Struiktomaten

Ik kreeg in mijn laatste tuindagboek een vraag of ik ook iets over struiktomaten wil schrijven. En er lijkt ook nog wel een misverstand te zijn over de (niet bestaande!) relatie tussen kleine tomaten en kleine planten.

Vandaar hier dan een soort van uitleg, maar ik ben geen bioloog, ik heb alleen best veel tomaten geteeld dus wat ik vertel en laat zien is mijn ervaring, niet perse ook de enige waarheid!

Er bestaan 4 groepen groeiwijzen van tomaten:

  • dwergstruikjes (kleine compacte struikjes tot zo’n 40-45 centimeter hoog)
  • struiktomaten (wat slordigere, bredere en hogere struiktomaten, van zo’n 50 tot wel 120-150 centimeter hoog)
  • semistruiktomaten (vreemde groep van tomaten die in mijn ogen stamtomaten zijn die zichzelf nog wel eens-maar dus niet altijd kunnen toppen en dan maar in deze ‘tussencategorie’ worden gestopt)
  • stamtomaten (de enige echte grote en hoge tomaat die gediefd en aangebonden moet worden)

En dat heeft dus niets te maken met de tomatenvorm. Er bestaan cherrytomaten in alle groeivormen, en hetzelfde geldt voor ronde tomaten. Alleen kun je bedenken dat grote vleestomaten lastig kunnen groeien in een dwergstruikje, dus die groeien wel in stamvorm, struikvorm en semistruikvorm maar grote tomaten kunnen niet goed aan heel kleine plantjes groeien (simpelweg niet genoeg voeding in zo’n klein plantje). Kleine tomaatjes kunnen daarentegen heel goed aan kleine maar ook aan grote planten groeien. Dwergstruikjes zijn heel vaak cherrytomaatjes of kleinere tomaten.

Over stamtomaten en dieven heb ik in het vorige tuindagboek geschreven. Wat zijn dan struiktomaten (en dwergstruiken en semistruiken) en wat moet je er mee doen? Nou, niet zo veel, maar wel een soort van aanbinden want de trossen tomaatjes kunnen wel zo groot en zwaar worden dat de van nature wat slappe stengels van tomatenplanten om kunnen vallen of kunnen knakken.

Ik heb voor de foto’s uiteraard even moeten graven in mijn oude foto’s. Eerst een foto van een echt dwergstruikje:

Tomaat Andrina plant

Tomaat Andrina. Je kunt zien dat ze al in een heel jong stadium veel kleine zijtakjes maakt waardoor er een compact en klein struikje ontstaat. Ik heb niets aan dit plantje gedaan, zo groeit ze vanzelf. Je kunt er ook niets aan doen, je hoeft haar niet op te binden, niet te dieven, alleen maar te tikken als ze in een kas staat, om de bevruchting te bevorderen.

Nog een voorbeeld, tomaat Jip en Janneke:

Pot met tomaat Jip en Janneke

Ook duidelijk een dwergstruikje, ietsje groter dan de Andrina, maar nog steeds compact, laag vanaf de grond al zijtakjes, dicht begroeid. En je hoeft hier dus ook niets aan te doen.

Dan een struiktomaat. Die worden van wat groter tot flink wat groter. Op de foto hieronder zie je de Sophie’s Choice zoals ze op dit moment eruit ziet:

Tomaat Sophie's Choice plant

Slordig dus :-). Het is niet zo mijn ding, ik houd nogal van recht en strak en opbinden en overzicht (in de kas dan, hè). En ook van veel planten op een zo klein mogelijk oppervlak (en daar zijn de vorige wensen dan weer heel handig bij). Deze Sophie’s Choice is ook een struiktomaat, ook niet zo groot maar niet met dat compacte, want het is nu pas begin juni; over een aantal weken zal ze iets hoger maar vooral breder en nog wat rommeliger zijn. Maar dan zullen er ook vleestomaten in hangen (en dat is dan wel bijzonder voor zo’n kleine struik). Ik heb haar al eerder geteeld en toen ervaren dat ze niet is op te binden (te laag en de stengels te slap, niet stevige genoeg), ik ga over 2 weken stro onder de plant leggen zodat de tomaten daar droog op kunnen rusten om te groeien en te rijpen. Een pot zou trouwens ook leuk zijn, zou ze mooi overheen hangen.

Maar wat een struiktomaat echt is, is wel heel lastig te omschrijven. Vaak kun je het best van tevoren op internet zoeken naar wat de groeivorm van de tomaat is die je hebt staan. Ik gebruik voor de rassen die ik nieuw teel (en dat is elk jaar meer dan 90%), en waar ik geen informatie van een zakje of webwinkel of wat dan ook van heb, heel vaak de website van Tatiana Kouchnareva (opent in een nieuw tabblad).

Op die website kun je een paar duizend tomatenrassen (ja, zoveel bestaan er echt), met beschrijvingen vinden (net als in mijn eigen database maar dan veel groter omdat iedereen er iets kan plaatsen, dat maakt het ook iets gevoeliger voor fouten, het is handig alle meningen over een ras te lezen en vervolgens te vertrouwens op de grote overeenkomsten). Maar in haar database, en trouwens in bijna elke internationale tomatendatabase of webwinkel wordt de groeivorm van het ras vermeld. En dan is het handig om te weten dat de bekende groeivormen deze namen hebben:

  • dwergstruikjes = mini-dwarf of dwarf of compact dwarf
  • struiktomaten = determinate, soms afgekort tot ‘det.’
  • semistruiktomaten = semi-determinate, soms afgekort tot ‘semi-det.’
  • stamtomaten = indeterminate, soms afgekort tot ‘indet.’

Als je eenmaal weet wat het ras dat je teelt volgens ‘kenners’ of verkoper zou moeten gaan doen in de groei kun je daar in ieder geval op letten.

Foutje van mij:

Tomaat Early Annie tros

Bij de tomaat Early Annie niet goed gekeken wat ze is en dus gewoon gediefd. En dan gebeurt er dit, ze topt zichzelf, ik heb geen ‘dieven’ meer om haar verder op te kweken (want die heb ik er allemaal rigoureus afgehaald in een jong stadium), en als ze eenmaal tomaten gaat maken en laat rijpen, dan wordt de kans ook steeds kleiner dat ze nog een dief gaat maken om haar verder mee te laten groeien. En zo eindigt dus haar kleine en korte teelt. Ik had natuurlijk ergens moeten lezen dat ze struiktomaat = determinate is, en van haar af moeten blijven. Dan was ze in dit stadium gewoon een slordig en breed struikje geweest met meerdere takken en bladeren (en trossen tomaten).

Want wat we bij stamtomaten dieven noemen, noemen we bij struiktomaten gewoon vertakkingen, het is hetzelfde, maar omdat de struiktomaat niet de hoogte in groeit moeten de zijscheuten – dieven = vertakkingen dus worden behouden om te zorgen dat ze meer trossen tomaten maakt. Die trosjes worden bij struiktomaten ook sneller en vaker en dichter bij elkaar gemaakt. Bij stamtomaten is er constant de drang om naar boven te groeien en daarbij zijn groei en hoofdstam en trossen belangrijker dan dieven = zijscheuten, en eventuele trosjes die daaraan kunnen komen (uitzonderingen daargelaten).

Dat klinkt alsof een struiktomaat veel makkelijker is. En dat is ook zo. Aan een struiktomaat hoef je in principe niet veel te doen, in ieder geval niet dieven. Maar ze heeft, dat is mijn mening, wel ook wat nadelen. Ze is slordig en breed. Door alle zijtakken groeit ze niet de hoogte in maar dus meer in de breedte. En dat betekent veel blad en veel stengels. In een kas kan ik op een plaats waar 2 struiktomaten staan zeker 3 stamtomaten kwijt terwijl de opbrengst even groot is (uiteraard ook rasafhankelijk).

Nog even een foto:

Tomaat Japanese Early tros

Tomaat Japanese Early. Heeft zichzelf duidelijk getopt, en de trossen tomaten zijn zo zwaar dat ik ze met clipjes vast heb moeten binden aan een stok. Dus struiktomaten hoef je niet te dieven, maar je moet ze wel opbinden, omdat de stengels waar de zware tomatentrossen aan hangen makkelijk kunnen knakken. En als je een grote struiktomaat treft kun je ook bedenken dat je meerdere stokken moet zetten voor meerdere stengels met tomaten die niet dicht genoeg bij elkaar groeien om aan dezelfde stok aangebonden te worden.

Ingewikkeld? Nou, dat valt toch wel mee? Als je maar weet wat je kunt verwachten, dan kun je daar bij voorbaat al over nadenken en er een goede plek voor zoeken. Ik vind (vroege) struiktomaten vaak handig voor buiten in een pot, of aan de lage kant van een kasje. En daar waar hoogte is in de kas kies ik natuurlijk voor stamtomaten, die ik ook nog eens iets dichter bij elkaar kan zetten.

Tomaat Amber Coloured plant

Nog even heel kort over de semistruiken; de term lijkt te zijn verzonnen voor tomaten die in principe wel stamtomaten zijn maar zich wel eens kunnen toppen (vaak na de eerste of tweede tros). Wat mij betreft (maar dat is mijn mening) gaat het hier om tomaten die gewoon extra aandacht nodig hebben bij het dieven, een beetje zoals ik in het vorige tuindagboek beschreef.

Terug naar de echte struiktomaten: als je de stengels en takken van een struiktomaat niet op tijd aan stokken bindt, dan kan gebeuren wat je op de foto hierboven ziet; door het gewicht van de tomaten is de stengel gewoon langzaam omver gezakt en ligt nu op de grond. En zo moet ze maar blijven liggen, en dat gaat prima, maar je kunt dan wel bedenken dat bij veel regen de tomaatjes makkelijker nat kunnen blijven en gaan rotten. Liever opbinden dus, maar als dat niet gaat of niet meer gaat, zorg dan voor een droge ondergrond in de vorm van bijvoorbeeld stro, bladeren of desnoods een steen of balk waar de tomaten droog op kunnen liggen.

Tomaat Millefleur tros bloemen op balk

Zo heb ik dat hier opgelost met de tomaat Millefleur (wat trouwens een stamtomaat is en geen struik hoor, maar waarbij de tros dichtbij de grond zo enorm veel bloemen bevat dat we een balk onder haar hebben gezet om de bloempjes en toekomstige tomaatjes van de natte grond te houden).

En alles is natuurlijk geoorloofd, er zijn mensen die 1 stok of meerdere stokken gebruiken, maar ook mensen die van gaas een soort kooi om de plant maken waar de struiktomaat in ‘opgesloten’ zit en tegelijkertijd zich vast kan houden langs de mazen van het gaas.

Nog even een foto om aan te geven hoe slordig een struiktomaat kan worden, hoe groot ze dan kan worden maar ook hoe enorm veel tomaatjes ze kan dragen (al is dit wel echt enorm veel, ik ken vooralsnog alleen dit ras dat in een goed jaar zo veel tomaatjes kan dragen).

Tomaat Sprite tros (3)

Dit is één en rechts een klein stukje van een tweede tomatenplant, de struiktomaat Sprite. Ze neemt de plaats in van wel 3 stamtomaten. Maar dit is een laag kasje, aan de kant zo’n 160 centimeter hoog. En dan is het een ideale standplaats. Een stamtomaat zou met deze hoogte maar 4 boven elkaar hangende trossen kunnen maken omdat ze dan tegen het schuine dak van de kas groeit. En dit groeit en bloeit en draagt maar een eind weg. Lekkere tomaatjes, ook dat nog, dit jaar niet gezet maar alleen al bij het zien van de foto plan ik haar voor volgend jaar weer in :-).

Als je goed kijkt zie je wel al stokken en wat touw waarmee ik haar heb opgebonden. Maar een paar dagen na de foto is de hele plant door de zwaarte van de vruchtjes ingestort en hebben we haar met nog meer stokken en touw op weten te rapen en weer vast gebonden. Daarna zag ze er niet meer zo mooi uit, de oogst was er echter niet minder om :-).

Zo, een lang tuindagboek over tomaten, alweer. Maar wellicht wel handig en nuttig in deze tijd.

Op de website van Pokon heb ik iets geschreven over fruit, over de aardbeien die groeien, de pruimen die zich ontwikkelen, etc..: Vruchten (opent ook weer in een nieuw tabblad).

En in het volgende tuindagboek beloof ik een keer helemaal niets over tomaten te schrijven, hoogstens dat ik hoop voor 1 juli het eerste rijpe tomaatje te kunnen oogsten :-).

Tot slot nog een goede tip die ik van Zuhal kreeg; leg elke avond als het gaat schemeren wat droge kattenbrokjes op een paar bordjes, verspreid in de tuin. En ga dan een uurtje later kijken. Slakken zijn blijkbaar gek op het droogvoer en komen er massaal op af. In de achtertuin hebben we op deze manier in 2 avonden al meer dan 40 slakken gevangen!

 

31 reacties op Struiktomaten

Paula Bos 2 juni 2016 om 20:55

Ik heb alleen kerstomaten in de struikvorm, ook al vanwege de brede uitgroei. Maar mijn soort waarvan ik de naam niet meer weet, geeft heel veel oogst en lekkere oogst. Voor de rest stamtomaten, wat ook ik veel makkelijker in onderhoud vind.

Diana 4 juni 2016 om 09:15

Hallo Paula,
Er zijn mensen die liever struik- dan stamtomaten telen, bij mij is het een beetje andersom, vanwege de ruimte die struiktomaten innemen terwijl ik zoveel hoogte in de kas heb. Maar ik vind struiktomaten dan wel juist weer erg leuk voor buiten en potten. Dus uiteindelijk is niet de groeivorm het belangrijkst, maar vooral de ruimte die benut kan worden :-).
groetjes en veel plezier met alle tomaten!
Diana

Zuhal 2 juni 2016 om 21:27

Eehhhh.. ik vrees dat ik gewoon heb gediefd. Struik, dwerg en stam, overal waar ik wat zag wat op een dief leek heb ik er rigoureus afgehaald. En er waren er heel veel die zichzelf hebben getopt dit jaar
Daar gaat mijn zo goed georganiseerde planning van de kas dit jaar hahahaha.

Diana 4 juni 2016 om 09:17

Foei Zuhal :-),
Ik weet niet of je vandaag naar de tuin komt, maar als je wilt kan ik even kijken naar wat je hebt staan en wat daar eventueel aan struiktomaten tussen staat.
Misschien tot straks, mooi weer om te fietsen :-)!
Diana

Zuhal 4 juni 2016 om 10:29

Yes ik kom naar de tuin, en op de fiets! Zetten jullie vast de flessen zuurstof voor me klaar?
En heel graag.. Misschien valt er nog iets te redden…

margriet 2 juni 2016 om 22:31

Hey diana.

Wat een mooi uitgebreid en informatief stuk. Mooi om door te nemen. Hier niet zoveel tijd voor de moestuin ivm de verbouwing. Maar gelukkig bood mijn schoonvader (77 jaar) aan om even onkruid te wieden. Heel fijn. Wel jammer dat hij de quinoa meegeschoffeld heeft.. maar ach, dat vergeef ik hem direct. Hij vindt het prachtig dat wij een moestuin hebben. Hij al jaren maar sinds wij dit jaar ook een moestuin hebben is hij super enthousiast. Hij kent al die nieuwerwetse groenten niet. Ik blij dat de tomaten hier veilig in de kassen bij huis staan… Hij heeft ook vier van mijn tomaten zaailingen gekregen en laat regelmatig met trots zien hoe ze groeien.
Vanavond even aardbeien geoogst en naaldboontjes uitgeplant. Ver zag het er keurig uit. Meeste groeit goed. Al doet de pastinaak het niet geweldig. . Er kiemt niet zoveel. Maar wel genoeg om straks te proeven.
Fijne zonnige moestuin dagen gewenst!

Groetjes margriet

Diana 4 juni 2016 om 09:20

Hallo Margriet,
Leuk dat je hulp krijgt van je vader!
Voor jou nuttig en handig en gezellig, voor hem gezellig en gezond en leuk :-).
Ook hier nog geen pastinaken hoor, al voor de tweede keer gezaaid, eerst keer opgevreten door de slakken nog voor er een tweede blaadje verscheen.
Maar de aanhouder wint (hoop ik dan :-)).
groetjes,
Diana

Jolanda 3 juni 2016 om 09:12

Diana, Dank voor wederom zo’n informatieve pagina!!! Ik geniet er volop van en zou willen dat ik meer tijd en ruimte had! Maar ik ben al tevreden met wat er nu al kan in mijn achtertuin!! Volgend jaar wel eens kijken of ik meer variatie in mijn tomaten kan aanbrengen ….
Helaas ook bij mij moeizame paprika, peper en aubergine plantjes die al opgevreten zijn door de slakken. Ik had de tip gelezen om legmeel (kippenvoer) te gebruiken. Eigenlijk op dezelfde manier als Zuhal het doet. En het werkt!!! Beter dan lokken/laten verdrinken in bier.
Gr. Jolanda

Diana 4 juni 2016 om 09:42

Hallo Jolanda,
De aubergineplantjes worden hier in de kas ook als favoriet gezien door de slakken, hoewel ik het slakkenprobleem in de kas nu eindelijk wel een beetje onder de knie krijg (maar ben daar wel al vanaf eind februari dus mee bezig). Bijzonder altijd om te zien dat slakken echt geen tomatenplanten lusten, hier zijn het in ieder geval de enige nog steeds volledig ongeschonden planten in de kas, alle aubergines, pepers, paprika’s hebben schade aan het blad.
Legmeel (of maïsmeel of havermout, werkt allemaal op dezelfde manier), wordt erg lekker gevonden door slakken, ze eten er veel van en vervolgens zet het meel in hun ‘buik’ uit en gaan ze dood omdat ze van binnen uit elkaar barsten. Is wel biologisch maar behoort niet tot de diervriendelijke middelen, moet toch ook heel erg pijnlijk zijn voor ze.
Maar vrolijke manieren om van slakken af te komen, behalve vangen en netjes een ander tehuis geven, bestaat er nu eenmaal niet.
groetjes,
Diana

Mayra 3 juni 2016 om 12:30

Lok je niet juist slakken zo? En kan het ook met hondenbrokken?

Zuhal 3 juni 2016 om 21:36

Hi Mayra,

Dat is ook de bedoeling.. Ze komen zo uit hun schuilplaats tevoorschijn en kun je ze makkelijker ergens anders uitzetten. Voor mij erg effectief maar besef me ook heel goed dat er nog 6 miljoen verscholen zitten hoor 😉
Met hondenbrokken schijnt het niet te werken, wel met legmeel voor kippen (zie de reactie van Jolanda)

Groet!

Chris 4 juni 2016 om 07:59

Ik gebruik koffiedrab. Ergens gelezen op een Belgische tuinsite geloof ik. Gewoon een dun laagje rondom de planten strooien of er een groentenbed met slakgevoelige planten mee omzomen. Werkt goed.

Angelique 3 juni 2016 om 15:24

Hallo Diana, ik heb verschillende tomatenplantjes cadeau gekregen, maar het ras staat er niet bij helaas. Op goed geluk zal ik dus dieven en kijken wat het gevolg is.

Vraagje: de stengels van de rode uien zijn nog niet geel of bruin, maar ik zie al bloemknoppen. Moeten de uien nu geoogst worden? Bedankt, Angelique

Diana 4 juni 2016 om 09:47

Hallo Angelique,
Ja, dat is het beste, trouwens ook als je wel het ras kent hoor, de plant laat zelf ook zien wat ze wil, zichzelf toppen of niet, veel zijscheuten maken of niet, etc.. Gewoon altijd eerst even goed kijken en dan pas gaan binden en knippen (hoewel ik ook heus wel eens per ongeluk een laatste bruikbare dief heb geknipt uit een tomatenplant die zichzelf had getopt hoor :-)).
De jonge bloeistengels moet je vooral zo diep mogelijk uit de planten van uien maar ook knoflook breken hoor. Je kunt die informatie gewoon op de pagina van de uien vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/ui/ (onder teeltzorgen).
groetjes,
Diana

Linda 3 juni 2016 om 17:23

Hoi Diana, ken je dit filmpje al? https://youtu.be/pjQOnKdq_jE
Deze Ray woont tegen de Canadese grens aan, dus zijn klimaat is niet warmer dan bij ons. En hij is helemaal gek van tomaten. Hij experimenteert met allerlei groeiwijzen, en is zo op deze megastruik gekomen, die niet in de kas hoeft (want hij overleeft elke storm). Hij heeft ook andere films, met tips hoe je tomaten bijvoorbeeld kunt overwinteren enzovoorts.
Ik heb mijn schoonzusje (die veel meer grond heeft dan ik) al lief aangekeken of ik in haar tuin het struikexperiment mag uitvoeren, als het mag, kan ik je op de hoogte houden.

Diana 4 juni 2016 om 09:56

Hoi Linda,
Ik kende het filmpje niet. Ik kon niet goed verstaan of hij nou het ras Siberia of Siberian had. Ik heb de Siberia wel eens geteeld (en dat schijnt dus een ander ras te zijn dan Siberian), maar wel beiden (de naam zegt het al) rassen die goed tegen kou kunnen, en ook beiden flinke struiktomaten. Zoals hij ze teelt op het filmpje had ik mijn Siberia niet hoor, maar ze was wel een flinke tomatenplant. Bedenk dat als je de tomatenplanten op die manier, dus met 5, 6 of wel 7 stammen wilt telen, je wel ook zult moeten zorgen dat de plant daar genoeg voeding voor krijgt. Maar dan heb je ook wat :-). Ik heb dit jaar zelf buiten de Tomatito staan, als het goed is veel struik en kleine tomatenbesjes, ik ben benieuwd hoe groot ze wordt, ga ook geen dieven of zijtakken weg halen.
groetjes,
Diana

Hannah 3 juni 2016 om 17:35

Wat doe je dan met de gelokte slakken? Alsnog verdrinken of doormidden knippen?

Zuhal 3 juni 2016 om 21:41

Hi Hannah,

Ik vind dat elk beestje recht op leven heeft, ook de door mij gehate slak. We zetten een compleet 5 (en meer) gangen diner voor ze neer en willen dan dat ze het niet eten
Ik knip ze dus niet door en leer ze ook niet zwemmen..
Na het rapen van de slakken breng ik ze buiten ons complex en zet ze daar op het grasveld weer uit. Let op, dit moet wel minimaal 20 meter van je tuin zijn want ze schijnen ook nog navigatie te hebben en komen doodleuk terug naar je tuin.

Groet!

Diana Baak 3 juni 2016 om 18:30

Ik heb vorig jaar besjestomaten gehad. Het werd wel een hele bosschage en het plukken was tijdrovend, maar ze smaakten prima. Heb ze bv heel in chutneys verwerkt en dan blijft het sap er mooi in zitten. Had er ook veel spontane zaailingen van in mijn kas, want er waren wat besjes blijven liggen. Het zaak kun je kopen bij Vreecken.

Diana 4 juni 2016 om 10:00

Hallo Diana,
Ik heb dit jaar buiten de Tomatito staan, ook zo’n vroeg ras dat een flinke struik kan maken en kleine tomatenbesjes geeft.
Ik ben benieuwd hoe ze het gaat doen! Net als al dat soort tomaatjes (bijvoorbeeld ook de Solanum spontaneum die ik vorig jaar had) zijn het tomaatjes die nog vrij dicht bij de wilde rassen staan. En daardoor maken ze kleine vruchten (= veel zaden = kans op veel kinderen) en zijn ze ook vaak wat beter bestand tegen ziekten en plagen.
groetjes,
Diana

Janneke 3 juni 2016 om 22:27

Wat een goed verhaal Diana! Volgend jaar struiktomatenbin mijn kleine kas. Wat betreft de slakken. Ik heb ze nog niet gesignaleerd in mijn moestuin. In de achtertuin heb ik er vanmorgen ongeveer 50 gevangen. Tijdens een fietstochtje weer bevrijd. Door midden knippen, brrrr ik moet er niet aan denken.

Diana 4 juni 2016 om 10:08

Hallo Janneke,
Nee, doorknippen is ook niet leuk, yukh. Maar Ruud zegt mij altijd dat hij ze met doorknippen redelijk direct dood maakt, terwijl ik ze over de sloot probeer te gooien maar toegeef dat dat best regelmatig fout gaat en ik er dus ook wat aan het verdrinken ben.
Ze netjes weg brengen en weer uitzetten is de allerliefste optie, maar ik geef toe dat ik daar niet altijd tijd of zin voor/in heb, en slakken en dat wat ze aanrichten haalt ook wel eens het slechte in een mens (bij mij) naar boven.
groetjes,
Diana

Guus. 5 juni 2016 om 00:17

Hallo Diana.
Je kan ze besproeien met een mengsel van groene zeep en spiritus,of een milieu vriendelijk middel kopen en daar mee beproeien.Er zijn middelen voor zwarte bonen luis.

Diana 5 juni 2016 om 08:30

Hallo Guus, en Mark en Marion,
Ik gebruik tegen bladluizen het sopje van: 1 liter lauwwarm water + 1 eetlepel slaolie (of andere keukenolie) + 2 eetlepels zachte groene zeep. En dat werkt hier prima als ik het moet gebruiken (gelukkig al weer een jaar of 4 geleden). Wel oppassen met zon want de olie kan het blad verbranden (maar dat kan spiritus in het mengsel van Guus ook). Als je liever een biologisch maar doeltreffend middel wil kopen, google dan eens op ‘Spruzit’ of ‘Pyrethrum’ (is hetzelfde, Spruzit is de merknaam, Pyrethrum de stofnaam, een plant).
groetjes,
Diana

Mark en Marion 4 juni 2016 om 22:29

Alles zit hier onder de bladluizen dit jaar. Zo erg als nu hebben we het nog niet eerder mee gemaakt! We hebben al onze paprika en sla weg kunnen gooien, de framboos lijd enorm en nu kruipen ze ook nog in de bonen! Tips mensen?

Roanna Braam 5 juni 2016 om 00:19

Hoi Diana,

Wat een mooie uitleg toch weer. Elke keer leer ik weet wat nieuws als ik de site bekijk, top! Nu heb ik een kasje met tomaten en ze groeien allemaal prima alleen het enige is dat sommige tomaten aan een tros al bijna volgroeit zijn en de andere nog moeten beginnen met groeien. Is dit normaal?

Groetjes Roanna

Diana 5 juni 2016 om 08:33

Hallo Roanna,
Dat is helemaal normaal hoor. Omdat we uit de winkel trostomaten kennen denken we dat alle tomaten in een tros tegelijkertijd groeien en rijpen maar dat is in de hobbyteelt eigenlijk maar zelden het geval (het kan wel maar daar heb je dan bijvoorbeeld wel speciale rassen voor nodig). Ik pluk al jaren gewoon uit elke tros de tomaten die rijp zijn, terwijl andere tomaten in die tros nog aan het groeien zijn. Zeker bij vleestomaten moet je ook niet schrikken als er grotere en kleinere tomaten in een tros zitten, gewone tomaten en cherrytomaten zijn wat dat betreft wat meer gelijk in grootte.
groetjes en veel plezier en succes met je tomaten!
Diana

Ruben 5 juni 2016 om 16:56

Hallo Diana,

De Solanum spontaneums die in mijn tuin staan (uit jouw zaden) deden het de hele tijd goed, ondanks dat ze met 2 bij elkaar stonden. Helaas beginnen ze de laatste weken een beetje problemen te vertonen… Eerst kwamen er een soort groene mugjes op af en begon het blad bruin te worden. Ik heb een mengsel van afwasmiddel, olie en water gesproeid en dat hielp tegen de mugjes! Helaas zet het bruin worden nog steeds door… Zelfs de stengels beginnen eraan onderdoor te gaan.

http://i.imgur.com/626tmWN.jpg

Heb jij enig idee wat het zou kunnen zijn? Zou het (nu al) phytophtora kunnen zijn?
Het gekke is trouwens dat ik de Solanums op twee verschillende plekken heb uitgeplant (op ruime afstand van elkaar, de ene in emmer en de ander in de volle grond) en ze allebei hetzelfde probleem vertonen… Terwijl de normale tomaten het prima doen!

Groeten,
Ruben

PS: Wàt een partij bloemen in die Millefleur! :O

Diana 6 juni 2016 om 08:20

Hallo Ruben,
Wat jammer dat het zo slecht gaat met je Solanum spontaneum!
Ik durf niet met zekerheid te zeggen of er Phytophthora in je planten zit, ik vind zelf eigenlijk van niet.
Ik vond hier een goede foto van phytophthora op tomatenblad: http://www.donnan.com/blight-on-tomatoes.htm (stukje naar beneden scrollen). Hoewel ik er geen geleerde in ben hoor, ik heb zelf maar zelden last van phytophthora in tomatenplanten dus zie het ook niet zo vaak.
Maar phytophthora geeft wel duidelijk verzonken bruine dorre plekken, samen met wat geel. Bij jouw bladeren zie ik vooral schade van een zuigend insect, en dat samen met verbranding van het blad door het sproeien. Ik heb zelf wel eens mijn peperplanten gesproeid met een sopje met groene zeep en olie toen ze stijf onder de luis zaten – en daar doet het me aan denken. Maar zoals gezegd, ik ben er niet goed in en heb er al helemaal niet voor geleerd.
Ik zou zelf de delen van het blad dat er zo slecht uitziet weg knippen, tomaten kunnen heel goed tegen snoeien, en deze ellende kost de plant alleen maar onnodig veel energie. Uiteraard wel zorgen dat er voldoende blad over blijft maar je kunt zonder problemen de slechte stukken er tussenuit knippen. En dan maar laten herstellen, en dat zal best even duren. En met dit warme en vochtige weer zal phytophthora wellicht ook al best vroeg om de hoek komen kijken, en daar gaat ze dan in haar zwakte wel extra vatbaar voor zijn.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en er verder mee kunt!!
Laat je weten hoe het afloopt? Succes ermee!
Diana

Nel v Rens 16 mei 2021 om 06:31

Hi Diana
Ik zou volgend jaar graag wat meer struiktomaten willen telen in pot die goed buiten kunnen, maar dan geen cherrytomaten maar gewone grootte of in ieder geval wat groter dan een cherrytomaat. Weet jij wat leuke rassen die buiten in pot kunnen? Alvast bedankt ook voor je geweldige leuke en informatieve site.
Gr Nel

Ruud & Diana 16 mei 2021 om 09:18

Hallo Nel,
Kijk vooral even in de database van tomaten die ik zelf teelde. En klik dan op de namen van bijvoorbeeld Alpatjevskij, Delta Diver Yellow, Demidov, Dulcia, Pendulina en vooral ook Sophie´s Choice. Mocht je wat grotere potten hebben, dan zou je eens kunnen denken aan wat soorten van ´The Dwarf Tomato Project´, je kunt op die website foto´s en beschrijvingen vinden van de rassen die zij gekweekt hebben.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties