Tijd voor de website

Volkstuin 20-11-13Eigenlijk meer een melding dan een tuindagboek. En dat terwijl ik hele verhandelingen zou kunnen houden over de verschillende spierpijnen die ik allemaal heb :-).

Want dit is de tijd voor die-hards, niet voor mooi weer-tuinders. Koud, miezerig, grijs, donker. IJskoude, rode vingers als je potjes omspoelt in de regenton, uitglijden op het modderige looppad, de penetrante geur van verse mest die in je neus prikt tijdens het kruien, de modder die tot aan je ellenbogen lijkt te zitten als je een paar pastinaken uit de grond haalt. Elk seizoen heeft z’n charmes…..zegt men :-).

De foto is nog eind november gemaakt. Ondertussen zijn al weer groenten mee naar huis gegaan, en ook het bergje gezaagd hout ligt ondertussen thuis in het houthok te drogen voor volgend jaar. Ruud is ondertussen over de helft met spitten, en hoopt dat voor het einde van het jaar klaar te hebben.

En ik ruim op, oogst de laatste groenten, verwijder in elkaar gezakte eenjarigen, snoei de struiken en bomen. En ik heb eindelijk wat meer tijd voor de website. Vandaar eigenlijk dit tuindagboek, of dus melding.

Ik heb een kosmoskalender gemaakt, voor de laatste keer. Want eigenlijk gebruik ik die zelf maar heel weinig, ik koop de kosmosagenda en heb die altijd bij me. Maar voor de mensen die de afgelopen jaren via de mail de kosmoskalender vroegen, je kunt de kalender voor 2014, vinden op de pagina over het tuinieren met de kosmoskalender. Voor dit laatste jaar heb ik de kalender (in excel) en de uitleg (in word) open op de website gezet, zodat ook mensen die er toch nieuwsgierig naar zijn, het een jaartje kunnen proberen.

Alle verdere uitleg, en de 2 documenten, vind je op de genoemde pagina. Ik hoop dat de kalender en de uitleg goed geopend kunnen worden, ik heb dit nog niet eerder gedaan, en als mensen problemen hebben om het te openen, laat het dan vooral via het tuindagboek weten, wellicht kunnen andere mensen met meer verstand van dit soort bestanden meedenken…..

En verder ben ik op dit moment bezig om de inhoudsopgave op de voorpagina van de website te zetten. Sinds ik zelf een tablet heb zie ik zelf wat obstakels op mijn website (omdat het drop down-menu niet werkt), dus daar probeer ik wat aan te doen in de komende weken. En verder staan op het programma:

  • de tomatenrassen van dit jaar in de database voor tomaten zetten
  • een pagina maken over schorseneren
  • een pagina maken over Yacon
  • nog steeds een begin maken met een peperdatabase (hoewel ik daar over twijfel omdat er al prima databases op internet te vinden zijn)
  • de database voor eenjarigen aanvullen en aanpassen, heel veel foto’s erbij plaatsen en alles in die database overzetten naar hetzelfde type pagina’s als de andere databases, de pagina met inmaak en de zadenlijst.

En vooral die 2 laatsten zijn wel helse karweien, als ik dat eens af zou krijgen deze winter, dan zou ik heel tevreden zijn :-).

 

32 reacties op Tijd voor de website

Janneke 5 december 2013 om 16:49

Zo, de kosmoskalender ligt al weer in tweevoud, geseald en wel te wachten op januari. Hoewel ik goed begrijp waarom je er mee ophoudt, ben ik erg blij dat je hem dit jaar nog met ons deelt. Veel succes met al je plannen, ik zal ze op de voet volgen. Fijne decembermaand gewenst,
Janneke

Erny 5 december 2013 om 21:26

Toevállig keek ik vandaag (wanneer zal ik de pepers in januari gaan zaaien) en had je de kosmoskalender er dus net op gezet. 🙂
Nou laat zich bij mij de kalender met Open Office goed openen. Met Microsoft Office Word lukt het niet.
De uitleg laat zich helemaal niet openen (maar die heb ik nog wel van vorige jaren!).
Bedankt! 🙂

Diana 6 december 2013 om 10:19

Wat bijzonder! Want ik heb de lijst gemaakt in Excel, en de uitleg in Word (Office 2007). Maar gelukkig dat je de lijst in Open Office kunt openen en alles daar toch ook goed in is overgekomen. Ik heb nog overwogen om eerst alles over te zetten naar PDF, maar dat is wellicht voor anderen weer niet handig.

Wat me eraan herinnert dat ik eens had beloofd om de groente-zaaikalender in Excel erop te zetten, komt op mijn doe-lijstje te staan :-).

groetjes,
Diana

Edda 7 december 2013 om 12:54

Waar bestel jij de zaden van de rode biet Regala? Heb al veel gezocht op Google en bij jouw links van zaadhandels zonder resultaat helaas.

Diana 8 december 2013 om 11:50

Hallo Edda,

Ik heb geen idee waarom maar v.d. Wal verkoopt geen zaden meer van de Regala. Daar kocht ik ze altijd, maar sinds vorig jaar hebben zij de zaden niet meer. Dit jaar de ‘Kogel’ gezaaid, maar ik was toch meer tevreden over de Regala. Ik zag haar ook nu weer niet meer in de zaadgids staan. Jammer. Ik hoop dat je haar wellicht nog bij een andere zaadhandel kunt vinden!

groetjes,
Diana

Edda 8 december 2013 om 23:26

Helaas nergens te vinden. Ik heb zelfs op Duitse en Engelse sites gekeken. Gek hè!

Edda 9 december 2013 om 10:11

Hoi Diana,

Inmiddels heb ik de vraag aan van der Wal gesteld en kreeg dit antwoord. Wellicht heb jij hier ook wat aan.

“Van het ras Regala wordt geen zaad meer geproduceerd.
Het is uit het assortiment genomen.
Het bieten ras Regala was een zgn. tuindersselectie die veel
in de tuinbouw werd gebruikt.
Zoals gewoonlijk gaat de ontwikkeling van selectie werk door
en worden de “oudere” rassen dan vervangen door nieuwe.
Voor Regala is nu Boro F1 hybride in de plaats gekomen.”

Groetjes,
Edda

Diana 9 december 2013 om 20:48

Hallo Edda,

Zoiets vermoedde ik al. Jammer dat er een F1 voor een zaadvast ras in de plaats is gekomen.
Voor komend jaar hoef ik geen zaden te bestellen van bietjes, want ik heb nog Chioggia’s, Detroit Globe en McGreggor’s Favourite, die maak ik eerst wel op :-).

groetjes,
Diana

Diana 13 december 2013 om 21:44

:-).
Ik ga dan wel een beetje vrezen dat de zaden wellicht al wat ouder zijn, of misschien in Rusland geteeld, dat kan natuurlijk ook.

groetjes,
Diana

Christa 16 december 2013 om 11:23

Zullen we gewoon een oproep doen aan iedereen die nog Regalazaden heeft om deze te vermeerderen en te delen (of omgekeerd natuurlijk).

Diana 17 december 2013 om 10:56

Hallo Christa,

Dat is natuurlijk altijd een goed idee! Ik vrees dat ik moet passen want ik heb geen zaden meer van haar :-).
En voor wie er zaden van gaat oogsten; bedenk dat ze tweejarig is, dus je zult haar moeten zaaien, zorgen dat ze dan juist niet doorschiet in de late zomer van haar eerste jaar (want dat geeft te laat zaden en daardoor, klein en matig van kwaliteit). De bieten oogst je in oktober en je bewaart ze vorstvrij. In maart plant je ze dan weer uit, en dan zullen ze in mei gaan bloeien en in augustus/september kun je dan de zaden oogsten. Pas op voor kruisen met andere rassen, en ze kan ook kruisen met snijbiet.

groetjes,
Diana

Hetty 9 december 2013 om 07:32

Hallo Diana,
ik ben al druk bezig om mijn voorbereidingen te treffen voor volgend seizoen. Zaden zijn allemaal binnen dus volop voorpret. Ik zoek alleen nog een goede leverancier van bijzondere aardappelrassen. Vorig jaar door Vreeken laten leveren maar dit was niet naar tevredenheid helaas. Heb jij (of iemand anders die wil reageren?) nog een goed en betrouwbaar adres. Ik zoek de soorten:
Mayan Gold, Opperdoezer ronde, Mr. Little Yetholm, La Ratte, Duke of York en
Golden Wonder.
Bedankt alvast voor je/jullie moeite.

Edda 9 december 2013 om 07:52

La Ratte hebben ze bij zaadhandel van der Wal.

ria 9 december 2013 om 11:22

Ik koop wel eens bijzondere aardappelrassen bij Leven van het Land. (http://www.levenvanhetland.nl). Of ze de rassen hebben die jij speciaal zoekt weet ik niet, kijk maar even.
Ik ben er erg tevreden over. Ze verkopen de pootaardappelen per 10 of 25 stuks. Ook hebben ze een enorme sortering knoflook.

Succes met de zoektocht,
Ria

Diana 9 december 2013 om 20:54

Hallo Hetty (en Ria),

Je bent me voor :-). Leven van het land heeft inderdaad erg leuke rassen.
En zaadhandel van der Wal heeft ook dit jaar weer wat nieuwe rassen erbij (Belle de Fontenay, Cornes des Gattes, Victoria en vorig jaar hadden ze al Annabelle, Rosa en Franceline erbij). Ik vond nog deze website: http://www.aardappelhof.nl/index.php. Zijn eigenlijk tafelaardappelen, maar ongepoederd, dus je kunt ze wel poten, als de rassen de moeite waard zijn. Ze hebben in ieder geval Bleue d’Artois en dat is wel echt een erg leuke en lekkere (paarse) middelvroege aardappel met prima opbrengst en smaak.

groetjes,
Diana

Christa (Elst) 18 december 2013 om 19:42

Wat betreft Leven van het land: ik ben al weken aan het wachten op hun bestelinformatie over de aardappels. Het schiet nog niet erg op, ondanks vragen van mij hierover. Ik twijfel nu wel of ik niet alsnog naar Van der Wal ga, voor de zekerheid.

Roland 9 december 2013 om 21:28

Goedenavond,
Ik heb een beetje opzoekwerk gedaan in de hoop u een beetje verder te helpen.

U vindt bij: http://www.heritage-potatoes.co.uk => Mr. Little Yetholm.

U vindt bij: http://www.thompson-morgan.com => Red Duke of York, Duke of York, Mayan Gold, La Ratte, Golden Wonder.

Pootgoed van Opperdoezer is blijkbaar heel moeilijk te verkrijgen? Het best kan u een teler contacteren, indien gekend.
Groetjes.

ria 11 december 2013 om 14:23

Thompson & Morgan verzenden helaas geen pootaardappels naar Nederland.
Wat de Opperdoezer ronde betreft, ik heb een paar jaar geleden het volgende gedaan: Bij de supermarkt een zak gekocht, de grote exemplaren opgegeten en de kleine in de grond gestopt. Ik had een prima oogst en daarna ben ik met eigen pootaardappeltjes verder gegaan. Tot op heden gaat dat prima.

Diana 12 december 2013 om 09:29

Hallo Ria,

Zo doe ik dat zelf inderdaad ook met bijzondere rassen die je niet gemakkelijk in Nederland kunt kopen, zoals de Bleue d’Artois.
Van die aardappelen bewaar ik nu al zeker 4 jaar elk jaar een paar kleine aardappelen met goede ‘ogen’ om het jaar erop weer te poten, en dat al 4 jaar prima.

groetjes,
Diana

Sarah 9 december 2013 om 16:17

Hallo Diana, ik wil je graag laten weten dat de manier waarop je alles over het moestuinieren met ons deelt, mij het gevoel geeft dat we ‘samen’ tuinieren. Jouw website is voor mij een bijna dagelijkse bron van informatie en plezier geworden bij het tuinieren én het koken/inmaken. Ook in deze koude wintermaanden. Nogmaals dank! ik geniet ervan.

Diana 9 december 2013 om 20:54

Dankjewel!!

Diana

Yvonne van der Male 10 december 2013 om 21:18

Hoi Diana,
Kijk eens op:
Zoete princesse noble(stoofappel), lijkt het jou iets??
Groet Yvonne

Diana 12 december 2013 om 09:31

Hoi Yvonne,

Heeft wat nadelen, zo te lezen op internet, maar veel oude rassen hebben wat nadelen (maar een geweldige smaak als voordeel).
Zelf twijfel ik over de Zoete Ermgaard en de Dijkmanszoet.

groetjes,
Diana

Yvonne van der Male 10 december 2013 om 21:23

En dit: rassenlijst appels library. Er staan meerdere pot appels op, zouden dat goede stoofappels zijn?!
Groetjes Yvonne

Elisa 11 december 2013 om 15:23

Ook hier word er aan de site geknutseld. Ik wil zelf ook wat meer informatie over de moestuin gaan verzamelen. Altijd interessant voor beginners zoals ik 🙂

Hetty 14 december 2013 om 13:41

Allemaal bedankt voor jullie inzet m.b.t. de rassen pootaardappelen. Ik ga aan de slag. Erg leuk om zoveel belangstelling te zien en merken. Fijn Diana dat we deze plek hebben. Mijn complimenten,
Hetty.

Diana 15 december 2013 om 15:03

Hallo Hetty,

Ik vind het ook erg leuk om te merken dat er meerdere mensen meelezen en meedenken!!

groetjes, Diana

opi Bernard 30 december 2013 om 16:07

Vandaag 30 dec. 2013
Wat een weertje zeg, ben ik eens wezen kijken in de natuur om mij heen.
Een vrij zonnige dag anders dan voorspeld natuurlijk voor vandaag , en het overvliegen van duizenden ganzen. (veel ganzen in de lucht, ze zijn voor de winter op de vlucht ) maar daar geloof ik niet zo in.
Mijn winterjasmijn staat bijna vol in de bloei, ik zie de sneeuwklokjes-neuzen ook al weer hier en daar een hyacintenknop , dus zonnetje kom maar hogerop mijn stadstuintje is er klaar voor . Mijn groentetuin geef ik nog rust al is de paardemestbult flink ingeteerd vanaf okt.
Eind maart is mijn streefdatum om alles klaar te hebben voor het komende groeiseizoen.
Ik wens jullie allen op deze leuke site een fijne jaarwisseling en een gezond vredig en gelukkig en groeizaam 2014.

Fijn om weer naar de volgende maanden te gaan om te poten, zaaien, stekken
enz. ik zie er naar uit, > jullie ook ? <

Vr.Groet,
Opi Bernard 7412 PA Dev.

Diana 31 december 2013 om 09:47

Hallo Bernard,

Hier was het juist een grijze, druilige dag. Maar ook hier komen de narcissen al op, kan ook bijna niet anders met een temperatuur van bijna 10 graden. Maar het zal vast nog wel even winter worden.

Wij hebben inderdaad ook zin in een nieuw tuinjaar!
ook jij een gelukkig, gezond en groeizaam 2014 gewenst!
Diana

Suhela 27 januari 2014 om 11:26

Bedankt voor nog 1x deze kalender!!! Ik vind hem superhandig en puzzel nog met een voor-mij-handig-systeem dat elk jaar weer verbetert. Volgend jaar toch maar de agenda kopen dus, maar dat vind ik eigenlijk ook wel heel leuk…! En fijn ook dit goede doel te steunen…


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties