Stapje terug

Zo. En toen waren we weer terug op aarde. We hebben net de zonnigste, droogste en meest windstille maart die we ons kunnen herinneren achter de rug. We liepen vaker in een trui in de tuin dan met een jas aan, soms zelfs met de mouwen opgestroopt (omdat we hard werkten maar ook omdat het warm was). We konden eindelijk een klein beetje de achterstand inhalen die we door alle overvloedige regen en storm in de eerste 2 maanden van het jaar opliepen. Ik geef het toe: we werden ook wat overmoedig. Ik zette vorig weekend de Brugmansia al buiten (en gisteren sjouwde ik haar weer naar binnen :-)).

Nu is het april, en die doet duidelijk wat ‘ie wil. We hoorden deze week al wel berichten over mogelijke kou rond het weekend. Daardoor kozen we voor wat andere tuinkarweitjes dan gepland. Ik wilde bijvoorbeeld eigenlijk sla, andijvie en rucola uitplanten. Die kunnen best wat kou verdragen. Maar ze zullen bij deze temperaturen niet gaan groeien, dus kunnen we net zo goed wachten tot de kou voorbij is (na woensdag, belooft het KNMI op dit moment). En ik wilde zaaien (zowel voorzaaien in de kas als buiten ter plaatse zaaien); van bleekselderij, melde en broccoli tot koriander, stengelui en worteltjes). Ook dat moet nog maar even wachten. We hebben wel de aardappelen gepoot, die liggen 15 centimeter diep in de grond en zullen dus geen last hebben van de lichte vorst.

Op de foto hieronder zie je de 2 vakken (met witte afstandsstokjes) waar de aardappelen zijn gepoot. Rechts zie je 2 rekken met vliesdoek, daaronder staan de doperwten. Het vliesdoek is niet om de doperwten tegen vorst te beschermen (al zijn ze ongetwijfeld best blij met dit ‘dekentje’), het moet duiven en andere liefhebbers van jonge doperwtenplantjes tegenhouden.

In plaats van zaaien, planten en verspenen kozen we de afgelopen dagen voor schoonmaken. Het is hier altijd erg nat in de winter maar deze winter was het nog wat erger (weinig vorst, veel regen). Ik plaatste deze foto aan het eind van november:

En zo zag dat pad er tot een paar weken geleden nog steeds uit, of eigenlijk: erger nog. Want in de afgelopen maanden liepen we er vaak, met modderlaarzen aan. En hebben we mest lopen kruien (en gemorst), en viel er nog meer blad en groeide er onkruid. In maart zagen we de tuin tergend langzaam droger worden. Tot de tuin en paden 2 weken geleden droog genoeg waren; we konden eindelijk wieden (zonder kilo’s modderklei met het onkruid weg te moeten gooien), en we konden alle bladeren, grond en mest opvegen en op de composthoop gooien.

Wat ziet het er dan gelijk opgeruimd uit! Nou ja, ik heb het dan natuurlijk even niet over de stapel stokken die we nog op moeten ruimen. Maar de knoflook links heeft ondertussen wat voeding gehad zodat ze na de kou weer kan gaan groeien en van de mest links achterin hebben we een hoop gemaakt waar in mei courgettes in geplant kunnen worden. Stapje voor stapje knapt de tuin op, en schone aangeveegde paden maakt de tuin gelijk wat overzichtelijker.

Nu moeten we helaas wachten tot de kou voorbij is voor we echt wat in de tuin kunnen doen (zoals worteltjes zaaien). Maar in de kas kan ik gekiemde soorten als peterselie, selderij, kool, etc. gaan verspenen. En ik kan de winterbloemkolen oogsten, stokken bij de jonge boompjes van perzik en abrikoos zetten zodat ik de takken kan gaan leiden, en mest op een hoop gooien (die later als bodembedekking tussen de tomatenplanten komt). En Ruud kan het laatste stukje van een houten schot langs het middenpad maken, de grond in de kas schoonmaken en aanharken. Als we thuis zijn moeten de paprika- en peperplanten worden verzorgd want die hebben alweer (of nog steeds) luis. En ik kan dit weekend komkommers, meloenen en nog wat eenjarige bloemen en kruiden zaaien. Met soorten als courgette, maïs, bonen en pompoenen wacht ik nog zeker 2 tot 3 weken want die kiemen en groeien snel maar kunnen buiten toch pas half mei worden uitgeplant. Want je ziet: het weer kan snel omslaan, IJsheiligen van 12 tot en met 14 mei blijft de enige vaste waarde in de tuin :-).

Ik plaatste afgelopen week deze foto op mijn instagrampagina:

Bloeiende zalmoranje tulpen met op de achtergrond de perenboom met bloesem. Vanmorgen zag het er zo uit:

Nog een voorbeeld, narcissen in een andere pot:

En vanmorgen:

Ik hoop dat ze ondertussen weer een beetje overeind zijn gekomen want ze bloeiden zo mooi. Gelukkig lijken alle planten/kruiden die buiten in pot zijn blijven staan de winter te hebben overleefd; tijm, salie, munt, kerrieblad, Griekse bergthee, Franse dragon, hysop, etc. beginnen voorzichtig weer uit te lopen.

Mijn tuinbuurvrouw/-vriendin Laura maakte en appte deze en de andere winterse foto’s in dit blog, zij was vroeg op de tuin maar ging al snel weer naar huis omdat het zo koud en nat was. Wij hebben ons de moeite van het fietsen in de snijdende noordoostenwind bespaard en gaan zaterdag pas weer naar de tuin.

Tot slot nog 1 foto, van de perzikboom met dubbele pech: krulziekte en dan ook nog bevroren bloesems. We hopen dat de sneeuw wellicht nog een beetje isolerend heeft gewerkt. Als de kou voorbij is gaan we de eerste door krulziekte aangetaste bladeren verwijderen.

Oftewel, er is genoeg te doen, van ons mag de lente snel terugkeren!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca

Hoewel ik niet oprecht blij ben met de kou, is het denk ik toch beter dat wij tuiniers er nu aan herinnerd worden dat het nog kan vriezen, dan eind april of in mei. Dit remt ons enthousiasme een beetje en zorgt er voor dat de niet zo vrieskoubestendige planten nog even onder dak houden en niet al te rap zaaien. Wat geef je de knoflook nu aan voeding? Beendermeel?

Sven

Ik heb de mijne een flinke portie kali gegeven. Ze kregen al wat bruine bladeren maar denk dat dit vooral aan de droge zandgrond in de verhoogde bak te wijten was.

Cyril

Commercie voor op!

Jammer dat Diana zo commercieel is geworden met al die onprettige advertenties.

Ik heb grote heimwee naar de oude website! Jammer maar het is maar wat je laat prevaleren.
Ik zal deze website niet meer bezoeken.

Jannie Veerman

Daar heb ik nou totaal geen last van,van die commercie!!

Petra

Hoi Cyril,
Eerlijk gezegd heb ik ook wel n beetje heimwee naar de oude site met slechts een twee of drietal advertenties, maar gelukkig staan de advertenties langs en na het blog en niet ertussenin.
Ook de reacties hebben een andere vorm gekregen en bij de oude site was Diana’s reactie wél opvallender in het groene vak en daar was ik altijd n beetje op gefocust.
Maar aan Diana’s manier van schrijven (en inhoud) is niks veranderd en daar gaat het mij om.
Ik verheug me daarom nog steeds op het wekelijkse blog !
Groeten,
Petra

Frouwke

Misschien moeten jullie iets aan je instellingen doen, geen cookies of zoiets.
Mijn keuze is altijd zoveel mogelijk cookies e.d. weigeren.
Bij mijn geen reclame te zien.

Daarnaast: jullie willen toch graag gratis een goede site raadplegen, daar staan dan misschien advertenties tegenover.

Petra

Hoi,
Ik wil enkel aangeven dat ik het jammer vindt van de advertenties, niks meer dan dat. Want ik volg Diana al jaren en zal dat ook blijven doen. En ben haar ook dankbaar voor alle (gratis) informatie, leuke verhalen en mooie foto’s !!!
Petra

Bianca

Cyril, dat is precies het punt. Je krijgt alle informatie gratis van Diana, maar het hosten, onderhouden en bouwen van een website kosten nu eenmaal geld. Jij wilt wel gratis informatie, maar dat het Diana geld kost om het jou te geven? Die advertenties zijn broodnodig, ze betalen de rekening. Ik vind jouw houding en opmerking op z’n minst onnadenkend, maar eigenlijk enigszins asociaal.

Petra

Hoi Diana,
Dankjewel voor jou uitgebreide uitleg over het programma betreffende de reacties.
Je hoeft, zeker voor mij niks aan de lay-out te gaan veranderen. Het zal wel wennen.
Die tijd kun je beter besteden aan jouw tuin / planten, das veel belangrijker en wellicht ook veel fijner werk 😉
Groeten,
Petra

Anne

Beste Cyril, Ik kan niet begrijpen dat je zegt Diana commercieel is. Er staan advertenties op de website en daar heeft ze in een vorige blog al uitgebreid een degelijke uitleg aangegeven. Zij is zo gul met een inhoudelijke sterke uitleg zonder dat ze daar aan ons iets om terugvraagt. Ik waardeer erg de inhoud en de foto’s van deze website. Erg spijtig dat je dat nu zal gaan missen.

Brigitte

Onprettige advertenties?? Totaal geen last van. Misschien dankzij goede virusscanner?
Ik lees met veel plezier de wekelijkse blog!
Bij ons staan de paprika’s en tomaten ook nog binnen maar omdat ik te weinig ruimte had is toch een deel op hoop van zegen al de kas in gegaan. We zullen straks het verschil wel zien.. De pompoenen en courgettes staan ook binnen maar gaan eigenlijk veel te hard. Zodra het weer ietsje beter wordt, verpotten en in de kas! De aardappels ,uien en knoflook zitten ook al in de grond.

Monique Cremer

Heb je liever dat ze ons abonnementsgeld gaat vragen voor haar uitstekende content? Enig idee hoeveel tijd het kost om dit te schrijven, foto’s erbij te maken, te plaatsen en te zorgen dat het er goed uitziet?
Sommige mensen willen echt voor een dubbeltje op de eerste rij zitten…

Carine p

Dag Diana,
misschien een kleine hint wat het scrollen vermindert voor diegenen die de site regelmatig raadplegen. Waarom niet ‘de laatste reacties’ bovenaan plaatsen. Nu heb je eerste recente blogs, gevolgd door reclame, tags, categorieën, reclame en dan recente reacties. Iemand die de site regelmatig consulteert, wil snel naar de recente reacties kijken en dat is niet zo gebruiksvriendelijk. Eens over nadenken, het is maar een hint.
groetjes
carine

Pien

Top tip/verzoek!!

Pien

Verbetering? Perfect!!!!!

Carine p

Fantastisch! Is veel minder scrollwerk!
Groetjes en bedankt
Carine

Marjon

Hoi Diana, Mijn paprika en peperplanten hebben dt jaar ook last van bladluizen. In het begin verwijderde ik die manueel maar op de den duur werd dat toch een flinke klus en ze waren hiermee ook nooit allemaal weg. Ik ben dus een lieveheersbeestje gaan zoeken (er overwinteren er hier altijd wel een paar in hoekjes van raamkozijnen)en heb dat op mij planten gezet. Die flinkerd houdt in zijn/haar eentje mijn planten gezond en luisvrij en lijkt het prima naar zijn/haar zin te hebben.

Chris janssens

Hoi Diana
Ik hoop dat je niet te hard geraakt bent door de reactie van Cyril ! Reaclame merk ik niet eens , ik kijk altijd zo uit naar je blog, heb al zoveel van je geleerd !
Doe zo voort !
Groetjes
Chris

Mireille

Hoi Diana,
Wederom een fijne blog om te lezen. Ik vroeg mij alleen wel af waarom er allemaal pvc pijpjes uit de verhoogde bakken steken.
Groetjes,
Mireille

Hendrica Kalkman

Hallo Diana, ik heb een vraag aan je. Hoe doe ik dat als ik bv. aardperen, rode aardappelen of gember in een speciekuip wil planten. Boor ik wat gaten in de speciekuip of haal ik de hele bodem eruit? Groeten Hendrica

Pien

Wij boren de laatste jaren gaten in de zijkant, ca.1,5 / 2 cm hoogte ipv in de bodem. De plant kan niet verzuipen maar onderin blijft het naar verhouding wel lang vochtig terwijl de grond onder de kuip schoon en droog blijft. En je kunt de hele pot voorzien van goede aarde(=meer voeding) ipv korrels, piepschuim e.d. Aan het eind van het seizoen is het makkelijk, plant er uit, alle aarde hergebruiken zonder die scherven, korrels etc. Maar….eerlijk is eerlijk, gaten in de bodem zie je niet en dat staat net iets mooier dan aan de zijkant.

maaike van wijk

Hoi Diana,

Het spijt me, haha, maar ik zie geen advertenties? Mis ik iets? Oei.

Groetjes uit Frankrijk,
Maaike

Desirée

Hi Diana,

Hier in Zeeland al wel lieveheersbeestjes, heb er al meerdere gezien en verwelkomd!
Zag dat je fleece over de doperwten hebt gespannen tegen de duiven en dergelijke. Zelf zet ik overgebleven stukken gaas schuin tegen het klimrek van de doperwten – ook aan de zijkant zodat er geen beesten tussen kunnen. De duiven kunnen er dan wel naar kijken maar niet aankomen. Als de plantjes groot genoet zijn verwijder ik dat gaas in een handomdraai.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties