Zomer

Papaver somniferum Pink FizzMorgen begint officieel de zomer. En eindelijk heb ik ook een beetje het idee dat de zomer begint. De afgelopen weken zulke koude nachten, dan mag het overdag wel aardig zijn, maar ik zie van veel planten dat ze de nachten gewoon te koud vinden…. ze staan gewoon te wachten op warmere tijden. Voorbeelden zijn de pepers en paprika’s in de kas (terwijl de tomaten in de kas juist tegen de klippen op groeien), maar ook de tomaten buiten, de Datura’s, de Brugmansia in pot, etc. Vorig jaar aten we in deze tijd al wat eigen aardappelen, maar nu 2 struiken (stoeltjes worden dat hier genoemd) gerooid en het gaat prima, maar nog behoorlijk klein, we wachten zeker nog 2 weken met het rooien van de rest.

Op de foto trouwens de Papaver somniferum Pink Fizz, de eerste bloeit en ze zit vol knoppen. Geweldig, wit met fel oranjeroze.

Verder gaat het dus goed hoor, er bloeit al heel veel, gisteren de eerste eigen verse kapucijners op (wat een koningsmaal, gemengd met gebakken uien, hamblokjes en gebakken champignons). We hadden 1300 gram schoon gewicht, dus gelijk nog wat ingevroren, en na komend weekend kunnen we weer oogsten.

Aalbessen rood achter netEn gelijk een kilo aardbeien kunnen plukken. En vandaag kunnen we doperwtjes oogsten. En volgende week (mits het nog redelijk zonnig blijft) kunnen we aalbessen plukken, die zitten nu nog halfrijp beschermd achter het net.

Er bloeit al van alles, elke dag het fototoestel mee naar de tuin (ondertussen in de éénjarigendatabase al de Nolana paradoxa en de Lagurus ovatus toegevoegd, en er komt dit jaar hopelijk nog veel meer bij.

 

Tot nu toe had ik wel tijd om zo om de twee of drie dagen dit tuindagboek te schrijven, maar ik vrees dat dat de komende maanden minder gaat worden. Simpelweg omdat ik het nu wel druk krijg (vanaf nu veel te oogsten – en oogsten is leuk, maar het komt niet vanzelf in vriezer en potten terecht :-)). Ook de eerste zaden van dit jaar geoogst, dus straks druk met beschrijvingen, schonen, drogen, verpakken, etc.

Komkommers 3Het klinkt allemaal veel, en dat is het ook wel, maar ik vind het ook gewoon erg leuk om te doen – ik ben nu al benieuwd wat ik kan gaan oogsten aan zaden en tomaten, wil nieuwe soorten sambal gaan maken, kreeg nog een recept van pepergelei, etc.).

Gisteren ook 3 komkommers kunnen oogsten (en er lagen er al 2 thuis, dus vandaag eten we Haagse komkommers – een recept dat ik eens van iemand kreeg, waarbij je komkommers stooft in wat boter, afblussen met witte wijn, wat room erdoor en flink wat belegen kaas, tot slot binden met een liaison van een eidooier en de rest van de room (en dan mag het natuurlijk niet meer koken). Erg lekker, en morgen dan maar een balansdag :-).

Ik kreeg van tuinbuurvrouw Ans een leuk recept voor een rabarbertaart (en ik ben heel slecht in bakken maar dit klonk zo simpel dat zelfs is dat moet kunnen maken – als het lekker is plaats ik het later wel in het tuindagboek).

Ik heb gisteravond ook het kruidenzout gemaakt, het staat nu nog te drogen, maar het ziet er al goed uit. Als het helemaal gelukt is (gedroogd en ook lekker), dan maak ik even een foto en komt dat in het tuindagboek.)

Aubergine Pukkie eerste vruchtjeBinnenkort kan ik al de eerste aubergine Pukkie oogsten, nu nog klein, maar hopelijk over 1 tot anderhalve week….

Er komen dus drukke tijden aan, maar dat is ook juist erg leuk (wie kan er trouwens stil zitten in een tuin, in een tuin moet ik altijd wel iets doen, iets eens van dichterbij bekijken, even iets opbinden, niet vergeten te zaaien, even iets water geven, iets  oogsten).

Gisteren hard gewerkt in de tuin, de hele bloementuin is schoon van onkruid en alles water gegeven. Vandaag zou een soort rustdag kunnen zijn, een beetje genieten in de tuin, maar ik weet zeker dat als ik er eenmaal ben, ik toch gewoon de hele dag bezig ben. Je hoort mij niet klagen, integendeel.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hanneke Limborgh

hallo

Wat haal ik een boel info van je site af. Geweldig. Maar ”mijn berichten” kan ik nergens vinden. Ook kan ik de reacties van anderen niet vinden.
groetjes uit Het zuidelijke Meerssen. Mooi weer trouwens vandaag wel wat een de zwoele kant
Hanneke

Margriet van Wijk

Hoi Diana,

Heerlijk even weer een lekker zomers gevoel de afgelopen dagen,daar genieten we weer echt van.
Ik las dat je veel recepten hebt staan om Chutney te maken,en dat lijkt mij erg lekker.
Maar misschien een domme vraag,maar waar gebruik je chutney eigenlijk bij,of is het eigenljk meer een bij gerecht.
En vandaag viel mij op dat mijn tomaten bij de steel van die kleine bultjes krijgen,weet jij wat hier de oorzaak van is,en kan ik er iets aan doen?

Groetjes Margriet

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties