Bijzonder

Watermeloen White WonderGisteren het eerste watermeloentje geoogst, de White Wonder. Altijd lastig om te bepalen wanneer een watermeloen rijp is. Maar ze lag er al weken, werd niet groter meer en als ik er op kloptje met mijn knokkels, dan klonk ze anders dan de andere watermeloenen (er liggen er 5, dat vind ik zelf een prima opbrengst). En dus de gok gewaagd en geoogst.

Bij het doorsnijden voel je dan al dat ze rijp is want ze barst dan bijna, splijt al zodra je het mes erin zet. En ze was lekker! 🙂 Ze heet White Wonder maar het vruchtvlees is niet echt wit, meer een kruising tussen wit en fel lichtgeel. Maar wel bijzonder, en lekker dus.

SpaghettipompoenEn eergisteren de eerste Spaghettipompoen geoogst, ook erg bijzonder! Even googelen wat er mee te doen. En het is niet helemaal goed gegaan, te lang in de oven waarschijnlijk(op de foto is ze nog rauw). Ik las op internet: in de lengte halveren, zaden eruit (natuurlijk :-)), en dan met de snijvlakken naar onderen in een bodempje water in een ovenschaal, 50 minuten op 180 graden. En gaar was ze, maar zo gaar, dat het vruchtvlees zo zacht was dat er geen spaghetti mee van te maken was.

Geeft niks. Goede olijfolie, 2 grote, verse uien van de tuin in halve ringen geneden, 3 tenen knoflook mee gebakken, 2 pepertjes erbij, zout, peper, en het gare vruchtvlees even meebakken (maar dat werd dus geen spaghetti maar een soort dikke pulp), zout, peper, pasta erdoor, en heel veel Parmezaanse kaas erover. Het was heerlijk. Maar volgende keer de helft korter koken/smoren.

Maar ook gelijk een idee; het vruchtvlees is heel lekker, ze lijkt op een dikke courgette maar ze smaakt meer richting pompoen, maar dan zonder het weeïge dat een pompoen nog wel eens kan hebben. Zachtzoet, geel vruchvlees, bijna een beetje romig, zoals aardappelen dat ook kunnen hebben. Ik kan me voorstellen dat er zelfs toetjes mee te maken zijn. Maar dus een idee. Er liggen nog 5 spaghettipompoenen te rijpen, en 1 ervan gaat gebruikt worden voor een sambal met Surinaams tintje. Het deed me in de verte wat denken aan de verse sambal die Surinaamse buurvrouw Jetty maakt van aardappelen en wortelen en Madamme Jeannettes (ik heb geen Madamme jeannette maar wel erg leuke andere pepers die er vast lekker bij zijn).

Ecballium elateriumOok bijzonder, niet eetbaar, zou zelfs licht giftig kunnen zijn, al las ik dat maar op 1 website. Ecballium elaterium. Leuke plant, lijkt op een miniatuur Pompoenplant, maar dan kleiner blad, beetje grijzig en behaard, zachtgele bloemen en sierkomkommertjes die dus niet eetbaar zijn. Het bijzondere is dat de komkommertjes, als ze rijp zijn, hun zaden weg spuiten met een kracht die ik nog niet eerder heb gezien. Volgens de boeken en internet bouwt ze in het komkommertje een druk van 6 bar op. Ik doe elke dag mijn best om er zaden van te winnen maar het lukt gewoon niet. Als ik de plant maar aan raak spuiten de zaden letterlijk met enorme kracht weg. Al potjes eronder gehouden, werkt niet. Nu maar een handoek eronder en erop gelegd, in de hoop dat de zaden daar dan in komen, dan kan ik ze eraf pulken. Wel grappig en een bezienswaardigheid op de tuin (wel voorzichtig aanraken want je weet nooit welke kant de zaden uitspringen – ik ben blij dat ik een bril draag :-)).

Peper Goats WeedEn tot slot dan nog een foto van de Peper Goat’s Weed. Altijd bijzonder,de planten lijken niet op peperplanten, ze zijn zeer behaard, fluwelig zacht, grijs blad, zelfs de stengels zijn heel zacht en behaard. Een echte ‘aai-plant’. En daartussen zitten dan de witte bloempjes en verschijnen nu ook de kleine rechtopstaande pepertjes die gitzwart zijn en later rood gaan afrijpen. Erg mooi (en de pepertjes zijn lekker van smaak en behoorlijk heet)

11 reacties op Bijzonder

Monika 6 september 2012 om 12:40

Dag Diana,

Wat een leuke en informatieve website! Ik lees je dagboek met veel plezier.

Ik zit eigenlijk met een kleine dilemma…wij zijn bezig met het aanleggen van een nieuwe moestuin en de framboos (fallgold) en braam die we dit voorjaar geplant hebben willen we verplaatsen naar kuipen. Als we dit nu doen, wat is de kans dat de struiken het “overleven”? Als we wachten tot het najaar zitten we nog een paar maanden met een overhoop gehaalde tuin…

Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes,
Monika

Diana 7 september 2012 om 09:51

Hallo Monika,

Mijn ervaring is dat Frambozen net onkruid zijn 🙂 Maar dat geldt dan voor volwassen Frambozen, ik heb ook wel eens een jonge Framboos in het najaar gekocht die het de winter niet overleefde, waarschijnlijk een combinatie van te nat, te koud en te jong wortelgestel.

Als je nu wilt verplaatsen, wacht dan nog een paar dagen, vanaf dinsdag wordt het koeler en wordt er regen verwacht, altijd beter voor overplanten dan in warmte/zon/droogte. Als je ze overzet in potten, zorg dan dat je goede potgrond gebruikt, meng er wat brekerzand door (dan wordt ze wat minder rijk waardoor de jonge wortels het wat makkelijker hebben). En overwinter ze dan op een plaats waar ze het wat beter hebben dan in de volle grond (misschien heb je een platte bak of kasje, en anders tegen het huis aan, is net iets minder koud en vooral wat minder sneeuw/regen). Dan moet het vast lukken (de Fallgold kwam hier op een gegeven moment zelfs tussen de straatstenen naar boven, dat is wel een echt zeer sterke plant).

groetjes en succes ermee!
Diana

Ami Foster 7 september 2012 om 23:39

Hi Diana,

Je klinkt alsof je veel ervaring hebt! Je schrijft op een leuke manier en dat maakt het makkelijk om te lezen. Ik en mijn partner zijn vorige maand voor het eerst aan een volkstuin begonnen. Het valt tot nu toe tegen, maar vooral omdat het vol onkruid stond en het viel niet mee om de droge klei om te spitten! Misschien vind iemand het leuk om ons te volgen? Wij zitten bij http://thedutchallotment.blogspot.nl.

PS Die dreadlocks zijn geweldig! Wil ik ook! ;D

Diana 8 september 2012 om 09:32

Hallo Ami,

Leuk dat jullie in Nederland een volkstuin zijn begonnen (ik heb tenminste het idee dat je/jullie zelf Engels zijn)! Alle begin valt tegen hoor, en een nieuwe tuin moet je leren kennen, ervaren wat het mist, hoe de grond is, wat er wel en niet goed op groeit. Zelf zou ik niet zo snel nu spitten (de grond is te hard en ook nog niet toe aan rust – bij nu spitten ligt alles waarschijnlijk weer platgeregend en vast voor het nieuwe jaar begint – maar dan heb ik het over onze vette klei, op zandgrond is dat wellicht anders – en als je eenmaal een tuin hebt, wil je natuurlijk ook graag beginnen 🙂

Heel veel succes en plezier met jullie volkstuin, en met jullie weblog!
Diana

Ami Foster 9 september 2012 om 00:50

Hoi! Super bedankt voor je reactie. We konden inderdaad niet wachten om te beginnen. Onze grond is een beetje tussen klei en zand in heb ik het idee. Proberen er nu wat zand doorheen te krijgen. Ik kom zelf uit Engeland, maar mijn partner is gewoon Nederlands. Als het allemaal dicht en plat zit dan beginnen we in het voorjaar gewoon weer met spitten!

Monika 13 september 2012 om 08:36

Hoi Diana,

We hebben ze gisteren overgepot en dat ging helemaal prima, dank je wel voor het advies.

De framboos was/is zo groot dat we het maar gesplitst hebben en in 2 kuipen hebben gedaan. En ook nog vrienden blij gemaakt met meerdere stekjes. De fallgold groeit zoals je zei idd als onkruid.

Ik ben benieuwd hoe ze het volgend jaar gaan moeten 🙂

Nog gefeliciteerd met je prijs, het is altijd leuk om onverwacht iets te winnen.

Groetjes,
Monika

Christa (Elst) 10 september 2012 om 10:00

ha Diana, even reageren op de titel van je laatste bericht: bijzonder.
Afgelopen weekend bleek onze Saint Remy op de top van zijn stammetje een bloemknop te hebben ontwikkeld! Resultaat: vijf bloesempjes 🙂
Waarschijnlijk geprovoceerd door mijn rigoreuze zomersnoei van drie weken geleden. November vorig jaar hebben we twee jonge leiperen tegen de mooie zuidmuur van onze tuin geplaatst. Ik had de zijtakken direct wat teruggesnoeid, maar nog geen keuze gemaakt uit de twee hoofdtakken. Heb ik nu wel gedaan en dit is dus de reactie! Grappig, ik wist niet dat dat kon.
groetjes, Christa

Nonix 16 september 2012 om 20:37

Ik heb vandaag de spaghitti-pompoen klaar gemaakt, 25 min was net te kort. Ik ben uiteindelijk op 35 min uitgekomen.
Dank je wel voor de tip!

Eveline 21 oktober 2012 om 21:52

Ha Diana, nog steeds een genoegen om je te lezen! Wat betreft die ‘spuitkomkommertjes’: probeer het eens met een plastic zakje dat je ruim om een rijpe vrucht heen vouwt! Zo heb ik heel wat zaad in het wild kunnen oogsten. Helaas wil de plant niet in mijn tuin aanslaan…

Diana 22 oktober 2012 om 08:59

Hallo Eveline,

Dank voor de tip! Ik heb plastic emmertjes boven de plant bovenop halfrijpe vruchten gezet, dat ging op zich ook goed. Maar dat neemt niet weg dat wanneer je een dag te laat bent, het kwaad al geschied (of geschoten 🙂 is. En het vervelende daarbij is dat het komkommertje, als ze de zaden eruit spuit, dat altijd doet wanneer ze door de kracht omhoog komt. Ik heb het een keer in mijn oog gekregen en mijn man ook een keer, dat maakt het dan toch minder leuk voor kinderen (er wordt beweerd dat het vooral leuk voor hen is).
Neemt niet weg dat het toch grappig was om haar eens te telen, en ik heb er voor alle zekerheid wel een paar zaden van geoogst voor mijn eigen voorraad.
groetjes, Diana

Eveline 23 oktober 2012 om 14:20

Haha, ja, voor kinderen zijn springbalsemienen waarschijnlijk een stuk leuker en minder gevaarlijk. Deze ecballium zou je haast aanklagen vanwege ongewenste intimiteiten 😉 Ik ben dit jaar vergeten om zaad te oogsten, volgend jaar maar weer…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!