Tomaten telen en nog een cake

Dit is een mini blogje. Ik heb jaren geleden eens een filmpje gezien over de professionele tomatenteelt in 1962, en ik heb dat filmpje nu weer teruggevonden.

En het is veel te leuk om hier niet even de link van te melden. Voor de jongere kijkers nog even een waarschuwing: het is een filmpje van 56 jaar geleden, toen men nog niet wist wat digitale filmkwaliteit was, er was amper kleuren TV 🙂 .

De professionele tomatenteelt in 1962

Moderne professionele tomatenteelt 1

De laatste ontwikkelingen LED

Het zijn leuke en leerzame filmpjes, vind ik zelf. En wat is er veel veranderd in die jaren (die hoogte van de kassen!!). En tegelijkertijd is er ook nog veel hetzelfde; de tomaten moeten nog steeds gediefd en opgebonden worden, en alles moet nog steeds met de hand worden geoogst en in dozen of kratjes worden getransporteerd. Welke van de filmpjes ik ook kijk, de oude of de moderne; ik kan de geur van de tomatenplanten bijna ruiken. Het oude filmpje is erg nostalgisch; zoals er toen werd gezaaid, het urenlang op de knieën zitten om te planten, het tikken door met 2 stokken langs de planten te lopen, het enten met een scheermesje, het vervoer van de oogst, etc.. Wat een verschil met nu.

Ik wil er verder geen oordeel over geven, natuurlijk lijkt het mij beter om tomaten in de grond te telen dan op steenwol met druppelaar, maar vroeger waren er minder mensen te voeden. En vroeger werden er ook bestrijdingsmiddelen gebruikt, misschien zelfs wel minder gecontroleerd dan nu. Vroeger ziet er beter uit, maar of het dat ook was…… En vroeger is dood zou mijn vader zeggen 🙂 .

Het zorgt er in ieder geval wel voor dat ik extra blij ben met onze eigen tomaten die we telen zoals wij dat willen, met grond en zon, met organische voeding en met regenwater. Helaas duurt het nog 2 maanden voor we die eerste tomaten weer kunnen oogsten. Tot die tijd eten we gelukkig nog wel pasta met tomatensaus uit eigen tuin/inmaak en tomatensoep van eigen tuin uit de vriezer.

En dat brengt me gelijk bij het slot van dit miniblogje; met restjes uit de vriezer (want het wordt tijd om die eens schoon te gaan maken voor de nieuwe oogst van 2018) maakte ik nog deze lekkere cake (met blauwe bessen en frambozen van vorig jaar uit de vriezer dus):

 

Het recept kun je hier vinden: Limoencake met blauwe bessen en frambozen

 

20 reacties op Tomaten telen en nog een cake

Saskia 13 mei 2018 om 16:48

Wat leuk!
Groet, Saskia

Leon van de Kerkhof 14 mei 2018 om 19:58

Wauw, Diana, wat een ontzettend leuk filmpje. Wat fijn dat je dat met ons wil delen. 1962 en hoe het er toen aan toe ging…. lange tijd bleef de teelt van tomaten zo. Want ik herinner me veel van die handelingen toen ik eind jaren 70 als tiener in de “Venloosche kas” van mijn oom een bijbaantje had. Tomaten die toen in de volle grond (in de houten kas) stonden, die typische geur van grond en plant zodra je ging dieven, plukken, opbinden aan touwen enz. en van die groene vingers die groen bleven bij het wassen. tenzij je een bijzonder zeepje gebruikte.
En ja, bestuiven met 2 stokken. Voor de precisie-bestuiving hadden we trilmachientjes. die leken op de tegenwoordige elektrische tandenborstel.
En het veiling klaar maken niet vergeten, papier in de kistjes doen, vullen, wegen, …. allemaal hetzelfde op de boot na. Destijds werd in De Peeltegio de oogst met een tractor naar een verzamelpunt van de veiling gebracht.
Super om in het digitale tijdperk nog eens met een filmpje uit de oude doos herinneringen op te halen 🙂

Ruud & Diana 15 mei 2018 om 09:55

Hallo Leon,
Ja, ik vond het ook een erg leuk filmpje. Een oom en tante hadden een bedrijfje in druiven, en ook teelden ze andijvie en sla. Mijn ouders gingen daar vaak helpen, ik kan me herinneren dat ik als kind dan mocht helpen om de kratten op de ‘lorrie’ door de kassen naar het einde van de tuin te rijden. Ook goede herinneringen dus.
En ook ik kan inderdaad het tomatenblad ruiken als ik het filmpje bekijk 🙂
groetjes,
Diana

Carine 16 mei 2018 om 15:02

Wat ben ik blij met de oogst van eigen tomaten in volle grond, zonder gebruik van …..
Zo lekker van smaak dat ik met alle plezier wacht tot juli vooraleer de eerste tomaat gegeten wordt
Het is momenteel de omgekeerde wereld; noordelijk is het goed weer en wij hebben het hier koud zw frankrijk. Al heel de week kachel aangestoken. Ik begin een beetje in de war te geraken

Ruud & Diana 17 mei 2018 om 08:17

Hallo Carine,
Wij kopen wel tomaten buiten het seizoen om, maar misschien zijn we in Nederland ondertussen wel een beetje verwend want hier kun je zoveel verschillende soorten tomaten kopen, en daar zitten keiharde, smakeloze tomaten tussen, maar zeker ook best lekkere soorten, van snoeptomaat tot cocktail en vlees, biologisch, zelfs in kleurtjes, etc.. Maar uiteindelijk blijft de smaak ven eigen tomaten wel de buitencategorie 🙂 .
Hier wachten we met smart op wat regen, al 3 weken geen druppel gevallen en de tonnen beginnen leeg te raken.
Ik hoop dat het in Frankrijk snel wat warmer wordt!!
Diana

Carine 17 mei 2018 om 22:19

Dag Diana,
Ben nog vergeten te melden dat het heel leuke filmpjes zijn. Ontzettend leerrijk het verschil van toen en nu. Bedankt om dit met ons te delen.
Ik zal je wat water sturen, hier deze namiddag de nationale drash gehad. Alles staat hier onder water. De wet van alles of niets. Onmiddellijk de schade gaan bekijken, want owe ik was reeds begonnen met het buiten planten van de tomaten. Bedankt nogmaals voor de zaden, alles is goed gelukt. Het spijtige is dat er dit jaar verschrikkelijk veel slakken zijn. Ik had extra voeding gelegd voor het bevorderen van de lieveheerbeestjes, maar blijkbaar lusten de slakken dit ook.
Vele groetjes carine

Ruud & Diana 18 mei 2018 om 09:53

Hallo Carine,
Als we moeten kiezen tussen wateroverlast en droogte dan kiezen we voor dat laatste (want water kunnen we altijd geven, ook al is het veel werk, maar teveel water loopt hier nooit zomaar weer weg, dat kan dagen lang blijven staan. De zomer moet nog beginnen en het is ‘weertechnisch gezien’ nu al weer een raar jaar.
Ook hier veel slakken, meer dan vorig jaar (maar gelukkig minder dan 3 jaar geleden (toen werkelijk alles direct na opkomst al werd opgevreten).
Sterkte met het water en de slakken!!
Diana

manon van wijk 17 mei 2018 om 10:20

Geweldige aandacht voor de tomaat wauw….
Verrassend wat ik allemaal zag gebeuren. Was dat nou enten wat ze deden?
En gewoon dan zonder slap worden even laten liggen? Wel hadden ze al een kluitje aarde dat wel. Bij mijn ent poging was het meteen gebeurd met de arme tomatenstek.
Wat een handelingen. En toen gingen ze dus ook al onrijp op transport…was mij onbekend.

Leuk allemaal. Heb weer helemaal zin in mijn eigen proces in onze tomaten kas.
Dank voor het delen!

Groetjes, Manon

Ruud & Diana 18 mei 2018 om 09:26

Hallo Manon,
Dat met die scheermesjes was het enten zelf, gaat snel hè.
Ja, ook toen gingen ze onrijp op transport, dat wist ik zelf ook niet toen ik het filmpje het eerste keer zag.
En ik wacht al bijna watertandend op onze eerste tomaat (duurt helaas nog wel zo’n anderhalve maand 🙂 ).
groetjes,
Diana

dolinda 17 mei 2018 om 12:01

Hoi lieve diana, ik heb een vraag. Heb dit jaar voor het eerst een moestuin en allemaal keurige stekjes van tomaten uit zaad geteeld. Maar nu ze in grotere potten zijn gezet staat de groei gewoon stil. Wat en hoeveel voeding gooi jij bij de tomaten? Hartelijke groet en bedankt voor al je leuke stukjes.

Ruud & Diana 18 mei 2018 om 09:33

Hallo Dolinda,
Om je te kunnen helpen heb ik meer informatie nodig. Eigenlijk mag bij een tomaat de groei niet stilstaan als je ze net het hebt overgepot, want er zit in groede potgrond voldoende voeding voor 6 tot 8 weken. En dan geef ik dus pas na zo’n 6 tot 8 weken voor de eerste keer voeding. En dan zijn de planten al zo groot dat ze ook niet heel veel voeding meer nodig hebben, ze hoeven vaak dan niet heel veel meer te groeien maar ze moeten vooral tomaten maken en die moeten rijpen. Ik geef daarvoor een klein handje samengestelde organische voeding of wat langwerkende voedingskorrels. Dat laatste zou een uitkomst kunnen zijn als je je tomatenplanten niet in potgrond hebt uitgeplant. Als je even googelt op langwerkende voedingskorrels vind je er meer informatie over. Je hebt er ook een biologische variant in (die werken iets korter).
Ik hoop dat je hier in ieder geval iets aan hebt!!
Diana

Cecile 17 mei 2018 om 21:42

Hallo Diana, geen tomaten-vraag maar een vraag over rode bes. Vorig jaar heb ik 2 jonge bessenstruikjes gezet. Tijdens de tros-vorming valt de helft van de bloesem (waar al een klein besje in zit) eraf. Hij stoot als het ware de helft van alle trosjes af. Enig idee waarom dit is?

Ruud & Diana 18 mei 2018 om 09:48

Hallo Cecile,
Ik durf niet te zeggen wat er mis gaat met je jonge bessenstruikjes, ik heb dat zelf nog nooit gezien.
Misschien laat de plant zelf een deel vallen omdat ze nog te klein is, maar dat kan ik me bijna niet voorstellen als de struik toch al weer een jaar oud is.
Misschien heeft het iets met teveel voeding of droogte te maken, ik durf het echt niet te zeggen. Of het zou ook iets te maken kunnen hebben met een slechte bevruchting.
Sorry dat ik je niet beter kan helpen, misschien heeft iemand anders die je vraag leest een idee wat er mis gaat.
groetjes,
Diana

manon van wijk 19 mei 2018 om 08:10

Hoi Cecile,

Wij hadden daar in onze vorige moestuin bij de bes ook last van. En toen hebben we via internet gezocht naar een antwoord en deze gevonden. Dat, ik meen,er sprake was van een kali tekort….er kali ( kalium )bij moest. Het is dus wrsch bij jou een teken van een tekort.
Wij deden er onder de struiken kali bij en het werden daarna de trossen die ze aan het begin beloofden te worden.
Hopelijk geeft dit je de juiste richting…

groetjes, Manon

Cecile 19 mei 2018 om 23:26

Hoi Manon,

Dank voor je reactie! Ik heb er inderdaad geen kali bij gedaan, dus dat zou het kunnen zijn.
Ik ga het proberen, wellicht heb ik dan volgend jaar vollere trossen, zonder uitval….

Groeten
Cecile

Jolanda 18 mei 2018 om 20:09

Hallo Diana,
Mooi hè, zo’n tijdsbeeld… wat is er veel veranderd!
Verder even off topic: je bonenzaden Melissa en Pastoral zijn met grote waardering goedgekeurd door de Nederlandsche Vereeniging voor Stok- en Stamboonen i.o.!! 😉
Ze kiemden als razenden met een score van ruim 95% (van beide rassen slechts één boontje niet gekiemd). We verheugen ons al op de prachtige bloemen én uiteraard op de heerlijke bonen!
Groetjes,
Jolanda

Ruud & Diana 18 mei 2018 om 20:38

Hallo Jolanda,
Ruud, als voorgedragen erelid van de Nederlandsche Vereeniging voor Stok- en Stamboonen, is blij om te horen dat de bonen goed zijn gekiemd 🙂 .
Heel veel plezier met de verdere opkweek en hopelijk goede oogst!!
groetjes,
Diana

Jolanda 18 mei 2018 om 20:47

Hahaha!!! 🙂
Dank je wel!

Esther 23 mei 2018 om 15:48

Hallo Diana,
Lang ‘weggeweest’ omdat het topdrukte is in de tuin. 🙂
Ik heb al jouw artikelen over tomaten dieven gelezen. En dan wijs je o.a. op de takken die al bloempjes hebben. Ik heb stamtomaten, maar er is nog geen bloem te bekennen. Wel zie ik in de onderste bladoksels al heel kleine takjes ontstaan. Zal ik die maar gewoon gelijk weghalen? Dan is het wondje wat ontstaat ook kleiner. Toch?
Of moet ik toch eerst op de bloempjes wachten.
Hartelijke groet, Esther

Ruud & Diana 25 mei 2018 om 20:49

Hallo Esther,
Dieven zonder een spoor van een bloempje kun je zeker ook het best verwijderen, voor ze energie van toekomstige bloemen/tomaten gebruik.
En hoe kleiner de dief, des te kleiner het wondje.
groetjes, Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!