Belofte

Blauwe bes loopt uitHet gaat echt gebeuren, de lente gaat beginnen. Je kunt het horen aan de vogels, je kunt het al zien aan planten (op de foto zie je het eerste leven van de blauwe bes). En ik kan het merken aan mijn eigen gedrag; wat vroeger opstaan, zin om naar de tuin te gaan (ondanks de kou), plannen maken. Ik kan het ook zien aan andere mensen, de eerste joggers op de dijk hier gespot.

En er wordt mooi weer beloofd, na het weekend zelfs wel 10 graden en zon. Heerlijk! En dus ook al veel gezaaid. Vandaag de aardperen uitgeplant en de sjalotten. En zilveruitjes en radijs gezaaid. Thuis beginnen de eerste tomatenzaden te kiemen (de eerste 4 van de ruim 120, dus nog een lange weg te gaan hoor, maar het begin is er).

Eerste kiempjes 2013En er kiemen ook al wat bloemenzaden, nog heel klein maar ik zie ze al, elke dag even speuren naar nieuwe tekens van leven :-). Op de foto de eerste blaadjes van de Papaver apokrinomenon, amper een kwart centimeter groot, maar ze zijn er wel.

Gisteren ook al krootjes en koolrabi en knolselderij gezaaid, maar die heb ik in de koude kas in een tray voorgezaaid. Ik was van plan om komende week de aardappelen en pootuitjes te gaan poten, maar daar wacht ik toch nog maar even mee. Het is de laatste weken nog zo koud geweest, en komend weekend gaat het nog vriezen in de nacht, ik wacht nog een weekje.

Terwijl de uien wel al zijn gekocht en in huis zijn, en ook de aardappelen beginnen al mooi uit te lopen. Ze liggen op de koude zolder (een graad of 10-12), in het volle licht. Warmer en donkerder lopen ze sneller uit maar die scheuten zijn dan wel slapper, wateriger, breekbaar. Kan ook hoor, maar zoals ze er op de foto zien ze er wel mooi gedrongen, kort, stevig uit.Aardappel Kestrel loopt uit

Nog een ruime week geduld en dan mogen ze de grond in, en dus ook de plantuitjes. Met de voorgezaaide uien gaat het prima, die kunnen ook over een week of 2 worden uitgeplant.

Zo langzamerhand komen we weer in het tuinritme, wat te doen, wat te zaaien, kassen opruimen, alle gieters met water vullen en in de kas zetten (dan warmt het water in de zon al een beetje op). Morgen wat bloemen in de kas voorzaaien (Polygonum oriëntale, Consolida ajacis Splish Splash, etc.).

En harken natuurlijk, alle grote bonken klei zijn door de vorst zacht geworden en we kunnen nu die grond alvast fijn harken zodat er binnenkort in gezaaid kan worden. De kassen zijn schoongemaakt, het glas is helder, zoveel mogelijk licht en zon voor de zaaisels.

Peperzaailing 28 februari 2013En thuis gaat het met de pepers ook goed, in de eerste weken gaat het zo langzaam met ze, maar nu de temperaturen stijgen, de zon gaat schijnen en de zaailingen genoeg worteltjes hebben om wat meer en sneller voeding op te nemen beginnen sommigen al aan hun vijfde en zesde blad. Van sommige zaailingen heb ik er maar 2 in een potje (als er niet meer kiemden), maar van de soorten waar er 4 van in een potje staan ga ik komende week de zwakste wegknippen zodat er uiteindelijk 3 zaailingen in een potje over blijven. En die mogen daar dan in blijven tot ze eind april in de kas kunnen worden uitgeplant.

Tot slot nog een foto van de kroot McGregor’s Favourite, een donkerrode kroot met heel donker diep paarsrood blad. Erg mooi, maar ik had er geen zaden meer van. En een lastige tante om zelf zaden van te oogsten. Want ze is tweejarig. En dus heb ik in oktober 2012 6 krootjes geoogst en die in wat vochtig zand in een door piepschuim isolerend bakje in de koude kas bewaard. Gisteren het bakje opengemaakt en de krootjes hebben de winter overleefd! Kroot McGregor loopt uit

Je ziet zelfs dat ze al een blaadje wil gaan maken. En dus vandaag uitgeplant, net zo diep als een sjalot (alleen het puntje boven de grond). Met wat goede hoop gaat ze de komende weken verder uitlopen en groeien, en ergens aan het einde van de lente bloeien. En dan hoop ik er dus zo rond augustus zaden van te kunnen oogsten. Nu al denken aan oogst, het lijkt wat vroeg :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Hier ook volop tuinkriebels, maar jij zit al duidelijk in het ritme, amai!

Astrid

Hallo Diana,

Wat een geweldig mooie, maar vooral duidelijke, informatieve site. Prachtige foto’s !

Anja Adema

Beste Diana,

Ik las over je kiemende tomaten en vroeg me toen af: zaai jij die volgens deno-methode?

Groetjes,
Anja

Anja

Oke, dank je wel!

johan

Eindelijk kunnen we weer iets meer in de tuin.
Jou paprika’s staan allemaal boven en volgende week gaan de tomaten in de grond.
ik heb je vorig jaar gevraagd of het help om veel basilicum te planten in de tuin tegen ongedierte…..
weet niet of het dat ook tegen heeft geholpen maar ik had wel heel veel pesto !!!

johan

.

Moestuin

Hey Diana,

Ik heb je zaadjes ontvangen en de eersten komen al op! Helaas zijn ze nog niet zover als jouw pepers maar dat zal vast goed komen 😉

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties