Tomaten dieven

Op de pagina over de teeltzorgen bij tomaten heb ik al een aantal foto’s geplaatst over het dieven van tomaten (kijk daar vooral nog even als je voor het eerst tomaten dieft). Ik heb afgelopen week mijn eerste grote ronde gemaakt in de kasjes; alle tomaten opbinden, dieven, tikken, en zelfs de onderste 1 of 2 bladeren al wegknippen, vervolgens wieden en tot slot water geven. Ik heb er een hekel aan als er blad op de grond hangt, het is ergens iets tussen gewoonte, het onoverzichtelijk vinden, en het idee dat als het blad op de (vochtige) grond ligt/hangt er eerder kans is op schimmels.

En tijdens mijn ronde zag ik natuurlijk ook wel weer wat bijzondere gevallen, waarbij je de draad makkelijk kwijt kunt raken. Lang leve heirlooms en zaadvaste rassen (die er toch iets ‘bevattelijker’ voor zijn dan hybriden – maar ik noem dat tegelijkertijd hun charme, net als de gedrochten uit het vorige tuindagboek).

Ik heb er maar wat foto’s van gemaakt en bewerkt, wellicht herkent iemand een situatie als hieronder genoemd en helpt het om te beslissen wat wel of niet weg te halen.

Nou, tomaat 1:

Tomaat 1

Die is makkelijk, om even in te komen 🙂 De groene pijl is de hoofdstam, altijd (of bijna altijd) te herkennen aan de bloemtros die er aan vast zit. Rood is de dief, en best wel een grote al. Geel is de bloem, groen de hoofdtak en die bind je aan, rood is de dief en die verwijder je.

Makkie. Iets lastiger:

Tomaat 2

Plant topt zichzelf. Want boven de bloemtros (geel) is geen vervolg van de hoofdstam. De groene pijl is eigenlijk een dief, ze ontwikkelt zich (maar dat is amper te zien op deze foto) vanuit een oksel. Maar aangezien er geen hoofdstam meer is zou de plant ophouden te groeien (en dus ook ophouden met nieuwe bloemtrossen te maken) als je ook de dief zou verwijderen. En dus behoud je in dit geval de dief, die bind je aan (voorzichtig want in het begin zijn ze vaak wat dunner, zachter en breekbaarder dan de hoofdstam). En zo maak je van een dief weer een hoofdstam. Ze wordt later vanzelf sterk, gaat ook weer bloempjes en dieven maken, en op een gegeven moment zie je er niets meer van dat ze ooit dief was, dan is ze gewoon hoofdstam met een knikje.

Ook een leuke:

Tomaat 4

Rode pijlen zijn de dieven, dat is makkelijk, die mogen weg. Gele pijlen zijn de bloemtrossen. Maar wat is nu wijsheid. Ook deze plant heeft zichtzelf getopt maar dit is veel lastiger te zien. De rechter groene pijl lijkt de hoofdstam, die bind je normaal gesproken aan. Maar ook zij is geen vervolg van de hoofdstam met bloemtros maar komt uit een oksel. En boven de onderste gele pijl/bloemtros volgt nog een gele pijl/bloemtros. En daarnaast dan weer een groene pijl met een duidelijk dief (vanuit de oksel).  Je kunt er voor kiezen om alles weg te knippen op de ene of twee bloemtrossen na en dan de rechter (grote) groene pijl/dief als hoofdstam aan te gaan houden. Maar ik heb er zelf voor gekozen de rechterdief weg te knippen. Dan kan ik makkelijk beide bloemtrossen behouden, en ik heb de kleine linkerdief (bovenste groen pijl) gekozen als vervolghoofdstam. Maar het kan dus allebei, wat je handiger vindt, wat net wat makkelijker op te binden is.

Tot slot nog één:

Tomaat 3

Wat is de dief, sterker nog, er moeten 2 dieven zijn en 1 hoofdstam. Maar hier groeit er ineens een bloemtrosje midden op de hoofdstam, en die hoofdstam vertakt zich vervolgens in 3 gelijke stammen. Nou, je mag zelf kiezen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je gewoon 1 hoofdstam aanhoudt en er 2 weghaalt (eigenlijk hoeft dat ook niet eens, je kunt ook verder groeien op 2 stammen, maar die moet je allebei aan gaan binden en je moet dan beide stammen gaan voeden, maar ook weer dieven, dat is 2 keer zoveel dieven en daar kun je maar beter niet meer mee experimenteren want dan zou het wel eens een rommeltje kunnen worden – oftewel – alleen voor gevorderde twee-stammen-kwekers :-)).

Ik heb er voor gekozen om de linker en middelste ‘dieven’ te verwijderen en de rechtertak met gele pijl aan te houden als hoofdstam. Omdat die iets dikker en steviger lijkt, en omdat (niet op de foto te zien) er in de top al weer een nieuw bloemtrosje wordt gemaakt.

Eigenlijk dus ook allemaal niet zo heel moeilijk, gewoon eerst even heel goed kijken voor je gaat knippen, bedenken wat de meeste bloemen = vruchten gaat geven, en (bij stamtomaten) altijd zorgen dat je maar 1 stam overhoudt die je aan kunt binden.

Ik kwam bij mijn eerste ronde gelijk al vrolijke verrassingen tegen. Zoals deze:

Eerste tomaatje 2016

Eerste tomaatje (het ras Paul Robeson heeft de eer het eerste tomaatje te hebben gemaakt van dit jaar), nog maar baby hoor, maar ze is bevrucht en gevormd, nu groeien….. en rijpen. Het duurt dus nog wel een paar weekjes, maar het begin is er!

Eerste paprikaatje

Ook het eerste paprikaatje is gevormd, in dit geval (zoals bijna wel verwacht), de Mini Bell, een altijd vroeg en klein paprikaatje dat ik dus al een paar keer eerder teelde.

En hoe gaat het verder in de tuin? Nou, er blijkt leven na nul aardappelen te zijn :-), er kiemen nieuwe maïszaailingen, we krijgen zowaar wat doperwtjes en kapucijners (maar ik hoef de vriezer er niet voor aan te zetten :-)), de kolen doen het boven verwachting goed, de bonen staan er prima bij, de worteltjes kiemden niet en hebben we opnieuw gezaaid, kortom ‘business as usual’ :-).

Nog even een foto van een Salvia die ik erg mooi vind en al weer is gaan bloeien:

Salvia Dancing Dolls 1

Salvia Dancing Dolls, ik weet even niet of ze nu een microphylla of x jamensis is, en ik las op internet dat ze zelfs een greggii zou kunnen zijn, deze Salvia-species lijken veel op elkaar en vind ik zo moeilijk van elkaar te onderscheiden dat ik niet eens over ga verzinnen. Doet er ook niet toe, mooi is ze, en als ik dan bedenk dat ze vanaf nu blijft bloeien tot het gaat vriezen (soms tot begin november maar soms ook wel tot in december), ze veel hommels lokt, dat blad en bloemen eetbaar zijn (lekker in thee), dan is het toch niet vreemd dat deze Salvia’s tot mijn favorieten behoren.

Tot slot nog even een opmerking: ik heb het druk, echt heel erg druk, ben ook al weer begonnen met het maken van een nieuwe zadenlijst voor dit jaar (ja, ja, nog niks te oogsten maar wel al foto’s maken, beschrijven, indelingen maken, alvast namen erin zetten, etc.). Ik had, ik schrik er zelf ook een beetje van, in mijn vorige tuindagboek 89 reacties, inclusief mijn eigen antwoorden, zoveel dat ik het overzicht kwijt raakte en niet meer wist wat ik wel en niet had beantwoord. Dus alsjeblieft, heb een beetje medelijden met me, het gaat me niet meer lukken om elke dag antwoord te geven op vragen, niet als ik zelf nog wil tuinieren en aan een nieuwe zadenlijst wil beginnen, en ook nog wil slapen :-). Ik hoop dat je zoveel mogelijk antwoorden op vragen gewoon op mijn website kunt vinden. En dat als je vragen hebt, andere lezers mee kunnen denken en beantwoorden.

Blauwe bessencake

Tot slot nog even een foto van een erg lekkere cake die ik vorig weekend bakte, een blauwe bessencake (met de allerlaatste blauwe bessen van eigen tuin uit de vriezer, met citroen en munt, en een zelfgemaakte lemoncurd erbij. Was niet moeilijk te maken, en erg lekker! Het recept vind je hier: Blauwe bessencake met citroen-muntsiroop

 

55 reacties op Tomaten dieven

Marjolein 27 mei 2016 om 11:14

Hoi Diana,

Heel begrijpelijk dat je niet meer op alle vragen antwoord kunt en wilt geven, anders zou je misschien wel ten onder gaan aan je eigen succes! Bovendien zijn veel antwoorden inderdaad al te vinden op je website, dus als mensen een beetje moeite doen dan vinden ze vanzelf wat ze nodig hebben.

Ik wens je toe dat je in alle rust hard op de tuin kunt werken 😉

Groetjes,
Marjolein.

Diana 28 mei 2016 om 07:41

Hallo Marjolein,
Ik zou het best willen, maar het gaat gewoon niet, ik kom gewoon tijd te kort in een dag :-).
groetjes en heel veel plezier in de tuin!
Diana

Yvonne van der Male 27 mei 2016 om 18:49

Hoi Diana,
Ik wens je de rust toe om gezellig te tuinieren en de middag af te sluiten met een glaasje wijn met mij.
Groet Yvonne

Diana 28 mei 2016 om 07:43

Hoi Yvonne,
Straks eerst gezellig met z’n drietjes naar de Bos & Burchtfair, daarna alles wat we kopen uitplanten,
en dan kunnen we vanmiddag proosten op een goed leven :-)!
tot straks!
Diana

Hans Muijderman 27 mei 2016 om 19:20

Hans Muijderman

Hoi Diana,
Goed bericht over dieven, maarrrrr kan je ook is een blogje besteden aan tomaten die je niet dieft.
De meeste kleine tomaten, zoals Thai Red Egg, mogen niet gediefd worden.
Ik ga weer gespannen uitkijken naar je volgende blog.

Groet,

Hans Muijderman

Diana 28 mei 2016 om 07:44

Hallo Hans,
Bij deze, beloofd, in het volgende tuindagboek iets over tomaten die je niet hoeft te dieven.
Hoewel ik er daar nooit heel veel van heb staan, dus wordt wat lastig met foto’s, maar ik ga mijn best doen!
groetjes,
Diana

Guido 27 mei 2016 om 22:32

hallo, een zeer leerzame site. Al 2 jaar staat ie in favorieten, ben zelf druk met de tuinkas. Maar ik moet nog een en ander leren. Het dieven van een tomaten plant, is nog iets wat ik beter onder de knie moet krijgen.
verder ben ik ook een liefhebber van chili pepers kweken, en heb er weer een aantal soorten staan.
Ik ben dankbaar voor al je duidelijke tips, en wens je een mooi seizoen toe.

groet, Guido

Diana 28 mei 2016 om 07:52

Hallo Guido,
Dankjewel voor je aardige woorden! Leuk, ik hou ook van chilipepers (en van paprika’s), heb elk jaar ook een aantal rassen staan, er zijn zoveel vormen en kleuren in zowel tomaten als paprika’s en pepers te vinden, blijft altijd leuk en verveelt nooit.
Succes met dieven (als je het eenmaal ‘ziet’ is het echt niet moeilijk!
groetjes,
Diana

rob's moestuin 27 mei 2016 om 23:00

Hoi moestuin collega’s
Zelf heb ik een moestuin nu voor het derde jaar.
Ik heb heel veel geleerd en kennis opgedaan via deze site.
Zelf heb ik nu een wisselteelt schema uitgewerkt,echter heb ik daar nog zeer veel vragen over.
Wie zou mij kunnen helpen.?
Ik heb 1 vak voor vroege aardappelen maar wat zet ik daar straks op?
En wat zet ik na de bloemkool in het koolvak?
En na de tuinbonen wil ik bruine bonen zetten,maar ik lees dat dit juist niet mag.

nadi 28 mei 2016 om 00:22

Hoi Rob,
Volgens de groenten en fruit encyclopedie loopt de beste vruchtwisseling als volgt:
Vruchtgroenten na bladgroenten
Bladgroenten na koolgewassen
Koolgewassen na peul gewassen
Peulgewassen na aardappelen
Aardappelen na wortelen
En wortelen na vruchtgroenten

Hopelijk heb je daar iets aan 🙂

Groetjes

Diana 28 mei 2016 om 08:00

Hallo Rob,
Wat je maar wilt :-). Ik vrees dat iemand anders een vruchtwisselingsschema voor je kan maken dan jij zelf. Want jij bent de enige die weet wat en hoeveel je van bepaalde gewassen eet, hoe je tuin eruit ziet (aantal vakken verdeeld), wat er goed op je grond groeit, etc.. Aardappelen eten vrij veel voeding maar laten een mooie losse structuur achter (handig op onze kleigrond maar vast minder belangrijk op zandgrond), om die reden telen wij na de aardappelen nog boontjes of late wortelgewassen (worteltjes, bietjes, knolvenkel) op dat veldje.
Ik weet niet of je zomer-, herfst- of winterbloemkool hebt staan. Bloemkool eet ook heel veel, en dus kun je er bijvoorbeeld iets op telen dat niet zoveel voeding meer van je grond vraagt (dus liever geen prei, tenzij je nog flink wilt gaan bemesten na de oogst).
Tuinbonen en bruine bonen zijn geen directe familie van elkaar, zijn wel gevoelig voor dezelfde ziekten en plagen. Dus of je ze na elkaar wilt telen ligt vooral aan jezelf; wil je gok nemen, zijn je planten gezond, etc.. En het wordt best lastig want bruine bonen moet je in deze weken al zaaien maar het duurt nog wel even voor je tuinbonen de grond uit kunnen (we moeten hier de eerste tuinboon nog oogsten :-))
groetjes,
Diana

rob's moestuin 28 mei 2016 om 17:15

Hallo Diana
Bedankt voor je snelle reactie.
Ik heb in vak 1 frieslanders staan
In vak 2 de bonen en in vak 3 kolen en vak 4 andijvie snijbiet en sjalot.
Straks is vak 1 leeg en wat zet ik dan neer ?
Naar mijn mening niets uit vak 2 en 3 of 4
Want dan klopt het schema niet.
Als ik prei erop zet dan kan ik volgend jaar als alle vakken draaien en geen ui op zetten.
Snap je waar ik mee zit. Ook geen spruiten want over 2 jaar Komen op die plek weer bloemkolen te staan .
Het zal best simpel zijn maar het kwartje valt niet bij mij.
Heb jij tips of een idee om mij te helpen.
Als je dat wilt hoor.
Ik had vorig jaar 1 aardappel die ook zo was als jij nu hebt .
Alle planten waren volgroeid en 1 niet .
Toe ik hem naar boven haalde was het Alle maal snot.
Bij ons in vlaardingen moet je alles afdekken met netten. Het is geen fraai gezicht maar je moet wat he.
Ik hoop weer van te horen

Diana 29 mei 2016 om 08:55

Hallo Rob,
Natuurlijk begrijp ik waar je mee zit. Maar tuinieren is geen wetenschap, er zijn geen regels hoe je moet tuinieren en hoe je vruchtwisseling werkt. Je zult zelf je overwegingen moeten maken. En er zijn planten die tot dezelfde plantengroep behoren maar toch in een andere gewasgroep zitten (zoals snijbiet bij de bladgewassen hoort, maar een zusje is van rode biet – die bij de wortelgewassen hoort. Ik weet niet of dit het er makkelijker of moeilijker op maakt maar een indeling in een gewassengroep gaat uit van eenzelfde voedingsbehoefte, etc., maar een vruchtwisseling gaat over het wel of niet na elkaar telen van familie, en dat is iets heel anders, dat overlapt elkaar. En dus is het al een flinke puzzel als je je er helemaal goed aan wilt houden. En is het gewoon niet voor je te maken door andere mensen. Ik heb er een flink hoofdstuk over geschreven: https://mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/ en het idee dat ik het daar zo duidelijk en makkelijk mogelijk heb uitgelegd.

Ik begrijp niet heel goed waarom je andijvie, snijbiet en sjalotten in 1 vak zet, want andijvie en snijbiet zijn bladgewassen en hebben relatief veel stikstof nodig, sjalotten behoren tot de wortelgewassen, hebben relatief weinig stikstof nodig maar juist wel wat meer kali. Dus daar gaat het dan al een beetje fout. Maar dat is niet erg, want uiteindelijk komt het allemaal vast goed, en zo werkt de vruchtwisseling ook; denk logisch na over wat je gewassen willen en probeer daarnaar te handelen, zeker als er ziekten en plagen zijn, maar de hemel valt niet als je een keer 2 jaar achter elkaar bonen op hetzelfde veldje zet (maar probeer dan eens in dat tweede jaar geen gewone bonen, maar sojabonen, of tuinbonen, want dat zijn toch weer andere bonen dan sperziebonen).

Nou, beter en uitgebreider dan dit kan ik het niet uitleggen, ik hoop dat je er verder mee kunt!!
groetjes,
Diana

Zuhal 28 mei 2016 om 08:45

Hoi Rob,

Als je googled op combinatieteelt kom je er een aantal tegen op o.a zaaikalender, tuinen.nl enz.

Succes en plezier met je moestuin!

Groet,
Zuhal

Marjolein 28 mei 2016 om 15:20

Hoi Rob,

Zelf maak ik graag gebruik van het volgende ezelsbruggetje, om in algemene zin de volgorde van wisselteelt te onthouden:

Alle Pesticiden Kunnen Beter Vermeden Worden.

Daarbij staat de eerste letter van elk woord voor:

Alle (aardappelen)
Pesticiden (peulvruchten)
Kunnen (kolen)
Beter (bladgroenten)
Vermeden (vruchtgewas)
Worden (wortelgewas).

Groetjes,
Marjolein.

Diana 29 mei 2016 om 08:43

Hallo Marjolein,
Wat een leuk en handig ezelsbruggetje!!
Dankjewel voor de tip, die ga ik onthouden!!
Diana

Emmie engel 28 mei 2016 om 07:30

Moestuincomplex.
Tuin 100 vierkante meter verhuurd in december aan mevrouw.
Mei, onkruid en nog niet geweest.
Aangesproken, advies gegeven, misschien helft afdekken dit jaar.
Mailt ons, wanneer kunnen jullie mij daarmee helpen.
Nog geen slaplantje had ze er in gezet.
Zo keek ik wel eens naar de vele vragen die je kreeg en zo goed beantwoordde.
Mensen zijn vaak makkelijk en leunen wat te graag en te snel op schouders die het wel allemaal hebben uitgezocht en geleerd door te lezen en gewoon te doen.

Diana 28 mei 2016 om 08:09

Hoi Emmie,
Ik herken het, helemaal :-). Ook hier op het volkstuinencomplex zien we dat best vaak, vaak zijn het mensen die maar één of twee jaar een tuin hebben en dan weer opzeggen, teveel werk, teveel tijd, teveel je best moeten doen.
En voor mezelf; ik vind het helemaal niet erg om vragen te beantwoorden maar zo zonde van mijn tijd als het antwoord ook gewoon op mijn website te vinden is.
En ik vind het soms ook echt heel leuk om te helpen iets uit te zoeken, want ik weet ook niet alles (in de verte zelfs niet) over tuinieren. Maar soms vraagt er wel eens iemand iets over één of ander plaagbeestje (waar ik nog nooit van heb gehoord en ook nog nooit in onze tuin heb gezien en ook geen last van heb), zit ik een uur te googelen, in Nederlands of Engels, en vervolgens Latijnse namen, op zoek naar de informatie, en dat dan typen, linkjes erbij, etc., en denk op een gegeven moment ‘ik doe hier iets verkeerd’ :-).
groetjes,
Diana

Gerda 28 mei 2016 om 11:40

Hardstikke goed artikel. Ik had toevallig gisteren gedieft, en die dieven staan nu in een zinken teil te stekken. Dit jaar had ik maar drie tomatenplantjes gekocht, 2 gekregen, en nu heb ik er nog 10 bij, als ze allemaal groeien. Ze kunnen nog net allemaal tomaten vormen voor de eerste vorst, ik zet de laatste in potten, die kunnen in de garage nog wat verder als het buiten te koud wordt. Fingers crossed…

Janneke 28 mei 2016 om 18:32

Afhankelijk van het ras moet het nog makkelijk kunnen hoor Gerda.. Tenzij we een hele natte koude zomer krijgen.

Diana 29 mei 2016 om 08:41

Hallo Gerda,
Leuk!! Je kunt zo zelfs bij bijvoorbeeld ruimtegebrek in huis minder tomaten zaaien en later de tomaten stekken om zo toch de kas vol te krijgen.
En het is nu een prima tijd om te stekken, voor in de kas heb je echt nog ruim op tijd een prima oogst. Stekken na mei geeft wel echt een duidelijk latere oogst, maar de stekken die in mei zijn genomen zijn voor de teelt onder glas nog prima op tijd.
groetjes en succes met je tomatenstekken!
Diana

Mayra 28 mei 2016 om 17:51

Hoi Diana

Vorige keer stelde ik een domme vraag over mijn al dan niet bevruchte doperwtjes, en nu post ik om te zeggen dat we gisteren al wat doperwtjes geoogst hadden en dat ze heerlijk waren! Zo zoet!

Diana 29 mei 2016 om 08:56

Hallo Mayra,
Domme vragen bestaan, niet, heb ik altijd geleerd.
Leuk om te horen dat je de eerste doperwtjes al hebt gegeten (en ze natuurlijk lekker vond :-))!!
groetjes,
Diana

Jan Hartman 28 mei 2016 om 20:45

Hoi Diana,

Het is genieten van je kwekerij! Ik geniet mee, omdat mede mijn vader een kweker was en ik hem als kind al mee hielp op de kwekerij, geniet ik van jou kwekerij. Mijn pa,kweekte o.a Cyclamen en in die kas had hij voor eigen gebruik een rij tomaten. Dieven leerde ik van mijn pa en genoot van alles wat hij kweekte. Nu jaren later kweek ik in een klein kasje tomaten. Het kasje staat op het terrein van een woongemeenschap, waar onze mede mensen met een geestelijke beperking wonen. De geur van de tomaten planten is alleen al een “feest” en de bewoners genieten van dat wat we daar in het klein kweken. Ik wens je veel kweek plezier en geniet van de bloemen en van de groenten en fruit.

Diana 29 mei 2016 om 09:01

Hallo Jan,
Ik ben geen kweker hoor :-). Ik ben gewoon een hobbyist met 450 vierkante meter volkstuin en een paar kasjes, en een website waarin ik over mijn hobby vertel.
Ja, de geur van tomatenplanten is niet perse erg lekker maar doet ook mij altijd denken aan de zomer (en zou daar de uitdrukking ‘groene vingers’ ook vandaan komen, want die krijg je na dieven en opbinden amper nog schoon :-)).
Heel veel plezier en succes met alle bewoners van de komende groei en bloei en oogst van de tomaten!!
Diana

Tineke Dubbelman 29 mei 2016 om 06:21

Hallo Diana, geen vraag, wel wil ik je vertellen dat ik één van die vele stille vennoten ben in het hebben van een moestuin en lid van jouw nieuwsbrief. Dat ik veel herken van wat je meemaakt en ook veel kennis herken, maar dat jouw verhalen verbinden tussen de zware klei en het droge zand (Drenthe). Ik wil je dus gewoon even bedanken en laten weten dat ik zo “in stilte” geniet van alles wat je ons geeft.

Diana 29 mei 2016 om 09:05

Hallo Tineke,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Het is wel eens lastig om in te schatten hoe iets in Drenthe zou groeien, wij zijn zo gewend aan onze zoute zeewind, vette klei, etc. dat ik wel eens bedenk hoe iets op zandgrond, zure grond, etc. zou kunnen groeien maar er gewoon geen ervaring mee heb. Leuk om te horen dat je ondanks dat, toch iets aan de informatie hebt!
groetjes en heel veel plezier in de tuin!!
Diana

Lotte 29 mei 2016 om 13:35

Hallo allemaal,

Grappig, ik zit met groene vingers (van het dieven – de spreekwoordelijke variant moet zich nog ontwikkelen ;)) achter de laptop, te lezen over… dieven!
Wat een verschil idd tussen de verschillende rassen!
Ik heb (allemaal Diana-tomaten) geen centje pijn bij Sweet Baby, Oranje v Goeijenbier, Garderner’s Delight of de Blush, maar de gedrochtjes producerende Black & Red Boar compenseert dat met veel enthousiasme, lijkt het. Al 2 planten per ongeluk getopt, en 3 anderen hebben ineens 2 toppen… Ik sta me steeds weer achter mijn oren te krabben, van wat ze me nu weer voor ’n vraagstukken voorschotelt. Maar moet ook wel gniffelen; zoveel tegendraadsheid. 🙂 Ter compensatie heb ik bij 3 van de B&R Boartjes inmiddels tomaatjes ontdekt. My very first ever! Zo blij mee!
Prettig staartje tuin-weekeinde gewenst allemaal!

Diana 29 mei 2016 om 18:59

Hallo Lotte,
Dat klopt, had ik er misschien bij moeten vermelden, ga ik alsnog even doen; de meeste cherrytomaten zijn heel braaf en groeien in het gareel, makkelijk herkenbare dieven, hoofdstam heel makkelijk en recht op te binden. Vooral vleestomaten (en in iets mindere mate ook de roma’s) zijn de grootste lastpakken als het om vreemde dieven, zich zelf toppen, etc. gaat. Ik hoop dat de foto’s je wellicht een beetje kunnen helpen wat te doen wanneer je per ongeluk zelf hebt getopt (van een dief weer een stamtomaat maken) of wanneer je 2 toppen hebt (rigoureus zijn, de beste met bloemen kiezen en pech voor de ander).
Veel plezier met tikken en dieven en opbinden en hopelijk over ongeveer een maand een allereerst tomaatje oogsten!
Diana
(p.s.: leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd en de tomatenkinderen goed bij je groeien :-))!

Anja 30 mei 2016 om 07:49

Heel duidelijk Diana de manier die je beschrijft bij het dieven. Ik ben er blij mee. Dit is mijn eerste tuinjaar, Ik leer veel van je.
Groet Anja

Diana 30 mei 2016 om 08:55

Hallo Anja,
Leuk om te horen dat je er iets aan hebt, ik hoop dat je een mooie tomatenoogst krijgt!
En natuurlijk veel succes en plezier in je eerste moestuinjaar!
Diana

Jolanda 30 mei 2016 om 10:28

Hallo Diana,

Wat leuk om weer te lezen! Tomaten dieven doe ik elk jaar weer, en daarbij je zaden doen het goed! Een primitief kasje heb ik gemaakt voor wat tomaten, de rest moet ik nog uitpoten. Voor het eerst heb ik pot tomaten binnen staan in de raamkozijnen boven en het werkt prima, leuk om dat elke dag te zien groeien.
Bedankt voor de blog weer!

Groeten Jolanda

Diana 31 mei 2016 om 08:18

Hallo Jolanda,
Tomaten binnen kweken kan uiteraard ook (pepers en paprika’s binnen kweken trouwens ook). Er zijn wel voorwaarden; let op de groeiwijze want een hoge stamtomaat in huis is niet heel handig, voor de teelt in huis worden vooral dwergstruikjes en struikjes gebruikt. En de tomaten hebben het allerlichtste plekje in huis nodig, in een zonnig raamkozijn. Enje zult zeker moeten tikken, want net als in een kas is er in huis geen luchtverplaatsing en zul je zelf voor de bestuiving moeten zorgen.
Veel succes en plezier met je binnenkweek!!
Diana

Nikki 30 mei 2016 om 11:18

Hallo Diana,

Even een kort vraagje tussendoor: wat voor stokken gebruik je om de planten te ondersteunen bij bijvoorbeeld tomaten, komkommers en paprika’s?

Berber de Jong 30 mei 2016 om 22:24

Hoi Nikki,
Bamboe stokken werken goed, en zijn gewoon in het tuincentrum te krijgen.
Voor tomaten zijn er ook speciale tomaten-spiralen te koop, zelf nooit gebruikt, maar ziet er in elk geval wel leuk uit. Als je planten in een kas staan kan je ook een touwtje spannen van boven naar beneden en daar de planten steeds een slag omheen draaien als ze groeien.
Maar als je toevallig nog wat stevige, niet te dikke, takken hebt liggen werkt dat ook prima!
Groetjes Berber

Maartje 30 mei 2016 om 22:49

Ik gebruik de spiraal stokken en ben er erg blij mee. Af en toe de plant erin draaien en verder hoef je alleen te dieven en niet op te binden. Ze gaan lang mee en staan ook leuk vind ikzelf.

Diana 31 mei 2016 om 08:31

Hallo Nikki, Berber en Maartje,
Dank jullie wel voor het meedenken! Nog even een kleine aanvulling; bamboestokken kun je op internet ook vaak onder de naam ‘tonkinstokken’ vinden.
En zelf gebruiken we deze stokken maar hebben we ook nog geplastificeerde metalen stokken, gaan langer mee, maar zijn ook wel flink duurder. Deze kun je in verschillende formaten vinden onder de naam ‘metalen plantstaven’ of ‘plantstokken metaal’ (en wij gebruiken dan 1.80 meter stokken als staanders en kleiner formaat stokken als horizontale verbindingen).
Ik vind de tomatenspiralen altijd erg leuk maar heb ze zelf niet, simpelweg omdat ik ze tot nu toe alleen ken van ongeveer 1.75 meter hoog, en in onze kas kan ik wel spiralen van 2.20 of 2.40 meter kwijt (hoger en dus meer trossen is meer opbrengst). Maar als iemand weet of en waar extra lange tomatenspiralen te koop zijn, dan hoor ik het graag!
groetjes,
Diana

Nikki 31 mei 2016 om 06:50

Bedankt voor de tip! =)

Nikki 31 mei 2016 om 06:51

Hartstikke bedankt voor de tip!

Romy 30 mei 2016 om 17:30

Hoi Diana,

Mijn tomatenplantjes krijgen allemaal paddestoelen… is dat erg? Ze staan waarschijnlijk te vochtig.
Wel groeien ze goed.
Ik heb pas alle planten buiten gezet vanwege het mooie weer… Nu regent en onweert het heel de dag al. Welke planten kunnen tegen regen en welke niet?
Teveel water is niet goed, volgens mij? Maar ik zou niet weten waar ik ze anders moet zetten.
Ze passen niet allemaal in de kas.

Groetjes Romy

Diana 31 mei 2016 om 08:38

Hallo Romy,
Ik neem aan dat je met paddenstoelen op je tomatenplanten geen schimmel bedoelt, maar echt paddenstoelenplantjes en dan in de grond bij de voet van je tomaat. Als je dat bedoelt, dat kan zeker geen kwaad. Geen enkel tomatenras houdt van regen, ik heb dat op de pagina over tomaten uitgelegd en er tips bij gegeven hoe je tomaten dan het best kunt planten: https://mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/
groetjes,
Diana

Sterckx Joris 31 mei 2016 om 12:34

Ik heb mij ergens laten vertellen dat sherrytomaten, kerstomaten, … kleine rassen niet moeten “gedieft” worden. Klopt dit?

Ik heb zelf enkele rassen staan en heb deze nog niet gedaan en er komen allessinds veel tomaten aan. Ze produceren ook veel zijtakken op zijtakken en tot hiertoe staan ze mooi groen en hebben ze op het eerste zicht zeker geen tekort aan voeding of iets anders.

Maar misschien ben ik volledig verkeerd en is het dus een fabeltje dat je deze niet zou moeten dieven.

Berber de Jong 31 mei 2016 om 22:37

Hoi Joris,
Er zijn wel degelijk tomaten rassen die niet gediefd hoeven te worden, maar dit geldt niet voor alle cherry tomaten. Daar ben ik zelf ook door schade en schande achter gekomen; ‘nee, dit blijft een klein plantje’, uiteindelijk 3 meter hoog geworden 🙂
De tomaten die niet gedieft hoeven te worden zijn de stamtomaten en de dwerg stamtomaten als ik het goed begrepen heb (en of dat dan altijd cherry tomaten of kerstomaten zijn weet ik eigenlijk niet).
Groetjes Berber

Ruben 1 juni 2016 om 07:38

Juist andersom, stamtomaten zijn degenen die wèl gediefd moeten worden 🙂
En er zijn zowel cherry-stamtomaten (die gediefd moeten worden) als cherry-struiktomaten.

Diana 1 juni 2016 om 08:33

Hallo Joris, Berber en Ruben,
Iedereen dank voor het meedenken!
Om alle onduidelijkheden en fouten te vermijden, het is zoals Ruben schrijf:
Er zijn stamtomaten, semistruiktomaten, struiktomaten en dwergstruiken. Stamtomaten zijn de enige tomaten die gediefd moeten worden.
Er zijn cherrytomaten, ronde tomaten, vleestomaten, romatomaten en semi-holle tomaten, maar dat heeft niets met de groeivorm te maken, dat is iets heel anders.
De vorm en grootte van de tomaat heeft nooit iets te maken met de groeiwijze van de plant.
groetjes,
Diana

Laura 1 juni 2016 om 09:28

Hoi allemaal

In mijn kas-tomatenperk groeien 6 planten van de AH moestuintjes actie, daarnaast alleen rassen van Diana haar zaden.
Die van de Albert Heijn hebben wel heel vreemde ‘dieven’. De planten zitten royaal vol met trossen maar aan het eind van de trossen groeien weer compleet nieuwe tomatenplanten.. horizontaal. Vreemd toch? Nog nooit gezien, ik heb ze er maar af geknipt. Vorig jaar heb ik ook wel eens een enkel blaadje aan het eind van een tros zien groeien (dat was buiten), maar nooit hele nieuwe plantjes.
En wat leuk om in een reactie te lezen dat je die dieven kan stekken, gewoon in een potje aarde zetten en wortel laten schieten? Of moet je er meer voor doen?

Succes met alle tuinen!
Groetjes
Laura

Diana 1 juni 2016 om 11:08

Hallo Laura,
Ja, ik herken en snap wat je bedoelt. Hier zien we ze ook regelmatig (maar zeker niet bij alle planten/rassen). Ik zal er dit jaar eens een foto van maken en er iets in een tuindagboek over schrijven. Het zijn inderdaad dieven die worden gemaakt aan het einde van een tros tomatenbloempjes, en je moet ze inderdaad weg knippen. Want uiteindelijk wordt ze een echte dief, zo groot en zwaar, en als je ze groot laat worden kan ze er voor zorgen dat een hele tros bloempjes/tomaatjes af kan scheuren omdat het te zwaar wordt. En anders neemt ze in ieder geval onnodig voeding en energie van de plant.
Over het stekken van tomaten: ik beschrijf hier in woord en beeld hoe je een tomatendief kunt stekken: https://mooiemoestuin.nl/tomaten-dieven/
groetjes en veel succes en plezier met stekken!!
Diana

Mark 1 juni 2016 om 16:48

Beste Diana,

Dit gaat niet over tomaten (alle dieven zijn hier zojuist gearresteerd) maar over de snijbiet-pagina: nergens kan ik ook maar een taalfoutje op jouw prachtige site ontdekken maar hier staan er twee (tikfouten) in één zin: gezagd en vedraagt. Excuus voor het zeuren en gooi dit bericht maar weer weg. Tsjuus!

Diana 2 juni 2016 om 08:19

Hallo Mark,
Dankjewel voor de tip! Ik vrees dat ik niet zo vaak mijn eigen website bezoek (van buitenaf dan :-). Dus heel blij als iemand meldt dat er ergens een fout staat hoor!
Ik heb de 2 typfouten gelijk opgezocht en veranderd, en er zelf ook gelijk nog 2 gevonden en veranderd. Zo veel staan er dus wel in teksten, maar soms lees ik er gewoon overheen.
Nogmaals dank!
Diana

Dirk 2 juni 2016 om 10:22

Hallo Diana, ik heb net je website ontdekt en moet zeggen dat ik hem erg leuk vind.
Ik ben van plan om zelf ook een moestuin te gaan beginnen (heb sinds kort een mooi stuk land hiervoor) graag zou ik hier dan een moestuin maken met groenten en vruchten welke in nederland heel gewoon zijn. Echter woon ik in Udon Thani in het noord oosten van thailand en heb ik dus met een tropisch klimaat.
Zou jij mij tips willen geven over welke groenten ik hier zou kunnen telen?

Dirk 2 juni 2016 om 10:24

Heb ik dus *te maken met* een tropisch klimaat

Diana 2 juni 2016 om 16:56

Hallo Dirk,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen, ik heb echt geen flauw idee welke grondsoort er in jouw gebied is, wanneer het welk weer is in welk jaargetijde, welke voedingsstoffen je nodig hebt, etc.. Ik zou kunnen bedenken dat alles wat je daar op de markt kunt kopen, je daar ook kunt verbouwen. Maar dan hangt het er natuurlijk ook nog vanaf wat je zelf wilt verbouwen, wat je lekker vindt en vaak eet, etc.. Misschien heeft iemand anders die je vraag leest en zelf in Thailand woont, of familie of vrienden daar heeft, je vraag beantwoorden. En anders denk ik dat je vooral daar goed om je heen moet kijken wat mensen daar verbouwen en hoe dat daar gaat, misschien bestaan er nog wel Thaise fora voor moestuinders of zo :-), geen idee.
Ik wens je veel succes met de start van je moestuin daar!
Diana

silvia 17 juni 2016 om 22:07

ik heb even een vraagje – ik heb ergens gelezen (misschien wel bij jou) dat je de dieven die je geplukt heb bij een ander plantje kunt leggen – tegen één of ander plaag dier, weet jij hier toevallig wat van?

Diana 18 juni 2016 om 08:55

Hallo Silvia,
Ik neem dat je dan tomatendieven bedoelt?
Het zou kunnen maar zelf hou ik er niet van, uiteindelijk zijn dieven afgeknipte en ten dode opgeschreven plantendelen. Hier worden de dieven die ik even tijdelijk op het middenpad gooi als ik dief al binnen een half uur helemaal slap. Het lijkt mij dat die dode plantenresten heel goede dingen kunnen doen (bijvoorbeeld als het heermoes is, of smeerwortel), je mulcht dan met die plantendelen die dan nog wellicht nuttige stoffen aan de bodem kunnen geven. Maar tomaten leveren, voor zover ik weet, niet zo veel nuttige stoffen maar hebben wel veel nadelen, van phytophthora en andere schimmels tot meeldauw, etc. Ik zou het dus niet met tomaten doen, maar bijvoorbeeld wel met heermoes (zit kieseriet in wat algemeen plantversterkend is), of met Symphytum officinale = smeerwortel, bevat stikstof). En zo zijn er wel meer planten die een soort beestje tegen houden, of voeding geven of andere nuttige dingen doen. Maar ik denk niet dat een tomatenplant daarbij hoort, maar ik kan het natuurlijk mis hebben hoor.
groetjes,
Diana

De 15 lekkerste moestuinplanten voor kinderen waarmee de liefde voor vers eten ontstaat! | Wild Cooky 29 februari 2020 om 22:02

[…] is ook goed te doen hoor, zo erg is het niet. Je zult bij de meeste soorten regelmatig moeten dieven. Een tomaatje zo van je eigen plant geplukt smaakt echt ontzettend lekker. Er zit zoveel meer smaak […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!