Beestjes

Ik kan erg van ze genieten, op een warme, droge dag is het leuk om te kijken wat er zoal vliegt in de tuin. Grappig om te zien dat elk beestje ook zo z’n eigen voorkeur heeft. En er vliegt van alles, van bijen, solitaire bijtjes, hommels, zweefvliegen, etc.

Maar opvallend dat ik minder vlinders zie dit jaar. En juist heel veel meer hommels. En elk beestje heeft een voorkeur voor een eigen plant of kleur bloem, etc. Vlinders op de Astrantia, hommels op de Alliums en Echinops, solitaire bijtjes op de Heliopsis.

Verder heb ik eigenlijk even niets te melden, straks snel naar de tuin, het schijnt veel te warm te worden om echt te werken. Maar toch ook erg druk, en dan vooral met het oogsten van zaden. Mooi, dan kan ik tegelijkertijd nog meer van al die vleugeltjes genieten……. 🙂

Tot slot een paar foto’s ter illustratie:

Hommel in Alcea rosea 1

Een hommel in de stokroos, en zo vindt kruisbestuiving dus plaats, ze is bijna volledig gestippeld met stuifmeel.

Bijen drinken 1

Nu het water in de vijver wat gaat zakken voelen bijen zich veilig genoeg om water te komen halen (niet in het water zelf maar via de planten langs de rand).

Hommels met Allium sphaerocephalon 1

De Allium sphaerocephalon is bijna uitgebloeid maar zolnag er nog iets te halen valt wordt ze druk bezocht door hommels. En nu ze bijna is uitgebloeid gaat juist de Allium ‘Millennium’ bloeien en verschuift hun interesse daar naar toe.

Schildpadden in het water 1

En tot slot dan nog een foto van de schildpadden. Heel wat anders ja 🙂 Van huis naar de volkstuin is het ongeveer 600 meter fietsen. En dan fietsen we langs een brede sloot. En al jaren zitten daar wat schildpadden, ongetwijfeld losgelaten door mensen die een schildpadje hadden maar er geen interesse meer in hadden (neem ze dan niet, zou ik zeggen). Maar ze kunnen soms heel goed in de Nederlandse natuur overleven.

En zo zitten ze altijd op een afwateringsbuis die in die sloot uitkomt. In het zonnetje. Elk jaar vallen er na de winter wat weg maar komen er ook weer wat bij, soms zijn het er 2 maar oms ook wel 5. Ze zijn vast niet voor iedereen even leuk, zeker niet voor de daar ook broedende waterhoentjes, maar als wij ze zo in het zonnetje zien zitten, vanaf april, dan krijgen we altijd een beetje zomers gevoel.

Ze zijn voor ons het teken van het begin van de zomer (elke keer als we langs fietsen in april even kijken, zijn ze er al weer?), net als de gierzwaluwen (die helaas zo ongeveer nu weer ons land gaan verlaten – ik zal hun vrolijke gegier missen, we moeten maar weer wachten op koninginnedag 2012 :-)). Van de schildpadden kunnen we nog even genieten, zo lang de zon schijnt warmen ze zich lekker op de stenen pijp op.

8 reacties op Beestjes

Kristien 1 augustus 2012 om 11:31

Hallo Diana,
Hier ook veel minder vlinders dan andere jaren. Ja, koolwitjes op de kool …. En ook veel hommels.
Groetjes,
Kristien

johan 1 augustus 2012 om 23:26

Hallo,
Even een mail van mijn kant over de geweldige zaden van je , de paparika’s en en tomaten doen het meer dan voortreffelijk.
de jalapeno fooled you valt iets tegen maar de sweet cayenne is een pronkjuweel , wel 25 stuks per plant !! een echte aanrader.
De Healthy tomaat en grape hangen zwaar door van de trossen met tientallen tomaatjes.
De slabladige basilicum doet het ook prima maar de rupsen vinden het ook heerlijk….
En de rest doet het ook prima , behalve de bloemen valt wat tegen , zal dat dan met de natte zomer te maken hebben? net als de boontjes zijn die verloren maar de nieuwe zijn alweer onderweg.
Hopelijk komt het bij jullie ook nog wat goed in het najaar.
Ik wacht nu alweer op de zadenlijst
ps ik sta er toch wel op?
groet johan

Diana 2 augustus 2012 om 09:30

Hallo Johan,

Wat leuk om te horen dat de zaden het goed hebben gedaan!
(gelijk even gekeken en je staat nog op de mailinglist hoor).
Hier deed de Jalapeno Fooled You het juist geweldig goed, soms zijn kleine veranderingen in grondsoort, voeding, temperatuur, etc. erg belangrijk bij pepers.
Het valt me dit jaar extra op dat peperplanten die dichter bij de ruiten staan veel lager en ‘zwakker’ blijven dan planten die aan het middenpad staan (waarschijnlijk door alle kou van de afgelopen weken, bij het raam is het natuurlijk kouder, zeker in de nachten, dan midden in de kas).

groetjes,
Diana

Cecile 2 augustus 2012 om 01:45

Hallo Diana,

En jawel hoor….weer staat alles hier blank. Hier langs de oostgrens kan het er ook wat van! Toen de regen en onweer voorbij waren nog even gauw slakken gejaagd, voor het slapen gaan. Springt er ineens een kikker gelijk met mij naar binnen (die lopen hier ook veel als het geregend heeft, altijd uitkijken waar je loopt dus). Nadat hij achter de kast vandaan was gekomen kon mijn man hem gelukkig vangen, en weer buiten vrij laten, arm beestje! Kortom nattigheid ten top.

Op buienradar zag ik dat jullie ook in de prijzen zijn gevallen, hopelijk een beetje goed afgelopen daar. Morgen maar weer de boel schoonmaken en restaureren.
De aardbeien doen het heel slecht hier. Op het moment dat ze gaan groeien worden ze bruin of ze barsten. Zou dat ook aan het vocht liggen?

Groetjes,
Cecile

Diana 2 augustus 2012 om 09:24

Hallo Cecile,

Wat vervelend dat je ook weer veel te veel regen hebt gekregen! Hier wel flinke bliksem en onweer maar uiteindelijk ‘slechts’ iets meer dan 10 millimeter regen gevallen. Ook de aardbeien doen het hier slecht hoor. De planten staan er prima bij en willen al flink uitlopers maken, maar de bloei was slecht, de aardbeien zijn voor het groeien en rijpen al gaan rotten. We gaan zelf, als er toch geen aardbeien meer komen, maar stekken maken van de uitlopers en een nieuw veldje beginnen (op een stukje tuin dat we eerst goed spitten, compost en oude mest eronder, in de hoop dat daar nu wat meer voeding en weer wat betere structuur komt).

groetjes en weer sterkte met het opruimen!
Diana

petro verschuren 2 augustus 2012 om 23:48

hoy diana

de zaden die ik bij jou heb besteld van de pepers en de paprika doen het heel erg goed
en ook de tomaat demidov doen het echt geweldig goed heel veel grote tomaten ik heb nog nooit vleestomaten op
de paprika sweet chayenne doet het echt geweldig goed een waar sieraadje voor in de kas ziet er echt heel apart uit
de peper cheyene trick red doet het echt heel goed
dus nu maar afwachten dat de pers en parika en de tomaten gaan kleuren
gr petro

Diana 3 augustus 2012 om 09:17

Hallo Petro,

Leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd en alles nu goed groeit en bloeit.
En nu inderdaad maar hopen op lekker veel zon zodat alles kan gaan rijpen en geoogst kan worden :-).

groetjes en veel succes ermee!
Diana

ria groen 11 augustus 2012 om 19:59

hallo Diana,
Ik volg heel vaak je site.
Maak nu steeds de bietjes en komkommers in volgens jouw recept.
Die van vorig jaar nu pas gegeten maar heerlijk.
De tomaten in onze kas hadden al heel vroeg bruinrot,hebben ze ingemaakt;chutney.
nu maar afwachten hoe ze smaken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties