Druk

Peper Large Red Cherry plant rijptEigenlijk te druk voor de website. Moet mijn tuindagboek schrijven terwijl ik ondertussen ook mijn ontbijt eet en karnemelk opdrink. Want zo direct weer naar de tuin. Maar niet voor we de 3 emmers tomaten die we gisteren hebben geoogst (alweer ja :-)), schoongemaakt, zaden geoogst en gekookt, door de passe-vite draaien voor sap in de vriezer. En er liggen ook nog 4 courgettes. En een klein pondje blauwe bessen. En een emmer kroten. En een emmer appels van het ras Discovery.

En straks weer naar de tuin. En vandaag vooral om water te geven in de kassen en de potten, om nog meer appels te oogsten, om het laatste rijtje zomerworteltjes te oogsten. Misschien nog tijd om wat te wieden, al betwijfel ik dat. Wel uiteraard tikken in de kassen. De tomaten, al zijn die ondertussen 2 meter hoog en hebben tot bovenin de planten gebloeid. Maar zeker ook de aubergines, paprika’s en pepers, want het begint nu hun tijd te worden.

Op de foto het ras Large Red Cherry. Wellicht een beetje saaie naam, maar wel toepasselijk 🙂

Ook druk met alle gegevens voor de zadenlijst en de tomaten-database. En dus van alle tomaten die ik oogst foto’s maken, van de tros, van de tomaten, doorsnede. Proeven (dat doen we nu vooral samen) en dat noteren. Beschrijvingen maken. Wegen en tellen.

Tomaat Michael Pollan 2En zo al tientallen foto’s van tomaten, tomatentrossen gemaakt. Één van de mooiste van dit jaar: Michael Pollan.

Helaas niet ook de lekkerste tomaat van dit jaar, wel fruitig, maar mist wat zoet of zuur dat de smaak fris en zo lekker maakt. Maar de meer dan prima opbrengst maakt dan wel weer een hoop goed. En prima met een lekkere dressing. Of voor echt groene tomatensoep. En voor de statistieken; er zitten 11 tot 26 tomaten in een tros (veel dus), en die wegen per stuk 31 tot 47 gram. En ik kon de eerste rijpe tomaat 92 dagen na het uitplanten van de zaailingen oogsten. En zo gaat dat dus bij elke tomaat 🙂

En daarna moet er ook nog wel wat met de tomaten gebeuren. Genoeg pastasaus en pizzasaus. Nu nog maar wat sap invriezen voor tomatensoep. En drogen natuurlijk.

Inmaak in stellingkastIn het Sedona droogapparaat duurt het drogen van tomaten zo’n 10 tot 12 uur, afhankelijk van de dikte van het plakje, de sappigheid ervan. Maar erg lekker, de eerste 2 potten zitten vol.

Op de tweede plank van boven zie je ‘droogsels’. Plakjes aardbei (voor in de thee), en sinaasappel (niet van eigen tuin hoor :-)), de tomaatjes, plakjes appel, kruiden.

Op de bovenste plank de jam en gelei. Op de 4e plank zie je nog 3 potjes met ingemaakte Tropaeolumzaden staan. En op de plank eronder de pastasauzen.

Er komen natuurlijk nog wat sambalsoorten bij, bietjes op zoetzuur, meer gedroogde tomaatjes en appeltjes en kruiden, kweeperengelei, stoofpeertjes op rode wijn-siroop. Er komt nog genoeg oogst. Vanmiddag kunnen we van de doordragers alweer aardbeien plukken. Als ik niet weet wat ik er mee wil of kan, gaan ze gewassen de vriezer in, dan kan ik later altijd nog verzinnen om er gelei, jam, sap, siroop of wat dan ook van te maken.

Yacon plantTot slot van dit tuindagboek nog een foto van de Yaconplanten, op verzoek van Monika. Flinke planten! Niet geschikt voor een rijtje tussen uien of andere groenten in. Hier staan de planten voor de kas, lekker warm, het opgewarmde glas van de kas in de rug, beetje beschut tegen al teveel wind.

De oogst zal rond oktober plaatsvinden, zo lees ik op internet. Ik ben benieuwd. Boven de grond ziet het er imposant uit, maar hoe het er onder de grond uitziet durf ik nu nog niet te zeggen.

En wat ik mee ga doen weet ik ook nog niet. De wortelen zouden lichtzoet smaken, met iets van een vleugje peer. Je kunt er poeder, siroop, etc. van kopen. Dus bedenk ik dat het best lekker in de thee zou kunnen zijn, en in salades. Misschien ook wat plakjes van drogen. Ik moet eerst proeven om te bedenken wat er mee te doen. Mochten er mensen zijn die al ervaringen hebben met deze plant, dan hoor ik het graag! Wellicht met een leuk recept?

 

21 reacties op Druk

Brenda 15 augustus 2013 om 09:17

Hoi Diana,

Ik heb vorig jaar een, toen nog, kleine yacon gekocht. Ik kon het niet laten om ‘m voor de winter even te proeven. Blijkbaar eten de kinderen in Zuid-Amerika het als snoep, dus de verwachtingen waren hoog…

Helaas vond ik het niet heel bijzonder smaken. Misschien was de wortel nog te jong. Ik vond het wel zoetig, maar niet ronduit zoet. De structuur is wel lekker knapperig, dus ik denk dat het in een salade weltot zijn recht komt. Zo uit het vuistje, vorig jaar, in elk geval niet.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen en eventuele recepten!

Diana 16 augustus 2013 om 08:05

Hallo Brenda,

Dankjewel voor je reactie! Ik las ergens op internet dat de knollen zoeter worden naarmate ze ouder worden en meer koude hebben gehad (maar ze kan geen vorst verdragen). Ze zou daarom het best na de eerste nachtvorst kunnen worden geoogst. Dus blijven de planten hier (afhankelijk van het weer) nog wel tot in november staan. En daarom geef ik vandaag nog maar wat kali, voor de ontwikkeling van de knol.

Zelfs al zou ze amper zoet zijn, dan is ze wellicht wel nog geschikt voor salades, want ze schijnt wel heel knapperig te zijn.
En mocht ze toch wel wat zoet zijn, dan kan ik haar ook nog voor in de thee gebruiken, of uit het vuistje.

Ik ben ook heel benieuwd wat het wordt, voorlopig nog maar minimaal 2 maanden ongeduldig wachten 🙂

groetjes,
Diana

Monika 15 augustus 2013 om 12:37

Super, dank je wel Diana. Ik wilde het uiengedeelte groter maken en de yakon daar plaatsen, maar nu krijgt ie een mooie plek tegen de kas aan.

Ben erg benieuwd naar jou resultaten ermee.

In ieder geval nog heel veel succes en plezier de komende tijd.

Groetjes,
Monika

iet 15 augustus 2013 om 13:34

Hoi Diana ,
Ik kwam bij senseofnature.nl recepten tegen van de Yacon,
kun je eens kijken wat je er mee kunt.
Groetjes iet

LOES BLOKS 16 augustus 2013 om 11:19

HALLO DIANA
IK HEB NOG EENTAL BLOEMKOOLPLANTEN
IKWIL DIE IN DE KAS ZETTEN

ZOU DAT IETS WORDEN

BUITEN IS HET TELAAT

GR LOES

Diana 16 augustus 2013 om 19:35

Hallo Loes,

Ik vrees dat ik je niet kan helpen. Ik weet natuurlijk niet welk ras bloemkool je hebt (zomerbloemkool, herfstbloemkool). En zelf hebben we in deze tijd alle kassen nog tot de nok toe vol staan met tomatenplanten, komkommers, paprika’s, pepers en aubergines. Als ik wel eens een plekje vrij heb omdat er tomatenplanten ‘op’ zijn benut ik dat het liefst voor wat boontjes (die je dan in de vroege herfst kunt oogsten, mits er een mooie nazomer komt). Bloemkool heb ik nog nooit in de kas geplant in deze tijd. Maar wellicht kun je de gok wagen…… wordt het niks, ben je in ieder geval een ervaring rijker en dat is altijd weer handig voor een volgend jaar.

groetjes,
Diana

Marinke 16 augustus 2013 om 20:16

Hoi diana,
Mooi verslag weer 🙂
Droog je kruiden ook in het droogapparaat? Of is in de zon (mits aanwezig) toch beter?
Puur nieuwsgierigheid: waar gebruik je de gedroogde sinasappel voor?

Groeten marinke

Diana 17 augustus 2013 om 08:21

Hallo Marinke,

Ik droog inderdaad ook kruiden in het droogapparaat; verschillende soorten munt, peterselie, selderij, lavas, ik heb wat monarda gedroogd, verveine natuurlijk, stevia, venkel. En nu even drukker met aardbeien, tomaatjes, etc. drogen, maar ik hoop daarna nog meer kruiden te drogen voor wintervoorraad.

Ik vrees dat de zon in Nederland niet sterk genoeg is voor het droger van de meeste kruiden. In de eerste plaats mogen ze eigenlijk niet in de volle zon want dan is de kleur al helemaal verbleekt voor het droog is. Maar ‘natte’ kruiden als basilicum, maggi, munt, etc. drogen in Nederland alleen goed wanneer het een lange periode heel droog en warm weer is. Ik zie het nog wel eens in tijdschriften staan, maar het is mij nog nooit gelukt, uiteindelijk ging de boel altijd schimmelen en rotten voor het goed kon drogen. Het gaat wel prima met wat soorten die maar weinig vocht bevatten zoals rozemarijn, tijm, laurierblad, peterselie, maar ook dan alleen in een warme, droge periode.

Ik gebruik de sinaasappel voor de thee, en nu ook in ‘water’ (een kan water in de koelkast, wat verse munt, plakjes gedroogde sinaasappel, plakje verse komkommer, wat ijsblokjes van aalbessensap, lekker :-)). En het is heel lang te bewaren (in een afgesloten pot). Ik zou ze bijvoorbeeld komende herfst ook eens toe kunnen voegen als smaakmaker aan een olie, azijn of alcohol/likeur.

Als je geen droogapparaat hebt, bedenk dat het dan ook lukt in de oven. Op een lage temperatuur, maximaal 45-50 graden met de deur op een kier (steek er een houten lepel tussen, dat is genoeg – het is zodat de vochtige lucht weg kan). De kruiden uitgespreid over een rooster. Duurt wel een flink aantal uur (afhankelijk van wat je droogt), maar dat geldt ook voor een droogapparaat. Uiteindelijk is een oven natuurlijk wat duurder in gebruik, maar als je niet zo heel veel droogt is de aanschaf van een droogapparaat duurder dan bij elk gebruik een paar dubbeltjes stroom voor de oven. Een droogapparaat vind ik zelf heel fijn, omdat ik heel veel droog, het minder herrie maakt, je nauwkeuriger kunt drogen, qua temperatuur, etc. Maar om eens te proberen of je het leuk vindt om te drogen is de oven een prima manier om eens wat te proberen.

groetjes,
Diana

marc van nieuwkerk 17 augustus 2013 om 17:14

Hebben jullie wel eens peperplanten laten overwinteren met 3 graden?

marc van nieuwkerk 17 augustus 2013 om 17:58

Jullie zeggen dat spaanse pepers een meerderjarig gewas is. Kunnen ze overwinteren met 3 graden met hetelucht kachels? Hebben jullie daar ervaring mee? Groeten marc

Diana 18 augustus 2013 om 08:52

Hallo Marc,

Alle pepersoorten (ook de annuums) zijn inderdaad meerjarige planten. Je moet ze dus over kunnen houden, al is dat niet heel gemakkelijk (omdat de planten in de winter gevoelig zijn voor bijvoorbeeld botrytis, luis, etc.). Zelf overwinter ik nooit planten (omdat ik alleen een koude, klamme, donkere zolder als overwinteringsplaats heb).

3 graden is wel echt heel weinig om peperplanten in te overwinteren, als je kunt garanderen dat het echt niet lager wordt dan dat is het in ieder geval het proberen waard. Maar je kunt ze ook proberen te overwinteren op bijvoorbeeld een koele slaapkamer, scheelt ook veel geld, want kachels zijn wel duur als je ze maandenlang dag en nacht aan moet zetten.

En er zijn ook mensen die peperplanten gewoon aan de groei houden en in de winter in de huiskamer houden.
Kijk voor een goede uitleg met persoonlijke ervaringen over het overwinteren van peperplanten even hier: http://www.thechileman.org/guide_overwinter.php

En op het chilipeperforum vind je heel veel verhalen en ervaringsverslagen van mensen die zelf peperplanten over proberen te houden: http://www.chillipeper.nl/

groetjes,
Diana

LOES BLOKS 18 augustus 2013 om 09:53

hallo diana

ik ga het gewoon proberen
gr loes

Simone 18 augustus 2013 om 12:05

Hoi Diana, wat weer een mooie foto,s van je oogsten vooral de tomaten foto is geweldig. Verder ben ik erg benieuwd naar de resultaten van de yaconplant, op het internet ziet het er veelbelovend uit ik denk dat dit gewas uit hetzelfde gebied als de tomatillo komt : die doet het op mijn droge Drentse zandlandje heel goed en zaait zich zelf uit. Dus als je succes hebt met de yacon en het is te eten wil ook me ook wel eens wagen aan een yacon. Groetjes Simone

Joke 18 augustus 2013 om 16:49

Wij bewaren de yacon in een grote bloempot in de kelder met een laagje droge potgrond er boven op (de groeiknollen in een andere pot). Zo kunnen we ze houden tot maart-april. Meestal persen we ze uit (ze zijn heel sappig) tesamen met rode bietjes of wortel of appel of komkommer, lekker!

Diana 19 augustus 2013 om 08:16

Hallo Joke,

Bedankt voor de tip. Ik vond op internet veel verschillende verhalen, van bewaren in zand, in de koelkast, in grond, in turf, gewoon neerleggen, etc. Goed om te horen dat je ze op de manier van droge potgrond zo lang kunt bewaren!
Over het sap van Yacon had ik nog helemaal niets gelezen, ik ben ondertussen wel benieuwd geworden hoe ze smaken, ik moet helaas nog even geduld hebben :-).

groetjes,
Diana

Ineke 18 augustus 2013 om 21:46

Hoi Diana,

Sinds paar weken jouw site ontdekt en gelijk fan. Als beginnend tuinier in de moestuin voor mij een zege :-). Gelijk een vraag natuurlijk .. zie al die heerlijke chutney’s waar ik ook paar van wil maken van mijn oogst . maar kan ik die nou gewoon in mijn voorraadkast in de kamer bewaren of moet dit echt koel. Volgens mij vriest het s winters in mijn schuurtje en dat lijkt me ook niet zo geweldig.

hartelijke groet

Diana 19 augustus 2013 om 08:21

Hallo Ineke,

Je inmaak mag niet bevriezen hoor. Dus houd de potten vooral binnenshuis. Maar aar zoek je bij voorkeur wel een koel en donker plekje op. In het volle licht zal de inmaak gaan verkleuren. En koel is natuurlijk relatief, in huis, maar bijvoorbeeld in een kelderkast, voorraadkast of kast op een slaapkamer. Hier staan alle potten op zolder, onverwarmd, al draait daar uiteraard wel de cv, en dus ook niet erg koud. Maar in ieder geval donker, niet heel warm en handig omdat er een rek vol met dat soort potten.

groetjes,
Diana

Robert 20 augustus 2013 om 15:16

Hallo Diana,

Hoe bevalt de droogmachine van Sedona. Ik overweeg ook een droogmachine te kopen waar ik ook grotere hoeveelheden mee kan drogen.

Groeten robert

Diana 20 augustus 2013 om 19:46

Hallo Robert,

De Sedona bevalt prima. Qua droogtijd, verbruik, etc. is er weinig verschil met de Stockli, maar het is wel heel prettig om heel veel te kunnen drogen. En ook heel prettig om meerdere soorten groenten tegelijk te kunnen drogen (omdat je bij horizontaal drogen veel minder last hebt van het vermengen van aroma’s. Vooral aardbeien en appeltjes en tomaten worden er gedroogd, alle drie een succes. En natuurlijk kruiden. Het voordeel van het drogen van bleekselderij, bietjes, etc. heb ik zelf niet zo gevonden, maar anderen denken daar misschien anders over.

De Sedona werkt prima, 9 trays (en is daarmee even duur als de 9-trays Excalibur). De digitale timer is erg prettig, vooral omdat ik vaak laat in de avond nog iets ga drogen, de Sedona slaat halverwege de nacht vanzelf af als de timer is afgelopen. Enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de trays niet vierkant zijn (ze zijn 2 centimeter bredere dan lang), en je kunt de trays daardoor niet een kwart slag draaien, alleen maar een halve slag (en dat doe ik altijd bij elke droogronde zo halverwege wel een keer, omdat achterin en in het midden – in de ‘loop’ van de ventilator – het altijd iets beter droogt dan aan de zijkanten/voorkant).

Ik ben in ieder geval erg blij met mijn Sedona. Ik weet niet of je deze pagina al kent maar hier heb ik nog iets geschreven over de voor- en nadelen van Stockli, Excalibur en Sedona: https://mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/drogen-in-een-droogapparaat/

groetjes en succes met het nemen van een beslissing!!
Diana
p.s.: de vellen die je voor de Sedona los kunt kopen voor zeer vochtige groenten werken heel slecht; fruitleer, nat fruit, etc. plakt vast. Ik kreeg 2 van die vellen cadeau en heb ze na 2 keer gebruiken al weggegooid. In plaats daarvan gebruik ik nu siliconen bakvellen van de Action, prijs euro 2,49 per stuk, en die werken prima (al gebruik ik ze niet vaak, ook ananas, tomaat, etc. laat met een beetje peuteren prima los van de trays, als ze maar droog genoeg zijn).

Robert 20 augustus 2013 om 21:01

Bedankt voor de info Diana.

Groeten Robert


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!