Potten

Salvia microphylla Nachtvlinder in potIk had me verheugd op de tuin, heb er nog veel te doen. Maar voorlopig is hier al ruim 8 milimeter gevallen en het regent nog gestaag. Het wordt straks wel droog (volgens buienradar.nl en knmi) maar de achtertuin staat al volledig blank (is 5 centimeter water). na de regen van vrijdag (ruim 11 milimeter) en zaterdagochtend vroeg (7 milimeter) is de grond volledig verzadigd en kletsnat. Nu tuinieren is hier vette klei vast trappen en dat is niet handig.

En dus vandaag eens tijd om verder te gaan met de website. Ik moet nog meer dan honderd foto’s uitzoeken, verkleinen en plaatsen.

Maar vanmiddag, als het droog is, ook nog wel een uurtje of 2 tijd nodig om de planten in potten rondom het huis en op de volkstuin verzorgen. Elk jaar neem ik me voor niet zoveel potten te vullen. Want het is altijd veel werk (vooral het overpotten en het water geven). Thuis hebben we nog een kraantje achter het huis, maar op de volkstuin moeten we toch vanaf de sloot of het 1000-litervat elke keer 20 tot 40 meter met gieters lopen.

Maar ik vind potten zo leuk – en ook niet onbelangrijk; wanneer de tuin helemaal vol staat, dan kun je alijd nog potten op tegels, in hoekjes en voor de kas kwijt 🙂

En zo beginnen we elk jaar maar een beperkt aantal potten. Ik heb 2 Brugmansia’s (een oranjeroze en een crèmekleurige met bont blad) in pot staan, en die lusten behoorlijk wat voeding en vocht. En een Cassia corymbosa, die juist gaat bloeien (zeker wel 2 of 3 weken later dan vorige jaren – met dank aan het koude voorjaar). En een Salvia microphylla Nachtvlinder in pot op de volkstuin (foto rechts bovenaan pagina). En dan nog 2 potten, 1 voor de Aloysia triphylla (citroenverbena voor de allerlekkerste thee) en de Stevia rebaudiana, die dan allebei in pot in de kas kunnen overwinteren. Dat zijn 6 potten, toch best genoeg.

En elk jaar neem ik me voor het daar wel zo’n beetje bij te laten. Maar het groeit hier (Ruud zegt dat ‘het jongt’ :-)).Tomaat Tumbling Tom Yellow in pot

Ik had een paar planten tomaat Jip en Janneke over…. hup in pot want wel erg leuk klein tomaatje voor pot. En toen kocht ik 2 Topsy Turvy’s om eens te kijken of planten nu eigenlijk echt wel naar beneden willen groeien, en dus 1 Topsy Turvy gevuld met struiktomaat Budai Torpe, en 1 gevuld met hangtomaat Tumbling Tom Yellow. Maar als je het goed wilt vergelijken zul je ze dus ook op de gewone manier moeten telen, en dus ook een Budai Thorpe in een pot, en een Tumbling Tom Yellow in een pot (foto).

En toen zat ik nog met zaailingen van de Datura innoxia….. ook maar in pot. En met een Ipomoea transvaalensis, die deed het vorig jaar heel slecht in de volle grond, en dus dit jaar maar eens in pot. En nu kocht ik op Bingerden Salvia Amistad, en die is niet helemaal winterhard, begreep ik, en dus ook in pot (dan kan ze in de winter de koude kas in).

En ik kocht een Coleus scutellariodes Palissandra, ook beter (en mooier) in pot. En de waterkers staat in pot (dan kan ik de onderpot altijd vol met water houden). En ik vond na de winter nog een stuk goed bewortelde Asarina procumbens dat de kou had overleefd…. hup in pot (want daar hangt ze zo mooi overheen).

En ik zaaide in het voorjaar Asarina scandens en die staat in een echt heel grote pot (ruim 80 liter) met stokken om tegenaan te klimmen. En ik kocht ook nog een Asarina wislizensis Red Dragon, ook die maar in pot want mijn ervaring is dat ook die het veel beter in pot doet dan in de grond.

En oh ja, vergat ik bijna nog de Komkommer Bush Champion die het ook erg leuk in pot doet (we hebben al 4 komkommers geoogst). En de afgelopen vrijdag gekochte Grapefruit-munt vertrouw ik natuurlijk voor geen cent (sinds ik eens een gewone munt meters ver heb zien woekeren), dus die staat veilig in pot. Oh ja, de Physalis pubescens doet het ook altijd beter in pot dan in de volle grond (in pot blijven de planten droger, en de vruchtjes dus ook), dus ook daar nog een pot voor gevonden.

Lagurus ovatus in bak 1Dus van 6 potten in het vroege voorjaar, hebben we er nu toch ineens 22, zomaar vanzelf gegaan/gegroeid….. En dan hebben we nog een verhoogde bak in de voortuin, met daarin onder andere Antirrhinum majus Red Dragon, Impatiens scabrida, Verbena Peaches & Cream, Scabiosa Barocca, Agastache Pink Beauty en Lagurus ovatus Bunny Tails (foto). Ook die bak heeft wel wat extra aandacht nodig zowel in voeding als in vocht).

Dus ondanks alle regen die gevallen is, moeten we toch vanmiddag nog met gieters water gaan sjouwen 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanneke Limborgh

Hallo Diana

Ik kon nergens een mailadres vinden om je te mailen, hopelijk is dit toch voor jou.
Ik heb nog nooit zo een complete site over tuinieren gezien. Mijn complimenten ik vind t geweldig. Ik zal zeker een hele trouwe lezer worden.
Ik ben ook een grote tuinliefhebber. Ben eigenlijk de hele dag in de tuin te vinden. Ik woon in Zuid Limburg. I s er ook een soort forumpje? waar bezoekers met jou kunnen mailen?
met veel tuingroetjes Hanneke

wouda

Hallo Diana,
Moest echt tranen lachen om je stukje over potten……….jij kan ook geen plantjes weggooien, dit soort dingen is zo herkenbaar, maar oei het is inderdaad veel water geven als het warm wordt!

Gr W

Gea

Hallo tuinliefhebbers
Het is inderdaad heel herkenbaar. Ieder zomer en najaar neem ik me voor om het volgend jaar geen bakken en potten meer te vullen, nou ja 1 of 2 voor op de grote tafel in de tuin. De tijd ontbreekt mij zeker in de zomer wanneer je soms wel 3 x per dag water moet geven, waardoor uiteindelijk vele planten het loodje leggen of hun hele bestaan bezig zijn met overleven, waardoor het ook niet het gewenste uitbundige bloei wordt die je er wel van hoopt.
Maar ja….. Dan kom ik de prachtige zakjes met zaad in bijna alle winkels tegen, op markten en in tuincentrum en ga toch overstag. Zo heb ik nu meer zaden voor mijn groente tuin, dan toen ik in februari begon, (en toen had ik toch echt alles besteld wat ik wilde verbouwen dit jaar) terwijl ons tuintje bom vol staat met alle mogelijke groenten en ik vaak in 1 seizoen meerdere teelten toepas. Ik ken heel veel mensen die nu al bijna geen zaden meer hebben. Terwijl het bij mij alleen maar toeneemt, want er zijn nu eenmaal zoveel leuke groentesoorten. En ja ook ik kan moeilijk iets weggooien dus alles wat opkomt, wordt ook uitgeplant en vaak zitten er best veel zaadjes in een zakje, dus ik heb nog even te gaan.
Maar je hoort mij niet klagen hoor…. Ik geniet. Ik hoop jullie ook
Ik wens

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties