Bloemen zeggen het zelf

Met trui en dikke jas aan naar de tuin. We hadden al op deze kou gerekend (die over een paar dagen ook al weer voorbij is). En dus nu de kas in (toen het zo warm was kon dat dan juist weer niet; altijd maar klagen, die tuinders, te warm voor de kas, te koud voor buiten 🙂

In mijn blog op de website van Pokon liet ik het eerste tomaten-bloemknopje en paprikabloemknopje zien. De zaailingen daar nog klein. Maar ondertussen is er veel veranderd, want sommige tomatenplanten (zeker niet allemaal hoor) zien er ondertussen al zo uit:

Duidelijk geen baby meer, eerder puber; heeft al een bloempje, meer blad, schiet de lucht in, en heeft een touwtje of bindertje nodig om bij de stok te blijven. Misschien kan in een volgend tuindagboek al iets schrijven en laten zien over/van het dieven. Maar nu nog niet, ik heb wel al wat dieven weggehaald maar dat zijn tot nu toe kleintjes en niet iets wat ik heel overduidelijk kan laten zien.

Ik kan wel de eerste bloempjes laten zien.

Een ‘gewone’ tomatenbloem:

Tomaat bloempje

6 bloemblaadjes, en niet heel goed te zien op de foto, maar het ‘tuutje’ in het hart van het bloempje bevat zowel stamper als meeldraden. Buiten zorgt de wind voor bestuiving, maar in huis of in de kas waait het niet en dus zullen we zelf voor de bestuiving moeten zorgen. Stamper en meeldraden zitten op nog geen 2 millimeter van elkaar. En omdat het zo dicht bij elkaar zit is het enige wat je hoeft te doen gewoon elke dag een tikje tegen de plant geven, net zo hard dat je de bloempjes een klein beetje ziet bewegen. En dat is voldoende, dat klein tikje tegen de plant zorgt ervoor dat bij alle bloempjes in de plant het stuifmeel op de stamper valt. Kind kan de was doen.

Maar dit is dus een gewoon tomatenbloempje, uiteindelijk gaan deze bloempjes (hopelijk) uiteindelijk deze tomaten worden:

Tomaat Kimberly tros

Foto van het tomatenras Kimberley 4 jaar geleden. Mooie ronde tomaatjes. Ze zijn ook heel lekker trouwens. En vroeg, en dat is altijd belangrijk want niet elke tomaat is vroeg. En voor de teelt in de kas maakt dat niet zoveel uit maar voor de buitenteelt heeft een ras dat vroeg is meer kans op een vroege en dus goede oogst.

Hier bloeien ook zeker nog niet alle tomaten, alleen de vroege rassen bloeien nu, zoals de Vernissage Black, Reinhard’s Goldkirsche, Kimberley, Paul Robeson, etc.. En dat zijn bijna allemaal cherrytomaten en kleine tot middelgrote ronde tomaten. Vleestomaten worden grote tomaten en bloeien vaak wat later (niet altijd, er zijn wel ook wat vroege vleestomatenrassen).

En een gewone vleestomaat bloeit ook met eenzelfde tomatenbloempje. Maar soms zie je er ineens zo’n bloempje tussen, hier de vroegst bloeiende vleestomaat dit jaar, het ras Limmony:

Tomatenbloem gedrocht

Ik noem het altijd gedrochten en dat is een onbedoeld onaardige naam. Want ik ben dol op deze tomaten, ben altijd weer blij als ik ze zie. Deze gedrochtbloempjes zie je niet bij cherry’s en gewone tomaten, alleen bij vleestomaten en af en toe een romatomaat. En altijd alleen maar in de eerste = onderste tros. En zeker niet bij elk ras. Dus wel echt bijzonder. Als je heel goed kijkt zie je dat het wel meerdere bloempjes ineen lijken te zijn, en dat is het ook een beetje. Het heeft iets te maken met het nog koele weer en de hoeveelheid energie die de plant nu heeft, en het is dus ook wat ras-afhankelijk. Als de planten groter worden en de trossen talrijker moeten de planten groeien, en bloeien, en blad maken, en tomaten maken, en rijpen, en dan is er geen tijd en energie meer voor dit soort bloempjes en tomaten. Want dit soort bloempjes worden dit soort tomaten:

Gedrochten bij elkaar

Ook weer een oude foto, van vorig jaar of het jaar ervoor. Dat ik deze tomaten ‘gedrochten’ noem klinkt nu vast al niet meer zo heel raar. Maar ik bedoel het nog steeds heel lief hoor, je ziet, ik maak er zelfs met zorg foto’s van :-).

Als je naar de gele tomaat linksonder kijkt kun je bedenken dat dit niet één tomaat is maar de kluwen bloempjes wordt dus ook echt een kluwen tomaten. En omdat het vleestomaten zijn, en dat zijn altijd al vrij grote tot extra grote tomaten, kun je bedenken dat zo’n kluwen vleestomaten ook extra groot is. Dat kun je niet goed op de foto zien maar deze tomaten(kluwen) wegen makkelijk 400 tot 800 gram per stuk.

Dus let in de komende weken goed op. Buiten kan ik me voorstellen dat je zo’n bloempje weghaalt want zo’n gedrocht = tomatenkluwen wordt heel groot en kost daarom veel energie, terwijl je in de buitenteelt in de kortere periode die je hebt toch vooral meerdere goede tomaten wilt oogsten (hoewel ik er zelf toch waarschijnlijk gewoon 1 aan zou houden, voor de lol :-)).

Maar als je haar in de kas als bloem ziet, tik dan, en wees blij met haar. Want ze mag misschien niet moeders mooiste zijn (wat is mooi, ik vind ze prachtig), je krijgt er dus alleen maar in de eerste tros de kans voor. En ze is misschien niet makkelijk te snijden, maar ze smaakt net zo lekker als haar broers en zussen. Wij noemen het altijd; 1 tomaat voor 1 pan soep 🙂

Tot slot nog één foto, van de eerste paprikabloem (in dit geval het ras Doe Hill):

Paprika bloeit

Bij paprika’s en pepers werkt het hetzelfde als bij de tomaat van de eerste foto, alleen kun je het nu duidelijker zien. Het gele frummeltje op stokje in het midden is de stamper. De stokjes eromheen met de grijspaarse kleur zijn de meeldraden met het stuifmeel. En als je heel goed kijkt zie je in het hart van de bloem een groen bolletje, het vruchtbeginsel, dat gaat de paprika worden. Maar dan moet het stuifmeel (de witte spikkeltjes) op de gele stamper vallen. Oftewel, er is alleen wat wind, een hommel of een bij, of een tikje per dag nodig om te zorgen dat die 2 millimeter worden overbrugd en de bloem bevrucht wordt. Zonder wind of bij of tikje valt het bloempje onbevrucht af.

Tikken dus!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mayra

Leuke blog weer Diana! Korte vraag, ik zag dat mijn doperwtjes nu peulen hebben gekregen, maar zijn ze dan wel bevrucht? Want ik zag maar weinig diertjes in de buurt.

Linda

Hoi Diana, jouw tomatenplanten zien er heel wat steviger uit als de mijne. Mijne zijn iel en lang terwijl ik ze tegelijk met jou heb gezaaid en eenmaal overgeplant naar een p9 potje. Lekker voor een zuider raam gestaan, maar misschien toch te warm. Ze waren al 60/70 cm hoog, maar dus een lange dunne stam en weinig blad. Nu heb ik ze in hun definitieve 15 l pot gezet en heb de stam een flink stuk in de aarde gezet zodat ze nog wat meer wortel gaat maken. Komt het goed denk je?

Kristel

Goede tip van dat tikken! Daar ga ik straks meteen mee beginnen. Dankjewel!

Chantal

Ha Diana. Heerlijk, die bloemen! Je fleurt er helemaal van op. Vandaag ook maar weer eens iets tuinierderigs gedaan. (al haalt het ‘t niet bij MOEStuinieren natuurlijk)
Heb ook een nieuw blogje trouwens: http://www.kindhuistuin.com
Groetjes!!

Chantal

Dank!!!!

Jet Tellegen

Dag Diana,
Ik geniet van je blog en alle goede raad. Nu heb ik gelezen dat je veel met stro doet.
Heb je er geen last van dat er ggraan opkomt van korrels die er nog tussen zaten?
Ik heb een stuk grond wat ik maar niet los krijg , ondanks compost en spitten. Ik heb op dat stuk nu bonen gepoot na het nog eens goed bewerkt te hebben met mijn drie tand.
Nu bedacht ik me dat het misschien een goed idee is om de grond te bedekken met stro zodat het niet teveel uitdroogt en daardoor weer hard wordt?
Vriendelijke groet,
Jet

Janneke

Hallo Jet,

Wellicht een keer met de grelinette door je grond?! Dat is minder zwaar dan met een drietand en je komt vele malen dieper in de grond.
Op YouTube vind je er filmpjes over en wanneer je googled kom je verkoopadressen en zelfmaakideeen tegen..

Succes!

Lotte

Hi Diana en mede-tuindagboeklezers,

Goed idd om te lezen van het tikken. Ik deelde ‘s ochtends en ‘s avonds 10 ferme tikken uit per plant. Dat ga ik per direct terugbrengen naar 1 vriendelijk tikje ‘s ochtends en ‘s avonds (Ach mijn arme plantjes! 😉

Verder staan hier “jouw” Black & Red Boar-planten inmiddels allen te pronken met de meest wanstaltige gedrochtjes. Althans, de bloemen natuurlijk in dit stadium.
Zie erg naar de eind-versies uit!

Oh ja nog iets. Mijn buurman (hovenier – zo eentje die na werktijd vrolijk verder gaat in zijn eigen tuin, en ‘s avonds voor het slapen gaan nog boeken over tuinieren leest… Een hartstochtelijk tuin-gekkie, zeg maar 😉 kwam met het nieuws dat inmiddels wetenschappelijk bewezen is dat basilicumplanten een stimulerende werking hebben op de groei van tomaten(planten). Ik heb inmiddels basilicum (mooie rode!) staan tussen mijn planten. Wie weet willen nog meer mensen hiermee experimenteren, vandaar dat ik het even wilde delen.

Mvrgrz!

Gerda

Klopt, Lotte. Ik heb altijd basilicum en tomatenplanten samen staan. Meteen makkelijk voor de beste pasta saus: knoflook en boter en olijfolie, ff fruiten, *1 tomaat en wat basilicum erbij, 20 minuten pruttelen*, *herhalen*, en dan nog een tomaat en veel basilicum en meteen opdienen met pasta en kaas. Kan ik elke dag wel eten, ook op pizza, of gegrilde aubergine, of courgette, of polenta… Zo kan ik wel door gaan. Eerst maar even tomaten gaan tikken, ipv hier tikken.

Lotte

Mmmmmm! Dat klinkt lekker, Gerda! Ga ik zeker proberen 🙂
Tik-se!

Ellen

Wat een prachtige tomaten! Dit is toch zoveel mooier dan een bosje bloemen in een vaasje. Planten die je ziet groeien en waar je wat van terugkrijgt.

Sterckx Joris

Diana,

Ik heb al enkele groene kleine tomatenbolletjes aan mijn zaailingen hangen 🙂 misschien heeft dat iets vroeger zaaien dan toch zijn vruchten afgeworpen 😀 alleen moet ze wel nog eetbaar worden natuurlijk. Er is nog wel een weg te gaan.

Bij mij hangen de 2de en sommige al derde stengeltje gele bloemetjes aan. Ook de paprikas hebben al vele witte bloempjes bij mij.

Alleen mijn veldje buiten met alle soorten kolen is op één nacht volledig afgegeten tot in het hart. Dit groeit nu nog wel een beetje maar zit vol met kleine gaatjes… ik vermoed dat ze dood zijn 🙁 en het is zo’n hoeveelheid dat ik nog weinig zin heb om naar de lokale kweker te hollen voor nieuwe.
Heb er ook enkele in de serre staan als backup en deze zijn in perfecte staat, zal het daar mee moeten doen.

Lisa Ramdhani

Goede avond,Diana ik was heel stout dit jaar, heb pronk bonen in de koude grond gepland ze doen het prima ik zag al ranken dus morgen stokjes plaatsen.en de rest van mijn groenten doen het ook goed, foto zie binnen kort.
vriendelijk groet Lisa

Lisa Ramdhani

Ik vind het zo leuk, dat ik u op internet tegen kwam ik was al lang op zoek naar zo iets. mijn hartelijke dank hier voor

Ruben

Hoi Diana,

Wat een mooie foto van die paprikabloem! Leuk dat de meeldraden en stamper zo goed te zien zijn! Zelf heb ik een beetje problemen met mijn paprika’s (en pepers)… Sinds ze twee weken geleden naar buiten zijn verhuisd, wordt het blad gelig en gaat het naar beneden omkrullen: http://oi67.tinypic.com/11ql4c9.jpg
Weet jij wat het probleem is? Ik heb ze wel een paar keer water gegeven na het planten, zou dat teveel water geweest zijn?

Over de Solanum Spontaneum die ik afgelopen winter bij je besteld heb, heb ik ook een vraagje: aangezien ik het zonde vond om een zorgvuldig opgekweekt plantje weg te knippen heb ik er twee bij elkaar in 1 grote emmer gezet. Zou dit kans van slagen hebben of kan ik er beter alsnog één wegknippen: http://oi64.tinypic.com/dzii6a.jpg

Bij voorbaat dank voor je antwoorden!

Groetjes,
Ruben

PS: Met de bonen die de grond omhoog duwden, waar ik laatst een vraag over stelde, is het uiteindelijk helemaal goed gekomen! Ze staan nu al in de volle grond 🙂

Ruben

Hoi Diana,

Bedankt voor je antwoord!
Ze staan inderdaad buiten, helaas heb ik geen kas. Vorig jaar stonden ze, zoals jij zegt, in een pot. Die pot was bij mij alleen een beetje aan de kleine kant, waardoor de planten wat klein bleven. Het leek me wel leuk om het dit jaar een keer in de volle grond proberen 🙂 Over een aantal weken zal ik nog eens laten weten hoe het er dan voor staat, ook als het wèl goed komt. Misschien dat de medelezers ooit hetzelfde probleem hebben en er dan nog wat aan hebben om dit terug te lezen, je weet maar nooit…
Wat de Solanum Spontaneum betreft ga ik de gok maar wagen!

Groetjes,
Ruben

Ruben

De pepers en paprika’s zijn ondertussen gaan bloeien! Ze zijn nog niet echt heel hard gegroeid en ze zien er nog altijd niet geweldig uit, maar hopelijk komt dat nog als het weer wat beter wordt. De regen van de afgelopen dagen heeft ze natuurlijk ook geen goed gedaan…

http://i63.tinypic.com/33oigrs.jpg

Puurtafelen

Beste Diana,
Graag zouden we persoonlijk contact met je opnemen. Hoe kunnen we een persoonlijk bericht sturen?

Kristof

Jouw tomatenzaad is hier ook flink aan het groeien. Ik dacht de gedrochten te verwijderen, maar je hebt me overtuigd om ze een kans te geven.

Sterckx Joris

Ga vanavond toch maar langs het lokale tuincenter om nieuwe kolenplantjes te gaan halen. Ga mij ook ineens een vliesdoek kopen en erover leggen.

Wanneer haal ik dit dan het beste weg? Als het hartje goed gevormd is?

margriet

Hoi Diana.

Wat een leuk blog en weer leuke reacties. Helaas al dik een week niet bij de tuin kunnen kijken. .. vorige week woensdag nog wel onkruid gewied maar het zal wel weer flink gegroeid zijn. Zaterdag hopelijk weer een paar uurtjes aan de slag.

Groetjes margriet

Angelique

Hallo Diana,

Ik lees dat tomaten het goed doen naast basilicum. Moeten de planten echt naast elkaar in de grond staan of kunnen ze ook in aparte potjes naast elkaar? Groeten, Angelique

Berber de Jong

Hoi Diana,
Die tip van tomaat en basilicum is wel echt ideaal, samen in de grond, samen in de pan!
Ik had een vraag die te maken heeft met vruchtwisseling. Mijn radijsjes en ook de ramenas zijn bijna klaar om te oogsten. Ik wou opnieuw radijs en ramenas zaaien, maar kan dat nu op dezelfde plek? Of kan ik beter ook binnen één seizoen niet twee keer kolen achter elkaar zaaien?
Groetjes, Berber

Aileen

Diana,
Even een vraagje, al weet ik niet of dat hier mag maar ik weet niet zo goed waar ik je anders kan berichten..?
Bij jou stukje over watermeloen staat dat de watermeloen anders is dan andere meloenen.
Mijn vraag; Hoever mogen ze van elkaar afstaan ? Ik las dat ze elkaar niet mogen kruizen vandaar.

De groe(n)ten, Aileen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties