April 2012

De tuin

2012 Tuinoverzicht april

De tuin begint zich zo langzamerhand te vullen. En wat nog niet gevuld is, is in ieder geval gepland. Onderaan zie je nog net een paar jonge aardappelplanten. En het vak daarboven (waar vorige maand het hekerk lag te wachten) is datzelfde hekwerk nu overeind gezet en er staan doperwten bij. Uiteraard met netten afgedekt, want duiven en andere vogels (en vergeet muizen niet) vinden jonge zaailingen van erwten, peultjes, bonen, tuinbonen en kapucijners erg lekker. Als de planten groot genoeg zijn mag het net eraf. Maar als de planten gaan bloeien moet er weer een net op, anders vreten de vogels de jonge peultjes op.

Schuin rechts zie je wat witte stokjes staan, daar staan jonge zaailingen van pastinaak, bietjes, maar dat is op de foto nog niet te zien. En daarachter liggen de stokken alvast, voor de Pastoral stokbonen die daar mogen komen.

Rechts zie je nog een vliesdoek (met daarachter kapucijnerplanten) en ervoor een stellage in wording om de koolplanten te gaan beschermen die volgende week worden uitgeplant.

De kas

2012 Kas 3 april

Er zijn al een aantal tomaten en pepers uitgeplant, het is vroeg maar thuis hadden ze het ook niet naar de zin (te donker). En als ze dan toch in de kas staan kan ik ze maar beter in de grond uitplanten (die grond is warmer en meer constant warm dan wanneer de potjes met zaailingen het overdag warm krijgen en ‘s nachts weer flink afkoelen).

Links achterin staat Paksoi en radijs, rechts achterin spinazie. Rechts voor staat andijvie, spitskool en sla. En dat moet dus allemaal opgegeten worden voor over een week of 2 tot 3 alle tomaten en pepers de grond in moeten. Tussendoor zie je zo links en rechts nog wat bakken met zaailingen staan. De stokken staan er, de planten zijn er, nu nog wat warmte, zon en tijd……

p.s.: we hebben de misschien wat vreemde neiging om de broes van gieters op een stok voor een peperplant te zetten, ik zie het nu pas bij 2 stokken op de foto 🙂 Dat is zo vanzelf gegroeid, soms geven we water zonder broes en die broes kwam dan altijd ergens terecht waar we flink moesten zoeken. Nu hoeven we nooit meer te zoeken, een broes kunnen we hier in elke kas op een stok vinden (in elke kas staan 1 of soms 2 gieters).

5 reacties op April 2012

Laura van Os 4 augustus 2013 om 14:59

Hallo Diana,
Wat heb je het goed voor elkaar, ben zelfs een beetje jaloers hoor op je moestuin. Wij hebben geen ruimte voor een dergelijke moestuin, maar ik heb een klein stukje vrijgemaakt om eens het kweken te proberen. Ik heb radijsjes kunnen oogsten en wat aardbeien. Ik wilde niet direct veel planten omdat ik er ook geen ervaring in hebt. Mijn vraag aan jou, heb je nog een tip voor het kweken in een kleine tuin, bijv. Met welke soorten is het goed te beginnen?
Groeten,
Laura

Diana 5 augustus 2013 om 07:50

Hallo Laura,

Ik weet hoe groot het stukje is waarin je kunt tuinieren, hoeveel tijd je er voor vrij kunt maken.
En alles hangt eigenlijk altijd af van wat je zelf wilt (lekker vindt :-)).

Je kunt in de volle grond telen, je kunt kiezen voor zo’n vierkante meterbak. Maar je kunt ook in potten telen (het voordeel daarvan is dat je de potten schuin boven elkaar op bijvoorbeeld een oude ladder of tafel kunt zetten, het nadeel is dat je dan wel elk dag water moet geven en zelf moet bepalen hoeveel voeding alles nodig heeft.

Van een flink aantal soorten zijn er in ieder geval wel kleinere soorten; dwergtomatenstruikjes, kleine paprikaplanten, er is peterselie en dille dat kleiner blijft, etc.. Kijk voor wat inspiratie eens op http://www.denieuwetuin.be., en dan bij de minimoestuin en soorten voor de teelt in potten.

Als ik zelf 2 vierkante meter ter beschikking zou hebben, dan zou ik er wat stokbonen in zetten (want die gaan de hoogte in, nemen op de grond weinig ruimte in maar geven tot 200 cm hoog wel een prima opbrengst van verse boontjes). Ik zou er waarschijnlijk wat sla en andijvie in zetten, altijd lekker en het groeit heel snel, je kunt het meerdere keren per jaar zaaien. En misschien dan toch 1 hele vierkante meter vrij houden voor 1 courgetteplant. Die neemt dus heel veel plaats in, maar met de juiste bemesting kan ze gemakkelijk 30 courgettes opbrengst leveren. En dan prop ik langs de rand nog een rijtje rucola, omdat ik dat zo lekker vind, het makkelijk zaait, kiemt, groeit en oogst (en weer verder groeit).

Maar misschien vind je die groenten niet lekker en wilde je eigenlijk liever andere groenten kiezen, dat kan natuurlijk ook. Let, als je zaden koopt, ook gewoon even op de tekst op de achterkant van het zakje; daar staat altijd aangegeven hoe groot een plant wordt / hoe ver ze uit elkaar moeten staan, en zo kun je inschatten hoeveel ruimte de planten innemen.

groetjes en veel plezier met je eerste moestuin!
Diana

Laura van Os 5 augustus 2013 om 20:20

Hallo diana,
Hartstikke bedankt voor je tips, daar kan ik wel wat mee! Ik had zaadjes gekregen van bladmoes, ken je dat? Ik heb geen idee wat het is, maar zoek wel op internet wat ik ermee kan. Voor de rest heb ik idd sla, basilicum en radijs er ingezet, ik heb nu ongeveer 4 m². Ik had ook aardbeiplantjes in verrijdbare bakken gezet, maar ik heb niet veel aardbeien gekregen. Het zijn volgens mij ook verschillende soorten, met lang groeiende aftakkingen met grote bladen maar ook kleinere plantjes. Zou ik ze toch gewoon in de grond moeten zetten? Maar das nu te laat waarsch. Ik begin het steeds leuker te vinden! Ik zou wel willen dat ik hier mijn boterham mee kon verdienen, maar dat zal niet gaan:-).
Gr. Laura

Diana 6 augustus 2013 om 08:07

Hallo Laura,

Bladmoes is een andere benaming voor raapstelen, je kunt er hier meer informatie over vinden:
https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/raapstelen/

Als je aardbeien wilt oogsten en de planten wilt laten groeien kun je het beste (een deel) van de uitlopers waar de stekken aan komen verwijderen.
Je kunt ze nog prima planten, zelf gaan we ook deze week nog potjes bij de uitlopers zetten om stekken te nemen. Maar neem per plant niet teveel stekken, dat put de plant uit en je wilt liever per plant 2 gezonde stekken en een sterke moederplant, dan een zwakke moederplant die 12 slecht groeiende kleine stekjes moet maken. Kijk ook even op de pagina over aardbeien: https://mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/

groetjes,
Diana

Laura van Os 7 augustus 2013 om 17:27

Dank je wel! Ik ga het proberen!

Gr. Laura


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!