Oogstmaand

Cherrytomaten drogen voorAugustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd….. en dat zullen we weten. Tjongejonge, de oogst komt met emmers tegelijk. Leuk, dat tuinieren, maar als je aan het einde van de middag met een tas vol en 2 emmers aan je stuur naar huis fietst weet je al dat er vanavond pas heel laat op de bank kan worden geploft :-).

En dus zit de vriezer bijna vol; met tomatensap, geraspte en gekookte bietjes, met worteltjes, courgettes, etc. De uien liggen in een krat in de schuur, hetzelfde geldt voor de sjalotten, knoflook, alle aardappelen. Er is jam ingemaakt, gelei, saus. Er zijn kruiden gedroogd, aardbeien, tomaatjes, courgettes.

En er komt nog meer, heel veel meer. Morgen kan ik zeker 2 emmers vol met tomaten oogsten. We eten ze gewoon bij de boterham en in gerechten, van een deel maak ik sap voor in de vriezer, ondertussen hebben we al 18 potten pastasaus (met uien en courgette, peterselie en basilicum) in grote potten van 650 tot 750 cc ingemaakt. En de cherry’s droog ik (foto zoals ze het droogapparaat ingaan, in dit geval Green Doctors, Black Cherry en Besser). Erg lekker, halveren, zaad/gelei er met je duim uitduwen, en dan bestrooien met een heel klein beetje zwarte peper en basilicumzout, vervolgens zo’n 12 uur drogen op 65 graden. We hebben al een pot van 1,5 liter vol, eten ze als hartige snoepjes.

Kas 3 overzicht 9 augustus 2013Vanavond Tropaeolum-zaden in azijn ingemaakt, morgen weer tomaten drogen en koken en saus van maken. Morgen ook bonen plukken, nog een rij worteltjes oogsten, een paar courgettes, de laatste bieten.

En dan gelijk weer nieuwe zaailingen uitplanten. Ik had nog wat late snijbiet gezaaid (omdat de in het voorjaar gezaaide snijbiet al heel snel doorschoot), en zuring, baby choi, knolvenkel, winterandijvie. In deze week nog even wat laatste pluksla zaaien, en wat bonen voor in de kas (waar de eerste 5 tomaten ‘geruimd’ zijn). En dan houdt (helaas) het zaaien wel op, op de weeuwenteelt na natuurlijk, maar dat is pas voor eind deze maand. Dit jaar ook eens wat wintersla zaaien in de kas, en worteltjes en bietjes (in de kas kun je beiden in september zaaien en kun je ze in maart oogsten/eten). Mosterdblad niet vergeten, en rucola voor in de kas.

Tomaat Lithuanian Crested trosHet blijft dus druk. Zo druk dat wieden op het tweede (of eigenlijk wel achtste plan komt). Oftewel, het onkruid tiert hier welig, maar geen tijd en niet belangrijk genoeg om te wieden, de oogst gaat nu voor. Op de tweede foto zie je de kas zoals ze er nu uitziet. Als je zo snel kijkt lijkt er niet zo veel te oogsten te zijn. Ik heb veel blad verwijderd toen ik zag dat trosjes bloemen niet werden bevrucht, te warm en vochtig in de kas in de warme, benauwde weken die we achter de rug hebben.

Als je dichterbij kijkt (op de overzichtsfoto zie je rechts helemaal achterin een roze vlekje), is dat de tros van de derde foto, Lithuanian Crested, 5 flinke tomaten van gemiddeld zo’n 200 gram per stuk. Waarvan 1 wel echt heel vreemd gevormde tomaat. En één roze vlekje op de foto blijkt dus al 1 kilo tomaten te zijn :-). Erg lekkere tomaat trouwens, rozerood van kleur, veel vlees maar ook heel sappig en een lekkere tomatensmaak.

Peper Cayenne Violet rijptEn op de overzichtsfoto van de kas kun je ook al zien dat het met de pepers goed gaat. De planten groeien prima, bloeien en dragen al pepers.

De eerste pepers gaan rijpen. We hebben al Heatwave en Aji Blanco Cristal geoogst, en op de foto kun je zien dat ook de Cayenne Violet gaat rijpen. Die Cayenne Violet is wel één van mijn favoriete pepers; erg mooi, niet al te heet, veel opbrengst en normaal gesproken vroeg genoeg voor de teelt buiten (in een leuke pot). Ook dan zie je weer het verschil in een andere zomer, vorig jaar kon ik 96 dagen na het uitplanten van de zaailingen de eerste rijpe peper oogsten, nu op 109 dagen en het duurt zeker nog een daag of 5 tot 7 voor de eerste peper echt helemaal rijp is.

Alles is dus later dan normaal, maar uiteindelijk is de opbrengst tot nu toe al heel veel groter dan vorig jaar (toen hadden we nul worteltjes, nu 3 emmers :-)). Je hoort mij dus niet klagen, maar soms wel zuchten wanneer we tot laat in de avond nog groenten staan in te maken of te koken :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
wim

Geweldig wat je doet Diana! Ik beleef er veel plezier aan!
Hoe houd je het vol…….. Ook nog de site bijhouden, prachtig hoor!
Wanneer kan ik zaden bij je bestellen?

Groet van Wim

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties