Blij

Kapucijners en doperwten doppenDonderdag mijn nieuw fototoestel ontvangen. Ik moet nog flink oefenen hoor, er zitten zoveel verschillende instellingen op dat het lastig kiezen is. En ik had zo graag al flink willen oefenen maar het is me niet gegund. Vrijdag storm en regen, gisteren dan alleen storm en vandaag dan alleen regen. En foto’s van bloemen maken is niet handig bij windkracht 7.

En dus wat pogingen gewaagd en daarna maar gestopt en gaan oogsten, met als resultaat 2 emmers kapucijners en ruim een halve emmer dorperwtjes. Net klaar met het doppen van de kapucijners, de handen nog een beetje paars, maar vanavond dus heerlijk nog een keer verse kapucijners eten, en 7 2-persoonsporties ingevroren. Zo langzamerhand vult de vriezer zich dus ook weer.

Beetje rekenen ook, deze week en volgende week nog een keer tomatensoep maken, en dan is het tomatensap uit de vriezer op en hoop ik de eerste rijpe tomaten van de tuin te kunnen oogsten (laat dit jaar, met dank aan de laatste 2 maanden waarin zowel dag- als nachttemperatuur altijd onder het gemiddelde ligt). Ik ga er maar vanuit dat er nog een mooie, droge, warme periode aankomt, om het allemaal weer goed te maken. Nog veel aardbeienjam in potten van vorig jaar dus nu eten we ze alleen gewoon op, zonder inmaak, en natuurlijk wat weggeven. Nog 6 potten met pastasaus, dus dat komt ook zo ongeveer goed uit.

Maar ik kwam sambal te kort, dit jaar wat meer van maken, en ik heb jam teveel, dus daar wat minder van maken. Nog rode kool en bietjes in de vriezer dus daar wat minder van zetten, en 2 maanden geleden al prei en worteltjes moeten kopen omdat ze op waren, dus daar dit jaar wat meer van gezet. En zo is het leuk om een beetje te puzzelen wat we nog willen zetten, willen inmaken, kunnen invriezen, etc.

Nog even wat foto’s van mijn nieuwe camera, gewoon omdat ik er blij mee ben dus 🙂

Komkommer Miniature White klein

In het kleine kasje (waar verder alleen tomaten en pepers staan) groeit een komkommer Miniature White erg goed, al 60 centimeter hoog en breed en veel nieuwe uitlopers. En al vruchtjes. Ik weet niet of ik er zaden van kan gaan oogsten, eerst maar eens proeven of ze lekker is (volgens internet in ieder geval wel), en dan kijken of het lukt handmatig (met een penseeltje) een aantal bloempjes te bevruchten.

 

 

Tomaat Striped Roman onrijp kleinIn de grote kas staan vooral veel tomaten. En nu zijn er al veel kleuren en vormen en groottes te zien, van cherry’s tot flinke vleestomaten, roma’s, etc. Extra bijzonder vind ik zelf tomaten met streepjes, zoals bij deze Striped Roman (ze wordt een felrode roma met goudgele streepjes), je kunt in het onrijpe stadium ook de streepjes al zien.

 

En tot slot dan nog een foto van de Calendula officinalis Porcupine, heel gewoon goudsbloem-oranje van kleur, maar dan toch erg bijzonder doordat de bloemblaadjes niet recht en plat zijn maar opgerold als pijpjes, ze doet me een beetje denken aan een kleine cactus Dahlia.

Calendula officinalis Porcupine

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kristien

Om komkommers te bevruchten neem ik een mannelijk bloempje waar ik de bloemblaadjes afknijp en dan eventjes knuffelen met een vrouwelijk bloempje…

Charlotte

Wat een mooie artistieke foto van de kapucijners en erwtjes. Daar zou je zo een schilderijtje van kunnen maken.
Ik lees graag op je blog, erg leerzaam. Het blijft jammer dat het momenteel zo koud en nat is, maar dat gaat vast nog goed komen met een prachtige zomer! Dat schreef jij ook al!

Marco

Hoi Diana,

Leuk om alles weer te lezen. ik heb inmiddels de eerste bieten geoogst uit mn broeibak, zelf helemaal opgekweekt er trots op. Vrouwlief vandaag koken en raspen, deel voor het eten, de rest in de vriezer.
De aardbeien lopen langszaam aan terug. Straks alles schoonwieden, uitlopers er af halen, bemesten en een enkele plant vervangen.
Bietjes gaan niet hard. aardappels (frieslander) eten we volop.

Is het nog mogelijk bonen te zaaien? inmiddels een zak gezaaid maar ze komen gewoon niet op. Weet jij raad? Verder nog wat sla zaaien. Kroten gaan ook niet hard, loont het nog om opnieuw te zaaien of is dat te laat?

Gr. Marco

Marco

Hoi Diana bedankt voor je woorden. Dan ga ik nog meer bietjes zaaien daar zijn we namelijk dol op, zou wortels ook nog kunnen? De bonen vanavond in de volle grond gedaan. Dat voor zaaien moet ik volgend jaar maar eens proberen. Dit jaar ook gedaan, zagen er mooi uit, 4 planten per potje alleen na planten zijn ze weggebrand en staan ze nu 2 maanden later er nog steeds ielig bij. jammer maar volgend jaar zeker weer proberen.

Marco

wouda

Hallo Diana,
Vind je de rabarber ook lekker? Minder zuur?
Oo….. die goudsbloem, hoop dat je er zaden van kan winnen, dan ben ik de eerste die ze besteld! Wat heb je weer een schitterende oogst!
Met heel veel plezier lees ik je berichten en dat zijn er nooit genoeg!!

Gr W

Gea

Dag Diana,
Vandaag het koningsmaal gegeten. Voor het eerst in mijn leven verse capucijners klaargemaakt volgens jouw recept. Ik heb alleen lenteui gebruikt, omdat ik dat volop in de tuin heb, Met gebakken nieuwe aardappels met roosmarijn uit de oven hebben we heerlijk gesmuld. Mijn man en onze zoon hebben zelfs 2x opgeschept, zo lekker vonden ze je recept. Helaas heb ik maar 1 meter capucijners in mijn tuin en al bloeit hij volop, heel vaak zullen we er niet van kunnen eten. Dus volgend jaar meer meters capucijners, dat weten we alvast. Bedankt voor je recept. het soort dat we nu hebben is blauwschokkers van 80 cm hoog. Ook deze kunnen we uiteindelijk toch gewoon drogen en bewaren voor de teelt van 2013?
bedankt voor je recept . Ik las in Buitenleven een recept met pasta, cherry tomaatjes en veldertjes (jonge capucijners uit een potje). Ik ga dat proberen met verse capucijners. Lijkt me ook lekker.

ps. ik heb erg veel luis op de tomatenplanten, vooral die buitenstaan. Bij een aantal zijn er alleen nog maar opgerolde blaadjes. Ik heb je middel zachte zeep met olie en water vanavond geneveld. Hopelijk helpt het. Er zitten al volop groene tomaten aan dus ze moeten wel overleven.
ik heb ook hiervoor even op je site gelezen en er zijn meerdere opties.
dus wanneer dit niet afdoende helpt, probeer ik gewoon een andere.
bedankt maar weer en de hartelijke groeten

Karl

Hallo Diane,
Ga je je peperdatabase ook op de nieuwe website zetten want die is echt handig. Ik wou je nog vragen wat je top 20 van pepers zijn? Ik ben op zoek naar pepers die ook snel rijpen van zaad tot vrucht.

Thanks

Karl

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties