Geen tuindagboek

Dit is geen tuindagboek hoor, maar ik wil dit wel heel graag even delen. Gisteravond heb ik op tv de Keuringsdienst van Waarde gezien, en dat ging over de toekomst van het telen van tomaten. En dat was zo’n leuke en leerzame aflevering dat ik iedereen kan adviseren om het eens te bekijken:

Keuringsdienst van Waarde, aflevering over de tomatenteelt

Ook als je zelf geen tomaten hebt en oogst is het leuk om eens te zien hoe het in de professionele teelt werkt, en hoe men denkt in de toekomst alle 7 miljard mensen op deze wereld van voldoende tomaten, of groenten in het algemeen, te voorzien. En er wordt ook nog een kunstmestfabriek getoond, ook interessant.

Oftewel, ga kijken!!

En als je het hebt gezien, kijk dan nog even terug naar dit:

Zo groeiden de tomaten in 2014 in onze kas

Kas 3 overzicht 2011

En dit, wat oogst uit hetzelfde jaar, ik dacht dat dit niet zo heel bijzonder was:

Tomaten oogst 19-7-14

En zonder er verder een waardeoordeel aan te geven mag ik wel zeggen dat ik na het bekijken van deze uitzending nog ‘blijerderderder’ ben met onze eigen(zinnige) tomaatjes :-).

 

53 reacties op Geen tuindagboek

Ria 10 juni 2016 om 10:32

Hallo Diana,

Ik heb het gisteravond ook met verbazing bekeken. En wat was ik blij dat er gelukkig nog mensen zijn die op een traditionele manier LEKKERE tomaten kweken, want over de smaak en de diversiteit hadden ze het in de uitzending niet of nauwelijks.

Diana 10 juni 2016 om 16:57

Hallo Ria,
Nee, smaak en diversiteit kwamen inderdaad amper aan bod, werd trouwens wel gevraagd maar er kwamen alleen vage antwoorden op. Er werd zelfs gevraagd of tomaten geen grond nodig hebben om te kunnen groeien. Het antwoord was ‘nee, want grond levert ook geen voeding, dus steenwol is prima’. Technisch gezien misschien wel juist maar naast voeding bevat grond toch wel ook heel veel mineralen, sporenelementen, organismen, etc., niet nutteloos lijkt mij.
Ik vond het ook wel heel jammer dat het niet vorig jaar is opgenomen en er daardoor er ook nog van de biogrond uit de kas van die mevrouw met blond haar kon worden geoogst, dan hadden de tomaten uit verschillende teelten naast elkaar geproefd kunnen worden.
En wie verzint er trouwens dat ‘mensen’ van hartige tomaten houden en dus dat daar nu op gekweekt wordt? Ik hou van volsmakende tomaten, en mijn voorkeur ligt eerder bij zoet dan bij hartig, voor rauwe consumptie (terwijl de zurige Gardener’s Delight toch ook niet te versmaden is). Zoveel mensen, zoveel wensen :-).
groetjes,
Diana

Jolanda uit Doesburg 10 juni 2016 om 14:53

Wat groeien de tomaten goed! Ik had ze wat later in de tuin gezet. Omdat we hier pas sinds september wonen duurt alles nog wat langer, sommige moestuinbakken moesten nog gegraven worden en met al die regen….. heb ik van een oude stellingkast en wat moestuin folie maar een eigen kasje gemaakt. En ze groeien nu snel allemaal jouw zaadjes ^^

Diana 10 juni 2016 om 17:01

Hallo Jolanda,
Goed om te horen dat de tomaten goed zijn gekiemd, en de planten het goed doen!!
Maar dit zijn niet mijn tomatenfoto’s van dit jaar hoor, wij hebben nog geen rijpe tomaten, dat duurt helaas nog een paar weken.
Maar ik zal gelijk bij het stukje schrijven dat het foto’s van 2 jaar geleden zijn, voor iedereen duidelijk.
Veel succes en plezier met en in je nieuwe huis en tuin!!
Diana

Tirza 10 juni 2016 om 15:03

Geweldig om te zien dat die man uit Noorwegen van de ‘kunstmestfabriek’, zichzelf in alle facetten tegenspreekt.
We kunnen niet meer terug.. we moeten vooruit! Nou.. daaaahaaaag tomaten uit de supermarkt. Ik ga terug naar mijn eigen gekweekte tomaatjes en anders wel naar de bio boer 😉

Diana 10 juni 2016 om 17:04

Hallo Tirza,
Ik vond het ook een leuke ‘documentaire’, heel leerzaam, maar ook echt zo overduidelijk hoe het nu gaat en hoe ik het zeker niet wil.
Als er al zo met tomaten wordt omgegaan, wat is dan de toekomst voor varkens, kippen, koeien, etc., maar ook aardappelen, komkommers, etc..
groetjes,
Diana

Diana 11 juni 2016 om 08:31

Hallo Hanneke,
Ja ik weet, het, het is vreselijk om naar te kijken. Net als de afleveringen over kip, over kwasten van varkenshaar, over zijderupsen, over angorakonijnen, etc..
Wel gelijk ook van een heel andere orde dan de tomatenplanten die ik wilde laten zien.
Mocht je van dit genre houden, kijk dan vooral eens naar de documentaire ‘Our Daily Bread’: https://www.youtube.com/watch?v=ddxo7QSiqfs
Daar zie je zonder muziek en zonder commentaar allerlei mensen aan het werk in de voedingsindustrie, van fokkerijen en slachterijen, tot kassen met paprika’s en tomaten, etc.. Ik heb het wel gezien maar kijk er niet graag naar, word er heel erg niet vrolijk van.
groetjes,
Diana

Paula Bos 10 juni 2016 om 20:59

Ook ik heb de aflevering nu gezien en inderdaad beetje veel kunstmatig. Maar bij die hoeveelheden kan dat ook niet anders , denk ik. We kunnen onze kas daar niet mee vergelijken, wij kweken voor smaak niet voor export. En de vraagstelling in het programma is ook beetje dom, daarom kijk ik ook gewoonlijk er niet meer naar, ondanks de goede onderwerpen. Onze eigen kweek is met niets te vergelijken toch,

Diana 10 juni 2016 om 21:51

Hallo Paula,
Ik vind het programma helemaal niet dom, via een gespeeld naïeve manier van vragen proberen ze erachter komen waarom iets is/gaat zoals het is/gaat, vaak zonder echt heel negatief erover te zijn, wat je er van vindt mag je zelf weten. Ik kijk er erg graag naar. En zoals gezegd, ik heb er geen waardeoordeel over, en zij volgens mij ook niet. Ze laten alleen zien hoe sommige dingen, waar je niet of niet vaak over nadenkt, gaan. Ik vond het heel leuk en interessant om te zien, en begrijp beide kanten, zie ook de enorme investering die moet zijn gedaan voor zo’n enorme kas met zoveel technisch vernuft, maar tegelijkertijd is het zo massaal (een kas van 16 hectaren groot laten bouwen, en dan zo moeten verwarmen, etc. lijkt me bijna niet door particulieren op te brengen) dat het er bijna onwerkelijk uitziet.
Zou smaak en export niet samen kunnen gaan? En misschien smaken de tomaten uit die kas wel prima, er is geen proeftest gedaan.
groetjes,
Diana

Corrie en Fred 10 juni 2016 om 21:06

Hoi Diana,

Ik heb de uitzending ook gezien en hoorde steeds maar zeggen dat er steeds meer mensen zijn en dat het wel op deze manier moet om die allemaal te voeden.
Volgens mij is dat een leugen van een mantra die steeds weer opduikt.
Wanneer we ons voedsel met aandacht kweken en met aandacht onder elkaar verdelen is er volgens mij voor iedereen genoeg!

Groetjes, Corrie (en Fred)

Diana 10 juni 2016 om 21:57

Hallo Corrie en Fred,
Er wordt in ieder geval ook wel enorm veel voedsel weggegooid. Maar we zijn ondertussen wel met enorm veel mensen op de wereld.
Ingewikkelde zaken waar ik ook geen antwoord op weet. Maar ik zag een tijdje geleden ook een oud filmpje uit de jaren zestig over de tomatenteelt, wat een enorme verschillen tussen toen en nu.
groetjes,
Diana

Hanneke 10 juni 2016 om 22:25

Corrie en Fred, helemaal mee eens!

Mark en Marion 11 juni 2016 om 06:24

Hoewel efficientie en totale controle over het groeiproces van de tomaten zijn voordelen heeft geloven wij ook dat het juist uiteindelijk een ander soort tomaat op zal leveren die, omdat ie zo verwend is, misschien zelfs minder gezond zal zijn en minder lekker omdat deze minder inhoudstoffen zou hebben. Alleen meer water (en vreemd genoeg ook meer zout zoals in het programma al naar voren kwam). Wind, regen, grond en het bodemleven (in steenwol zal weinig leven denken we… hahaha), de onvoorspelbaarheid van de natuur..ze dragen allemaal bij aan wat voor tomaat we krijgen.
Commercieel gezien misschien een groot succes maar voor mensen zoals wij en de rest van de bezoekers van jouw website is de biologische soort uit eigen tuin toch echt favoriet!

Diana 11 juni 2016 om 08:39

Hallo Mark en Marion,
Ja, vreemd hè, dat men denkt dat we graag hartige tomaten willen omdat zout meer smaak geeft. Ik zou denken dat je tomaten vooral zoeter zou willen maken, als je ze al een kant op zou willen sturen. En we moeten wel toegeven dat er al veel meer tomaten met prima smaak te koop zijn. Zelfs in de eenvoudigste supermarkt kun je tegenwoordig kiezen uit bio en niet-bio, uit goedkope tomaten zonder smaak in een netje, maar ook trostomaten, vleestomaten, romatomaten, cherrytomaten, ‘smaaktomaatjes’, ‘snacktomaatjes’, etc..
Ik zoek nog steeds een manier om mijn eigen tomaten houdbaar te maken, al is het maar voor in een salade. Drogen, in olie of azijn, tot nu toe ben ik nog niet tevreden over het resultaat maar elk jaar proberen zal uiteindelijk toch iets opleveren, hoop ik 🙂
groetjes,
Diana

Diniedam 11 juni 2016 om 09:56

Ook ik heb de aflevering gezien. Ik had al eens gezien dat ze de kleuren leds gebruikten voor de teelt van komkommers dacht ik. Maar die giga hal van tomaten… Ene kant begrijp ik het misschien wel, maar de kant van afschuw is groter. Wat een vreselijke massa productie! Ik ben wat dat betreft ook heeeeel blij met m’n eigen tomaten kweek en hoop dat soort tomaten niet te hoeven kopen/eten. Zo jammer dat we niet jaarrond van onze eigen planten kunnen eten…

Diana 11 juni 2016 om 11:12

Hallo Danielle,
Ik begrijp ook helemaal wat je bedoelt! Ik heb ook eerder de kleuren leds gezien, o.a. bij de Floriade, en je ziet het ook al in de hobbyteelt van bijvoorbeeld pepers.
Niks mis mee, denk ik, maar zo onnatuurlijk in mijn ‘tomatenogen’ :-). Maar wel interessant om eens te zien, omdat je er zelden over nadenkt.
Maar dat heb ik vaak bij dit programma, als ik het zie. Ik weet nu waarom appelsap uit een gekocht pak bruin is (en het mijne wit/beige). En ik dacht altijd dat bruine rozijntjes van blauwe druiven zijn en gele rozijntjes van witte druiven (maar het blijkt gewoon een soort bleekmiddelbadje te zijn, sindsdien koop ik alleen nog maar bruine rozijntjes :-). En dan heb ik het nog niet over de mandarijntjes uit blik die zo zacht en zonder velletje zijn doordat ze eerst in een zoutzuurbadje en daarna door de gootsteenontstopper zijn gehaald. Allemaal zelden over nagedacht, omdat het zo vanzelfsprekend is dat er in december tomaten zijn, en dat er bruine en gele rozijnen bestaan, en dat mandarijntjes uit blik geen velletje hebben :-).
Ja, heel jammer dat we niet jaarrond eigen tomaten kunnen eten. Ik ga dit jaar weer mijn best doen om ze in te maken op een manier die ik zelf lekker vind.
groetjes,
Diana

Diniedam 12 juni 2016 om 00:19

Nou, daar zeg je wat Diana! Klopt helemaal. Dat zijn nu echt dingen waar je echt niet overna zou denken. Dit programma laat iig op een interessante wijze zien hoe we eigenlijk voor de gek gehouden worden. Je weet bijna gewoon niet meer wat je eet. En dan moet de jeugd van tegenwoordig zich “schamen” omdat ze niet weten hoe groentes groeien en waar het vandaan komt. Nou, dat weten we zelf al bijna niet meer. Zo jammer dat we zo om de tuin geleid worden door de grote “jongens” .
Blij dat ik iig in de zomer weet waar m’n groentes vandaan komen. Rest vh jaar als ik te weinig heb, vooral oppassen dus:-(. Net als dat ik laatst bij de Aldi was.. (Zit nou eenmaal id wijk en is dichtbij). Ik had een salade aardappel nodig. Dus ik daar “nieuwe oogst” bio aardappel gekocht. Kijk ik thuis nog ff goed op de verpakking …….Egypte. Wtf!!! .. Speechless.
Ik ga dit jaar ook maar eens experimenteren met inmaken, wecken, drogen etc:-)) Misschien dat ik met veel dingen ook wat meer zelfvoorzienend kan zijn:-)
Heb voor dit jaar al heel wat groentes uitgezocht waar ik (hopelijk) tot ver id winter kan oogsten;-))
Lang leve de moestuin;-)!! Hahahaha
Groetjesssssss Danielle

Diana 12 juni 2016 om 09:16

Hallo Danielle,
Ja, wij kochten vorige week druiven, die kwamen ook uit Egypte. Het is nu eenmaal zo dat we het hele jaar rond groenten willen kopen die niet het hele jaar in Nederland geteeld kunnen worden (en anders is het ook vaak nog economisch interessant om ze uit het buitenland te halen).
Inmaken, drogen, etc. is allemaal wel echt heel leuk om te doen. Zoals met alles is het veel lekkerder dan de potjes uit de supermarkt (en dat is dan voor een deel omdat het echt zo is, en voor een deel omdat je weet hoe veel werk en plezier er is geweest om het te telen en te maken :-)).
groetjes,
Diana

Diniedam 12 juni 2016 om 19:41

Haaaiii Diana, Ik weet het…. net als dat je toch een keer zin hebt in sperciebonen in de wintermaanden… En daarna heb ik spijt, want ze zijn toch niet zo lekker als die van mn eigen tuintje… en meestal vol draad..(niet grappig) hahhah.. Maar ja, het is nu eenmaal zo dat wij de markt maken… en wij willen jaarrond groentes en fruit eten, ook al is het niet het seizoen ervoor.
Ik ben nu druk met de sappan aan het uitproberen. Dacht zo dat als ik straks zoveel fruit heb, wat kan ik er allemaal mee;-). Sapjes zijn zeeeeeeeeer interessant moet ik zeggen! Drogen moet ik me nog wat verder in verdiepen, inmaken heb ik al veel gedaan,…maar dan meer de “makkelijke” dingen (courgette, tomaat, paprika’s). dus ook hier kan ik veel leren.
Ben dan ook heeeeel blij met jouw recepten! Mooi wat te doen dit jaar.

p.s. Hoe gaat het met jouw Aji Ahuachapua peper? De Cap 220 groeit goed en de eerste bloemetjes zijn zichtbaar;-) Daarbij heb ik mn Cap220 afgeschermd van de buitenwereld. Dus ik hoop goed zaad te krijgen straks! 😉
Groettiesssss Danielle

Diana 13 juni 2016 om 08:24

Hoi Danielle,
Ja, vreemd, hè, waarom zouden er nog sperziebonen met draad worden geteeld, er bestaan toch genoeg rassen zonder draad :-).
Het gaat hier goed met de Aji Ahuachapau, zo’n 35 centimeter hoog en de eerste bloemen. Hier staat ze samen met de Birgit’s Locoto (ook een baccatum, maar dan aan der andere kant van het kasje natuurlijk) in een klein kasje apart zodat ze niet kan kruisen met annuums of chinense. Ik ben erg benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten tussen jouw CAP220 en mijn Aji Ahuachapau, leuk om ze zo op afstand te vergelijken, ik ga het in ieder geval melden wanneer hier de eerste rijpe pepers geoogst kunnen worden, ik ben benieuwd of jij in ongeveer dezelfde week ook de eerste rijpe CAP220 kunt oogsten!
groetjes,
Diana

Diniedam 13 juni 2016 om 18:43

Super!! Houden we elkaar op de hoogte van de pepers:-))
Ben ook super benieuwd!
Groetjes,
Danielle

Jolanda 15 juni 2016 om 16:11

Hier (Denemarken) komen de bio-aardappelen ook al weken alleen maar uit Egypte! In welke supermarkt dan ook. Heb ik zolang ik hier woon (10+ jaar) nooit eerder meegemaakt, meestal kwamen ze uit Denemarken, Duitsland of Nederland, heel soms uit een ander Europees land. Het hele jaar door.
Nu dus maar een paar keer conventionele Deense aardappelen gekocht 🙁 .

Diana 16 juni 2016 om 08:25

Hallo Jolanda,
Deense aardappelen, nog nooit gezien :-).
Misschien is er volgend jaar dan maar de optie van zelf aardappelen telen, ik neem aan dat die in Denemarken misschien iets later gepoot moeten worden maar toch ook verder prima moeten kunnen groeien en een goede opbrengst geven.
Ik hoop dat ze lekker zijn :-)!!
Diana

Jolanda 16 juni 2016 om 13:08

Hoi Diana!
De Denen zijn al net zulke aardappeleters als de Nederlanders en aardappelen worden hier volop geteeld. Het seizoen start hier heel iets later, maar haalt dan snel in door de vele zonuren. (We snakken hier naar water op dit moment, 4 weken hoge temperaturen, tot 29 graden, en afgelopen dagen voor het eerst regen: 7mm totaal slechts)
Ik heb afgelopen jaren een paar keer zelf aardappelen geteeld en ze waren heerlijk (het Deense ras Ditta is een aanrader), maar dit jaar een keer niet. Helaas…
Complimenten en dank voor het opzetten en bijhouden van deze geweldige site – het is dé site waar ik altijd eerst op zoek ga naar informatie.
Groetjes uit Denemarken.

Diana 17 juni 2016 om 08:02

Hallo Jolanda,
We willen met alle liefde wat regen naar Denemarken sturen, we hebben hier onderhand wel genoeg :-).
Ditta wordt hier trouwens ook gewoon als pootaardappel verkocht, o.a. bij zaadhandel van der Wal.
groetjes,
Diana

Gonnie 11 juni 2016 om 13:57

Wel wat eenzijdig verhaal over tomaten en kunstmest. Alle soorten groente die niet het label biologisch hebben worden bemest met kunstmest, niet alleen tomaten.

Diana 12 juni 2016 om 09:09

Hallo Gonnie,
Natuurlijk worden alle groenten die niet biologisch zijn bemest met kunstmest, maar deze uitzending ging over tomaten en niet over bemesting. In een half uurtje kun je niet het hele spectrum aan eetbare planten bespreken, of de hele bemesting in al zijn facetten, daarom kiest de Keuringsdienst van Waarden altijd 1 specifiek onderwerp en daar dan vaak nog maar een klein deel van, dat is gewoon hun opzet (zoals de afleveringen over varkenshaar, angorawol, rode kleurstof, paprikapoeder, appelsap, walnootolie, koolzuur in frisdranken, etc.).
groetjes,
Diana

Saskia 12 juni 2016 om 05:32

Ook ik heb deze uitzending gezien verbaasde me over het zout want dan zou de tomaat beter van smaak zijn.
Ik voel me daarbij ook weer schuldig want
ik heb toch ook in december graag tomaten.
Ik vroeg me ook af wat er in de kas gebeurt als er een ziekte in de tomaat komt daar werd niet over gesproken.
Mvg.Saskia

Diana 12 juni 2016 om 09:29

Hallo Saskia,
Ja, vreemd hè, ik zou ook denken dat je vooral een volle tomatensmaak wilt en extra zoet, dat hebben in ieder geval onze favoriete tomatenrassen in zich.
Ik koop ook wel eens tomaatjes hoor, wij hebben alleen eigen oogst van eind juni tot eind oktober en buiten die periode moet ik ook tomaten kopen als ik ze wil eten. Goed het etiket lezen en kiezen wat je wilt hebben voor de prijs die je wilt betalen.
Ik weet ook niet wat er gebeurt als er een ziekte in een kas uitbreekt, wat ik wel een klein beetje weet uit onze ervaringen in de kas is dat de kas een gesloten systeem is (bij ons halfgesloten, maar in een kas zoals gezien in de documentaire helemaal gesloten (daarom moest de presentatrice een jasje en mutsje op, de geïnterviewde zal van zichzelf weten dat hij ‘schoon’ de kas in gaat). En verder staat alles in het teken van voorkomen in plaats van bestrijden, ze kunnen natuurlijk veel ellende voorkomen door te zorgen voor de juiste luchtvochtigheid, de juiste temperatuur, ze kunnen via het druppelsysteem constant voeding toedienen maar misschien ook plantversterkende middelen. En ze gebruiken geen grond (want daar kunnen ook nog wel ongewenste organismen in zitten). Daarom ziet het er ook bijna ‘steriel’ uit, ik denk dat de kans heel klein is dat er een ziekte of plaag is, maar als dat toch zo is zal alles ingezet worden om het zo snel mogelijk te bestrijden.
groetjes,
Diana

Kristel 12 juni 2016 om 13:37

Hoi Diana,

Het is inderdaad een interessante aflevering!
Ik troost me maar met de gedachte dat moestuinieren een echte trend is. En de jeugd van tegenwoordig, al dan niet Iphone verslaafd, blijkt het werken met de aarde toch prachtig te vinden.
Het zou mooi zijn als we in de toekomst steeds meer naar een zelfvoorzienend leven kunnen. Ook hier doen al jouw zaden het uitstekend. Ik heb mooie tomaat planten staan en had er zelfs teveel, waardoor ik heb gedeeld onder familie, vrienden, buren en collega’s.

Groetjes Kristel

Diana 13 juni 2016 om 08:09

Hallo Kristel,
Ja, en dat moestuinieren een echte trend is zal ook el iets te maken hebben met het feit dat mensen dat mensen steeds vaker zien of horen hoe voedsel wordt geteeld/gekweekt/verzorgd/gemaakt, etc., en zelf wil ervaren hoe het dan smaakt als het gewoon geteeld wordt zoals vroeger.
En iedereen die er interesse in heeft kan inderdaad een paar potten met tomaten op een terras of balkon zetten, alle beetjes helpen, en in ieder geval is het leuk om dan het verschil te zien en te proeven tussen gekochte tomaten en zelfgeteelde tomaten.
Leuk om te horen dat de tomatenzaden het goed hebben gedaan, ik hoop dat je een mooie oogst krijgt!!
Diana

Marjoleine 12 juni 2016 om 14:52

Dank voor je kijktip, heel mooi om te zien. De kunstmestleverancier was erg duidelijk: wij telen voor ‘veel’ tomaten maar wil je vader lekkere? Dan moet hij ze zelf in z’n achtertuin telen. En de jeugd van tegenwoordig? Ach, sinds mijn zoon een dochter heeft staan er tomatenplantjes in zijn stadse voortuin naast de voordeur en iedereen die langskomt ‘pikt’ er een paar. Er komen steeds meer m2 moestuintjes en daktuinen en stadstuinen dus we hoeven niet te wanhopen.

Diana 13 juni 2016 om 08:18

Hallo Marjoleine,
En op zich logisch, de professionele teler heeft een ander doel dan wij, en dat is ook helemaal goed.
Het is gewoon ook leuk en interessant om eens te zien, want wij denken er niet zo vaak over na (en wij ‘moestuinders’ dan nog wel een beetje want wij proeven het verschil, maar de gemiddelde Nederlander zonder tuin- en groente-interesse heeft echt geen idee hoe tomaten tegenwoordig worden geteeld).
Je ziet inderdaad ook steeds vaker op moestuincomplexen jonge gezinnen die tuinieren omdat ze hun kinderen iets willen leren, en gezond willen eten en willen eten wat ze zelf hebben geteeld. En dat is wel erg leuk, moestuinieren was vroeger een tijdverdrijf voor gepensioneerden maar is nu iets dat door mensen van alle leeftijden, kleuren, religies en herkomsten wordt gedaan, en dat maakt het steeds leuker en interessanter.
groetjes,
Diana

Astrid 12 juni 2016 om 20:44

Hallo,
Mag ik een totaal ongerelateerde vraag stellen?
Heeft iemand nog goede adviezen over wat ik kan doen tegen meeldauw?
Voorkomen en genezen? Al ben ik dit keer voorkomen voorbij 🙂 helaas.
(p.s. ik reageerde laatst op je pokon blog over vlierbloesem: mijn vraag ging over luis, en lieveheersbeestjeslarven. Ik ving de weken erop twee keer een stuk of zes lieveheersbeestjes want de larven kon ik nog niet vinden. Nou toen vonden de lieveheersbeestje elkaar 🙂 en had ik alsnog een stuk of 60 larven, mijn munt was toen heel snel schoon. Alleen drie dagen later waren ze allemaal weg! Worden ze gegeten door spinnen? Of lopen ze gewoon weg als het eten op is? (Ik zit op een balkon, 3 hoog met verder amper planten bij buren).
Maar goed, tot zover mijn ongedierte en ziekte vragen.

Groetjes Astrid

Diana 13 juni 2016 om 08:41

Hallo Astrid,
Wat leuk dat je zoveel lieveheersbeestjeskinderen hebt gehad, en handig ook :-).
Ik heb er eigenlijk nog niet zoveel gezien hier, maar er is hier ook nog steeds niet zoveel groen waar ze zouden kunnen zitten.
Waarom je ze niet meer ziet zou ik niet durven zeggen, wellicht zijn ze verhuisd naar een plats waar voldoende voedsel voor ze te vinden is. Maar de tijd begint ook wel dat ze zich gaan verpoppen om lieveheersbeestje te worden (maar dat doen ze normaal gesproken ook vastgehecht aan bladeren).
Ik heb niet genoeg verstand van ziekten en plagen, dat blijft in mijn ogen toch iets voor mensen die ervoor gestudeerd hebben, dus ik kan je niet helpen. Maar als je gewoon googelt op ‘meeldauw bestrijden’ vind je ook al heel veel informatie zoals dit: http://www.tuinadvies.nl/artikels/echte_meeldauw_valse_meeldauw.htm
groetjes en sterkte met het bestrijden van de meeldauw!
Diana

Nadi 13 juni 2016 om 11:44

Hoi over meeldauw.
Ik heb begrepen dat een kaliumcarbonaat (zit ook in bakpoeder) water mengsel hier goed tegen werkt. Dit heb ik nu besteld en gaan we uitproberen op een appelboom met meeldauw. Ik laat je weten of dit ook echt werkt 🙂 misschien heb je daar wat aan.

Jolanda 15 juni 2016 om 16:21

Ik heb succes gehad met een mengsel van melk en water op mijn courgettes – gewoon over de planten sproeien. Slechts in één hardnekkig geval moest ik 2x sproeien.
Op internet vind je recepten met tussen de 10 en 40% melk. Ik heb 25-33% aangehouden. Succes!

margriet 12 juni 2016 om 21:32

Hallo diana
het is wat die massaproductie. Hier blij met de tomaten in eigen kas. Het lijkt allemaal voorspoedig te gaan. Alleen aubergine lukt dit jaar wederom niet. Vandaag doperwtjes gegeten uit eigen tuin. Heerlijk! Ik kan me al verheugen op de eerste tomaten.

Groetjes margriet

Diana 13 juni 2016 om 08:43

Hallo Margriet,
Leuk!! Ook hier gaat vooralsnog alles goed met tomaten, paprika’s, pepers en komkommers.
De aubergines gaan hier ook goed maar zijn nog niet zo groot als de pepers en paprika’s, hebben hier nog wat meer tijd en warmte nodig.
Wij hebben gisteren toevallig ook doperwtjes op, gemengd met tuinboontjes en kapucijners, was heerlijk!
groetjes,
Diana

Ron 13 juni 2016 om 00:35

Mensen, zonder een dialoog te willen ontketenen, wel al is, zijn er gelukkig al, zei het nog veel te weinig onderzoeken gebeurd op serre tomaten. Spijtig vertellen ze het verhaal van een te kort aan vitamine C en ijzer in al deze teelten. Ze waren dan zelfs nog gebaseerd op tomaten die in zakken aarde en kunstmatige bewatering groeiden, zeg maar de vorige generatie. Op rockwol telen met bewatering is hyrophonics en is pas de laatste paar jaren gestart in Europa. Hoe dan ook is het GEEN volwaardige tomaat die van de zon heeft genoten en dus een aantal vitaminen en mineralen missen. Eigenlijk is dat een ernstige vorm van bedrog de mensheid massaal in het ongewisse laten. Het is gewoonweg een economie en meer niet. En buiten het zout is er ook suiker toegevoegd en worden de meeste tomaten te vroeg geoogst om ze rood op de markt te berengen en wie al eens goed gekeken heeft zitten er soms nog onrijpe tomaten tussen. De volle smaak en voedingswaarde van een tomaat word pas bereikt bij volledige rijping aan de plant. Als je even zoekt zal je al die zaken die ik net heb beschreven terug vinden op het internet. De film “Soilent green” is nu al waarheid en geen SF meer. De auteur van het boek heeft die praktijken reeds in de jaren 50 geschreven en men begint de tekenen al duidelijk te zien ondanks zijn openbaring. Let maar op de giganten van de chemie zoals Monsanto, Dow en Bayer om er maar enkele te vernoemen. Dit en ook de smaak is de reden geweest waar ik ben begonnen met tomaten en andere zaken zelf te telen op een biologische wijze. Onze voeding is per definitie BIOLOGISCH geweest voor de chemie reuzen zich begonnen te moeien met belofte van een grotere opbrengst en ondertussen is onze aardkluit al stevig ziek geworden dat het bijna onomkeerbaar is. Economie, economie en nog eens economie daar draait het om bij kas productie.

Diana 13 juni 2016 om 08:57

Hallo Ron,
Ja, gewoon openbaring van wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. aanwezige stoffen in tomaten uit de professionele teelt zou fijn zijn.
Zoals gezegd, ik snap ook wel dat tomaten op deze manier worden geteeld, voor de grote hoeveelheid mensen die er nu eenmaal ondertussen op de wereld wonen. Maar er zijn van die kleine dingetjes die ik niet zo begrijp. Waarom denken ze dat we zoute tomaten willen? En jij schrijft dat er ook suiker aan te pas komt. Maar er bestaan al echt decennia-oude heirlooms die zo geweldig lekker zijn, prima opbrengen, gezonde planten geven, etc.. Waarom wordt daar niet iets mee gedaan, waarom is men op zoek naar nieuwe rassen die ons alleen maar verder van de echte tomaat brengen? Ik snap ook wel dat opbrengst, gelijktijdig rijpen, ziekteresistentie heel erg belangrijk is, maar ik zou denken dat je begint met een oud, bewezen geweldig tomatenras en daar vervolgens mee gaat kruisen tot het gewenste resultaat.
Ik wilde hiermee zeker ook geen discussie starten, ik zag gewoon een programma dat ik leuk genoeg vond om hier te melden. Als er een programma over tomaten of pepers of van mijn part andijvie is ben ik al snel geïnteresseerd :-). En dit was wel een interessant inkijkje in de professionele teelt, dat was de enige reden om de link naar het filmpje te geven. En daar mag iedereen van vinden wat hij of zij wil. Ik ben alleen wel echt heel blij met mijn eigen tomaten, maar eigenlijk was ik dat toch al wel :-).
Hartelijk dank voor je uitleg!!
Diana

Ron 13 juni 2016 om 10:44

Diana,

Over dat zout dus. Zout is een smaakversterker, net zoals suiker dat ook is. Hiermee wil men dus die productietomaten wat laten smaken anders heb je gewoon gekleurde waterballetjes. Merk je nu hoe ze ons voor de gek houden door plegen te vertellen dat het een volwaardig product is. In de keuken gebruiken we toch ook zout om smaak te hebben van onze voeding, juist alleen doen ze dat daar om de verkeerde reden. Mijn vriend zijn zoon heeft een tomatenkwekerij, vandaar dat ik een en ander over de materie weet.

Waarom steeds nieuwe soorten kweken terwijl er zoveel oude rassen of heirlooms zijn is makkelijk te verklaren. Tomatentelers willen makkelijk te telen tomaten die extreem restistent zijn aan schimmels en die een dikke huid hebben om goed te kunnen te transporteren, vandaar dus. Dit wil niet zeggen dat ze smakelijk zijn, vandaar de bovenstaande additieven. Voor ons als hobby tuiniers is dit niet zo belangrijk (behoudens de schimmelresistentie) en kunnen we uit een enorm grote list van soorten kiezen die best bij onze smaak en ons klimaat passen. Zelf heb ik ook alleen heirloom tomaten in de kas en als bioteelt zeker al geen F1 soorten die niet zaadvast zijn.

Wie echt interesse heeft in tomaten kweken is er onlangs een werkelijk prachtig boek uitgegeven door Angelo Dorny genaamd “Pomodori”. Het is een van de mooiste boeken die ik de laatste jaren heb gelezen. Deze gaat specifiek over de tomaat met echt veel nuttige tips en weetjes geschreven door een kerel met ervaring. Het boek is uitgegeven door het Davidsfonds, ISBN 978-90-5908-719-4

Ron

Diana 13 juni 2016 om 21:13

Hallo Ron,
Het is ook heel logisch dat professionele telers rassen zoeken die zeer resistent zijn tegen ziekten en lang houdbaar zijn. Het is alleen jammer dat smaak daardoor niet op de 2e of 3e plaats maar pas op de laatste plaats komt.
En dankjewel voor de tip. Ik heb een jaar of 10 geleden een aantal malen contact gehad met Angelo omdat hij toen een tomatenwebsite wilde starten, ik hoorde laatst dat hij bij Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin werkte of heeft gewerkt. Ik zag dat hij al meerdere boeken heeft geschreven, leuk!
Zelf heb ik het boek ‘The Heirloom Tomato’ van Amy Goldman; https://www.amazon.com/Heirloom-Tomato-Recipes-Portraits-Beautiful/dp/159691291X en ik ben daar erg tevreden over, zowel rasbeschrijvingen als teelttips als recepten en geweldig mooie foto’s.
groetjes,
Diana

Baukje 13 juni 2016 om 13:54

Hallo Diana,

Een vraag die niet over tomaten gaat….. Ik heb ooit eens een stekje gepikt hier in Frankrijk in openbare perkbeplanting van een oranje bleoeiende plant. Hij lijkt que bloei en groei op een salvia of penstemon maar is het niet. Ik heb ooit de naam geweten maar ben die kwijt. De plant heeft uitbundig gebloeid in de zomer inpot en buiten. Het tweede jaar minder en stekjes lukten toen niet. Nu zou ik hem weer dolgraag terughebben maar ik kan hem niet vinden op het www ineens dacht ik aan jou……,,
Mischien kun je me helpen. Alvast bedankt voor het nadenken……

Diana 13 juni 2016 om 21:16

Hallo Baukje,
Een oranjebloeiende plant die lijkt op een Salvia of Penstemon is vrees ik een te krappe omschrijving om te kunnen bedenken wat het zou kunnen zijn.
Lipbloemen geven vaak zaden maar jouw plant blijkbaar niet? Misschien heb je foto’s van plant/blad en bloem? Dat zou wellicht helpen, al ken ik ook niet zoveel planten hoor, maar wellicht herkent iemand die dit leest het dan. Via picasa of imageshack, etc. kun je foto’s uploaden en de link daarvan misschien hier even plaatsen?
Ik ben benieuwd!
Diana

Gerwin 13 juni 2016 om 15:07

Tja, mij verbaasde het niets, ik heb zelf namelijk jaren in een tomatenkas gewerkt. Dit is de enige manier voor de teler om zijn hoofd boven water te houden, tenzij hij voor volledig biologisch gaat en dan gaat de prijs fors omhoog. Dat kennen we wel vanuit de supermarkt. Mensen houden van goedkoop. De consument kiest er dus zelf voor, anderen kweken dan maar liever zelf tomaten, zoals mevrouwtje in de uitzending zegt. Dan heb je een verfijnde smaak, in de kas is het meer prioriteit om 300 kilo per uur te oogsten (per werknemer).

Ironisch genoeg heb ik zelf maar weinig met tomaten, behalve tot soep gekookt. 🙂

Diana 13 juni 2016 om 21:22

Hallo Gerwin,
Ik weet het en nogmaals, ik heb hier helemaal geen waardeoordeel over, ik begrijp heel goed dat er professionele telers en hobbykwekers zijn en dat die niets met elkaar te maken hebben. Ik vond het gewoon een leuke mini-documentaire waarin de professionele teelt eens werd getoond, ik vond het heel interessant, ook de manier waarop nu naar de toekomst wordt gekeken, over de verdiepingen en gebruik van gekleurd licht, etc..
Die mevrouw in de uitzending die tomaten in de grond kweekte was toch niet zo klein ;-)?
groetjes,
Diana

Gerwin 15 juni 2016 om 13:48

Groot was ze ook niet. 🙂
Ik verwijt je ook helemaal niets, hoor. Was meer een reactie naar anderen en ter informatie. Hoewel mijn boodschap wel aardig overeenkomt met meerderen hier.

Wia Bonte 13 juni 2016 om 16:06

Hallo Diana,

Jij vroeg je af waarom er nog sperziebonen worden geteeld die een draad hebben, terwijl de meeste rassen tegenwoordig draadloos zijn.
Wel, laatst las ik dat droogte tijdens de teelt er voor kan zorgen dat er weer een “draad” in de peul komt. Bij sperziebonen die uit een land komen waar water niet zo ruim voorradig is, ligt het dus niet altijd (of misschien wel nooit) aan het ras.
Misschien ook goed om hier aan te denken bij onze eigen teelt boontjes. Want al kunnen we de gieter deze week ongebruikt laten, je weet in ons landje nooit hoe het daarna zal worden.

Groetjes,
Wia

Diana 13 juni 2016 om 21:31

Hallo Wia,
Ja, ik weet het, o.a. op de website van zaadhandel van der Wal wordt uitgelegd dat door droogte bonen wat draad kunnen ontwikkelen. We hebben dat zelf ook wel eens ervaren, in een heel droge zomer en te weinig tijd om water te geven. Sindsdien denken we er vaker aan om de bonen ook wat water te geven als het langer dan anderhalve week niet regent.
Dat neemt niet weg dat de boontjes die ik vorig jaar bij de supermarkt kocht echt heel erg niet lekker waren, naast draderig waren ze ook heel droog en vezelig, krom, smakeloos, leeg en slap (ik was er duidelijk niet tevreden over :-)). Ik heb me toen voorgenomen om nooit meer gewone supermarktboontjes te kopen, dan nog liever eigen boontjes uit de vriezer. Moet ik wel bij zeggen dat het gewone supermarktboontjes waren, niet bio, niet Hollands, maar soms heb je in juni al trek in boontjes terwijl je ze zelf nog net niet kunt oogsten :-).
groetjes,
Diana

nadi 14 juni 2016 om 12:32

Mijn ervaring is dat de (fijne) boontjes uit de vriesvak bij de supermarkt lekkerder zijn dan de verse bij de groenten schap. Tja ik koop ook groenten uit d supermarkt, mij lukt het nog niet jaar rond uit eigen tuin te kunnen eten. Dit jaar doe ik wel een poging meer te kunnen eten uit eigen tuin…

Ik vond de aflevering van keuringsdienst van waarde over tomaten ook interressant. Wat mij opviel is dat de tomatenboer zowel als de kunsmest mannetje echt eerlijk waren. In de meeste keuringsdienst van waarde zijn leveranciers of wat dan ook vooral heel druk met mooi praat en dingen te verbergen. Grappig dat de kunstmest man zei: ja als je lekkere tomaten wilt moet je ze vooral ook zelf telen. Ik kon dat wel waarderen.

Ik vind het ook leuk Diana dat je geen waardeoordeel hebt hierover maar vooral liever je eigen tomaten teelt en eet 🙂 en terecht, ik ook 😀

Diana 14 juni 2016 om 21:14

Hallo Nadi,
Wij kopen ook nog wel eens groenten in de winkel. Vreemd genoeg hebben we toch gewoon wel eens trek in een sla met tomaat en komkommer in januari of zo 🙂
Ja, ze waren inderdaad heel eerlijk, en beiden, maar vooral de tomatenkweker ook zichtbaar trots. Het zal dan ook een heel grote investering zijn geweest, en dan zo’n modern en duidelijk rendabel bedrijf kunnen laten zien, dan is dat heel goed te begrijpen, ook al zullen wij altijd onze kleinschalig geteelde tomaten in grond en zonlicht de voorkeur geven.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties