Ben ik langzaam?

Kerst 2013Ik ben nog nooit zo laat geweest. Vorige jaren had ik de planning al klaar, de zaden al besteld (en soms ook al in huis). Dit jaar lijkt het er allemaal maar niet van te komen. Geen idee of ik het te druk heb, misschien gewoon leeftijdsgebonden langzaam aan het worden ben, of teveel lanterfant :-).

In ieder geval wordt het nu wel tijd dat ik een beetje op ga schieten. Want het is al snel 2014. En standaard wil ik altijd graag bij het begin van het nieuwe jaar al snel wat gaan zaaien. Niet op 2 januari, maar misschien wel op 12 januari. Want dan kan het ook al wel, in de kas uiteraard. En afhankelijk van de temperatuur kiemen soorten als rucola, veldsla, mosterdblad, spinazie, radijsjes, etc. dan binnen 2 tot 3 weken en kunnen we ze eind februari eten.

Gisteravond in ieder geval mijn bestelling voor van der Wal afgerond. Erg benieuwd naar de paddenstoelen (die ik in een strobaal wil gaan kweken). En naar de Petit Posy. Ik las er niet zo’n goede recensie over:http://marksvegplot.blogspot.nl/2012/02/flower-sprouts-we-finally-get-to-taste.html. Maar toch eigenwijs hè, ze ziet er zo leuk uit dat ik toch ga proberen.

En zoals eerder gezegd ga ik toch maar bij Baumaux bestellen, zo duur maar zulke geweldige soorten. Komende week eens tijd voor maken, want het duurt altijd wel een week of 3 tot 4 voor de zaden aankomen.

Volkstuin 10-12-13En dan valt er hier nog genoeg op te ruimen, zowel op de tuin als thuis (labels wassen, zaden uitzoeken voor 2014, er liggen nog een aantal geoogste zaden waar ik helemaal geen tijd meer voor heb gehad om ze te schonen, etc..

Ruud is wel al flink opgeschoten. Als je de foto van eind november met die van vorige week vergelijkt heeft hij al een flink stuk gespit. De 3 groene vakken die je nog ziet zijn een vak met winterandijvie, een vak met aardbeien en een vak met prei. De grond lijkt op de foto nog kletsnat en dat was ook zo. Nu begint de grond langzaam wat te drogen (vriesdrogen :-)).

Komende week sla ik de tuin over en ga ik eindelijk eens opruimen, zaden bestellen, de al eerder genoemde fruitbomenrassen uitzoeken en bestellen, en plannen maken voor 2014. Vorige week nog de laatste appelmoes gemaakt en een emmer winterpeen geschoond en ingevroren. Nu staat er nog een emmer met schorseneren, een emmer met aardperen, en een emmer pastinaken. Een andere rij pastinaken staat nog gewoon op de tuin, ik hoop er met de kerst een lekkere puree van te maken (pastinaakpuree met aardappelen, tijm, uien, boter en melk).

Zodra ik een planning klaar heb ga ik dat hier uiteraard melden, en hoop ik een lijstje te maken met wat ik wanneer ga zaaien. Voor nu wens ik iedereen fijne feestdagen! En wellicht ook succes met de planning en voorbereidingen op het nieuwe jaar :-).

 

6 reacties op Ben ik langzaam?

natuurlijk-rijk 12 december 2013 om 13:22

Vriesdrogen, hihi, Fijne feestdagen, je bent er vroeg bij, nu de zaden nog 😉

Christan 13 december 2013 om 17:08

Hallo Diana, ik heb nog wat spitskoolplanten en andijvieplanten die ik in oktober gezaaid heb in de platte bak staan. ze staan er mooi bij, maar kan ik ze nog overplanten in potjes en terugzetten in de platte bak? zal ik de gok wagen met dit weer of zal ik ze laten groeien? groetjes Christan

Diana 13 december 2013 om 21:49

Hallo Christian,

Ik weet natuurlijk niet welke rassen je hebt staan en hoe groot ze zijn.
Als het redelijk winterharde rassen zijn, geschikt voor weeuwenteelt, kun je ze wellicht het beste gewoon laten staan, want overzetten naar pot zorgt altijd voor verstoring van het wortelgestel. Echt jonge plantjes, met minder dan bijvoorbeeld 5 blaadjes, kun je nog wel overplanten zonder heel veel risico, mits je wel een flink kluitje uitschept.
Als je de planten laat staan, dan kun je wellicht bij echt strenge vorst nog een extra bescherming geven, zoals een extra glazen of plastic plaatje, of iets wat een klein beetje kan verwarmen.

Ik hoop dat het je lukt de zaailingen/planten over te houden!

groetjes,
Diana

Marjan Vos 14 december 2013 om 19:56

Merci voor een mooi mooiemoestuin-jaar en veel plantgeluk in het komende jaar!

Eddy 28 december 2013 om 17:36

Hello Diana,

Nee, Diana, je bent niet langzaam. Die titel reserveer ik voor mezelf, ik heb namelijk nog geen poot uitgestoken. Ik neem me wel voor om mijn leven te beteren en jou op de voet te volgen. Enfin, toch met een paar weken vertraging!
Voor bessen kan je eens kijken naar de Proeftuin in Zomergem en in Nederland heb ik een prachtig bedrijf ontdekt.
http://www.jomajole.nl/index.php?page=begin

Eddy

Diana 29 december 2013 om 10:17

Hallo Eddy,

🙂
Hier gewoon druk met veel dingen, zoveel tegelijk dat het net lijkt alsof ik niks doe, eigenlijk doe van alles wat maar dat lijkt niet op te schieten :-).
Dankjewel voor de tip voor de kersenkwekerij!

groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties