Oefenen

Cuphea blepharophyllaDat heb je met een nieuwe camera, je moet er veel mee oefenen. Mooie gelegenheid om manlief aan het werk te zetten en zelf een beetje lanterfantend over de tuin te struinen met camera.

Op de foto de bijzondere bloem van de Cuphea blepharophylla.

Echt een hele middag gewoon niks anders gedaan dan spelen met instellingen, veel foto’s maken, de helft weer ‘deleten’ en opnieuw beginnen. En ondertussen geeft Ruud water, wiedt, bindt op, snoeit, tikt, dieft, plukt, en noem maar op. Aan het einde van de dag had Ruud zijn ‘werkbriefje’ af en was ik wat wijzer met betrekking tot het fotograferen. Toch nog een nuttige dag dus.Braam bloeit

En zo struinend over de tuinen vallen er wel wat zaken op. Wat het goed doet en wat niet, dat de Braam later bloeit dan normaal, dat de Pruimenboom (Reine Victoria) al weer veel last heeft van de krulziekte, we moeten overwegen komende winter eens een nieuwe boom te kopen want elk jaar wordt het erger.

Borago plantBijvoorbeeld ook ineens opvallend dat de Borago wel erg groot wordt. Afgelopen winter hebben we langs het hoofdpad een rij buxussen weggehaald. De grond zat vol met wortels en zag er arm, bijna grijzig, uit. Dus goed gespit, wortels zoveel mogelijk eruit, stalmest en compost eronder. En in het voorjaar nog wat koemestkorrels gegeven.  Alles bij elkaar dus niet eens zoveel, maar blijkbaar was de grond dan toch ook niet zo arm als we dachten; de Borago officinalis staat nu op een kleine 150 centimeter hoog, twee keer zo hoog dan normaal 🙂 Maar ze doet het prima hoor, bloeit volop, met heel veel hommels rond de plant.

Vandaag ‘verplichtingen’ maar de komende week nog veel te doen; van nog wat sla zaaien tot het uitplanten van wat koolzaailingen en bonenzaailingen, het opbinden van de tomaten (alweer, sommige planten zijn al 180 centimeter hoog maar helaas nog geen enkele rijpe tomaat – met dank aan de tot nu nog steeds te koele temperaturen), aalbessen en aardbeien oogsten en toch nog maar jam maken, etc. Werk genoeg in deze tijd. Lathyrus odoratus Spanish Dancer aan hek

Niet vergeten ook om telkens een bosje Lathyrus te plukken, het leuke van Lathyrus is dat hoe meer je plukt, des te langer ze bloeit. Op de foto de Lathyrus odoratus Spanish Dancer. En ik neem ook regelmatig een bosje Dianthus barbatus Cottage Perfume mee, die staan echt ruim een week prachtig in een vaas.

Tot slot, voor wie het interesseert, tussen alle bezigheden door ook druk bezig met de database van tomaten, ik heb er nu ruim 50 soorten in gezet (en dus nog ruim 200 soorten te gaan). De paprikadatabase is ondertussen klaar (voor nu dan).

3 reacties op Oefenen

Lucas 26 juni 2012 om 18:27

Hallo Diana,

mooie site hoor. Ik lees graag je dagboek. Ik zag dat je last hebt van je pruim, volgens mij is het geen krulziekte. Dat zie je eigenlijk alleen bij perzik en amandelbomen. Zijn het geen luizen die de blaadjes laten omkrullen? Ik heb ook 2 pruimen en die hebben het namelijk ook. De luizen zitten in het omgekrulde blad. Ik heb trouwens je recept tegen luizen (met zachte zeep en olie) geprobeerd en het werkt goed.:-) Dus niet je boom weg halen hoor!

Lucas de Haan

Diana 26 juni 2012 om 21:26

Hallo Lucas,

Dank je voor je aardige woorden!
Ik heb geen luizen gezien maar zal morgen nog even kijken. Maar dit is nu voor het derde jaar op rij dat de boom in de zomer volledig gekrulde bladeren geeft, sommige takken sterven ook af en ze geeft ook al 3 jaar een slechte opbrengst. Ik zit er ernstig over te verzinnen om haar gewoon komende winter te vervangen, dan wel weer een Reine Victoria want ik vind het nog steeds de lekkerste pruim voor gewone consumptie). Bedankt voor de tip, morgen in ieder geval voor alle zekerheid een sopje meenemen 🙂

groetjes, Diana

Christa 26 juni 2012 om 22:28

Ha Diana, het is alsof ik onze eigen borage op de foto zie! Ook zo’n succesnummer vol met die prachtige blauwe bloempjes en zoemende vriendjes eromheen… Niet gemest, gewoon goed weer denk ik 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!