Tomaten dieven

Op de pagina over de teeltzorgen bij tomaten heb ik al een aantal foto’s geplaatst over het dieven van tomaten (kijk daar vooral nog even als je voor het eerst tomaten dieft). Ik heb afgelopen week mijn eerste grote ronde gemaakt in de kasjes; alle tomaten opbinden, dieven, tikken, en zelfs de onderste 1 of 2 bladeren al wegknippen, vervolgens wieden en tot slot water geven. Ik heb er een hekel aan als er blad op de grond hangt, het is ergens iets tussen gewoonte, het onoverzichtelijk vinden, en het idee dat als het blad op de (vochtige) grond ligt/hangt er eerder kans is op schimmels.

En tijdens mijn ronde zag ik natuurlijk ook wel weer wat bijzondere gevallen, waarbij je de draad makkelijk kwijt kunt raken. Lang leve heirlooms en zaadvaste rassen (die er toch iets ‘bevattelijker’ voor zijn dan hybriden – maar ik noem dat tegelijkertijd hun charme, net als de gedrochten uit het vorige tuindagboek).

Ik heb er maar wat foto’s van gemaakt en bewerkt, wellicht herkent iemand een situatie als hieronder genoemd en helpt het om te beslissen wat wel of niet weg te halen.

Nou, tomaat 1:

Tomaat 1

Die is makkelijk, om even in te komen 🙂 De groene pijl is de hoofdstam, altijd (of bijna altijd) te herkennen aan de bloemtros die er aan vast zit. Rood is de dief, en best wel een grote al. Geel is de bloem, groen de hoofdtak en die bind je aan, rood is de dief en die verwijder je.

Makkie. Iets lastiger:

Tomaat 2

Plant topt zichzelf. Want boven de bloemtros (geel) is geen vervolg van de hoofdstam. De groene pijl is eigenlijk een dief, ze ontwikkelt zich (maar dat is amper te zien op deze foto) vanuit een oksel. Maar aangezien er geen hoofdstam meer is zou de plant ophouden te groeien (en dus ook ophouden met nieuwe bloemtrossen te maken) als je ook de dief zou verwijderen. En dus behoud je in dit geval de dief, die bind je aan (voorzichtig want in het begin zijn ze vaak wat dunner, zachter en breekbaarder dan de hoofdstam). En zo maak je van een dief weer een hoofdstam. Ze wordt later vanzelf sterk, gaat ook weer bloempjes en dieven maken, en op een gegeven moment zie je er niets meer van dat ze ooit dief was, dan is ze gewoon hoofdstam met een knikje.

Ook een leuke:

Tomaat 4

Rode pijlen zijn de dieven, dat is makkelijk, die mogen weg. Gele pijlen zijn de bloemtrossen. Maar wat is nu wijsheid. Ook deze plant heeft zichtzelf getopt maar dit is veel lastiger te zien. De rechter groene pijl lijkt de hoofdstam, die bind je normaal gesproken aan. Maar ook zij is geen vervolg van de hoofdstam met bloemtros maar komt uit een oksel. En boven de onderste gele pijl/bloemtros volgt nog een gele pijl/bloemtros. En daarnaast dan weer een groene pijl met een duidelijk dief (vanuit de oksel).  Je kunt er voor kiezen om alles weg te knippen op de ene of twee bloemtrossen na en dan de rechter (grote) groene pijl/dief als hoofdstam aan te gaan houden. Maar ik heb er zelf voor gekozen de rechterdief weg te knippen. Dan kan ik makkelijk beide bloemtrossen behouden, en ik heb de kleine linkerdief (bovenste groen pijl) gekozen als vervolghoofdstam. Maar het kan dus allebei, wat je handiger vindt, wat net wat makkelijker op te binden is.

Tot slot nog één:

Tomaat 3

Wat is de dief, sterker nog, er moeten 2 dieven zijn en 1 hoofdstam. Maar hier groeit er ineens een bloemtrosje midden op de hoofdstam, en die hoofdstam vertakt zich vervolgens in 3 gelijke stammen. Nou, je mag zelf kiezen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je gewoon 1 hoofdstam aanhoudt en er 2 weghaalt (eigenlijk hoeft dat ook niet eens, je kunt ook verder groeien op 2 stammen, maar die moet je allebei aan gaan binden en je moet dan beide stammen gaan voeden, maar ook weer dieven, dat is 2 keer zoveel dieven en daar kun je maar beter niet meer mee experimenteren want dan zou het wel eens een rommeltje kunnen worden – oftewel – alleen voor gevorderde twee-stammen-kwekers :-)).

Ik heb er voor gekozen om de linker en middelste ‘dieven’ te verwijderen en de rechtertak met gele pijl aan te houden als hoofdstam. Omdat die iets dikker en steviger lijkt, en omdat (niet op de foto te zien) er in de top al weer een nieuw bloemtrosje wordt gemaakt.

Eigenlijk dus ook allemaal niet zo heel moeilijk, gewoon eerst even heel goed kijken voor je gaat knippen, bedenken wat de meeste bloemen = vruchten gaat geven, en (bij stamtomaten) altijd zorgen dat je maar 1 stam overhoudt die je aan kunt binden.

Ik kwam bij mijn eerste ronde gelijk al vrolijke verrassingen tegen. Zoals deze:

Eerste tomaatje 2016

Eerste tomaatje (het ras Paul Robeson heeft de eer het eerste tomaatje te hebben gemaakt van dit jaar), nog maar baby hoor, maar ze is bevrucht en gevormd, nu groeien….. en rijpen. Het duurt dus nog wel een paar weekjes, maar het begin is er!

Eerste paprikaatje

Ook het eerste paprikaatje is gevormd, in dit geval (zoals bijna wel verwacht), de Mini Bell, een altijd vroeg en klein paprikaatje dat ik dus al een paar keer eerder teelde.

En hoe gaat het verder in de tuin? Nou, er blijkt leven na nul aardappelen te zijn :-), er kiemen nieuwe maïszaailingen, we krijgen zowaar wat doperwtjes en kapucijners (maar ik hoef de vriezer er niet voor aan te zetten :-)), de kolen doen het boven verwachting goed, de bonen staan er prima bij, de worteltjes kiemden niet en hebben we opnieuw gezaaid, kortom ‘business as usual’ :-).

Nog even een foto van een Salvia die ik erg mooi vind en al weer is gaan bloeien:

Salvia Dancing Dolls 1

Salvia Dancing Dolls, ik weet even niet of ze nu een microphylla of x jamensis is, en ik las op internet dat ze zelfs een greggii zou kunnen zijn, deze Salvia-species lijken veel op elkaar en vind ik zo moeilijk van elkaar te onderscheiden dat ik niet eens over ga verzinnen. Doet er ook niet toe, mooi is ze, en als ik dan bedenk dat ze vanaf nu blijft bloeien tot het gaat vriezen (soms tot begin november maar soms ook wel tot in december), ze veel hommels lokt, dat blad en bloemen eetbaar zijn (lekker in thee), dan is het toch niet vreemd dat deze Salvia’s tot mijn favorieten behoren.

Tot slot nog even een opmerking: ik heb het druk, echt heel erg druk, ben ook al weer begonnen met het maken van een nieuwe zadenlijst voor dit jaar (ja, ja, nog niks te oogsten maar wel al foto’s maken, beschrijven, indelingen maken, alvast namen erin zetten, etc.). Ik had, ik schrik er zelf ook een beetje van, in mijn vorige tuindagboek 89 reacties, inclusief mijn eigen antwoorden, zoveel dat ik het overzicht kwijt raakte en niet meer wist wat ik wel en niet had beantwoord. Dus alsjeblieft, heb een beetje medelijden met me, het gaat me niet meer lukken om elke dag antwoord te geven op vragen, niet als ik zelf nog wil tuinieren en aan een nieuwe zadenlijst wil beginnen, en ook nog wil slapen :-). Ik hoop dat je zoveel mogelijk antwoorden op vragen gewoon op mijn website kunt vinden. En dat als je vragen hebt, andere lezers mee kunnen denken en beantwoorden.

Blauwe bessencake

Tot slot nog even een foto van een erg lekkere cake die ik vorig weekend bakte, een blauwe bessencake (met de allerlaatste blauwe bessen van eigen tuin uit de vriezer, met citroen en munt, en een zelfgemaakte lemoncurd erbij. Was niet moeilijk te maken, en erg lekker! Het recept vind je hier: Blauwe bessencake met citroen-muntsiroop

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjolein

Hoi Diana,

Heel begrijpelijk dat je niet meer op alle vragen antwoord kunt en wilt geven, anders zou je misschien wel ten onder gaan aan je eigen succes! Bovendien zijn veel antwoorden inderdaad al te vinden op je website, dus als mensen een beetje moeite doen dan vinden ze vanzelf wat ze nodig hebben.

Ik wens je toe dat je in alle rust hard op de tuin kunt werken 😉

Groetjes,
Marjolein.

Yvonne van der Male

Hoi Diana,
Ik wens je de rust toe om gezellig te tuinieren en de middag af te sluiten met een glaasje wijn met mij.
Groet Yvonne

Hans Muijderman

Hans Muijderman

Hoi Diana,
Goed bericht over dieven, maarrrrr kan je ook is een blogje besteden aan tomaten die je niet dieft.
De meeste kleine tomaten, zoals Thai Red Egg, mogen niet gediefd worden.
Ik ga weer gespannen uitkijken naar je volgende blog.

Groet,

Hans Muijderman

Guido

hallo, een zeer leerzame site. Al 2 jaar staat ie in favorieten, ben zelf druk met de tuinkas. Maar ik moet nog een en ander leren. Het dieven van een tomaten plant, is nog iets wat ik beter onder de knie moet krijgen.
verder ben ik ook een liefhebber van chili pepers kweken, en heb er weer een aantal soorten staan.
Ik ben dankbaar voor al je duidelijke tips, en wens je een mooi seizoen toe.

groet, Guido

rob's moestuin

Hoi moestuin collega’s
Zelf heb ik een moestuin nu voor het derde jaar.
Ik heb heel veel geleerd en kennis opgedaan via deze site.
Zelf heb ik nu een wisselteelt schema uitgewerkt,echter heb ik daar nog zeer veel vragen over.
Wie zou mij kunnen helpen.?
Ik heb 1 vak voor vroege aardappelen maar wat zet ik daar straks op?
En wat zet ik na de bloemkool in het koolvak?
En na de tuinbonen wil ik bruine bonen zetten,maar ik lees dat dit juist niet mag.

nadi

Hoi Rob,
Volgens de groenten en fruit encyclopedie loopt de beste vruchtwisseling als volgt:
Vruchtgroenten na bladgroenten
Bladgroenten na koolgewassen
Koolgewassen na peul gewassen
Peulgewassen na aardappelen
Aardappelen na wortelen
En wortelen na vruchtgroenten

Hopelijk heb je daar iets aan 🙂

Groetjes

rob's moestuin

Hallo Diana
Bedankt voor je snelle reactie.
Ik heb in vak 1 frieslanders staan
In vak 2 de bonen en in vak 3 kolen en vak 4 andijvie snijbiet en sjalot.
Straks is vak 1 leeg en wat zet ik dan neer ?
Naar mijn mening niets uit vak 2 en 3 of 4
Want dan klopt het schema niet.
Als ik prei erop zet dan kan ik volgend jaar als alle vakken draaien en geen ui op zetten.
Snap je waar ik mee zit. Ook geen spruiten want over 2 jaar Komen op die plek weer bloemkolen te staan .
Het zal best simpel zijn maar het kwartje valt niet bij mij.
Heb jij tips of een idee om mij te helpen.
Als je dat wilt hoor.
Ik had vorig jaar 1 aardappel die ook zo was als jij nu hebt .
Alle planten waren volgroeid en 1 niet .
Toe ik hem naar boven haalde was het Alle maal snot.
Bij ons in vlaardingen moet je alles afdekken met netten. Het is geen fraai gezicht maar je moet wat he.
Ik hoop weer van te horen

Zuhal

Hoi Rob,

Als je googled op combinatieteelt kom je er een aantal tegen op o.a zaaikalender, tuinen.nl enz.

Succes en plezier met je moestuin!

Groet,
Zuhal

Marjolein

Hoi Rob,

Zelf maak ik graag gebruik van het volgende ezelsbruggetje, om in algemene zin de volgorde van wisselteelt te onthouden:

Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden.

Daarbij staat de eerste letter van elk woord voor:

Alle (aardappelen)
Pesticiden (peulvruchten)
Kunnen (kolen)
Beter (bladgroenten)
Vermeden (vruchtgewas)
Worden (wortelgewas).

Groetjes,
Marjolein.

Emmie engel

Moestuincomplex.
Tuin 100 vierkante meter verhuurd in december aan mevrouw.
Mei, onkruid en nog niet geweest.
Aangesproken, advies gegeven, misschien helft afdekken dit jaar.
Mailt ons, wanneer kunnen jullie mij daarmee helpen.
Nog geen slaplantje had ze er in gezet.
Zo keek ik wel eens naar de vele vragen die je kreeg en zo goed beantwoordde.
Mensen zijn vaak makkelijk en leunen wat te graag en te snel op schouders die het wel allemaal hebben uitgezocht en geleerd door te lezen en gewoon te doen.

Gerda

Hardstikke goed artikel. Ik had toevallig gisteren gedieft, en die dieven staan nu in een zinken teil te stekken. Dit jaar had ik maar drie tomatenplantjes gekocht, 2 gekregen, en nu heb ik er nog 10 bij, als ze allemaal groeien. Ze kunnen nog net allemaal tomaten vormen voor de eerste vorst, ik zet de laatste in potten, die kunnen in de garage nog wat verder als het buiten te koud wordt. Fingers crossed…

Janneke

Afhankelijk van het ras moet het nog makkelijk kunnen hoor Gerda.. Tenzij we een hele natte koude zomer krijgen.

Mayra

Hoi Diana

Vorige keer stelde ik een domme vraag over mijn al dan niet bevruchte doperwtjes, en nu post ik om te zeggen dat we gisteren al wat doperwtjes geoogst hadden en dat ze heerlijk waren! Zo zoet!

Jan Hartman

Hoi Diana,

Het is genieten van je kwekerij! Ik geniet mee, omdat mede mijn vader een kweker was en ik hem als kind al mee hielp op de kwekerij, geniet ik van jou kwekerij. Mijn pa,kweekte o.a Cyclamen en in die kas had hij voor eigen gebruik een rij tomaten. Dieven leerde ik van mijn pa en genoot van alles wat hij kweekte. Nu jaren later kweek ik in een klein kasje tomaten. Het kasje staat op het terrein van een woongemeenschap, waar onze mede mensen met een geestelijke beperking wonen. De geur van de tomaten planten is alleen al een “feest” en de bewoners genieten van dat wat we daar in het klein kweken. Ik wens je veel kweek plezier en geniet van de bloemen en van de groenten en fruit.

Tineke Dubbelman

Hallo Diana, geen vraag, wel wil ik je vertellen dat ik één van die vele stille vennoten ben in het hebben van een moestuin en lid van jouw nieuwsbrief. Dat ik veel herken van wat je meemaakt en ook veel kennis herken, maar dat jouw verhalen verbinden tussen de zware klei en het droge zand (Drenthe). Ik wil je dus gewoon even bedanken en laten weten dat ik zo “in stilte” geniet van alles wat je ons geeft.

Lotte

Hallo allemaal,

Grappig, ik zit met groene vingers (van het dieven – de spreekwoordelijke variant moet zich nog ontwikkelen ;)) achter de laptop, te lezen over… dieven!
Wat een verschil idd tussen de verschillende rassen!
Ik heb (allemaal Diana-tomaten) geen centje pijn bij Sweet Baby, Oranje v Goeijenbier, Garderner’s Delight of de Blush, maar de gedrochtjes producerende Black & Red Boar compenseert dat met veel enthousiasme, lijkt het. Al 2 planten per ongeluk getopt, en 3 anderen hebben ineens 2 toppen… Ik sta me steeds weer achter mijn oren te krabben, van wat ze me nu weer voor ‘n vraagstukken voorschotelt. Maar moet ook wel gniffelen; zoveel tegendraadsheid. 🙂 Ter compensatie heb ik bij 3 van de B&R Boartjes inmiddels tomaatjes ontdekt. My very first ever! Zo blij mee!
Prettig staartje tuin-weekeinde gewenst allemaal!

Anja

Heel duidelijk Diana de manier die je beschrijft bij het dieven. Ik ben er blij mee. Dit is mijn eerste tuinjaar, Ik leer veel van je.
Groet Anja

Jolanda

Hallo Diana,

Wat leuk om weer te lezen! Tomaten dieven doe ik elk jaar weer, en daarbij je zaden doen het goed! Een primitief kasje heb ik gemaakt voor wat tomaten, de rest moet ik nog uitpoten. Voor het eerst heb ik pot tomaten binnen staan in de raamkozijnen boven en het werkt prima, leuk om dat elke dag te zien groeien.
Bedankt voor de blog weer!

Groeten Jolanda

Nikki

Hallo Diana,

Even een kort vraagje tussendoor: wat voor stokken gebruik je om de planten te ondersteunen bij bijvoorbeeld tomaten, komkommers en paprika’s?

Berber de Jong

Hoi Nikki,
Bamboe stokken werken goed, en zijn gewoon in het tuincentrum te krijgen.
Voor tomaten zijn er ook speciale tomaten-spiralen te koop, zelf nooit gebruikt, maar ziet er in elk geval wel leuk uit. Als je planten in een kas staan kan je ook een touwtje spannen van boven naar beneden en daar de planten steeds een slag omheen draaien als ze groeien.
Maar als je toevallig nog wat stevige, niet te dikke, takken hebt liggen werkt dat ook prima!
Groetjes Berber

Maartje

Ik gebruik de spiraal stokken en ben er erg blij mee. Af en toe de plant erin draaien en verder hoef je alleen te dieven en niet op te binden. Ze gaan lang mee en staan ook leuk vind ikzelf.

Nikki

Bedankt voor de tip! =)

Nikki

Hartstikke bedankt voor de tip!

Romy

Hoi Diana,

Mijn tomatenplantjes krijgen allemaal paddestoelen… is dat erg? Ze staan waarschijnlijk te vochtig.
Wel groeien ze goed.
Ik heb pas alle planten buiten gezet vanwege het mooie weer… Nu regent en onweert het heel de dag al. Welke planten kunnen tegen regen en welke niet?
Teveel water is niet goed, volgens mij? Maar ik zou niet weten waar ik ze anders moet zetten.
Ze passen niet allemaal in de kas.

Groetjes Romy

Sterckx Joris

Ik heb mij ergens laten vertellen dat sherrytomaten, kerstomaten, … kleine rassen niet moeten “gedieft” worden. Klopt dit?

Ik heb zelf enkele rassen staan en heb deze nog niet gedaan en er komen allessinds veel tomaten aan. Ze produceren ook veel zijtakken op zijtakken en tot hiertoe staan ze mooi groen en hebben ze op het eerste zicht zeker geen tekort aan voeding of iets anders.

Maar misschien ben ik volledig verkeerd en is het dus een fabeltje dat je deze niet zou moeten dieven.

Berber de Jong

Hoi Joris,
Er zijn wel degelijk tomaten rassen die niet gediefd hoeven te worden, maar dit geldt niet voor alle cherry tomaten. Daar ben ik zelf ook door schade en schande achter gekomen; ‘nee, dit blijft een klein plantje’, uiteindelijk 3 meter hoog geworden 🙂
De tomaten die niet gedieft hoeven te worden zijn de stamtomaten en de dwerg stamtomaten als ik het goed begrepen heb (en of dat dan altijd cherry tomaten of kerstomaten zijn weet ik eigenlijk niet).
Groetjes Berber

Ruben

Juist andersom, stamtomaten zijn degenen die wèl gediefd moeten worden 🙂
En er zijn zowel cherry-stamtomaten (die gediefd moeten worden) als cherry-struiktomaten.

Laura

Hoi allemaal

In mijn kas-tomatenperk groeien 6 planten van de AH moestuintjes actie, daarnaast alleen rassen van Diana haar zaden.
Die van de Albert Heijn hebben wel heel vreemde ‘dieven’. De planten zitten royaal vol met trossen maar aan het eind van de trossen groeien weer compleet nieuwe tomatenplanten.. horizontaal. Vreemd toch? Nog nooit gezien, ik heb ze er maar af geknipt. Vorig jaar heb ik ook wel eens een enkel blaadje aan het eind van een tros zien groeien (dat was buiten), maar nooit hele nieuwe plantjes.
En wat leuk om in een reactie te lezen dat je die dieven kan stekken, gewoon in een potje aarde zetten en wortel laten schieten? Of moet je er meer voor doen?

Succes met alle tuinen!
Groetjes
Laura

Mark

Beste Diana,

Dit gaat niet over tomaten (alle dieven zijn hier zojuist gearresteerd) maar over de snijbiet-pagina: nergens kan ik ook maar een taalfoutje op jouw prachtige site ontdekken maar hier staan er twee (tikfouten) in één zin: gezagd en vedraagt. Excuus voor het zeuren en gooi dit bericht maar weer weg. Tsjuus!

Dirk

Hallo Diana, ik heb net je website ontdekt en moet zeggen dat ik hem erg leuk vind.
Ik ben van plan om zelf ook een moestuin te gaan beginnen (heb sinds kort een mooi stuk land hiervoor) graag zou ik hier dan een moestuin maken met groenten en vruchten welke in nederland heel gewoon zijn. Echter woon ik in Udon Thani in het noord oosten van thailand en heb ik dus met een tropisch klimaat.
Zou jij mij tips willen geven over welke groenten ik hier zou kunnen telen?

Dirk

Heb ik dus *te maken met* een tropisch klimaat

silvia

ik heb even een vraagje – ik heb ergens gelezen (misschien wel bij jou) dat je de dieven die je geplukt heb bij een ander plantje kunt leggen – tegen één of ander plaag dier, weet jij hier toevallig wat van?

[…] is ook goed te doen hoor, zo erg is het niet. Je zult bij de meeste soorten regelmatig moeten dieven. Een tomaatje zo van je eigen plant geplukt smaakt echt ontzettend lekker. Er zit zoveel meer smaak […]

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties