Achtergesteld

Ik heb ook wel eens mijn dag niet. Sterker nog, op dit moment heb ik mijn week niet en eigenlijk is de hele maand een beetje verloren. En aangezien ik de leiding heb over de zaai-, verspeen- en uitplantafdeling is het gemakkelijk om mij de schuld te geven.

En daar stond Ruud dan, bij het vak van de bonen/tuinbonen/doperwten. Hij keek eens naar het zielige bakje met slechts een paar gekiemde stokbonen. “Is dit alles?”, vraagt hij? “Ja, ik weet ook niet wat er mis is gegaan, het lijkt wel alsof het te nat is geweest”, antwoord ik. Ruud zucht en plant de paar zielige zaailingen uit. En dan komen we erachter dat ik (ja, het is natuurlijk wel mijn schuld) een nieuwe zaaibak heb gebruikt (die hergebruiken we van een plastic bakjes waar vlees of groenten in zitten). En ik ben vergeten afwateringsgaten onderin de bak te prikken. Oeps.

“Hoeveel stokken hebben we nu met bonen?’, vraagt Ruud? We tellen, 8 dubbele stokken sperziebonen, 7 dubbele stokken pronkbonen. En bij de laatste rij van 9 dubbele stokken sperziebonen tellen we slechts 4 stokken die gevuld zijn. Dat zijn dus 5 dubbele stokken zonder iets erbij. Als je goed kijkt zie je dat de voorste 5 dubbele stokken leeg zijn:

 

Ruud zucht heel diep en zegt: “Ik denk dat ik de helft van de rij met stokken maar af ga breken, want zo ziet het er ook niet uit”. Ik schiet in de lach en zeg: “Maar dat kan toch niet, dan is het hele verband weg, met de schuine ‘schoren’ en de dwarsligger”. “Ja, maar dit heeft ook geen nut”, zegt Ruud.

Er komt een tuinbuurman bij staan en die oppert om nog nieuwe bonenzaden te zaaien. “Heb je nog bonenzaden?”, vraagt Ruud dan ineens aan me, ik zie bijna een eureka-lampje aan gaan. “Natuurlijk heb ik nog bonenzaden, alleen niet meer van dat ras”, antwoord ik. Ruud is zichtbaar opgelucht, we kunnen alsnog nieuwe stokbonen zaaien, welk ras zal Ruud een worst ‘wezen’.

Als ik voor het zaaien van een nieuw ras stoksperziebonen een zaaibak pak en die vul met het gebruikelijke potgrond/zandmengsel roept hij nog wel naar me: “Zitten er afwateringsgaten in?”

Nog even een foto van de rij Carminat-stoksperziebonen in een ander vak die allemaal prima kiemden en ondertussen al gaan klimmen:

 

En nog even een link naar een nieuwe pagina die ik maakte. Ik heb ondertussen al weer een aantal vragen gekregen over het dieven van tomaten. Ik leg het uit op de pagina met de Teeltzorgen bij tomaten. En ik bedacht nu dat het misschien handig zou kunnen zijn om zelf wat te oefenen. En daarom heb ik een pagina gemaakt met 6 voorbeelden, en onderaan die pagina vind je dan een link naar de pagina met antwoorden. Maar als je nog niet zo ervaren bent in het dieven, dan is het vooral leuk en leerzaam om eerst zelf te bedenken wat de hoofdstam is en waar de dief ziet: Test Tomaten dieven

Tot slot nog  foto, van het nestje koolmezen (verkeerde nestkast maar daar kunnen wij niks aan doen, er hangt een perfecte koolmezennestkast verderop in de tuin maar ze hebben zelf deze gekozen). Ze maken al veel herrie, de kinderen worden al groot, als we het goed horen.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjan

Hoi Diana, wat jammer dat zo’n groot deel van de stokbonen verloren is gegaan! Ik was dit jaar eigenlijk te vroeg begonnen: met dat mooie weer in april kon ik het niet laten! Op 22 april stonden de zaailingen al buiten, we hebben ze wel een paar keer moeten afdekken met vliesdoek voor nachtvorst, en ze hebben dat overleefd! Alleen hebben wij dan weer last van iets anders: heel veel blaadjes hebben gaatjes! Ik vermoed door slakken. Heb al wel 2 potjes bier staan, de vangst valt echter tegen. De bonen lijken zich er doorheen te slaan, maar een deel ziet er best een beetje zielig uit! Heb jij ook last van vraat aan de stokbonen? En heb je misschien nog tips om dit tegen te gaan?

Jan-Willem

Vervelend dat het misgegaan is met de bonen, maar voor ons als lezers is het soms ook wel eens fijn om te zien dat iemand met zoveel ervaring ook nog foutjes maakt… Hopelijk komen er nog genoeg nieuwe bonen op!

Jenneke

Hallo Diana,
Bonen kiemen heel snel en goed in een licht afgesloten bakje vermiculiet (moet nog wel een beetje lucht bij kunnen) onder een theedoek of zo zodat ze in het donker kiemen. Bakje staat in huis. Ik heb op die manier op 12 mei drie soorten bonen gezaaid. Ze kiemden vanaf 17 mei en op 21 mei met twee echte blaadjes en een prachtig wortelpruikje direct op de plaats van bestemming uitgeplant. Opbrengst minstens 95%. Ik gebruik vermiculiet van de bouwmarkt, dus een wat grovere soort. Ik laat het water goed intrekken en heb één keer een beetje bijgegoten op 20 mei. Elke 2 cm één boon gezaaid en tussen de rijtjes in ook 2 cm afstand.

Saskia

Ah heel goed Diana en Ruud. Niet alleen ruim voldoende bonen, zoals gewoonlijk, maar nu ook nog beter een beter gespreide oogst!
Ik zaai altijd in delen, een paar stokken vroeg, en paar precies op tijd en een paar laat. Dan is de oogst wat meer gespreid, maar ook heb ik daarmee weleens weerrampjes ondervangen. Ik herinner mij een zomer, waarin het precies toen (een paar stokken) pronkbonen vol bloemen zaten het opeens superheet was, boven de dertig graden. Alle bloempjes verdroogd en eraf gevallen! Kwamen er wel weer nieuwe, maar de helft van de oogst was weg. Maar….. Ik had andere stokken die nog niet zo erg in bloei waren, dus viel het toch nog mee. Dus: goed gedaan Diana, het is helemaal nog niet te laat, maar juist een goede timing voor een nieuwe zaai!

Esther

Oeps! Dat is balen, maar gelukkig dus nog nieuwe bonen. Hier is ook een flink deel van de bonenzaden verloren gegaan omdat ik ze iets te enthousiast water had gegeven. De volgende lading ging dan wel weer goed, en ik heb daar een timelapse van gemaakt, misschien vrolijkt dat jullie op. Het is een deel van de Pastoral zaden die ik van jullie heb! Als je klikt op “mijn website” kom je bij het filmpje. Hij knippert wel een beetje, dus niet klikken als je daar niet tegen kan 🙂 Bedankt voor het delen van dit verhaal, het lijkt soms wel alsof het bij anderen altijd perfect gaat.

Esther

Oh, ik zie dat je op mijn naam moet klikken, er is geen “mijn website” achtig iets 😀

Annew

@Esther, wat gaaf gedaan die timelapse!

Marieke

Oh jee, betekent dit dat ik veel te laat ben met bonen zaaien? Ik dacht steeds dat ik nog lang niet mocht zaaien want de grond moet eerst goed opgewarmd zijn. Ik heb een kleine twee weken geleden mijn voorgetrokken mais en flespompoen gepoot en gewacht tot de mais minstens 15 cm hoog stond. Gisteren dus pas de bonen er omheen gezaaid. Ik begrijp dat dat rijkelijk laat is? Maar als ik goed reken mag ik pas na 15 mei de mais buitenzetten, dan die mais nog de kans geven om een voorsprong te nemen en dan pas de bonen zaaien. Hopelijk gaat het wel lukken met mijn ‘drie gezusters’ projectje.

Carine

Dag Diane,
Spijtig van het bonenwerk, maar er zijn ergere dingen he. Ik zaai de bonen ook rechtstreeks in de grond ipv voor te zaaien, zo heb ik wat minder werk en regelmatig een kleine partij. In BE zaaide ik de laatste begin juli en hier zaai ik zelfs nog begin september.
Iedereen kan wel eens wat pech hebben he. Ik ben nu al mijn derde zaaisel van die Mexican gore gherkin en de bonen heb ik tussenin ook bijgezaaid. Die verdomde escargot
Hou de moed erin!
Groetjes
Carine

Simone

De bonen hier gingen ook niet zo best, heel veel ook te nat en te heet geweest en veel kwam niet of mismaakt op. De zaden Melissa daarentegen…die hadden van mijn behandeling geen last…en laat deze nu net bij jou vandaan komen…

Niels Picard

Hallo Diane,

Ik lees op de website dat jullie ook gebruik maken van een benzine beregeningspomp. Ik heb zelf een moestuin van 60 meter lang gekregen en zoek ook een benzine beregeningspomp die deze afstand aankan. Mag ik je vragen wat voor pomp jullie hebben?

Groet
Niels

Niels Picard

Diana, bedankt voor je tip.

Mochten de vele lezers van je blog suggesties hebben, dan zijn deze erg welkom.

Ik ben mij nu aan het inlezen. Ik heb zelf een moestuin van 4 meter breed bij 65 meter lang. De waterpomp moet deze afstand (tuinslang van 65 meter) wel aankunnen.

Er zijn 2-takt en 4-takt motoren. De 2-takt olie is volgens mij redelijk duur (tov benzine). Ik weet nog niet of een van beide gevoeliger is voor onderhoud of eventuele defecten. Weet iemand dat?

Ik heb nu contact met twee bedrijven voor een totaalplaatje. Mogelijk komt hier nog een goed advies vandaan.

De een met een 2-takt motor:

https://www.tuin-tools.nl/motorpomp/garland-geiser-251-kit-motorpomp-complete-set-p-17693.html

De ander met een 4-takt motor:

https://www.halvewerk.nl/Webwinkel-Product-200199021/Compacte-benzinemotor-waterpomp-12000l-u.html

De laatste heb ik nog om een totaalplaatje inclusief tuinslang, ed gevraagd.

Wat ik alleen nog niet begrijp is dat ik dus een lengte van 65 meter moet kunnen overbruggen en ze waterpompen voorstellen met een opvoerhoogte van circa 25 meter. Deze kunnen dan toch maar 25 meter ver komen?

Kortom een leuk en leerzaam onderwerp voor je blog en de vele moestuin liefhebbers die trouw je publicaties lezen.

Tips voor de pomp zijn dus welkom.

P.s Omdat dit mijn eerste moestuin seizoen is, heb ik dus ook braaf een wisselteeltschema gemaakt en het dikke moestuinboek van Velt.nu gelezen. Mogelijk hebben je (nieuwe) volgers ook wat aan mijn wisselteeltschema met zaai en bemestingtips.

http://nielspicard.nl/moestuin/moestuin-beginnen-vruchtwisseling-wisselteelt-en-combinatieteelt/

Groet en nogmaals bedankt voor je eerlijke reactie.

Carola

Ha Niels,
Een vraag aan jou. Als je tuin 60 meter lang is, kun je dan de pomp niet halverwege zetten, zodat je maar 2 x 30 meter ver hoeft te pompen?

Cees

Hallo Niels, Ruud en Diana,

Ik heb sinds mrt 2017 ook een benzinepompje. Gekocht bij http://www.halvewerk.nl.
Het werkt best goed, mits ….je zorgt dat het waterpomphuisje en de aanvoerslang gevuld zijn met water. Als daar lucht in zit, werkt het (zeer) problematisch.
Door de aanvoerslang op en neer te bewegen pomp je grondwater naar de oppervlakte.
Aansluiten op de pomp en nogmaals de aanvoerslang op en neer te bewegen zodat het water uit de uitvoerslang kan stromen. Nu de motor starten en ….. het werkt. Tenminste bij mij gaat het altijd zo.
Succes, grt Cees.

Anoniem

Moet je wel een voetklep op de aanzuigslang zetten anders lukt dat oppompen niet

Simone

Hallo Ruud en Diana ,
Ik kreeg van jullie een keer een duidelijke uitleg over het zetten van de bonenstokken dat voorbeeld heb ik opgevolgd en nu staan ze volgens mij als een huis.
Dus nogmaals dank aan Ruud

Groetjes Simone

Maaike

Waarom zou je bonen eind mei eigenlijk niet gewoon direct op plek van bestemming zaaien? Ik heb dat gedaan, 4 per stok, en er komen er drie of vier per stok op. Scheelt weer plantjes verplaatsen: ik vind het ideaal.

Maaike

Ah dan snap ik het. Ik zit inderdaad op zandgrond dus dan kan er bijna niet teveel vallen. En muizen hebben we hier bijna niet. Wel engerlingen en andere beestjes.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties