Hollen of stilstaan

Wij noemen het altijd ‘Gek of Erg’. Een goed voorbeeld is wanneer het in de ene voorjaarsweek nog -5 graden in de nacht is, de week daarop er meer dan 50 millimeter regen valt, en nog 2 weken later overdag de 27 graden wordt gehaald. Wij kunnen daar nog niet zo goed tegen. En de planten in de tuin ook niet, die schrikken ook van die vrij plotselinge omslag.

Niet alle planten schrikken hoor, aubergine Pukkie voelt zich prima bij de warmte van de laatste dagen en bloeit volop:

 

En de eerste paprika’s (en pepers) vinden het ook prima en gaan al bloeien. De Mini Bell Chocolate heeft zelfs al (héél) kleine vruchtjes:

 

Maar het mosterdblad wil ook gaan bloeien, en daar zijn we dan weer wat minder blij mee:

 

Morgen gaan we het oogsten en er een lekkere salade mee maken. En zodra ik zag dat deze mooie diep paarse kropjes door gingen schieten hebben we ook maar gelijk sla gezaaid, in een mengsel van kleurtjes en vormen, om er over een week of 2 voor in de plaats te planten. En het is bijna een record, zondag de sla-zaden gezaaid, en op woensdag kiemden de eerste zaden al – die warme dagen hebben wat dat betreft ook geholpen.

De tomatenzaailingen hadden het ook wel wat zwaar in deze temperaturen (in de kas werd de 55 graden gehaald). En eigenlijk moet de hele tuin water hebben (maar daar hebben we niet genoeg tijd voor, we geven vooral zaaisels, jonge zaailingen, potten en de kassen water).

De vijg vindt deze warmte ook lekker:

 

Daarentegen vrees ik een beetje voor de rucolaplanten, ik verwacht dat ook die binnenkort door gaan schieten. En dat geldt ook voor de jonge slaplanten en de krulandijvie. Oh ja, en de koriander wordt ook al iets te hoog naar mijn zin. Aan de andere kant; wij houden helemaal niet zo van koriander als bladkruid. Dus eigenlijk is het ook wel prima dat deze planten doorschieten want dan kunnen daarna de zaden rijpen voor de oogst, en het roosteren en malen tot ‘ketoembar’ (maar hoe groter de planten eerst kunnen worden = des te meer bloeistengels = des te meer zaden = des te meer ketoembar).

We doen er niks aan, het is wat het is, en het heeft ook niet zo veel nut om te klagen, want de natuur luistert echt niet naar ons. En het is duidelijk dat sommige planten heel blij zijn met het warme weer, en sommige minder blij (of misschien zijn ze juist zo blij dat ze willen gaan bloeien, het is maar hoe je het bekijkt). Het is in ieder geval heerlijk om ‘s avonds weer lekker lang buiten te kunnen zitten. Maar het is zo jammer voor dit winterkoninkje:

 

Dit is een oud fleecevest van onze tuinbuurman. Het hangt in zijn kas en een winterkoninkje had in de koude periode blijkbaar bedacht dat dit een lekker warm plekje was voor een nestje. Maar nu het in de kas 50 graden wordt vrees ik dat het nest geen toekomst heeft (hoewel we natuurlijk niks hebben gecontroleerd en het vooral met rust laten, wie weet!). En de buurman zet direct bij aankomst op de volkstuin de kas open, voor zoveel mogelijk lucht en ‘koelte’. Zelf worden we bij het werken in de tuin zo ongeveer weg gescholden door een koolmees die een nestje groot aan het brengen is achter kas 1.

De komende dagen daalt de temperatuur naar wat meer normale waarden, en dat vinden wij prima, en de meeste planten ook. Ik durf het bijna niet te zeggen maar een klein buitje regen is ook van harte welkom 🙂 .

De doperwten en kapucijners gaan ook bloeien, kapucijner in knop:

 

De tuinbonen en aardbeien bloeien ondertussen volop, en de fruitbomen zijn al weer uitgebloeid. Nu maar hopen op een goede vruchtzetting!

En nog even een laatste melding: we zagen onderweg naar huis in de berm ook de eerste vlierbloesems, volgende week bloeien ze volop en daar gaan we zeker gebruik van maken!! In een volgend blog daarover meer.

Tot slot nog 1 foto:

 

Een trosje tomatenbloemknopjes, want ook die gaan zo langzamerhand bloeien. En dus wordt het tijd om in de kas elke dag te tikken (tegen de stokken waar tomaten, paprika’s, pepers en aubergines aan vast gebonden staan – zodat het stuifmeel op de stamper kan vallen).

Over tomaten gesproken; ik heb afgelopen weekend weer eens van dieven stekken gemaakt, dat gaat vrij gemakkelijk. Ik heb er gelijk een pagina over geschreven: Tomaten stekken

Dit weekend staat het wieden van de 2 vakken met respectievelijk aardappelen en aardbeien op het programma. En daarnaast het uitplanten van wat laatste zaailingen, het aanbinden van kapucijners (want die hangen zo links en rechts wat te losjes aan het gaaswerk). De kuipplanten krijgen water (en de Brugmansia’s ook nog extra voeding). We gaan nog meer sla en saladegroenten oogsten (en ook maar wat weggeven nu alles door gaat schieten) . En we gaan natuurlijk nog een keer rabarber oogsten, en uit de vriezer iets lekkers maken met de laatste blauwe bessen en frambozen van vorig jaar. Ik ga nog wat bonen zaaien, en bietjes en koolsoorten. Elke dag dat we nu op de tuin komen hoeven we niet te bedenken wat te doen: we bukken en beginnen maar waar we staan 🙂

En gelukkig begint de tijd weer dat ik aan het eind van elk blog nog een foto kan laten zien van een bloem uit eigen tuin:

 

En in dit geval is het een bloempje van het aardbeienras Toscana, met zeker niet de lekkerste aardbeien maar wel met de mooiste bloemen, en dat is ook wat waard!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Niels en Laura

Hoi Diana en Ruud,
De foto’s zijn weer prachtig. daar waar onze paprikaplanten bloeien en we al best veel kleine punt paprika’s zien hebben we nog geen bloeiende aubergines. Daarin tegen wel al kleine komkommer vruchtbeginsels zien hangen. De kapucijners en erwten bloeien hier ook volop.
We hebben alleen wel een probleem in mijn kapucijners en tuinbonen. er is namelijk een insect dat allemaal kleine hapjes aan de buitenranden van de bladeren maakt. Weet iemand wat voor insect dit is?
De aardbeien staan hier volop in bloei. een doordragend ras waarvan we de naam niet weten en aan de andere kant van de tuin de lambada (als ik het goed spel).
We hebben er hier al helemaal zin in. Tot onze grote verbazing troffen we ook nog eens een grote tuinraap aan tussen de kolen…. nooit gezaaid…. heel bijzonder haha.
Tomaten duren hier nog wel even tot ze bloemen gaan geven we waren een beetje laat met opkweken.
maar dat onkruid wieden… het blijft een strijd tussen tuinier en onkruid. daar waar het gisteren weg is gehaald komt het vandaag weer op en zo blijven we in die eeuwige cirkel.
Wij hadden tussen de bieten ook veel onkruid nu hebben we tussen de bieten allemaal gras gelegd en moet zeggen ondanks dat het snel verteerd het best goed onderdrukt.
Over een weekje gaan de pompoenen nu al zin in. Het word drukker en drukker op de tuin alleen dat is een bekent verhaal voor één ieder toch?
Veel tuinplezier,
Laura en Niels

ilse

als het specifiek bij tuinbonen en kapucijners is en bij andere dingen niet, dan zou mijn gokje de bladrandkever zijn.
groetjes Ilse

Anoniem

Zoals Ilse als zegt; dat is de bladrandkever, en naar alle waarschijnlijkheid groeit de plant daar zonder problemen overheen, bij mij iig wel…

Groetjes,
Marjolein.

Liz & Co

Hi Ruud en Diana,

Ook hier bij ons (1000 km zuidelijker) is het weer “anders dan anders” meestal kouder dan bij jullie dit voorjaar. De tuinbonen zagen er een paar weken terug beroerd uit, veel zwart onderaan door de pittige vorstperiode en een enkel bloempje. Maar eind vorige week hingen er bonen en nog meer bonen, we eten ze nu bijna elke dag als snack of als voorafje met beetje peper en zeezout e/o beetje boter met zeezout-kristallen van noirmoutier of guerande. Schoolkinderen krijgen ze ook tijdens de lunch op school als voorgerecht, heel apart.
De aardbeien bloeien volop en we eten ze ook al, slechts een handjevol per 2 dagen. Rabarber staat er redelijk bij, maar 2 planten hebben heel veel dunne stelen. 1 plant dikke stelen. Wij denken dat we ze te weinig water geven, misschien moeten we er een poreuze slang bij leggen, wat denk jij Diana?
Vele prachtige foto’s met de tomatenbloemknopjes als uitschieter, wat een detail. En je verhaal is meeslepend, apart van die koolmees, wij hebben er 40/50 in de tuin in de winter, wekenlang niet een. De laatste koolmees zagen we weken terug haren van onze juist geborstelde kat van de keukentafel pikken. Mussen, meest mannetjes, zijn er volop aan de vetballen. Dankje wel voor het laten zien en lezen van het mooie in natuur en moestuin.

Truus

Ha Niels en Laura,
Dat insect dat hapjes uit de randjes eet is mogelijk een Lapsnuitkever.
https://www.tuincursus-online.nl/taxuskever-gaat-flink-tekeer-in-nederlandse-tuinen/

Ik ontdek ook wel eens zo’n kever. Ook een apart gezicht al die inhammetjes…
Zelf heb ik geen moestuin, behalve heel veel aardbeienplanten.Die hangen in potten aan de buitentrap. Mijn bloementuin is op dit moment geëxplodeerd, zoveel als er nu bloeit, zoveel kleur….Geweldig.
En de blog van Diana lees ik met veel plezier.

ellen

Hai Laura en Niels, de bladrandkever (sitona lineatus) komt veel voor op erwten en tuinbonen en neemt hapjes uit de rand, waardoor die blaadjes postzegelranden krijgen.
Maar ze laten de bonen met rust, dus je hoeft er niks tegen te doen.

Carine

Oh jeetje, wat voor weer is het dit jaar. Gisteren 27 graden, vandaag 16. Hier ook spinazie en rucola in zaad, het wordt een moeilijk jaar.
Een reuze slakkenjaar. Gisteren 2 Mexican sour gherkin uitgeplant, vandaag alles weg. Dan maar opnieuw zaaien.
De kersenbomen hebben amper kersen, ik vermoed te kou en teveel wind gehad tijdens de bloesem. Nog nooit meegemaakt.
Veel tuinplezier en vooral de moed erin houden!
Groetjes
Carine

Niels en Laura

hoi allemaal,
bedankt voor de tips. Ik ben ook voor de zekerheid onder de tegels gaan kijken e.d. om er zeker van te zijn dat het niet de taxuskever is en die is het gelukkig niet. dus we gaan uit van de bladrandkever. het is voornamelijk op de tuinbonen en een paar kapucijners zijn ook een paar erwten met happen uit de blaadjes maar is echt minimaal.
Goed om te lezen dat deze niet zo schadelijk is.
groeten,
Niels en Laura

Carola

Hoi Niels en Laura,
Hier ook elk jaar wat Ellen noemt ‘postzegelrandjes’ aan het blad van de peulen en tuinbonen. De bladrandkevertjes zijn ongeveer 4mm groot en vroeger zocht ik op ze en drukte ik ze dood. Maar het was onbegonnen werk. Uiteindelijk wonnen de planten het altijd van de kevers.
Owh, en net als iedereen zie ik de aardbeien zo volop bloeien.
Succes iedereen met de oogst straks
Groentjes, Carola

manon van wijk

Ha Diana, Ruud en andere moestuin mensen,

Ik probeerde voor het eerst struik tomaten te enten…wat een toestand zeg. De stelen waren al te dik, terwijl de zaailing nog klein was. De silicone klemmen pasten niet meer. Het werd een vreselijk gepruts. En het eindresultaat een treurige bende. Op een na de volgende dag alles slap en zo beschadigd dat ik ze dood heb verklaard.
Ik zaai nu nog gewoon de struiktomaat en volgend probeer ik het nog een keer. Nu te gefrustreerd hierover. Verder gaat al het zaaien zeer voorspoedig, er komt veel op.
Lang niet zo ver als bij sommige van jullie, maar ach het seizoen is ook nog maar net begonnen.
Iedereen succes met de moestuin activiteiten.

Groetjes, Manon

regine hofmans

beste diana, de winterkoning maakt meestal meerdere nesten, hij “versiert” ook meerdere vrouwtjes, maar niet alle nesten worden gebruikt, de vrouwen keuren het nest vaak af, hopelijk gebeurd dat ook met buurmans’ nest, groetjes van regine.

Anneke

Hallo Diana,
Heb weer je mooie site bekeken en gelezen. Ik zag dat je mosterdblad al erg aan het groeien is maar dat zal wel komen dat jullie dat in een kas kunnen doen.
Mijn mosterdblad is nog maar twee centimeter, maar dat zal dan wel komen dat ik het binnen heb gehad.
Kan ik het al wel buiten plaatsen ondanks dat ze nog maar zo iel zijn. Dan ook nog een vraag over Mexican Sour Gherkin en dat is eigenlijk hetzelfde verhaal ook nog maar zo iel, terwijl ze al buiten geplant kunnen worden.

Groetjes, Anneke

Desiree

Hallo Diana,
wat leuk weer die maand mei als alles opens de grond uit schiet en van iedereen er over te lezen, maar ook heel veel werk aan de winkel! Bij mij is het Mosterblad nog net niet doorgeschoten maar wel enorm gegroeid dus dat wordt ook dankbaar oogsten en heerlijke salade van maken. Ik had ze eind maart buiten gezaaid en het is prima gegaan. In de pepers zitten ook al bloemen, maar de capucijners (ook eind maart buiten gezaaid) bloeien nog niet. De kolen worden een beetje ramp dit jaar, eigenlijk ieder jaar 😉 Blijf die echt lastig vinden te telen. Niet erg, het blijft een natuurprodukt en er is genoeg wat wel lukt!

Anneke

Hallo Diana.
Zal het goed in de gaten houden en zeker met de Mexican sour Gherkin, daar wacht ik dan nog wel even mee.
Groetjes, Anneke

Mp

Wanneer kan je pepers oogsten?

Simone

Hallo Diana
Ik wil nog even reageren om je te bedanken voor het heerlijke recept van de rabarbercake met amandel en sinaasappel.
2 x gemaakt een topper
Groet Simone

Anneke

Hallo Diana,
Ben vanmiddag weer even in de tuin aan het werk geweest en vooral tussen de aardbeiplanten.
Nu zag ik dat er op dit moment heel veel uitlopers aan zitten. Is dit goed of moet je deze er af halen i.v.b. met kracht wat ze eventueel uit de plant halen.
Ook nog een vraag over het beschermen van de aardbei zelf. Ik heb rondom de plant fijne boomschors gelegd want dat hoorde ik van iemand die dit ook deed om de aardbei te beschermen dat het niet op te natte grond komt te liggen. Als het niet goed is hoor ik het graag van je.
Groetjes, Anneke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties