Nul aardappelen

Nou ja, geen nul, maar 3. Van 5 kilo pootaardappelen staan er nu, bijna 2 maanden na het poten, 3 hele plantjes (pas 10 centimeter hoog) boven de grond.

Vorige week hebben we de 3 veldjes nog gewaarschuwd, we geven jullie nog 1 week de kans en anders gaan we maatregelen treffen. Het heeft niet geholpen :-). Sterker nog, toen we woensdag wat aardappelen op gingen graven om te kijken wat er nu mis was, was het gros al verdwenen, gewoon gecomposteerd in de grond.

Een paar hebben we er nog gevonden:

Aardappel waterrot

Overduidelijk niet levensvatbaar meer. Mijn vader noemt dit ‘waterrot’, de aardappel lijkt nog helemaal heel, maar geen uitlopers meer en een beetje zacht. En als je er dan in knijpt (zoals ik voor de foto even heb gedaan, ja, je moet er iets voor over hebben om een goede foto te maken voor je website :-)), barst het velletje en is het daarbinnen dood en zacht en smurrie.

Afijn, geen aardappelen dus dit jaar. Dat is ons in al die 25 jaar nog nooit gebeurd, wel eens een slechte oogst, wel eens een slechte opkomst, wel eens phytophthora met alle gevolgen van dien, maar nog nooit gewoon geen aardappelen gehad. En we zijn niet de enige op ons tuinbouwcomplex, bij sommige mensen staan de aardappelen er prima bij, maar er zijn ook mensen die net als wij gewoon geen aardappelen hebben, allemaal toevallig net gepoot in een week waarna het langdurig en veel regende. En nog een uitspraak van mijn vader: als een aardappel 48 uur in het water ligt is ‘ie dood, door waterrot. Wijze woorden.

Nu kunnen we ze nog wel poten hoor, maar willen we dat? Dan moeten we snel op zoek gaan naar nieuwe pootaardappelen, ze snel poten, hopen op een heel mooie en droge zomer zonder phytophthora (lijkt mij een utopie) en ze dan ergens in september oogsten.

Wij hebben besloten tot geen aardappelen dit jaar. Voor het eerst in 25 jaar gewoon het hele jaar aardappelen moeten kopen, het zal vast vreemd zijn. Maar we moeten door, geen tijd om erover te treuren. En jeetje, wat hebben we een plek over op de tuin. 3 hele veldjes ruimte erbij (elk nadeel heeft zijn voordeel).

Mais zaailingen

Ik had 20 maïszaailingen opgekweekt. Ik heb er nog maar 20 bij gezaaid. Ga ik dit jaar eindelijk eens die maïskoekjes maken die zo lekker schijnen te zijn.

En ik had, omdat preizaden meestal maar 1 of 2 jaar kiemkrachtig blijven, het hele zakje preizaden gezaaid. In de kas, in februari, en zo zien de zaailingen er nu uit.

Prei zaailingen

Ik vind ze groot genoeg om uit te planten (en niet onbelangrijk, ze moet ook gewoon plaats maken voor een tomatenzaailing die staat te wachten om daar geplant te worden).

Zoals ook op de pagina van de prei staat beschreven graven we nu de bos prei uit, spoelen die voorzichtig uit in een emmer water, en dan mag elke preizaailing op 12 centimeter afstand van elkaar in de rij weer uitgezet worden in gaten in de volle grond.

Preiplanten met wortels

Wat kunnen jonge preizaailingen toch sterke en lange wortels maken! Na de foto hebben we ze gelijk uitgezet in de voorgeboorde gaten, en we dachten dat zo’n 50 preiplanten wel genoeg zouden zijn voor ons. Maar ja, we hebben 3 veldjes over, dus het zijn er nu 120 geworden. En dat is altijd goed, een mens kan nooit teveel prei hebben……. geen betere raad dan voorraad :-).

En we gaan extra veel knolvenkel zetten volgende maand, dat vinden we altijd zo lekker, en extra veel sla. Ik heb ook nog extra  rode Tagetes (afrikaantjes) gezaaid, om de veldjes op te vrolijken. En vandaag nog even wat Amaranthus zaaien. En een paar extra rijtjes pastinaken. En we gaan (nog) meer bonen zetten. Je ziet, we zijn al bijna over de schok heen :-).

Gaat er nog meer mis in de tuin? Nou, eigenlijk alleen de worteltjes die niet wilden kiemen en we woensdag opnieuw hebben gezaaid (en dat is nog steeds ruim op tijd). En de bietjeszaailingen die door de slakken finaal tot op de grond werden afgevreten (in 1 nacht). Maar die zijn allang opnieuw gezaaid, en gekiemd, en staan al weer een week in de volle grond te groeien en worden ook niet meer opgevreten.

De blauwe bessen die zo lang hebben staan mieren schieten nu eindelijk vol in het frisgroene blad, en ze bloeien volop:

Blauwe bes bloeit

En de aardbeien bloeien:

Aardbeien bloeien

En je kunt zelfs al kleine vruchtjes zien. Zodra ze zijn uitgebloeid gaan we ze afdekken met een net, en dan hopen we ze over een paar weken te kunnen oogsten.

Dus verder lijkt het vooralsnog allemaal best goed te gaan in dit verder aardappelloze jaar :-).

Tot slot nog even de link naar mijn blog op de website van Pokon, ik heb er dit keer iets geschreven over vlierbloesems – die kunnen we vanaf nu weer oogsten, en ze zijn zo lekker (bloemig, geurig, honingachtig), in thee, in jam en gelei, in desserts, in cake, etc..:  Gratis te oogsten…. vlierbloesem (met het receptje van vlierbloesemsiroop, en van aardbeienjam met vlierbloesem).

 

97 reacties op Nul aardappelen

Zuhal 21 mei 2016 om 11:29

Hi Diana,

Ik vrees voor mijn aardappelen, gekocht bij leven van het land.. gisteren wat onkruid weggehaald bij de rest van de aardappelen en gehoopt dat er nu eindelijk de bijzondere soorten opgekomen waren. Helaas, ik heb er 1 ontdekt, 1 geprobeerd op te graven maar niks meer kunnen terugvinden. Had me er zo op verheugd!

Goed te lezen dat jullie de plekjes van de aardappels alweer zo goed als opgevuld hebben, hadden de aardappels maar moeten luisteren

Ik ga komende week ook weer pastinaken en venkel zaaien. Er is serieus helemaal niks bovengekomen.

Diana 22 mei 2016 om 08:39

Hoi Zuhal,
Jammer dat een deel van jouw aardappelen ook weg blijft!
Ik ga zeker volgend jaar weer nieuwe aardappelen kopen bij Leven van het Land, had me erg verheugd op de roze en blauwe kleurtjes in een salade :-).
Maar het is wat het is, de ene aardappel die daarvan is opgekomen ga ik in ieder geval wel echt vertroetelen 🙂
Ook jij veel sterkte en succes met het bedenken en zaaien van wat je voor de aardappelen in de plaats kunt zetten!!
Diana

Arie Quist 23 mei 2016 om 15:54

Hallo aardappeleters,

Vanmorgen nog op mijn aardappel landje geweest. Van Levenvanhetland heb ik 6 soorten aardappelen gepoot, deze vormen uiteindelijk allemaal loof. duurde wel even maar toch. Mijn moestuin ligt op zandgrond. Jammer dat Diana’s en ook van enkele anderen de aardappel oogst slecht of niet gaat lukken. Alternatief; er zijn een aantal phytophthora resistente zoals. Alouette, Carolus, Connect, Texla, Bionica, Sarpo Mira, Vitabella, Twinner. Met de Alouette, Carolus , Twinner en Texla heb ik persoonlijk ervaring, Deze rassen stonden tussen phytophthora gevoelige rassen, zoals Ditta, Rosagold. Ditta en Rosagold werden aangetast door phytophthora de anderen niet. Dus
er is nog enige hoop.

Diana 24 mei 2016 om 09:25

Hallo Arie,
Mijn aardappelen hadden geen phytophthora hoor, maar zijn niet eens boven de grond gekomen, gewoon weggerot in een grote plas water. Maar er bestaan zeker tegenwoordig aardappelrassen die meer resistent zijn tegen phytophthora. Ik had vorig jaar Solist, war ik ook erg tevreden over was. Dit jaar had ik naast de aardappelrassen van Leven van het Land Rosagold en Tiamo gepoot, ging vorig jaar ook helemaal goed. Het enige voordeel van het dood gaan van alle aardappelen is dat ik dit jaar niet hoef na te denken over phytophthora 🙂
groetjes,
Diana

Arie Quist 24 mei 2016 om 14:27

Hoi Diana,
Ik snap heel goed dat jouw aardappelen niet besmet zijn met phytophthora, ik wilde aangeven dat als je geen last van phytophthora in je aardappelen wilt hebben er resistente rassen bestaan. RosaGold is geen phytophthora restistent ras.
Groet. Arie

Diana 25 mei 2016 om 09:00

Hallo Arie,
Dat weet ik, en Tiamo is net zo gevoelig voor phytophthora als Rosagold maar veel vroeger en daardoor oogstbaar wanneer de schimmel nog niet op haar best is (als ik ze zou hebben dit jaar :-)).
En ik vrees dat er geen enkel volledig phytophthota-resisten ras bestaat, jammer genoeg. Alle phytophthora-resistente rassen krijgen een cijfer; er wordt onderscheid gemaakt in resistentie tegen phytophthora in blad en in knol, en dat cijfer kan een 4 of een 7 of wat dan ook zijn, en bij de rassen die je noemde is dat getal hoog, tot wel een 8 of een 9, maar een volledig resistent ras bestaat helaas (nog) niet, maar daar wordt vast aan gewerkt. Ik had 3 jaar geleden Bionica’s staan, in die kletsnatte zomer hadden ze wel degelijk phytophthora, niet heel erg, maar ongeveer 10% van de oogst is toen verloren gegaan, in een combinatie van veel tuinburen met phytophthora in hun aardappelen, warmte, veel regen, vette kleigrond.
groetjes,
Diana

Edwin 24 mei 2016 om 17:41

Hoi zuhal en Diana nou een troost van mijn aardappel veld zijn er 5 van de 30 uitgekomen en het gevecht tegen de slakken is ook nog in volle gang nog bedankt voor het dieven van mijn tomaten trouwens.

Diana 25 mei 2016 om 09:06

Hallo Edwin,
Buurman van de hoek achterin met schoonvader? Bijna het hele complex heeft een slecht aardappeljaar, gewoon pech met het weer gehad. Dit is de eerste keer in 25 jaar dat we zo’n slechte opkomst hebben, dus kop op, het kan volgend jaar alleen maar beter gaan :-). De slakken zijn wel een probleem dat elk jaar wat erger lijkt te worden, en als ik de reacties zo lees lijkt dat niet alleen voor ons complex, ook niet alleen voor de provincie Zuid-Holland te gelden, maar zijn er al een paar jaar steeds meer slakken.
Ik neem aan dat Zuhal je tomaten heeft gediefd :-).
groetjes,
Diana

Martin Mötter 26 mei 2016 om 14:18

Hoi Diana, bij mij precies dezelfde ellende, geen wortels, geen pastinaak.. Komt gewoon niet op..opnieuw gezaaid en jawel: één pastinaak laat z’n hoofdje zien! Ik houd goede moed… Nou de slakken nog. Nooit geweten dat er zoveel slakken rondkruipen in Nederland. Voor mij als startende moestuinier is dat toch wel een extra teleurstelling die je moet kunnen overwinnen. Al mijn zorgvuldig opgekweekte zaailingen worden steeds tot op de grond toe geconsumeerd. Zucht….. Dan maar weer opnieuw.. gauw zaaien en hopen dat je de achterstand nog kan inhalen. Het is niet leuk te lezen dat er iets bij jou mislukt, maar gelukkig ben ik dus niet de enige.. Begon al aan mezelf te twijfelen.. succes dit seizoen!! 🙂

Diana 27 mei 2016 om 08:13

Hallo Martin,
Het slakkenprobleem lijkt wel elk jaar wat erger te worden (misschien ook iets te maken met de steeds lauwere winters waarin er niets mee dood vriest – weet ik niet hoor, ik heb er geen verstand van, maar zou ik kunnen bedenken). Het is bij het moestuinieren wel iets waar tegenwoordig goed rekening mee moet worden gehouden. Des te knsapper als we nog een goede oogst hebben, denk ik maar :-).
Wij hebben vorige week maar weer nieuwe worteltjes gezaaid, ik hoop dat ze ergens in de komende week kiemen, ik kijk er al naar uit want de tuin lijkt hier nog steeds akelig kaal.
Niet opgeven hoor! Tuinieren wordt vanaf nu alleen maar leuker (met warmer weer, het verzorgen van gekiemde en groeiende groenten en natuurlijk de oogst).
Ook jij veel plezier en succes in je eerste moestuinjaar!!
groetjes,
Diana

Gerwin 21 mei 2016 om 12:53

Hallo Diana,

Je verhaal komt me helaas wel erg bekend voor. Bijna geen aardappels, zes wortelzaailingen, maar vooral slakken. Ik heb sterk de indruk dat slakken, voornamelijk naaktslakken, het geweldig onder stro vinden, lekker vochtig en niet in het zicht. Zet je er een plantje tussen, dan staat die er de volgende dag slechts nog afgeknaagd. Merk jij dit ook?

Diana 22 mei 2016 om 09:20

Hallo Gerwin,
Ja, heel veel slakken. Maar ik hoor van iedereen dat er enorm veel slakken zijn en er heel veel vraat is, zowel van mensen met een tuin met strobedekking als mensen met een tuin zonder strobedekking.
Ik denk wel dat, als slakken onder stro kunnen schuilen (en het is er lekker vochtig en donker), ze dat niet na zullen laten.
Tegelijkertijd merk ik nu ook dat er meer te eten is en de slakken niet meer alles direct opvreten, het gaat in onze tweede poging heel goed met bijvoorbeeld de bietjes en sla. Maar van de eerste zaaironde is ongeveer alles opgevreten.
Of het aan het stro ligt vind ik voor nu te vroeg om over te oordelen, dan moet ik eerst nog een paar jaar het verschil met de tuinen zonder strobedekking om ons heen zien en ervaren. Het kan ook te maken hebben met de lauwe winter, het kille en natte voorjaar, geen idee.
groetjes en sterkte met alle tegenslagen door de slakken!
Diana

Janneke 22 mei 2016 om 15:50

Vorig jaar heb ik van ronde plastic bakken (gratis op te halen bij de meeste snoepwinkels) kroontjes gemaakt: stroken knippen —> steeds de volledige diameter knippen, dan punten erin knippen –>omhoog stekende driehoekjes ^ , dan tot slot weer aan elkaar plakken–> met doorzichtig inpaktape 5cm breed.
Deze over de zaailingen van bonen end. gezet en om de zaailingen van de stambonen geplakt. Er kwam geen slak meer doorheen!!
Het is even werk, maar de kroontjes kan ik gewoon weer gebruiken.

Diana 23 mei 2016 om 00:25

Hallo Janneke,
Klink als een ingenieus bouwwerk!!
Het klinkt een beetje als een cloche, die je ook kunt kopen (van een paar euro voor plastic exemplaren tot wel tientallen euro’s voor extra grote en mooie sierexemplaren). Dus zelfgemaakt is een goede besparing!!
groetjes,
Diana

Leon van de Kerkhof 23 mei 2016 om 21:50

hoi allemaal,
een doorzichtige limonadefles (waar geen statiegeld op zit) kan ook mooi als stolp dienen. Snij of knip de bodem eruit en plaats over de zaailing. met de draaidop er nog op kan het ook een mini kasje zijn (wel af en toe luchten door de dop even eraf te halen). Soms is een kraag van een halve fles -net als een bakring- al voldoende. Zowel 1 liter flessen, 1,5 liter flessen of de kleine van 0,33 liter zijn te gebruiken. Zijn ze na enkele jaren dof, kunnen ze nog altijd bij het plastic afval.
Groet Leon.

Diana 24 mei 2016 om 09:45

Hallo Leon,
Dankjewel voor de tip! Ik zie ze ook wel eens gebruikt worden op de tuinen om ons heen. Slakken vinden het ook niet zo leuk om over de scherpe rand te kruipen (al houdt het ze niet tegen als ze echt graag willen). Maar het zijn zo alternatieve cloches en dat is altijd heel handig. Ik zie ze ook wel eens op internet binnen gebruikt worden (als alternatief kweekkasje, als je googelt op ‘planten opkweken petfles’, vind je heel veel leuke toepassingen.
groetjes,
Diana

Mieke 22 mei 2016 om 21:53

Diana,
Misschien heb ik iets gemist maar mogelijk is koffiedras opsparen een tip.
Ik doe dit sinds een maand en strooi dit preventie langs mijn sla in de kas. omdat ik in daar vraat constateerde en bij inspectie slakken vond. Sinds mijn dras strooisel vreten de slakken niet meer, zitten soms nog wel onder de natte bodem van een pot met zaaiingen.
van de tomaten, pre, ui en afrikaantjes bleven ze bij mij ook af .
Buiten mijn kas vermoed ik slakkenvraat (of misschien muizenvraat? weet het nog niet zeker) bij in bloempotje gezaaide petunia’s.

Diana 23 mei 2016 om 00:34

Hallo Mieke,
Ik vrees dat zowel ik als mijn man geen koffie lusten. Wij gebruiken nog geen pak koffie per jaar, alleen voor visite die wel koffie drinken – en die mogen het zelf zetten want als je zelf geen koffie drinkt is koffie zetten nog best een hachelijke onderneming – te sterk, te slap).
Maar zeker een goed idee voor andere lezers! Ik hoor van mensen dat het enigszins werkt, alleen bij een echte plaag kruipen de slakken er toch nog overheen. Slakken hebben ook een hekel aan houtas, dus dat gebruiken wij wel eens om planten heen. En soms helpt het heel goed, maar in dit voorjaar met echt een complete slakkenplaag helpt het helaas ook niet voldoende meer.
groetjes,
Diana

Trudie Jansen 21 mei 2016 om 14:42

Hallo Diana,ik vind het sneu dat het met de aardappels niet goed gegaan is,maar zoals je al aangeeft,heb je wel weer ruimte voor andere dingen,en wat een mooie foto,s laat je ons toch elke keer weer zien,echt genieten.
Ook bij mij is die ene biologische aardappel die ik gepoot heb nog niet zo heel groot,terwijl hier de regen een stuk minder was als bij jullie,de plant is nu hooguit 10 cm,en ik wacht rustig af,maar de courgette baby bush die ik bij jou had bestelt,die gaat nu echt goed groeien,en de paprika,s,die van jullie af komen,daar komen nu ook de knoppen in,en ben echt benieuwd naar de etkezesi pelso,en ook de prei is iets kleiner als bij jullie,en zit me af te vragen of ik nog even kan wachten met deze op de definitieve plaats te zetten,zou jij me dat even kunnen laten weten of ik nog kan wachten,bij voorbaat dank,en een heel fijn weekend gewenst,Trudie.

Diana 22 mei 2016 om 23:19

Hallo Trudie,
Als je aardappel boven de grond staat komt het vast goed! Bedenk dat aardappelen best wel wat voeding nodig hebben om te kunnen groeien hoor.
Ik heb de Etkezesi Pelso dit jaar zelf ook weer, erg goede paprika, en ook nog mooi, en ook nog een prima opbrengst. Ik hoop dat ze het bij jou net zo goed gaat doen!
Ja hoor, je kunt zeker ook nog even wachten met het uitplanten van preizaailingen, wij zijn best vroeg met het uitplanten, maar de zaailingen vonden we hier groot genoeg en we hadden plaats, maar het kan ook de hele volgende maand nog hoor.
groetjes,
Diana

Ema 21 mei 2016 om 18:53

Vorig jaar heb ik 2 bij biowinkel gekochte aardappels [met prachtige paarse uitlopers] in 4 stukken verdeeld en 2 in volle grond [ nou ja stukje bemeste, gecomposteerde achtertuin grond] gepoot, andere 2 in potgrond zak, van 20 l .
Van potgrond zak hadden we 1.5 kilo aardappels geoogst, die in volle grond hebben nooit iets van zich laten horen 🙂 Tot mijn verbazing vorige week kwamen ze gewoon op , na meer dan 1 jaar! Ik snap er niks van, zij hebben ook in regen en kou en bevroren grond gezeten, dus ik ga er vanuit dat er iets mis was met je potaardappels : toch gestraald, misschien?

Diana 22 mei 2016 om 23:23

Hallo Ema,
Ook hier vinden we nog wel eens wat opslag in het voorjaar hoor, op het veldje waar vorig jaar de aardappelen stonden. Maar dat is toch anders dan verse pootaardappelen (die de hele winter op een bepaalde temperatuur zijn gehouden en wij hebben laten spruiten en daarna geplant, het is ongeveer het meest kwetsbare moment van een aardappel. Maar het is hier 24 jaar lange prima of goed of redelijk goed gegaan hoor, dit is de eerste keer dat ons dit gebeurt, en het heeft alles te maken met een ongelukkig moment van poten, in een periode dat er 2 weken laten meer dan 50 mm regen viel, hetgeen vooraf niet was voorzien (want anders hadden we ze uiteraard ook niet gepoot :-)).
groetjes,
Diana

Martien Optendrees 21 mei 2016 om 23:53

Dag Diana,

Misschien als troost. Deze mais koekjes zijn zeker erg lekker. Indonesich recept. Ik heb dit recept helaas alleen maar in het Engels, maar dat zal geen probleem zijn denk ik.

Groetjes,
Martien

Perkedel Jagung (Corn Fritters)
Ingredients:
 3 corn
 2 garlic
 5 Asian onion (or ½ common onion)
 1 chili
 ¼ teaspoon white pepper powder
 ½ teaspoon salt
 2 eggs
 40 g flour
 60 g rice flour
 celery leaf
 spring onion
 vegetable oil for frying
Before removing the corn kernals from the cob, use your knife in a “criss cross”, random way to make cuts along the cob (this will prevent the corn kernals spitting when you put them into the hot oil) slice the kernals off the cob into a bowl.
Grind the Garlic, chili, onion and add the pepper and salt.
Add the rice flour, flour and the eggs, celery and Spring onion.
Combine all the ingredients.
Fry them in the hot oil till they become golden brown.

Diana 22 mei 2016 om 23:25

Hallo Martien,
Dankjewel voor het recept, klinkt heerlijk!!
Ik ga het recept bewaren, en we hopen dat de oogst van maïs veel beter wordt dan die van aardappelen!
groetjes,
Diana

Kathleen 22 mei 2016 om 07:22

Bij mij stonden alle aardappelen heel mooi te groeien, en toen, van de ene op de andere dag, viel er éne morsdood ten gronde. Géén idee wat er mee scheelt, de rest staat er nog altijd prima bij.
En van de rode bietjes is er welgeteld één gekiemd. Moet nog eens kijken op het pakje of ik ze nog kan herzaaien…

Diana 22 mei 2016 om 23:27

Hallo Kathleen,
Ja, soms gebeurt er zoiets, misschien is er toch onderaan de steel geknaagd, of gewoon met een windvlaag geknakt, of ziek, of wat dan ook.
Je kunt zeker nog bietjes zaaien, nu, maar ook de hele volgende maand nog, en zelfs in juli (al levert dat hier vaak een prima oogst op in oktober, maar dan wel van een kleinere maat bietjes.
Veel succes met deze zaaironde!!
Diana

john 22 mei 2016 om 08:45

Hallo diana,

Weer eens een reactie, ik blijf steeds je erg interesante blog volgen en ja, ook mijn aardappelen gepoot in maart zijn er 4 weken geleden uitgehaalt. De vorst die het loof totaal vernietig heeft, de aanhoudende regen heeft toch zijn werk gedaan en de aardappelen waren voor 80 % rot. Op een ander perceel heb ik deze week de late soort gepoot.

Slakken, een invasie zelfs in mijn koude bak, mollen in overvloed omdat wij een sloot hebben naast onze groententuin, een disaster eerste klas. Maar goed, er zijn ook goede dingen te melden, onze zomer prei staat er goed bij, mijn sperciebonen gaan toppie, de pronkbonen zijn gelukt. De winterprei staat in een grote pot lekker te groeien dus ook wij prei genoeg.

Ik ben voornemens een koude bak te maken die een meter boven de grond staat, hoe die slakken er altijd in komen is mij een raadsel. Ik wens jouw een hoge opbrengst, vr gr John

Simone 22 mei 2016 om 12:48

Hallo John, even een korte reactie op het op hoogte brengen van de koude bak.
De slakken zitten op 2 1/2 m hoogte in de bomen bij mij dus die kruipen overal naar boven .

Gr. Simone

john 22 mei 2016 om 23:44

Geen optie dus om de koude bak te verhogen, maar wat dan ?. Toen kreeg ik een ingeving om mijn jonge zaailingen te planten in een houten bakje met fijn mazig gaas en deze in de koude bak gezet. Bakje beschermt, en de koude bak ook afgedekt met die groene doek. Dubbel werk en kijken of dit wel werkt. Ik heb inmiddels al 2 keer sla, andyvie etc gezaaid en die slakken lekker vet gemest haha. In ieder geval, geen koude bak op hoogte brengen. Bedankt voor je reactie Simone.

Diana 22 mei 2016 om 23:34

Hallo John,
Wat jammer dat ook jouw aardappelen zijn bezweken onder slechte weersomstandigheden!
En het klinkt alsof je net als wij ook nog wel want andere tegenslagen hebt. Hier heel veel doperwtenzaailingen en kapucijners opgevreten, het is altijd wel wat.
Als je een hoge bak gaat maken zou je kunnen overwegen om op de bovenkant een rand van koperband te maken, in zo’n afgesloten ruimte is er toch maar één weg voor ze naar binnen, en met een koperen rand timmer je die weg wel helemaal dicht voor ze.
Ik wens jou ook een prima oogst!!
Diana

john 23 mei 2016 om 00:11

Zo zie je maar Diana, “beulenwerk” wordt niet altijd beloond. Nu die koperband, een zeer goed idee dat ik ga gebruikken. Ik las er een tijd geleden idd iets over. Je hebt me overgehaald…
Over tegenslagen, onze tomaten, en paprika,s zijn ook mislukt. In februari gezaaid, in de hoop ze half april te kunnen planten. Nee dus, tot 14 mei is het hier s,nachts zo koud geweest dat ik ze niet in de volle grond kon planten. Alles was tot half april in orde, daarna verslechterde zich alles, werd geel en blad verlies ondanks goede bemesting met koemest.
Deze week heb ik op de markt hier in Hongarije noch mooie tomaten kunnen kopen die ik afgelopen maandag heb geplant. Het weer is nu hier tegen de 25 graden. De les, beter zaaien in maart denk ik..

Vraagje Diana, mijn erwten zijn er slecht aan toe, begin maart in de grond gezaait en door de vele regen denk ik toch verdronken en rot. Doe jij de erwten voorzaaien? en kan dit nu ook nog met dit warme weer. Vr gr John

Diana 23 mei 2016 om 10:42

Hallo John,
Wat jammer dat je tomaten en pepers het niet hebben gehaald! Het klinkt alsof ze zo lang in hun potje stonden dat er geen voeding meer in zat. En dan is koemestkorrels echt maar een minieme bemesting van een vleugje stikstof, etc., jonge planten moeten nog zo hard groeien en gebruiken veel voedingsstoffen als ze eenmaal aan de groei zijn. Maar je moet er ook weer voorzichtig mee zijn, want de jonge worteltjes kunnen ‘verbranden’ bij een te scherpe bemesting. Ik kan je van harte een langwerkende mestkorrel adviseren, zoals Osmocote, MiracleGrow od de langwerkende voedingskorrels van Pokon. De Lidl verkoopt ze trouwens ook 1 keer per jaar (voorjaar), veel goedkoper, maar ook maar de helft van de tijd van de andere merken werkend. Het is niet goedkoop, maar zuinig in gebruik, en de korrels geven 6 maanden lang voeding af, dus ook na het uitplanten hebben ze nog een tijdje profijt van de voeding.
Eigenlijk is het te laat voor het zaaien van doperwten (maar nood breekt wet, en als je nog zaden over hebt en je wilt ze niet bewaren tot volgend jaar, waarom niet gewoon proberen, denk ik dan altijd maar). Ik zaai ze altijd voor (in de kas, lekker warm, en met een perspex plaatje op de zaaisels hoef ik ook niet bang te zijn voor hongerige duiven en muizen). Maar ook hier slechte doperwten, opgevreten door de slakken, bijna allemaal, en daarna nogmaals gezaaid, en dan maar in de volle grond tussen de nog wel aanwezige doperwten in, maar die zijn vervolgens gesneuveld in de waterplassen die ook de pootaardappelen de das hebben omgedaan.
Hier dit jaar dus helaas geen doperwten (of nou ja, niet overdrijven, misschien wel 6 gezonde struikjes :-).
Sterkte en succes met alles wat er in dit vreemde voorjaar allemaal mis dreigt te gaan!!
Diana

john 23 mei 2016 om 15:54

Veel gaat er mis Diana, jammer genoeg voor jouw en ook wij beginnende tuiniers.
Veel werk met liefde gedaan gaat in rook op. Maar kop op ook aan iedereen hier.

Bedankt voor je antwoord en Osmocote is een goede tip, ga ik halen. Vr gr John

Carole Drent 25 mei 2016 om 19:38

Hoi John,
Over je erwten:
Die heb ik niet maar ik heb wel ervaring met peultjes – en er is niet zoveel verschil in kweekwijze tussen beide.
Jarenlang heb ik peultjes in series gezaaid vanaf begin maart in de volle grond, en altijd was de opkomst matig. Altijd de zaaisels afgedekt met kippengaas om te voorkomen dat vogels de zaden of de zaailingen gingen oppeuzelen. Ik denk dat muizen ermee vandoor gingen.
Dit jaar voor het eerst peultjes voorgezaaid in cellentrays, vanaf 4 maart. De trays buitengezet wanneer het weer er goed voor was, bij vorst weer binnen.
Het resultaat is dat ik prachtige plantjes had van ongeveer 10 centimeter hoog, die ik vanaf begin april in de volle grond heb gezet.
Ze doen het allemaal zo goed, dat ze bijna woekeren. En inmiddels pluk ik er dagelijks van. Heerlijk!
Voor nu heb je misschien niets aan mijn reactie, maar voor volgend jaar zou ik zeker overwegen om ook je erwtjes beschermd op te kweken: eerst in cellentrays, en als ze dan sterk genoeg lijken: Uitplanten: Succes!

Nadi 22 mei 2016 om 08:54

Hoi Diana,
Wat jammer van je aardappels!! Maar ik vind dat je het toch super positief oppakt! knap hoor! Bij mij was er misschien wel een traantje gaan rollen 🙂 Hier op de zandgrond zijn er maar enkele niet opgekomen. Maar verder hebben de slakken de wortels en bietjes ook volledig weg gevreten (grr..) ,ziet onze prei nog uit als bieslook, en is een tomatillo en mais plantje dwars doormidden afgevreten (door een slak? 🙁 ) , en de sla helemaal weg gevreten. Ik heb die dag slakkenkorrels gestrooid en ben maar snel naar huis gegaan, want mijn tuinhartje kon het even niet meer aan.

Goed heel veel plezier met het opvullen van je vrijgekomen bedden, ergens ook weer leuk om allemaal weer te kiezen wat er in komt..

Diana 22 mei 2016 om 23:39

Hallo Nadine,
Soms moet ik een reactie vanuit mijn administratie goedkeuren, bij een nieuw mailadres of een vermoeden van spam, of wat dan ook. Vandaar dat je reactie niet was te zien. Ik heb je berichtje goedgekeurd als reactie en je 2e berichtje over je verdwenen bericht weggegooid.
Ja, soms lijkt tuinieren helemaal niet leuk, met al die tegenslagen van het weer en ziekten en plaagdieren en noem maar op.
Maar houd moed! Snel overnieuw zaaien en dan staat je tuin voor je het weet alsnog helemaal vol. Het is pas eind mei, bijna alles kan nog opnieuw gezaaid worden.
Maar het valt me wel op dat er elk jaar meer mensen meer en meer last krijgen van slakken, met of zonder stro, met of zonder gif, vroeg of laat gezaaid.
Veel sterkte maar tegelijkertijd ook succes met het opnieuw zaaien!!
Diana

nadi 25 mei 2016 om 09:04

Hoi Diana,
Oh ja dat klinkt logisch dat je soms de reactie moet goedkeuren. Ik zal volgende keer wat geduldiger zijn haha.

Ja wij gebruiken geen stro en de slakken vinden het ook gewoon prima om hun dagelijkste boodschappen te doen bij supermarkt: onze tuin. Dus dat maakt denk allemaal helemaal niets uit van de omstandigheden. Al moet ik zeggen dat de bio slakken korrels lijk te werken. Maarja kan ook toeval zijn.
Ik heb idd een hoop opnieuw gezaaid. Bietjes en worteltjes enz. Thuis ook nog voor de zekerheid bietjes in perspotjes voorgezaaid. (Ik heb daar best goede ervaringen mee). En verder gaat er toch ook een hoop goed. De big jamaican peper geeft al een pepertje, de rest van de tomatillos bloeien al (prachtig). Ik krijg mijn eerste tomaten “gedrocht” bloemetjes (mijn vriend vond ze helemaal geweldig! :D) En de 10 mexican sour gherkins plantjes groeien voor hun levens. Dit balanceer dan weer de tegenslagen uit denk ik. 😀

willem 22 mei 2016 om 09:14

Hallo Diana,
ik poot altijd aardappelschillen. Rotting blijft dan meestal uit. Heb er goede ervaringen mee op hele vette klei.

Diana 22 mei 2016 om 23:43

Hallo Willem,
Ik heb nog nooit gehoord van het poten van aardappelschillen, ik kan me er wel iets bij voorstellen (zolang er genoeg ogen zijn voor uitlopers lopen ze altijd weer uit, en zonder al teveel zetmeel van de pootaardappel kan er ook minder snel iets rotten). Dat neemt niet weg dat een aardappel toch genoeg voeding in zich moet hebben om een goede plant in beginsel te worden.
Ik hoef er helaas hoe dan ook dit jaar niet meer over te verzinnen, ik vind het zelf te laat om nog aardappelen te poten. En de plekken worden al langzaam ingevuld door andere soorten.
groetjes,
Diana

margriet 22 mei 2016 om 09:45

Hoi Diana,
Wat jammer dat je geen aardappelen hebt dit jaar. Tja, eens moet misschien de eerste (en hopelijk de laatste) keer zijn?
Hier gaan de aardappelen als een speer, zowel de vroege als de late. De veldkomkommer heeft het zwaar, en ook de knoflook is niets geworden. De rest doet het heel goed tot nu toe. De quinoa is nog even afwachten, die is pas twee weken terug gezaaid, maar ik vrees dat ik er gisteren ook al eens per ongelijk overheen gelopen ben. Na twee weken was het flink veel onkruid. Van 10 uur ’s ochtends tot 3 uur smiddags bezig geweest. En nu overal spierpijn… Tja, en eigenlijk wil ik de zomerprei nog uitpoten. Ze zijn nog niet helemaal potlood dikte, maar volgens mij dik en stevig genoeg.
Groetjes Margriet

Diana 22 mei 2016 om 23:47

Hallo Margriet,
Ja, ik hoop ook de laatste keer dat het zo ernstig mislukt :-).
Ik heb zelf ook Quinoa gezaaid, de helft ervan is opgevreten door de slakken, de andere helft staat er prima bij, groeit al goed (en dan hoeven slakken ze blijkbaar ook niet meer), dus vorige week nog wat quinoa-zaden gezaaid en die kiemden in de kas binnen een week. Dus wellicht kun je snel nog wat zaaien voor de plaats waar je plantjes al bent verloren.
Onze prei was ook zeker nog niet allemaal potlooddik hoor, ook als ze iets kleiner zijn kun je ze prima uitzetten, uiteindelijk krijgen ze op hun plekje meer ruimte en voeding om verder te groeien. Als er maar wel genoeg wortel aan zit, dat is wel heel belangrijk.
groetjes en succes met alle opkweek!
Diana

Marlies 22 mei 2016 om 09:52

Hoi Diana, wat een pech met de aardappels. Vreselijk jammer als je je er zo op verheugt. Op jouw aanraden heb ik ook pootaardappels van Leven van het land gekocht en die staan er nu mooi bij. Maar hier is het dan ook droger geweest dan bij jullie. Ook staan de erwten in bloei, evenals alle tomaten (bij jou gekocht) en de cucamelons, gisteren ook de eerste knoppen gezien in de ananaskers. De wortelen en bieten gaan ook goed. Hier (nog) weinig slakken, ik hoop dat dat zo blijft. Veel succes met het omgooien van je plannen! Groetjes, Marlies

Diana 22 mei 2016 om 23:54

Hallo Marlies,
Goed om te horen dat jouw aardappelen er wel goed bij staan! Ons mislukken heeft ook echt niets met de kwaliteit van de pootaardappelen te maken maar alles met een kletsnatte week waarbij het water gewoon in plassen in de tuin stond.
Ik heb ook weer eens Ananaskers gezaaid (de pubescens en de Aunt Molly’s), en ze groeien ook prima, maar helaas nog geen knopjes hoor, de zaailingen staan pas net uitgeplant en zijn pas 20 centimeter hoog. Maar gelukkig nog tijd genoeg, het moet nog juni worden :-).
Veel plezier met alles wat er groeit en bloeit!
Diana

Wim 22 mei 2016 om 10:15

Hoi Diana, prima instelling om je er gewoon bij neer te leggen en de grond voor andere groenten etc. te gebruiken dit jaar. Mijn aardappelen (Eigenheimer, Janke en de Blaue Swede doen het dit jaar al wel goed. Ik heb er wel voor gezorgd dat ik ze wat hoger gepoot hebt boven het waterpijl. Leuke blog om te volgen en o zo herkenbaar!
Groet, Wim

Diana 22 mei 2016 om 23:56

Hallo Wim,
Ja, prima instelling, maar er zijn wel wat onaardige woorden door de lucht gevlogen hoor, voor we tot dit zen-moment kwamen en we nieuwe plannen gingen maken :-).
Goed om te horen dat jouw aardappelen het wel goed doen!
groetjes,
Diana

Gerda 22 mei 2016 om 10:23

Nog een paar pootaardappeltjes in een zak laten groeien? Ik heb er altijd een paar staan in de graanzakken van de mout (mijn man maakt bier), en als het regent vouw ik de zak even dicht, of je zou hem in de kas kunnen zetten. Niet handig als je dan eerst naar de tuin moet rijden, maar ze verzuipen in ieder geval niet. Verleden jaar was de oogst van de aardappels in zakken niet best, het was erg warm en ik had niet genoeg bewaterd. Maar daardoor waren er juist veel in de bedden. De zakken zijn er alleen voor mijn plezier, en om het gemak van het oogsten.

Diana 23 mei 2016 om 00:00

Hallo Gerda,
Ik heb er wel over nagedacht, maar ik geloof dat ik het echt gewoon oversla dit jaar. Maar wel volgend jaar in ieder geval ook wat aardappelen in de verhoogde bak telen, de rode en paarse rassen. En misschien ook eens in wat zakken. Ik zag eens bij Gardener’s World aardappelen geteeld worden in autobanden, zag er ook heel leuk uit (maar mijn man verbiedt vooralsnog autobanden op de tuin, dus of dat gaat lukken….. :-)).
groetjes,
Diana

Lotte 23 mei 2016 om 08:45

Autobanden zien er leuk uit, maar zitten vol met nare stoffen (zegt mijn hovenier-buurman). En dus ben ik er bij de keuze van ‘bakken’ vanaf gebleven. Hetzelfde overigens voor bielzen (om te gebruiken als rand voor verhoogde bakken). Verleidelijk om te gebruiken vond ik, want goedkoop. Maar ook vol met chemische troep en zware metalen. En dus hebben we nu een paar verhoogde bakken van oude dakpannen (hadden we nog liggen). Even een werkje mbt richeltje maken en een stukje ingraven en in elkaar laten vallen. Maar best geestig (net grote quichevormen) Volgens buurman erg retro. In de jaren ’60 schijnen dakpannen in de tuin erg populair geweest te zijn. Dus zijn we onbedoeld soort van hip. Denk ik. 😉

Diana 23 mei 2016 om 09:09

Hallo Lotte,
Ja, ik weet het. Net als in de bielzen die ik zo leuk vind als afscheiding van de tuin, wordt inderdaad ook zo afgeraden. Maar het blijft lastig om te niet te willen :-).
Ik heb al allerlei dingen bedacht, zoals bekleden met plastic, maar dat is ook zo’n gedoe en het wordt er niet mooier op en gaat ook niet eeuwig mee en is ook niet helemaal waterdicht. Dakpannen klinken ook leuk!! Maar ik voorzie hier dan wel weer dat er daar flink wat van breken en sneuvelen (omdat we hier ook met kruiwagens, etc. langs de verhoogde bakken rijden) en dan wat lastig te vervangen zijn . Wij hebben nu voor steigerhout gekozen, gaat niet eeuwig mee maar toch zeker wel een aantal jaren. En kan per plank wel vervangen worden door eenzelfde plank.
groetjes,
Diana

Joris 22 mei 2016 om 10:30

Hier alle aardappelen goed overleefd (België), het loof groeit trouwens alsof het niets is. De vroege aardappelen vorige week opgehoogd en het loof staat hier ook al zeker 30a40cm boven de ophoging :p Troost zoeken bij andere soorten groenten zal idd het leed verzachten voor een jaartje geen aardappelen.

Gisteren heb ik heel mijn kolenveld een nieuwe kans gegeven, 40 nieuwe kolen geplant en nu hopen met een doek erover dat ze het deze keer wel overleven. Het zal allessinds hun laatste kans zijn voor dit seizoen :p

Mijn aardbeien hebben gisteren een vogelnetbescherming gekregen, het is nu het eerste jaar dat de aardbeien er staan en ik zit met uitlopers al. Wat kan ik hier best mee doen, moeten die weggeknipt worden om de plant extra moeite te besparen of is het nu de moment om hier potjes stekgrond onder de uitloper te plaatsen en een nieuw plantje te maken? (ik weet dat je ze zo moet vermeerderen maar niet wanneer juist)

Nog een vraagje, in mijn tuinserre heb ik enkele kolen staan die precies geen “hart” krijgen, zeker bij de bloemkool of broccoli. weet iemand of die er nog komt of zijn dit mislukte kolen, heb dit nog nooit eerder meegemaakt.

Diana 23 mei 2016 om 00:04

Hallo Joris,
Goed om te horen dat de aardappelen bij jou wel goed groeien!
Zuhal heeft al antwoord gegeven op je vraag over de aardbeienuitlopers (waarvoor mijn hartelijke dank :-)).
En waarom je kolen in de kas geen kool willen maken kan aan een fout bij vocht en voeding liggen. Maar het kan ook zijn dat je kolen (rassen) in de kas hebt gezet die niet geschikt zijn voor de teelt onder glas.
groetjes,
Diana

Marijke 22 mei 2016 om 10:59

groeten van marijke

Diana 23 mei 2016 om 00:05

Hallo Marijke,
Ik weet niet of er iets mis is gegaan met de rest van een bericht, ik hoop het niet!
En hoe dan ook groetjes terug!
Diana

michel 22 mei 2016 om 11:30

Ik gebruik permanente bedden en heb grote aardappelplanten staan. En bedenk dat dit hele zware dooie kleigrond was toen ik er kwam.

Diana 23 mei 2016 om 00:09

Hallo Michel,
Ook wij hebben echt prima jaren gehad hoor. Dit jaar gewoon dikke pech met weersomstandigheden, en in een verhoogd bed hadden wellicht meer aardappelen het gered, maar dat is achteraf. Ik had vorig jaar ook wat aardappelen in een verhoogd bed en toen was het zo droog in de zomer dat ik lange armen kreeg van het elke dag water geven.
We zijn ook net boeren, het is nooit goed 🙂
groetjes en veel plezier en succes met de aardappelen en een goede oogst gewenst!
Diana

Christian 22 mei 2016 om 12:11

Hoewel mijn aardappelen er prachtig bij staan, blijf ik uitermate jaloers op je prei…
De mijne staan deels in een bak met bemeste tuinaarde, zijn goed opgekomen, maar nu nog nauwelijks 10cm lang en 1mm dik… Droevenis troef dus!
Het deel dat ik in een zaaibed in de volle grond gezaaid heb doet het niet veel beter… Enig idee hoe ik de groei kan stimuleren? Ze moeten in juni toch zeker wel uitgepoot worden lijkt me, maar potlooddikte verwacht ik niet voor augustus in dit tempo

Gr Christian

Diana 23 mei 2016 om 00:16

Hallo Christian,
Hoewel mijn prei er prachtig bij staat ben ik uitermate jaloers op jouw aardappelen :-). Zo is er altijd wat :-).
Ik heb een hekel aan bemeste tuinaarde, gebruik het nooit om in te zaaien, hooguit om de tuin mee op te hogen, maar zelfs dan nog heel voorzichtig. Bemeste tuinaarde is heel scherp, jonge wortels kunnen verbranden en dood gaan door de scherpe meststoffen in bemeste tuinaarde. Ik heb ooit eens frambozenstekken gekocht en die in bemeste tuinaarde geplant. De helft ging dood, en ik heb dat later nog wel aangegeven bij de kweker, en hij vertelde me dat ik beter potgrond had kunnen gebruiken en zeker geen bemeste tuinaarde. En sindsdien gebruik ik het niet meer.
Maar als ook je buitenprei het niet veel beter doet moet er toch ook iets anders mis zijn. Misschien het ras, of de periode van zaaien. Je kunt nog wel een snelwerkende meststoef toedienen met een relatief hoog stikstofgehalte (zoals bijvoorbeeld bloedmeel, of groene Culterra of zoiets), maar je moet wel oppassen dat je niet teveel strooit, want ook dat is heel slecht voor de jonge worteltjes.
groetjes,
Diana

Christian 24 mei 2016 om 12:11

… en ik maar denken dat ik er juist goed aan deed om de potgrond te laten staan ten faveure van de bemestte tuinaarde…. Dank voor de tip! Volgend jaar vast een betere prei oogst

Mieke Rijnhart 22 mei 2016 om 13:00

Sneu dat alle aardappelen verrot zijn, maar goed dat je zo optimistisch bent, dat het kiezen van een ander gewas je weer blij maakt. Op mijn postzegel is het poten van aardappelen geen optie. Al een paar jaar stop ik 6 kleine aardappelen, die ik gewoon in de supermarkt koop in een plastic zak, waarin aarde heeft gezeten. Op een hoogte van 10 cm prik in gaatjes rondom. Kijk nooit wat het voor aardappelen zijn. Als het tijd is om ze in de zak te doen met een laagje aarde van 10 cm( 3 in 1 zak) zijn de uitlopers al zo lang, dat ze bijna zelf in de zak lopen. Geef ze af en toe een beetje water. Het groen groeit maar door en ik blijf aanaarden tot de zak bijna vol is. Nu maar afwachten, wat er straks aan zit. Altijd weer spannend.
Succes met de rest zonder al teveel tegenslag.
Groet MiekeR

Diana 23 mei 2016 om 00:20

Hallo Mieke,
Je, ik hoor van veel mensen dat ze aardappelen telen in zakken of potten. We hebben hier eigenlijk nooit veel problemen met het kiemen en opkomen van aardappelen, dit is echt ons eerst jaar (in 25 jaar) dat het zo slecht gaat. Ach, de vakken beginnen al aardig vol te raken met allerlei andere groenten, zie t er ook heel vrolijk uit eigenlijk. Nog snel wat bloemen gezaaid, ook leuk voor erbij, en daar zijn de insecten dan ook weer blij mee. Zo gaan we toch onvermoeid vrolijk de zomer is hoor :-).
Heel veel succes met je aardappelteelt in zakken!
Diana

Linda 22 mei 2016 om 15:06

Hoi Diana, dan heb ik zeker beginnersgeluk gehad. Eerste jaar en alle aardappels die ik gepoot heb, gekocht bij leven van het land, zijn uitgekomen. Ook ik vreesde want na het poten was het een dag mooi maar daarna ook veel regen gehad. Nu maar hopen dat er geen ziektes langskomen:(

Diana 23 mei 2016 om 00:22

Hallo Linda,
Goed om te horen dat jouw aardappelen wel goed opkomen!!
Wij hebben gewoon pech gehad, maar er zijn ook vast groenten die het dit jaar geweldig gaan doen (dat hebben we in ieder geval wel verdiend 🙂
Veel plezier en succes met de verdere kweek, ik hoop dat je een mooie oogst krijgt!!
Diana

Priinses en de Erwt aka Sireen aka Silene 22 mei 2016 om 17:55

Hallo Diana, chapeau voor de flexibilteit waarmee met een mislukte aanplant wordt omgegaan! Ik leer. En ik bedenk me dat ik van nu af aan een geweldig lekkere en makkelijke groente als reserve ga zaaien. Prei is ook een dikke favoriet van mij. Daar kan ik nooit genoeg van hebben of krijgen. Of ook mais. Of Kale Nero. Of weet ik hoeveel pompoenen erbij. Dol op butternut! Of whatever. Maar ik ga zeker een lekkere troostcrop inplannen. Hoef ik het niet aan te spreken dan kan ik veel kennissen ermee blij maken.

Voor jou, Diana, heb ik een heerlijk zomers recept betreffende je prei-troostcrop. Ik ken het uit Parijs van de traiteur maar vooral jij zult het nog veel beter kunnen maken. Inplaats van jonge dunne preitjes weg te gooien a-l-l-e-s uitplanten en die iets dikker zijn dan potloden, ongeveer een viltstift, oogsten/uitdunnen en de dikkere steeds laten staan. In ieder geval steeds de dunste eruit zoeken. Omdat ze nog jong zijn zijn de vezels nog zacht. Wassen etc. en één gelijke lengte de wortels en groen afsnijden. (Resten groen invriezen voor de soep!) Zachtjes en natuurlijk heel kort stoven in een zachte mengeling van verdunde witte azijn met water, let op; alles op eigen smaak maken. De preitjes harmonisch en op gelijke lengte in de pan houden (wit aan de ene kant en groen aan de andere kant) en afgekoeld en uitgelekt serveren als voorafje. Je weet niet wat je proeft. Het zoete van de prei met het zeer zachtzure van de lekkere azijn is gewoon goddelijk. Verder fantaseert ieder voor zichzelf of ze er misschien ook een gechopt tuintomaatje met fijngehakt tuinbieslook erbij willen serveren, stukje stokbrood/turks brood erbij en een koud glaasje witte wijn . Geraspte parmezan erover? Stukje worst ? Na een dag hard werken in de moestuin heeft iedereen dit verdiend.

Dan een recept van een kennis die niet veel geld had maar zeer veel creativiteit in de keuken. De iets dikkere prei ook op lange gelijke lengtes zachtjes opkoken in water, laten afkoelen en serveren met een beetje zeer fijn gemalen komijn erover en royaal besprenkeld met citroensap. Werd ook als groentegerecht bij de avondmaaltijd geserveerd. Maar kan ook als voorgerecht. Met of zonder andere lekkere dingen. Heel exotisch. Ik vrees dat je bijna geen prei meer overhoudt voor de winter maar dat is niet erg, toch? Je doet elk stengeltje prei hoe fijn dan ook, bijzonder veel eer aan. Niets wordt weggegooid en alles vers in je cuisine.
En je weet hoe ik elk stengeltje in mijn tuin adoreer!

Ja, ik schrijf lekker een eind weg want ik lig ziek in bed en buiten regent het pijpestelen. Eigenlijk was ik bezig over daslook. Kon helaas op jouw zaaikalender de daslook niet vinden. Heb ik wel goed gekeken?

Ik introduceer wel eens nieuwe groentezaken aan mijn man en die raakt dan enthousiast om het in de keuken uit te proberen. Zo ook met een bosje daslook. Zeer zeldzaam om die in de groentewinkel te vinden maar ik vond het. Mijn man was zeer onder de indruk van de smaak en nog meer toen ik hem vertelde over deze beschermde plant. En dat de bladeren en alles te gebruiken zijn. Omdat zijn bijnaam ‘Beer’ is en deze daslook ook Berelook heet besloot ik het te gaan cultiveren in onze moestuin. Echter, je moet met zaad beginnen en dan duurt het nog vrij lang. Om kort te zijn; ik zoek rhizomen van de daslook om een beetje voort te maken. Of is het beter om met zaden te beginnen? Vriendelijke groeten, Sireen

Diana 23 mei 2016 om 00:29

Hallo Sireen,
Hartelijk dank voor je recepten!!
Misschien ook leuk om eens te proberen met de oerprei die hier al zo groot wordt (lang niet dik) dat ze om gaat vallen.
Daslook is wel een echt langzaam groeiend gewasje, ik heb er een paar in de tuin staan maar daar heb ik al meer dan 7 jaar over gedaan. Uit bolletjes opkweken gaat wel veel sneller dan uit zaden opkweken, maar het kan zeker allebei. De Latijnse naam van Daslook is Allium ursinum, als je op die naam googelt vind je een aantal aanbieders van bolletjes. Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
En heel veel sterkte en beterschap gewenst!!
Diana

Jaap Strating 23 mei 2016 om 13:09

Beste Diana,
Weliswaar een ander onderwerp, maar ook in de categorie “tuinleed”.
Mijn kiwiplanten worden behoorlijk aangevreten, van de bladeren blijft weinig over. Ik kan geen beestjes ontdekken en ook geen slakkensporen.
Heb jij enig idee?
Vast bedankt!!

Diana 24 mei 2016 om 09:20

Hallo Jaap,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik ben allergisch voor kiwi’s (en dat is heel jammer want ik vind ze heel lekker :-), dus ik heb nooit een kiwi gehad.
Ik heb wel eens een kiwi bij iemand gezien, die stond in de kas en had prachtig, een beetje dikkig zachtgroen blad, het ziet niet uit of slakken dat nou heel mals vinden.
Ik hoop dat iemand die dit leest je kan helpen! En anders zou je kunnen zoeken op internet; google dan vooral op ‘kiwi diseases and pests’ en je vindt dan heel veel informatie.
groetjes,
Diana

Jannie 23 mei 2016 om 16:53

hallo Diana,

Ik lees net in de nieuwsbrief van Ton Vreeken van Vreeken zaden in Dordrecht, dat hij nog een aanbieding heeft van pootaardappels. Misschien nog te proberen?
Hier op de ‘bonte grond’ in Zelhem komen de aardappels al wel op. Dit jaar heb ik ze wat dieper gepoot, zodat ik nauwelijks hoe aan te aarden. Ik ben benieuwd!
Succes met de rest!

Diana 24 mei 2016 om 09:29

Hallo Jannie,
Ik las hetzelfde van Leven van het Land, ook zij bieden nog wat pootaardappelen aan. Maar als ik ze hier nu nog poot, kan ik ze pas in september oogsten, en dan is de phytophthora hier in juli/augustus al lang losgebarsten, late aardappelen (uiteraard zonder spuiten) lukt hier maar zelden op een groot volkstuinencomplex, tenzij resistente rassen. Ik heb me er echt mee verzoend en ga gewoon leuke en lekkere andere groenten telen :-).
groetjes,
Diana

Cilia 23 mei 2016 om 18:52

Wij zitten hier ook op kleigrond, daarom zetten we de aardappelen altijd op heuveltjes, net zoals de knoflook. Minder kans dat het te nat wordt en weg rot. Wellicht was de hoeveelheid regen daar ook niet tegen bestand in jouw geval. Maar misschien een optie voor een volgende keer. Heb zelf ook pas op 1 mei de aardappelen gezet ivm een te koud voorjaar. Ze beginnen nu boven de grond te komen.

Diana 24 mei 2016 om 09:36

Hallo Cilia,
De grond eerst ophogen is voor ons niet makkelijk, we spitten niet meer, en we zullen dan eerst de strobedekking er helemaal vanaf moeten halen, spitten, ruggen maken, stro terug leggen en ik vrees dat ik daar gewoon geen tijd voor heb. Ik ga er maar vanuit dat het weer 26 jaar duurt voor we weer zo’n ongelukkig moment treffen en alle aardappelen wegrotten :-). Maar ik ga wel volgend jaar ook wat aardappelen in een verhoogde bak telen, dat helpt ongetwijfeld ook, indien we weer dat soort weer krijgen. En voor mensen die wel spitten en geen stro hebben is het een goede tip! Vroeger maakten we altijd ruggen voor de aardappelen. Of het dit jaar had geholpen durf ik niet te zeggen, het water stond hier echt gewoon op de paden, zelfs de grond in de kas (ligt toch wat hoger) was modder.
groetjes,
Diana

Eddy 23 mei 2016 om 20:39

Hoi Diana,
Wat sneu die aardappelen, een tuinier moet wat kunnen incasseren. Ik heb zoiets hier of in de volktuin nog nooit meegemaakt. Het is hier geen klei natuurlijk.
Toen we ons nieuwe huis aan het bouwen waren, heeft men mij aangeraden aardappelen te poten als grondbedekker. Dat was erg laat in het jaar, juli denk ik, maar die aardappelen groeiden goed en ik heb nog een redelijke oogst gehad op arme, onbemeste grond. Dus er zijn nog mogelijkheden (als je poters vindt).
Groetjes
Eddy

Diana 24 mei 2016 om 09:40

Hallo Eddy,
Dit was voor ons ook de eerste keer in 25 jaar hoor, en ik hoop voorlopig ook de laatste :-).
Ik weet dat aardappelen een mooie, losse structuur achterlaten, dus ik snap het advies helemaal. Wij zetten vaak na de aardappelen nog wat lage boontjes, mede omdat er dan niet heel veel voeding meer is maar de grond mooi los en luchtig is.
Ik ga geen aardappelen meer poten, ik heb het al opgegeven en verwerkt :-), maar bovenal, ik heb snel nog extra bietjes, Turkse spinazie, snijbiet, zonnebloemen, rucola, krulandijvie, bonen, maïs en spitskool gezaaid, opgestaan – plaatsje vergaan :-).
groetjes,
Diana

S.lemstra 24 mei 2016 om 09:48

Hallo,
Ook bij mij komen meer dan de helft(dores) aardappelen niet op of heel matig.Vind dit zo jammer want heb dit jaar een groter stuk tuin erbij gehuurd om meer aardappelen te kunnen zetten.Weet jij of ik nu nog Biltster daar kan poten waar nix is opgekomen of is dat niet verstandig.En ,moet ik de nietopgekomen poters er eerst uithalen dan?
Voor de rest kan het me niet snel genoeg gaan,alles lijkt wat langzamer op te komen dan voorgaande jaren.De klei hier was ook lang nat en moeilijk bewerkbaar….
Sonja

Diana 24 mei 2016 om 14:16

Hallo Sonja,
Jammer dat ook bij jou de aardappelen slecht opkomen!
Je kunt nu nog aardappelen poten, maar zo snel mogelijk, en bedenk dat je ze pas over ruim 100 dagen kunt oogsten, dus dan is het ondertussen september. En je moet uiteraard wel de niet opgekomen poters weer zoveel mogelijk weghalen (als je ze nog kunt vinden), om mogelijk overbrengen van ziekten en/of schimmels te voorkomen.
groetjes,
Diana

Nikki 25 mei 2016 om 10:44

Help!!

Allereerst grote complimenten voor deze site, erg handig en behulpzaam.
Nu kan ik wel wat hulp gebruiken. Ik heb een moestuin in een zeer landelijke omgeving en in de directe omgeving van de tuin zijn honderden en honderden slakken. In de moestuin en rondom de plantjes heb ik rijkelijk gestrooid met slakkenkorrels. Nu zijn na een paar regendagen mijn courgetteplantjes compleet opgegeten door de slakken, ondanks een barrière van slakkenkorrels rond elk plantje.

Ik ben erg wanhopig, heeft iemand tips om een slakkenplaag tegen te gaan?!

Diana 26 mei 2016 om 07:59

Hallo Nikki,
Ik vrees dat we allemaal dit voorjaar heel erg last hebben van slakken.
Ik kan je helaas niet één geweldig werkende oplossing geven, we proberen door meerdere kleinere oplossingen de slakken te berstijden, en alles beetjes bij elkaar zorgt er hopelijk voor dat we ze op een geven moment de baas worden. Een aantal van die oplossingen zijn: biologische slakkenkorrels, lok zoveel mogelijk dieren naar je tuin die graag slakken lusten, koperdraad, je zaaisels afdekken, iets scherps rond je zaailingen leggen of vast maken, je zaailingen eerst groot genoeg laten worden voor je ze uitplant, etc., etc. Lees vooral even alle reactie van de laatste 3 tuindagboeken, meerdere lezers geven allemaal goede tips die ook weer deel uit kunnen maken van je plan.
groetjes en sterkte en succes ermee!
Diana

Anne-Marijke 25 mei 2016 om 18:45

Hallo Diana,
Wat een pech met de aardappelen, volgend jaar beter hoop ik.
Het is wel jammer als je er zoveel aandacht en zorg aan besteedt hebt.
In februari heb ik kerstklimmers gezaaid en nu zag ik op een foto van jou een hele grote kerstklimmer, is dat één plant?
Er zijn bij mij zeven planten opgekomen, die zal ik dan maar niet allemaal in mijn kasje zetten.
Jij hebt hem in een pot staan geloof ik, geef je dan veel mest?
Ik schreef je dat mijn paprika planten doorgevreten waren, het is een veenmol die ik overigens nog niet heb kunnen vangen. Er schijnt geen middel te bestaan om ze te verjagen helaas.
Hartelijke groet, Anne-Marijke

Diana 26 mei 2016 om 08:05

Hallo Anne-Marijke,
Ik geloof dat ik 3 kerstklimmers in een pot van 12 liter had staan. En uiteindelijk werd ze in de zomer (in de kas) inderdaad wel ruim 2,50 meter hoog. Ik heb de planten (na de eerste periode van 8 weken) één keer wat culterra in de pot gegeven en verder niet. In september worden de planten al wel wat lelijk en verdorren langzaam, terwijl we dan nog wachten op het groeien en rijpen van de vruchten, daar is blijkbaar niet veel voeding meer voor nodig.
Ik vrees dat ik ook geen oplossing voor je heb m.b.t. de veenmollen, ik ken ze van internet maar heb er (gelukkig) nog nooit één in mijn tuin gehad/gezien.
groetjes,
Diana

Joyce 25 mei 2016 om 22:37

Hee Diana,

Wat balen zeg, maar fijn dat jullie je er alweer overheen hebben gezet. Nu ook wel leuk om opeens nog meer andere groenten te telen zeg.
Ik had een opmerking bij je tomatendatabase. Ik zag dat je van de lollipop en snowberry 2 recensies hebt geschreven. Laat ik deze nu beide bij je hebben besteld. Ik vroeg me af welke recensie van de snowberry de juiste is. Bij de ene ben je negatief en bij je andere recensie ben je positief. Dankjewel alvast.
Groetjes

Diana 26 mei 2016 om 08:22

Hallo Joyce,
Dankjewel voor de feedback!! Ik heb de 2 oude reviews gelijk weggehaald. Sorry, ik kijk zelf zelden naar mijn database, want ik zaai elk jaar weer nieuwe rassen en dus kan er wel eens een soort dubbel in staan. Maar als iemand dat ziet, dan hoor ik het heel graag!!
De Lollipop is altijd lekker en goed, ik heb de oudste weggehaald maar daarin stond wel ongeveer hetzelfde; lekker fruitige smaak, 14 tot 22 grote zachtgele cherrytomaten per tros, vroeg, etc.. Bij de Snowberry was dat anders, maar dat herinner ik me nu pas. De eerste keer dat ik haar teelde is al weer 9 of 10 jaar geleden, de zaden kwamen toen van Reinhard Kraft en ik was niet erg tevreden, weinig tomaatjes per tros, planten niet heel gezond. Bij de 2e keer dat ik haar teelde kwamen de zaden uit Engeland, en nu was ik juist heel erg tevreden, veel tomaatjes, erg lekker, redelijk vroeg. Welke van de 2 de enige echte Snowberry was is dan niet helemaal duidelijk, uiteindelijk vertrouw ik altijd het meest op de website van Tatiana maar daar staat juist bij de Snowberry niet zoveel informatie. Maar als ik verder op internet kijk vind ik reviews als deze: http://www.plant-world-seeds.com/store/view_seed_item/2408 en dan denk ik dat mijn eerste Snowberry van bijna 10 jaar geleden een kruising is geweest. Die heb ik dus uit de lijst gehaald.
En ik weet zeker dat je zowel Snowberry als Lollipop erg lekker gaat vinden!!
groetjes,
Diana

Ellen 26 mei 2016 om 00:17

Hoi Diana, ik wil ook weer vlierbloesemsiroop maken. Dat doe ik al een aantal jaren. Maar nu hoorde ik dit weekend van iemand die op een braderie eigengemaakte jam verkocht dat er ook een giftige soort is. Weet jij of dat waar is?
Groetjes, Ellen

Diana 26 mei 2016 om 08:28

Hallo Ellen,
Ik heb niet zoveel verstand van bomen en heesters, maar op de kruidenwebsite van Anne Tanne staat het heel uitgebreid en zorgvuldig uitgelegd, zowel medicinaal, homeopathisch, giftig, culinair, als verfstof, etc.. En daar zie ik inderdaad staan dat er vlieren zijn die iets giftig zijn. Kijk voor verdere uitleg even hier: http://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-o-z/sambucus-nigra-vlier/. Volgens mij zijn de vlierstruiken waar wij onze bloemschermen halen allemaal van de algemeen in parken voorkomende Sambucus nigra.
groetjes,
Diana

Ellen 31 mei 2016 om 01:14

Bedankt Diana, ben weer heel wat wijzer geworden. En bovendien weer een leuke site rijker 🙂

hans amendt 26 mei 2016 om 06:37

Hoi Dianna,

Erg jammer dit en super vervelend. volgens mij ben je niet de enige met dit probleem. dit jaar, dit volgens mij vaak in besmet pootgoed. Te hopen dat het niet de bacterie variant is, maar ook phytium is vervelend. Ik zou het stukje grond voor de zekerheid laten rusten, of wellicht zijn er opvolggewassen of groenbemesters die eventuele besmettingen kunnen “neutraliseren”. Veel succes !! ” keep on doing your thing”

Diana 26 mei 2016 om 08:33

Hallo Hans,
Dankjewel voor de tip! Daar had ik nog niet aan gedacht. Wij kopen ons pootgoed altijd bij http://www.zaadhandelvanderwal.nl en zijn daar over het algemeen altijd erg tevreden over, maar het kan inderdaad zomaar zijn dat de ellende dit jaar een combinatie is van wateroverlast en een ziekte of schimmel in het pootgoed. Ik ga de komende dagen eens navragen op de tuin wie er heel slechte aardappelen heeft en welk ras dat dan is, en bij de mensen die goede aardappelen hebben navragen welke rassen dat dan zijn.
groetjes,
Diana

bastiaan 26 mei 2016 om 21:05

Hier bij zaadhandel vd wal 2 soorten aardappelen: Vitabella am-ras biologisch geteeld en Bintje, maar van de 3,5 kilo komen er 3 op! Is het nodig om de (rotte) aardappelen eruit te halen of kunnen ze gewoon blijven zitten?

Diana 27 mei 2016 om 08:14

Hallo Bastiaan,
Jammer dat jouw aardappelen ook niet opkomen.
ja, het is wel handig om de aardappelen weer op te graven (voor zover je ze nog kunt vinden) om verspreiding van ziekte/schimmel te voorkomen).
groetjes,
Diana

nadi 27 mei 2016 om 06:50

Hoi Diana,

Hier toch nog een tegenslag. De eerste phytophthora in een tomatenplant gesignaleerd 🙁 echt jammer dit. Ik heb de plant wel na advies van een ervaren medetuinder geruimd. wil de risico niet nemen met de rest van de planten. Dit was in een tunnelkas waarvan ik de deur dicht gehouden had omdat het af en toe nog frisjes was, maar ik denk dat de luchtvochtigheid veel te hoog was dus. Daarnaast vind ik dat het met de tomaten in de tunnelkas überhaupt een beetje moeizaam gaat in tegenstelling tot de tomaten in de glazen kas die echt hard groeien nu. Heb je misschien nog advies voor me qua voeding? Dit jaar geen mest ondergespit, maar wel wat koeienmestkorrels gestrooid toen realiseerde ik me dat daar in principe maar weinig voeding is zit en heb ik ook een klein klein beetje langzaamwerkende korrels (van de action) gestrooid. Ik zit te twijfelen of dit wel voldoende is en of ik niet misschien iets van culterra groen moet strooien of dat ik beter kwaliteit langzaamwerkende korrels moet kopen (zoals de osmocote waar je het vaak over hebt) Ik heb het idee dat ik “iets” moet doen om de planten sterker te maken. Maar wat dat iets is is voor mij nog wel een mysterie…

Groetjes,
Nadine

Diana 27 mei 2016 om 08:29

Hallo Nadi,
Het is wel vreemd weer geweest met in 1 week tijd temperaturen die ineens van 10 naar 26 graden gingen en vervolgens weer terug naar 15 (en in de nacht 5). Misschien heeft dat er nog iets mee te maken want in een plastic kas is de luchtvochtigheid altijd hoger, en dan ook nog na zo’n koude en vooral natte periode, misschien hebben je planten wel staan ‘stomen’. Pas op met voeding geven, als je nu te veel en te dicht bij planten voeding geeft, en het wordt warm, dan kan er ammoniak vrij komen met alle gevolgen van dien. Alleen Osmocote (of vergelijkbare producten) is veilig wat dat betreft. Maar gewoon breedwerpig kun je voeding toedienen, direct inharken en water geven, en 2 of 3 dagen de deur open laten staan als de zon schijnt, is mijn advies. De kans op verbranden is klein, maar ik heb het 1 keer 1 jaar gehad en dat wil je echt ten allen tijden voorkomen (al had ik toen ook nog de bodem ‘bedekt’: https://mooiemoestuin.nl/dom/ en https://mooiemoestuin.nl/the-weekend-after/). Ik wil je niet bang maken maar wel waarschuwen. Ik heb zelf 2 weken geleden nog wat laatste mestkorrels gegeven, toen de bloemkolen werden geoogst en de tomatenplanten werden geplant. Ik heb de biologische moestuinmest van Pokon gebruikt (maar dat is makkelijk zeggen voor mij want die heb ik van Pokon gekregen), ik ben er in ieder geval tot nu toe zeer tevreden over, planten groeien goed, beginnen te bloeien en vruchtzetting lijkt ook prima.
groetjes en succes ermee!!
Diana

nadi 27 mei 2016 om 10:59

Oh wat ben ik toch blij dat ik dit eerst gevraagd heb aan je voor ik iets heb gedaan!! Ik had in mijn hoofd zitten dat ik dat gewoon zo kon bemesten en dat het wel goed komt. Maar het kan dus ook dodelijk aflopen voor de planten… Ik ga denk toch wel iets toedienen van een snelwerkende meststof. ik denk dat de tomaten daar wel baat bij hebben. Maar dan wel weinig en met de hark inwerken, water geven en de deur open (de deur blijft overigens sowieso voorlopig open anders gaat het echt broeien. Ik denk dat de tomaten het beter wat kouder kunnen hebben dan vochtig). En dan kijk het even aan. Hopelijk loopt het niet af zoals de tomaten bij jou van 2014. 😮

Ingrid K. 27 mei 2016 om 10:35

Hoi Diana,
Wat is jouw website toch altijd weer een plezier om te lezen!
Jammer van je aardappelen…. en tegelijkertijd geeft het weer nieuwe mogelijkheden. Ik vind het een lastig jaar wat betreft het sterk schommelende weer. Ik zit op zandgrond en bij ons in de buurt wil dit jaar bij weinig tuintjes de spinazie , terwijl vorig jaar heel veel spinazie. Zo is het ieder jaar weer verfrissend uitdagend anders, of niet dan. Bij mij komen de bietjes en de worteltjes boven, pastinaak kiemt nog niet.. , courgette- en pompoenplantjes groeien. Slaplantjes, prei ( ja, prei heb je nooit teveel hé) en broccoli erin, de doppers doen het goed, en bij mij staan de aardbeien ook in bloei met de 1e vruchten. Kortom de regen viel hier goed en gaat nu alles goed groeien. Ik ga volgende week ook de knolvenkel erin stoppen.
Veel plezier met jullie tuin, en hartelijke groet,
Ingrid K.

Diana 28 mei 2016 om 07:39

Hallo Ingrid,
Ja, elk jaar weer anders.
Gelukkig lusten we (bijna) alles, want elk jaar is er wel iets mislukt maar ook iets met overvloedige oogst 🙂
Hier slechte aardappelen, doperwten en kapucijners, maar bonen staan er prima bij, veel appels en pruimen en bessen gezien, in de kassen gaat het vooralsnog goed, en we verwachten over een paar weken onze eerste courgettes weer te oogsten. Grappig toch altijd om te lezen dat er altijd wel iets is wat bij heel veel mensen mislukt (zoals de aardappelen dit jaar), maar er ook altijd iets is waar het bij de één heel goed gaat en bij de ander juist heel slecht.
Ook jij heel veel plezier en succes en sterkte met alles wat erg goed, iets minder goed of ronduit slecht gaat, ons plezier in tuinieren wordt er om de één of andere reden niet minder om :-)!!
groetjes,
Diana

Christian alderliesten 27 mei 2016 om 21:38

Ik zag ook je plaatje van je blauwe bessen… Bedoel je dan bosbessen?
Als dat zo is, heb ik daar ook een vraag over… De mijne staat al jaren ‘te zweren’ in een (zonnig) hoekje van t gras…
Elk jaar lijkt hij wel iets te groeien, maar hij is in al die jaren nog niet hoger dan 50cm geworden… Nu staat hij er (weer) gelig bij en zie ik nauwelijks nog nieuw hout…
Enig idee wat ik eraan kan doen?

Diana 28 mei 2016 om 07:49

Hallo Christian,
Blauwe bessen worden inderdaad ook wel bosbessen genoemd. Bosbessen groeien alleen in zure grond, en dat is veel belangrijker dan de zon of schaduw.
Ik weet niet wat jouw grond is, hier hebben we kalkrijke kleigrond en dus staan de bessen hier in ingegraven potten met een mengsel van turf en potgrond (dat bestaat uit een mengsel van turf en compost). En zo gaat het hier prima, ik heb er hier over geschreven: https://mooiemoestuin.nl/fruit/blauwe-bes/
groetjes,
Diana

Christian alderliesten 29 mei 2016 om 15:26

Hoi Diana!
Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat de heersende grondsoort hier is… Ik constateer dat het blad gelig is en er nauwelijks groei te ontdekken is… Is het een idee dat ik er een flinke hand koemestkorrels bij gooi?
Groetjes, Christian

Diana 29 mei 2016 om 19:11

Hallo Christian,
Maar zoals je op de pagina over de blauwe bes hebt kunnen lezen is de zuurgraad van de grond van essentieel belang voor blauwe bessen.
Op deze pagina kun je lezen dat koemestkorrels maar weinig voedingsstoffen bevatten: https://mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Meststoffen-in-pdf.pdf
Koemestkorrels maakt je grond niet zuurder en geeft ook niet voldoende voeding als je blauwe bes zo in de problemen is.
Je zult eerst moeten bedenken (of meten, je kunt er bij tuincentra testjes voor kopen) wat de zuurgraad van je grond is voor je kunt bedenken wat je zou moeten gaan doen.
groetjes en succes ermee,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!