Zomaar een zondag in augustus…

Met weinig tekst (omdat ik geen pap meer kan zeggen :-)).

Gisteren (zaterdag) geoogst:

Tomatenpalet 10 augustus 2013

Het lijkt niet eens zo veel, krap een salontafel vol. Maar het waren 5 volle emmers, 2 keer moeten fietsen :-).

Van 1 emmer cherrytomaten ga ik straks de zaden oogsten en de halve tomaatjes drogen. Van 4 emmers tomaten de zaden geoogst en alles in stukken gesneden in pannen op het vuur gezet.

Inmaak tomaten kokenUurtje gekookt tot ze zacht waren. Ook dit lijkt niet zoveel, maar de linker pan is 10 liter, de rechter pan is 15 liter. Wat af laten koelen, gepureerd met de staafmixerย en daarna nog gezeefd.

En dan begint deel 2. Het dikke sap weer opwarmen, en ondertussen in een hapjespan 6 uien en 4 courgettes met 2 pepertjes in een flinke scheut olijfolie bakken.

Inmaak tomatensap en ui met courgetteOndertussen worden de pottenย met soda en kokend water schoongemaakt en nagespoeld met kokend water. En de uien-courgettepuree wordt doorย het tomatensap gemengd (pan 2 paste even niet op het fornuis). Daarna weer een half uurtje koken, samen met een pondjeย gehakte worteltjes. En vlak voor het in potten doen een paar flinke handen basilicum fijnhakken en erdoor roeren, daarna nog 1 minuutje koken.

En dan maar potjes vullen:

Inmaak tomatensaus potten vullenEn dit is dan een halve dag later, de potten staan ondersteboven af te koelen tot ze vacuรผm zijn.

Inmaak tomatensaus in potten onderstebovenEven geteld, 30 potten tomatenbasissaus, variรซrend van 450 tot 750 cc inhoud.

Zo, ook weer klaar voor de voorraad. En dan nu maar verder metย een emmer cherrytomaten (wassen, snijden, zaden/gel eruit, bestrooien met zelfgemaakt basilicumzout (erg lekker!!) en versgemalen zwarte peper, op de droogbladen rangschikken en dan een uurtje of 12 het droogapparaat in.

Als ik nog puf heb zal ik daar ook eens foto’s van maken……. ๐Ÿ™‚

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christa (Elst)

Wat een prachtige foto van al je tomaten!! Om in te lijsten, serieus.
In een bijzin schrijf je over basilicumzout. Lijkt me heerlijk en ik heb genoeg basilicum, dus: hoe maak je het?
groetjes, Christa
(en bedankt voor je reactie op mijn vraag over knolselderij: zodra het weer iets natter wordt zal ik ze wat kali geven)

iet

Wat ben jij goed bezig zeg ,ziet er ook heel lekker uit gebruiken jullie dat allemaal zelf of geef je ook nog wat weg.

Christa (Elst)

Bedankt! Klinkt heel aantrekkelijk! Inmiddels ben ik ook aan het experimenteren met bouillonpasta, een recept uit het waanzinnige boek ‘Met mest en vork’, van Alma Huisken.
Erg leuk om te maken en gelijk een goede bestemming voor mijn wortelpeterselie. Wat zijn dat leuke planten zeg! Uit zaad opgekweekt, ergens in mei als tamelijk tere plantjes in de volle grond gezet en nu zijn het allemaal bossen peterselie met als verrassing een witte, ondergrondse mandarijn met twee of drie dikke wortels eraan. De geur houdt het midden tussen knolselderij en peterselie, maar het knolletje zelf is veel malser dan selderij. Echt grappig! En het blad kun je ook nog gewoon eten ๐Ÿ™‚

Jacqueline

Wow, geweldig zeg!

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Ik heb een kopie van deze mooie foto gemaakt, en ga hem uitvergroten voor in ons huisje op ons landje, ik vind hem zo mooi, bedankt!
Groetjes, Inge

danielle

kep ook maar een korte reactie….WOUWW…

ben maar een heeeeel klein beetje jaloers ;-(
hahaha…

Sarah

Wat geweldig Diana! Dit jaar lijkt onze tomatenoogst ook te gaan lukken. De marmandes zijn enorm en lekker! En de gele cherrytomaten zijn snoepjes.. De roma’s beginnen te kleuren en ook de andere tomaten beginnen blosjes te krijgen. En nu maar hopen dat alle maatregelen de phytophtera lang genoeg buiten de tunnelkas houden, want vorig jaar zijn alle tomaten die buiten stonden ten onder gegaan.

En jouw stelling: moestuinieren houdt niet op bij het tuinhek is zoo.. waar!
Ik ben nu op zoek naar jouw tomatenrecepten voor de inmaak, heerlijk maar ohh de keuken zo 2x zo groot moeten zijn ๐Ÿ˜‰

natuurlijk-rijk

Die eerste foto is geweldig, wat een leuke soorten! Wat een werk heb je verricht!!!

Sheena

Wauw die foto van de tomaten! Prachtig ๐Ÿ™‚ Wat een mooie oogst seg!

Marco

zo ziet er mooi uit zeg allemaal.;
Vraagje, moet je voor tomaten ook vruchtwisseling toepassen?
Ik krijg elk jaar op de tomaten, bij het rijpen, bruine vlekken/plekken op de schil. Dit maakt ze meestal niet meer eetbaar. Volgens mij is het geen phytotera ofzo, daar spuit ik ze ook altijd tegen (sorry…;) wat zou het kunnen zijn, maakt niet uit of ik de planten koop of zelf op kweek.
Iets anders, de bietjes makenmaar met moeite een knol, zou het helpen de rijtjes wat te dunnen voor meer ruimte. Misschien te dicht op elkaar gezaaid. Kan ik de gedunde plantjes dan nog herplanten of is dat niet reeel.

gr. Marco

Marco

hoi diana,

bedankt voor je uitleg, ik heb even zitten google maar zowel neusrot als phytop (plant word ook niet aangetast) is het niet. zou ik je eens een foto kunnen mailen, ben toch wel benieuwd.

gr. marco

Marco

Ik ga er mee aan de slag Diana, eens goed vergelijken, je hoort het van mij.

Marco

kaatje

hoi diana jij geef ons raad en weet alles van zaad in een woord fantasties wat een tomaaten zo mooi als ik erna kijk denk ik jij voeld je ryk en niet in frankrijk

Monika

Hallo Diana,

Het ziet er allemaal echt super uit! Hadden we allemaal maar zo’n oogst als jij ๐Ÿ˜‰

Even een vraagje, heb je toevallig ervaring met yakon (appelwortel)? Waar hoort het in de wisselteelt? Ik kwam het toevallig tegen in een tuincentrum en wil het toch volgend jaar proberen.

Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes,
Monika

meatfreak

Wat een prachtige oogst, Diana! En wat een enorme hoeveelheid werk hebben jullie al verzet. Het lijkt er op dat de oogst dit jaar beter is dan de afgelopen paar jaar, ook minder last van ziektes of heb ik het mis?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties