Alliums

Allium Millennium in bloeiNog steeds genieten van het mooie weer. Het is echt jaren geleden dat we zo’n mooie zomer hebben gehad. En dat is aan de tuin  ook te merken; eindelijk weer eens een prima opbrengst van buitentomaten, ik kan in de buitenteelt de Miniature White komkommertjes oogsten, zelfs de kouseband staat er prima bij en gaat bloeien. De pepers in de vollegrond bloeien volop.

Foto rechts: Allium ‘Millennium’.

Nadelen van dit mooie weer? De kroten schieten door (dus die hebben we eergisteren nog net op tijd geoogst). De appels beginnen al te rijpen maar zijn wel kleiner dan in vorige jaren. En dat geldt ook voor de bramen. Ik weet dat water geven zou helpen, maar er valt hier nu niet tegenaan te gieten, elke 2 dagen gaat de pomp aan en proberen we weer een ander stuk tuin water te geven. En niet te vergeten alle potten en de 3 kassen.

De pronkbonen bloeien erg goed, maar zetten slecht vrucht (te hoge luchtvochtigheid? – de bloemen vallen vaak zonder bevruchting af). Sperziebonen en snijbonen hebben daar in ieder geval geen last van, we kunnen kilo’s plukken.

Sjalotten oogstrijpFoto rechts: de laatste sjalotten kunnen geoogst worden.

In onze kassen gaat het nog goed met de tomaten, ook daarvan volop oogst, al zie ik ook wel zo links en rechts trosjes verdroogde bloempjes, als gevolg van een te warme/zonnige dag onder glas. Bij onze tuinbuurman is de kas helaas op de slechtste (warmste) dagen dicht gebleven; de toppen van zijn tomaten zijn letterlijk verbrandt en hangen donkerbruin en verdord voorover. Gelukkig zijn de planten wel al 2 meter hoog en door de planten nu gelijk te toppen komt er nog meer dan voldoende oogst.

Vanavond gaan we de uien ophalen. Ze liggen al een week plat en sterven af. Sommige tuinders laten ze gewoon op het land liggen om te drogen, sommigen leggen ze op een rek, maar zelf nemen we ze liever mee naar huis. Het voordeel van een kachel is dat je ook een houthok hebt. En dat open maar overdekte hok is nu leeg. We binden de uien vanavond in bosjes van 6 tot 8 uien op en hangen ze dan te drogen onder die overkapping. Ook als het regent drogen de uien dus gewoon door, en als ik een ui voor het eten nodig heb, kan ik die zo even achteruit de tuin halen.

Allium ameloprasum in bloeiDe knofloken zijn ondertussen (op dezelfde manier) gedroogd en liggen in een krat in de schuur. Ik heb gelijk een paar mooie bollen uitgezocht om er over 2-3 maanden de tenen weer van uit te kunnen planten.

De oerprei bloeit dit jaar (foto). Ik heb nog getwijfeld of ik de bloeistengels af zou knippen (ter bevordering van de bolletjes), maar door de warmte/droogte zo druk gehad met water geven, etc. dat ze nu al in bloei staan en ik ze maar laat staan. Wellicht komen er nog zaden in :-).

Wij houden van uien en ui-achtigen, we eten ze ook heel veel. En de geur is zo lekker. En bij de siersoorten is het altijd lekker druk tijdens de bloei; ze worden heel druk bezocht, vooral door hommels. En dus hebben we veel uien en ui-achtigen (Alliums) in de tuin:

  • ZilveruitjesUien (Allium cepa); in wit, rood en geel, zaai- en plantui
  • Zilveruitjes (ook Allium cepa, foto); ook vandaag oogsten, en wellicht vanavond eens in zoetzuur inmaken
  • Prei (Allium porrum), zowel zomerprei als winterprei
  • Knoflook (Allium sativum)
  • Bieslook (Allium schoenoprasum)
  • Knoflookbieslook (Allium tuberosum)
  • Oerprei (Allium ampeloprasum)
  • Stengelui (Allium fistulosum)

Oftewel, wij eten graag en best vaak uien :-). Maar ook in de siertuin dus erg leuk, bloeit niet lang, maar is lang voor de bloei al decoratief en trekt enorm veel hommels en solitaire bijtjes, etc.

Allium sphaerocephalonTot slot nog een foto van een sierui; Allium sphaerocephalon.

En een kleine tip voor een warme dag als vandaag (gisteren proefondervindelijk ontdekt). Zet straks een grote kan kraanwater in de koelkast. Snijd een stuk of 3 takken munt fijn en doe dat erin. Snijd een halve komkommer in plakjes en doe dat erbij. En voeg dan een paar schijfjes citroen of limoen toe (of gewoon een eetlepel of 2 geconcentreerd citroensap uit een fles). Laat liefst een paar uur trekken. En drink gewoon het water terwijl de kruiden/komkommer onderin de kan blijven. Je kunt de kan zelfs nog wel een keer bijvullen met wat water. Erg lekker en verfrissend water voor een warme middag/avond.

Ik hoop vanavond nog even een leuk recept op de pagina van courgettes te schrijven, afgelopen weekend uitgeprobeerd; courgettecake met tomatensaus. En ik pluk vanmiddag ook gelijk nog wat verse Tropaeolum-zaden om dit jaar eindelijk eens de zaden op azijn/zout water te zetten (smaakt dan een beetje als kappertjes, is me verteld). Als het wat is, zal ik dat ook even bij de inmaakrecepten zetten.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa (Elst)

Het is inderdaad genieten in de tuin! Door dat zonnige weer ook weinig ziektes, zelfs de late aardappelen staan er nog prachtig bij. Ik heb nu voor het eerst twee pompoenplanten op de mestvaalt van vorig jaar gezet en die groeien de hele tuin door. In de buurt staan dahlia’s, goudsbloemen en borage, en iedere keer komt er weer een nieuwe pompoenloot onder het gewas vandaan 🙂 Heb dus geen flauw idee hoeveel pompoenen ik straks daadwerkelijk ga oogsten…
Jouw observatie van de pronkbonen deel ik. Heel veel bloemen, dat wel. De stambonen (groninger gele droogbonen) zitten daarentegen vol met dikke peulen en beginnen nu om te vallen. Maar die hebben dan ook veel eerder gebloeid.
Ik ga eind deze week de tomaten inmaken op eigen sap. Lang geleden ook al eens gedaan, kijken of ik het nog kan 😉 Ik heb het hele jaar extra grote potten gespaard, maar de Ludmilla’s zijn zo enorm dat er maar drie in iedere pot passen denk ik!

Marike

Wat een geweldige site heb je! Ik volg en lees ‘m al een poos nu en word heel blij van alle informatie en tips die ik hier vind. Vandaag heb ik op mijn weblog geschreven over de patisson Patty Pan en kwam via google weer bij jouw moestuin terecht. Ik ben zo vrij geweest om een link naar je site te plaatsen op mijn blog over de courgettes en ik hoop dat ik in de toekomst net zoveel groentes kan oogsten als jullie. Ben in ieder geval al heel erg blij met mijn ene patisson:)

Janet

Hallo Diana, wat staat de alluim er weer mooi bij, het is mij niet gelukt om ze uit het toegestuurde zaad op te kweken. Gelukkig een heleboel andere planten wel.
We blijven het gewoon proberen, want ik vind ze schitterend.

Gea

Dag Janet,
Je bent niet de enige die met het kiemen van de alliums problemen heeft gehad. Ik had 2 verschillende soorten zaad, w.o. de millennium, maar van beide niet opgekomen. Ik moet zeggen over de andere zaden ben ik wel tevreden en het heeft soms ook alles met standplaats, water geven e.d. te maken. er blijft nog zo veel om van te genieten (zolang Diana mooie foto’s blijft maken) :)) Met de alliums probeer ik het volgend jaar nog een keer en dan wat eerder. Wie weet dan meer geluk.
groet

Gea

Dag Diana,
Het is mooi om te lezen dat steeds meer mensen je site ontdekken en er van leren maar ook van genieten. Met deze prachtige zomer is het ook genieten in de tuin van alles wat er groeit. Vandaag voor het eerst de physalis geproefd. Idd een heerlijk vruchtje. Wat heerlijk dat je op een rondje tuin zoveel heerlijke dingen tegenkomt die je zo maar even kunt opeten want ook de wijnbes is klaar, Ik moet je zeggen dat de vleestomaat Demidov er ook zo eentje is. Jonge wat een heerlijke vleestomaat is dat en hij groeit buiten eigenlijk net zo goed als in de tunnelkas. De rattlesnake boontjes doen het ook geweldig. nauwelijks nog blad, zo ongeveer halverwege de stokken met de ranken maar volop bloem en boontjes. Bij de fa. vreeken dit jaar 4 zakjes verschillende meloenzaden gekocht en ze doen het geweldig aan bijna elke plant wel 10 meloenen. Vooral de Charantais doet het geweldig. Nu hopen dat de warmte en de zon ook in augustus blijft komen dan kunnen we heel veel meloenen oogsten samen met alle pepers, paprika’s en tomaten.
Ik heb wel wat moeite met de kool Russian Red (red Jack). Ze groeien eerst goed tot mooie jonge plantjes en dan ineens is het hartje van de plant weggerot. Heb je enig idee waar dit van zou kunnen komen? Ik ga ze nog een keertje uitzaaien en dan onder vliesdoek, omdat ik denk dat het ook wel de koolvlieg of koolwitje kan zijn, maar ja de laatste legt eitjes op het blad en toch niet in het hart van de plant en de vlieg zit in de grond en eet vooral de wortels op. Ik zal nog eens kijken hoe de wortel er uit zien. Maar ja, je kunt ook niet alles hebben toch? Ik ben voor de rest heel tevreden, net als vele andere tuinliefhebbers
Een zonnige groet uit Groningen!!

Carine

Hoi diana,

Dit jaar heb ik eens oost-indische kers met hele donkere bloemen gezaaid. Maar om de een of andere reden staat ie er maar erg magertjes bij. En ik gebruik altijd alles van die plant, dus ook de zaden. Die doe ik dan in kleine potjes van bijv. pesto, handig en mooie weggevertjes.
Ik zal je even vertellen hoe ik het vorig jaar gedaan heb:
Zaden wassen en in schone potjes, takje verse tijm en vers laurierblaadje erbij, een half knoflookteentje, 2 kruidnagels en wat gemengde peperkorrels en in een paar potjes had ik een oranje bloem in gestopt. Tot slot het potje volgieten met witte wijnazijn.
De potjes met de bloem kleurden na een paar dagen mooi zacht oranje.
Lekker en zeker de moeite waard om het te proberen.
Ik ga straks je frisse muntwater eens uitproberen.

Carine

Op mijn composthoop groeit ook tropaeolum, van de zaden die daar vorig jaar terecht zijn gekomen. Dus ik heb wel wat blad en wat bloemen om eens door de sla te doen, maar de zaden inmaken zal er dit jaar niet bij zijn. Volgend jaar een nieuwe kans. Ik heb laatst al zaden gekocht: ‘Capucine’ , met roomwitte bloemen met een geelgroen hart.
Heb net een glaasje van de frisse komkommer-munt-citroen drank gedronken, lekker. Dank je voor de tip. Ik maak iedere dag 2 karaffen met allerlei kruiden en fruit brouwsels, warm en koud. Ze kunnen vaak niet wachten tot ze afgekoeld zijn….

Carine

Ik heb ‘Milkmaid’ even opgezocht en dat is hem inderdaad. Ik ga het er gelijk bijschrijven op het pakje. Dank voor de uitleg.

anja

Hallo Carine,

Prachtige site en……….verslavend!.!Ik blijf je volgen vanuit Norfolk.
groetjes van Anja

Christa (Elst)

ha Diana,
Korte vraag. Ik heb ruim 30 (!) knolselderijplanten staan. Zelf uit zaad opgekweekt, half mei geplant, goed aangeslagen en mooi doorgegroeid, ondanks de warmte en de droogte. De planten zijn vol en hebben mooi donkergroen blad. Alleen… nog geen begin van een knolletje! Het is voor het eerst voor mij, en ik vroeg me gewoon af wanneer de knollen komen 🙂
groetjes, Christa

Jacqueline

Hallo Diana, Ten eerste: wat een ontzettend leuke site heb je! Ik ben een paar maanden geleden begonnen met mijn eerste moestuin en tuinkas. Totaal zonder ervaring en ik heb al een hoop geleerd van jouw site. Onlangs heb ik knoflookteentjes geplant, deze zijn al opgekomen. Maar drie weken later heb ik er een lint bieslook naast gelegd en nu lees ik vandaag op een andere site dat dit slechte buren zijn, maar waarom wordt nergens verteld. Weet jij dat toevallig, waarom ik beter geen bieslook naast knoflook kan zetten? In ieder geval ga ik ze er maar gauw uithalen (die bieslook, want die is toch nog niet opgekomen.
Groeten en succes verder! Jacqueline

Jacqueline

Ojee, nou, ik zal het wel gaan meemaken. Ik ga zeker nog eens je pagina over knoflook lezen. Ben gewoon wat te enthousiast geweest 🙂
Bedankt voor je reactie!
Gr. Jacqueline

wia bonte

Hallo Diana en Christa

Allereerst wil ik jou Diana bedanken voor alle mooie foto’s en beschrijvingen van het tuin wel en wee, waarvan je ons laat meegenieten.
Na de moeilijke start dit jaar krijgt ook op mijn tuin alles nu een groeispurt. Vooral over de aardappelen ben ik zeer tevreden. Ik zet altijd kleine hoeveelheden van verschillende rassen. Bij Boerengoed kan je pootaardappelen per kilo en zelfs nog minder bestellen. Dat vind ik zelf heel prettig. Op de tuin kreeg ik van iemand 2 potertjes van de Ratte aardappel. Matige oogst, zo las ik op internet. Maar bij het rooien telde ik er 85 stuks. Ongelofelijk, want er waren er veel van 10 á 14 cm.
Christa vroeg waarom de knolselderij nog geen knol vormde. Ooit kocht ik bij de Slegte het boek 600 tips voor de moestuin.
Het is wat oubollig geïllustreerd (groenten hebben op sommige tekeningen gezichtjes en handjes) maar Franz Böhmig geeft niet alleen tips, maar zet er ook het waarom bij. Hij schrijft dat knolselderij die te diep gepoot is geen knol vormt en omdat knolselderij veel stikstof nodig heeft, geeft hij daarvan half augustus nog wat. Ook is hij royaal met water. Zelf teel ik geen knolselderij omdat mijn moestuin zandgrond heeft. Maar misschien heb je wat aan deze tips van Franz.
Groetjes,
Wia

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties