Bijna…

Nou ja, dat is misschien iets overdreven. Maar toch, ik zag de eerste tomaatjes 🙂

 

Ik geef toe, het is wellicht wat vroegtijdig, maar ze zijn bevrucht en  onderweg. Als alles mee zit (het weer, het ras met haar vroegheid en de verzorging) hopen voor begin juli echt de eerste rijpe tomaatjes te oogsten.

Ook bijna, en in tijd wat dichterbij dan de tomaatjes:

 

Volgende week eten we de eerste tuinboontjes van eigen tuin. En de week daarop de eerste doperwten, want die zijn er al maar de peultjes zijn nog ‘leeg’:

 

Volgende week kunnen we ook de eerste rijpe aardbeien oogsten, en om die reden hebben we vandaag het net over het aardbeienvak gedrapeerd en vastgezet. Morgen gaan we de toppen uit de tuinbonen halen, de planten zijn nu zo’n 120 centimeter hoog. En vandaag (vrijdag) hebben we de tomaten nog gediefd en opgebonden, ook dat was hard nodig. Zeker nu het dit weekend zomers warm gaat worden.

En de vraag rijst dan ook gelijk: gaan we de kassen wit kalken of niet? We gaan per dag bekijken of het echt nodig is, bij voorkeur kalken we niet (want de pepers en paprika’s zijn juist weer blij met de felle zon en warmte). We gaan dus deuren en ramen dag en nacht open zetten en elke dag naar de tomaten en komkommers kijken en beslissen of er toch gekalkt moet worden of niet.

En zo hebben we dus nog genoeg te doen (want er is hier ook niet meer dan 3 millimeter regen gevallen, en dat is duidelijk niet opgedronken door de groenten maar door het onkruid dat heviger dan ooit uit de grond ‘springt’).

Tot slot van dit korte blogje nog een opmerking: ik vrees dat ik de komende periode weinig zal kunnen schrijven en weinig vragen zal kunnen beantwoorden. Ik ga wel proberen regelmatig wat te schrijven maar het zullen kortere stukjes zijn met vooral veel foto’s. Om een klein beetje duidelijkheid te geven zonder hier mijn volledige en oninteressante anamnese te plaatsen 🙂 : ik heb te veel pijn om zelfs maar te kunnen typen. Het is niks ernstigs en het gaat  (hopelijk) over een paar weken over, of (ik moet er niet aan denken) over een paar maanden. Om die reden heb ik ook wat vragen in mijn vorige blog niet beantwoord, maar gelukkig hebben andere mensen dat vaak gedaan, waarvoor mijn hartelijke dank!!

Tot slot nog een laatste ‘bijna’: Calendula officinalis Neon in knop.

 

42 reacties op Bijna…

Josien 25 mei 2018 om 16:44

Mijn calendula (pink surprise) is ook begonnen met bloeien, zo mooi! Kan er elke dag weer blij van worden.

Rob 2 juni 2018 om 21:47

Hoi met Rob.
Bij ons in Vlaardingen gigantische hoosbuien.
En véél hagel .de aardbeien hebben veel schade.
En verder is alles kletsnat.
Sinds 2 jaar kweek ik in opgehoogte bedden en nu zie je toch er verschil.
De bedden zijn nu al droger dan de lager gelegen bedden.
Graag zou ik willen weten hoe ik met Diana in contact kom omdat ik slechts 4 jaar bezig ben met tuinieren .
Ik lees veel plant veel maar heb nog zoveel andere vragen.
Zeker mbt wisselteelt en combinatieteelt.
Op internet en boeken wordt ik niet veel wijzer want iedereen doet het anders en spreekt elkaar tegen.
Wellicht kan iemand mij advies geven.
De oogst tot nu toe .
3 bloemkolen andijvie en sla en radijs.
Aardappelen tuinbonen erwten veel vruchten staan er prima bij.
Groet rob

Ria 3 juni 2018 om 08:30

Alles wat je wil weten kunt vinden op haar uitgebreide website.

Ruud & Diana 3 juni 2018 om 10:11

Hallo Rob (en Ria, hartelijk dank voor je reactie!),
Wat jammer dat je tuin zo is getroffen door het noodweer. Ik vrees dat er na zoiets niet veel anders te doen is dan de schade bekijken en nieuwe plannen maken, er is gelukkig nog van alles te zaaien.
Ik heb op deze website een paar honderd pagina’s geschreven over allerlei zaken die met moestuinieren te maken hebben, jet kunt via de index hopelijk heel veel pagina’s vinden met informatie. Ik heb helaas de tijd niet om grote hoeveelheden vragen persoonlijk te beantwoorden. Maar als je een vraag hebt mag je die hier altijd stellen, niet alleen ik zelf maar heel veel andere moestuinders lezen je vraag en kunnen meedenken over het antwoord (of leren iets van de antwoorden die worden gegeven). Als je nog meer persoonlijke antwoorden zoekt kijk dan eens op het moestuinforum.nl.
Het leuke van wisselteelt en combinatieteelt is dat die voor iedereen anders is, afhangt van de grond waarop je teelt, de soorten die je teelt, je eigen voorkeuren, etc., etc..
Het is dus je eigen persoonlijke cryptogram 🙂 .
groetjes en veel succes met nieuwe plannen voor dit jaar!!
Diana

Bregje 25 mei 2018 om 21:50

Veel beterschap gewenst.

Liz & Co 26 mei 2018 om 01:36

Sterkte Diana, we hopen op een spoedig herstel voor je.

Dufraing Marc 26 mei 2018 om 08:26

Spoedig herstel – voor ons moet je geen pijn lijden! Beter wat genieten in de tuin!

Rudi Allewaert 26 mei 2018 om 09:20

Veel beterschap toegewenst .

Niane Boezen 26 mei 2018 om 10:37

Beterschap Diana.
Jouw website is mijn fijnste naslagwerk (ik wil altijd even weten wat Diana ervan zegt;)). Dank daarvoor!

Annewv 26 mei 2018 om 10:48

Beterschap Diana!
Precies zoals Niane hierboven aangeeft, altijd even checken op jouw site voor hoe, wat en wanneer! Dank je voor je leuke blogs en informatie

Rita ter Wiel 26 mei 2018 om 11:13

Dank je wel voor al je informatie en veel beterschap.
Doe rustig aan en vergeet niet te genieten.

Ruth 26 mei 2018 om 11:33

Ook voor mij ben je een leidraad. Heel veel beterschap en geniet van al het goede in het leven.

patrick 26 mei 2018 om 12:04

Ik heb ca drie weken geleden bonen gezaaid, helemaal niks van uitgekomen. Wordt toch opnieuw zaaien denk ik.

Liz & Co 26 mei 2018 om 13:36

Welke bonen Patrick?

ellen 26 mei 2018 om 13:09

Spoedige genezing toegewenst Diana! En niet teveel hooi op je vork nemen, ook al is dat verleidelijk! ellen

manon van wijk 26 mei 2018 om 13:54

Ha Diana,

Beterschap en vooral kijken naar alles wat groeit heeft ook wel wat.
Went wel heus.
Is immers tijdelijk….
Enne zeker niet onbelangrijk……Ruud jij sterkte met begieteren!

Manon

Carine 26 mei 2018 om 14:02

Veel beterschap en rust toegewenst. Niet makkelijk in deze tijd, maar soms wel nodig
Grt carine

D's 26 mei 2018 om 14:56

Beterschap Diana
De tuinbonen vallen bij mij al om en het deze nu ook getopt.

John 26 mei 2018 om 15:01

Vorig jaar had ik ook niet gekalkt, nou ja kalken doe ik nooit want dat vind ik niet mooi staan. Ik span vlies doek aan de zw kant van mijn kas. Dat kan je weer makkelijk weghalen als het niet meer nodig is. Maar zoals gezegd vorig jaar dus niet. Plotseling hadden veel tomaten neusrot. Snel weer doek gespannen en het probleem was voorbij. Misschien is het ook een optie om op hele hete zonnige dagen het vliesdoek aan de zonkant van de plant te draperen . Heel veel beterschap Diane

Desiree 1 juni 2018 om 22:19

Ook ik gebruik vliesdoek. Ik maak er zelfs een soort binnententje van. Van de week met de onweer was er een stukje opzij gewaaid en er waren meteen wat stukjes van mijn tomaat verbrand.
Misschien dat eens proberen diana?
Gr desiree

Johannes 26 mei 2018 om 17:12

Heel veel sterkte en hopelijk gezondheid gewenst!

Sjef 26 mei 2018 om 19:45

Heel veel beterschap gewenst en doe het rustig aan je hebt maar een lijf en daar moet je zuinig op zijn. Ik heb mijn kas ook niet wit gekalkt maar ik heb wit groeidoek voor de ramen hangen zo blijft het felle zonlicht ook buiten de deur.

Carola 26 mei 2018 om 20:44

Wat naar voor je dat je door pijn niet kan werken en schrijven. Hopelijk wordt je beter door rust – en neem je die rust ook echt. En jij kunt wel denken dat je geen dag zonder tuin kan, maar de tuin kan best een poos vooruit zonder jou. Zeker met een man als Ruud. En wat je blog betreft: je krijgt zoveel morele steun om het even rustig aan te doen. Doe dat dat ook. Op je website is zoveel informatie te vinden dat we ook wel een poosje vooruit kunnen zonder nieuwe berichten. Het is altijd informatief om te lezen wat je schreef rond deze tijd in 2017, 2016, 2015 etc. Je bent nu al een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie, en ik heb heel veel van je geleerd.
Iedereen gunt je de tijd om beter te worden. Neem die tijd.

Margreet 27 mei 2018 om 14:12

Beterschap, Diana. Neem de tijd om goed te herstellen! Ik hoop dat je, ondanks de pijn, toch kunt genieten van alles wat groeit en bloeit!

SIM 27 mei 2018 om 22:56

Niet echt iets voor mij om te reageren op een blog. Maar nu je het moeilijk hebt wil ik je toch even een hart onder de riem steken. Alle zaadjes die ik van jou gekregen heb zijn opgekomen! De tomaten in mijn raam ( op het zuiden, volop zon) worden al rood, de stekjes die ik dankzij jouw tips hebt gemaakt groeien op de tuin. Vandaag de eerste aubergine gespot op grote gezonde plant, drie in een pot zoals jij aanraadde. Matthiola en brachyscome groeien gestaag. Alleen was ik te laat met de Nieuw Zeelandse spinazie, volgend jaar nog een kans. Dank, dank, dank dus, en veel beterschap.

Ruud & Diana 31 mei 2018 om 08:47

Hallo Sim,
Leuk om te horen!! Het is zeker nog niet te laat voor Nieuw-Zeelandse spinazie hoor, je kunt die zelfs nu nog zaaien. Misschien wordt ze dan wat minder omvangrijk dan wanneer je haar vroeger zaait, maar ik vond 2 weken geleden zaailingen in de tuin en die heb ik op een goed plekje uitgeplant en die zijn al 12-14 centimeter groot en ik heb er zeker vertrouwen in dat ik er nog ruim voldoende van kan gaan oogsten.
groetjes,
Diana

Anja 28 mei 2018 om 10:11

Diana, ik hoop dat je inmiddels weer pijnvrij van alles kunt. Zo niet, dan hoop ik dat het snel zo ver is. ik geniet erg van je leuke verhalen en foto’s. En jouw site gebruik ik als naslagwerk want ik ben een beginnende moestuinierster.

Dewi 28 mei 2018 om 12:15

Heel veel beterschap Diana….

Lien Braeckman 29 mei 2018 om 08:43

Diana, dank voor dit pareltje van een naslagwerk!! Ik geniet enorm van al je kennis en tips! Veel beterschap; als rug- en nek patiënt ken ik iets van chronische pijn… 🙁
Wie kan me helpen? Ik heb 15 tomatenplanten gezaaid en ze doen het stuk voor stuk geweldig, behalve 1. Een Pyros vleestomaat. Ik heb er zo 3 dus ik zie wel wat het zou moeten zijn maar de plant in kwestie heeft heel erg dikke, stugge en krullende blaren en in tegenstelling tot haar zusje en broertje geen enkele bloementros. Ik kan nergens vinden wat daarvan de oorzaak kan zijn….

Ruud & Diana 31 mei 2018 om 08:43

Hallo Lien,
Soms worden er gewoon tomatenplanten geboren die helaas niet gezond zijn, net als in een mensenleven.
Het klinkt alsof dat bij jouw tomatenplant het geval is. Krulkoppen komt nog wel voor, een combinatie van teveel voeding en nog te kleine plant om dat te kunnen opnemen maar dit klinkt veel serieuzer. Meestal verwijder ik dat soort planten (mits ik nog nieuwe exemplaren heb om te vervangen). Je zou de grond onderin bij de steel eens weg kunnen schrapen, vaak zie je dan dat er onder aan de stam is gevreten, of dat dat versmald is of iets dergelijks. Soms kan een plant daar doorheen groeien, soms ook niet.
Sorry dat ik geen beter antwoord voor je heb, maar ik hoop dat je er in ieder geval iets aan hebt.
groetjes,
Diana

Lien 31 mei 2018 om 19:16

Hoi Diana,
Dank voor je antwoord! Ik vrees dat je gelijk hebt. Ik heb de plant verwijderd; er was verder niks op aan te merken. Natuurlijk had ik net al mijn overtollige zaailingen uitgedeeld ;-). Het wordt een gat dus… Niks aan te doen. De rest doet het schitterend 🙂
Groetjes
Lien

Ruud & Diana 1 juni 2018 om 09:49

Hallo Lien,
Misschien is het nog een optie om van tomatendieven stekken te maken, het is pas net juni dus dat moet nog lukken.
groetjes,
Diana

Carine 29 mei 2018 om 16:11

Toch ook een bedankje uiten. Gisteren de paprika en pepers uitgeplant, een beetje laat maar het zal wel lukken hier. Dit jaar heb ik enorm veel van jouw varieteiten geplant en daarvoor wilde ik jou toch nog even bedanken. Ik heb ook voor het eerst 3 plantjes per stok gezet, ben benieuwd hoe dit zal alfopen. Ik heb altijd de gewoonte gehad om aan elke stok aub/pap/peper langs beide kanten een plant te zetten. Nu heb ik jouw methode gevolgd. Ik hou je op de hoogte van mijn ervaring.
Tussen haakjes, Ik had je beloofd jou op de hoogte te houden I.v.m de zoete aardappel. Ergens had ik gelezen dat je dit gewoon in de grond kon steken en zelfs een stuk hiervan. Wel, beiden zijn totaal mislukt.
Hopelijk ben je al wat beter en rust je voldoende.
Grt
Carine

Ruud & Diana 31 mei 2018 om 08:49

Hallo Carine,
Dankjewel voor het delen van je ervaring met de zoete aardappel. Dus er moeten echt eerst stekken worden gemaakt, en dat is jammer want dat kost heel veel tijd.
Ik ben benieuwd hoe je de pepers, paprika’s en aubergines per 3 gaat ervaren!!
groetjes.
Diana

Anneke 1 juni 2018 om 14:55

Hallo Diana,
Nog van harte beterschap. Hoop dat het niet van ernstige aard is.
Ik heb een vraagje over mosterdblad. Ik zag jouw mosterdblad en dat was al aardig groot.
Die van mij is plm. 10 cm en zag dat er ook al bloemetjes in kwamen, die heb ik er uit gehaald.
Krijgt het misschien voeding te kort. Bij droog weer geef ik voldoende water. Misschien moet het nog komen maar dat hoor ik dan wel van je.

Groetjes,
Anneke

Ruud & Diana 1 juni 2018 om 20:52

Hallo Anneke,
Mosterdblad schiet snel door wanneer de dagen lang en warm zijn, en dat waren ze. Ik heb mijn mosterdblad in maart al gezaaid en we hebben er tot een week of 2 geleden van kunnen oogsten, en toen schoten de planten hier ook door. Wacht vooral nu met zaaien want nu schieten de planten al door wanneer ze nog zaailing zijn. Wacht vooral tot na de langste dag, ik ga zelf pas weer rond eind juli mosterdblad zaaien, voor oogst in september en oktober. Je kunt dit hele verhaal ook lezen op de informatie over de teelt van mosterdblad hoor.
groetjes,
Diana

Anoniem 1 juni 2018 om 15:52

Hoi Diana,

Heel veel beterschap! En dan inderdaad ook je rust zo veel mogelijk (proberen) te pakken, dan duurt het misschien geen maanden. Ik hoop het echt voor je! Genieten wat groeit en bloeit! Dit jaar heb ik heel veel bloemen gezaaid (natuurlijk met “jou” als naslagwerk… en wat heb ik een complimenten gekregen voor mijn “mooie” Duizendschoon! Als kind kreeg ik ze bij het defilé van de avondvierdaagse dus het is echt nostalgie… maar wat zijn ze leuk! Ik kan haast niet wachten totdat alle bloemen gaan bloeien, het is dan echt een feestje! Mede dank zij jou is mijn “tuinliefde” gekomen dus doe het rustig aan, pas goed op jezelf!

Groetjes,
Emily

Mayra 1 juni 2018 om 16:02

Oeeh, je foto’s worden steeds mooier<3!
Beterschap!

Francis 4 juni 2018 om 15:36

Super leuk om eigen eten uit tuin te krijgen. Ziet er goed uit!

Wai 13 juni 2018 om 08:04

Beste Diana.
mijn aardbeien planten heeft een maand geleden bloemen gehad, maar ik zie nog steed geen aardbei. Hoe lang duur het voordat ik aardei ziet of is deze oost mislukt??
Dit is eerste jaar dat ik aardbei plant heb van een uitloper.

Ruud & Diana 13 juni 2018 om 08:59

Hallo Wai,
In de eerste zin spreek je over planten en in de tweede zin over plant. Heb je één of meerdere aardbeiplanten, en waar staan ze? Want het klinkt alsof de bloemen niet zijn bevrucht en je dus geen aardbeien krijgt. Aardbeibloemen hebben insecten nodig om te worden bevrucht, en hoe meer aardbeiplanten, des te beter zal de bevruchting zijn (want des te meer bloemen zullen er tegelijkertijd bloeien en door bijen en hommels worden bezocht).
Ik vrees dat het klinkt alsof je oogst is mislukt. Maar misschien heb je een doordrager en kunnen de planten opnieuw gaan bloeien. Kijk vooral op mijn pagina met over aardbeien voor informatie over standplaats, voeding, verzorging, eenmaaldragende en doordragende rassen, etc.: https://mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/
groetjes,
Diana

Wai 14 juni 2018 om 09:34

Beste Anita,
ik heb heel veel aardbei planten staan.
volgens mijn zijn ze wel bevrucht. ik zie vrucht knop, maar die zit vol met een wit laag stof achtig.
Is dat een schimmelziekte en kan ik dat bestrijden?
Het aardbei planten staat op een zonnig plaats in de tuin.

groeten
wai


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!