Bijna…

Nou ja, dat is misschien iets overdreven. Maar toch, ik zag de eerste tomaatjes 🙂

 

Ik geef toe, het is wellicht wat vroegtijdig, maar ze zijn bevrucht en  onderweg. Als alles mee zit (het weer, het ras met haar vroegheid en de verzorging) hopen voor begin juli echt de eerste rijpe tomaatjes te oogsten.

Ook bijna, en in tijd wat dichterbij dan de tomaatjes:

 

Volgende week eten we de eerste tuinboontjes van eigen tuin. En de week daarop de eerste doperwten, want die zijn er al maar de peultjes zijn nog ‘leeg’:

 

Volgende week kunnen we ook de eerste rijpe aardbeien oogsten, en om die reden hebben we vandaag het net over het aardbeienvak gedrapeerd en vastgezet. Morgen gaan we de toppen uit de tuinbonen halen, de planten zijn nu zo’n 120 centimeter hoog. En vandaag (vrijdag) hebben we de tomaten nog gediefd en opgebonden, ook dat was hard nodig. Zeker nu het dit weekend zomers warm gaat worden.

En de vraag rijst dan ook gelijk: gaan we de kassen wit kalken of niet? We gaan per dag bekijken of het echt nodig is, bij voorkeur kalken we niet (want de pepers en paprika’s zijn juist weer blij met de felle zon en warmte). We gaan dus deuren en ramen dag en nacht open zetten en elke dag naar de tomaten en komkommers kijken en beslissen of er toch gekalkt moet worden of niet.

En zo hebben we dus nog genoeg te doen (want er is hier ook niet meer dan 3 millimeter regen gevallen, en dat is duidelijk niet opgedronken door de groenten maar door het onkruid dat heviger dan ooit uit de grond ‘springt’).

Tot slot van dit korte blogje nog een opmerking: ik vrees dat ik de komende periode weinig zal kunnen schrijven en weinig vragen zal kunnen beantwoorden. Ik ga wel proberen regelmatig wat te schrijven maar het zullen kortere stukjes zijn met vooral veel foto’s. Om een klein beetje duidelijkheid te geven zonder hier mijn volledige en oninteressante anamnese te plaatsen 🙂 : ik heb te veel pijn om zelfs maar te kunnen typen. Het is niks ernstigs en het gaat  (hopelijk) over een paar weken over, of (ik moet er niet aan denken) over een paar maanden. Om die reden heb ik ook wat vragen in mijn vorige blog niet beantwoord, maar gelukkig hebben andere mensen dat vaak gedaan, waarvoor mijn hartelijke dank!!

Tot slot nog een laatste ‘bijna’: Calendula officinalis Neon in knop.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josien

Mijn calendula (pink surprise) is ook begonnen met bloeien, zo mooi! Kan er elke dag weer blij van worden.

Rob

Hoi met Rob.
Bij ons in Vlaardingen gigantische hoosbuien.
En véél hagel .de aardbeien hebben veel schade.
En verder is alles kletsnat.
Sinds 2 jaar kweek ik in opgehoogte bedden en nu zie je toch er verschil.
De bedden zijn nu al droger dan de lager gelegen bedden.
Graag zou ik willen weten hoe ik met Diana in contact kom omdat ik slechts 4 jaar bezig ben met tuinieren .
Ik lees veel plant veel maar heb nog zoveel andere vragen.
Zeker mbt wisselteelt en combinatieteelt.
Op internet en boeken wordt ik niet veel wijzer want iedereen doet het anders en spreekt elkaar tegen.
Wellicht kan iemand mij advies geven.
De oogst tot nu toe .
3 bloemkolen andijvie en sla en radijs.
Aardappelen tuinbonen erwten veel vruchten staan er prima bij.
Groet rob

Ria

Alles wat je wil weten kunt vinden op haar uitgebreide website.

Bregje

Veel beterschap gewenst.

Liz & Co

Sterkte Diana, we hopen op een spoedig herstel voor je.

Dufraing Marc

Spoedig herstel – voor ons moet je geen pijn lijden! Beter wat genieten in de tuin!

Rudi Allewaert

Veel beterschap toegewenst .

Niane Boezen

Beterschap Diana.
Jouw website is mijn fijnste naslagwerk (ik wil altijd even weten wat Diana ervan zegt;)). Dank daarvoor!

Annewv

Beterschap Diana!
Precies zoals Niane hierboven aangeeft, altijd even checken op jouw site voor hoe, wat en wanneer! Dank je voor je leuke blogs en informatie

Rita ter Wiel

Dank je wel voor al je informatie en veel beterschap.
Doe rustig aan en vergeet niet te genieten.

Ruth

Ook voor mij ben je een leidraad. Heel veel beterschap en geniet van al het goede in het leven.

patrick

Ik heb ca drie weken geleden bonen gezaaid, helemaal niks van uitgekomen. Wordt toch opnieuw zaaien denk ik.

Liz & Co

Welke bonen Patrick?

ellen

Spoedige genezing toegewenst Diana! En niet teveel hooi op je vork nemen, ook al is dat verleidelijk! ellen

manon van wijk

Ha Diana,

Beterschap en vooral kijken naar alles wat groeit heeft ook wel wat.
Went wel heus.
Is immers tijdelijk….
Enne zeker niet onbelangrijk……Ruud jij sterkte met begieteren!

Manon

Carine

Veel beterschap en rust toegewenst. Niet makkelijk in deze tijd, maar soms wel nodig
Grt carine

D's

Beterschap Diana
De tuinbonen vallen bij mij al om en het deze nu ook getopt.

John

Vorig jaar had ik ook niet gekalkt, nou ja kalken doe ik nooit want dat vind ik niet mooi staan. Ik span vlies doek aan de zw kant van mijn kas. Dat kan je weer makkelijk weghalen als het niet meer nodig is. Maar zoals gezegd vorig jaar dus niet. Plotseling hadden veel tomaten neusrot. Snel weer doek gespannen en het probleem was voorbij. Misschien is het ook een optie om op hele hete zonnige dagen het vliesdoek aan de zonkant van de plant te draperen . Heel veel beterschap Diane

Desiree

Ook ik gebruik vliesdoek. Ik maak er zelfs een soort binnententje van. Van de week met de onweer was er een stukje opzij gewaaid en er waren meteen wat stukjes van mijn tomaat verbrand.
Misschien dat eens proberen diana?
Gr desiree

Johannes

Heel veel sterkte en hopelijk gezondheid gewenst!

Sjef

Heel veel beterschap gewenst en doe het rustig aan je hebt maar een lijf en daar moet je zuinig op zijn. Ik heb mijn kas ook niet wit gekalkt maar ik heb wit groeidoek voor de ramen hangen zo blijft het felle zonlicht ook buiten de deur.

Carola

Wat naar voor je dat je door pijn niet kan werken en schrijven. Hopelijk wordt je beter door rust – en neem je die rust ook echt. En jij kunt wel denken dat je geen dag zonder tuin kan, maar de tuin kan best een poos vooruit zonder jou. Zeker met een man als Ruud. En wat je blog betreft: je krijgt zoveel morele steun om het even rustig aan te doen. Doe dat dat ook. Op je website is zoveel informatie te vinden dat we ook wel een poosje vooruit kunnen zonder nieuwe berichten. Het is altijd informatief om te lezen wat je schreef rond deze tijd in 2017, 2016, 2015 etc. Je bent nu al een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie, en ik heb heel veel van je geleerd.
Iedereen gunt je de tijd om beter te worden. Neem die tijd.

Margreet

Beterschap, Diana. Neem de tijd om goed te herstellen! Ik hoop dat je, ondanks de pijn, toch kunt genieten van alles wat groeit en bloeit!

SIM

Niet echt iets voor mij om te reageren op een blog. Maar nu je het moeilijk hebt wil ik je toch even een hart onder de riem steken. Alle zaadjes die ik van jou gekregen heb zijn opgekomen! De tomaten in mijn raam ( op het zuiden, volop zon) worden al rood, de stekjes die ik dankzij jouw tips hebt gemaakt groeien op de tuin. Vandaag de eerste aubergine gespot op grote gezonde plant, drie in een pot zoals jij aanraadde. Matthiola en brachyscome groeien gestaag. Alleen was ik te laat met de Nieuw Zeelandse spinazie, volgend jaar nog een kans. Dank, dank, dank dus, en veel beterschap.

Anja

Diana, ik hoop dat je inmiddels weer pijnvrij van alles kunt. Zo niet, dan hoop ik dat het snel zo ver is. ik geniet erg van je leuke verhalen en foto’s. En jouw site gebruik ik als naslagwerk want ik ben een beginnende moestuinierster.

Dewi

Heel veel beterschap Diana….

Lien Braeckman

Diana, dank voor dit pareltje van een naslagwerk!! Ik geniet enorm van al je kennis en tips! Veel beterschap; als rug- en nek patiënt ken ik iets van chronische pijn… 🙁
Wie kan me helpen? Ik heb 15 tomatenplanten gezaaid en ze doen het stuk voor stuk geweldig, behalve 1. Een Pyros vleestomaat. Ik heb er zo 3 dus ik zie wel wat het zou moeten zijn maar de plant in kwestie heeft heel erg dikke, stugge en krullende blaren en in tegenstelling tot haar zusje en broertje geen enkele bloementros. Ik kan nergens vinden wat daarvan de oorzaak kan zijn….

Lien

Hoi Diana,
Dank voor je antwoord! Ik vrees dat je gelijk hebt. Ik heb de plant verwijderd; er was verder niks op aan te merken. Natuurlijk had ik net al mijn overtollige zaailingen uitgedeeld ;-). Het wordt een gat dus… Niks aan te doen. De rest doet het schitterend 🙂
Groetjes
Lien

Carine

Toch ook een bedankje uiten. Gisteren de paprika en pepers uitgeplant, een beetje laat maar het zal wel lukken hier. Dit jaar heb ik enorm veel van jouw varieteiten geplant en daarvoor wilde ik jou toch nog even bedanken. Ik heb ook voor het eerst 3 plantjes per stok gezet, ben benieuwd hoe dit zal alfopen. Ik heb altijd de gewoonte gehad om aan elke stok aub/pap/peper langs beide kanten een plant te zetten. Nu heb ik jouw methode gevolgd. Ik hou je op de hoogte van mijn ervaring.
Tussen haakjes, Ik had je beloofd jou op de hoogte te houden I.v.m de zoete aardappel. Ergens had ik gelezen dat je dit gewoon in de grond kon steken en zelfs een stuk hiervan. Wel, beiden zijn totaal mislukt.
Hopelijk ben je al wat beter en rust je voldoende.
Grt
Carine

Anneke

Hallo Diana,
Nog van harte beterschap. Hoop dat het niet van ernstige aard is.
Ik heb een vraagje over mosterdblad. Ik zag jouw mosterdblad en dat was al aardig groot.
Die van mij is plm. 10 cm en zag dat er ook al bloemetjes in kwamen, die heb ik er uit gehaald.
Krijgt het misschien voeding te kort. Bij droog weer geef ik voldoende water. Misschien moet het nog komen maar dat hoor ik dan wel van je.

Groetjes,
Anneke

Anoniem

Hoi Diana,

Heel veel beterschap! En dan inderdaad ook je rust zo veel mogelijk (proberen) te pakken, dan duurt het misschien geen maanden. Ik hoop het echt voor je! Genieten wat groeit en bloeit! Dit jaar heb ik heel veel bloemen gezaaid (natuurlijk met “jou” als naslagwerk… en wat heb ik een complimenten gekregen voor mijn “mooie” Duizendschoon! Als kind kreeg ik ze bij het defilé van de avondvierdaagse dus het is echt nostalgie… maar wat zijn ze leuk! Ik kan haast niet wachten totdat alle bloemen gaan bloeien, het is dan echt een feestje! Mede dank zij jou is mijn “tuinliefde” gekomen dus doe het rustig aan, pas goed op jezelf!

Groetjes,
Emily

Mayra

Oeeh, je foto’s worden steeds mooier<3!
Beterschap!

Francis

Super leuk om eigen eten uit tuin te krijgen. Ziet er goed uit!

Wai

Beste Diana.
mijn aardbeien planten heeft een maand geleden bloemen gehad, maar ik zie nog steed geen aardbei. Hoe lang duur het voordat ik aardei ziet of is deze oost mislukt??
Dit is eerste jaar dat ik aardbei plant heb van een uitloper.

Wai

Beste Anita,
ik heb heel veel aardbei planten staan.
volgens mijn zijn ze wel bevrucht. ik zie vrucht knop, maar die zit vol met een wit laag stof achtig.
Is dat een schimmelziekte en kan ik dat bestrijden?
Het aardbei planten staat op een zonnig plaats in de tuin.

groeten
wai

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties