Pepers

Peper Cayenne Ring of Fire aan plantHet heeft lang geduurd, heel lang zelfs, maar er beginnen eindelijk wat pepers te bloeien en groeien, en zelfs al 2 soorten te rijpen (Cayenne Ring of Fire en Numex Española Improved).

Veel te koude nachten in de afgelopen 3 maanden. Met zon in de kas werden de planten dan wel wakker, maar eer ze konden verzinnen of ze wel of niet wilden groeien kwam de avond al weer en kwam de groei met dezelfde vaart weer tot stilstand bij temperaturen ruim onder de 12 graden. En dan heb ik het over zonnige dagen, er waren in de afgelopen maanden ook heel veel niet-zonnige dagen en dan is stilstand bijna achteruitgang bij een peper – overdag onder de 20 graden en in de nachten zelfs onder de 12 graden = 0 groei.

Even ter vergelijking, ik teelde in 2009 de Cayenne Ring of Fire en kon toen in de laatste week van juni al de eerste rijpe pepers oogsten. Dit jaar is dat dus pas nu, begin augustus, ruim 4 weken later (foto rechtsboven). En dat belooft dus ook nog wat voor de soorten die ik normaal gesproken al laat (in september) kan oogsten……… dat wordt ruim herfstwerk 🙂

Dat neemt niet weg dat er, eindelijk, iets te zien valt qua pepers. Verschillende vormen, kleuren, grootte, etc.. Nu al mooi is de Tazmanian Black, donkergroen blad, lilapaarse bloempjes, pepers die glanzend zwart met donkergroen zijn.

Peper Tazmanian Black bloem

De Jalapeño Chichimeca doet het geweldig goed. Zeer grote (soms ruim 10 cm) donkergroene Jalapeño’s die nu de karakteristieke kurktekening krijgen. Ik verwacht dat ze binnen 1 tot 2 weken gaat rijpen.

Peper Jalapeno Chichimeca onrijp

De Trinindad Scorpion Yellow CARDI is uiteraard nog onrijp maar je kunt al aan de onrijpe pepers zien waar de naam vandaan komt, de pepers hebben onderaan een soort puntje, als een soort staart van een schorpioen (met wat fantasie :-))

Peper Trinidad Scorpion Yellow CARDI

En dan nu elke dag maar kijken, of er iets nieuws bij is gekomen, en kijken of ze willen rijpen als ik er lang naar ‘staar’ 🙂 De spullen staan in ieder geval klaar om sambal te gaan maken, pepers drogen, peperolie, grof zeezout voor peperzout. Het zal dit jaar misschien niet zo veel zijn maar ik verheug me er nu al op, kan de geur bijna al ruiken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Robert

Hallo Diana,

Dit jaar had ik al vroeg bloemen en vruchten in de pepers, nog voor ik ze eind april had uitgeplant in de kas. De planten groeiden stevig en snel, maar nadat ik ze uit had geplant ging ook hier de groei er snel uit en rijpte alleen de peprs die er in zaten af. Ik oogst hiervan al geruime tijd verschillende pepers van de verschillende soorten. sinds een week of 4 zit de groei er wel goed in en beginnen al veel soorten vol op te bloeien en hebben veel soorten ook al veel vruchten er in hangen. De Bolivian Bumpy bezwijkt bijna onder de vruchten, de plant is nog geen halve meter hoog, breed uitgestoelt en er hangen zeker tussen de 40 a 50 vruchten in. Ook de sweet Cayenne en de Kekova hangen vol vruchten die ook al afrijpen. Van de Dong Xuan Market, mijn favoriet voor sambal en thai sweet chilli saus heb ik al 10 rijpe vruchten geoogst en hangt de plant super vol. Ook hier gaan we zoetjes aan meer oogsten van de pepers (ook van de tomaten) zodat we ook aan de winter voorraad kunnen werken.

meatfreak

Mooie foto’s, Diana. Goed om te horen dat de Chichimeca het zo goed doet, breed worden ze niet maar lang wel. Ik heb ze nog niet (onrijp) geproefd. Heb hier nog andere soorten staan waarvan de pods nog langer en breder worden. Zal er zaad van oogsten voor volgend jaar 😉
http://i1094.photobucket.com/albums/i453/meat_freak/IMAG1424.jpg

Behalve die soorten laat de rest hier ook op zich wachten met afrijpen met dank aan de slechte zomer en dan vooral te weinig echte zonuren. Hoe staat het eigenlijk met de Bhut Jolokia Peach, Fatalii White, Foodorama Scotch Bonnet en Peruviana Arancio?

Christa

Hoi Diana, toch fijn dat er bij jou nog een paar peperplanten zijn die wat minder gevoelig zijn voor dit weer! Ik had voor het eerst zaden van jouw verzameling geprobeerd: serrano monte, yalova yahlik (uit mijn hoofd, misschien klopt het niet helemaal) en rocoto canario. Voor die laatste heb ik echt veel moeite moeten doen, maar grappig genoeg doen ze het nu het beste! De ene staat nu in de kas met wel 25 groene pepers eraan (formaat kleine walnoot) en de andere staat achter het huis en krijgt ook pepertjes. De yalova is ook mooi geworden, alleen een beetje last van witte vlieg, maar de serrano monte heeft het meeste moeite: de planten blijven klein, 30 cm ofzo, en er komen maar een paar pepertjes aan. Maar omdat ze zo verschillend zijn vind ik het eigenlijk leuker dan tomaten! Groetjes van Christa.

Claudia

Hallo Diana,

Geweldige site heb je, regelmatig kijk ik er even op, heb zelf ook een groentetuin, is ook wel nodig met 5 kids, maar verkoop jij je oogst ? dit kun je toch nooit allemaal zelf op ? 🙂

Moestuin in de stad

Hallo Diana,

Toch wel fijn om te lezen dat het bij een ander ook niet helemaal lekker loopt met de pepers 😉 maar gelukkig zitter er altijd een paar aan.

Succes met het maken van sambal!

Yvonne van der Male

De Brugmansia staat er prachtig bij, zit in een grote pot, deze staat weer in een zinken grote pot. Hij ruikt heerlijk !!!

Peter Kortekaas

Ik heb dit jaar Hungarian Black pepper geteeld, dat ging erg goed.
Ik heb er sambal badjak van gemaakt, 10 potten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties