Bingerden

Sinds vrijdag (gisteren) zijn de Internationale Kwekerijdagen in Angerlo weer, en die duurt tot en met morgen (zondag dus). Kijk voor meer informatie op Bingerden.

Wij zijn er dus gisteren geweest. En het goot 🙂 We wisten het, want om 8 uur regende het al flink in Spijkenisse en op de buienradar zagen we die regen zo schuin richting Noord-Oost trekken. Maar ‘niet gaan’ was geen optie. En dus gewapend met paraplu’s en regenlaarzen (en met een dikke portemonnee en tassen om de planten in te vervoeren) op naar Angerlo.

Het was er best nog druk, in de regen (nou ja, regen; eerste miezerde het, toen ging het regenen, toen stortregenen en om een uur of één werd het toch nog droog :-))

Wie stonden er allemaal; kwekerij Kabbes, Morning Glory, de Warande, Marcel de Wacht, Tuingoed Foltz, éénjarigenkwelerij Silene, rozenkwekerijen (Bierkreek, Lens), een kruidenkwekerij uit België, De Nieuwe Tuin, 2 alpenplantenkwekers, en noem maar op. Opvallend was dat de Hessenhof er niet was, en ook Overhagen niet, en Bastin ontbrak voor het derder jaar (jammer, erg jammer! want juist die drie hebben een geweldig assortiment).

Maar wat heb ik weer geweldige planten ‘gescoord’, en ook zaden (van Silene en De Nieuwe Tuin). Om jullie even lekker te maken; Salvia ‘Amistad’, Grapefruit-munt (geweldige geur), Echinacea ‘Profusion’, Ceratotheca triloba, Nicotiana paniculata, Angelica ‘Ebony’, Cirsium esculentum, Paprika Minibel Chocolate (want ik heb nog een plekje in de kas over). En nog veel meer natuurlijk 🙂

Gisteravond te moe om nog naar de tuin te gaan (en het regende…. alweer). Dus zo direct gaan we alle aanwinsten een plekje geven en planten. En nog even de zaden van de Edamame Soja zaaien die ik gelijk bij De Nieuwe Tuin heb gekocht, dat kan nog net en ik ben erg benieuwd naar de planten en peulen en smaak.

Nog 1 tip: mocht je naar Bingerden willen, of misschien gewoon naar een Tuincentrum in de buurt: kies zelf je planten! Ik zag gisteren een mevrouw met chique kleren en dito hoedje (soms heeft Bingerden wel een wat hoog ‘chelsea-flower-show’-gehalte qua publiek, en daar loop ik dan tussen, met Aldi-regenlaarzen, spijkerbroek en vuile handen 🙂

Maar afijn, die mevrouw wilde van een bepaald soort 5 planten kopen. De kweker/verkoper zei dat ze zelf mocht pakken en gaf haar een tasje. Maar dat wilde de mevrouw niet en dus pakte de kweker/verkoper netjes de 5 planten voor haar en deed ze in een tasje. Ik pak altijd (als het mag) zelf de planten. En dan kies ik de mooiste. Niet de planten die al bloeien of het hoogst zijn, maar de planten die in de pot het breedst zijn, het liefst meerdere stelen hebben.

Gisteren bijvoorbeeld 2 framboosaardbeien Frau Mieze Schindler gekocht, er stond allerlei potjes met stekken. Wij hebben de 2 potjes gekozen waar aardbeienstekken in stonden die al mooi vol van plant waren, en waar al worteltjes uit de onderkant van de pot kwamen. Geen bloemen (maar dat hoeft ook niet, ik wil nu nog geen aardbeien, ik wil gezonde, sterke planten die later aardbeien geven).

En ik kocht een Salvia Amistad, er stonden wel 25 potjes, allemaal met 1 stengel. En ik zag er 1 potje met drie stengels (en goede, geen dunne stengeltjes want dan schiet je er niets mee op, liever 1 goede, dikke stengel dan drie dunnetjes, maar dit waren 2 dikke stengels en 1 wat dunnere, maar duidelijk de beste plant van de 25, en die is nu van mij 🙂

Dus, mocht je gaan, kies dan dus zelf je planten!

Tot slot nog even een foto, niet van iets dat ik op Bingerden kocht, maar van mijn zelfgezaaide Mesembryanthemum (ijskruid) ‘Apricot Tutu’, wat een rijke bloei en geweldig felle kleur. Nu nog wat meer zon en warmte, dan bloeit ze wat beter (bij slecht weer en zonder zon blijven de bloempjes gesloten).

Mesembryanthemum Apricot Tutu

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mikki

Dat ik nu na alle jaren nog jouw tuindagboek kan ontdekken Diana..leuk!
Heel toevallig dat ik net binnenkwam van het in potjes stoppen van de nieuw uitlopers van de Frau Mieze Schindler aardbei en de Mountomei.
Ik ben benieuwd naar jou ervaring met de FMS.
Mag ik vragen wat jij voor een plantje hebt betaald?( ik ben gewoon erg nieuwsgierig…)

jan

Even een correctie; kwekerij overhagen was er wel degelijk!
M.v.g. Jan (Bingerden)

kwekerij Overhagen

hai Diana, we waren er zeker wel; onder de boom, jammer dat je onze prachtige stand gemist hebt, groet els

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties