Paarse oogst

Nou ja, oogst…….. oogstje. Ook al schijnt het geen officieel Nederlands woord te zijn, toch hadden we dit afgelopen week in de tas.

Van dit: radijs Diana (niet voor de naam gekocht, wel voor de kleur)

 

En raapjes met een moeilijke naam: Hinona Kabu

 

Onder het mom ‘Mooi paars’ is niet lelijk hebben we dit jaar extra veel lila, roze en paars in de tuin. Deze paarse radijsjes en raapjes maar ook de paarse spitskool Kalibos, paars bloeiende Verbena bonariensis, paarse stokbonen Carminat, paarse paprika Gypsy Baron, Basilicum Purple Ruffles en de bladkool Midnight Sun. En zo kan ik nog wel wat groenten, bloemen en kruiden noemen.

Ook de kapucijners bloeien ondertussen mooi in roze/paarse tinten:

 

En let even op de mooie combinatie van de kapucijnerbloemen met het zorgvuldig blauw geverfde hek 🙂 .

En de eerste kapucijnerpeulen (nog plat en leeg hoor) hangen ook al in de planten, ook paars:

 

We verwachten toch wel over een week of 2 de eerste kapucijners te kunnen oogsten. En dan gaat heel snel, 2 weken daarna is de oogst al weer voorbij en zijn de planten dood (of onderweg).

Ook mooi paars:

 

Salvia Lilac Dream, afgelopen maart gekocht bij kwekerij Bastin en nu al erg blij mee. Ze is dus nog jong, deze Salvia komt uit de microphylla-groep en dat betekent dat deze kleine halfheester tot de vorst bloeit (daar willen we nu echt nog niet aan willen denken, maar heel, héél lang dus). En daarnaast geuren de blaadjes heerlijk kruidig en een beetje fruitig. En de blaadjes maar ook de bloempjes zijn ook nog eens eetbaar. Een win-win plant dus. Mocht je ooit eens zo’n Salvia microphylla tegen komen: altijd kopen als de bloemkleur je bevalt. Het enige waar je wel wat rekening mee moet houden is dat de planten slechts matig winterhard zijn. Ik overwinter ze in hun pot in de koude kas maar je kunt bijvoorbeeld ook in het najaar stekken nemen; die overwinter je soms wat makkelijker dan de moederplant in pot.

Niet alles in het leven kan paars zijn (“Gelukkig maar”, zegt Ruud). En dus zijn we ook blij met de wit bloeiende doperwtjes, de oogst van roze/groene rabarber, en we eten volop groene rucola en tuinkers. Nog een week of 2 en we kunnen snijbiet eten. En de eerste komkommertjes zijn in de maak:

 

En de aardbeien komen er aan!!

 

Nu ook nog knalgroen, maar over een week of 3 zullen we de eerste felrode aardbeien kunnen oogsten, en daar verheugen we ons nu al op. Dat betekent ook dat we ergens in de komende 2 weken, wanneer de laatste bloemen uitgebloeid zijn, de planten af gaan dekken met blauw gaas om de rijpe aardbeien te beschermen.

Oh ja, na de linkjes naar de tomatenfilmpjes (in het vorige blog) wil ik ook deze link nog even delen. Donderdagavond was op tv de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over de trostomaat (of die überhaupt bestaat en wat dan het verschil is met een niet-trostomaat, en dat blijkt natuurlijk de prijs te zijn 🙂 ). Het was een leuke aflevering die je hier kunt bekijken: Keuringsdienst van Waarde – Trostomaat 

Nog een link: ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven, na het stukje over de verschillende soorten sla heb ik nu iets geschreven over alle soorten blaadjes die je in een bladsalade kunt gebruiken maar officieel geen sla is: Saladeblaadjes telen

En tot slot natuurlijk weer een foto van een bloem, dat ga ik de komende maanden wel volhouden want alles groeit hier nu in sneltreinvaart (we hoopten alleen op een keer een mals regentje van 01.00 tot 06.00 uur maar dat zit er niet in, en dan geven we zelf dus maar water).

Niet uit eigen tuin maar uit eigen berm: vlierbloesem

Ik heb gisteren al wat schermen kunnen oogsten en die staan nu te ‘trekken’, morgen ga ik er vlierbloesemgelei van maken, en ik zal dit weekend ook een pagina over deze heerlijke bloemschermen schrijven, en daarin natuurlijk de eerste potjes inmaak van 2018 laten zien.

 

44 reacties op Paarse oogst

Niels Janssen 18 mei 2018 om 22:29

Hoi Diana

Nog een paarse tip voor je: de paarse basilicum, mocht je hem nog niet kennen. Heel lekker sterk en kruidig van smaak, heel anders dan de traditionele basilicum.
Zeker een aanrader!!
Groetjes Niels

Ruud & Diana 19 mei 2018 om 09:36

Hallo Niels,
Ik heb heel toevallig op dit moment in de ene kas de Basilicum Purple Ruffles staan (paars), en in de andere kas de Basilicum a Foglie Violetta di Lattuga (groen met paars gevlekt). En in de tuin hebben we gisteren de Basilicum Pesto (groen met vleug paars, laag ras en geschikt voor koele klimaten) zaailingen uitgeplant. Wij houden dus erg van basilicum (net als van tomaten). En de paarse rassen vind ik inderdaad ook altijd erg mooi (en ook de bloempjes)!
groetjes,
Diana

Wendy de Vos 18 mei 2018 om 23:18

Inderdaad een erg mooie combinatie het blauwe hek met de capucijner bloemen het heet niet
voor niets Diana’s mooie moestuin
Ik ga ook een passiebloem tegen mijn grijze plactic schuurtje aan laten groeien het moet er
tenslotte ook mooi uitzien

Ruud & Diana 19 mei 2018 om 09:26

Hallo Wendy,
Passiebloem (ik neem aan de blauw met witte) tegen een grijs schuurtje klinkt ook erg mooi!
Veel plezier met het ‘opmooien’ van je moestuin 🙂 !
Diana

manon van wijk 19 mei 2018 om 08:16

Dit is een bericht voor Cecile.
Ik heb in het voorgaande bericht over tomaten, nog een mogelijk helpend antwoord gegeven op je vraag over de bes.

Iedereen verder een heerlijk tuinweekend gewenst!
En zo onder de koffie weer effe rustig genieten van je tekst en foto’s Diana!

Groet, Manon

Ruud & Diana 19 mei 2018 om 09:24

Hallo Manon,
Dankjewel voor je hulp aan Cecile!!
Ik hoop dat kali het probleem verhelpt!
Diana

Anoniem 19 mei 2018 om 12:28

wat een leuk stukje weer. ik zit te wachten totdat mijn sugarsnaps gaan bloeien, de planten zijn al behoorlijk groot maar nog geen bloem te zien. Kan ik die nog verwachten?
en ik heb een mysterieuze ongewenste bezoeker die in 1 nacht al mijn aubegineplantjes heeft kaalgevreten verdorie. alleen de stengels zijn nog over. en tot mijn grote schrik zag ik ineens ook een van mijn tomatenplantjes helemaal weg! en dat is vreemd want dat stuk tuin is helemaal dicht met hek en gaas. ik vermoedde namelijk een konijn maar die kan dus echt niet bij mijn tomatenplanten komen. wie weet raad?

manon van wijk 19 mei 2018 om 15:13

Hallo Anoniem,

Ik heb ook vraat aan twee aubergine plantjes. Ik zie kartelrandjes aan de resten blad. Ik vermoed iets van een torretje. Ik heb ze expres opgeofferd aan het knagertje, zodat het van de anderen afblijft. Kijk er dagelijks meerdere malen naar maar zie geen beestje.
Hoop dat de andere aubergines uiteindelijk harder groeien dan de knager knagen kan.

Heb dus geen idee.

Maria Thijssen 22 mei 2018 om 00:32

Ik woon in Frankrijk maar heb dat ook zo met mijn aubergine. Hier is het de coloradokever. Ze eten alle nachtschade maar vooral aubergine vinden ze lekker. Niets aan te doen behalve iedere dag inspecteren, dood drukken en de op oranje kaviaar lijkende eitjes die als je pech hebt al onder de blaadjes zitten verwijderen. Ik weet niet of ze in Nederland ook zijn.

Anoniem 19 mei 2018 om 18:17

t zijn niet een paar stukjes maar echt alle bladeren weg tot op de stengel. ik dacht eerst konijnen maar gisteren nog alle ‘ingangen’ nagelopen etc en vannacht weer een plant opgegeten! mss een vogel? heb er nu ook een net over…

Ruud & Diana 20 mei 2018 om 09:22

Hallo Manon en Anoniem,
Ik vrees dat ik jullie niet kan helpen, hier worden nooit (of tenminste de afgelopen 27 jaar) aubergineplanten opgevreten, alleen in het begin door slakken. En soms kunnen pissebedden er ook wel van vreten. Maar wat grotere plantjes worden hier niet meer aangevallen, en zeker niet in 1 of 2 nachten tot op de nerf afgevreten. En dat zou dan kunnen betekenen dat het inderdaad om dieren moet gaan die hier rond onze tuin niet voorkomen zoals konijnen, reeën, etc..
Succes met het zoeken naar de boosdoener(s) en vooral het beschermen wat er nog over is!
Diana

Anoniem 20 mei 2018 om 18:13

dan verwacht ik konijnen, maar dan zal dit mss een vliegend exemplaar moeten zijn geweest 😀 of gewoon een hele slimme. ik dacht trouwens dat tomatenplanten giftig waren? dan komt ie iig niet meer terug…

manon van wijk 21 mei 2018 om 12:00

Nou bij mij inmiddels ook twee helemaal kaal gegeten!
lijkt mij geen vogels. Zie kleine kartelrandjes…..

Helaas……

groetjes, Manon

Anoniem 23 mei 2018 om 21:35

hier geen plantjes meer opgegeten en de auberginestengels krijgen weer blaadjes. denk niet dat het nog wat wordt maar ze staan wel in een bak dus mss als het lekker warm blijft en ik ze in het najaar naar binnen haal. ..

Marianne 12 juni 2018 om 16:38

Bij ons gaat dat net zo, met paprika bijv. En het zijn hier de reeen die denken dat de moestuin een snackplek is!! ’s Morgens zie ik hun pootafdrukken door de tuin en zodoende kan ik precies volgen wat ze deze nacht hebben verorberd!
Ik kan je vertellen: de slakken zijn er niets bij!
En ik heb nog geen idee wat ik er aan kan doen.

Anoniem 14 juni 2018 om 15:41

Hebben jullie ook last van de reeën? Wij ook ik kwam gisteren in de groententuin en alle topjes van de boontjes waren opgegeten, de erwten en sluimererwten vonden ze blijkbaar een delicatesse endaarbovenop is de schors van onze amandelboom ook aangepakt. Inde achtertuin zijn alle rozenknoppen weg… de vogels pikken het fruit tot zelfs in de vijgen. Nog nooit last van gehad, maar nu sinds onze jachthond er niet meer is, zie ik vanalles. Ik vrees dat mijn oplossing opnieuw een jachthond zal zijn.
Groetjes carine

Wout 19 mei 2018 om 22:08

Hallo Diana,
Even buiten het blogonderwerp een kwestie waarbij ik denk dat jullie daar ook wel een (ervarings)mening over hebben. Jullie moestuin is in Spijkenisse en zoals je hier en daar zelf schrijft op een grond die hoofdzakelijk uit kleigrond bestaat. Zelf heb ik in Zeeland vergelijkbare klei denk ik. Maar mijn vraag is; wat hebben jullie gedaan met de grond in jullie kassen? Uitgegraven en vervangen door een laag tuinaarde? Of de bestaande grond goed voorzien van een flinke gift compost? Of toch nog iets anders? Op je foto’s lijkt wel of je beide opties hebt toegepast?
Ik heb nog geen van beide gedaan maar vraag me wel af wat nu het beste zou zijn.

Je liefde voor een paarse kleur doet mij dan weer associëren met een Prince (not Harry) en met zijn “purple rain” .
wout

Ruud & Diana 20 mei 2018 om 09:46

Hallo Wout,
Wij hebben aan weerszijden van het hoofdpad een opstaande rand van houten planken gemaakt. En zijn daar jaar na jaar de grond gaan verbeteren, telkens weer oude mest onderspitten en compost erop. Dus niet uitgraven want we dachten dat we dan wellicht te laag kwamen te liggen (als het grondwater in herfst/winter stijgt). En nu ligt de grond in de kas dus ondertussen hoger dan de grond buiten. En dat is dan elk jaar niet zo heel veel werk. Nu bedenk ik dat we net zo goed toen de grond uit de kas uit hadden kunnen graven en die gelijk goed hadden kunnen opvullen. Aan de andere kant, uiteindelijk is de grond in onze tuin klei, met al z’n negatieve (vast, hard vochtvasthoudend) maar toch ook positieve eigenschappen (voedzaam, vochtvasthoudend kan bij droogte ook fijn zijn, en alle sporenelementen en mineralen) eigenschappen. Dus misschien is het inderdaad beter om de bovenlaag te mengen en de grond te verbeteren dan de grond te vervangen (want onder die vervangende laag komt elke wortel toch gewoon de vette klei weer tegen 🙂 ).

Ach ja, Prince, ik heb in mijn eerste flatje nog paarse deuren gehad 🙂 . Vreemde, getroebleerde, ontoegankelijke man die geniale dingen heeft gedaan. Ik heb vroeger nog 2 keer een concert bezocht en natuurlijk alle films en LP’s (zoals dat toen nog heette) gehad en grijs gedraaid. Tot hij me iets te jazzy werd en ook z’n naam ging veranderen en zo (en ik verliefd werd op grunge en tegelijkertijd jaren zestig soul, wellicht een vreemde combinatie maar toch). Toen ben ik ook een tijd lang uit de paarse kleur gestapt, en ik hou nu van nog veel meer kleuren(combinaties), maar paars is ook weer terug in mijn leven 🙂 .
groetjes,
Diana

Carine 21 mei 2018 om 07:38

Ben even gaan kijken naar deze site, maar ik krijg foutboodschap dat de server niet gevonden kan worden….
Groetjes carine

Wout 20 mei 2018 om 23:25

Dank voor je antwoord Diana,
Ik denk dat ik inderdaad een aanhangwagentje compost ga halen en dat door de bovenste laag ga mengen.
Want dan heb je de voordelen van twee werelden; toch een wat luchtigere grond om te bewerken maar wel met de voordelen van vruchtbare klei. De klei is gelukkig niet zo heel erg vettig, eerder ietsje zanderige klei.
groeten/wout

Liane 20 mei 2018 om 11:27

Hallo Diana,
Ik lees met veel plezier alle artikelen op je site. En bijna altijd als ik iets google over bepaalde planten kom ik jouw site terecht. Echt ongelofelijk zoveel informatie en zo leuk omdat het allemaal vanuit je eigen ervaring is beschreven. Zo hoeven we niet allemaal het wiel uit te vinden :-)) Dank je wel! <3

Ruud & Diana 21 mei 2018 om 10:15

Hallo Liane,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Leuk om te horen dat je met plezier mijn website bezoekt!
Diana

Carine 20 mei 2018 om 13:17

Dag Diana en Ruud,

Als ik even ga zitten, tussendoor snel even lezen naar interessante reactie’s, teksten. Een goed idee om vlierbloesemgelei te maken. Heb dit nog niet gemaakt. Van bloemen maak ik wel paardenbloemgelei wat ook een aanrader is. Even op internet wat gegoogled, en ik kom ook vlierbessengelei met appel tegen en aardbeiconfituur met vlierbloesem. Ik vlieg er direct in.
Het weer is hier helemaal omgeslagen. Woensdag had ik de kachel nog aan en nu zit ik te puffen van de hitte. Ik weet niet wat eerst te doen…. Netels plukken voor het uitplanten van mijn tomaten (nog 2 rijen te gaan…), paprika’s en pepers uitplanten, aardbeien plukken, kersen plukken, tuinbonen plukken enne….. onkruid uitdoen. Gisteren zag ik de eerste rode framboos. Waarom moet toch alles tegelijkertijd? Ik heb dagen nodig van 24 uur.

Voor wie geinteresseerd is, Ik maak ook een vliersiroop die wel minsters 6 maanden moet blijven staan om nadien te mengen met spuitwater en ook een aperitief met vlierbloesem op basis van witte wijn (vin cuit). Moest iemand geinteresseerd zijn, schrijf ik het recept neer.

Nu snel verder werken. Veel tuinplezier allemaal.
Carine

Tineke van der Meij 20 mei 2018 om 20:54

Kersen plukken? Nu al?

Carine 21 mei 2018 om 07:35

Ja hoor, maar ik woon in zuid-west frankrijk. Het is hier anders dit jaar heel lang koud gebleven, het was warmer in het NL en BE dan hier. Maar uiteindelijk blijkt de natuur toch alles in te halen, het mooie eraan.
Gisteren de tomatillo’s uitgeplant. En idd Diana, zoals je schreef ze groeien snel. Ik dacht zo’n fijne ‘draadjes’ daar komt niks van, maar uiteindelijk toch heel goed gegroeid
en de eerste bloemetjes staan er reeds in. Moet nog eens kijken wat ik ermee kan doen, want eigenlijk ken ik het niet. Ik vind het gewoon leuk dingen uit te proberen.
Een leuke tuindag gewenst
Carine

Ruud & Diana 21 mei 2018 om 09:53

Hallo Carine,
Goed om te horen dat het goed met de tomatillo’s gaat!
Google even op Salsa Verde voor het meest bekende recept met tomatillo’s, maar wij vinden ze ook gewoon lekker in een salade.
Veel plezier met alles wat je eerder kunt oogsten dan wij! We zijn wel jaloers natuurlijk, maar daar hebben we een Nederlands gezegde voor: ‘Wat in het vat zit verzuurt niet’ en dus wachten we hier in Nederland maar geduldig 🙂
groetjes,
Diana

Carine 21 mei 2018 om 14:57

Diana,
Bedoel je tomatillo’s rauw in een salade?
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 21 mei 2018 om 16:15

Hallo Carine,
Ja, wij snijden wel wat jonge vruchten heel klein en mengen die in een salade of een salsa – smaakt een beetje als een kruising tussen een onrijpe tomaat en een ananaskers in.
groetjes,
Diana

Ruud & Diana 21 mei 2018 om 10:14

Hallo Carine,
Ik ben erg geïnteresseerd in de Vin cuit van vlierbloesem! Ik hoop dat je hier het recept wilt plaatsen?
De vlierbloesemgelei is hier trouwens mislukt, ondanks dat ik alles nog extra heb afgewogen, etc.. Het is te dun gebleven, meer siroop dan gelei, dus verder geen probleem, de smaak is heerlijk en de potjes zijn vacuüm. Ik moet even uitzoeken of ik toch iets verkeerd heb gedaan, of dat de geleisuiker niet goed werkte, of wat dan ook.
groetjes,
Diana

Carine 21 mei 2018 om 14:49

Dag Diana,
Oh wat spijtig dat de gelei mislukt is. Gebeurt bij mij ook wel eens met de paardenbloemgelei…. mijn moeder had hiermee altijd succes, en ik niet altijd…. daar heb ik altijd zo veel trots voor.
Ter informatie, Ik maak al jaren geen gebruik meer van geleisuiker. Persoonlijk vind ik de confituur/gelei lekkerder met gewone suiker en in geleisuiker zitten bewaarmiddelen wat ik probeer te bannen.
Als ik confituur/gelei maak, en het fruit bevat te weinig pectine om te dikken (zoals gelei op basis van water/wijn/thee) maak ik telkens gebruik van extra pectine in poedervorm (gemaakt van zure appels) om te dikken. Daarnaast recupereer ik ook de pitten van citroen, voeg dit in een theebuiltje en laat dit meekoken met de gelei. Hopelijk lukt het dan, maar bij mij heb ik dan succes. Ook voldoende lang laten doorkoken en daar maak ik soms wel eens de fout.
Hint die ik gebruik: doe een beetje in een klein bordje, laat dit afkoelen (zet een minuut in vriezer) en dan kan je onmiddellijk zien of de gelei goed is.
Succes! Tussen haakjes, te lopende gelei is overheerlijk in yoghurt of kwark.

Het recept van de ‘vin de surreau’ – vlierbloesemaperitief :
Ongeveer 8 grote vlierbloesems per liter droge witte wijn
5 dagen laten trekken
Filteren
1 glas eau de vie per liter wijn (ik gebruik zo’n grote mosterdglazen hiervoor)
80 à 100 gram suiker per liter wijn.
Best is de wijn even te laten liggen, alvorens te drinken maar dit hangt bij mij van mijn voorraad af . Ik doe dit in wijnflessen met portostop erop en je kan dit gerust het hele jaar gebruiken tot de volgende bloesem. Eau de vie is echt nodig om alles te kunnen bewaren.
Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben, anders zeg je het maar.
Oh ja, om te serveren doe ik daar ijsblokjes in, lekker fris en verzacht de smaak.
Groetjes
Carine

Carine 21 mei 2018 om 14:53

Diana,
Tussen haakjes, heb je citroen toegevoegdbij de geleisuiker? Dit werkt blijkbaar niet. Heb dit eens gehad met gelei van rozenblaadjes, een absoluut fiasco. Met gewone suiker, citroen, pectine en het fruit had ik geen problemen meer.

Ruud & Diana 21 mei 2018 om 16:08

Hallo Carine,
Ik vind limoenen altijd lekkerder en dus had ik de rasp van 1 limoen en het sap van 3 limoentjes dit keer mee laten trekken met de vlierbloesems in het water. Daar is het dan waarschijnlijk verkeerd gegaan want met de suiker was niets mis. In geleisuiker van van Gilse zitten geen andere ingrediënten dan suiker, citroenzuur, appelpectine en wat plantaardige olie, daar heb ik zelf geen bezwaar tegen. Maar zodra ik een inmaak maak met daarin appels of peren of andere pectinerijke vruchten, dan kies ik bij voorkeur ook om in een zeef de schillen en klokhuizen mee te koken.
Dankjewel voor het recept!! Het is mij helemaal duidelijk, ik dacht eerlijk gezegd dat er iets gekookt moest morden maar dit lijkt me een vrij makkelijke inmaak (mits het alcoholpercentage maar hoog genoeg wordt en daar heb ik, als ik het niet vertrouw, nog een fles alcohol 98% voor).

Carine 22 mei 2018 om 00:05

Dag Diana,
Idd moeilijk is dit recept niet. Ik gebruik alcohol van rond de 40 graden, anders zou een mosterdglas teveel zijn volgens mij. Wij hebben onze eigen eau de vie van onze fruitbomen, maar volgens mij kan je dit gerust in de winkel krijgen.
Betreffende de gelei, heb ik steeds van mijn moeder geleerd om nooit citroenen te gebruiken bij geleisuiker, dit omwille van het citroenzuur dat in de suiker zit. Ik weet niet of dit waarheid is, maar ik doe het dus nooit. Een keer heb ik gelei gemaakt van rozenblaadjes en wilde de laatste pakjes geleisuiker opwerken. Uit gewoonte citroen toegevoegd en lap, ik kreeg hem ook niet dik. Dus, denk ik maar, ergens zal er toch iets van waarheid inzitten.

Carine 25 mei 2018 om 23:10

Dag Diana,
Even een kleine bedenking bij jouw schrijven over de geleisuiker van Gilse die je gebruikt. Ik schreef je dat ik geen geleisuiker gebruik omwille van de bewaringsmiddelen. Wel het citroenzuur dat je vermeldt is het bewaarmiddel, let op dit is geen citroensap van citrusvruchten, vandaar dat het gebruik van citroenen of limoenen problemen geeft (denk ik). In elk geval ban ik zowat elk product waar citroemzuurinzit (en dat wordt enorm veel gebruikt). Dit maar ter informatie. Een goed artikel hierover vind je :
https://moniquevandervloed.nl/is-citroenzuur-en-is-schadelijk
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 26 mei 2018 om 07:56

Hallo Carine,
Ik vrees dat ik op dit moment geen puf heb voor deze discussie. Wat citroenzuur is, is mij bekend, en wat mij betreft is het altijd nog van organische oorsprong, al komt het dan niet uit citroenen zelf. Aangezien ik het niet kan proeven in geleisuiker lijkt het percentage mij heel klein, in tegenstelling tot de hoeveelheid citroenzuur in bijvoorbeeld frisdranken en etenswaren als huzarensalade, etc. (die ik dus nooit eet of drink). Ik heb het artikel gelezen en het is goed omschreven maar allesbehalve onpartijdig, het duwt wel degelijk een richting uit en gaat heel diep in op wat er allemaal wel niet gebeurt als je er allergisch voor bent (ik ben allergisch voor kiwi en niemand wil weten wat er dan allemaal wel niet in mij gebeurt, tot zelfs een anafylactische shock 🙂 ).
We kunnen ook stellen dat geraffineerde suiker in het algemeen niet goed is voor een mens.
Ik heb in ieder geval geen bezwaar tegen de kleine hoeveelheid citroenzuur in geleisuiker, maar iedereen mag daarin zijn of haar eigen afweging maken.
groetjes,
Diana

Karin Lansink 21 mei 2018 om 22:38

Beste Diana en ook Carine,
Wat leuk te lezen hoe jullie gebruik maken van de vlierbloesems! Hier in Groningen bloeien ze nog net niet…, dus ik heb nog even tijd om een lekker recept van jullie te lezen! Die gelei klinkt heerlijk ook al blijft het wat dun, hoor, Diana!
En Carine, omdat hier in huis niemand van alcohol houdt, zou ik heel graag jouw recept van vlierbloesemsiroop die 6maanden moet blijven staan van je ontvangen. Misschien wil je het hier delen? Wellicht zijn er nog andere lezers geïnteresseerd… 🙂
Hier in mijn tuin is er met dit schitterende zomerse weer elke dag wel iets nieuws te bewonderen, hoewel we hier in het noorden toch ongeveer een week of twee achter lopen bij jullie, Diana. Ik heb naast rabarber en dagloon nog niet veel uit de tuin geoogst maar dat duurt niet lang meer;-) Helaas ben ik dit jaar vergeten op tijd de peultjes te zaaien.
Maar niet getreurd, het gaat voorspoedig want in de kas bloeien de eerste pepertjes al! En sommige van de tomaten krijgen ook al bloempjes! Geweldig!
Ik wil je toch nog even laten weten wat een groot succes mijn zaaisels van jouw zaadjes zijn geweest, Diana! Van alle 68 zaadjes zijn er maar 2 niet gekiemd dus ik heb ondanks mijn zelfbeheersing (van elke soort maar 2 planten gepland en 3 gezaaid) dit jaar toch weer teveel, hahaha! Vinden de familie en kennissen helemaal niet erg, 😉
Ik ben dus super blij met jouw zaadjes, Diana, dat wil ik je toch nog een keertje zeggen en ook heel blij met alle duidelijke info! Want op bijna iedere vraag die bij me opkomt heb jij wel het antwoord beschreven, echt fantastisch! Heel erg fijn dat je moestuinieren zo laagdrempelig hebt gemaakt, in ieder geval voor mij!
Veel dank en groeten en iedereen een hele groeizame tijd toegewenst,
Karin

Karin Lansink 21 mei 2018 om 22:40

Ai, die vervelende auto-correctie, weer!!
Dagloon =DASLOOK, sorry!
Karin

Ruud & Diana 23 mei 2018 om 09:52

Hallo Karin,
Dankjewel voor je verhaal! Hier bloeien de vlierbloesems nu volop, en dan is het dus over een week of 2 week al weer afgelopen. Ik hoop vandaag of morgen een informatiepagina over vlierbloesem te schrijven.
Goed om te horen dat de zaden over het algemeen goed zijn gekiemd!!
groetjes en veel plezier met alle voorpret van bloeiende tomaten en pepers, etc.!
groetjes, Diana

Carine 23 mei 2018 om 14:26

Dag Diana,
Even laten weten dat de combinatie van aardbeiconfituur met vlierbloesem een hele fijne smaak geeft. Zeker een aanrader.
Grt
Carine

Carine 23 mei 2018 om 14:22

Dag Karin,
Sorry voor de vertraging, ik moest het even zoeken. Was het recept kwijt en alle geluk dat mijn zus het nog terugvond (een echt familierecept dus).
Ziehier het recept van vlierbloesemsiroop :
20 stuks vlierbloesem (niet langs een grote weg knippen)
3 citroenen in schijfjes gesneden
60 gram citroensap
2 kilo kristalsuiker
3 liter water

– suiker in water opkoken
– laten afkoelen en alle ingrediënten toevoegen
– 5 à 6 dagen dagelijks omroeren. Zet de pot zonder deksel op een plaats dat niet vochtig is.
– zeven en in flessen doen
– vanaf 6 maanden te gebruiken : meng een kleine hoeveelheid met spuitwater of met witte wijn.
Hoe ouder hoe lekkerder, ik gebruik er nu van 3 jaar geleden.
Tip: gebruik stevige flessen. Ik doe dit in champagneflessen, sluit af met een portostop en daarrond maak ik het ijzertje van de champagnefles vast.
Succes

Karin Lansink 24 mei 2018 om 22:25

Ha Carine,
Hartelijk bedankt voor het opzoeken van het recept! Dit ga ik zeker uitproberen, binnenkort! Het lijkt me heerlijk 🙂
Groeten Karin

Henk van der Meij 31 mei 2018 om 20:01

Goede avond,

Waar Kan ik het recept van vlierbloesemgelei vinden op de site? Ik heb het gemaaktmaar helaas het blijft vloeibaar. Kan het nu als siroop gebruiken. Dat had ik net, verleden week, 3,5 liter van gemaakt

Ruud & Diana 1 juni 2018 om 09:48

Hallo Henk,
Hier bleef de vlierbloesemgelei ook vloeibaar, het lijkt iets te maken te hebben met de combinatie van geleisuiker en citroensap.
Je kunt hier leuke recepten vinden, en ook die van vlierbloesemgelei, maar pas dus op met het toevoegen van citroensap.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!