie je vaak de dingen die mislukken.
Vandaag schijnt de zon, ga ik straks met zaden naar de volkstuin, en dat zorgt ervoor dat het vandaag veel leuker wordt 🙂
groetjes,
Diana

Sienke 11 mei 2019 om 10:21

Mooi hoe je ook de mindere kanten van de moestuin belicht. Ook hier steken er soms wat dingen tegen, maar wat minder is voor de ene soort is goed voor de andere. Zo doet de regen en de lage temperaturen hier wonderen voor de zomerprei en de sla. Ook de zomerbroccoli’s staan er prachtig bij. Maar de selder wil maar niet groeien. En boontjes durf ik bij dit weer ook niet te zaaien. Pompoenen heb ik in de kas wel al gezaaid. Maar leverden de eerste ronde maar 3 plantjes op. Zo meteen dan maar voor de tweede ronde gaan zaaien. Geniet van een fris moestuinweekend. Volgende week wordt het beter! En voor je het weet moeten we weer een massa aan gieters gaan ronddragen!

Ruud & Diana 11 mei 2019 om 10:50

Hallo Sienke,
Bonen hebben wij al wel (voor)gezaaid, maar we durven ze nog niet uit te planten 🙂
Nog 2 nachten en dan wordt het beter (en dan gaan we heel veel zaailingen uitplanten, wordt de kas wat minder vol, kan ik overal wat beter bij, ik verheug me er nu al op).
Veel succes met alles wat overnieuw gezaaid moet worden, en veel plezier met alles wat nu al goed gaat!
Diana

Thérèse Zwaard 11 mei 2019 om 10:33

Ik ben speciaal dit jaar laat begonnen met zaaien. Zelfs nu vinden de paprikazaadjes het te koel in het raamkozijn, maar de tomaten komen netjes boven. Kijken welke het dit jaar goed doen buiten en welke niet. Ook afhankelijk van het weer natuurlijk. Proefje genomen met tomaat op bladdag en tomaat op vruchtdag. Ik ben benieuwd. Die van de bladdag kwamen 1 dag eerder boven de grond, nu afwachten hoe het groeien en vruchtzetten gaat. Groetjes Thérèse

Manon van Wijk 11 mei 2019 om 12:01

Ha Diana,

Gisteren avond voor het slapen gaan je bericht gelezen. Geruststellend, bemoedigend en ook troostend. Kon er prima op slapen!
Monty Don ook gezien en beluisterd. Geweldig begin van het weekend.

Hier doet de snijbiet het prima en de bieten groeien ohh zo traag. Veel zwarte luis. De peulen gaan mij ook te langzaam. De kas is niet meer beloopbaar zonder gemopper.

Volgende week wordt hopelijk alles anders met warmer weer. Tot die tijd gewoon toch genieten van dat we groen hebben en er iets mee willen en dit ook doen. Rijkdom!

Ruud & Diana 12 mei 2019 om 21:17

Hallo Manon,
Je verhaal is letterlijk heel herkenbaar!
Ik neem Gardener´s World altijd automatisch op en die ga ik vanavond lekker terugkijken, verheug me er nu al op.
groetjes,
Diana

Liesbeth Bons 11 mei 2019 om 13:37

Gisteren alles uitgeplant, pompoen, paprika, courgette, komkommer,. Ik hoop dat het goed gaat. Ik kon niet langer wachten. Gistermiddag op vakantie gegaan. Loslaten is soms moeilijk, maar het kan gelukkig bij iedereen misgaan. Ik hoop er het beste van.

Ruud & Diana 12 mei 2019 om 21:22

Hallo Liesbeth,
Ja, soms moet wat moet. En ik weet niet waar je woont maar hier wordt het +2 graden op z’n koudst. Wellicht komt er links en rechts wat nachtvorst, maar het is 12 mei, de zon schijnt overdag dus de grond is al wat minder koud.
Ik hoop en denk dat het mee gaat vallen, een fijne vakantie gewenst!!
Diana

Gerda 11 mei 2019 om 13:53

Nou dat is een hart onder de riem zeg!!!
Bedankt dat je de andere kant ook eens belicht hebt.
Ik krijg hier weer moed van en ga gewoon door met proberen.
Groetjes Gerda

Carine p 11 mei 2019 om 14:20

Dag tuinliefhebbers,
Hier ook veel tegenslag dit jaar. Zaaide watermeloen, pompoen, courgetten en meloenen voor en alles opgegeten door hatelijke muizen. Snijselder reeds 2 keer gezaaid, niets kiemt. Een heleboel rechtstreeks gezaaid, maar tot nu toe geen teken van leven. De aubergine, peper en paprika planten zijn aangetast door luizen. Pfffff… maar de moed niet laten zakken…. heb alle bladeren van aubergine, paprika en pepers behandeld en beestjes vonden het niet leuk, ze zijn weg. Heb reeds een paar dagen look uitgetrokken (tja….) in kokend water 24 u laten trekken, nadien gefilterd, bruine zeep op basis van lijnolie en een scheut olie erbij en maar spuiten. Werkt perfect. Moet het nu ook op de tuinbonen toepassen en zelfs de chenopodium giganteum heeft het zitten. Het zal een jaar van allerhande luizen worden. Maar idd niet alles is negatief. Hier vandaag de eerste aardbeien geplukt.
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 12 mei 2019 om 21:27

Hallo Carine,
Zo koud als het is hebben we hier ook al last van luizen, in paprika’s en pepers maar buiten ook in de rozen. Ze komen in vele kleuren 🙂
Ik heb ook overwogen om een huismiddeltje te maken wat altijd goed tegen luis helpt maar aangezien deze week de zon volop gaat schijnen durf ik nooit zo goed, bang dat het blad verbrandt in de kas als de zon vol op de bladeren schijnt en het ruim 45 graden wordt. Ik hoop dat de luizen het probleem hier op gaan lossen.
groetjes en sterkte en succes met opnieuw zaaien, verzorgen en bestrijden!
Diana

Car8ne p 13 mei 2019 om 12:36

Dag Diana,
Ik doe dit idd s’avonds omdat de zon anders alles verbrandt.
Grt
Carine

Ilona 11 mei 2019 om 18:27

Hallo Diana,
Wat ben ik blij dat je verteld wat er misgaat! Ik heb vorige week rode kool,broccoli en paksoi gepland, tunneltje erom en 1,5 dag later geen blad meer te bekennen. Ik kon niet ontdekken wat de reden zou zijn tot ik vandaag de rupsen in grote getale van de laurier struiken zag snoepen. Zonder de jonge vogels te benadelen wat kan ik hier aan doen?

Berber 11 mei 2019 om 18:41

Bij ons op de tuinvereniging wordt elk jaar een plantjesruildag georganiseerd, toevallig vandaag. Een leuke manier om toch nog aan een courgette te komen als die van jou niet wilde kiemen en van je overdosis tomatenplantjes af te komen die ineens állemaal kiemden.

Ruud & Diana 12 mei 2019 om 21:46

Hallo Berber,
Wat leuk, een ruildag!!
Onze tuinbouwvereniging is daar eigenlijk te klein voor, en hier middenin de stad begint het volkstuinieren helaas steeds onpersoonlijker te worden waarbij mensen weinig contact zoeken. Dat is heel jammer maar gelukkig hebben we wel leuke contacten met een aantal tuinburen, en daarmee ruilen we heel wat af, van zaden en zaailingen tot stekjes. En dat niet alleen, maar ook wisselen meningen, ervaringen, verhalen en recepten uit, en dat is minstens zo waardevol.
groetjes, ik hoop dat je wat leuke soorten hebt kunnen ruilen!
Diana

Cor Gravestein 15 mei 2019 om 07:56

T ja, tegenspoed! Ik heb het Veel gehad maar mag dit jaar niet klagen. Hoe hou jij je prei vrij van de bekende mot ? Dit jaar ga ik ze nog maar weer beter toedekken met fijnmazig steigergaas.
Bij mij willen de vlijtige ! Hoezo, vlijtig? Liesjes nooit ontkiemen. Maar over petunia mag ik tevreden zijn hoewel voor ik een bloeiende plant heb is het wel zomer. We hebben dit jaar ongelooflijk genoten van de primulas die ik vorig jaar voor het eerst gedeeld had.Het houdt niet op met rijke lange bloemstengels en wat staan ze lang !
Maar de groenten doen het best.En ook de kleine diverse koolplantjes ! Ik zou wel eens wat meer willen weten over diverse meststoffen , van oude mest, meelsoorten en kunst.
Heb je daar wel eens iets over geschreven , Diana?
Bedankt en tot volgend…
Cor Gravestein

Ruud & Diana 16 mei 2019 om 08:35

Hallo Cor (en Saskia, hartelijk dank voor het antwoorden),
Ik vrees dat wij onze prei niet altijd vrij houden van de preimot. Het ene jaar hebben we er veel meer last van dan in andere jaren. In mijn beleving helpt het nu dat we geen prei meer in rijen naast elkaar zetten maar zoveel mogelijk verspreiden en mengen met andere groenten in de tuin.
Nog even de link naar de pagina over bemesting: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/
groetjes en veel plezier en sterkte en succes met alles wat er lukt, mislukt, klein blijft, overnieuw gezaaid moet worden, etc.!
Diana

Carine p 17 mei 2019 om 14:58

Dag Diana
Ik heb dit voorjaar voor het eerst last van ajuin die gekruld groeit (zowel de gekochte plantajuin als de zelf geoogste zaden), de prei die vol met larven zit. Ik ben gaan zoeken en blijkbaar is dit de mineervlieg die haar eitjes legt rond april en in een tweede cyclus in september. Het heeft dus niks te maken met de preivlieg waar ik tot hiertoe van gespaard ben gebleven door het zaaien van wortelen en peterselie.
De aangetaste planten kan je gewoon volledig weggooien. Ik heb nog geen ervaring hoe ik dit biologisch kan aanpakken. Men spreekt over de prei wekelijks kort te snoeien tussen september en november met daarbovenop stro.
Heeft iemand ervaring met de op ui en/of prei.
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 18 mei 2019 om 08:58

Hallo Carine,
Wij zaaien ook altijd worteltjes tussen uien, prei en knoflook. En toch hebben wij ook soms last van preivlieg/uienvlieg, of misschien was het hier dan ook mineervlieg. Niet elk jaar maar eens in de vier of vijf jaar moeten we de preien vroeg en klein oogsten omdat dan de eerste aantasting begint. In het voorjaar hebben we er hier nooit last van (maar dat zou kunnen komen omdat het hier dan nog veel koeler is dan bij jou in Zuid Frankrijk, vorige week hadden we hier zelfs nog wat vorst aan de grond). Als het hier optreedt is dat altijd in de herfst. Ik let er eigenlijk nooit heel goed op, als het gebeurt oogsten we wat nog eetbaar is en gooien we de rest weg. Maar ik ga er zeker dit jaar eens wat beter op letten!
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 19 mei 2019 om 09:21

Hallo Carine,
Dankjewel voor de link, ga ik vanmiddag bekijken.
Nu eerst vlierbloesems plukken want ze bloeien hier nu volop, heerlijk!
groetjes,
Diana

saskia 15 mei 2019 om 08:24

Ik zou zeggen Cor, kijk eerst eens bij het hoofdstuk bemesting op de site van Diana….

Manon van Wijk 16 mei 2019 om 16:41

Hallo Diana,

Ik weet niet of dit nu gerekend kan worden tot de tegenvallers of de meevallers.
Of dat dit een geval van is van…”krijg nou wat”.
Maar ik heb struiktomaten uitgeplant en zie nu bij allerlei rassen toch in de oksels iets verdachts ontstaan.
Ik heb de rassen dudok, whippersnapper, tigerette en de krainiy sever.

Zal ik het nou toch weg halen of juist niet. Geen idee.
Weet jij het?

Groetjes, Manon

Ruud & Diana 17 mei 2019 om 08:28

Hallo Manon,
Ja, dat hoort zo hoor, niet weghalen hoor!
Struiktomaten zijn net als stamtomaten, maar ze worden niet hoog en maken juist heel veel dieven/zijscheutjes.
Bij stamtomaten worden die dieven heel lang en breekbaar en maken pas verderop nieuwe bloemen/tomaten. Bij de lage struiktomaten maken de dieven al snel weer nieuwe trosjes bloemen/tomaatjes. Dus struiktomaten dief je niet, want elke diefje maakt weer nieuwe diefjes en tossen. Het klinkt heel onlogisch, want eigenlijk doen stamtomaten struiktomaten dus hetzelfde en moet je ze bij stamtomaten vooral weghalen en bij struiktomaten vooral niet. Maar dat is nu eenmaal zo 🙂 . Bij stamtomaten zijn dieven nadelig, bij struiktomaten juist heel nuttig.
Ik hoop dat je er zo verder mee kunt!
Diana

Manon van Wijk 18 mei 2019 om 16:08

Ha Diana,
Jeetje,

Weer wat geleerd!
Laat het nu uiteraard zitten.
Dat jij dit toch allemaal weet….geweldig!
Dank,

Groetjes, Manon


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!