Even wachten

Het was geen tuinweek. Als er geen regen viel was het wel hagel. En als het niet koud was stond er wel een windkracht 8. We willen heel graag wat in de tuin doen maar met dit weer vinden we het net even wat beter om nog net een paar dagen te wachten om zaailingen, bollen, planten en stekken uit te planten. En dus was het een week van zaaien…en zaaien… en zaaien… en verspenen. Want dat kunnen we thuis doen, en in de koude kas.

Er komen nog 2 koude nachten en dan kunnen we vanaf maandag of dinsdag echt flink aan de slag met het leeg maken van de kassen. Daar zijn we wel aan toe want die kassen staan overvol. Met zaailingen van bietjes en snijbiet, koolrabi en spitskool, peterselie en sla, broccoli en goudsbloemen, andijvie en rucola, knolvenkel en zuring……. en zo kan ik nog even doorgaan.

Nu kunnen een aantal van die soorten (zoals koolsoorten, bietjes, peterselie, etc.) best goed tegen kou, we zouden ze alvast uit kunnen planten (maar dat is niet handig bij windkracht 7 of een stortbui).

De tomatenzaailingen zijn nog heel klein (door het ongelukje vorige maand waardoor ik ze opnieuw moest zaaien) maar ze staan al wel in de kas. Een beetje fris maar tomaten kunnen best wat kou verdragen. Wat zullen ze volgende week gaan groeien als de temperatuur stijgt!

Vandaag brachten we ook de paprika’s en pepers naar de kas. Het is daar voor deze soorten nog behoorlijk koud maar de zaailingen hadden thuis voor de 4e (of 5e) keer luis en ik was wel klaar met het vernevelen met een biologische zeepoplossing. In de koude kas is het in de nacht flink fris, en ik kan de luizen er wat makkelijker met koud water afspoelen. In de hoop dat het niet té koud is voor de pepers en paprika’s en we eindelijk definitief van de luizenplaag afraken.

Op de foto hieronder kun je zien wat de luizen met de planten hebben gedaan. De zaailingen groeien niet goed meer, de planten worden geel, blaadjes sterven en vallen af, en alle spikkeltjes die je ziet zijn dode luizen van de afgelopen 4 vernevelingen. We hopen dat de planten straks luisvrij zijn, weer gaan groeien en nieuwe en gezonde bladeren krijgen.

We kunnen zeker niet over alles klagen. De opgepotte Dahlia’s in de kas lopen uit, en de gekochte fruitboompjes (een perzik, abrikoos en amandel) lopen uit en lijken dus aan te slaan. De vaste planten lopen uit en de rozen groeien al weer volop. Hetzelfde geldt trouwens voor het onkruid.

Gezaaide en verspeende Agastache, Achillea, Dahliaknollen die uitlopen

De perzik is uitgebloeid, de peer staat volop in bloei (foto bovenaan dit blog) en de appel staat in knop. De doperwten groeien en dat geldt ook voor de knoflook. We kunnen al munt en dragon uit de potten oogsten, en sla uit de kas. Alles gaat dus door, alleen wij hadden een weekje verplicht pauze.

Maar komende week wordt dat dus anders, we kunnen heel veel zaailingen gaan uitplanten, en buiten gaan zaaien (worteltjes, radijs, pastinaken en raapstelen). En daarmee komt er dan hopelijk wat rust in ons hoofd (want ik kan niets meer vinden, in elke kas staan weer andere bakken met zaaisels en zaailingen die wel of niet zijn gekiemd of wel of niet zijn verspeend.

En nu we toch niet naar de tuin konden bedacht ik dat ik thuis ook wel zou gaan zaaien. En dus zijn de komkommers gezaaid, augurken, meloenen en carosello’s. Komende week zijn ook de courgettes en pompoenen aan de beurt want het kiemen duurt een week, het eerste groeien 2 tot 3 weken….. en dan is het ondertussen mei en kunnen we de jonge planten (dan nog even snel naar het weerbericht kijken) buiten uit gaan planten. Mmmm, volgend weekend misschien even maiszaden opzoeken en zaaien. Alleen met de bonen wacht ik echt nog tot zeker het einde van de maand.

Hoe anders zal de tuin er over een maand uitzien! En dat geldt ook voor de kassen, want dan zijn de meeste zaailingen en planten uitgeplant, zijn de potten met matig winterharde planten van de kas naar buiten verhuisd en zullen we druk zijn met het uitmeten en zetten van stokken en waarschijnlijk ook de tomaten en pepers, etc. al beginnen te planten.

Verspeende koolzaailingen (en als je goed kijkt zie je erachter een zaaitray met nog heel veel zaailingen)

Ik denk wel eens dat dit de drukste maand is. Maar ik weet zeker dat ik in mei hetzelfde zeg :-). Misschien is het beter om te zeggen dat dit de meest onoverzichtelijke maand is. We kijken er nu al naar uit om komende week de tuin te gaan vullen, voor we het weten hebben we al weer plaatsgebrek voor nog een paar laatste mosterdplanten, een rijtje kervel en een Dahlia.

Tot slot van dit blog nog even: aangezien ik toch thuis was heb ik eindelijk de informatiepagina over het houden van compostwormen af kunnen maken, met informatie over de geschikte wormen, standplaats, start, voedsel, winterrust, etc.. De pagina is zeker nog niet klaar want ik heb pas sinds vorig jaar een wormencomposttoren, ik hoop dit jaar weer meer te leren en te ervaren en dat aan de pagina toe te voegen. Maar voor nu gaat het goed met onze compostwormen; ze hebben de winter zonder problemen overleefd en ik heb vandaag de wormen weer gevoerd. Ze zijn nog langzaam maar met 16 graden overdag en 9 graden in de nacht zullen ze komende week snel wakkerder worden (en honger krijgen :-)). De pagina kun je hier vinden: Wormencompost. Tot slot dan ook een foto van een langzaam wakker wordende worm tussen de blaadjes van snijbiet en bloemkool. Grappig toch dat ik ze vroeger een beetje vies en glibberig vond maar ik ze nu eigenlijk wel bijzonder vind, en nuttig, en eigenwijs en stoer.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnita

hallo Diana,
lief idee, bolletjes naar Amerika sturen, maar dat gaat zomaar niet.
Er zitten allerlei restricties aan vast en certificaten, die je nodig hebt. Zou zonde zijn van de moeite en verzendkosten als ze daar bij het afval belanden.
Ondertussen heb ik ook reuze zin om na een week herfst weer heerlijk naar de tuin te kunnen

Con

Hallo Diana,
Jullie hebben afgelopen week mogen genieten van het Nederlandse weer.
Je kan het je misschien niet voorstellen maar zo heerlijke storm regen die tegen het raam slaat, als je lekker op de bank met een boek een kop thee en een poes op schoot, die mis ik weleens vooral de geur van zo regen. Ruim 20 jaar wonen we niet meer in Nederland, we hebben dicht aan zee gewoond, en de geur van de Noordzee is uniek.
We hebben hier eindelijk onze regen gekregen die hier verticaal naar beneden komt een beetje natte sneeuw was er ook nog bij. De Forsythia begint langzaam zin te krijgen om te gaan bloeien. We zullen de komende dagen een explosie van ontluikende bomen en planten krijgen.
Al jou tomatensoorten die ik gezaaid heb zijn 100% opgekomen, net als de pepers. Is geweldig! 
Hopelijk krijgen jullie een mooie voorjaarsweek en kunnen veel doen en ervan genieten
Groetjes

Ingrid

Ben je niet te hard voor de peperplantjes? Luizenaanvallen zijn het ergste, blijkbaar werkt de zeepoplossing niet goed en is een straffer middel nodig. Deze plantjes nu ook nog koude nachten laten doorstaan zal ze nog meer uitputten. Ik zeg het voor je goed Diana want je chiliplantjes zien er niet goed uit op de foto.
Ik ben degene die je advies vroeg over mijn tomatenzaailingen die ik in erg foute “potting soil” had verspeend. Heb dus je advies gevolgd en al die tomaatjes voorzichtig uitgegraven, hier en daar een wortel eraf ja dat natuurlijk wel, en alles in verse goede potgrond gezet. En ja hoor, die zaailingen zijn dus weer blij, en ik dus ook blij! Dank voor het advies.

Leon van de Kerkhof

hoi Diana,
nadat ik een Spaans pepertje 4 jaar lang op kantoor heb verzorgd en via kwastbestuiving ook pepertjes heb kunnen oogsten, heb ik dit jaar eens geprobeerd om paprikaplanten binnenshuis te overwinteren. Een luizenplaag heb ik -denk ik- voorkomen door de zaailing in potgrond te kweken en niet in contact te laten komen met de volle grond; ook niet in latere groeistadia. In de herfst de kweekpot van de paprika’s binnenshuis in overpotten geplaatst en de planten in de winter bijgevoerd met nieuwe potgrond. Potgrond is vrij van ziekten en plaagdieren. Regelmatig water gegeven. De planten hebben uitsluitend in een vertrek met veel daglicht gestaan. In februari verschenen aan één plant bloemen en na kwastbestuiving groeien er inmiddels 2 paprikaatjes. Die plant groeit nu in zijn overpot verder in de koude kas.
luizen kun je vaak niet voorkomen, maar als er weinig tot geen kans is dat er eitjes gelegd kunnen worden… misschien het proberen waard?

Ingrid

Maar Leon, sommige luizen kunnen vliegen! Als je zoveel planten kweekt als Diana en ze ook van hier naar daar verkast, dan is het onmogelijk om je oog op elk luisje te houden, dat zijn verstekelingen met schutkleuren. Dat heeft toch niets met potgrond te maken.

Hendrica Kalkman

Hallo Diana,

Ik wil aardperen en citroengras in een speciekuip kweken maar weet niet hoe ik dat doe. Moet ik gaten onderin de kuip maken, de hele bodem eruit halen of de speciekuip heel laten??
Groeten Hendrica

Hendrica Kalkman

Dankjewel Diana,
met de gaten in de speciekuip gaat het wel lukken denk ik, ze staan erin!

groeten Hendrica

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties