Bloemen zeggen het zelf

Met trui en dikke jas aan naar de tuin. We hadden al op deze kou gerekend (die over een paar dagen ook al weer voorbij is). En dus nu de kas in (toen het zo warm was kon dat dan juist weer niet; altijd maar klagen, die tuinders, te warm voor de kas, te koud voor buiten 🙂

In mijn blog op de website van Pokon liet ik het eerste tomaten-bloemknopje en paprikabloemknopje zien. De zaailingen daar nog klein. Maar ondertussen is er veel veranderd, want sommige tomatenplanten (zeker niet allemaal hoor) zien er ondertussen al zo uit:

Duidelijk geen baby meer, eerder puber; heeft al een bloempje, meer blad, schiet de lucht in, en heeft een touwtje of bindertje nodig om bij de stok te blijven. Misschien kan in een volgend tuindagboek al iets schrijven en laten zien over/van het dieven. Maar nu nog niet, ik heb wel al wat dieven weggehaald maar dat zijn tot nu toe kleintjes en niet iets wat ik heel overduidelijk kan laten zien.

Ik kan wel de eerste bloempjes laten zien.

Een ‘gewone’ tomatenbloem:

Tomaat bloempje

6 bloemblaadjes, en niet heel goed te zien op de foto, maar het ‘tuutje’ in het hart van het bloempje bevat zowel stamper als meeldraden. Buiten zorgt de wind voor bestuiving, maar in huis of in de kas waait het niet en dus zullen we zelf voor de bestuiving moeten zorgen. Stamper en meeldraden zitten op nog geen 2 millimeter van elkaar. En omdat het zo dicht bij elkaar zit is het enige wat je hoeft te doen gewoon elke dag een tikje tegen de plant geven, net zo hard dat je de bloempjes een klein beetje ziet bewegen. En dat is voldoende, dat klein tikje tegen de plant zorgt ervoor dat bij alle bloempjes in de plant het stuifmeel op de stamper valt. Kind kan de was doen.

Maar dit is dus een gewoon tomatenbloempje, uiteindelijk gaan deze bloempjes (hopelijk) uiteindelijk deze tomaten worden:

Tomaat Kimberly tros

Foto van het tomatenras Kimberley 4 jaar geleden. Mooie ronde tomaatjes. Ze zijn ook heel lekker trouwens. En vroeg, en dat is altijd belangrijk want niet elke tomaat is vroeg. En voor de teelt in de kas maakt dat niet zoveel uit maar voor de buitenteelt heeft een ras dat vroeg is meer kans op een vroege en dus goede oogst.

Hier bloeien ook zeker nog niet alle tomaten, alleen de vroege rassen bloeien nu, zoals de Vernissage Black, Reinhard’s Goldkirsche, Kimberley, Paul Robeson, etc.. En dat zijn bijna allemaal cherrytomaten en kleine tot middelgrote ronde tomaten. Vleestomaten worden grote tomaten en bloeien vaak wat later (niet altijd, er zijn wel ook wat vroege vleestomatenrassen).

En een gewone vleestomaat bloeit ook met eenzelfde tomatenbloempje. Maar soms zie je er ineens zo’n bloempje tussen, hier de vroegst bloeiende vleestomaat dit jaar, het ras Limmony:

Tomatenbloem gedrocht

Ik noem het altijd gedrochten en dat is een onbedoeld onaardige naam. Want ik ben dol op deze tomaten, ben altijd weer blij als ik ze zie. Deze gedrochtbloempjes zie je niet bij cherry’s en gewone tomaten, alleen bij vleestomaten en af en toe een romatomaat. En altijd alleen maar in de eerste = onderste tros. En zeker niet bij elk ras. Dus wel echt bijzonder. Als je heel goed kijkt zie je dat het wel meerdere bloempjes ineen lijken te zijn, en dat is het ook een beetje. Het heeft iets te maken met het nog koele weer en de hoeveelheid energie die de plant nu heeft, en het is dus ook wat ras-afhankelijk. Als de planten groter worden en de trossen talrijker moeten de planten groeien, en bloeien, en blad maken, en tomaten maken, en rijpen, en dan is er geen tijd en energie meer voor dit soort bloempjes en tomaten. Want dit soort bloempjes worden dit soort tomaten:

Gedrochten bij elkaar

Ook weer een oude foto, van vorig jaar of het jaar ervoor. Dat ik deze tomaten ‘gedrochten’ noem klinkt nu vast al niet meer zo heel raar. Maar ik bedoel het nog steeds heel lief hoor, je ziet, ik maak er zelfs met zorg foto’s van :-).

Als je naar de gele tomaat linksonder kijkt kun je bedenken dat dit niet één tomaat is maar de kluwen bloempjes wordt dus ook echt een kluwen tomaten. En omdat het vleestomaten zijn, en dat zijn altijd al vrij grote tot extra grote tomaten, kun je bedenken dat zo’n kluwen vleestomaten ook extra groot is. Dat kun je niet goed op de foto zien maar deze tomaten(kluwen) wegen makkelijk 400 tot 800 gram per stuk.

Dus let in de komende weken goed op. Buiten kan ik me voorstellen dat je zo’n bloempje weghaalt want zo’n gedrocht = tomatenkluwen wordt heel groot en kost daarom veel energie, terwijl je in de buitenteelt in de kortere periode die je hebt toch vooral meerdere goede tomaten wilt oogsten (hoewel ik er zelf toch waarschijnlijk gewoon 1 aan zou houden, voor de lol :-)).

Maar als je haar in de kas als bloem ziet, tik dan, en wees blij met haar. Want ze mag misschien niet moeders mooiste zijn (wat is mooi, ik vind ze prachtig), je krijgt er dus alleen maar in de eerste tros de kans voor. En ze is misschien niet makkelijk te snijden, maar ze smaakt net zo lekker als haar broers en zussen. Wij noemen het altijd; 1 tomaat voor 1 pan soep 🙂

Tot slot nog één foto, van de eerste paprikabloem (in dit geval het ras Doe Hill):

Paprika bloeit

Bij paprika’s en pepers werkt het hetzelfde als bij de tomaat van de eerste foto, alleen kun je het nu duidelijker zien. Het gele frummeltje op stokje in het midden is de stamper. De stokjes eromheen met de grijspaarse kleur zijn de meeldraden met het stuifmeel. En als je heel goed kijkt zie je in het hart van de bloem een groen bolletje, het vruchtbeginsel, dat gaat de paprika worden. Maar dan moet het stuifmeel (de witte spikkeltjes) op de gele stamper vallen. Oftewel, er is alleen wat wind, een hommel of een bij, of een tikje per dag nodig om te zorgen dat die 2 millimeter worden overbrugd en de bloem bevrucht wordt. Zonder wind of bij of tikje valt het bloempje onbevrucht af.

Tikken dus!!

44 reacties op Bloemen zeggen het zelf

Mayra 16 mei 2016 om 14:58

Leuke blog weer Diana! Korte vraag, ik zag dat mijn doperwtjes nu peulen hebben gekregen, maar zijn ze dan wel bevrucht? Want ik zag maar weinig diertjes in de buurt.

Diana 17 mei 2016 om 08:21

Hallo Mayra,
Ja hoor, zonder bevruchting had je geen peultjes gehad waar de doperwten in komen. Doperwten/peulen hebben in principe geen insecten nodig voor de bestuiving, ook bij hen zitten ‘mannetjes en vrouwtje’ bij elkaar in één bloem en worden ze bestoven wanneer er wat wind waait. Maar ze kunnen wel worden bestoven door insecten, want de nectar is blijkbaar erg lekker (van bonen trouwens ook). Maar wij zien daar nooit zo veel van, dat lijkt vooral in ochtend en avond te geburen (in onze tuin dan).
groetjes,
Diana

Linda 16 mei 2016 om 16:18

Hoi Diana, jouw tomatenplanten zien er heel wat steviger uit als de mijne. Mijne zijn iel en lang terwijl ik ze tegelijk met jou heb gezaaid en eenmaal overgeplant naar een p9 potje. Lekker voor een zuider raam gestaan, maar misschien toch te warm. Ze waren al 60/70 cm hoog, maar dus een lange dunne stam en weinig blad. Nu heb ik ze in hun definitieve 15 l pot gezet en heb de stam een flink stuk in de aarde gezet zodat ze nog wat meer wortel gaat maken. Komt het goed denk je?

Diana 17 mei 2016 om 08:31

Hallo Linda,
het klinkt alsof je je tomatenplanten heel warm en niet licht genoeg hebt staan. Hoe minder balans er is tussen licht en warmte, des te groter de kans op lange en dunne planten (krijgen veel warmte en voeding dus willen groeien, maar krijgen te weinig licht dus ‘strekken’ zich naar dat licht. Zelfs op het lichtste plekje in huis is het minder licht dan buiten. Je kunt tomaten zeker wel flink dieper planten dan ze in hun eerdere pot hebben gestaan, maar natuurlijk niet tot de helft ingraven, veel meer dan 1/4 van de lengte ingraven is af te raden. Ik hoop dat dat dieper planten nog gaat helpen, het klinkt alsof je planten als wel heel lang zijn, en dan waarschijnlijk ook dun en zwak. Ik neem aan dat de planten uiteindelijk naar buiten gaan, pas dan erg op voor de extremen; niet teveel kou maar zeker ook niet teveel warmte, eerst zonder zon en de planten langzaam laten wennen een zon, regen, wind, etc.. want ze hebben gewoon heel lang ‘in een couveuse’ gestaan.
Ik hoop dat het goed komt met je planten!
Diana

Kristel 16 mei 2016 om 18:25

Goede tip van dat tikken! Daar ga ik straks meteen mee beginnen. Dankjewel!

Diana 17 mei 2016 om 08:33

Hallo Kristel,
Wij tikken de komende maanden in de kas elke dag dat we naar de tuin gaan. Het is het eerste werk, kassen open doen en tikken, en dan gaan we pas verder kijken wat er gedaan moet worden. Zonder tikken (in de kas) geen oogst :-).
groetjes,
Diana

Chantal 16 mei 2016 om 21:34

Ha Diana. Heerlijk, die bloemen! Je fleurt er helemaal van op. Vandaag ook maar weer eens iets tuinierderigs gedaan. (al haalt het ’t niet bij MOEStuinieren natuurlijk)
Heb ook een nieuw blogje trouwens: http://www.kindhuistuin.com
Groetjes!!

Diana 17 mei 2016 om 08:46

Hallo Chantal,
Leuke nieuwe blog!!
En goed om te horen dat je het (moes)tuinieren wel een beetje mist! Die tijd gaat geheid weer een keer komen, al zal dat dit jaar zeker niet zijn (bevallen en verhuizen ongeveer tegelijkertijd, wat een timing :-).
Sterkte met de allerlaatste loodjes van je zwangerschap!
En daarna met verhuizen en het mooi maken van jullie nieuwe huis en natuurlijk tuin!
Maar eerst een vlotte bevalling van een gezond kindje, heel veel succes!!
Diana

Jet Tellegen 16 mei 2016 om 23:03

Dag Diana,
Ik geniet van je blog en alle goede raad. Nu heb ik gelezen dat je veel met stro doet.
Heb je er geen last van dat er ggraan opkomt van korrels die er nog tussen zaten?
Ik heb een stuk grond wat ik maar niet los krijg , ondanks compost en spitten. Ik heb op dat stuk nu bonen gepoot na het nog eens goed bewerkt te hebben met mijn drie tand.
Nu bedacht ik me dat het misschien een goed idee is om de grond te bedekken met stro zodat het niet teveel uitdroogt en daardoor weer hard wordt?
Vriendelijke groet,
Jet

Diana 17 mei 2016 om 08:55

Hallo Jet,
Ja hoor, hier kiemen veel granen (maar niet zoveel als er tussen het stro hebben gezeten, muizen en vogels hebben er afgelopen winter heel veel van gegeten en zijn er vast blij mee geweest (en vervolgens weer de vogels en andere dieren die de vetgemeste muizen hebben gevangen :-). Dus er kiemt nog best veel maar het zit zo los dat we het er heel makkelijk uit kunnen trekken als het nog jong is (het kiemt half tussen grond en stro in, de wortels dus niet diep in de grond gegroeid).
Wij zijn erg tevreden over het stro, maar het is natuurlijk niet een kant-en-klare oplossing voor je situatie. Als je grond heel vast is, hetgeen duidt op te weinig humus, dan zul je ook die grond moeten verbeteren. Het stro helpt tegen het onkruid, houdt de grond vochtig, en het bevordert het bodemleven (maar dan moet er wel iets te leven en te eten en te verteren en te composteren zijn voor ze). Ik zou zelf niet zo snel bonen zetten op een stuk waar de grond zo slecht is, bonen houden van niet te veel voeding, ze houden van een losse structuur en niet te veel vocht. Maar misschien valt het mee, ik hoop dat toch een goede oogst bonen krijgt!!
groetjes,
Diana

Janneke 17 mei 2016 om 10:08

Hallo Jet,

Wellicht een keer met de grelinette door je grond?! Dat is minder zwaar dan met een drietand en je komt vele malen dieper in de grond.
Op YouTube vind je er filmpjes over en wanneer je googled kom je verkoopadressen en zelfmaakideeen tegen..

Succes!

Lotte 17 mei 2016 om 11:24

Hi Diana en mede-tuindagboeklezers,

Goed idd om te lezen van het tikken. Ik deelde ’s ochtends en ’s avonds 10 ferme tikken uit per plant. Dat ga ik per direct terugbrengen naar 1 vriendelijk tikje ’s ochtends en ’s avonds (Ach mijn arme plantjes! 😉

Verder staan hier “jouw” Black & Red Boar-planten inmiddels allen te pronken met de meest wanstaltige gedrochtjes. Althans, de bloemen natuurlijk in dit stadium.
Zie erg naar de eind-versies uit!

Oh ja nog iets. Mijn buurman (hovenier – zo eentje die na werktijd vrolijk verder gaat in zijn eigen tuin, en ’s avonds voor het slapen gaan nog boeken over tuinieren leest… Een hartstochtelijk tuin-gekkie, zeg maar 😉 kwam met het nieuws dat inmiddels wetenschappelijk bewezen is dat basilicumplanten een stimulerende werking hebben op de groei van tomaten(planten). Ik heb inmiddels basilicum (mooie rode!) staan tussen mijn planten. Wie weet willen nog meer mensen hiermee experimenteren, vandaar dat ik het even wilde delen.

Mvrgrz!

Gerda 17 mei 2016 om 12:51

Klopt, Lotte. Ik heb altijd basilicum en tomatenplanten samen staan. Meteen makkelijk voor de beste pasta saus: knoflook en boter en olijfolie, ff fruiten, *1 tomaat en wat basilicum erbij, 20 minuten pruttelen*, *herhalen*, en dan nog een tomaat en veel basilicum en meteen opdienen met pasta en kaas. Kan ik elke dag wel eten, ook op pizza, of gegrilde aubergine, of courgette, of polenta… Zo kan ik wel door gaan. Eerst maar even tomaten gaan tikken, ipv hier tikken.

Lotte 18 mei 2016 om 06:17

Mmmmmm! Dat klinkt lekker, Gerda! Ga ik zeker proberen 🙂
Tik-se!

Diana 18 mei 2016 om 08:22

Hallo Gerda,
Klinkt heerlijk Italiaans; zo simpel maar lekker!!
Nog een paar weken en we kunnen eindelijk weer verse tomaten oogsten, verheug me er nu al op!
Diana

Diana 18 mei 2016 om 08:19

Hallo Lotte,
Ach, je hebt niet getikt, maar ze bijna dood geschud 🙂
Er hoeft echt alleen maar wat stuifmeel 2 millimeter te reizen naar de stamper.
Maar tomaten zijn sterk, ze kunnen wel wat hebben (als ik kijk naar wat ik opbind, dief, top, blad verwijder, etc.).
Ja, de Black & Red Boar is wel een tomatenras dat heel goed is in gedrochten, hier er wel eens één geoogst van meer dan 700 gram.
Leuk om te horen dat de planten het goed doen!
En dankjewel voor je tip/info over basilicum!! Ik heb wel eens gehoord dat de smaak van zowel tomaten als basilicum beter wordt als ze naast elkaar groeien, maar nog nooit gehoord dat tomaten ook beter groeien naast basilicum. Ik heb altijd heel veel basilicum in de kas staan (omdat ik het zo lekker vind en het veel gebruik in de keuken, omdat het zo lekker zomers ruikt in de kas, omdat het zo vrolijk staat, omdat basilicum een betere opbrengst geeft in de kas dan buiten, en daar is dan nu nog een reden bij gekomen :-)).
groetjes en veel plezier met de ontwikkelingen van de Black & Red Boar!
Diana

Ellen 17 mei 2016 om 13:28

Wat een prachtige tomaten! Dit is toch zoveel mooier dan een bosje bloemen in een vaasje. Planten die je ziet groeien en waar je wat van terugkrijgt.

Diana 18 mei 2016 om 08:24

Hallo Ellen,
Ja, wat mij betreft ook minstens zo mooi als een bos bloemen op tafel (hoewel ik een klein vaasje met zelfgeplukte Lathyrus ook geweldig vind).
groetjes,
Diana

Sterckx Joris 17 mei 2016 om 13:46

Diana,

Ik heb al enkele groene kleine tomatenbolletjes aan mijn zaailingen hangen 🙂 misschien heeft dat iets vroeger zaaien dan toch zijn vruchten afgeworpen 😀 alleen moet ze wel nog eetbaar worden natuurlijk. Er is nog wel een weg te gaan.

Bij mij hangen de 2de en sommige al derde stengeltje gele bloemetjes aan. Ook de paprikas hebben al vele witte bloempjes bij mij.

Alleen mijn veldje buiten met alle soorten kolen is op één nacht volledig afgegeten tot in het hart. Dit groeit nu nog wel een beetje maar zit vol met kleine gaatjes… ik vermoed dat ze dood zijn 🙁 en het is zo’n hoeveelheid dat ik nog weinig zin heb om naar de lokale kweker te hollen voor nieuwe.
Heb er ook enkele in de serre staan als backup en deze zijn in perfecte staat, zal het daar mee moeten doen.

Diana 18 mei 2016 om 08:28

Hallo Joris,
Gefeliciteerd met je eerste tomaten-in-de-maak!
En zo lukt er altijd wel iets en mislukt er altijd wel iets in de tuin (zoals hier de tuinbonen en doperwten en aardappelen gaan mislukken maar er enorme hoeveelheden bietjes prima staan te groeien en de maïs al 40 centimeter hoog is).
groetjes,
Diana

Lisa Ramdhani 17 mei 2016 om 20:27

Goede avond,Diana ik was heel stout dit jaar, heb pronk bonen in de koude grond gepland ze doen het prima ik zag al ranken dus morgen stokjes plaatsen.en de rest van mijn groenten doen het ook goed, foto zie binnen kort.
vriendelijk groet Lisa

Diana 18 mei 2016 om 08:31

Hallo Lisa,
Gefeliciteerd! Natuurlijk kan het ook prima lukken, onder de juiste omstandigheden (niet te veel regen).
En pronkbonen kunnen wat meer kou verdragen dan sperzie- en snijbonen.
Ik zaai ze altijd voor (want hier teveel duiven en muizen om de gok te wagen), maar ik zaai ook elk jaar wel een bonenras een week of 3 vroeger dan officieel de tijd is, met oude zaden waag ik die gok, want als het lukt heb je lekker vroeg al boontjes van eigen tuin.
groetjes,
Diana

Lisa Ramdhani 17 mei 2016 om 20:34

Ik vind het zo leuk, dat ik u op internet tegen kwam ik was al lang op zoek naar zo iets. mijn hartelijke dank hier voor

Diana 18 mei 2016 om 08:32

Hallo Lisa,
Dankjewel voor je aardige woorden, leuk om te horen dat je handige informatie op de website kunt vinden!
Diana

Ruben 18 mei 2016 om 15:58

Hoi Diana,

Wat een mooie foto van die paprikabloem! Leuk dat de meeldraden en stamper zo goed te zien zijn! Zelf heb ik een beetje problemen met mijn paprika’s (en pepers)… Sinds ze twee weken geleden naar buiten zijn verhuisd, wordt het blad gelig en gaat het naar beneden omkrullen: http://oi67.tinypic.com/11ql4c9.jpg
Weet jij wat het probleem is? Ik heb ze wel een paar keer water gegeven na het planten, zou dat teveel water geweest zijn?

Over de Solanum Spontaneum die ik afgelopen winter bij je besteld heb, heb ik ook een vraagje: aangezien ik het zonde vond om een zorgvuldig opgekweekt plantje weg te knippen heb ik er twee bij elkaar in 1 grote emmer gezet. Zou dit kans van slagen hebben of kan ik er beter alsnog één wegknippen: http://oi64.tinypic.com/dzii6a.jpg

Bij voorbaat dank voor je antwoorden!

Groetjes,
Ruben

PS: Met de bonen die de grond omhoog duwden, waar ik laatst een vraag over stelde, is het uiteindelijk helemaal goed gekomen! Ze staan nu al in de volle grond 🙂

Diana 19 mei 2016 om 15:44

Hallo Ruben,
Fijn om te horen dat het helemaal goed is gekomen met je bonenzaailingen die onder een dakje van grond en zand zaten! Ook hier zagen we dat verschijnsel wel weer, maar bonenzaailingen zijn sterk en komen er prima doorheen.
Ik vind je peperplanten er eigenlijk best heel goed uitzien hoor. Dat ze wat van kleur veranderen kan ook te maken hebben met de temperatuur van de grond, de grondsoort, de voeding in de grond, vocht, etc.. Geel blad en krullen kan ook nog wel eens duiden op luis maar het is eigenlijk nog te vroeg en koud voor luis.
Ik zou ze gewoon even de tijd geven om op hun definitieve plaats te acclimatiseren. Mochten de planten niet binnen een week of 2 tot 3 wat gaan groeien en knopjes maken, wil je het hier dan laten weten? Met foto en beschrijving van hun omstandigheden, wellicht kunnen ik en medelezers je helpen. Maar voor nu denk ik dat het eigenlijk gewoon best goed gaat en de zaailingen tijd nodig hebben. Het is trouwens wel de reden dat ik pepers en paprika’s nooit buiten in de volle grond zet maar in pot (omdat die sneller opwarmt, niet kletsnat kan regenen, etc.. Ik kan het niet goed zien op de foto maar het ziet eruit alsof je de planten niet in de kas maar buiten in de volle grond hebt, toch?
Over de Solanum spontaneum; normaal gesproken adviseer ik om tomaten per stuk in een pot te houden. Maar deze wilde vorm is een echt struikje en je zou het kunnen gokken om ze samen te houden. je zult alleen dus voor iets meer voeding moeten zorgen en ze zullen samen ook twee keer zoveel water willen als straks de zomer begint.
groetjes,
Diana

Ruben 19 mei 2016 om 18:57

Hoi Diana,

Bedankt voor je antwoord!
Ze staan inderdaad buiten, helaas heb ik geen kas. Vorig jaar stonden ze, zoals jij zegt, in een pot. Die pot was bij mij alleen een beetje aan de kleine kant, waardoor de planten wat klein bleven. Het leek me wel leuk om het dit jaar een keer in de volle grond proberen 🙂 Over een aantal weken zal ik nog eens laten weten hoe het er dan voor staat, ook als het wèl goed komt. Misschien dat de medelezers ooit hetzelfde probleem hebben en er dan nog wat aan hebben om dit terug te lezen, je weet maar nooit…
Wat de Solanum Spontaneum betreft ga ik de gok maar wagen!

Groetjes,
Ruben

Ruben 1 juni 2016 om 20:16

De pepers en paprika’s zijn ondertussen gaan bloeien! Ze zijn nog niet echt heel hard gegroeid en ze zien er nog altijd niet geweldig uit, maar hopelijk komt dat nog als het weer wat beter wordt. De regen van de afgelopen dagen heeft ze natuurlijk ook geen goed gedaan…

http://i63.tinypic.com/33oigrs.jpg

Diana 2 juni 2016 om 08:33

Hallo Ruben,
Gefeliciteerd!! Ze zien er goed uit, zeg!
Niet alleen in bloei maar ook mooi frisgroen blad, goede hoogte, eigenlijk niet veel anders dan hier in de kas (zonder regen en met meer warmte).
Er schijnt eindelijk beter weer aan te komen, we duimen er maar voor!
groetjes,
Diana

Puurtafelen 19 mei 2016 om 09:36

Beste Diana,
Graag zouden we persoonlijk contact met je opnemen. Hoe kunnen we een persoonlijk bericht sturen?

Diana 19 mei 2016 om 15:46

Hallo,
Ik mail je zo direct even….
groetjes,
Diana

Kristof 19 mei 2016 om 11:07

Jouw tomatenzaad is hier ook flink aan het groeien. Ik dacht de gedrochten te verwijderen, maar je hebt me overtuigd om ze een kans te geven.

Diana 19 mei 2016 om 15:55

Hallo Kristof,
Goed om te horen dat de tomatenzaailingen al goed groeien!
En fijn om te horen dat mijn betoog je weerhoudt van gedrochtenmoord 🙂
Ze zijn echt heel bijzonder en mooi, geef het in ieder geval één jaar de kans, en maak er heerlijke tomatensoep van (want ze zijn wel echt lastig te snijden omdat er holtes tussen de hobbels en bobbels zitten).
groetjes,
Diana

Sterckx Joris 19 mei 2016 om 12:25

Ga vanavond toch maar langs het lokale tuincenter om nieuwe kolenplantjes te gaan halen. Ga mij ook ineens een vliesdoek kopen en erover leggen.

Wanneer haal ik dit dan het beste weg? Als het hartje goed gevormd is?

Diana 19 mei 2016 om 15:58

Hallo Joris,
Ik zou zelf gaas of een net over de kolen bevestigen want vliesdoek ligt op planten en ze moeten wel echt nog een flinke tijd groeien voor ze eronder vandaan mogen. Wanneer het eraf mag is niet te zeggen, 1 dag voorzichtig proberen wanneer je denkt dat het veilig is. Maar wij hebben dat ook wel eens gedacht terwijl er dan toch nog wat hongerige duiven kwamen eten – er staat geen moment voor, het blijft een beetje gokken en hopen dat de planten groot genoeg zijn, er genoeg ander voedsel is dat lekkerder is, en de daders ergens anders zoeken naar lekkere plantjes.
groetjes,
Diana

margriet 19 mei 2016 om 22:03

Hoi Diana.

Wat een leuk blog en weer leuke reacties. Helaas al dik een week niet bij de tuin kunnen kijken. .. vorige week woensdag nog wel onkruid gewied maar het zal wel weer flink gegroeid zijn. Zaterdag hopelijk weer een paar uurtjes aan de slag.

Groetjes margriet

Diana 20 mei 2016 om 08:42

Hallo Margriet,
Ja, nu de grond opwarmt en er ook af en toe wat regen valt schiet het onkruid wel de grond uit.
Gelukkig gaan nu eindelijk ook uien, tomaten, etc. wel wat beter groeien.
Veel plezier morgen in de tuin!
Diana

Angelique 19 mei 2016 om 22:18

Hallo Diana,

Ik lees dat tomaten het goed doen naast basilicum. Moeten de planten echt naast elkaar in de grond staan of kunnen ze ook in aparte potjes naast elkaar? Groeten, Angelique

Diana 20 mei 2016 om 08:53

Hallo Angelique,
Ik zou daar geen antwoord op durven te geven, misschien dat Lotte en/of Gerda dit lezen en er antwoord op kunnen geven.
Misschien is het al goed dat ze in de ‘lucht’ zijn verbonden, maar het lijkt mij, als het klopt, dat de meeste goede stofjes toch via de wortels worden uitgescheiden.
Ik kan alleen maar zeggen dat ik tomaten en basilicum beiden in de volle grond in de kas teel en dat dat altijd heel goed gaat en beiden goed groeien en bloeien (en het staat zo vrolijk bij elkaar, en het ruikt zo lekker).
Ik hoop dat iemand die je vraag leest er een beter antwoord op kan geven dan ik.
groetjes,
Diana

Berber de Jong 19 mei 2016 om 23:00

Hoi Diana,
Die tip van tomaat en basilicum is wel echt ideaal, samen in de grond, samen in de pan!
Ik had een vraag die te maken heeft met vruchtwisseling. Mijn radijsjes en ook de ramenas zijn bijna klaar om te oogsten. Ik wou opnieuw radijs en ramenas zaaien, maar kan dat nu op dezelfde plek? Of kan ik beter ook binnen één seizoen niet twee keer kolen achter elkaar zaaien?
Groetjes, Berber

Diana 20 mei 2016 om 08:58

Hallo Berber,
Ik zou niet zo snel 2 x na elkaar dezelfde groenten telen op eenzelfde stukje, en vooral koolgewassen zijn wel gevoelig voor ziekten en plagen.
Radijs en rammenas maken geen grote planten, ik zou er wel een plekje verderop in de tuin voor kunnen vinden omdat ze niet veel ruimte innemen.
Als je het toch wilt gaan proberen, bedenk dan eerst even of de planten die er al hebben gestaan wel heel gezond waren, dat maakt dan problemen met een nieuwe teelt wel iets kleiner.
groetjes,
Diana

Aileen 20 mei 2016 om 12:18

Diana,
Even een vraagje, al weet ik niet of dat hier mag maar ik weet niet zo goed waar ik je anders kan berichten..?
Bij jou stukje over watermeloen staat dat de watermeloen anders is dan andere meloenen.
Mijn vraag; Hoever mogen ze van elkaar afstaan ? Ik las dat ze elkaar niet mogen kruizen vandaar.

De groe(n)ten, Aileen

Diana 20 mei 2016 om 14:26

Hallo Aileen,
Watermeloenen behoren tot een andere plantensoort dan meloenen, al zijn ze wel familie want ze behoren wel tot hetzelfde plantengeslacht.
Het meest duidelijk wordt dat als je de Latijnse namen ziet; Meloen is Cucumis melo, watermeloen is Citrullus lanatus.
Voor zover ik weet kan een watermeloen niet kruisen met een meloen, ik heb er nog nooit van gehoord.
Ik weet niet waar je hebt gelezen dat ze wel kunnen kruisen, zou je de link willen geven, ik ben benieuwd hoe ze dat verklaren?
Ze zijn dus wel familie, en dat betekent dat ze vatbaar zijn voor dezelfde ziekten en plagen (zoals meeldauw). En dat lijkt mij persoonlijk de meest belangrijke reden om te bedenken of je de planten naast elkaar in de kas zou willen telen, ik zou het zelf niet zo snel doen, en als ik het zou doen zou ik zoveel mogelijk ruimte tussen de 2 planten houden (dus watermeloen achterin de kas, meloen voor in de kas, bijvoorbeeld).
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!