Ook nog even iets over kale paprika’s

Eerst nog even iets over het weer; tjongejongejongejonge, kan het wat minder, zeg. Zelf mogen we vooralsnog niet klagen, wel veel regen gevallen, maar niet te vergelijken met wat er in sommige delen van Nederland en België is gevallen. Als ik het journaal zie en hoor over ondergelopen kelders, etc., moet ik altijd gelijk denken aan de mensen die in die buurt een tuin hebben en waarschijnlijk met de handen in het haar zitten. Ik wens iedereen die met wateroverlast te maken heeft of heeft gehad, heel veel sterkte, en heel veel succes met het overnieuw beginnen met zaaien en planten of repareren of wat dan ook!!

Dan eindelijk eens een stukje over onze pepers en paprika’s. Jaren geleden irriteerde ik me er aan dat ergens halverwege de zomer altijd laag hangende takken op de grond lagen, of afbraken, omdat ze heel lang en slap en breekbaar waren. En ik keek er eens goed naar, er kwamen ook nog eens geen of heel weinig vruchten aan. Eigenlijk een soort dieven dus, net als bij een tomaat. Wilde ik daar iets aan doen, en zo ja, wat, en had ik daar wel genoeg tijd voor?

En zo begon ik:

Peper gediefd

Een annuum-peper (bij chinense-pepers als Surinaamse pepers, Madamme Jeannettes, etc. zitten deze ‘diefjes’ in het jonge stadium vaak veel dichter bij de stam en zijn ze ook veel kleiner). Dit is een zaailing die ik jaren geleden had, je kunt duidelijk de diefjes links en rechts in de oksels zien zitten. Ik heb ze er eens tussenuit geknipt:

Peper niet gediefd

En gekeken hoe dat werkte. Nou, ik was er wel blij mee. En sindsdien doe ik dit bij elke peper en paprika die ik zaai, vanaf een jong stadium verwijder ik de onderste bladeren en diefjes. Met als doel een soort van onderstammetje te maken waar bovenop de plant mag groeien zoals ze wil. Maar dus zonder die slappe takken en stengels die geen of weinig vruchten dragen en zo vaak breken of op de grond liggen.

Hieronder zie je hoe een paprikaplant er hier vorige week nog uit zag:

Peper voor het dieven

Je kunt wel al zien dat ik telkens diefjes heb verwijderd en ook wat blaadjes die onderaan groeiden. Maar nu ziet dezelfde plant er zo uit:

Peper na het dieven

Nog wat meer blad verwijderd, en gelijk losjes aan de stok aangebonden. Maar nog wel genoeg blad aan de plant gelaten om voedingsstoffen op te nemen en dus te kunnen groeien. Hier staan ook altijd, zonder uitzondering, alle paprika’s en pepers met z’n drieën bij elkaar (omdat dat kan en er zo meer opbrengst is op dezelfde hoeveelheid grond en ik het er ook altijd mooi bossig uit vind zien), maar daar heb ik al eens iets over geschreven: Pepers per drie

Ik houd zo lang mogelijk het onderste gedeelte kaal, want het groeit ook gewoon weer aan, eens per maand verwijder ik weer nieuwe diefjes op het onderste gedeelte van de stam.

Daar waar de stam gaat vertakken, soms in twee, vaker in drie en zelfs af en toe in vier, daar gaat het echt beginnen, daar verschijnen de eerste bloempjes en dus pepers of paprika’s:

Peperplant vertakt

Op deze foto zie die vertakking, dat gebeurt zo rond een hoogte van 25 tot 35 centimeter, op een gegeven moment houdt de stam op met groeien maar vertakt zich, in dit geval in 2 nieuwe takken, en als je heel goed kijkt zie je zelfs al een heel klein bloemknopje-in-wording.

En dan laat ik het los, tot die vertakking blijf ik diefjes verwijderen, boven die vertakking met de eerste bloemtrosjes laat ik het gaan en groeit ze maar zoals ze wil.

En zo ziet dat er dan uit als ze groter is:

Peper Aji Blanco Cristal strippen voor

Peper Aji Blanco Cristal. Tot aan de vertakking houd ik de planten kaal, en daarboven groeit ze maar naar believen. Er staat een stok bij en ze is met touw opgebonden, niet mooi maar wel nuttig want zonder stok en touw zou ze omvallen door de zwaarte van de pepers.

Nog een voorbeeld:

Peper CGN 21500 plant

Niet de hele plant gefotografeerd maar ook hier kun je zien dat er een stok staat, de plant is vastgebonden aan de stok, en dat vanaf de vertakking de pepers komen.

Nog een voorbeeld:

Peper Mustard Habanero plant

Mustard Habanero. Ook weer een stok, touw kan ik even niet zien maar is er vast wel, want anders zou de plant omvallen of afbreken onder het gewicht van de pepers. En ook hier zie je weer dat de meeste vruchten zich na de vertakking vormen. En rechts onderaan zie je ook al weer een nieuw diefje verschijnen. Het is maar een kleine moeite om bij elke keer dat de tomaten gediefd en opgebonden moeten worden, ook even snel die kleine diefjes aan de stam onder de vertakking van de pepers weg te halen.

Peper Pimenta da Neyde plant

Ook een mooie, Pimenta da Neyde, ook hier weer 3 planten bij elkaar, 1 stok, stammetjes aangebonden, geen uitlopers op de stam tot de vertakking, en vanaf die vertakking komen de pepers en bladeren en nieuwe vertakkingen.

Tot nu toe heb ik alleen voorbeelden van pepers laten zien. Daarom ook nog even 2 voorbeelden van paprika’s, die ik dus op dezelfde manier tot aan de eerste vertakking kaal houd, eigenlijk hetzelfde maar dan gewoon in een maat groter:

Paprika Blue Jay rijpen

Paprika Blue Jay, 1 stok, 3 planten, tot aan de vertakking kaal gehouden en vanaf dat punt laten gaan en daar verschijnen de eerste paprika’s. Ze moet wel nodig aangebonden worden, de linker stam begint al wat over te hellen.

Nog een paprikavoorbeeld:

Paprika Elephant Ear

Paprika Elephant Ear; in dit geval 2 planten. En dat zal dan vast komen omdat de zaden op waren of omdat 1 zaailing niet is opgekomen, of in een vroeg stadium is bezweken, als het kan plant ik altijd 3 zaailingen bij elkaar, nooit meer dan 3, en alleen bij gebrek aan zaailingen minder dan 3). Maar 2 planten dus, 1 stok, een touwtje om de stammetjes losjes mee aan de stok te binden, kaal tot aan de vertakking en daarboven komen de vruchten, en blijkbaar was er nog een touw nodig om te zorgen dat de planten met vruchten niet om zouden vallen.

Ik kan in al mijn foto’s maar 1 foto vinden waarbij ik een keer een dief ben vergeten:

Peper Purple Habanero plant

Peper Purple Habanero. Ook hier wel een stok, en de stammetjes vastgebonden aan die stok. En de stammetjes gediefd tot aan de vertakking, maar ergens ben ik bij de planten (waarschijnlijk de plant links achter) slordig geweest. In drukke tijden en minder onderhoud kunnen de diefjes heel snel groeien en binnen een week of 3 al lange slungels tot wel meer dan een halve meter lang worden. Bij de rode pijl zie je er één; dun en slap, geen bloem, geen vrucht, en ze ligt ondertussen al op de grond. Ze gebruikt de energie van de plant zonder nuttig te zijn (en die energie had de plant beter kunnen gebruiken voor het bloeien en vrucht zetten, groeien en rijpen.

Bij de blauwe pijl zie je al weer een nieuwe ‘dief’ komen, en die kan dus in een paar weken uitgroeien tot ook zo’n slappe stengel zonder noemenswaardige bloemen of vruchten.

Nou zijn dit allemaal foto’s van planten in de kas, maar ook als je pepers en paprika’s in pot op een zonnig terras houdt kun je deze manier van dieven, opbinden en 3 planten bij elkaar toepassen. Want ook dan geldt dat je de energie die de plant heeft zo optimaal wilt gebruiken, geen overbodige stengels wilt en zoveel mogelijk opbrengst binnen een beperkte ruimte.

En voor alle duidelijkheid; dit is zoals ik het altijd doe, het staat niet in boeken, is niet bewezen of wetenschappelijk onderbouwd, en je moet vooral zelf weten hoe je pepers en paprika’s verzorgt. Ik laat alleen maar zien hoe ik het doe, misschien is het leuk, als je altijd op een andere manier pepers verzorgt, om eens beide manieren bij eenzelfde ras in dezelfde omstandigheden te proberen, en dan te ondervinden wat het makkelijkst is, of de beste opbrengst geeft, etc.. Ik ben benieuwd!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nadi

Oh wat een goede tip. Dit ga ik ook doen! Ik zie ook vaak dat de onderste bladeren van de pepers een beetje nutteloos slap bij hangen. Maar dit heb ik dus ook met de aubergine planten! Erger zelfs dan bij de pepers. Misschien ga ik daar dan even dezelfde trucje toepassen 🙂

Groetjes
Nadine

Nadi

Ik heb gister bij het dieven van de tomaten gelijk idd de pepers en aubergines aangepakt. Bij de aubergine was ik inderdaad minder streng, geen echte reden maar voor me gevoel moest ik daar wat minder weghalen 🙂 toen las ik je bericht achteraf en vond het wel grappig dat dat over een kwam!
Ik kwam overigens ook achter dat de pepers in de kas het aanzienlijk slechter doen dan de pepers in potten. Dat komt zeer waarschijnlijk doordat de pepers in pot natuurlijk in potgrond zitten en genoeg voeding hebben. En die in kas gewoon echt voeding te kort komen. Ik weet niet wat het is met mij en voeding dit jaar, ik geef steeds te weinig (ook bij de bladgroenten/tomaten etc bijvoorbeeld) Ik leer er verder wel veel van. Ik wist dit allemaal natuurlijk wel door veel hier en in boeken te lezen. Maar door het zelf te ervaren blijft het zeker beter hangen. Hoe de planten reageren op voeding/weinig voeding/geen voeding. Je ziet echt verschil na een gift aan voeding. En bijvoorbeeld bij de peulgroenten gaat het fantastisch die vinden blijkbaar de verwaarlozing aan voeding (op een klein handje koemestkorrels na) helemaal prima. Haha perfecte gewassen voor mij dus 🙂
door mijn enthousiasme hierover heb ik nou weer een veels te lange bericht geschreven en houd ik er nu wel weer over op. 😉

Nog heel veel tuin plezier Diana ( maar volgens mij heb je dat toch al 🙂 )
Groetjes
Nadine

Paula Bos

Dat ga ik dus ook doen. Fijne tip. Overigens woon ik in Haarlem waar zo weinig regen is gevallen, ondanks de voorspelling van onweer en zo wat, dat de regentonnen deze week gevuld moeten worden met slootwater. Want veel kasplanten groeien nu erg hard.

Edda

Hier in de regio Utrecht ook al een week of langer gortdroog. Elke dag lang bezig om genoeg water op te pompen voor de moestuin.
Van mijn pepers ( 3 bij elkaar) stierf er eentje af. De steel werd opeens donker. Vorig jaar had ik dit ook bij één van mijn paprikaplanten. Hoop dat het geen aaltjes ofzoiets is.

Edda

Dank je

Mayra

Hoi Diana
Ik heb een korte vraag over mijn lombok pepers, ik heb ze gezaaid volgens planning in Januari binnen, ze staan nu sinds half, eind Mei buiten in potten op het terras. Ik had er een stuk of 15, maar nu ben ik er inmiddels al 3 kwijt, alle bladeren liggen naast de plant en dan sterft de plant, de vruchten die al in de maak waren ben ik ook kwijt. Heb jij misschien enig idee wat er mis kan zijn? Ik heb wel meerdere keren meikevers gezien in de tuin en er zijn ook veel van die zogenaamde wijngaardslakken. Veel planten zijn aangevreten aan de bladeren, ook bijvoorbeeld de doperwtjes.
Iemand enig idee?

Margriet

Beste Mayra, Heb je echte wijngaardslakken? Die grote met wittige huisjes? Daar hoef je niet bang voor te zijn. Ze eten alleen algen en zijn dus niet schadelijk voor de planten in je tuin. Helaas kan ik je verder niet helpen met je vraag.

Prinses en de Erwt aka Sireen aka Silene

Hallo iedereen. We kunnen hier in midden-Frankrijk eindelijk in de moestuin bezig. Iedereen die vroeg/op tijd begonnen is heeft ellende gehad. Hoho! Morgen weer regen, hoor! In de kas gaat alles goed maar ik sta steeds vast op de akker in de klei omdat mijn laarzen erin vastgezogen worden.
Mijn ‘hofje’ waar ik van alles en nog wat bloeiends plant ziet er wel heel mooi uit omdat ik daar steevast aan bodemverbetering doe, vanwege de voorbije werkzaamheden en gezien de rozen enzo. Maar onze beloofde week mooi weer komt niet uit. Dus heb ik vandaag als een razende Roeland snel alle paden in de weilanden gemaaid. Vanavond doe ik alle gereedschap naar binnen en bereid me voor op plensbuien morgen. Jeetje, vorig jaar een droogteperiode van ongeveer 4 maanden en nu is het in juni nog te nat. Als tuinierder wordt je wel op de proef gesteld. Ik geef toch niet op; ik ga volgend jaar voorjaar weer net zo enthousiast aan het zaaien en stekken. Groeten aan iedereen die zich ondanks te veel water of te weinig water staande weet te houden in hun moestuin.

Mark

Tja, watersnood in het zuiden, langdurige droogte in het noorden… Wij snakken naar water hier. Onze paprika’s willen overigens voor geen meter groeien, terwijl ik toch zo trouw jouw voorschriften heb gevolgd. Er zitten al wel vruchtjes aan, dus hopelijk wordt het nog wat.

Nanda

Hallo Diana,

Wow wat een heldere uitleg weer, dank je wel, ik heb al zoveel geleerd van u via uw site dat ik echt met heel veel plezier voor het 2e jaar moestuin pionier in mijn achtertuintje.
Nu heb ik dankzij de AH al 2 jaar moestuintjes en die doen het prima, ik heb alleen een vraag over het rijpen van paprika’s. Vorig jaar had ik een plant waar wat vruchten aan kwamen maar ze waren rot voor ze rijp waren. Ik heb geen kas, de paprika’s staan in een bak die tot een paar weken terug binnen stond, toen ik bloemen zag komen dacht ik nu naar buiten voor de bestuiving. Dat gaat goed, de eerste paprika zit er aan. Vorig jaar had ik ook een potje gezaaid, daar kwamen een paar vruchten aan 1 kleurde uiteindelijk wel rood, maar rotte toen zo dat ik er niets aan had. Mijn vraag, hoe voorkom ik nu dat de vruchten rotten voor ze rijpen? Is het stiekem geen rode paprika, en heb ik dus gewoon te lang gewacht met oogsten? Ik weet niet welk ras ah mij gaf. Die ik nu heb staan was nog van vorig jaar. Ik heb vorig jaar niet gedieft omdat ik niet wist dat dat moest, ik ga dat vandaag doen met de planten die ik nu heb staan.

Nogmaaldld bedankt voor alle uitgebreide beschrijvingen op de site, ik geniet er echt van dat het dankzij de beschrijvingen ook lukt!

Groetjes Nanda

Thomas Linssen

Ben sinds dit jaar ook wat fanatieker geworden en voor het eerst het plantgoed zelf gekweekt. Ik woon in Kinrooi (België bij Weert de grens over) en de moestuin staat al een week onder water. Nog nooit meegemeekt. Sinds vorig jaar hebben we een serre en ook daar is alles verzopen. De tomaten hangen slap en de schimmel begint serieus op te komen. Het lijkt alsof het moestuinjaar hier al ongeveer ten einde is voor een groot deel van de gewassen.
groetjes Thomas

Sterckx Joris

Goed verluchtig is de boodschap, ook met stormweer of kouder weer de deur of dakramen een stuk open laten staan. Zodat condens en verdampingswater altijd weg kan.
Ik gier ongeveer om de 2 a 3 dagen water en hier is alles echt zeer goed in de was.

Enige wat ik als probleem heb is wratten op sommige bladeren van de paprikaplanten. Maar ondanks die wratten doen ze het toch nog zeer goed in productie van bladeren en vruchten.
Natuurlijk nog afwachten wat het resultaat zal zijn op de uiteindelijke vruchten.

Marja

Beste Diana,
Blij met je duidelijke uitleg. Klinkt heel logisch, nu nog uitvoeren. Ik ga het proberen.
Ik lees ook vaak over plagen in de moestuin(veel slakken,onkruid,etc)
Waar wij veel last van hebben is de veenmol, werkelijk een monster.Hij knaagt mijn nieuwe planten door.Geen last van slakken,maar wel van deze engerd.groetjes

Nadi

Oei en de veenmol is nog een beschermd beestje ook. Vind hem wel erg lelijk. Blijkbaar ruimt hij wel andere vervelende insecten op las ik. Misschien is dat de reden dat je geen andere plagen hebt 😉

Sabine

@Nanda:
Hoi Nanda, de paprika’s van de AH van vorig jaar waren van het ras Yolo wonder. Die rijpen wel rood af.
Ik denk dat je last hebt gehad van neusrot. Dit kan komen door te weinig water geven/dat de plant niet genoeg water kan opnemen, of van een tekort aan calcium.

Hoop dat dit helpt 🙂

Rita

beste,

dank voor de nuttige tips! Ik kijk vol bewondering naar de verschillende rassen. Waar vind je zaad van die verschillende soorten?

Rita

Dank Diana voor de info! Veel succes nog met je blog en je tuin. Groetjes, Rita

Anky Schop

Dankjewel Diana,

Iedere verhaal wat jij oo je website zet, Kees ik met heel veel plezier. Sinds begin maart heb ik een moestuin opgezet. Helemaal opgezet volgens jouw duidelijke webpagina met volop informatie.
Wij zijn anderhalf jaar geleden geëmigreerd naar het eiland La Palma, één van de Canarische Eilanden. Het houden van een moestuin gaat hier ‘iets’ anders dan in Nederland. Wij hebben dikke, vruchtbare kleigrond vol met stenen. Echt vol met stenen.
Maar de groenten doen het goed. Aardappels, aardbeien, courgettes, radijs, paprika, aubergine, meloen, dille, en tomaten.
Alles volgens jouw richtlijnen.
Het enige probleem is straks de vruchtwisseling, want bijna alles wat ik heb staan behoort tot de groep vruchtdragend.
Diana, nogmaals bedankt voor al je informatie. Dat van het ‘dieven’ van de paprika’s wist ik ook niet.
Groetjes Anky.

Anky Schop

Dankjewel voor je tip. Ja wij zijn hier verwend met het weer, maar ik leef altijd erg met jullie mee. Leuk al die berichtjes van iedereen te lezen. Echt genieten!

Joyce

Hee Diana,

Duidelijke uitleg zeg, ga ik hier ook meteen doen. Zojuist ook bij de tomaten de onderste takken verwijderd. Meteen veel meer ruimte om te wieden!
Ik had 2 vragen over tomaten en aardbeien. De eerste vraag:
Je geeft in je tomatenstuk aan dat tomaten 3x in de week water moeten hebben in deze periode en als ik het goed heb tijdens het oogsten 1x in de week. Echter kan ik niet echt inschatten hoeveel water je ongeveer moet geven per plant. Op het moment heb ik halve liter flesjes in de grond naast de tomaten. Per keer water vul ik deze 1x.

Mijn tweede vraag gaat over de aardbeien. Ik heb een stuk van ongeveer 100 aardbeienplantjes. Tijdens droogte kreeg ik advies van medetuinders om een kwartiertje water te geven. Wat me erg opvalt zijn aardbeien die rot/beschimmeld zijn. Dit terwijl ze niet rijp zijn geweest. Ik heb er stro onder liggen. Sommige aardbeien zijn wel volrood, maar in sommige gevallen ook erg hard tijdens het eten. Deze zien er wel goed uit.
Ook heb ik soms nog gevalletjes van kleine aarbeitjes die erg droog zijn.

Heb jij tips voor me?

Groetjes Joyce

Joyce

Hee Diana,
Dankje voor je reactie. 100 is inderdaad erg veel, maar hier worden dan ook erg veel aardbeien gegeten. Misschien dat ik ook wat mis doe, waardoor de opbrengst minder is dan bij jou? Het gaat om het ras korona. Welke allemaal hetzelfde bemest en bewaterd zijn. Vandaag viel het me op tijdens het eten hiervan, dat de ene aardbei heerlijk zoet, de andere juist waterig en weer een andere aardbei erg hard was. Dit terwijl de vorm en kleur exact hetzelfde is. Heb jij een idee wat hier een mogelijke oorzaak van is? Ik heb bemest met dcm aarbeimest. En de aardbeien staan dit jaar voor het 2e jaar op het bed.

Groetjes

Rob

Dag Diana,

Hoe ga jij om met de bemesting van paprika’s in de kas.

Ik gebruik aan het begin van het seizoen “mest voor serre groentes” en de paprika’s poot ik in de kas met veel compost in het plantgat. Daarna voeg ik meestal nog wat kali toe in de vorm van vinasse. Toch groeien ze niet geweldig….

Sterckx Joris

Gisteren al mijn paprikas gediefd en vooral onderaan.

Wat ik hierdoor gezien heb is niet zo fraai, ze zaten allemaal onder de groene luizen 🙁

Spuiten doe ik niet dus ik hoop dat alles goedkomt en dat ze niet aan mijn vruchten zelf knabbelen.

Janneke

Hallo Diana,
Een vraag over aardappels, wij hebben vandaag de eerste Frieslanders geoogst, 1 plant om even te kijken hoe groot ze zijn, ruim 7 ons kunnen oogsten. Maar hoe lang kan je aardappels in de grond laten staan? Ook met het oog op bewaren van geoogste aardappels, nu met de warmte is er nergens een plekje van 4-8 graden.
Groet,
Janneke

john

Een berichtje aan Carole Drent,

Hoi, ik heb jammergenoeg je berichtje net pas gelezen over die erwten en peulen. Ik ben helaas door een hartprobleem met spoed geopereerd. Ik had geen nota wat er met me aan de hand was totdat ik een infarct kreeg. Gelukkig gaat het nu goed.

Bedankt voor je tip met in trais zaaien. Overigens mijn peulen, tegelijkertijd gezaaid met de erwten, doe het zeer goed. De opbrengst zeer hoog, de erwten kwamen er gewoon niet uit. Volgend jaar zaai ik dan zowiezo alles voor en niet meer in de volle grond.

Diana, wart een geweldig goede tips geef je weer, ik blijf lezen met veel plezier.

adrie couwenberg

hallo Diana,

ik heb dit jaar voor het eerst zaden bij je gekocht , alles prima gekiemd , komend jaar weer denk ik .
je verhaal over het dieven van paprika’s en pepers gelezen , en ik “diefde” al jaren .
echter op een iets andere manier , ik laat op de paprika`s doorgaans 3 takken komen die ik vervolgens aan een draad op laat groeien , dit waren altijd de bekende “blok” paprika`s .
dit werkte goed voor de blokkers , met de punt paprika ( rode hoorn) werkte dit doorgaans wat minder.
dit jaar geen bekend soorten gezaaid ,maar uit jouw collectie Numex Conquistador en Etkezesi Pelso.
daarlangs een flink aantal jimmy nadello , een paar plantjes spaanse peper en jalapeno geen soort namen bekend , zaakjes van de lokale boerbond .
de Pelso heeft al redelijk wat vruchten , mooie witte punten.
de Conquistador laat ook al veel kleine puntjes zien , so far so good dus .
ik heb alles als enkel planten en aan een ( jutte) draad geplant .
de pelso groeit “rustig” dat wil zeggen geen overvloedig blad of aantal stengels.
de conquistador daar in tegens groeit wat weelderiger, hier wil ik “ingrijpen ”
breng jij het aantal takken terug ? laat je een kop door groeien per tak of dief je hier ook ?
de Jimmy Nardello ken ik verder ook niet , alle plaatjes van de plant die ik vind op internet wijzen op een ruige bossige groei , hier heb ik dan ook een gaas langs gespannen als waren het peultjes .. heb jij hier ervaring ?

hoor graag van je , zal een paar foto`s mailen , krijg je misschien een betere indruk

groet adrie

adrie couwenberg

dank je Diana , ik zal mijn eigen “groene vingers” hun werk laten doen , houd je wel op de hoogte en stuur nog wel eens wat foto`s

groeten vanaf een nat Veldhoven

Guido

hallo,

mooi die chillies, vooral de mustard habanero ziet er fraai uit

groeten, Guido

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties